Над 90 малчугани пресъздадоха във видинския Културен център "Жул Паскин“ обичая Лазаруване, предаде репортер на "Фокус“. В 130-годишната напълно реновирана сграда на видинската Синагога, превърната днес в културен център възпитаниците на детска градина "Синчец“ и филиал "Вида“. Децата, облечени с пъстри носии, успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета, уточняват от община Видин.

Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова поздрави децата за прекрасното пресъздаване на народния обичай "Лазаруване“ и благодари на техните учители, които възпитават децата от малки да обичат и почитат българските традиции и обичаи. По този начин се съхранява народното ни творчество и българщината“. Тя пожела във всеки дом да има мир, любов и топлина и честити, настъпващите светли християнски празници.

Специално участие в тържеството взеха изпълнителите от детския танцов състав към Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“ с хореограф Димитър Карчев.

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар, отбелязва се в седмицата преди Великден.