НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Московский Комсомолец“: Какво предстои на Русия в икономически план

Московский Комсомолец“: Какво предстои на Русия в икономически план

12 Септември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Какво предстои на Русия в икономически план на фона на санкциите и прогнозите за световна рецесия, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“.
Русия ще трябва да живее в обозримо бъдеще, изправена пред все по-нарастващи и разрушителни санкции. Както вече беше отбелязано, това е стъпка по-близо до кризата в сравнение с други развиващи се страни. Рублата губи стойността си от ден на ден, но за икономиката този процес има някои положителни аспекти - под формата предимно на подкрепа на износа, но за хората значи очевиден спад в стандарта им на живот, намаляване на потреблението на вносни стоки и все по-ясно нововъзникващите контури нова икономическа "желязна завеса", която разделя все повече Русия от Запада.
Какво може да подкрепи рублата? Първо, цената на петрола. Преди няколко месеца цената на барела е стабилна, но се увеличава в продължение на четири седмици. От средата на август котировките на петрола за референтните класове Brent и WTI са се увеличили с повече от 10%, надхвърляйки съответно 78 и 70 долара за барел. Защо?
Говорим за санкции отново. Отново американски, но този път анти-ирански. В същото време Вашингтон иска от съюзниците си пълен отказ да внася ирански петрол. Спад в износа от Иран, както и срив на производството във Венецуела, което е следствие от лошото състояние на икономиката като цяло на тази страна от Латинска Америка, са довели до намаляване на запасите от петрол в света.
Последствията са очевидни: повишаването на цените. Бенефициенти са дистрибуторите на "черно злато", особено тези, които ще компенсират падащия дял на иранския петрол и това е най-вече Саудитска Арабия и Русия, към които, разбира се, се присъединиха и от други страни-членки на ОПЕК. Това е случай, когато с формално изразената солидарност с Иран като колега за санкции Русия може да се радва, че "кравата на съседа е умряла".
Но празникът може да приключи по всяко време. Цените на петрола, както винаги, се колебаят. Какво ще надделее в близко бъдеще - падането на износа на ирански петрол или заплахата за глобалния икономически растеж (до която неминуемо ще доведе една глобална търговска война), а оттам и намаляване на търсенето на петрол, е отворен въпрос.
Второ, рублата може да получи помощ от Централната банка под формата на рязко увеличена основна лихва. Но това е малко вероятно: подобен ход може да ускори икономическия спад в кризата, последван от рублата.
Има и трета възможност. Под натиска на санкциите и задачите, поставени от майските укази на Владимир Путин, Русия може значително да промени икономическия си модел. Важна стъпка в тази посока вече е в процес на подготовка - създаването на самостоятелен механизъм от частни компании да се мобилизират средства за финансиране на инвестиционни проекти, решаваща роля в избора ще играе държавата. Посоката на движение е държавен капитализъм. Основният въпрос – ще бъде ли даден достатъчен простор за предприемаческа инициатива или държавния контрол на стратегическите насоки на икономическото развитие ще плъзне икономическото развитие към още по-ниски нива.
За съдбата на рублата тестът ще е запазването на плаващия курс и отказа на административен контрол върху движението на капитала. Ако тези крайъгълни камъни за днешната парична политика бъдат пренаредени, отново гражданите на Русия ще се окажат в "различна страна“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.