НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Иван Иванов: Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г.

Доц. Иван Иванов: Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г.

6 Декември 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на заседанието на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика, където се проведе дискусия за цената на природния газ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласно нашите правила до края на месец декември ние ще се произнесем по отношение на цената на природния газ, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.“, посочи още доц. Иванов. По думите му поисканата цена на природния газ КЕВР няма да променя цената за потребителите за топлина енергия и на електроенергия за крайни потребители от 1 януари 2019 г. „Това е добра новина за потребителите на електрическа и топлинна енергия в България. Неудобство е обстоятелството, че за българските топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, ще има повишаване, макар и с неголям процент, на цената на природния газ на входа на топлофикациите, а в същото време на изхода ще остане непроменена цената“, каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г.

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г.

6 Декември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на заседанието на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика, където се проведе дискусия за цената на природния газ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На 10 декември „Булгаргаз“ е длъжен да предостави своето заявление в комисията относно предложението за цена на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. Като изхождам от предварителната прогноза, която „Булгаргаз“ направи и публикува на своя сайт един месец по-рано, на 10 ноември, съгласно която се очаква повишение на цената на природния газ с 4,98 % и като отчитам спадащите цени на суровия петрол на международните борси от 10 ноември до момента, считам, че повишението на цената на природния газ ще бъде около и под 4%. Като разбира се „Булгаргаз“ има отговорността да ни представи своите изчисления, които ние ще проверим“, допълни доц. Иванов.
„2018 г. се оказа с твърде променливи цени на природния газ на международните пазари преди всичко с променящи се цени на суровия петрол и оттам неговите деривати. Известно е, че дериватите на суровия петрол участват във формулата за изчисление на цената на природни я газ. Известно е, че дериватите на суровия петрол участват във формулата за изчисление на цената природния газ. Съгласно договора между доставчика „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“ на всяко тримесечие се актуализира цената на природния газ по формула, която участва в този договор. В съответствие с това и променящите се и повишаващите се цени на суровия петрол на международните борси в първите близо 10 месеца на годината, вие знаете как беше променяна цената на природния газ. КЕВР единствено е контролният орган, който проверява дали „Булгаргаз“ спазва договора с „Газпром“ или има отклонения от него. Второ, когато има надвзет или невзет приход от страна на „Булгаргаз“ се съобразява с него при определяне на цените за следващото тримесечие“, каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока

13 Ноември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон, ако природният газ поскъпне с до 5 на сто от Нова година, а цените на петрола се задържат около сегашните си нива. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Прогнозата предвижда повишение на цената на природния газ под 5 %, ако се запази тази тенденция на световните пазари. Цената на суровия петрол преди около месец достигна стойност 86 долара за барел, но постепенно намаля и в момента е малко 70 долара за барел... Ако се окаже така, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде коригирана, но това няма да доведе до повишаване на цената на топлинната енергия, нито до повишаване на цената на електрическата енергия. Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени до края на отоплителния сезон“, заяви доц. Иванов.
„Използвам случая да заявя, че имаше манипулации в последните дни, които се тиражираха включително и средствата за осведомяване, че се повишава цената на електрическата енергия. Цената на електрическата енергия за битовите потребители е непроменена от 1-ви юли и при тази постановка, както ви казах за запазване на тенденциите на цена на суровия петрол, би трябвало да остане непроменена до края на отоплителния сезон, поне, а след това ще видим, може и по-нататък да остане непроменена“, каза още председателят на КЕВР.
„Ние не контролираме цената на електрическата енергия, по която се извършва търговия с такава енергия с Българската независима енергийна борса. Това са цени, които не подлежат нито на контрол от страна на комисията, нито на регулиране. Там само контролираме прозрачността на търговията съгласно правилата, които са еднакви за членките на ЕС. В продължение на 19 години комисията никога не е регулирала цените на горивата, на бензина и дизела. Едновременно ще отбележа и това, че това е в целия ЕС, където горивата са свободна търгувана стока“, каза още Иван Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще направим всичко възможно да се намесим в преговорите в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ

Министър Теменужка Петкова: Ще направим всичко възможно да се намесим в преговорите в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ

11 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно да се намесим в най-удачния момент, за да постигнем добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването си в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за въпроса, който поставяте. Той е много важен като тема. Всички ние знаем, че сигурността на доставките на енергийни ресурси е ключов въпрос в областта на енергетиката, на икономиката и националната ни сигурност“, заяви Петкова.
Във връзка с преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. „Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с „Газпром“ по така нареченото антимонополно дело“, каза Петкова. „Съгласно подписаното споразумение между „Газпром“ и ЕК на 6 август е изпратено писмо до „Булгаргаз“, в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното към договора касае възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената“, каза Петкова и поясни, че другото е свързано с точката за доставка. По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с „Газпром“ да могат да провеждат преговори на всеки две години. По думите й първото задължително условие е свързано с цените на природния газ на границите на Германия, Франция и Италия. „В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна“, обясни още министърът на енергетиката. По думите й след изпращане на заявлението от страна на контрагента на „Газпром“ в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни. Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС. Тя обясни, че ще направи всичко възможно Министерство на енергетиката да се намеси в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее и това е най-голямото предизвикателство пред правителството в момента

Румен Петков, АБВ: Сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее и това е най-голямото предизвикателство пред правителството в момента

6 Октомври 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее и това е най-голямото предизвикателство пред правителството в момента. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Най-важната тема в България в момента са енергийните въпроси. И един от тях, който бяга от вниманието на управляващите, е съсипията в енергетиката. Ценообразуването е нещо, на което не малка част от българските граждани няма да издържат. И с тази тема се спекулира - хвърля се вина и върху КЕВР, и във всички посоки. В момента се прави една стъпка, която е откровено престъпление към енергийната сигурност в страната – обединяването на АЕЦ „Козлодуй“ с „Марица Изток – 2“. Без да се коментира, че в последните 5 години цената на вредните емисии от 5 евро отиде на 20 евро“, каза още Петков и посочи, че тези неща някой трябва да ги плати.
„И като бягат от тази тема и управляващи, и опозиция, всъщност бягат от решението да се гарантира бита и да се предприемат действията, които да отговарят на българската икономика. А това е проблем. Защото сега КЕВР спря поскъпването на тока, но след Нова година няма да успее да го спре. И смятам, че най-голямото предизвикателство, пред което е изправено правителството в момента, е това. Но от тази тема бягат всички в парламента, защото са съучастници в една или друга степен. Няма обяснение и защо БСП не коментира обединяването на тези две генерално различни едно от друго дружества“, коментира Петков.
Той посочи, че АБВ отдавна е предупреждавала, че нещата ще се докарат до там да купуваме руска газ от Турция. „Тогава всякакви дейци обясняваха, че „Турски поток“ няма да се случи и ние ще купуваме газ от друго място. Т.е. в енергетиката имаме една серия от въпроси, които са страшно важни“, каза още Петков.
Лидерът на АБВ посочи, че другата важна тема сега е здравеопазването. „Това е първият министър на здравеопазването на 1990 г. от нас, който слага на масата два варианта за реформи и е готов да чуе трети. И е готов да има дискусия. И няма нормална държава, в която да искаш вот на недоверие, защото някой иска дискусия. Това е ненормална стъпка. Ние от АБВ подкрепяме тази дискусия и имаме експерти, които са много добре подготвени за нея“, коментира Петков. Той обясни, че и в двата варианта имат един проблем, който е тежък. „В тях водещо е финансовото състояние, а водещ трябва да е човекът. Затова говорих с министър Ананиев и ние ще предложим нашата визия със стремежа да бъдем полезни в една дискусия, в която всички трябва да сме дейни участници, ако искаме да постигнем нещо добро“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Когато се наложи, министърът на енергетиката ще влезе в своята роля в преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“

Министър Теменужка Петкова: Когато се наложи, министърът на енергетиката ще влезе в своята роля в преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“

5 Октомври 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Когато се наложи, министърът на енергетиката ще влезе в своята роля в преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много неща се казаха по темата за „Булгаргаз“ и „Газпром“, но е важно да се придържаме към това, което предвиждат възможностите в този конкретен случай. Ситуацията е следната – между „Газпром“ и „Булгаргаз“ предстоят преговори, като те ще бъдат на базата на споразумението между Европейската комисия и „Газпром“ по няколко основни въпроса. Един от тях е свързан с цената на природния газ, друг – с възможността за промяна на входната точка за доставка, а друга важна тема е свързана с евентуални ограничения по препродаването на руски природен газ. От страна на ЕК са съгласувани ангажиментите от страна на „Газпром“ и те са материализирани в две допълнения към основния договор, които „Газпром“ е изпратил за подписване на съответните държави. Тези две допълнителни споразумения са подписани от страна на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ по време на посещението му в Санкт Петербург. Те са такива клаузи, които са изцяло в защита на пазарния механизъм, свързан с продажбата на природен газ в Европа. И подписването на този документ на практика дава възможност за стартиране на преговори по определените в допълнителното споразумение случаи и съответно търсенето за възможности за оптимизиране на цената“, коментира енергийният министър.
Попитана дали ще се включи в преговорите, Петкова заяви, че министърът на енергетиката никога не бяга от отговорност, когато става въпрос за такива важни въпроси като цената на природния газ. „Но трябва да сме наясно, че това са преговори между две търговски дружества. Но когато се наложи, министърът ще влезе в своята роля“. Тя обясни, че трябва да се направи преглед и да се прецени дали цената, която плащаме в определен момент, е по-висока от пазарната. „Така че това въпрос на анализ, който в момента се извършва от „Булгаргаз“ и се надявам скоро да разполагаме с конкретни данни, които да ни дадат възможност да преценим в кой момент трябва да се проведат подобни разговори“, коментира Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Анексите в договора между „Булгаргаз“ и Газпром се явяват основа за започване на преговори за промяна на цената на природния газ

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Анексите в договора между „Булгаргаз“ и Газпром се явяват основа за започване на преговори за промяна на цената на природния газ

4 Октомври 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Анексите в договора между „Булгаргаз“ и Газпром се явяват основа за започване на преговори за промяна на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това може да стане при обосновано искане от „Булгаргаз“ след направен анализ, съпоставка. Тогава първото искане за преразглеждане може да настъпи в момента, в който „Булгаргаз“ счете за необходимо и депозира такова искане“, уточни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

1 Октомври 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране.
Поскъпването дойте от това, че „Булгаргаз“ ЕАД подаде заявление до Комисията за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 година. Поисканото увеличение беше подкрепено от енергийния регулатор заради очакваните по-високи доставни цени на природен газ, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта, че през третото тримесечие на 2018 година газовата компания е продавала на загуба. Това е второ увеличение на цената на топлинната енергия и се налага заради поскъпването на природния газ с 13,89% от 1 октомври 2018 г. Цената на природния газ от 1 октомври 2018 година е 456,65 лева за 1000 куб/м.
От 1 юли 2018 година цената на природния газ нарасна с 10,81% като цената на 1000 куб/м природен газ стана 400,95 лева. Тогава средното поскъпване на топлинната енергия с гореща вода за страната беше със 7,33%.
Така увеличението на цената за топлинната енергия за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва: за „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%, за „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%, за „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%, за „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%, за „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%, за „Топлофикация Велико Търново“ ЕАД – 4,39%, за „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%, за „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%, за „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.
Четирите топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“.
Председателят на комисията доц. Иван Иванов заяви още, че няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г.
Той също така уточни, че от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд. куб./м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб./м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национално-преносна система и международния преносен газопровод. По думите му на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси, а капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна, е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.
Председателят на КЕВР заяви още, че е подписано споразумение с регулаторите в България, Гърция, Македония, Черна гора и Сърбия за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги. Основната му цел е създаване на пътна карта на либерализация на търговията с природен газ и допринасяне за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския регион като това споразумение е отворено и за други страни.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Булгаргаз" ЕАД: Предложенията на „Газпром Експорт" за промени в Договора за доставка на природен газ са в наша полза

„Булгаргаз" ЕАД: Предложенията на „Газпром Експорт" за промени в Договора за доставка на природен газ са в наша полза

1 Октомври 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Предложенията на ООО „Газпром Експорт" за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ съответстват на поетите ангажименти на Газпром пред ЕК и са в полза на „Булгаргаз" ЕАД. Това съобщиха в свое становище от дружеството.
От „Булгаргаз“ предоставиха информация във връзка с Решението на Европейската комисия (ЕК) и поетите от Газпром ангажименти, засягащи няколко държави от Югоизточна Европа.
От позицията им става ясно, че на 24 май 2018 г. Европейската Комисия (ЕК) е обявила, че е приела решение, с което прави правно обвързващи ангажиментите, предложени от Газпром, и с това приключва антитръстовото дело срещу дружеството. „С приемането на ангажиментите, съгласно чл. 9 от Регламент 1/2003, ЕК прекратява производството, без да се произнесе по отношение на това дали Газпром е извършил нарушение (и без да наложи финансова санкция), като Газпром се задължава да изпълни ангажиментите. От публикуваната информация е видно, че ангажиментите са запазили първоначално предложената структура, но са претърпели промени в съответствие с получената обратна връзка от заинтересованите страни в пазарния тест, включително предложенията на българската страна“, поясняват от „Булгаргаз“ и добавят, че подробна информация за Решението на ЕК и поетите от страна на Газпром ангажименти може да бъде намерена в регистъра на Главна дирекция Конкуренция на ЕК: http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=1_39816, а кратък информационен материал на български език, изготвен от ЕК, е наличен на адрес: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3921_bg.htm.
„В изпълнение на решението на ЕК, ООО „Газпром Експорт" депозира в „Булгаргаз" ЕАД предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ, което в съответствие с поетите ангажименти пред ЕК предвижда следното: 1) Изменение на клаузата за преразглеждане на цената, така че всяка от страните да може да задейства преразглеждане на цената, ако (i) има значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на страните и/или (ii) ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или промяната на цените на газа в газоразпределителните центрове (газовите хъбове TTF, NCG и т.н.) в континентална Европа. Честотата на преразглеждане е веднъж на всеки две години, както и извънредно право на преразглеждане на всеки пет години. Първото преразглеждане на цената е допустимо по всяко време, след влизане в сила на клаузата за преразглеждане на цената; 2) Въвеждане на възможност „Булгаргаз" ЕАД да поиска промяна на точката на доставка (Негру Вода), като поиска всички или част от договорените обеми газ (не по-малко от 50 милиона куб. метра на година и за период не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни в точка на доставка Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия. „Булгаргаз" ЕАД може да поиска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Уреждат се условията за промяна, основанията за отказ от страна на ООО „Газпром Експорт", както и разрешаване на спорове от Monitoring Trustee (Контролиращ управител)“, се посочва в становището на компанията.
„Предложенията на ООО „Газпром Експорт" за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ съответстват на поетите ангажименти на Газпром пред ЕК и са в полза на „Булгаргаз" ЕАД. Предвид това, същите бяха приети от Съвета на директорите на „Булгаргаз" ЕАД и от едноличния собственик на капитала „Български енергиен холдинг" ЕАД.
Между страните бяха подписани съответни анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от ЕК ангажименти“, уточняват от „Булгаргаз“.
„Във връзка с подписването на анексите, „Булгаргаз" ЕАД инициира среща с ООО „Газпром Експорт", която се проведе на 28.09.2018г. в гр.Санкт Петербург. В допълнение към темата за ангажиментите, „Булгаргаз" ЕАД постави за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което се даде началото на процес на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. Следващата работна среща между експерти на двете дружества е планирана през месец ноември 2018 г.“, става ясно още от становището.
От „Булгаргаз" ЕАД добавят още, че ще информират своевременно своите клиенти и българската общественост за развитието на търговските отношения с ООО „Газпром Експорт", свързани с доставките на природен газ за страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Подписахме споразумение за създаване на форум за сътрудничество за регулацията на пазарите на електрическа енергия и природен газ

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Подписахме споразумение за създаване на форум за сътрудничество за регулацията на пазарите на електрическа енергия и природен газ

1 Октомври 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Подписано е споразумение с регулаторите в България, Гърция, Македония, Черна гора и Сърбия за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В рамките на същите действия за подобряване на условията за доставяне на природен газ в страната това е подписаното в събота споразумение за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги в балканския регион, подписано от регулаторите на България, Гърция, Македония, Черна гора, Сърбия. Основната цел е създаване на пътна карта на либерализация на търговията с природен газ и допринасяне за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския регион. Това споразумение е отворено и за други страни“, уточни доц. Иванов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: От 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе

Доц. Иван Иванов, КЕВР: От 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе

1 Октомври 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. От 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Как може тенденцията за непрестанното увеличаване на цената на суровия петрол и респективно на природния газ да бъде коригирана за потребителите в Р България? На първо място – това са започналите преговори с „Газпром Експорт“. Първата фаза от тях беше проведена през изминалата седмица. Надявам се, че в рамката на тези преговори България ще договори по-добри условия за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“, уточни той. „Второ – само преди седмица, в резултат на подозренията на ЕК, че „Трансгаз“ злоупотребява и пречи на износа на природен газ от Румъния към други държави членки, „Трансгаз“ поемат няколко важни ангажимента, които засягат Република България, а именно, че ще предостави максималния наличен капацитет на ползвателите на мрежата за износ на газ от Румъния към Унгария и към България. Считано от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе“, заяви още доц. Иванов. „От 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб/м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национално-преносна система и международния преносен газопровод. Минималната цена за резервиране на капацитета в точките на междусистемно свързване с България ще бъде равна на референтната цена за резервиране на капацитет на собствената територия. Тоест на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси“, уточни той. По думите му капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г.

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г.

1 Октомври 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше прието проекторешение относно цената на електроенергията. КЕВР предлага да не бъде променяна цената на електрическата енергия за регулирания пазар“, заяви доц. Иванов. „Изменението на цената на топлинната и електрическата енергия от високоефективно производство е практически в една и съща зона. Високоефективната електрическа енергия се повишава с 6,85%, а цената на топлинната енергия се повишава с 6,72%. Това е политиката, която сегашното ръководство на КЕВР провежда в продължение на 3 години за премахване на кръстосаното субсидиране между топлинната и електрическата енергия. Тоест премахване на задържането на топлинната енергия и увеличаване на електрическата. Сега и в бъдеще по пропорционален начин ще бъдат променяни цените на топлинната и електрическата енергия от високоефективно производство“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средно за страната цената на топлинната енергия се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г.

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средно за страната цената на топлинната енергия се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г.

1 Октомври 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Увеличението на цената за топлинната енергия с гореща вода за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва: „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%; „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%; „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%; „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%; „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%; „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%; „Топлофикация ВТ“ ЕАД – 4,39%; „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%; „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%; „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.
„След като беше прието повишението на цената за природен газ за последното тримесечие на 2018 година, всички потребители ще заплащат повишена цена от не повече от 8% за него. Въз основа на това решение, днес КЕВР прие изменение в цените на топлинната енергия на топлофикациите в страната. Цените се повишават с между 2,28% и 8,57%. Относно изменението на цената на топлинната енергия искам да отбележа следното: Получихме различни декларации, в които се говори, че в България се повишава цената на природния газ, след като цените в Европа остават непроменени. От 29 септември 2017 г. до 28 септември 2018 г., освен промяната в курса на долара, промяната в цената на суровия петрол, която е ценнобразуваща във формулата се е променила с почти 44%. Второ – промяната на цената засяга само топлофикации, които работят с природен газ. 4-те топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“, заяви още председателят на КЕВР.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов за цените на парното и газа: Ако се поддадем на популизма и заиграването със страховете на хората, страната ни може да загуби перспективата си за икономически растеж

Цветан Цветанов за цените на парното и газа: Ако се поддадем на популизма и заиграването със страховете на хората, страната ни може да загуби перспективата си за икономически растеж

1 Октомври 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Ако се поддадем на популизма и заиграването със страховете на хората, страната ни може да загуби перспективата си за икономически растеж. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод по-високите цени на газа и парното и преговорите, които страната ни води с „Газпром“ за доставните цени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Правителството има съответните ресорни звена, които се занимават с темата - както Министерството на енергетиката, така и „Булгаргаз“ и аз съм убеден, че тези разговори, които са на чисто експертно ниво в момента, ще могат да подпомогнат в един етап вече да има разговори на по-високо политическо ниво“, обясни Цветанов. По повод евентуални протести заради вдигането на цените на газа и парното, той отбеляза, че има много желаещи от БСП, които искат да провокират и да се заиграват със страховете на хората. „Това, което имаме днес като икономическа и финансова ситуация, може да ни гарантира стабилност за предстоящите години. В противен случай, ако се поддадем на популизма и заиграването със страховете на хората, страната ни може да загуби тази перспектива за икономически растеж, който да продължи и през 2019 година с увеличаване на БВП, и тогава инфлацията ще бъде много по-голяма, без да имаме възможност за увеличаване на доходите“, посочи Цветанов. „Това, което в момента искаме да направим, е с икономическия растеж и с тези добри финансови показатели да нарастват доходите, но същевременно да не се провокира умишлено спиране на инфлационния процес“, допълни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще обяви на брифинг цените на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство

КЕВР ще обяви на брифинг цените на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство

1 Октомври 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Днес след приключване на закритите заседания на КЕВР, Комисията ще обяви на брифинг окончателните решения за цените на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор „Топлоенергетика“, считано от 1 октомври 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Брифингът ще се състои от 16.00 часа в Заседателната зала на КЕВР на ет.4.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влизат в сила новите цени на природния газ, парното и топлата вода

Влизат в сила новите цени на природния газ, парното и топлата вода

1 Октомври 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. От днес в сила влиза новата цена на природния газ, а до края на деня Комисията за енергийно и водно регулиране ще оповести окончателното си решение за цените на топлоенергията от 1 октомври. Синьото гориво поскъпва с близо 14 процента. Очаква се това да доведе до повишаване на сметките за парно с между 4 и 9% за различните градове на страната. За София предвижданото увеличение е от 8%. Значително поскъпване ще усетят и потребителите в Бургас и Плевен, докато в Русе, Перник, Сливен и Габрово промяна в цените не се очаква, тъй като топлофикациите там работят с въглища.
Това е второ увеличение на цените след края на изминалия отоплителен сезон, заради което поскъпването в сравнение с миналата зима ще бъде между 7 и 23% за отделните райони на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, който се доставя за страната ни

Делян Добрев, ГЕРБ: България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, който се доставя за страната ни

30 Септември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, който се доставя за страната ни. Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Тази седмица шефът на „Булгаргаз“ бе на такива преговори в Русия, т.е. преговорите са започнали на техническо равнище. Нямам информация за резултати, но не мисля, че ще има някакви конкретни резултати на техническите разговори, защото при тях трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора“, обясни Добрев.
Той изрази мнение, че от евентуално обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“ ще има съществени ползи и значителни намаления на разходите. „Хипотетично от едно такова обединение може да има съществени ползи, защото ще се намалят разходите, бордовете, но погледнато от експертна гледна точка едно такова обединение може да даде възможност на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“ да предлагат много по-гъвкави продукти. Ако тези две централи търгуват своята електроенергия заедно, те ще могат да постигнат много по-добри резултати, а и могат да се постигнат значителни намаления на разходите“, коментира Добрев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.