НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Осмокласниците Мия Димитрова и Михаил Костов от Шумен са победителите в образователно-патриотичната кампания на МРРБ "Моят град е моята крепост" (ОБЗОР)

Осмокласниците Мия Димитрова и Михаил Костов от Шумен са победителите в образователно-патриотичната кампания на МРРБ "Моят град е моята крепост" (ОБЗОР)

4 Ноември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Отборът на област Шумен спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. Победители в оспорваното състезание станаха осмокласниците Мия Димитрова и Михаил Костов от Профилираната природо-математическа "Нанчо Попович" в Шумен. Четвърти се класира отборът на област Кърджали, трети - отборът на област Перник, а на второ място е отборът на област Монтана.
Големият финал на надпреварата събра стотици в зала 1 на НДК, където известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека изпитваха финалистите от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в регионалните състезания по области, проведени през настоящата учебна година. В изключително оспорвано и емоционално съревнование представителите на Североизточна България успяха да съберат максимален брой точки в трите кръга на състезанието. За доброто настроение и атмосфера допринесоха момичетата от любимата на децата и младежите група "4 Magic", а уникален 3D мапинг представи богатото културно-историческо наследство на страната ни.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова бе председател на журито, което оценяваше учениците, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и зам.-областният управител на София град Живка Първанова.
„Всички участници бяха много добри. Едни знаеха повече по история, други по география, но всички познават добре родния си град”, коментира министър Аврамова която награди победителите с почетна грамота и предметни награди. „С кампанията „Моят град е моята крепост“ дадохме още един аргумент на учениците да обичат родния си край и България. Целта ни е младото поколение да обича България, да се гордее с родните си места и да остане да живее там, където учи и работи, да са до своите близки и роднини“, каза още регионалните министър. Тя допълни, че в рамките на кампанията учениците са успели да научат още много за регионите ни и да видят как с европейските средства от ОПРР и държавния бюджет България и градовете стават по-красиви, комфортни и удобни. Министър Петя Аврамова съобщи, че инициативата ще продължи и догодина с нови изненади и изпитания за подрастващите.
„Познанията, които видяхме, доказаха, че нашите деца са с изключителни възможности и потенциал за развитие. Ние трябва да го стимулираме с подобни инициативи през призмата на модернизацията, която правим като правителство. Децата научиха повече за културното ни наследство, това което сме социализирали и разкрили, защото сме на трето място в Европа по брой на културно-исторически паметници, но децата не ги познават всички. Така го показваме и популяризираме“, коментира и заместник-министър Деница Николова.
Партньор на инициативата, която се финансира по мярката за техническа помощ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., е Министерството на образованието и науката. В "битката" по знания се надпреварваха общо 56 ученика от всички 28 области. Близо 2000 ученици, учители и родители подкрепяха своите представители в четирите полуфинала и финала в София.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: С кампанията „Моят град е моята крепост“ дадохме още един аргумент на учениците да обичат родния си край и България

Министър Петя Аврамова: С кампанията „Моят град е моята крепост“ дадохме още един аргумент на учениците да обичат родния си край и България

4 Ноември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. С кампанията „Моят град е моята крепост“ дадохме още един аргумент на учениците да обичат родния си край и България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на финала на патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Инициативата е на Оперативна програма „Региони в растеж“ с партньорството на Министерството на образованието и науката. Искаме по този начин да дадем още един аргумент на всички деца и ученици да обичат родния си край, да познават родното си място и България. и най-вече основната цел е да обичат България. всички да останат там, където учат – там да работят, там да се развиват, защото какво по-хубаво от това, да се развиваш в родния си край при близки и роднини“, каза още министър Аврамова.
Тя посочи, че „Моят град е моята крепост“ ще продължи и догодина. „Очакват ни още много изненади, които сме подготвили за учениците. Вярвам, че всеки един от тези, които участваха и в днешното състезание, и в полуфиналите, е научил повече за родния си край. В същото време те успяха да видят как със средства от ОПРР и от държавния бюджет България и българските градове стават по-удобни, по-красиви и по-комфортни, така че да можем да се гордеем с тях“, коментира регионалният министър.
Аврамова посочи, че на финала всички участници са били много добри. “Пяха, смяха се, Зуека и Рачков ги изпитваха – не пред черната дъска, но с много веселие и емоция завърши последното финално състезание. Всички са много добри, но победител е отборът на Шумен“, каза още тя.
Министър Аврамова благодари на МОН за партньорството.
От своя страна, двамата победители от отбора на Шумен – осмокласниците Михаил Костов и Мия Димитрова, споделиха, че не са очаквали да станат първи и се чувстват прекрасно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Отборът от област Шумен е победителят в образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост

Министър Петя Аврамова: Отборът от област Шумен е победителят в образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост

4 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Отборът от област Шумен е победителят в образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на финала на патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„След оспорвана надпревара, в която всички участници бяха много добри – едни познаваха добре географията, други историята, но всички познаваха много добре родния си край, на четвърто място се класира отборът на Кърджали“, обяви министър Аврамова. Наградата за трето и второ място тя връчи на учениците от област Перник и Монтана. „Голямата награда – първо място, е за отборът на Шумен“, обяви министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София започна финалът на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“

В София започна финалът на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“

4 Ноември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Започна финалът на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала 1 на НДК известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека „изпитват“ в нови три кръга с въпроси и задачи победителите от полуфиналите на надпреварата – отборите на областите Шумен, Перник, Кърджали и Монтана. Председател на журито, което оценява учениците, е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Кампанията има за цел да популяризира постигнатото в регионите със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ и да накара децата да се гордеят още повече с родните си места. Партньор на инициативата е Министерството на образованието и науката.
Агенция „Фокус“ припомня: На 4 юни в Шумен се проведе първото състезание от кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Второто беше ден по-късно в Кюстендил, а след лятната ваканция сили премериха учениците и в последните два полуфинала, които се проведоха в Габрово и Стара Загора. Децата премериха знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор отговаряше на два въпроса от родния му край, като трябваше да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР). Във втория кръг участниците трябваше да познаят изпълнителя и името на песента, от която им беше пуснат откъс. Последният кръг беше колело на късмета с имената на всичките 28 области, като всеки отбор отговаряше на въпроси за района, който му се е паднал след завъртане на колелото. И в четирите полуфинала учениците бяха оценявани от петчленно жури с председател министъра на регионалното развитие и благоустройството, а сред членовете му бяха още и зам.-регионалният министър Деница Николова, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и кмета и областния управител на града-домакин. Събитията бяха съпътствани с атрактивна програма, игра с публиката със забави въпроси, скечове и музикални изпълнения. Всички участници си тръгнаха с награди.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се състои големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“

В София ще се състои големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“

4 Ноември 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се състои големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. От 11.00 часа в неделя – 4 ноември, в зала 1 на НДК, известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека ще „изпитват“ в нови три кръга с въпроси и задачи победителите от полуфиналите на надпреварата. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще е председател на журито, което ще оценява учениците. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
До финала достигнаха отборите на областите Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в регионалните състезания по области. Домакини на полуфиналите бяха градовете Шумен, Кюстендил, Сливен и Габрово.
Партньор на инициативата, която се финансира по мярката за техническа помощ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., е Министерството на образованието и науката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“ ще бъде на 4 ноември в НДК

Големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“ ще бъде на 4 ноември в НДК

3 Ноември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се състои големият финал на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. От 11.00 часа в неделя – 4 ноември, в зала 1 на НДК, известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека ще „изпитват“ в нови три кръга с въпроси и задачи победителите от полуфиналите на надпреварата. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще е председател на журито, което ще оценява учениците. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
До финала достигнаха отборите на областите Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в регионалните състезания по области. Домакини на полуфиналите бяха градовете Шумен, Кюстендил, Сливен и Габрово.
Партньор на инициативата, която се финансира по мярката за техническа помощ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., е Министерството на образованието и науката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отборът на Монтана е победител в последния полуфинал на играта „Моят град е моята крепост”

Отборът на Монтана е победител в последния полуфинал на играта „Моят град е моята крепост”

30 Октомври 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Габрово. Отборът на Монтана е победител в последния полуфинал на играта „Моят град е моята крепост”, който се проведе в Габрово. Състезанието се организира от Министерство на регионалното развитие и благоустройство с подкрепата на Министерство на образованието и науката, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. В надпреварата участваха общо седем отбора от областите Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Плевен. Те бяха оценявани от 5-членно жури, чиито председател бе министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. В състава му влизаха зам.-министър Деница Николова, зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, областният управител на Габрово Невена Петкова и Таня Христова, кмет на Габрово. На второ място се класираха два отбора – на Видин и на Ловеч, а на трето – децата от Габрово. Младежите отговаряха на въпроси в три кръга. Те бяха свързани с културно-исторически обекти и забележителности от всички краища на България, с традициите и историята на страната ни. Министър Аврамова поздрави всички за страхотното им представяне, а нейната заместничка Деница Николова отбеляза, че толкова правилни отговори и също даде своята положителна оценка за състезанието. Целта на кампанията е да популяризира постигнатото в регионите на страната със средства от ОП “Региони в растеж” и да накара децата да се гордеят повече с родните си места. Финалното състезание ще се проведе в края на седмицата, на 4 октомври, в София.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 140 млн. лв. са предвидени в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. за свлачища по републиканската пътна мрежа

Министър Петя Аврамова: 140 млн. лв. са предвидени в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. за свлачища по републиканската пътна мрежа

30 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Габрово. 140 млн. лв. са предвидени в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. за свлачища по републиканската пътна мрежа. Това съобщи в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тя е в града за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Министърът напомни, че агенцията е имала дефицит през тази година и със средствата, които са новост в бюджета ѝ, АПИ ще може да работи за овладяване на тези процеси по републиканските пътища в държавата.
В бюджета на агенцията за следващата година са заложени около 200 млн. лв. приходи от винетни такси. За тежкотоварни автомобили винетките ще важат до 16 август 2019 г., от когато влиза в действие тол системата и водачите им ще плащат тол такса. Други над 200 млн. лв. са планирани в републиканския бюджет от тол такси. Тези средства ще бъдат прехвърлени на АПИ за ремонт и изграждане на пътища.
„Имаме готовност за зимното поддържане", каза още регионалният министър. За областите, за които процедурите за избор на нови изпълнители не са приключени, договорите със сегашните фирми ще бъдат анексирани. В опорните пунктове са резервирани необходимите химикали. На прохода Шипка, като един от по-натоварените, ще има денонощно дежурство, така че по всяко време на денонощието да има информация за пътната обстановка.
В отговор на въпрос регионалният министър обясни, че целта на промените в Закона за регионалното развитие е регионите в България да се развиват еднакво и да няма отлив от един регион в друг, както е в момента в Северна България. Ще се в посока развитието ѝ да е еднакво с това на Южна България. Една от мерките, които се планират, е доизграждането на автомагистрала „Хемус“.
„Бизнесът търси добри пътища. Ние сме длъжни да ги осигурим. Инфраструктурата и пътищата трябва да изпреварят демографските процеси, за да останат хората там, където живеят, и да имат добра инфраструктура, по която да се движат. Инвестираме в Северна България. Вертикалните отсечки са не по-малко важни от магистралните, които свързват България", посочи министър Аврамова. АМ „Русе-Велико Търново“, скоростният път „Видин – Ботевград“ и обходът на Габрово, заедно с тунела под връх Шипка, са едни от важните проекти, по които се работи и които са важни за развитието на Северна България.
Строителството на обходния път на Габрово се движи с добри темпове, но има малко забавяне заради намерени археологически находки и изкопни дейности. Работи се по четири от общо петте участъка на пътя. Последният, заедно с тунела под връх Шипка, е с индикативна стойност 520 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Нашето желание е със Закона за регионално развитие да направим така, че регионите да се развиват еднакво и да няма отлив от един регион в друг

Министър Петя Аврамова: Нашето желание е със Закона за регионално развитие да направим така, че регионите да се развиват еднакво и да няма отлив от един регион в друг

30 Октомври 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Габрово. Много е важно да развиваме балансирано регионите на страната. Това заяви в Габрово министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. „В тази насока мина през обществено обсъждане новият Закон за регионално развитие. В него има ново деление на страната. То е и във връзка с демографията. Ние предлагаме четири нови района за планиране. Нашето желание с този Закон и с правилника за неговото прилагане, е да направим, така че регионите в България да се развиват еднакво и да няма отлив от един регион в друг, както в момента в Северна България. На ясно сме с всички демографски процеси, ще работим за Северна България, така че да е еднакво развитието ѝ с Южна България”, обясни министър Аврамова и подчерта, че автомагистрала „Хемус” е една от мерките, които се планират в тази насока. Целта е развитие на инфраструктурата и осигуряване на добри пътища навсякъде. „Искаме инфраструктурата и пътищата да изпреварят демографските процеси и хората да останат да живеят там, където са”, каза още Петя Аврамова. Тя спомена, че в тези планове влизат и изграждането на обхода на Габрово, както ремонта на пътищата Севлиево – Габрово, Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Въвежда се денонощно наблюдение на прохода Шипка през зимните месеци

Министър Петя Аврамова: Въвежда се денонощно наблюдение на прохода Шипка през зимните месеци

30 Октомври 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Габрово. Денонощно наблюдение на прохода Шипка се въвежда в зимните месеци. Това съобщи в Габрово министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Министър Аврамова увери, че зимното почистване навсякъде в страната вече е уредено. „Искам да подчертая, че тези процедури, които не успяха да стигнат до своя край за избор на изпълнител за зимно поддържане, всички договори по тях ще бъдат анексирани. Така, че няма притеснения за подготовката за зимния сезон. Ще има в прохода Шипка денонощно дежурство, за да имаме актуална информация за обстановката там в реално време. Има резервирани вече фирми изпълнители за зимно поддържане, резервирани са и химикали на опорните точки“, каза още министър Аврамова. Тя посочи, че постоянното дежурство на проходите ще е не само в Шипка, а и в останалите натоварени пътни артерии.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Министър Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

30 Октомври 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Габрово. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Четвъртият и последен полуфинал от образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ ще се проведе на 30 октомври от 14.30 часа в зала „Възраждане“. Водещи на патриотично-образователната инициатива са популярните актьори и водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които ще „изпитват“ ученическите отбори от областите Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Плевен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Представят изложба с наградените творби от конкурса за рисунка „Аз и моят град“

Сливен: Представят изложба с наградените творби от конкурса за рисунка „Аз и моят град“

29 Октомври 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областен информационен център – Сливен подкрепи традиционния конкурс за рисунка „Аз и моят град“. Това съобщиха от ОИЦ-Сливен. Наградените рисунки от петте категории в традиционния конкурс за рисунка „Аз и моят град“ ще бъдат поставени във фоайето на Община Сливен на пет статива, осигурени от Областен информационен център – Сливен.
По време на награждаването беше поставен информационен щанд на ОИЦ. На всички присъстващи бяха раздадени информационни материали, подготвени по проект „ОИЦ Сливен“. Материалите представят и популяризират проектите, изпълнени за периода 2007 – 2018 г. на територията на област Сливен.
Областен информационен център осигури и всички награди за отличените малки художници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

Министър Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

29 Октомври 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Габрово. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще бъде в Габрово за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Четвъртият и последен полуфинал от образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“ ще се проведе на 30 октомври от 14.30 часа в зала „Възраждане“. Водещи на патриотично-образователната инициатива са популярните актьори и водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които ще „изпитват“ ученическите отбори от областите Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Плевен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Наградите на традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“ бяха връчени на официална церемония в галерия „Сирак Скитник“

Сливен: Наградите на традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“ бяха връчени на официална церемония в галерия „Сирак Скитник“

25 Октомври 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сливен. Наградите на традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“ бяха връчени в галерия „Сирак Скитник“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Конкурсът се организиран за 24-ти път от Община Сливен в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“ за празника на града – Димитровден. Участниците бяха разделени в пет възрастови групи: деца до 7 години, I – II клас, III – IV клас, V – VI клас, VII – VIII клас.
Наградите връчиха заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова и заместник-областният управител Камен Костов.
Списък на наградените участници в конкурса „Аз и моят град“
I възрастова група (до 7 години)
1.София Илиева, 5 г., ДГ „Божур“ – Център
2.Дарена Петкова, 6 г., ДГ „Божур“ – Център
3.Милана Дюлгерова, 5 г., ДГ „Божур“ – Център
Поощрения
1.Павлена Димова, 6 г., ДГ „Теменуга“ -Филиал
2. Симон Василев, 6 г., ДГ „Теменуга“ – Филиал
II възрастова група ( 1- 2 кл.)
1.Рая Кисьова, I кл., ОУ „Димитър Петров“
2.Алекс Георгиев, II г кл., СУ „Константин Константинов“
3.Златко Златков, 8 г., ОУ „Юрий Гагарин“
Поощрения
1.Емилия Дамянова, I а кл., ОУ „Д-р Иван Селимински“
2.Габриела Цветкова, 8 г., ОУ „Елисавета Багряна“
III възрастова група (3-4 кл.)
1.Калоян Хаджистойчев, IV кл., ОУ „Елисавета Багряна“
2.Стефани Дечева, IV б кл., СУ „Константин Константинов“
3. Зина Илиева, III в кл., ОУ „Юрий Гагарин“
Поощрения
1.Гергана Ганчева, IV а кл., ОУ „Св. Паисий Хилендарски“
2. Ивана Стефанова, IV в кл., ОУ „Юрий Гагарин“
IV възрастова група (5-6 кл.)
1.Радина Стефанова, V в кл., СУ „Константин Константинов“
2.Живко Джиков, V б кл., СУ „Константин Константинов“
3.Сияна Панайотова, V б кл., СУ „Константин Константинов“
Поощрение
1.Велина Пенчева, V б кл., СУ „Константин Константинов“
2.Емили Йорданова, V б кл., СУ „Константин Константинов“
V възрастова група (7-8 кл.)
1.Дияна Николова, VII б кл., ОУ „Юрий Гагарин“
2.Назлъ Чобан, VIII е кл., ГПЗЕ „Захари Стоянов“
3.Йоана Маринова, VII кл., СУ „Константин Константинов“
Поощрение
1.Силвия Христова, VII кл., СУ „Константин Константинов“
2.Карина Иванова, VII кл., ОУ „Христо Ботев“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Кампанията „Моят град е моята крепост“ е много полезна за децата

Министър Петя Аврамова: Кампанията „Моят град е моята крепост“ е много полезна за децата

24 Октомври 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Сливен. Отборът на Кърджали е победител в третия полуфинал на образователно-патриотичната кампания „Моят град е моята крепост“, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), който се проведе в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. „Кампанията е много полезна за децата и носи много позитивизъм“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова – председател на журито, оценяващо участниците в състезанието.
В препълнената с ученици и преподаватели зала „Сливен“ в три кръга за победата се състезаваха ученически отбори от областите Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. Те бяха изпитвани от актьорите Димитър Рачков, Васил Василев – Зуека и от водещата Евелина Павлова. Учениците отговаряха на въпроси, свързани с българската история, география, фолклор и съвременна култура, както и на такива, свързани с исторически обекти, обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“. По програмите „Региони в растеж“ и „Регионално развитие“ на МРРБ в област Сливен има реализирани 22 проекта за над 43 700 000 лева, посочи министър Аврамова.
В третия полуфинал за първи път в историята на кампанията победителят бе определен след блиц – въпроси заради реми. Отборът на Кърджали завоюва победата като отговори на въпрос на министър Петя Аврамова за името на новострояща се магистрала, която носи името на река. Така второто място остана за отборът на Пловдив. На трето място са учениците от Стара Загора.
Целта на кампанията, насочена към децата, е да се популяризира постигнатото в регионите, да накара малчуганите да се гордеят още повече с родните си места, както и да открият предимствата им. Четвъртият полуфинал ще се състои в Габрово, а финалът на кампанията – на 4 ноември в София.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.