70 години от основаването си и 135 г. от рождението на своя патрон отбеляза Школата по изкуства в гр. Нова Загора "Илия Аврамов“ към НЧ "Диньо П. Сивков – 1870“. На 25 април 2024 г. вечерта, още с встъпването във фоайето гостите бяха посрещнати от картини и изящни творби, създадени в класовете "приложни изкуства“ и "изобразително изкуство“.

Началото на тържествения спектакъл беше поставено от 18 часа в читалището домакин. Деца с цветни балони излязоха на сцената под звуците на "Унгарски танц“ на Брамс, след който залата беше озвучена от химна на Школата по текст на Росалена Ангелова и музика на Димитър Караминчев – бивши нейни възпитаници.

За да уважат събитието, сред многобройните присъстващи, изпълнили театралния салон, бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева с нейния екип, общински съветници, кметове на населени места, директори на детски градини и училища в общината, настоящи и бивши преподаватели и възпитаници на ОШИ "Илия Аврамов“, нейни приятели.

Директорът на Школата Андония Спасова приветства всички тях: "70 години – достатъчно време, свидетелство за безброй човешки съдби, сериозна възраст, оставила трайно и достойно място в културния живот на града! Поколение след поколение новозагорци търсят съприкосновение с изкуството в този духовен храм…“

Тя отправи благодарност към всички, допринесли за съществуването и дейността на Школата – към общинското ръководство, Инър Уийл Клуб Дистрикт Нова Загора, към преподавателите, родителите и възпитаниците и призова: "Наш дълг е да продължим да изграждаме съграденото, свято пазейки традициите; да завещаем на идните поколения този вечен, неугасим стремеж към красота, към себеизява и себеосъществяване!“

Развълнуван от честта да получи специална покана, поздрав от публиката отправи и бележитият диригент и композитор Димитър Караминков, поел своя път в света на музиката от Школата в града ни.

От създаването ѝ през 1954 г. през нея са минали немалко известни музиканти – гордост за страната ни и разнасящи славата ѝ и извън границите ѝ. Някои от тях, макар и надалеч, станаха част от празничната атмосфера, споделяйки музиката си и свои спомени на мултимедийния екран – световноизвестният диригента Иван Василевски, концертриращият артист Евгения Кавалджиева.

В тържествената програма се включиха и зарадваха с изкуството си родната публика и бивши възпитаници и приятели на ОШИ "Илия Аврамов“ - Ангел Чакъров – диригент и преподавател в НУМСИ "Христина Морфова“ гр. Стара Загора, китаристът Ботьо Ботев от Стара Загора, Балетна школа на Стефка Сукнарова – Сливен, Елиза Виденова и Павел Петков от НУМСИ "Христина Морфова“ гр. Стара Загора.

В юбилейната вечер многобройната публика стана част от "магията на звуците“, от магията на изкуството, в което вляха своите гласове, стъпки, музикални изпълнения и цветове бивши и настоящи възпитаници в класовете: "пиано", "китара“, "ударни инструменти“, "цигулка", "поп пеене", "народно пеене", "приложни изкуства“ и "изобразително изкуство".

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева връчи Поздравителен адрес и букет на директора Андония Спасова, а на всички празнуващи юбилея беше поднесена красива кошница с цветя.

"Тук сме голямото семейството на Школа по изкуствата“, обърна се на финала г-жа Захариева. "За мен беше истинско удоволствие да се насладя на този концерт, да видя това невероятно вълнение в прекрасните му участници и да повторя още веднъж, че ОШИ "Илия Аврамов“ не е любимото училище, тя е любимото школо, защото тук децата са усмихнати, искат да се научат да свирят, да рисуват, да моделират, да пеят, да танцуват. Децата искат и го правят с изключително желание, с особено голям труд.“

В своето емоционално обръщение г-жа Захариева благодари, поздрави и приветства преподаватели, възпитаници и техните родители: "Искам да благодаря не като кмет, а като

възпитаник на Школата, като част от екипа за прекрасните моменти, които сме имали и с които вярвам, че тази Школа ще продължи да носи радост и удовлетворение на Нова Загора! Тя го заслужава, ние го заслужаваме, града ни го заслужава!“