Воденият от Тиаго Мота отбор на Болоня официално се класира за пръв път в групите на Шампионска лига. Историческият момент бе официализиран вчера, след като Ювентус завърши наравно със Салернитана и Аталанта победи Рома.

Това означава, че "хрътките" няма как да изпаднат от Топ 5. 

"Червено-сините" се присъединяват към грандовете Интер, Милан и Ювентус, които най-редовно играят в най-комерсиалния клубен турнир в Европа.

Кампанията на Болоня бе повече от впечатляваща. Тиаго Мота застана начело на отбора през септември 2022 г., а в края на кампания 2022-2023 "рособлу" завърши на 9-о място. Година по-късно и цял един сезон начело (лятна подготовка и трансфери) и световният шампион с Италия от 2006 г. успя да направи немислимото - да се намести сред най-големите на Апенините.

Два кръга преди края на сезона, Болоня има 67 точки (18 победи и 13 равенства). Клубът от северна Италия е вторият най-добър домакин в цялото първенство, като само шампионите Интер имат повече точки на своя стадион. На ст. "Ренато Дал'Ара" глави сведоха Лацио, Торино, Рома, Аталанта, Фиорентина и други.

Водещ голмайстор на Болоня е 22-годишният нидерландец Йошуа Зъркзий, който има 11 гола и 4 асистенции в Серия "А".

Болоня има едно участие в КЕШ през 1964/1965, когато италианците отпадат в предварителния кръг от Андерлехт. Най-големият европейски успех на Болоня е спечелената Купа на Интертото през 1998 г.