НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите одобриха на първо четене мерките срещу шума (ОБЗОР)

Депутатите одобриха на първо четене мерките срещу шума (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за защита от шума в околна среда, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов. Промените въвеждат забрана за шум на открито и в близост до жилищни сгради от 23.00 до 8.00 часа. Вицепремиерът Симеонов обяви, че санкциите при нарушения ще се удвоят. Той обърна внимание, че освен стрес, тревожност и психически увреждания, шумът има влияние върху сърдечно-съдовата система. Валери Симеонов заяви, че промените няма да доведат до намаляване на туристите по Черноморието, а напротив те ще се увеличат. Промените в закона изисква озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности. Общински мероприятия ще бъдат освободени от въведените ограничения. В законопроекта се определя редът за издаване на разрешителни за работно време от общините. Предвижда се РЗИ да издават становище като част от процедурата. В периода със забрана контролът се възлага на МВР. Полицията ще има правомощие да прекратява нарушенията и да налага административните наказания.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите въведоха на първо четене забрана за шум на открито и в близост до жилищни сгради от 23.00 до 8.00 часа

Депутатите въведоха на първо четене забрана за шум на открито и в близост до жилищни сгради от 23.00 до 8.00 часа

12 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за защита от шума в околна среда, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 127 народни представители, 17 бяха „против“, а 10 се въздържаха. Промените регламентират забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 8.00 часа, с изключение на гари, автогари и аерогари. За същия период се въвежда забрана за шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради. Законът изисква озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности. С промените размерът на санкциите се увеличава почти двойно. Общински мероприятия са освободени от въведените ограничения. В законопроекта се определя редът за издаване на разрешителни за работно време от общините. Предвижда се РЗИ да издават становище като част от процедурата. В периода със забрана контролът се възлага на МВР. Полицията ще има правомощие да прекратява нарушенията и да налага административните наказания.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Важно е приемането на законодателни мерки, целящи опазване на здравето на гражданите чрез ограничаване на шума

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Важно е приемането на законодателни мерки, целящи опазване на здравето на гражданите чрез ограничаване на шума

12 Юли 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Важно е приемането на законодателни мерки, целящи опазване на здравето на гражданите чрез ограничаване на шума. Това каза председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на обсъждането на промените в Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бих искала да поздравя вносителите на законопроекта и Министерството на здравеопазването, което с колаборация с вицепремиера Валери Симеонов успя да подготви текстове, които гарантират въздействие върху един от модифицируемите фактори на риска за човешкото здраве, защото въздействайки на тези фактори, ние може да подобрим показателите на общественото здраве“, каза д-р Дариткова.
Тя посочи, че с общи усилия, въпреки заявените предложения, някои мнения, депутатите ще могат да намерят необходимата законодателна форма, за да облелкчат това добро намерение в една добра законодателна норма, която да позволи прилагането на мерките, гарантиращи опазването на здравето на хората.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Промените в Закона за шума удвояват санкциите при нарушения

Вицепремиерът Валери Симеонов: Промените в Закона за шума удвояват санкциите при нарушения

12 Юли 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за шума удвояват санкциите при нарушения. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в представяне на мотивите към промените в Закона за защита от шума в околната среда, инициирани от него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му промените втвърдяват и контрола по Закона за шума. „Предложеният на вашето внимание законопроект е свързан с изключително наболял проблем с въздействието на шума върху човешкия организъм. Десетилетия наред на този въпрос не се обръщаше достатъчно внимание. За съжаление нормативната база беше неосъвършена“, каза Симеонов. По думите му са излезли доста нови данни за вредата на шума върху човешкия организъм. „Последният месец има изследване на Световната здравна организация, която установява, че освен стрес, тревожности и психически увреждания, шумът има влияние върху сърдечно-съдовата система“, каза Симеонов.
По думите му в България положението е по-тежко и това показват изследванията на авторитетни институции и лаборатории, които установяват, че над 40 % от децата в страната са с увреждане на слуховия апарат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, туроператор: Подкрепям идеята за райониране на Черноморието и за места, в които е разрешен шумът до по-късно

Здравка Чимева, туроператор: Подкрепям идеята за райониране на Черноморието и за места, в които е разрешен шумът до по-късно

11 Юли 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Подкрепям идеята за райониране на Черноморието и въвеждането на места, в които да е разрешено вдигането на шум до по-късно. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, специалист в областта на организираните почивки от Благоевград. По думите ѝ въвеждането на такива зони e правилно, защото трябва да се създадат условия, подходящи за всички туристи. „Който иска да купонясва, би трябвало да му се осигури такава възможност. За доста хора, които отиват на море, също трябва да има среда според желанията им. Има различни възрасти, различни съсловия и различни интереси, затова трябва да има и различни условия“, каза още Чимева. Тя добави, че този въпрос е решен идеално на много места по света. „В големите туристически курорти в Турция, но и на много места в Европа дискотеките, баровете са разположени на определени места с охрана, която въвежда ред. Подобна организация може да бъде приложена и у нас“, уточни Чимева. Според нея наистина не е редно в центъра на даден курорт да има музика, да се вдига шум в близост до хотели, където хората са отседнали за почивка. Затова районирането на курортите би помогнало и решило проблема.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Започнахме проверки по Закона за шума и в София

Вицепремиерът Валери Симеонов: Започнахме проверки по Закона за шума и в София

5 Юли 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Снощи заедно с РЗИ, зам-министъра на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова и членове на политическия ми кабинет започнахме проверки по Закона за шума и в София. Това е написал вицепремиерът Валери Симеонов в личната си страница във "Фейсбук". "Откъдето минахме, след нас се възцаряваше мир, спокойствие и тишина. Оказа се, че собствениците и управителите много добре осъзнават нарушенията и още с първото разпореждане спираха озвучаването", отбелязва Симеонов. По думите му законът е за всички, а здравето е по-важно от печалбитe. "Оказа се, че и в София може да има закон и ред, въпреки плювките на зложелателите. Обръщам се към всички, които констатират озвучаване от гореизброените заведения след 23 ч. незабавно да сигнализират на денонощния телефон за шума 02 940 30 03, за да приложим закона в неговата сила – а именно, да бъдат запечатани и дейността им да бъде прекратена", допълва още вицепремиерът.
"Фокус" публикува съобщението на Валери Симеонов без редакторска намеса:

ЧЕСТИТО И НА СОФИЯ
Снощи заедно с РЗИ, зам-министъра на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова и членове на политическия ми кабинет започнахме проверки по Закона за шума и в София. Градът, в който законите отстъпват на познанствата, шуробаджанащината и политическите чадъри. Оказа се, че въвеждането на ред по Закона за шума в столицата е детска игра спрямо войната с мутрите в Слънчев бряг. Никакви проблеми – никъде. Откъдето минахме, след нас се възцаряваше мир, спокойствие и тишина. Оказа се, че собствениците и управителите много добре осъзнават нарушенията и още с първото разпореждане спираха озвучаването. Започнахме с кастата на „недосегаемите“ по бул. Витоша. Raffy Bar & Gelato го отнесоха първи – след констативния протокол и незабавното спиране на озвучаването при следващо нарушение ги очаква ЗАПЕЧАТВАНЕ! С първо предупреждение и спиране на музиката бяха номинирани Vitosha street Bar&Dinner, „БЕКГРАУНД“ и Social Cafe Bar & Kitchen. От снощи еротичен клуб „ФЕТИШ" ще пуска еротична музика само вътре, а не на улицата.
Констативни протоколи и разпореждане за спиране на озвучаването отнесоха кафе клуб Memento и Beach Bar на ул. Раковски. Не мога да отрека пълното съдействие на персонала и управителите. За разлика от Черноморието, много от посетителите дойдоха да ме поздравят и дори си направихме снимки.
За десерт си оставихме Студентски град. Както се очакваше, там нарушенията бяха най-драстични, което наложи съставянето на констативни протоколи с незабавно прекратяване на озвучаването в бар-ресторант "МЕЙСЪНС" и дискотека Jim Beam Club, където гърмеше живо изпълнение на чалга дивата KALI. Милата, обеща да мине на акапелно изпълнение тип пиано бар, но това не спести протокола и административната санкция спрямо заведението.
Най-арогантно нарушаваше нощната тишина Механа "Роден край", раздрусана от мощни чалга ритми. С влизането си спряхме музиката и силно възпалихме мъжката аудитория на претъпканото заведение. При съставянето на констативния протокол, страстите се разгорещиха, но, слава Богу, всичко мина без физически посегателства – оказа се, че голяма група полицаи празнуват професионалния си празник.
Съжалявам, няма как – законът е за всички
Благодаря за перфектния професионализъм на служителите на РЗИ София под ръководството на началника Данчо Пенчев – г-н Граматиков, д-р Граматикова, г-жа Крумова и г-жа Сирачка, както и на представителите на МВР-София.
Оказа се, че и в София може да има закон и ред, въпреки плювките на зложелателите. Обръщам се към всички, които констатират озвучаване от гореизброените заведения след 23 ч. незабавно да сигнализират на денонощния телефон за шума 02 940 30 03, за да приложим закона в неговата сила – а именно, да бъдат запечатани и дейността им да бъде прекратена.
Защото здравето е по-важно от печалбитe!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният борд по туризъм: Предложението националните курорти да бъдат с отделен статут ще даде сигурност пред инвеститорите и туристическия бранш

Националният борд по туризъм: Предложението националните курорти да бъдат с отделен статут ще даде сигурност пред инвеститорите и туристическия бранш

22 Юни 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Предложението националните курорти да бъдат с отделен статут е навременно и ще даде сигурност пред инвеститорите и туристическия бранш. Това се посочва в позиция на Националния борд по туризъм.
Агенция „Фокус“ публикува пълния текст на становището:
Националният борд по туризъм подкрепя диференцирани норми за шумово натоварване в националните курорти като част от определяне на статута им.
Предложението националните курорти да бъдат с отделен статут за нормите за шумовото натоварване и изискванията за тях да се регулират в специална наредба към Закона за туризма е навременно и ще даде сигурност пред инвеститорите и туристическия бранш.
Подобна промяна, предложена от Министерството на туризма не е инцидентна, тя е част от почти 2-годишните усилия за определяне на статута на националните курорти, чиято регламентация ние подкрепяме. Това е предвидено в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, който в момента е публикуван за обществено обсъждане. Националните курорти са изключително важни за имиджа на българския туризъм.
Като институция, която обединява най-големите инвеститори в туризма на България смятаме, че така ще се отговори едновременно на изискванията и на бранша, и на туристите, които са избрали да почиват в страната. По този начин чрез проектозакона за изменение и допълнение на Закона на защита от шума в околната среда ще бъдат осигурени условия за спокойна почивка на българските и чуждестранни гости, търсещи семеен туризъм и релакс.
От друга страна обаче ще има и условия за хилядите наши сънародници и гости, които търсят и динамичен отдих и забавления.
Националният борд по туризъм е крупен работодател в туризма и членовете ни считат, че по този начин ще се създаде баланс и България ще успее да задържи и да увеличи интереса към туристическия си продукт и по този начин приходите в сектора.
Не на последно място по този начин ще бъде изразено ясно послание за предвидимост на политиката в туризма пред българските предприемачи, както и условия всички да спазват българското законодателство.
Красимир Гергов,
Председател на УС на Национален борд по туризъм Национален борд по туризъм
Полина Карастоянова,
Изпълнителен директор на Национален борд по туризъм Национален борд по туризъм

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Последните промени, които разработваме целят да отговорим на очакванията на всеки един потребител

Министър Николина Ангелкова: Последните промени, които разработваме целят да отговорим на очакванията на всеки един потребител

22 Юни 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Последните промени, които разработваме целят да отговорим на очакванията на всеки един потребител. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Пловдивския икономически форум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Говорейки за нашите целеви пазари, които са основно от ЕС, трябва ясно да си дадем сметка и това е и което правим - анализираме спецификата на всеки един от тези пазари. България е благословена със своята природа, географско положение и ресурсите, с които разполага. Това ни дава възможност да предлагаме различни видови туристически продукти. Не забравяйки основния летен туристически продукт, който формира 70% от продуктите, които се търсят в България, се фокусирахме да развиваме и балнео и СПА туризма, вино и гурме, културно-историческия, приключенски“, обясни министърът на туризма.
„Трябва да си дадем сметка, че не може от днес за утре да кажем, че сме семейна дестинация. Това освен загуби, със сигурност ще доведе до голям отлив както на туристи, така и на доверие, защото позиционирането на една държава като туристически пазар и като търсена дестинация се гради с много години. Изключително лесно тези усилия могат да бъдат разрушени. Това, което залагаме като цели и полагаме като усилия съвместно с нашите партньори – големите туроператори, с които работят местни власти и бранша, е да изградим доверие, устойчивост, което в последните две години се вижда не само в цифрите, имаме устойчив ръст през 2016, 2017 г. – почти 8% на годишна база, тази година очакваме да влезем в този диапазон“, допълни тя. Ангелкова поясни, че усилията са свързани с това България да се позиционира като държава, която е предвидима, предлага високо качество на туристическия продукт, както и сигурност на своите туристи. „Вярвам, че България има достатъчно възможности да предлага различни видове продукти. Не случайно, работейки върху различните промени особено в Закона за туризма, който е основополагащ за развитието на нашия сектор, се фокусирахме върху това ще е то национален курорт и да го изведем като един специален статус. Повече от две години работим по тази тема“, коментира Николина Ангелкова.
Министърът подчерта, че националните курорти са имиджа на българския туризъм. „Вярвам, че за да има едно разделение къде какво да се предлага е необходимо да се чуе на 100% и да се съобразим с местната власт и с гласа на бизнеса, които реално работят по места. Именно затова с последните промени, които разработихме в Закона за туризма и в момента са на обществено обсъждане, сме предложили дефиниция за национален курорт както и основните дейности, които следва да се регулират специфично в него, свързани с инфраструктура, реклама, големи площи, регулация на шумовите норми и т.н. За да може по този начин да отговорим на очакванията на всеки един потребител“, поясни Ангелкова.
„Това, което предложихме и не е ново за България, защото в разговор с големите туроператори беше неколкократно обявено е, че имаме и в момента в някои от големите ни емблематични курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, имат продуктово разделяне. Самите туроператори ги предлагат като отделни зони – за семеен отдих и за парти туризъм. Мисля, че това, което на практика се случва е добре да се регулира в специална наредба и да се даде възможност на местните власти и бранша, който работи по места да определя това продуктово зонирано“, каза още Николина Ангелкова. Тя поясни, че може да се прецени един курорт да е една зона, като например Албена и св. Константин и Елена, които са познати като курорти за семеен туризъм.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Много от големите туроператори подкрепят предложението за райониране на националните курорти

Министър Николина Ангелкова: Много от големите туроператори подкрепят предложението за райониране на националните курорти

15 Юни 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Бургас. След началото на дискусията за районирането на националните курорти получихме много писма от големите туроператори в подкрепа на предложението. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на сезона в „Слънчев бряг„, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направихме предложение Законът за шума да не важи за националните курорти, предвид това, че бяхме сезирани от повече от 30 туристически организации и в момента тече обществено обсъждане на Закона на туризма. Всъщност там със специална наредба към Закона за туризма предвиждаме регулация за националните курорти, която да е свързана с инфраструктура, реклама, сметоизвозване и т.н. Това, което предложихме е националните курорти да бъдат зонирани, но съобразно с желанието и решението, което се взима от кмета, общинските съветници, местния бранш. Тоест може да се прецени Слънчев бряг да бъде разделен на две, на три зони, на четири, може да се прецени и да е една. Решението ще е оставено на местната власт и бизнеса“, обясни Ангелкова. „Предлагаме да има зониране например на зони за семеен отдих, парти зона, рекреативна зона, това са индикативни имена, все пак Закона за туризма е в процедура на обществено обсъждане и както казах да могат местния бизнес, които работят тук и местната власт да преценят какви и къде да бъдат разположени тези зони. Те не са свързани с териториалното устройство и деление. Те са образно казано разделни продуктово, за да може да се продава курортът през чуждестранните туроператори“, добави министърът на туризма. „След като стартира тази дискусия получихме много писма, които подкрепят това предложение. Някои от писмата бяха и от големите туроператори, които ни информираха, че те и към момента продават Златни пясъци и „Слънчев бряг" като две зони – парти зона и зона за отдих. Те го правят това от години, защото имат различни клиенти“, каза още тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки

Министър Николина Ангелкова: Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки

15 Юни 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Албена. Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в Албена, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите. Бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма и съответно детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти, да бъдат регулирани в наредба и кметовете и местната власт съответно и местният бизнес чрез консултативните съвети по туризъм да могат да определят образно казано зоните в даден курорт“, каза министър Ангелкова. Тя даде пример с Албена и кмета на Балчик. Кметът и ръководството на курорта, заедно с представители на бранша в региона, могат да преценят и да вземат решение примерно, че Албена е само една зона, за семеен отдих, и да няма шум след 22.00 часа или след 23.00 часа, както прецени местната власт. Така контролните органи ще следят за спазване на всички тези мерки. Според министъра в друг пример кметът на Варна може да прецени, че курортът Златни пясъци е в две зони и всяка да има свой регламент. „Ние искаме да дадем тази преценка на местната власт и на местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение. Оттам нататък какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам“, поясни Николина Ангелкова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Важно е да чуем бизнеса за Закона за шума

Министър Николина Ангелкова: Важно е да чуем бизнеса за Закона за шума

14 Юни 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Варна. Важно е да чуем бизнеса, който работи в този сектор. По никакъв начин на саботираме действията за приемане на Закона за шума. Аз като министър на туризма съм сезирана от над 30 туристически организации, турагенти и индивидуални лица, които няколко пъти заявиха, че има необходимост от по-широко обществено обсъждане на тази тема. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя посочи, че правителството и министерствата трябва да са в услуга на обществото и, след като има искания по тази тема, е нужен баланс. „Ние сме се опитали да предложим този баланс вследствие на двугодишния труд по отношение на статута на националните курорти и вследствие на това, че те са имиджа на българския туризъм“, каза още министър Ангелкова. Тя подчерта, че държавата трябва да се вслуша в това, което браншът иска.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Кметовете и туристическият бранш трябва сами да определят статута на курортите

Министър Николина Ангелкова: Кметовете и туристическият бранш трябва сами да определят статута на курортите

14 Юни 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Кметовете на общини заедно с представителите на местния туристически бранш трябва да могат сами да определят това, което е най-важно за развитието на всеки един национален курорт. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й неслучайно статутът на курортите се обсъжда в продължение на две години, за да може да се намери подходящата формула.
„Това, което министерството предложи в Закона за туризма, е да се определи статутът на националните курорти, като специална наредба се определят дейностите по ключовите елементи, свързани с инфраструктурата, сметоизвозването, озеленяването, шума, рекламата и архитектурната визия“, каза министърът на туризма и допълни: „Местната власт си познава най-добре курортите. Ние не ги задължаваме всеки курорт да бъде разделен на зони. Даваме възможност да има баланс и кметовете да решат как да регулират тези отношения. Изключително важно е Министерството на туризма да защитава и интересите на бранш“.
Ангелкова даде за пример община Балчик и това, че кметът може да прецени дали курортът „Албена“ да влезе в една единствена зона и да бъде предназначен само за семеен туризъм без шум след 22 часа. „Даваме възможност на местните власти с общинската наредба да приемат за курортите съответно зониране и санкции. Примерно в „Слънчев бряг“ или в „Златни пясъци“ могат да решат да има две или три зони, в зависимост от възможността това да се случи. Така всеки турист може да прецени дали иска да бъде в зоната за отдих или в така наречената „парти зона“, обясни още министър Ангелкова. Тя посочи, че проектът е в процес на обсъждане, но дава възможност за баланс и развиване на всички видове туризъм. Той е подкрепен от всички големи туроператори, от Националния борд по туризъм и от кметовете на общини, на територията на които има национални курорти. Министър Ангелкова каза също, че в проекта, който е качен на сайта на министерството, са разписани съответните административни санкции за местните власти при неправилно разходване на средствата, събирани от туристически данъци и концесии.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Новите предложения за управлението на националните курорти на Министерството на туризма показват воля исканията на местните власти за децентрализация на управлението да бъдат удовлетворени

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Новите предложения за управлението на националните курорти на Министерството на туризма показват воля исканията на местните власти за децентрализация на управлението да бъдат удовлетворени

14 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за различен начин на управление на отделните национали курорти на Министерство на туризма показва желанието на правителството да бъдат удовлетвори исканията на местните власти за децентрализацията на управлението. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Тя уточни, че подкрепя предложението хората, които най-добре познават спецификата на региона, да вземат решенията за различните зонирания за проблемите с шума. Чакърова добави, че курортите имат различна структура и специфика, и местната власт най-добре познава потребностите. Промените в закона за туризма дават възможност за обединение на сектора, като се премахнат дребните сдружения. „Трябва да се преследват и да се създават правилни стратегии от хората, които работят в съответния бранш. Ние на местно ниво също се стремим да го правим, като това е залегнало и в моята програма на управление. Още от самото ми встъпване като кмет възстанових този Консултативен съвет, който не функционираше. Опитваме се да работим заедно. Предстои кръгла маса в Общината, на която ще се съберем всички представители на бизнеса, защото в Чепеларе туризмът наистина е развит на много високо ниво“, обясни тя. Славка Чакърова каза още, че на 16 юни ще се състои концерт по повод Националният конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска народна музика в 7/8“. Идеята за него се ражда от желанието на д-р Георги Лазаров да подкрепя млади таланти и чрез фондацията „Св. Георги Победоносец“- Балтимор, САЩ се подсигурява награден фонд от 10 000 лева разпределен в две категории. Тази година ще бъдат чути 12 творби, новото в регламента е, че ще има и награда на публиката, която ще даде своя глас, но и ще се наслади на един невероятен концерт.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Измененията в Закона за защита от шума предвиждат двойни санкции, проверки от МВР и затваряне на обекти за 30 дни (ОБЗОР)

Измененията в Закона за защита от шума предвиждат двойни санкции, проверки от МВР и затваряне на обекти за 30 дни (ОБЗОР)

13 Юни 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предложен от Министерски съвет. В законопроекта се предвижда забрана за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14.00 и 16.00 ч. и между 23.00 и 8.00 часа с изключение на териториите на железопътни гари, автогари, аерогари и др. Изключение правят само обществени прояви, организирани от местните власти. Предвижда се и контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две за двата периода, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. А за периода между 23.00 и 8.00 часа, когато озвучаването е забранено, контролът да се извършва само от служители на МВР, а не и на Регионалната здравна инспекция, както е в момента. За нарушителите на закона се предлагат промени и в санкциите, които ще се увеличат двойно. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът за затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.
Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон. „Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва, да заповяда в Слънчев бряг“, каза Симеонов.
Народният представител от БСП Христо Проданов обясни, че партията подкрепя промените в закона за шума, но иска да удовлетвори исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация. Той посочи още, че във връзка с това между първо и второ четене на закона БСП ще направи предложение през летните месеци пълната забрана за шум да бъде от 00.00 ч. до 08.00 ч., а не както се предлага в законопроекта от 23.00 до 08.00 ч.
Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира, че подкрепя вдигането на финансовата санкция, но според него затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото предполага поява на корупционна ниша. „А това може да се използва и един вид като разчистване на сметки, защото нашият летен сезон не е толкова дълъг“, каза още Бойчев и посочи, че ако заведението се затвори за 30 дни, то сезонът за него е приключил.
Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева коментира, че Министерството на туризма предлага националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно. В своя позиция едни от най-големите световни туроператори в България посочиха, че подкрепят това предложение. „Бизнесът от години настоява да има законова рамка за националните курорти, съобразена с тяхната специфика на управление, и заложените изменения отговарят на тази необходимост. Работата на бранша и пътуванията на туристите отново биха били изправени пред нови трудности, ако създаваната правна уредба не се съобрази със спецификата на националните курорти“, се посочва в декларация на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Ангелов, кмет на Балчик: Приветствам предложението за зониране на курортите

Николай Ангелов, кмет на Балчик: Приветствам предложението за зониране на курортите

13 Юни 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
София. Приветствам предложението за зониране на курортите, защото местната власт е тази, която е най-близо до хората и тя най-лесно може да решава наболелите проблеми. Това каза за Радио "Фокус" кметът на Община Балчик Николай Ангелов по повод предложението на Министерството на туризма местните власти в националните курорти да имат право да определят зони за забавление или зони за семеен отдих. По думите му в България вече има зониране на туризма, така че предложението на Министерството на туризма е в правилната посока. „Всеки иска да знае какво го очаква, когато отиде на определено място. И самият туроператор, когато иска да привлича младите – да, тогава ще има дискотеки, ще има партита, но пак казвам – без да пречат на околните. Който иска да привлича семейните двойки и по-възрастните туристи, ще трябва да им осигури спокойствие. И тук наистина трябва да се влезе в една координация между съседните заведения, съседните хотели, съседните зони, съгласно закона“, коментира кметът.
Николай Ангелов допълни, че ако предложението за определяне на зони бъде прието, общинските съвети ще въведат зоните на територията на курортните селища в тясна връзка с представителите на туристическия бизнес.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Законопроектът на Валери Симеонов за шума е подкрепен от две парламентарни комисии

НФСБ: Законопроектът на Валери Симеонов за шума е подкрепен от две парламентарни комисии

13 Юни 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по икономическа политика и туризъм одобри на първо четене на днешното си заседание Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, внесен от Министерски съвет и изготвен от вицепремиера Валери Симеонов. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Час по-късно и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри единодушно внесените промени.
Законопроектът предвижда забрана за шум за времето между 23 часа и 8, както и между 14 и 16 часа. През деня промени по отношение на контрола няма да има. През нощта контролът ще се извършва само от служители на МВР. Увеличават се двойно и санкциите. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушения, като при първо нарушение обектът се затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.
В отговор на журналистически въпрос дали промените ще попречат на сезона, ако бъдат приети сега, вицепремиерът Валери Симеонов отговори: „Законът и в момента действа. В по-голямата си част новият законопроект променя само механизма на контрол и превъзлага, прехвърля функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи. И на второ място – увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя. И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така, че всички, занимаващи се с туристически бизнес знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва - да заповяда в Слънчев бряг“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съюз на туристическия бизнес - Банско: Подкрепяме изцяло предлаганото от Министерство на туризма определяне на специален статут и начин на управление на националите курорти

Съюз на туристическия бизнес - Банско: Подкрепяме изцяло предлаганото от Министерство на туризма определяне на специален статут и начин на управление на националите курорти

13 Юни 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Банско. Ние, Съюза на туристическия бизнес - Банско, подкрепяме изцяло предлаганото от Министерство на туризма определяне на специален статут и начин на управление на националите курорти. Това се посочва в декларация, изпратена от организацията.
"Фокус" публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:
"Съюза на туристическият бизнес - Банско, подкрепяме изцяло предлаганото от Министерството на туризма определяне на специален статут, начин на управление и възможности за шумово натоварване в националните курорти. Бизнесът от години настоява да има законова рамка за националните курорти съобразена с тяхната специфика на управление и заложените изменения отговарят на тази необходимост.
Ние, Съюза на туристическият бизнес - Банско считаме, че създаването на конкретна законова рамка за определянето на специалния статут на националните курорти трябва да бъде приложено и към Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда. Работата на бранша и пътуванията на туристите отново биха били изправени пред нови трудности, ако създаваната правна уредба не се съобрази със спецификата на националните курорти. Нашата позиция е, че предвидените нови норми не трябва да се отнасят за националните курорти.
Националните курорти са в основата на развитието на сектор туризъм и е нужна законова рамка, която да е предпоставка за доброто управление и напредък. Законопроектът дава конкретика по отношение на дейностите на територията на курортите, тяхното провеждане и отговорностите на лицата, които ги управляват. По този начин се създава предвидимост и се улеснява планирането на работата на бизнеса, от една страна и на почивката на туристите от друга.
От създаването си Министерството на туризма е балансьор между интересите на бизнеса, туристите и държавата и работи целенасочено в полза на развитието на туризма. Последните изменения на Закона за туризма са поредната стъпка в подкрепа на устойчивия напредък и ние подкрепяме предвидените промени.
С уважение,
Съюза на туристическият бизнес - Банско".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Предлагаме националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно

Зам.-министър Ирена Георгиева: Предлагаме националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно

13 Юни 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерството на туризма е внесло своето становище по законопроекта във водещата комисия по здравеопазване и в него сме изразили конкретни предложения по три члена от закона. Искам само да обоснова нашето предложение защо националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума - не защото не искаме да има ред в това отношение, а защото считаме, че темата национални курорти трябва да бъде разгледана по-обстойно и по-детайлно“, каза още тя и посочи, че откакто съществува Министерството на туризма работна група работи по т.нар. статут на националните курорти. „Поради което в подложения на обществено обсъждане Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, сме предложили в чл. 56б Министерския съвет да приеме наредба за националните курорти, с която да се уреди организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти. В това число, да се регламентират и всички тези правила, засягащи околната и жизнената среда в тях. Мисля, че до Комисията по икономическа политика и туризъм има депозирани становища на тур оператори, в това число и чуждестранни, и на туристически организации и сдружения, които считат, че едно по-детайлно разписване на това къде и кога в националните курорти следва да се съблюдава шумовата хигиена. Предвиждаме това да се случи. Предлагаме представителите на туристически организации и собствениците на обекти по време на консултативните съвети да имат мнозинство от 50% плюс един глас“, каза още Георгиева и посочи, че Министерството на туризма предлага това с цел да се намери балансирано решение и да се съдейства за развитието на различен вид туризъм.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон

13 Юни 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание след заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, на което на първо четене беше приет Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е проблем, ако законът се приеме сега, той да влезе в средата на туристическия сезон. Няма как да е проблем, защото той и сега действа в по-голямата си част. Законът само ще промени механизма на контрол, ще прехвърли функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи и ще увеличи санкциите. Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва, да заповяда в Слънчев бряг“, каза вицепремиерът.
На въпрос дали този закон няма да бъде приложим само за едно лято, Симеонов отговори: „Не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост, така че нищо не мога да кажа“.
На въпрос дали има диалог с министъра на туризма Николина Ангелкова, той отговори: „Това са вътрешни неща, от семейната кухня. Не ме карайте да издавам семейни тайни“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по икономическа политика и туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда

Комисията по икономическа политика и туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда

13 Юни 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предложен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 13 от членовете на комисията гласуваха „за“, нито един не беше против, а един се въздържа. В законопроекта се предвижда забрана за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14.00 и 16.00 ч. и между 23.00 и 8.00 часа с изключение на териториите на железопътни гари, автогари, аерогари и др.
Предвижда се и контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две за двата периода, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. А за периода между 23.00 и 8.00 часа, когато озвучаването е забранено, контролът да се извършва само от служители на МВР, а не и на Регионалната здравна инспекция, както е в момента.
Предлагат се промени и в санкциите за нарушителите на закона, които ще се увеличат двойно. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушение, като при първо нарушение обектът за затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото тази санкция предполага отваряне на корупционна ниша

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото тази санкция предполага отваряне на корупционна ниша

13 Юни 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Затварянето на заведения заради шума е доста крайно, защото тази санкция предполага отваряне на корупционна ниша. Това каза депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подкрепям вдигането на финансовата санкция, защото трябва да се спазва закона и това е начинът. Това, което малко ме притеснява, е това, което е предвидено за затваряне на заведенията – при първо нарушение за 7 дни, а при второ – за 30 дни. Това е доста крайно, защото всяка една такава крайна санкция предполага отваряне на корупционна ниша. А това може да се използва и един вид като разчистване на сметки, защото нашият летен сезон не е толкова дълъг“, каза още Бойчев и посочи, че ако се затвори заведението, то сезонът за този обект е приключил.
„И същевременно това е съпътствано с изземане на техническите средства, които предполагат, че са довели за това нарушение. С тази голяма санкция може да се получи субективизъм. Трябва да намерим компромис така че да дадем възможност и на бизнеса да работи“, коментира Бойчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Подкрепяме промените в закона за шума, но искаме да удовлетворим исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация

Христо Проданов, БСП: Подкрепяме промените в закона за шума, но искаме да удовлетворим исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация

13 Юни 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме промените в закона за шума, но искаме да удовлетворим исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация. Това каза депутатът от БСП Христо Проданов по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Съгласни сме със засиленото участие на МВР в проверките. Основният проблем за нас е между два отрасъла в туристическия бизнес – тези с ресторантите и дискотеките и тези с хотелите. Безспорно при прилагане на закона ще претърпят някои финансови загуби ресторантьорите и собствениците на дискотеки. В същото време сега загуби търпят хотелиерите за това, че туристите са подали оплаквания за шума. Ние от БСП подкрепяме измененията, като се надяваме да удовлетворим малко исканията и на хората, които са инвестирали в шумоизолация“, каза още Проданов и посочи, че БСП ще направи предложение през летните месеци, когато денят е голям и хората са настроени за почивка и разходки, пълната забрана за шум да бъде от 00.00 ч. до 08.00 ч., а не както се предлага в законопроекта – от 23.00 до 08.00 ч.
„Ние смятаме за разумно и ще направим това предложение. А относно това дали предложението ще бъде само за националните курорти или по принцип – смятаме, че не трябва да се правят изключения от един закон за каквото и да било“, коментира Проданов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Предлагаме санкциите за шума да се увеличат двойно, а контролът на обектите да се извършва само и единствено от МВР

Вицепремиерът Валери Симеонов: Предлагаме санкциите за шума да се увеличат двойно, а контролът на обектите да се извършва само и единствено от МВР

13 Юни 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме санкциите за шума да се увеличат двойно, а контролът на обектите да се извършва само и единствено от МВР. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Подчертавам въпроса за съществуващите вече заведения – за тях не въвеждаме нов режим, който да утежнява тяхната дейност“, каза Симеонов и посочи, че за тях се предвижда режим на проверка и замерване само в случай на подаване на сигнал.
„Въвеждат се конкретни забрани за шумозамърсяване в периода 23.00 и 8.00 часа, а сега действащият закон е до 7.00 часа. С други думи, в този период се предвижда забрана на каквото и да е озвучаване от обекти и транспортни средства. Като всички тези ограничения не се отнасят за обществени мероприятия. Много се спекулира, че едва ли не рок фестивалът нямало да може да бъде проведен. Нищо такова, това става със заповед на кмета“, посочи вицепремиерът.
Като трета група промени Симеонов посочи тези, които са свързани с контрола върху спазването на закона. „Контролът е разделен на две – по един начин е той за периода 23.00 и 8.00 часа и по друг за часовете, в които озвучаването е разрешено. За втората група нямаме никакви промени. По първата група – часовете, когато е забранено озвучаването, контролът е само и единствено от МВР“, каза още той и припомни, че сега са с контрола са ангажирани и представители на Регионалната здравна инспекция.
„Четвъртата група промени е свързана със санкциите – те се увеличават близо два пъти, тъй като практиката показва, че санкция от 100-200 лева няма никакъв ефект“, коментира вицепремиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещи туроператори в България: Подкрепяме предложението курортите да бъдат определени със специфичен статут що се отнася до нормите за шумовото натоварване

Водещи туроператори в България: Подкрепяме предложението курортите да бъдат определени със специфичен статут що се отнася до нормите за шумовото натоварване

13 Юни 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме предложението курортите да бъдат определени със специфичен статут що се отнася до нормите за шумовото натоварване. Това се посочва в позиция на агенти на едни от най-големите световни туроператори в България, изпратена до Комисията по икономическа политика и туризъм.

„Фокус“ публикува пълния текст на писмото:
„Като агенти на големите световни туроператори в България, с настоящето писмо бихме искали да изразим подкрепата си относно предложението националните курорти да бъдат определени с отделен специфичен статут що се отнася до нормите за шумовото натоварване, и изискванията за тях да се регулират в специална наредба към Закона за туризма. Отчитането на курортите като особена териториална единица с особено предназначение и висока посещаемост през определени периоди от годината е от изключително значение за икономиката на България.
Туризмът е сектор със значителен принос в БВП (13% за 2017 г.), който в страната създава заетост на около 360 хиляди работници годишно. Националните курорти са определящи имиджа на българския туризъм.
Предвид рекордните резултати, извоювани в туризма през последните две години, това е начина България да запази интереса и на гостите, дошли на семейна почивка, и на тези , които търсят повече забавления. Рестриктивни мерки относно шумовото натоварване биха довели до непоправими в дългосрочен план негативни последици за развитието на българския туризъм, не само в имиджов, но и в икономически план в условията на конкурентна среда.
Затова водени единствено от желанието тенденцията за устойчив ръст на сектора да бъде запазена и надграждана, считаме, че подобна промяна в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда е полезна още повече, че чрез ЗИД на Закона за туризма се предвижда да бъде регламентиран статута на националните курорти. Считаме, че предложението, направено от Министерството на туризма е изключително навременно и ще даде сигнал в чужбина на инвеститорите, че в България спазването на правилата и законите е от първостепенна важност и за правителството, и за бизнеса. Като отговорни работодатели смятаме, че така би се постигнал баланс между интересите на бизнеса и гражданите, както и предвидимост на туристическия продукт, който предстои да видят у нас инвеститорите, а също така и нашите гости.“

За Sunrours/alltours: Венцислав Танчев
За Destination Touristic Services/DER Touristik: Калин Сутев
За srl holiday service: Илия Илиев
За Astral Holidays/Thomas Cook: Христо Гълбачев
За TUI: Пламен Кацаров
За MTS/OTS: Иван ГрошевОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.