НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Вучич призна загубата на Косово

РИА Новости: Вучич призна загубата на Косово

28 Май 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия трябва да признае, че вече не контролира ситуацията в Косово. Съответното заяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в обръщение пред парламента в Белград, предава руската информационна агенция РИА Новости.
Вучич също така подчерта, че Сърбия трябва да избере как да развие отношенията си с Косово: да „запази замразения конфликт“ или да установи контакти.
„Реших да не продължавам лъжите и самозаблудата, казах на всички, че няма сръбско правителство, няма наше правителство в Косово и Метохия… трябва да спрем да заблуждаваме собственото си общество", подчерта президентът на Сърбия в речта си.
В същото време Вучич призна, че самият той подкрепя предприемането на стъпки за подобряване на отношенията с най-младата държава на Балканите.
Призивът на Вучич към парламента и нацията за положението в Косово и Метохия продължи повече от два часа. По време на изказването си той благодари на Русия и Владимир Путин лично за помощта, оказана от тях на Белград за разрешаване на косовския въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Вучич обеща референдум, ако бъде постигнат компромис с албанците; при липсата на такъв сърбите в Косово ще бъдат "атакувани"

Danas (Сърбия): Вучич обеща референдум, ако бъде постигнат компромис с албанците; при липсата на такъв сърбите в Косово ще бъдат "атакувани"

28 Май 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако бъде постигнат компромис с албанците, гражданите на Сърбия ще решават за Косово на референдум, който ще има задължителен характер. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, като същевременно изрази съмнение, че може да бъде постигнато споразумение с Прищина за косовския въпрос, отбелязва електронното издание на белградския вестник Danas.
„Това ще бъде начинът, по който хората ще решат“, увери Вучич в реч пред Скупщината в Белград, посветена на косовския въпрос.
Сръбският президент сподели и очакванията си при сценарий, в който не бъде постигнат договор. „При липсата на компромис албанците ще атакуват сърбите в Косово. Въпреки че е трудно и знаем, че НАТО е там, няма да допуснем погром над сърбите“, категоричен бе Вучич в доклада си за Косово.
От редакцията отбелязват, че речта на Вучич е продължила два часа и 25 минути, след което са последвали дебати по темата. „Голяма част от борбата тепърва предстои“, заключи президентът на Сърбия, допълвайки, че официален Белград има юрисдикция единствено върху здравеопазването и образованието на косовските сърби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Александър Вучич заяви, че компромисно решение за Косово ще бъде подложено на референдум

ТАСС: Александър Вучич заяви, че компромисно решение за Косово ще бъде подложено на референдум

27 Май 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако се появи компромисно решение по въпроса за Косово и Метохия, то ще бъде подложено на референдум, предаде ТАСС.
„Ако албанците отменят търговските мита, ние ще започнем диалог, за да се опитаме да намерим компромисно решение. Ако такова случайно бъде намерено, а аз съм скептик по този въпрос, то ние ще се обърнем към парламента и към народа, за да изкажат те своето мнение. За разлика от някои страни-членки на ЕС, за нас решението на народа ще бъде решаващо, а не след като референдума мине, никой да не се вълнува от него. При нас решението няма да е на политическите елити, а на народа“, заяви Вучич, в обръщение към парламента на страната.
През последната година Белград и Прищина активно обсъждат някакво компромисно решение, свързано с коригирането на границите и размяна на територии, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич от парламента в Белград: Сърбия инвестира годишно по 560-570 милоиона евро в Косово

Александър Вучич от парламента в Белград: Сърбия инвестира годишно по 560-570 милоиона евро в Косово

27 Май 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Официален Белград ежегодно инвестира от 560 до 570 милиона евро в населените със сърби райони на Косово. Това заяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в реч пред Скупщината в Белград, предава TACC.
„Това показва икономическата ни жизнеспособност и развитие. Разбира се, това не е достатъчно, ще увеличим помощта", увери Вучич. Съгласно думите му, средствата са насочени към изграждането на домове, предприятия, финансиране на училища и детски градини. Освен това има целеви помощи и данъчни облекчения.
Сръбската автономна провинция Косово и Метохия обяви независимост през февруари 2008 г. През 2010 г. тя бе призната от Международния съд. Понастоящем, според Сърбия, Република Косово е призната от 99 страни. Прищина твърди, че броят на държавите е 117. Над 60 страни, включително Русия, Гърция, Израел, Индия, Испания и Китай, се противопоставят на признаването на независимостта на Косово, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич от парламента в Белград: В началото на следващия век албанците ще бъдат два пъти повече от сърбите

Александър Вучич от парламента в Белград: В началото на следващия век албанците ще бъдат два пъти повече от сърбите

27 Май 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Белград. В реч пред Скупщината в Белград, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич предупреди за демографската „катастрофата“, заявявайки, че от 1961 г. броят на сърбите в Косово постоянно намалява, предава белградското електронно издание Vesti Online.
През същата година сърбите в Косово са били 27% сърби, през 1971 г. - 21%, 1981 г. - 15% сърби, а през 1991 г. - едва 11%, което означава, че за 30 години броят на сърбите там е намалял наполовина.
Мащабите на – по думите на Вучич - националната катастрофа, се виждат и от броя на сръбските деца в училищата: през 1961 г. те са били около 100 000, през 1999 г. - 59 000, а днес само 16 000.
„Към настоящия момент в Западните Балкани живеят 7,46 милиона сърби и около 4,7 милиона албанци“, подчерта Вучич, добавяйки, че Сърбия има отрицателен естествен прираст, а албанците - положителен.
Ако нещо не се промени, според оценките на ООН, през 2100 г. сърбите ще бъдат два пъти по-малко от албанците. Според оценките на ООН от 2015 г., към средата на столетието сърбите ще бъдат 6,23 милиона, а албанците с 1,92 милиона повече, или 5,99 милиона. През 2100 г. ще има 9,64 милиона албанци, докато сърбите ще са 4,327 милиона.
Вучич посочи, че за да се постигне положителен ръст, жените в Сърбия трябва да раждат средно по 3.2 деца, „иначе ще имаме малък шанс да говорим за собственото си оцеляване".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Вучич се заема с косовския проблем на извънредно заседание в парламента

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Вучич се заема с косовския проблем на извънредно заседание в парламента

27 Май 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич ще се заеме с проблема за бившата южна сръбска провинция на извънредно заседание в Скупщината, посветена на косовския въпрос. По информация на електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“ обръщението на Вучич ще продължи внушителните три часа, а очакванията са, че дебатите след речта му ще са в ход поне още четири часа.
Според редакцията, Вучич е подготвил реч, в която косовският въпрос се разглежда не само от политическа, но и от историческа гледна точка. В речта си той ще се обсъди националният въпрос, както и икономическата и демографската ситуация в Сърбия.
Заседанието в сръбския парламент е насрочено за 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време). На него ще присъстват министър-председателят Ана Бърнабич, министрите от кабинета и ръководителят на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич.
Ден преди заседанието бяха разменени остри обвинения между представителите на „Сръбска листа“ и лидерите на „Съюз за Сърбия“, чиито депутати обявиха бойкот на сесията.
Председателят на „Сръбска листа“ Горан Ракич увери, че Александър Вучич се радва на абсолютната подкрепа на сърбите от Косово и че „Вук Йеремич трябва да се засрами от всички извършени от него престъпления и от всички лъжи, които не престава да изрича". Той определи Йеремич като лицемер, който „се опита да погребе Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН с дилетантния и глупавия си въпрос към международния съд".
„Йеремич направи повече, за да легализира т.нар. Косово, отколкото всички албански политици и спонсори заедно“, заяви Ракич, отговаряйки на критиките за правителствената политика на Белград по отношение на Косово.
Йеремич, който е и председател на Народната партия, заяви по-рано, че през последните седем години „албанците са получили всичко, което е в тяхна полза, докато Общността на сръбските общини остава мъртво писмо на хартия".
„Сърбите от Косово и Метохия очакват всички опозиционни политически актьори в Белград да покажат поне минималната отговорност към страната си и живеещите в Косово и Метохия“, настояват от „Сърбска листа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ХашимТачи отново съживява идеята за промяна на границите

Zeri (Косово): ХашимТачи отново съживява идеята за промяна на границите

27 Май 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи отново се опитва да съживи идеята за промяна на границите, но този път с по-плавен дискурс, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Zeri.
Изданието цитира думите на държавния глава на най-младата държава на Балканите, изречени в рамките на посещение в Албания. Тачи увери, че ще направи възможно присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово, без при това да се отстъпва и милиметър от територия на страната на Сърбия.
„Знаете, и аз днес повтарям моя ангажимент и моята ангажираност, че Прешево, Медведжа и Буяновац ще се присъединят към територията на Република Косово, без да засяга и един милиметър от територията на Република Косово, нито „Трепча“, нито Митровица, нито който и да било край на територията на Косово като предварително условие за национално обединение“, цитира Zeri думите на Тачи.
Идеята за промяна на границите бе разкритикувана от повечето парламентарни партии в Косово, част от международната общност, както и от членовете на бившата партия на президента Тачи, „Демократическата партия на Косово“ (ДПК), припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Обединението на албанците е много по-лесно от отделянето на Косово от Сърбия

Хашим Тачи: Обединението на албанците е много по-лесно от отделянето на Косово от Сърбия

25 Май 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът Хашим Тачи заяви, че мисията за постигането на независимостта на Косово е недостатъчна и че албанците са разделени несправедливо, но сега те трябва да се обединят, предава белградската медия „Б92“.
По неговите думи, сега е дошъл моментът да се работи интелигентно за премахването на несправедливо наложените гранични пунктове.
В рамките на реч по обявяването на почетен гражданин на североизточния албански град Крума, той бе категоричен, че Косово и Албания ще живеят заедно без граници, а освен това увери, че ще продължи усилията си за присъединяване на Прешевската долина към територията на най-младата албанска държава, без да се поставя под въпрос и милиметър от територията на Косово и конретно язовира Газивода и металургичния комплекс Трепча.
„Бъдете сигурни, че осъществяването на мечтата за единна територия е много по-лесно, отколкото беше Косово да излезе от Сърбия. Това ще се случи“, категоричен е Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Б92“ (Сърбия): Александър Вучич ще представи бъдещите си планове за Косово пред парламента следващата седмица

„Радио Б92“ (Сърбия): Александър Вучич ще представи бъдещите си планове за Косово пред парламента следващата седмица

25 Май 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Александър Вучич каза в петък, че ще докладва пред парламента бъдещите си планове за Косово следващата седмица и ще говори за бъдещите действия по отношение на Косово , съобщава сръбското „Радио Б92“.
Той заяви това на пресконференция след среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, коментирайки някои съобщения в медиите, че няма да представи нов план. Той подчерта, че е логично държавата да не обявява публично плановете си и да информира за следващите си стъпки противниците си.
Вучич каза, че ще докладва пред парламента какво се случва досега и че ще говори по принцип за това как да се бори за сръбския народ, но няма да разкрива тактически ходове.
Президентът рядко идва в парламента, за да говори, каза Вучич, добавяйки, че опозицията го е помолила да направи това, че е критикуван, че не го прави, обвиняван е в пренебрежение на законодателния орган - и сега ще отиде да говори за Косово и да отговори на всички парламентарни въпроси, но те(опозицията) не искат да присъстват.
Вучич каза, че опозицията сега е спечелила, казвайки, че ще ги атакува - но всъщност планира „да каже истината за това кой какво е вложил в Косово и Метохия, кой как е защитавал сръбския народ в Косово и Метохия."
Той подчерта, че опозицията може да продължи да говори за всичко, което им идва на ум, като например, че е нещастен човек и предател, но няма да мълчи за това. Вместо това Вучич разкри, че ще отговори "както с факти, така и с цифри".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: „Сръбска листа“ заплаши с колективна оставка отново

Gazeta Express: „Сръбска листа“ заплаши с колективна оставка отново

25 Май 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Горан Ракич, ръководител на „Сръбска листа“, най-голямата политическа партия на сърбите в Косово, обръщайки се към медиите след срещата си със сръбският президент Александър Вучич в Белград заяви, че са готови отново да подадат оставка, ако не могат да мнамерят общ език с косовските институции, пише косовският вестник Gazeta Express.
Заплахата на Ракич за оставка дойде само дни след като етническата партия, подкрепена от Белград, спечели извънредни избори за кметове в четирите сръбски общини в Северно Косово. Ракич, който е бивш кмет на Северна Митровица и трима други сръбски кметове на Звечани, Зубун поток и Лепосавич, подадоха оставка през ноември миналата година в знак на протест срещу решението на правителството на Косово да въведе 100% мито върху всички сръбски стоки.
Президентът на Косово Хашим Тачи насрочи извънредни частични избори, които бяха проведени на 19 май. „Сръбска листа“ спечели изборите в четирите общини с над 90 процента от гласовете. Новоизбраните кметове, които все още не са положили клетва пред косовските институции, решиха да се срещнат със сръбския президент Вучич и с ръководителя на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич след победата миналата неделя. Ракич предупреди, че те са готови отново да подадат оставка. "Новоизбраните кметове са готови да напуснат институциите, ако няма разбиране от Прищина", каза Ракич. Той каза, че в допълнение към кметовете, други косовски сръбски служители от всички нива ще напуснат институциите на Косово. „Ако случаят е такъв, това решение ще се прилага на всички нива, включително съдии и прокурори и учители”, каза Ракич, според медиите в Белград.
Ракич благодари на сръбския президент Вучич за "ангажираността и всичко, което прави", за да помогне на сърбите в Косово. Сръбският президент Вучич беше първият, който преди изборите за кметове предупреди, че новоизбраните кметовете на "Сръбска листа" могат отново да подадат оставка.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): ЦИК публикува предварителни резултати от изборите в Северно Косово

Koha Ditore (Косово): ЦИК публикува предварителни резултати от изборите в Северно Косово

20 Май 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Митровица. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово публикува предварителни резултати за извънредните избори за кмет в четирите общини в северната част на страната, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Изданието привежда данни от ЦИК по общини, както следва:

Лепосавич:

„Сръбска листа“, Зоран Тодич (96.6% - 7015 гласа)
„Демократическа партия на Косово“ (ДПК), Шахир Хетеми (2.0% - 144 гласа)
„Движение за самоопределение“, Фисник Весели (1.4% - 105 гласа)

Зубин Поток:

„Сръбска листа“, Сърджан Вулович (94.5% - 3995 гласа)
„Демократическа партия на Косово“ (ДПК), Хисен Мехмети (2.9% - 123 гласа)
„Движение за самоопределение“, Лиридона Кахримани (2.6% - 110)

Звечан:

„Сръбска листа“, Вучина Янкович (94.7% - 3767 гласа)
„Демократическа партия на Косово“ (ДПК), Илир Печи (3.3% - 130 гласа)
„Движение за самоопределение“, Авди Печи (2.0% - 81 гласа)

Северна Митровица:

„Сръбска листа“, Горан Ракик (90.1% - 7092 гласа)
„Демократическа партия на Косово“ (ДПК), Гонше Чауши (5.8% - 454 гласа)
„Движение за самоопределение“, Ерден Атик (4.1% - 324 гласа)


Превод и редакция: Тереза ГероваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): „Сръбска листа“ спечели изборите в Северно Косово

Danas (Сърбия): „Сръбска листа“ спечели изборите в Северно Косово

20 Май 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Митровица. Кандидатите от „Сръбска листа“ спечелиха извънредните избори за кметове във всичките четири общини в северната част на Косово, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като се позовава на информация от коалицията на неправителствените организации „Демокрация в действие".
Групата обяви предварителните резултати от гласуването на пресконференция след края на изборния ден в четирите общини в Северно Косово. По нейни данни в Северна Митровица лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич е спечелил 95,2% от гласовете, кандидатът на Демократическата партия на Косово (ДПК), Гондза Каузи - 3,1%, Ерден Атис от „Движение за самоопределение“ - 1,6%. В Зубин Поток Сърджан Вулович от „Сръска листа“ събира 94,1%, Хисен Мехмети от ДПК - 3,1%, Лиридона Кахримани от „Движение за самоопределение“ 2,8%.
Зоран Тодич от „Сръбска листа“ печели изборите в Община Лепосавич с 96,4%, Шатир Хетеми от ДПК събира 2,1%, Фиск Весели от „Движение за самоопределение“ има 1,5%. В Звечан кандидатът на „Сръбска листа“ Вучина Янкович печели 96,4%, Авди Печи от „Движение за самоопределение“ събира 2,2%, а претендентът на ДПК Илир Печи - 1,4%.
Според неофициални източници от „Сърбска листа“ победата на нейните кандидати на кметските избори в Северно Косово показва политиката на лоялност на местното население към официален Белград.
Всички избирателни секции бяха затворени в 19.00 часа местно време (20.00 часа българско време), потвърдиха от Централната избирателна комисия.
Говорителят на Косовската полицейска служба за региона Бранислав Радович увери, че не са регистрирани инциденти в изборния ден или други събития, които биха могли да застрашат сигурността на избирателите или да повлияят на резултата от вота.„Нямаше инциденти, които да налагат намеса на полицията никога", подчерта Радович.
Избирателните секции в Северно Косово посетиха ръководителя на Службата на ЕС в Косово Наталия Апостолова и ръководителя на мисията на ОССЕ Ян Брату. Беше отбелязано, че не са регистрирани големи нередности, с изключение на непроверени избирателни списъци, двойно гласуване и опити за упражняване на правото на глас със сръбски лични карти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.