В Административен съд - Смолян се проведе финалния етап на Образователната програма "Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщиха от съда. Симулативен процес бе разигран от ученици от 10-ти клас при Първо СУ "Св. св. Кирил и Методий“ - Смолян, които влязоха в ролята на съдии, прокурори, адвокати.

Тематиката на възстановката е по Закона за движение по пътищата и е съобразена с възрастта на децата, които предстои да се снабдят със свидетелства за управление на МПС. Тази година казусът е съвместно авторство на менторите, които са действащи съдии, прокурори, адвокати и юрисконсулти. С голям интерес учениците репетираха роли и изучаваха правила за процесуално поведение в продължение на един месец.

Целта на съдебната възстановка е децата сами да вземат решения и да поемат отговорност за тях, тя бе постигната, след като днес районен и административен съд разгледаха делото на две инстанции и постановиха мотивирани решения. На събитието присъстваха представители на юридическата общност, изпълнителната власт, образованието, родители и медии.

Задълбоченият интерес към симулативния процес и сътрудничеството между институциите дават увереност, че усилията, които полага ръководството на съда във връзка с повишаване правната култура на младото поколение, са резултатни и водят до взаимна удовлетвореност и гордост.