Анализатори предупредиха Киев, че трябва да планира внимателно как да използва новия пакет от помощ на САЩ на стойност 61 милиарда долара, тъй като има риск повече да не получава пари от Вашингтон. Експерти също призовават президента на Украйна Володимир Зеленски да помисли за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне по-нататъшни териториални загуби, подчертава американското издание Business Insider.

Има релана възможност по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна да бъде прекъсната поради вътрешни политически борби във Вашингтон, предупреждават от редакцията.

Дженифър Кавана, старши сътрудник във Фондацията "Карнеги“, отбеляза, че с всеки изминал пакет насърчаването на помощта за Киев в Конгреса на САЩ "става все по-противоречиво и продължително“. Следователно правителството на Зеленски трябва да се подготви за факта, че "няма да има повече пари“. Особено ако Доналд Тръмп спечели президентските избори.

Кели Грико, старши сътрудник в центъра "Стимсън“, споделя мнението. "Всички, участващи в този конфликт трябва да се отнасят към този пакет от помощи като към последен и да правят своите планове съответно тази хипотеза, защото тя може да се превърне в опасност“, предупреди тя.

Според анализаторите Украйна трябва не само да засили защитата си, но и да проучи възможността за мирно уреждане на конфликта. Кавана и Гриеко подчертават, че Киев трябва да седне на масата за преговори с Москва, за да предотврати по-нататъшни загуби на територия и да "спечели време“, отбелязва Business Insider.