НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алфа ТВ“ (Македония): Закона за прокуратурата ще се разглежда на 27 август от македонския парламент

„Алфа ТВ“ (Македония): Закона за прокуратурата ще се разглежда на 27 август от македонския парламент

28 Юли 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Закона за прокуратурата ще се разглежда на 27 август от македонския парламент, след почивките на депутатите, информира македонският телевизионен канал “АлфаТВ “.
Само коалиционните партньори СДСМ и ДСИ подкрепиха това решение, докато опозицията, както от македонския, така и от албанския блок, не е съгласна с предвиденото сливане на Специализираната прокуратура (СП) и Прокуратурата за организирана престъпност и корупция в прокуратура, която трябва да се оглави от прокурора Вилма Русковска.
В допълнение към позицията си, ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна с точките от новото правно решение, където се предвижда персонала на СП да бъде прехвърлен в новосформираната прокуратура, защото, както те заявяват, според съществуващото законодателство е ясно определено, че след приключването на работата на СП прокурорите трябва да се върнат на своите предишни работни места.
Най-голямата опозиционна партия предложи законопроект, в който вместо финансовата независимост само на новосъздадената прокуратура, както е предвидено в решението на правителството, предлага финансова независимост на цялата прокуратура, т.е. от 0,8 до 1% от държавния бюджет всяка година да се разделят за нуждите на прокуратурата, а парите да се разпределят от главния прокурор.
Срещу законопроекта на правителството реагираха и неправителствените организации, които казват, че изобщо не са били консултирани по законопроекта, нито по начина, по който се предвижда той да бъде приет от парламента.
„Не бяхме запознати с последните промени, направени на тъмно през лятото. Тук се предвижда закона да се приеме по съкратената процедура. Такъв закон не може да бъде резултат от задкулисни преговори между партиите“ , заявяват от НПО.
На заседанието на 27 август, освен проектозакона на правителството за прокуратурата, ще се разглеждат и промени в Закона за Съвета на прокурорите също по съкратена процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.