Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предупредил, че Вашингтон ще предприеме действия, ако Китай не спре да снабдява Русия с продукти, използвани в нападението ѝ срещу Украйна. В интервю за BBC в Пекин първият дипломат на САЩ е заявил, че е дал ясно да се разбере на колегите си, че те "помагат за подхранването на най-голямата заплаха" за европейската сигурност от Студената война насам.

Той не е посочил какви мерки са готови да предприемат САЩ.

Но Блинкен също така се е постарал да подчертае, че в някои области е постигнат напредък.

Той е похвалил Пекин за усилията, които е положил, за да спре доставките на наркотика фентанил до САЩ.

Китай остава основният източник на фентанил за САЩ, който според Белия дом предизвиква криза в общественото здраве в страната.

Блинкен също така е подчертал, че според него Пекин може да играе "конструктивна" роля в Близкия изток, като е посочил, че Китай използва "отношенията си с Иран, за да настоява" срещу по-нататъшна ескалация на конфронтацията с Израел.

Посещението - второто в рамките на 10 месеца, осъществено от Блинкен - е част от значителното засилване на диалога и дипломацията между тези съперничещи си сили, които се опитват да поставят отношенията си в равностойно положение след периода на огромно напрежение през миналата година.

Отношенията между Вашингтон и Пекин се обтегнаха поради претенциите на Китай към Тайван и Южнокитайско море и забраните за износ на модерни технологии от САЩ. Те се влошиха още повече от спор за шпионски балон през февруари миналата година.

През последните дни САЩ приеха закон, който принуждава притежаваната от китайците компания TikTok да продаде изключително популярното видео приложение или да бъде забранена в Америка - нещо, което Блинкен разкри по-рано, че не е било обсъждано на срещата му с китайския президент Си Дзинпин.

Си, който се срещна с Блинкен в петък следобед в Голямата зала на народа в Пекин, се е съгласил, че двете страни са "постигнали известен положителен напредък" след срещата си с американския си колега Джо Байдън през ноември.

Той е добавил, че страните трябва да бъдат "партньори, а не съперници", като е заявил, че ако САЩ възприемат "положително развитието на Китай", отношенията могат "наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред".

Блинкен е заявил пред BBC, че един от ключовите пътища за "по-добри отношения" между Китай и САЩ и Европа би бил Пекин "или някои от неговите предприятия" да спрат да предоставят "критични компоненти", които помагат на Русия да произвежда повече боеприпаси. Компонентите включват изделия като "металорежещи машини, микроелектроника и оптика".

"Това помага на Русия да увековечи агресията си срещу Украйна, но също така създава нарастваща заплаха за Европа поради агресията на Русия", е обяснил той, добавяйки, че това "помага за подхранването на най-голямата заплаха за несигурността (на Европа) след края на Студената война".

"Вече сме предприели действия срещу китайски структури, които са замесени в това“, е заявил той. "И това, което ясно заявявам днес, е, че ако Китай не предприеме действия, ние ще го направим".

Блинкен, който е намекнал за санкции като възможен път, е искал да подчертае, че Китай не доставя директно оръжие на Русия.

В интервюто си Антъни Блинкен е заявил, че е важно да се провери дали двете страни могат да "изградят по-голямо сътрудничество в области, в които имаме взаимен интерес", включително изкуствен интелект и военните комуникации.