НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НЗОК издаде първите разрешения за лечение на деца със спинална мускулна атрофия в България

НЗОК издаде първите разрешения за лечение на деца със спинална мускулна атрофия в България

18 Април 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. 18 дни откакто функциите на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) към Министерството на здравеопазването (МЗ) бяха поети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са издадени за първи път разрешения за лечение на две деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинраза в България. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Касата осигурява напълно финансирането на лечението на децата. Организацията по провеждането му е в прерогативите на Министерството на здравеопазването. От Специализираната комисия към НЗОК са приключени 51 случая от прехвърлените към НЗОК от ЦФЛД 146 неприключени преписки. 86 случая са в процес на окомплектоване на документите. 35 броя са новопостъпилите заявления в Националната здравноосигурителна каса. Заявленията вече са разгледани от Комисията.
От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина (КЛЧ) към МЗ, която също премина към НЗОК от 1. април т.г., са разгледани 9 случая, като: 1 случай е приключен и е насочен към Специализирана комисия за издаване на формуляр S2; За 8 случая са изпратени писма до Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, до външни експерти, до профилната комисия по трансплантология и до заявителя.
След 1 април 2019 г. в НЗОК е постъпил един случай, който е разгледан от Специализираната комисия, като е изпратено писмо до заявителя за отстраняване на непълноти в документацията. Издадени са два формуляра S2 на деца, чиито заявления са постъпили в НЗОК по линия на ЦФЛД. Издадени са два формуляра Е112 за лечение на двама пациенти на възраст над 18 години, постъпили в НЗОК по линия на КЛЧ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Център „Фонд за лечение на деца“ се закрива

Център „Фонд за лечение на деца“ се закрива

27 Март 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие Постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“. Това съобщиха от правителствена информационна служба. Документът е в съответствие с измененията в чл. 82 от Закона за здравето, съгласно които след 31 март изпълняваните от Фонда дейности преминават за администриране към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Чрез нормативните промени се осигурява плавен преход на изпълняваните от Фонда дейности към НЗОК, като същевременно се гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти. До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК. Основната цел на промените е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, тъй като грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави поколения и усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение. Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред, процедурата се ускорява

Министър Кирил Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред, процедурата се ускорява

24 Януари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред, процедурата се ускорява. Децата ще могат да получат лечение много по-бързо. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на заседание на парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не виждам негативизъм в преминаването на Фонда към НЗОК“, коментира той. „Разходите, които се покриват от Фонда за лечение на деца, са описани подробно в правилника. Досега не е имало дефицит на ресурс, който да се явява пречка за лечение на български деца в чужбина“, обясни Кирил Ананиев. „Защо децата отиват да се лекуват в чужбина - заболяванията им са редки и в България не се лекуват. Нямаме възможност и условия да извършим лечението“, посочи здравният министър. „Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е правилно. По-големият разход за лечение на деца в чужбина, а и не само, се извършва от НЗОК, тя ще покрива всички разходи, покривани досега от фонда“, поясни Кирил Ананиев. „Предвиждаме възможност чужди лекари да идват в България да обучават наши лекари. Някои от дейностите да се извършват в страната“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов към министър Ананиев: Имаме нужда от държавна визия за лечение на хората с редки заболявания, а не участие на НЗОК

Проф. Георги Михайлов към министър Ананиев: Имаме нужда от държавна визия за лечение на хората с редки заболявания, а не участие на НЗОК

18 Януари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. „През последните седмици станахме свидетели на много проблеми около пациенти с редки заболявания, на един от които дори беше отказано лечение извън територията на страната. Какво е вашето виждане за стратегията за лечение на редките заболявания в България, взаимодействието с НЗОК и ефективността на това взаимодействие?“. Този въпрос отправи народният представител от левицата проф. Георги Михайлов към министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него темповете, с които се развива списъкът на болните и на заболяванията, който след това се обсъжда за пълно или частично реимбурсиране, са незадоволителни. „Длъжен съм да ви заявя, като специалист, че броят на редките заболявания в света е около 7000, така че цифрата 135 или 138- далеч не изчерпва нито списъка, нито проблема“, заяви той. "Създаването на Комисията по редки болести трябваше да реши проблема, държавата да изработи стратегия- на кои заболявания да заплаща частично или напълно лечението. Липсата на решение на този проблем създаде т. нар. медицинска емиграция“, заяви той.
Според проф. Михайлов прехвърлянето на цялата отговорност за лечението на тези пациенти върху НЗОК е дълбоко неправилно. По думите му НЗОК е финансов орган, който след оценка на министерството, извършва плащане по определени направления на клиничната медицина. "Тя обаче е област, която е изключително сложна и лечението на тези пациенти изисква сериозна и държавна визия, а не участие на НЗОК. Само така разходваните средства ще бъдат целесъобразни“, заключи проф. Михайлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

16 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Спиналната мускулна атрофия (СМА) вече е в списъка на редките заболявания. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Министерството е изпратило писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът Nusinersen да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.
Министър Ананиев днес запозна родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.
По отношение на 9-годишния Стефан Радойчев, страдащ от спинална мускулна атрофия, министър Ананиев съобщи, че Център „Фонд за лечение на деца“ днес е превел необходимите средства на болницата в Румъния, за да бъдат поставени първите 4 инжекции на детето. Съгласно договореното, Стефан заминава на 22 януари за поставяне на първата инжекция „Спинраза“.
Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на здравеопазването започна процедура за включването на спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания

Министерството на здравеопазването започна процедура за включването на спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания

10 Януари 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. За да стане това факт, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.
В момента тече обучението в клиники в Румъния и Испания на български специалисти, практикуващи в наши болници, да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Водещи професори от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛ „Александровска“ и МБАЛНП „Св. Наум“ вече са преминали теоретично обучение за прилагането на медикамента, като предстои и практическо такова. Нашите специалисти са обучавани относно медицинските показатели за включване на терапия, терапевтичните схеми за прилагане на медикамента, идентифициране и проследяване на ефекта от лечението, назначаването на поддържаща терапия, условията, в които се прилага медикаментът и подготовката на пациента. В момента Министерството на здравеопазването, съвместно с национални консултанти в тази сфера, като професорите Търнев, Литвиненко, Божинова и Иванов, са в процедура за уточняване на схемите на лечение и прилагане на този медикамент у нас. В средата на месец февруари българските здравни власти ще имат готовност да бъде организирано лечението с Nusinersen и в нашата страна.
Към момента децата със спинална мускулна атрофия кандидатстват пред Център „Фонд за лечение на деца“ за осигуряване на лечение с Nusinersen. До скоро това не беше възможно, но със заповед на министър Ананиев от ноември 2018 г. лекарственият продукт Nusinersen е включен в списъка по чл. 266 А, ал. 2 от ЗЛПХМ, което позволява както същият да бъде закупуван от болничните аптеки, така и да бъде прилаган на деца със СМА, одобрени от ЦФЛД.
По този ред от Фонда вече беше одобрено дете, което да замине за провеждане на лечението с Nusinersen в чужбина, след издаване на формуляр S2. Независимо от усилията на българската държава и издадения формуляр S2, с който страната ни гарантира, че ще заплати на румънската здравна каса средствата, изразходвани за лечението на детето, съгласно европейското законодателство, на детето не е приложен курс на лечение с Nusinersen поради отказ за лечение от румънска страна. По тази причина Министерството на здравеопазването се свърза с представителя на България в Административната комисия по координация на системите за социална сигурност към ЕК, която отговаря за прилагането на регламентите по социална сигурност и съответните формуляри. Представителят на България има правото да поиска информация от представителите на държавите в административната комисия за причините за отказа да бъде приет формуляра S2. В случай, че проблемът не може да бъде решен по този път, България ще поиска от административната комисия официалното разглеждане на въпроса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НЗОК: В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало писмо от румънската здравна каса за отказ на лечение на българско дете поради опасения за некоректност

НЗОК: В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало писмо от румънската здравна каса за отказ на лечение на българско дете поради опасения за некоректност

9 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение на болното българско дете поради опасения за некоректност от българска страна. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК във връзка с твърдения от страна на пациентска организация, че „поради недоверие към нашата НЗОК“ румънско лечебно заведение е отказало лечение на българско дете със Спинална мускулна атрофия (СМА). Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира, че в свое прессъобщение от 4 януари т.г., НЗОК е декларирала че стриктно изпълнява европейските регламенти и въпреки неизрядната документация, предоставена за пореден път от Фонда за лечение на деца, където родителите на детето са кандидатствали за лечението му със скъпоструващ лекарствен продукт, е издала европейски формуляр S2 за планово лечение.
Според НЗОК независимо от издадения формуляр S2, с който НЗОК удостоверява, че ще заплати на румънския здравноосигурителен фонд изразходваните за лечението на детето средства в 18-месечен период – както е според европейското законодателство, детето не е било прието за лечение.
Националната здравноосигурителна каса уточнява, че в социалната мрежа самата пациентска организация, която разпространява неверните твърдения по адрес на НЗОК, е публикувала писмо на английски език от румънското лечебно заведение, към което родителите на детето са се обърнали за лечение. Писмото е от 27 декември 2018 г. и е изпратено до Министерството на здравеопазването на Р България и до Фонда за лечение на деца в Р България. „В него румънското лечебно заведение уведомява, че препаратът Nusinersen (Spinraza), който се инжектира в обвивката на гръбначния мозък", посочиха от НЗОК и цитираха писмото: „в Румъния се прилага само на деца, включени в Националната програма за редки болести, които имат спинална мускулна атрофия (тип 1,2 и 3). Ето защо само румънски граждани могат да бъдат включени в тази Национална програма. Нещо повече, до настоящия момент (писмото е с дата 27.12.2018 г.- бел.авт.) само 20% от тези пациенти са започнали лечение. Нашите компетентни власти все още нямат нужните средства за лечението на всички наши пациенти и затова не могат да осигурят средства за лечението на пациент, който идва от друга държава и иска да бъде лекуван преди останалите“.
„Никъде в писмото на румънското лечебно заведение не се посочва като причина за отказа „кризата на доверие между българската Здравна каса и румънската“, както неведнъж заявиха представители на пациентската организация. Цитираното по-горе писмо не е адресирано от румънското лечебно заведение до НЗОК, а до Министерството на здравеопазването на Р България и до Фонда за лечение на деца в Р България", съобщиха от НЗОК. Според Здравната каса в него се казва: „....изпращаме това писмо, за да ви информираме, че не можем да използваме формуляра S2 за лечението на това дете, но предварителното плащане на лечението (чрез Фонда за лечение на деца) може би е спасително решение за него. Ако вашето законодателство/политика/ позволява нашата болница да получи предварително заплащане за лечението със Спинраза, той ще бъде приложен на пациента“.
Според НЗОК е важно да се напомни, че съгласно разпоредбите на регламентите, при издаден от компетентната здравноосигурителна институция формуляр за планова медицинска помощ S2, пациентът представя в чуждото лечебно заведение издадения формуляр, който гарантира на болницата поемането на разходите за предстоящото лечение. „Лечебното заведение се отчита с формуляра към местния здравен фонд, с който работи и здравният фонд заплаща стойността на оказаната медицинска помощ. Последващо чуждият здравноосигурителен фонд изисква от НЗОК да възстанови направените разходи за лечението.
Румънското лечебно заведение разяснява в писмото схемата на лечение със Spinraza и посочва колко ще струва то - общо 1 360 449,76 леи (с вкл. ДДС) за четири инжекции и 4 дни болничен престой.
В българския здравноосигурителен фонд не е постъпвало официално писмо от румънската здравна каса за отказ от предоставяне на лечение на болното българско дете поради опасения за некоректност от българска страна" посочват от Здравната каса.
„Пациентската организация дезинформира обществеността и по отношение на друг случай с болно дете: отказ на Университетска болница в Кьолн (Германия) да приеме 5-годишно българче за сърдечна операция, защото „не желаят да работят с формуляр S2, издаден от НЗОК, заради недоверие в нашата каса и се наложи да изпратим това дете като частен пациент, за да можем да спасим живота му“.
НЗОК категорично заявява, че в здравната институция не са постъпвали за разглеждане документите за лечение в чужбина на това дете.
Вярваме, че разумът ще надделее и тежките заболявания на български деца, както и тревогата на родителите им, няма да бъдат използвани за користни лични цели.
Националната здравноосигурителна каса е готова да помогне за разрешаване на проблемите на институционално ниво за всеки конкретен случай, при спазване на националното и на европейското законодателство", посочиха от НЗОК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Няма да има дейност, която Фондът за лечение на деца е изплащал, а касата няма да може да покрие

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Няма да има дейност, която Фондът за лечение на деца е изплащал, а касата няма да може да покрие

7 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има дейност, която Фондът за лечение на деца е изплащал, а касата няма да може да покрие. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в „Сутрешния блок“ по БНТ относно закриването на Фонда и поемането на финансовото обезпечаване на лечението на деца от Националната здравноосигурителна каса. „Касата може да изпраща деца за лечение в чужбина единствено с формуляр S2 (документ, издаван от НЗОК, необходим за лечението на български пациенти в ЕС). Процедурата каква е. Немската болница си получава парите от немския фонд, а не от българската каса. Българската каса заплаща на немската каса. Българската каса заплаща на немската. След като ние имаме процедура за договаряне с фонда за разсрочване на плащанията, тази процедура се спазва изрядно от половин година насам. Всичко е в ход. Не знам какви са тези обяснения. Пак ви казвам, от половин година насам вървим по правилата на процедурата за договаряне с фондовете“, посочи още управителят на НЗОК. „До момента огромна част от българските деца продължават да се насочват от Фонда към касата, а не плаща той. Огромната част от случаите, плащанията за тези деца се извършват от касата, а не от фонда. Имайте предвид, че бюджетът на целия фонд е около 14 млн. лв., за плащания на деца и в България, и в чужбина, поемане на разходи за транспорт, хотели, преводачи“, обясни той, като посочи, че НЗОК ще може да покрива всички тези разходи.
Той отговори, че касата ще може да плаща и хонорари на чужди професори. „Гарантирам ви, че всичко, което трябва да се получи, ще се получи във вида, в който трябва да бъде. Няма да има нито една дейност, която е плащана до момента от Фонда, а касата да не може да покрие“, подчерта д-р Дечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Не са верни твърденията, че е отказано лечение на дете в Румъния, заради това, че българската каса няма да плати

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Не са верни твърденията, че е отказано лечение на дете в Румъния, заради това, че българската каса няма да плати

7 Януари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Твърденията, че е отказано лечение на дете в Румъния, заради това, че българската каса няма да плати, не са верни. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в „Сутрешния блок“ по БНТ по повод, твърдения на Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно с теб“, в които тя заявява, че е било отказано лечение на българско дете в чужбина, заради това, че НЗОК няма да изплати процедурата на Румъния. „За потребителите на фонда нямат абсолютно никакъв риск, понеже по никакъв начин не се нарушава достъпът на децата до нужда за лечение, ако то се налага. В конкретния случай детето, което беше насочено в Румъния - за пореден път в лицето на г-жа Пенка се насочва дете, без да има оферта от лечебно заведение. Въпреки, че детето е без оферта, касата е издала формуляр S2 (документ, издаван от НЗОК, необходим за лечението на български пациенти в ЕС). Въпреки твърденията на г-жа Пенка, че детето не е прието в Румъния, поради това, че видите ли румънската каса била притеснена дали ще ѝ плати българската каса са поредните глупости, които г-жа Пенка изрича. Ако твърдението на г-жа Пенка е вярно, то би трябвало българската каса да дължи някакви средства на румънската. В момента нашата каса дължи 28 хил. лв., а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. От тук натам с обясненията приключвам, защото те са чисто медицински и те не касаят процедурата по изпращането на детето в чужбина, точно обратното, въпреки, че повтарям за пореден път в лицето на г-жа Пенка, тъй нареченият национален съвет, които би трябвало обективно да наблюдава процедурата по разходване на обществени средства, за пореден път насочва случай в противоречие с правилата, по които трябва да го направи“, коментира д-р Дечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.