НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Политологът Татяна Буруджиева: Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП

Политологът Татяна Буруджиева: Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП

21 Октомври 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП! Това коментира Татяна Буруджиева, политолог и обществен анализатор, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Татяна Буруджиева заяви позиции по следните теми:
За отказът от участие в активната политика.
„Записваме това интервю с доцент Татяна Буруджиева, политолог, на 19 октомври 2018 година. Добър ден, г-жо Буруджиева! Вие сте известен червен политолог, също така бяхте и в активната политика доста време. В момента защо не сте?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка. „Добър ден! Приемам всяко нещо, което правя, като начин да се науча или да видя по по-различен начин нещата. В този смисъл за мен беше много сериозен опит, но смятам, че професията ми дава много повече възможности, отколкото директното влизане в политиката. Много е приятно, когато ти кажат, че липсваш – дали хората от Разград и колеги в парламента!”, отговори Татяна Буруджиева, която е родена през 1957 г. в София.
„Бяхте народен представител от Разград (Татяна Буруджиева е бивш депутат от 42-то Народно събрание, където е избрана от гражданската квота на БСП – бел.авт)”, припомни Илиана Беновска. „Истината е, че в политиката трябва да си в много дружно семейство, особено в парламента, за да свършиш хубава работа, иначе повечето време отива в спорове дали да е така, дали да е иначе. На всички народни представители липсва гаранцията, че те имат достатъчно експертиза, за да взима решения! До ден днешен съм в тиха паника – какво точно някой път съм гласувала, защото не разбираш от всичко, доверяваш се на решения на група или не се доверяваш. Това е изключителна отговорност!”, сподели дъщерята на комунистическия активист Иван Буруджиев, който участва в убийството на генерал-лейтенант Христо Луков, на който днес е посветено традиционното шествие на крайните националисти – Луковмарш.
Консолидацията на БСП.
„Това е интересна тема, която, ако има време, ще я задълбочим, но сега взимам повод от Вашето закачливо определение за дружното семейство в политиката, за да попитам – откакто Корнелия Нинова е председател на БСП, дружно семейство ли е БСП?”, попита Илиана Беновска. „В първата година на нейното лидерство БСП беше дружно семейство! Те заедно работеха за общи каузи”, констатира магистърът по социология от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
„След като изтече първата година от нейното председателство на БСП, тя изключи от Изпълнителното бюро своя покровител, онзи, който я направи политик – Георги Гергов!”, вметна Илиана Беновска. „Така е, но това не разруши фатално общото действие в БСП. Големите проблеми са свързани с други неща. Отърваването на Нинова от Гергов е част от нейния път да се създаде като лидер в БСП. Нинова тръгна по неин път и реши, че ще се отърве от обкръжението, което я направи лидер и ще създаде своя група, която да я слуша безпрекословно!”, категорична беше Татяна Буруджиева, която е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия.
„Ако използваме тази фраза за отърваването, дали пък по-видните от БСП не искат сега да се отърват от нея? Ще използвам остроумното определение на някой, мисля, че от БСП беше, който нарече „кърваво писмо” подписката на 50 от видните функционери на БСП, в това число и другия покровител на Нинова – Овчаров (Румен Овчаров – бел. авт.), които се подписаха в протест, че Националния съвет се подменя по функции и смисъл от изпълнителния орган – Изпълнително бюро!”, привнесе нов нюанс към дискутираната тема Илиана Беновска. „Много се надявам това да не е „кървавото писмо”, имайки предвид какъв е резултатът от „кървавото писмо” – едно неуспешно въстание. Аз се надявам БСП да остане лява партия, в никакъв случай да не се превръща в лидерска!”, заяви докторът по социология.
Лидерските борби и интриги в БСП.
„Както казва Харон (персонаж от гръцката митология, лодкар, който прекарва душите на мъртвите в подземното царство на бог Хадес – бел.авт.) в преддверието на Ада: „Надежда всяка тука оставете”. Хайде, съсредоточете се да ми кажете дали всъщност ще има неуспешно въстание срещу Нинова, защото Вие знаете, че в БСП функционерите почти винаги накрая не успяват да намерят общ интерес, когато става дума за кадрови промени!”, отчете Илиана Беновска. „Да, това винаги е било дебат и спор в БСП, по кадрите! От друга страна говорим за хората, които вече са доказано успешни, създавайки Нинова като лидер. Това са хората, които възразяват в момента за начина, по който се управлява партията!”, каза доцентът в катедра Политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
„Говорите за Гергов, как ще коментирате присъствието на Овчаров?”, попита Илиана Беновска. „Овчаров също помогна с гласовете, с които е избрана Нинова на конгреса. Ще видите, че в голяма степен там са подписалите се в тази подписка!”, аргументира се членът на педагогическия съвет на франкофонската програма по Политически науки в Нов български университет.
„Това е ясно! Питам как намирате присъствието му в тази подписка? Не е ли имало начин да се разберат не толкова явно?”, задълбочи разискването на темата Илиана Беновска. „Овчаров наистина беше последният, който я защитаваше. Това, което знам, особено от последния пленум на БСП е, че е имало желанието да се разберат!”, информира членът на Съвета на департамента по Политически науки в Нов български университет.
„Да се разберат за какво и с кого?”, продължи Илиана Беновска. „С Нинова и нейното ръководство. Там е имало подсвирквания и държане тип „на стадиона, на мач”! Не е възможно подобно поведение!”, възмути се председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по политически маркетинг и комуникация.
„Кой го е правил това подсвиркване?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Не ми се иска да коментирам, но част от „младите” около Нинова, тъй като тя управлява с едни мантри! Тези младежи вече виждат властта, даже си я разпределят!”, разкри ръководителят на Научноизследователска лаборатория за изследване на политическото поведение към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
„Колко са годишни тези младежи, че не се сещам много младежи да виждам наоколо?”, уточни Илиана Беновска. „Ами тридесет, тридесет и няколко годишни”, каза членът на Управителния съвет на Българската социологическа асоциация.
Ролята на Кирил Добрев в БСП.
„Кирил Добрев млад ли е?”, провокира събеседничката си Илиана Беновска. „Кирил Добрев не е млад, защото той е някъде към петдесет годишен, ако не се лъжа”, отбеляза членът на International Professional Security Association.
„Не говоря за житейска възраст. Младежка ли му е партийната възраст, ако схващам правилно образа Ви?”, конкретизира се Илиана Беновска. „Имах предвид младежка възраст, а не толкова партийна, макар че това ръководство продължава да си стои младо, ново! То не се превърна в нищо друго!” уточни членът на International Society of Arboriculture.
„Кирил Добрев каква роля играе в изпълнителния орган на Нинова? Не Ви питам за функцията му на организационен секретар, а каква е другата му, може би невидима роля?”, безотказно продължи да изисква отговор на въпроса си Илиана Беновска. „Нямам преки контакти нито с него, нито с г-жа Нинова – мога да съдя само по това, което са ми казвали. Големият проблем е, че всички се оплакват, включително и той. Не чува, не разговаря, не желае да влезе в проблематика, която тя (Корнелия Нинова – бел. авт.) не е решила, че трябва да се фиксираш върху нея!”, довери членът на Association internationale des sociologues de langue française.
За морала в политиката.
„А вярвате ли, че той е писал SMS-и на Бойко Борисов, с желание да го направи председател на Комисията за регулиране на съобщенията?”, смени ракурса на разискваната тема Илиана Беновска. „Принципно политиците не би трябвало да си общуват с SMS-и, особено от различни политически партии. SMS-ът оставя следи”, аргументира се членът на Атлантическия клуб.
„Прекият разговор пък оставя звукови следи!”, опонира Илиана Беновска. „Всичко може да остави следи, но при всички положения винаги можеш да покажеш един SMS, докато идеята, че записваш другия, с когото говориш, е вече в рамките на други схеми. Да пишеш SMS за такива неща не е нормално! Въобще идеята с SMS-те, с обажданията, със записите..., ако това продължава в българската политика, говори само зле за българската политика!”, отсече членът на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.
„Какво лошо има обаче хора от ръководството на БСП да общуват с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов?”, попита Илиана Беновска. „Нищо лошо, аз просто казвам, че те могат да общуват, но SMS-ът е съвсем друг формат. Общуването е нещо друго. Ако се искат някакви постове или се разговаря за някакви политики, или за някакви позиции – тогава се разговаря за някакви политики и някакви позиции!, безапелационен беше експертът към Министерството на образованието и науката.
За споделената отговорност между антагонистичните партии в българската политика.
„Добре де, малко се втренчихме в технологията, но в началото на кабинет Борисов №3, по-скоро в началото на 44-то Народно събрание, Борисов открито отправи предложение към Корнелия Нинова – тя да оглави Народното събрание и Деница Златева, външнополитическата функционерка на БСП, да стане министър по европредседателството. Това беше отблъснато! Правилно ли беше?”, продължи Илиана Беновска. „Аз смятам, че можеше да бъде прието, защото това не е сътрудничество по повод на управление или управленска програма. Това е възможност да имаш позиции, които собствената ти политика или политически позиции да бъдат по-видими, по-чуваеми. Да, това би показало, че има едни нормални взаимоотношения, защото и в Европейския парламент властта и мнозинството е на едните, а председателството беше на левицата. Какво представлява политическото ти лице, как ти защитаваш политическите си каузи и как се бориш за властта не се решава от революционен тип поведение! Понеже ме питахте за SMS-те – Гергов беше изхвърлен от БСП заради някакво общуване, с някой си пиеше кафето, нали така?”, припомни бившият началник на кабинета на Сергей Станишев.
„Заради една среща между него, Сотир Цацаров и Сашо Дончев, която беше интерпретирана от Сашо Дончев публично”, фиксира причината Илиана Беновска. „Ако Корнелия Нинова е последователна, би трябвало да продължи да прочиства партията си!”, направи сравнение бившата депутатка от гражданската квота на БСП в 42-то Народно събрание.
За компроматите, интригите и реваншизма в политиката.
„Не е ли по-удобно да държиш, както се казва, на къса верижка някой, на който можеш да кажеш: „Внимавай, тука имам едни SMS-и от тебе до един важен в България човек, които мога да ги пусна на твоите избиратели?”, предположи Илиана Беновска. „Възможно е да е така, г-жа Нинова би трябвало по-добре да знае, защото от страна на ГЕРБ и някои анализатори се твърди, че има достатъчно документи за нея. Може би тя по-добре знае как стоят нещата, нямам престава. Въпросът е в това – можеш ли по този начин да управляваш и да си лидер в тази партия?”, зададе риторичен въпрос Татяна Буруджиева.
„Румен Овчаров този въпрос ли зададе на Нинова с тази подписка? Да се върнем към него, защото той я направи заместник-министър навремето. Може би заради нещо свързано с него – Сергей Станишев я уволни!”, предположи Илиана Беновска. „Не зная за какво точно е уволнена. Не съм чула да е било свързано с Овчаров”, дипломатично отговори полиглотката, която владее английски, френски, руски, испански, италиански, гръцки езици и ползва латински език.
„Как да не сте чула – „Фронтиер”!”, учуди се Илиана Беновска. „Не, че е било свързано директно с Овчаров. В смисъл, че тя е някакъв „бушон” – не мисля, че е точно такава ситуацията. Според мен й е казал, че тя просто е в окопна война в собствената си партия. Няма кой да застане до нея по начина, по който се опитва управлява БСП – през Фейсбук, с абсолютно еднолични решения!”, коментира дългогодишният анализатор на общественополитическия живот в България.
Алтернативата за БСП.
„Пътник” ли е Нинова?”, изиска прогноза Илиана Беновска. „Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП, това е! Самата Нинова не е ляв човек, тя няма лява политика!”, категорична беше Татяна Буруджиева.
„Написахте си заглавието в момента!”, вметна Илиана Беновска. „Това е, защото другото, което му остава, е да се разцепи! Път, който изживя СДС!”, аргументира се изтъкнатият политолог.
Президентът Румен Радев.
„В каква посока работи избраника на БСП за премиер, който мина през няколко ръце, докато остана на БСП избраник – Румен Радев? Ту се говори, че Нинова и той са в опнати отношения, ту правят знакови срещи, които ще имат продължение сега. Миналата седмица той я прие, не се разбра точно за какво, но съобщиха, че ще има втора среща. Не на последно място се говори, че Радев ще създава политически проект, който ще бъде антипод на БСП, но в лявото пространство!”, смени темата на разговора Илиана Беновска. „Големият проблем пред БСП е, че няма партньор! Нинова достигна до тази изолация! Като има някакво движение или партия около президента, самата БСП и може би още някакви други, ако се появят – така създаваме възможността за ново управление! Много инженерно, много несъобразено с условията в България и ситуацията в момента. Хубавото на подобни инженерства е, че до този момент те никога не са се случвали!”, анализира събеседничката.
„Оставете теорията, кажете ми конкретно – Радев...”, фиксира темата Илиана Беновска. „Радев е избран за президент и аз мисля, че той по никакъв начин не се е отказал от тази си функция. Публично винаги е твърдял, че той няма да прави партия. Със сигурност има изкушение в средите около него да го превърнат в лице на някакво движение. БСП не разбира, че това движение ще изсмуче най-вече от нея!”, заяви Татяна Буруджиева.
„Като казахте изкушение се сетих, че когато връчих на президента Радев зряла, българска, червена ябълка, с пожелание той да бъде такава в политиката, той ме попита дали това не е ябълката на изкушението. Връчвам Ви Вашата червена, зряла, българска ябълка! Бъдете анализатор на процесите в България!”, каза Илиана Беновска. „Може ли да съм изкушена да имам позиция, която рядко съвпада с обичайната и очакваната, и ако е възможно да си пожелая много по-малко да познавам. Аз много искам да не познавам какво ще се случи!”, сподели именитата университетска преподавателка.
„Какви са изкушенията на Радев?”, продължи Илиана Беновска. „Изкушенията на Радев са, че има една огромна власт, за която се борят всички други политици, а той я има априори, тъй като е мажоритарно избран!”, обясни Татяна Буруджиева.
„Тогава защо се изкуси да предложи на Борисов единение, когато той по Конституция е призван да обединява нацията?”, попита Илиана Беновска. „Щом призовава за единение, това би означавало добър повод да започнат да си говорят властите в България, това е първата крачка!”, отговори анализаторката.
„Добре, но той се изкуси, като искаше осветление и свободни медии, да призове към радиомълчание, това е военен, летателски термин, който не е употребен на място, по повод избора на самолети за България!”, припомни Илиана Беновска. „Политиката е публична дейност. Самото призоваване за мълчание там не носи полза за политиците. В случая президентът беше по-скоро военен летец, отколкото президент! Не бих го упрекнала, защото той не иска да бъде обичайния политик. Ходи много сред хората, опитва се да бъде обичайния човек, какъвто е бил. Според мене стимул за това му даде нелицеприятните дискусия и дебат, който се проведе. Г-н Цветанов чак комисия свика по този въпрос, с едни много тежки обвинения срещу президента на България в корупция и далавери във връзка с това какви ще са самолетите!”, поясни политологът.
„По повод един Консултативен съвет за национална сигурност”, конкретизира събитието Илиана Беновска. „Точно така! Тази нелицеприятна история, която се случи, също е повод!”, потвърди доцент Буруджиева.
„В случая, ако е контрапункт на Цветанов, трябваше да вземе да говори Радев, а не да мълчи!”, заяви Илиана Беновска. „Докато говореше се оказа, че предизвиква подобни неща. Вероятно за това той призова докато се свърши сделката, за да е добре за България, да не се възбуждат тези неща. Обществото в момента има нулева търпимост към всякакви неща, които не му се казват, включително и предварително!”, разясни събеседничката.
Политическото кредо на премиера Бойко Борисов.
„Ще го коментираме, когато свърши тази работа. Не прекали ли Бойко Борисов в стремежа си да компенсира това желание на българите – всичко да знаят предварително, да го знаят по време на действието? Не е ли твърде благосклонен? Напоследък стана много отстъпчив пред много искания, които може би не винаги имат основания!”, попита Илиана Беновска. „Аз не зная до кога ще бъде търпението на г-н Борисов, но за ГЕРБ и управлението е от изключителна важност да преминат европейските избори!”, каза Татяна Буруджиева.
Има ли скрит сценарий за бламирането на кандидатурата на Сергей Станишев за лидер на ПЕС?
„Вие бяхте началник на кабинета на предишния председател Сергей Станишев. Вярно ли е, че Нинова е искала да го елиминира като кандидат за евродепутат от България и по този начин да му попречи за втори път, след Истанбулската конвенция, да стане за пореден път председател на Партията на европейските социалисти?”, продължи Илиана Беновска. „Истината е, че това не може да попречи на Станишев да стане лидер на Партията на европейските социалисти. Ако проследим кампанията досега, ще видим каква е ситуацията в ПЕС и кой се бори за този пост. При положение, че Станишев е единственият кандидат, това говори много за доверието, което имат другите партии в него, но това ще бъде изключително зле за самата БСП! Станишев е най-европейското лице на БСП! Ако БСП иска да мотивира хората да гласуват за нейната листа, ще се възползва от факта, че началото на декември ще има резултат от изборите в ПЕС и ще има възможност да впише кампанията си в рамките на цялостната кампания на европейската левица! БСП и без това мина една проверка от ПЕС. Има големи съмнения в европейската левица, че БСП е лява партия, при положение, че нейният лидер е фен и подражател на един десен политик, Орбан (премиерът на Унгария Виктор Орбан – бел авт.). Неговата партия разпространява картинки с бесило, на което е лидерът на социалистическата партия. Всичко, което се случва в БСП е въпрос на ценности! Затова казвам – или БСП, или Нинова!”, отсече анализаторката.
Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП?
„Последен въпрос – загатнахте, че съвременната политика изисква повече гъвкавост, повече държавничество, повече национална отговорност, ако мога така да се изразя. Необходима ли е на България коалиция ГЕРБ – БСП?”, на финала попита Илиана Беновска. „Тя ще е полезна, колкото е полезна такава голяма коалиция между двете големи партии. Резултатите ги виждаме в Германия. Тя не може да се състои! Това, което може да се състои, е едната и другата партия да бъдат много сериозно вкопани и загрижени да правят онова, което са обещали на хората, че ще правят!”, категорична беше събеседничката.
„Нека това да е финал. Забравих книгата на Доган, която подарявам, но ще Ви я дам извън ефир. Нося Ви и клубната тениска „Беновска пита”. Благодаря Ви много!”, каза Илиана Беновска. „Вече ще мога да си я нося, защото съм разпитвана, освен това ще си изям и ябълката, тъй като е много изкушаваща!”, завърши Татяна Буруджиева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 21 октомври 2018 година.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Борисов помирява „Обединени патриоти”, Каракачанов слага синя каска, а след два дена пак се случва нещо

Пламен Димитров, КНСБ: Борисов помирява „Обединени патриоти”, Каракачанов слага синя каска, а след два дена пак се случва нещо

21 Октомври 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Борисов помирява „Обединени патриоти”, Каракачанов слага синя каска, а след два дена пак се случва нещо. Това коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Пламен Димитров заяви позиции по следните теми:
Увеличаването на максималния осигурителен доход.
„Взимаме това интервю на 19 октомври 2018 година. В кабинета сме на президента на КНСБ Пламен Димитров. Добро утро, г-н Димитров! Ще Ви излъчим в привечерен час, но Ви записваме в сутрешен час. Като казвам сутрин – не се ли опитахте да изгрее Вашето слънце, на синдикатите, малко зад гърба на работодателите, като подписахте преди няколко дни споразумение с правителството по редица важни въпроси?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник. „Не мисля. Още през юли месец КНСБ обяви своите намерения и искания, както по отношение на доходите, така и по отношение на социалния ни пакет, който договаряме с правителството всяка година. Там почти всички искания, които видяхте в споразумението, бяха заложени. Така че това беше анонс преди 4 месеца. През това време ние имахме много срещи, които не са обявявани медийно – с премиера, с финансовия министър. Това всъщност беше края на този разговор, който не винаги има пряко отношение към работодателите, тъй като бюджетните заплати не са предмет на частния бизнес в много голяма степен, имайки предвид, че там конкретното разпределение на това на кого – какво, тази справедливост, която търсим в държавата, да дадем един приличен размер на възнагражденията, за да можем да изискваме от всички тези служби да си вършат работата към фирмите и гражданите по-ефективно – повече ни приляга на нас. Да не говоря за енергийно бедните, което е компонент от това споразумение”, отговори роденият през 1963 г. в Русе синдикален лидер.
„Сега ще се спрем на отделните компоненти на това споразумение, но все пак Вие сте членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тоест има и трети партньор – работодателите. Не беше ли редно все пак и те да скрепят с подпис подобно споразумение? Още повече, че става дума за нивото на осигурителния праг и за пенсиите, което касае работодателите”, попита Илиана Беновска. „Абсолютно сте права! Последният елемент от това споразумение е нещо, което излезе в последните седмици, в които коментирахме тази възможност. Вие знаете нашия анонс отдавна. Максималният доход за осигуряване е замразен в последните 4 години. С увеличението му хората не получават натоварване, получават повече права. С неговото вдигане максималната пенсия расте. Тя има директна връзка”, аргументира се дипломираният инженер, който е завършил Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.
„Но все пак тя ще има таван! Така че независимо от нивото на осигурителния праг, ти ще получаваш някаква пенсия до тавана. Това не демотивира ли заетите в бизнеса, които получават много високи заплати, да се осигуряват?”, продължи Илиана Беновска. „Трябва да се обясни първо какво се случва. Имаме 2600 лева максимален доход за осигуряване, който генерира максимална пенсия в размер от 910 лева. Увеличаваме максималния осигурителен доход на 3000 лева, с 400 лева, и максималната пенсия се увеличава на 1200 лева. Тоест почти с 300 лева. Тази пряка зависимост и връзка трябва постоянно да се подчертава. Затова казвам, че те генерират повече права. IT бизнесът в момента и специалистите, в които някой ги подвежда, че: „Искат Ви още едни пари, за да ги вземат в бюджета и да потънат”, всъщност получават тези права. Утре, когато говорим за техните пенсии, ще почнем да говорим от четирицифрени числа. Можем да нормализираме пенсионната система и да стигнем до някакви прилични пенсии за добре платените хора, които да ги получават в България, а не да ги търсят в Германия или другаде”, разясни магистърът по Управление на човешки ресурси.
Отпадането на избора на трите най-добри осигурителни години при калкулацията на пенсията.
„Тук още нещо искам да Ви попитам за пенсиите – през 90-те години, благодарение на инфлация и други процеси на икономизация на държавата, имаше хора с много високи възнаграждения. Сега с отпадането, тя не е обект на вашите споразумения, на възможността да избереш трите осигурителни години, когато си получавал най-високо възнаграждение, това няма ли да ощети много хора, които са се осигурявали на това високо възнаграждение?”, постави за разискване друг актуален проблем Илиана Беновска. „Не, трябва да гледаме мерките в тяхната комбинация. Това, което се случва през всичките тези години в пенсионната реформа. От 1997 г. насам – всяка година осигурителен стаж и това, което си плащал през нея, ти се калкулира директно към твоята индивидуална пенсионна формула. Тоест конкретният размер, който получаваш вече повече от 20 години, тоест повече от половината от стажа е конкретен, автентичен. Всеки един от хората, които се пенсионират в момента, има възможност да види конкретната връзка между приноса и неговите права, тоест какво е внасял и какво се получава там като число, което се изчислява на неговата пенсия. Вдигането на тавана на пенсиите влияе пряко върху старите пенсионери. 65 000, които към момента сме ги отрязали. Те имат права да получат по-голяма пенсия, но не им я даваме, тъй като има таван. Тези хора са миньори, IT специалисти, химици, металурзи, лекари, военни летци, които са имали добри заплати и са плащали добри вноски. Когато говорим за тази справедливост – от всички страни трябва да бъде погледната. Аз смятам, че това правим с тази стъпка. Затова не разбирам този вой. Отново ще припомня – 4 години максималният праг беше замразен, при положение, че растат доходите. Миналата година заплатите в частния сектор се увеличиха. Минималната работна заплата върви нагоре. Всичкото това предполагаше подобно движение на максималния размер за осигуряване. Две думи още да кажем по споразумението – двата други компонента. С тревога видяхме, че по независещи от нас причини, цената на газа, оттам – цената на парното, топлата вода и много стоки от първа необходимост вече се увеличиха и то със сериозни проценти!”, отбеляза Пламен Димитров, който е специализирал в Института за индустриални отношения и мениджмънт ОКОМ – София.
Компенсаторни механизми срещу скока на цените.
„Нека да отбележим, че това е световна тенденция, това не е българско хрумване”, отчете Илиана Беновска. „С това почнах – по независещи от нас причини. В пазарния свят не можем да го регулираме, но можем да реагираме и да защитим най-бедните. Това предложихме ние и това прие премиерът – да увеличим всички помощи към тези 220 000 семейства и лица, около 500 000 лица – точно най-бедните енергийно!”, информира синдикалният деятел, който е изучавал профила „Професионално обучение и кредитни съюзи” в САЩ.
„С колко?”, заинтересува се Илиана Беновска. „Нашето предложение беше да ги вдигнем с киловатите, но последното, което вчера договорихме с министъра на труда, са всъщност 100 лева общо върху тези 374 лв., които получават за целия енергиен период. „Тоест с около 30 процента ще се увеличат енергийните помощи на около 500 000 души”, поясни бившият корабен инженер в Български морски флот.
„Това как го пресметнахте? Равностойно ли е на увеличаването на цените?”, продължи Илиана Беновска. „Почти 100% по наши сметки. Ние сметнахме, че за една гарсониера в София увеличението в зимните месеци е между 16 и 22 лева на месец. Тоест увеличението с около100 лева би трябва да покрива подобно жилище и да остане някой друг лев. Няма да станат по-богати тези хора, но смятам, че сме успели с тези екстрени мерки за най-бедните. На всички останали трябва при заплатите да бъде компенсирано това”, заяви бившият областен координатор на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за Варна.
Резонна ли е идеята за „социална кошница” на ВМРО?
„Преди да продължим нататък по споразумението, една скоба – връщам Ви към предложението на ВМРО за така наречената „социална кошница”, която да поеме тези увеличения. Някои от стоките от първа необходимост, които ще бъдат увеличени, като хляба например, да бъдат със замразени цени. Как гледате на това?”, постави нов акцент в интервюто Илиана Беновска. „Гледам с умиление, защото всички искаме максимално възможното, за да защитим хората, особено най-бедните, но все пак има възможни и невъзможни решения в този материален свят. Границата на бедност в България и нашата граница на бедност, която ние изчисляваме в нашия институт, всъщност се базира на стока, на кошница от 77 стоки и услуги. Това е методика, която е призната. Европейски, американски и наши учени я правиха преди 30 години. Това е минималното, което трябва да включва. Вътре са стоки от първа необходимост, които ти стигат за ограничено потребление. Това е прагът на бедност. Тези 321 лева тази година, 348 за следващата година, които са изчислени и от нас, включват в себе си всички тези стоки и услуги. Замразяването на стоки и услуги е невъзможно. Има много фактори, на които не влияем ние. Цената на пшеницата е борсова стока на международния пазар. Тя се определя по друг начин. Няма как да кажем – в България хляба да струва толкова, като пшеницата е пораснала с 20-30% на международния пазар. Всичко това трябва да бъде компенсирано, това е наша стъпка. За 2019 г. сме заложили 50% компенсация. Това беше другото ни искане, което не стана много известно, по-скоро не се разбра”, анализира бившият изпълнителен секретар в департаментите „Обучение и квалификация” и „Браншови и регионални структури” към КНСБ.
„Хората се интересуват от по-близките неща”, допълни Илиана Беновска. „Този сезон тя е с около 30%, 100 лева горе-долу на всеки човек или домакинство от бедните и социално слабите. За сезона 2019 – 2020 сме договорили в бюджета да има с около 45 милиона повече, които ще позволят 50% увеличение, за да защитаваме най-бедните от тези ценови шокове. Всичко останало става през заплати и през доход. Тези, които са най-слабите са обикновено пенсионери. 1,2 милиона пенсионери получават пенсии под прага на бедност. Много голяма част от тях са енергийно бедни, не всички, тъй като могат да са под прага на бедност, но да имат два апартаментна на „Витошка” – съответно не са бедни, макар че пенсията им може да е 200 лева. Нашият апел, нашата борба за по-високи заплати няма алтернатива. Кадрите в момента липсват, следователно пазарният механизъм налага да се увеличават заплатите. Просто не можеш да намериш специалисти, пък и вече всякакви хора за тези по-ниски заплати. От друга страна разходите, които хората трябва да посрещнат, растат и трябва да се съобразяваш с този фактор, ако искаш хората да работят за тебе с една степен на задоволство и да знаят, че в къщи всичко им е уредено в хладилника”, коментира бившият вицепрезидент на КНСБ в направление „Обща политика, организация, координация и контрол”.
За опитите за ограничаването на работничките, които са били в майчинство.
„Като говорите за справедливост, работоспособност, за хората, които искат да са удовлетворени, не мога да не Ви попитам по темата за протеста на работодателите, по румънски модел, против годишния отпуск на майка, която е била във втора година на майчинството си. Нека да изясним на нашите зрители и слушатели, че всъщност работодателите смятат, че: „Една жена, която е била в майчинство, не й се полага годишен отпуск, защото тя няма нужда от почивка от работодателя си”. Цитирам буквално какво се каза. Аз само, като майка, ще кажа, че да отглеждаш деца и да ги възпитаваш е може би по-трудна работа, отколкото да ходиш на работа! Вашето становище? Вие някак замълчахте, или ще излезете с позиция?”, акцентува на нов наболял проблем Илиана Беновска. „Ние реагирахме още вчера!”, отсече настоящият президент на КНСБ.
„Не достатъчно силно!”, окачестви Илиана Беновска. „Публикувахме на нашия сайт и пуснахме в медийното пространство, и сега ще я коментирам естествено. Доста тъжно ми стана като видях подобно поведение на нашия бизнес! Ако ние от там се мъчим да черпим конкурентоспособност, значи сме много зле като разбиране и ценности в нашето общество, защото освен бизнеса, освен икономиката – има и ценности, които трябва да водят педи това! Най-голямата ценност е семейството и съхраняването ни като нация в тази демографска катастрофа, в която се намира България!”, категоричен беше първият заместник-член на Генералния съвет на Международната конфедерация на профсъюзите.
„Ние сме в такава намалена раждаемост, че ако почнем и от тука да правим икономии...”, възмути се Илиана Беновска. „И раждаемост, и емиграция, и смъртност по-висока, и всичко като вземем накуп – демографската картина е ужасяваща! В този ред на мисли – очевидно е, че трябва да припомни конституционния текст, който казва, че майките са под особената закрила на държавата. Всички трябва да си даваме сметка, че особена закрила значи особени мерки, различни от всички останали. Какво е различното от всички останали? Трябва непременно да се грижим за майката с всички тези конкретни текстове и защити, които сме дали. Вярно, имаме най-големия отпуск за майчинство в Европейския съюз, но размера на заплащането не кореспондира на заслуженото”, аргументира се членът на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите.
„Извинявайте, този отпуск никак не е голям!”, опонира Илиана Беновска. „Много често това ни го навират в очите – най-дългият имаме, във Франция нямало толкова дълъг, в Швеция няма толкова дълъг! Само че там нещата са по-различни”, конкретизира тезата си членът на Изпълнителния комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната конфедерация на профсъюзите.
„Всяка държава да си решава нещата индивидуално спрямо своите проблеми”, допълни Илиана Беновска. „Институциите, които отглеждат децата са далеч по-неразвити у нас, отколкото са в Западна Европа. Нямаме достатъчно детски градини, детски ясли и тяхното качество не е на необходимото ниво, за да гарантира, че ние със спокойствие ще заведем там детето и можем да се върнем на работа. Това са елементи от демографската политика. Майката, когато е била две години в майчинство, е полагала доста тежък труд и не може да се мисли, че е почивала!”, безапелационен беше членът на Европейския икономически и социален комитет.
„Нека да не забравяме и втората година – нищожното плащане на тези майки!”, вметна Илиана Беновска. „Не стига ни за памперси, ни за нищо!”, съгласи се членът на Изпълнителния комитет на Европейска асоциация по работническо обучение.
Визия за решаването на проблемите на пазара на труда.
„В предварителния разговор Ви казах, че и едно куче не можеш да отгледаш с тези пари!”, илюстрира с пример тезата си Илиана Беновска. „Абсолютно! Затова казах, че ми е доста тъжно като чувам подобна реакция! Трябва да се върнем към по-важните въпроси, които касаят как да се договарят минималните работни заплати по икономически дейности, по категории. Хората да знаят колко е минимума в цялата страна за дадена професия. Не говоря само за най-бедните и минималната заплата за нискообразованите. Говоря за средноквалифицираните, за висококвалифицираните кадри. От колко трябва да почне? Ето, при учителите вече имаме някакъв стандарт. За догодина всички знаят, че 920 лева – стартова заплата за млад учител, който е завършил университета. Колко трябва да се плати за млад инженер, който отива да работи в IT сектора, колко е минималната заплата – 1500, 2500? Не знам! Трябва да бъде договорена между нас и бизнеса. Колко трябва се плати на млад журналист, който идва от университета в някаква медия? Колко? Не знам!”, разкри част от визията си за решаването на проблемите членът на Икономическия и социален съвет на Република България и Председател на Постоянната комисия по труда, доходите, жизненото равнище и индустриалните отношения към него.
„Лекар не пропускайте, защото нямаме и лекари!”, даде пример Илиана Беновска. „Не, продължавам! Колко да е на млад лекар? Ние трябва да въведем някакви стандарти. Това е работата ни с бизнеса, не да се занимаваме с майките и да им режем правата! Това, което го предлагаме е от дълго време! Чувам от частния бизнес, че са готови да го правим това, даже имаме някакъв напредък. Моят апел е към тях е там да се концентрира вниманието, тъй като това чака обществото от нас. Това ще бъде далеч по-стойностно и ценно, ако произведем тези числа и тези величини и да кажем: „да, това е справедливо”, и бизнесът да каже: „да, поемам ангажимента да го платя като минимално възнаграждение”. Ако искаме да запазим кадрите, те трябва да знаят от колко почва тяхното възнаграждение в България, иначе гледат навън!”, отсече членът на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Социално-икономическия детерминизъм като фактор за криминогенната обстановка в България.
„Позволете ми да разширя разговора, защото знам, че сте открит на тези теми и много активна позиция заемате, лично Вие и КНСБ. Ако ние не осигуряваме добри условия за живот, възнаграждавайки труда както трябва, както на младите, така и на средното поколение, така и на пенсионерите, ако ние не осигуряваме добри условия на родителите да отглеждат децата си, говорейки за майчинството – как тогава ще имаме очи и право да се възмущаваме, да заклеймяваме случаи на насилие, проявено от млади хора!? Последният случай – Северин Красимиров в Русе. Очевидно този извършител е израснал при доста трудни социални, материални и бих казала морални условия!”, вкара нотка на социално-икономически детерминизъм Илиана Беновска. „Трудно ми е да направя такава връзка, за да оправдая това!”, дистанцира се отговор членът на Националния съвет за насърчаване на заетостта.
„Много е лесно. Ако ти гладуваш, ако нямаш къде да живееш, ако не те възпитават...”, визуализира тезата си Илиана Беновска. „Аз разбирам, но ми е трудно да направя тази връзка дотам, че да го оправдая за деянието!”, обясни членът на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.
„Не, не искам да го оправдаем, искам да го превъзпитаме”, акцентува Илиана Беновска. „Разбирам контекста и съм сигурен, че трябва да се мисли в тази посока! Когато виждаме терористи с черни качулки на главата, трябва да си дадем сметка кой ги е направил терористи. В много голяма степен е точно това, което говорите”, солидаризира се председателят на Управителния съвет на Колежа за работническо обучение.
„Последният случай в Керч – момчето също е живяло при разведени родители!”, вметна Илиана Беновска. „Натискът за оживяване и оцеляване ги води в радикализация, това, че нямат никакви шансове, никаква перспектива пред себе си! Радикализацията, когато тя стъпва върху някаква радикална платформа, стига до крайности и терористичните действия са налични, или такива драстични действия, които стигат до зверско убийство, какъвто е случаят! Така че връзката я виждам и съм съгласен с Вас. Не случайно шефът на най-монетарната институция в света, шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард постоянно го казва на всички форуми, че крайните неравенства са опасни за обществата, тъй като генерират нестабилност и политически проблеми. Трябва да си дадем сметка, че това не са капризите на някой, да удовлетворим социалните искания на този и на онзи! Работите са далеч по-сериозни и разрушават социалната тъкан на обществото дотам, че да го направят неподвластно на каквито и да е формули на управление, общи ценности, общ морал!”, анализира председателят на Съвета на директорите на холдинг „Труд и капитал”.
„Не е ли време още веднъж през тази призма да погледнем и следващия бюджет? Ще кажете, че може би няма време, защото той вече е в някакъв вид, но не е ли време да поставите този въпрос на правителството, на политиците, на Народното събрание? На Вас Ви отива! Вие сте президентът на най-големия синдикат, тоест най-много семейства има при Вас!”, инициира обществено-политически дебат Илиана Беновска.
„Постоянно го поставяме! Тази връзка, която се опитваме да направим в момента е много видима за мене, за Вас, надявам се да стане видима за все повече хора! Ние казваме, че коефициента на Джини (Коефициентът на Джини се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество, тоест на разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество. Приема се че той изразява тяхната неравномерност, като стойността 0 показва пълна еквивалентност или равнопоставеност, а стойност 1 – абсолютната ѝ липса – бел. Уикипедия) за България е 40%. Това са стойности от африкански характер, в Африка са такива. Тези неравенства, които гледаме по телевизията и викаме: „Как хората не умират от глад там?”. България е стигнала такива проценти. Няма такива в Европейския съюз. 8,2 пъти, 9 пъти вече твърдят някои данни, са неравенства между най-бедните и най-богатите, които получават доход от труд!”, информира членът на Надзорния съвет на Пенсионно осигурителна компания „Доверие”.
„Добре де, но само го констатираме, и...?”, обобщи Илиана Беновска. „Фактите не са от вчера и ние ги поставяме много пъти и бием камбаната, че това трябва да се овладява, върху това трябва да се влия! Как трябва да се влияе? Влияе се като се преразпределя продукта по-справедливо. Как се преразпределя продукта? Чрез договаряне във фирмите между работниците и бизнеса. Оттам почва първият продукт – как тази печалба, която сме генерирали заедно, и положителен резултат го разпределяме така, че да е справедливо! Като кажем за Плоския данък: „Вие сте комунисти и приказвате глупости!”. Чакайте, дайте да се върнем обратно! Няма други инструменти в света – през доходите и през данъците. Това е, друго няма!”, поясни заместник-председателят на Управителния съвет на Института за индустриални отношения и мениджмънт ОКОМ.
„Вие знаете, че всяка власт се балансира между синдикати и работодатели, защото това са най-големите групи избиратели, които могат да бъдат ориентирани към един резултат!”, отчете Илиана Беновска. „Всяка власт, балансирайки между бизнеса и избирателите, трябва да помни това, което стана в Русе, и не само в Русе, защото то показва до колко сме успели да балансираме интересите. Очевидно не сме успели!”, призна председателят на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”.
Застрашава ли правителството раздорът в коалицията на Обединените патриоти?
„От Русе да скочим в Обединени патриоти. До колко са балансирани интересите на някои представители в Обединени патриоти? Не е тайна, че всъщност упражняването на власт е свързано с удовлетворяване на определени интереси. Как ще коментирате процесите? Валери Симеонов е недоволен от Волен Сидеров, Волен Сидеров е недоволен от Валери Симеонов, искания от страна на Валери Симеонов към министър-председателя Борисов и така нататък. Клати ли се правителството?”, попита Илиана Беновска. „То се клати от самото начало. От първия ден чуваме какви ли не заявки, искания, скандали, помирявания. Борисов ги помирява по някакъв начин, след два дена пак се случват нещата. Каракачанов слага синя каска и какво ли не гледахме вече! Аз не мисля, че това ще доведе до разпад на коалицията, поне не още... За догодина не знам. Догодина има два избора, така че дали ще се изкуши някой от тях да посегне към самостоятелно явяване или в друг формат, защото се чуват някакви такива нови формули за влизане във властта...”, прогнозира членът на Управителния съвет на Синдикална взаимозастрахователна кооперация.
Заплаха ли е президентът Радев за стабилността на правителството?
„А клати ли президентът Радев коалицията?”, продължи Илиана Беновска. „Той не би трябвало да го прави като държавен глава”, дипломатично отговори членът на Управителния съвет на Социално инвестиционен фонд.
„Аз не съм казала какво е написано в Конституцията, питам какво прави?”, продължи да упорства с въпроса си Илиана Беновска. „С някои свои изказвания мина извън общия добър тон, който прилича на държавен глава, от гледна точка на това, че заяви политически амбиции и претенции към нови формации, които очевидно не са работа на държавния глава! На мен пък не ми е работа да ги коментирам, защото съм синдикалист”, констатира лидерът на КНСБ.
Силна и ефективна опозиция ли е БСП?
„Не ви е работа да коментирате, но последен въпрос – опозицията силна ли е? Корнелия Нинова, с всичките тези проблеми, които започват да излизат на светло – видяхте „кървавото писмо” на петдесетте, едни от най-видните функционери на партията срещу нея. Дали тези процеси ще стигнат до някакъв разпад в БСП или пък БСП става по-силна?, продължи Илиана Беновска. „Една силна опозиция би трябвало да може да предложи надеждна, приложима и сериозна алтернатива на управлението”, каза Пламен Димитров.
„Налице ли е?”, изиска още конкретика Илиана Беновска. „В момента не виждаме някой да я предлага. Опитът, наречен „Визия за България”, не дава такава цялостна алтернатива. Ние ще се срещнем в следващите седмици с ръководството на БСП по тяхна покана, по този повод, коментирайки „Визия за България”. Ще кажем конкретно защо мислим така. В много области ние имаме по-сериозни идеи!”, категоричен беше експертът.
„Вдигнете само завесата – кажете си радикалните забележки, кратко”, заинтересува се Илиана Беновска. „Аз не виждам там смяна на модела на разпределение и преразпределение, за който говорих преди малко. Би трябвало Борисов и опозицията да мислят, че сме длъжници на обществото и нацията!”, рекапитулира събеседникът.
„За финал – БСП разпада ли се?”, финализира интервюто Илиана Беновска. „Не виждам да се разпада. По-скоро вътрешните проблеми водят до отделяне на доста крила, поне две-три виждам аз, които се борят за власт!”, завърши Пламен Димитров разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 21 октомври 2018 година.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Без спортна инфраструктура няма масов и елитен спорт

Министър Красен Кралев: Без спортна инфраструктура няма масов и елитен спорт

21 Октомври 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Без спортна инфраструктура няма масов и елитен спорт. Това коментира Красен Кралев, министър на младежта и спорта, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Министър Кралев заяви позиции по следните теми:
Спортната инфраструктура
„Взимаме това интервю на 19 октомври. Ще го излъчим в неделя, 21-ви.Намираме се при министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в Зимния дворец. Това е една от гордостите на Вашето управление!”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник. „Аз Ви благодаря, че решихте да вземете това интервю тук, защото това е последният обект, който открихме само преди няколко седмици. Един от приоритетите ни е работата със спортната инфраструктура. Гордеем се, че през последните години, когато управляваха трите кабинета на г-н Борисов, са инвестирани над 350 милиона в спортната инфраструктура. Без спортна инфраструктура няма нито масов спорт, нито елитен спорт. Много са новите зали, много са залите, които са реконструирани. България отговаря вече на най-високите стандарти. Има зали, които могат да поемат състезания от най-висок ранг. Вече трябва да обърнем внимание към залите за тренировка. Мисля, че и там имаме сериозни успехи! Аз се радвам, че показахте това бижу, защото от 50 години никой не е ремонтирал нищо. С много малко средства успяхме да го приведем в много добър вид. Дай Боже да спечелим домакинството на младежките зимни олимпийски игри през 2024-та, в което аз съм убеден. Този дворец ще играе основна роля заедно с Арена Армеец!”, отчете роденият през 1967 г. във Варна политик.
„Опозицията Ви упреква, че харчите пари на вятъра за стадиони и зали, които са в провинцията, които излизат твърде скъпи!”, вметна Илиана Беновска. „Аз не мисля, че излизат скъпи! Направихме така, че през последните години за първи път държавата инвестира във футболни стадиони. Футболът беше забравен! От 25 години нямаше нито един лев инвестиран във футбола. Той е най-популярният и най-обичан от българите. Успяхме да направим така, че във всеки един от областните градове, които имат участници в Професионалната лига, пък и във втория футболен ешелон, вече да има осветление, хубави терени. За по един милион направихме ремонт на много стадиони Оптимално изразходвани пари! Един ремонт, който беше предвиден за 50 милиона лева, ние го направихме за 4, ще станат 5, защото ремонтираме залата за тренировки, която ще отнеме също около 1 милион. Мисля, че сме много ефективни!”, коментира бившият лекоатлет, който е минал през школата на Черно море – Варна.
Ремонтът на Зимния дворец
„Да погледнем как се е оживил дворецът, ето я и съблекалнята!”, удиви се Илиана Беновска. „За всеки отбор, който тренира тук има отделна съблекалня. Дванадесет са вече съблекалните. Всички клубове, които имат договори и тренират в Зимния дворец, имат собствена съблекалня. Така сме сигурни, че ще си пазят имуществото, защото вече си е тяхно”, разясни рекордьорът на България в дисциплината 20 000 метра за юноши – старша възраст.
Спортът като средство за превенция на престъпността
„Бих отбелязала още нещо, което трябва да го имате предвид и Вие, управляващите, и ние, журналистите, че практически спортът е онова, което може да даде на младите хора една друга посока на развитие, а не, както напоследък се случва често, млади хора извършват тежки престъпления! Взимам за пример последния случай в Русе с убийството на журналистката Виктория Маринова!”, констатира Илиана Беновска. „Ние правим изключително успешни кампании през последните две години, със средства, които ни бяха предотстъпени от финансовото министерство, които се събират от хазартните оператори. Изключително успешни кампании, които се реализират от неправителствени организации и спортни клубове, за борба с агресията и всички видове други зависимости. Имаме успех в тази посока! Спорът обединява нацията, особено колективните спортове! Дава на българите самочувствие, дава повод за гордост! Имаме страхотни успехи сега на младежката олимпиада!”, анализира бившият национален състезател по кънтри крос. „Искам точно това да кажа – Александра Начева донесе пети златен медал на България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес!”, солидаризира се Илиана Беновска. „24 състезателя в 14 спорта взеха 10 медала! Толкова, колкото за всички останали игри до момента! Това са българи, които са на световно ниво, които ще радват нашите сънародници в следващите 10 - 12 години!”, довери дипломираният медик, завършил Медицинския университет във Варна.
Законът за физическото възпитание и спорта
„Гордеете ли се, че станахте баща на новия закон, двадесет години не е променян – Законът за физическото възпитание и спорта?”, попита Илиана Беновска. „Това беше един от приоритетите, защото знаех, че старият закон вече не отговаря на реалните потребности на всички спортни организации. Нещата са много динамични. Трябваше да направим закон, който да им помага, който да отговаря на новите потребности. Наистина се получи добър закон, въпреки че се забави 3 години. От друга страна това ни даде възможност да изслушаме всички институции, всички хора, всички клубове, федерации, които са заинтересовани от самия закон, който ще регулира тяхната дейност”, заяви Красен Кралев.
Кандидатурата на България за зимните олимпийски игри през 2024 година
„Като говорихме за младежи – виждаме тука децата, които тренират нонстоп на зимната пързалка!”, с умиление отбеляза Илиана Беновска. „Когато се направи една спортна инфраструктура, винаги децата я изпълват със съдържание! Успехите не закъсняват! До 2024 г., когато имаме шанс да спечелим това домакинство на зимните младежки олимпийски игри, ще имаме едно много силно поколение, което да ни зарадва с успехи, както на летните, така и на зимните игри, но без инфраструктура това е невъзможно да се случи!”, заяви съоснователят на Българското сдружение за честни избори. „Много силна подкрепа има сега за зимните олимпийски игри от председателя на МОК Томас Бах!”, допълни Илиана Беновска. „В разговор с премиера Борисов той предложи България да поеме организацията на тези игри. Видя се, че имаме организаторски качества, инфраструктура. Най-голямото признание беше тази покана да издигнем кандидатурата на България за домакин на младежките зимни олимпийски игри. Март месец има световно първенство по шорттрек. Това е може би най-успешният български зимен спорт благодарение на успехите на Жени Раданова! Имаме достойна наследничка – Катрин Маноилова. Тя спечели бронзов медал на зимните младежки олимпийски игри последния път. Така че очакваме доста добро първенство! За първи път ще бъдем домакин на такъв голям форум на зимни спортове на закрито. Ще бъде в Арена Армеец. Тя ще бъде заледена. Смятам Арена Армеец да бъде основното съоръжение по време на зимните олимпийски игри”.
Меродавен ли е политическият рейтинг
„Вие трябва да сте много доволен, защото в последните социологически изследвания Вие сте с един от най-високите рейтинги сред управляващите”, отбеляза Илиана Беновска. „Рейтингът не трябва да се абсолютизира. Той дава една обратна връзка с избирателите, показва дали сме на прав път, дали са ни правилни политиките. Можеш да правиш някои неща много добре, но да не можеш да ги обясниш на хората. В случая се справяме успешно. Благодаря на българските граждани за това, че оценяват нашата дейност и ни дават допълнителен импулс и стимул за работа!”.
Професионалното образование и реформата в спортните училища
„През последната година се занимавам с темата за професионалното образование. Трябва ли да се върнат повече на брой спортни училища?”, за пореден път смени темата на разговора Илиана Беновска. „Имаме сериозен проблем със спортните училища! Следващата задача, която сме си поставили, е тотална реформа в училището, защото забелязваме много сериозни пропуски. В момента има 6 училища, които са под ръководството на министерството, останалите са общински. В тези, които са държавни, ние ще направим промени. Там не винаги се подбират правилните деца. Искаме от треньорите, от хората, които работят с тях, да търсят най-добрите деца, да обикалят малките градове, малките населени места, защото от там излизат големите шампиони! Спортното училище дава възможност на талантливи деца от малките населени места да отидат в големия град, да получават грижи, да имат пансион, за да могат да учат и да тренират. Искам да засилим нивото на учебната подготовка в училището, защото голяма част от родителите от големите градове не искат да дават децата си в спортните училища, защото са занижени критериите в учебния процес. Това категорично ще се промени. Няма как да си добър спортист, без да си интелигентен и образован човек!”. „Как го виждате това във времето?”, потърси допълнителна конкретика Илиана Беновска. „Много бързо ще стане. Още следващата година, до септември месец, ще бъдем готови с проекта за реформа и той ще стартира в тези шест държавни училища!”. „Какъв бюджет ще изисква?”, попита за финансовата рамка Илиана Беновска. „Първо трябва да видим какви са средствата, по които ще направим тази промяна. Оттам нататък вече ще се говори за бюджет. Ние направихме реконструкция на голяма част от спортните училища. Материалната база вече е направена. Във Варна приключи ремонта на спортното училище, ще го открием до седмица. Предстои да се извършва ремонт в Русе, в Бургас, в София. Плевен и Пловдив вече бяха реконструирани преди няколко години. Материалната база е достатъчна!”, „Нямах предвид само материална база. Имах предвид за квалифицирани треньори, учители по общообразователни предмети”, уточни Илиана Беновска. „Имаме квалифицирани учители и треньори. Трябва да се сменят правилата, трябва директорите да изискват еднакво високо ниво на подготовка в спортно-технически план и общообразователния процес”. „Това вероятно ще се случи. Ако можем ние, като медии, да помогнем, с удоволствие бихме се включили – „Канал 3” и „Радио К2”, защото това е изключително важно! Ще се пошегувам – ще кажа на нашите зрители и слушатели, че бях предложила да се попързаляме малко на кънки тук, по пързалката. Ще го направим друг път. Бихте ли ми казал как изглежда политиката? Вие сте отдавна в политиката, в различни партии и формации. Бихте ли напомнил от коя квота сте в правителството?”, попита Илиана Беновска. „Аз съм член на политическа партия ГЕРБ. Естествено, че съм министър на ГЕРБ. Благодаря на премиера Борисов, че ми даде шанс да реализирам идеите си в спорта!”.
Раздорите в коалицията Обединени патриоти
„Как ще коментирате поведението на Обединени патриоти и непрекъснатите „къси съединения”, ще се изразя в кавички, между Валери Симеонов и Волен Сидеров?”, продължи Илиана Беновска. „И тримата лидери ги познавам от много години. Това е вътрешнокоалиционен проблем. Не мисля, че има някакви драматични проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Малко са по-емоционални колегите, което не е типично за политиците. Нямам никакви колебания относно стабилността на Обединени патриоти като коалиция и стабилността на правителството и парламента до края на мандата!”. „Тоест предвещаването на БСП и Корнелия Нинова, че коалицията ще се разпадне и ще има нови избори, според Вас възможно ли е?”, задълбочи разглеждането на вътрешнополитическата проблематика Илиана Беновска. „Няма никакви основания за подобни твърдения. Ясно е, че на опозицията им се иска да по-бързо да дойдат на власт, въпреки че не виждам с какви идеи биха управлявали държавата, но това е решение на народа, той дава оценките на парламентарни избори”.
Приоритетите в работата на Министерството на младежта и спорта
„Каква е Вашата свръхзадача като политик и като министър в този кабинет до края на мандата Ви? Кое непременно трябва да изпълните, за да сте доволен?”, попита Илиана Беновска. „Свръхзадачи няма. Направихме много важни неща през последните години. Промени се изцяло философията, с която държавата гледа на спорта. Много повече грижи се полагат. Хвърлиха се много усилия в инфраструктурата. Трябва да адаптираме нашия спорт към новите условия на пазарната икономика. Това е най-трудно реформирания сектор през годините. Много дълги години не беше правено нищо в тази посока. Правилата на плановата икономика са едни, на пазарната са съвсем други. Трябва да научим нашите клубове, нашите федерации да оцеляват в условията на пазарна икономика! Да правят един продукт, да умеят да печелят от този продукт, да реинвестират в него. При всички случаи ще бъде с помощ на държавата. Ние добре обезпечаваме нашите спортисти!”.
Сравнение със спортната политика по времето на социализма
„Не са ли верни упреците, че когато спортът беше държавна грижа, по това време и Вие сте бил активен спортист, имахме повече постижения и рекорди?”, провокира събеседника си Илиана Беновска. „Не би трябвало да се сравняват различните периоди, защото тогава се даваха огромни средства, които в една пазарна икономика няма как да се дадат за развитието на спорта. Проблемът е, че активно се работи само през последните 6-7 години. Инфраструктура, оттам се започва. Бяха разрушени много неща, които бяхме постигнали навремето. По наш си обичай разрушихме всичко и сега трябва да тръгнем да градим всичко от нулата. Когато погледа се насочи към детскоюношеския спорт, тогава нещата ще влезнат в правилната посока. Успехите ще дойдат! Трябва да си отговорим на въпроса – медали ли искаме, или здраво поколение? Да тръгнем само по посока на медалите – това е грешно! Медалите трябва да следват една целенасочена държавна политика за изграждане на здраво поколение, което да обича спорта. От това поколение ще дойдат медалистите, ще дойдат големите шампиони. Ще дойде радостта, която изпитваме от всички първенства!”.
Има ли политически интереси във футбола?
„Дано това се случи, но когато говорим за спорта, Вие сам казахте преди малко, че футболът е най-масовият спорт. Обикновено като кажеш спорт – асоциацията е футбол! Нека да не забравяме, че футболът е мястото, в което политиците са много силни. Използват се футболните пристрастия на агитките на отделните отбори за печелене на рейтинг и влияние от страна на политиците! Как ще коментирате това?”, пренасочи разговора в ново направление Илиана Беновска. „Аз мисля, че това е стандартен флирт, който го има във всички държави, но не може един клуб да го използваш за политика. Феновете на Левски и ЦСКА имат политически симпатии към различни политически сили. Разбира се има шанс да те подкрепят, ако обръщаш повече внимание на спорта, повече внимание на футбола, но малко са били тези политици в България, които са дали реална помощ на футбола. Допреди 4 години държавата не беше дала нито един лев за футбола. От 4 години насам всяка година даваме по 1 милион за развитие на детскоюношеския футбол. Всяка година правим нови стадиони, реконструираме. Това е реалната подкрепа, която феновете виждат, която виждат хората, които се занимават и практикуват футбол. Това нещо няма как да не намери отражение в техните симпатии! Ние по-малко говорим, повече изпълняваме, повече работа вършим!”.
Доминацията на ПФК Лудогорец
„Как ще коментирате това, че големите марки – червените и сините, ЦСКА и Левски, ги тупна в земята един частен футболен отбор – Лудогорец?”, попита Илиана Беновска. „Не мога да коментирам нищо. Това е конкурентна среда. Така се повишава конкуренцията в първенството. Бих казал, че има много добри други отбори в първенството. Берое, Ботев, Локо Пловдив, Черно море вдигат нивото. Славия миналата година спечели купата на България! Конкуренцията става изключително висока. Така имаме по-голям шанс да отгледаме силно поколение български футболисти, които да се състезават в националния отбор. Единственото, което не ми харесва, е привличането на безкрайно много чужденци в отборите. В големите грандове останаха много малко българи, които да се състезават!”.
„Корупцията и черното тото във футбола?”, засегна темата за уродливите явления в спорта Илиана Беновска. „За черно тото не ми се говори, много се спекулира с тази тема! Изнасял съм лекции в 7-8 държави по тази тема. Случаите за уредени мачове в тениса са повече от футбола! В България има един случай докладван за миналата година. Хайде да гледаме малко по-позитивно на това, което се случва в спорта! Далеч не сме водещи в това отношение”, категоричен беше членът на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция.
Данъчното облагане на хазартните игри
„Трябва ли хазартните босове да бъдат нормативно задължени да дават повече пари за спорта?”, продължи Илиана Беновска. „Много сложна тема! В нормалната държава данъците трябва да се плащат. Държавата определя в кои отрасли да ги насочва. Няма как да кажеш – парите от един икономически сектор да отиват за здравеопазване, от друг да отиват за спорт, от трети да отиват за култура! Парите влизат в централния бюджет. Оттам вече си личи държавата колко приоритетно обръща внимание на отделните сектори!”.
Взаимодействието между държавните институции
„Президентът Радев, бивш главнокомандващ на ВВС и човек, който все още спортува, помните коремното му възлизане на лоста – очаквате ли той да е Ваш партньор в желанието спортът да бъде определящ и възпитателно, и целево, и престижно за България?”, върна разговора отново в направлението на междуинституционалния диалог Илиана Беновска. „Всеки трябва да бъде наш партньор в тази посока, защото спорта е надпартиен. Това се видя и при работата по новия закон за спорта и гласуването. Той трябва да е приоритетен в политиката на всяка една партия, защото става въпрос за здравето на българския народ! Аз съм уверен, че сме на прав път! Който иска да ни подкрепя – добре дошъл!”, изрази личното си мнение актуалният министър на младежка и спорта.
Има ли държавна протекция над определени отбори?
„Ходите ли на мачовете на Бистришките тигри, да помагате с присъствие на премиера Борисов?”, зададе провокативен въпрос Илиана Беновска. „Ходя на мачове на 7-8 отбора от професионалната ни група. И на Левски съм ходил, и на ЦСКА, и на Черно море, и на Берое, и на Бистришките тигри ходя, на много отбори ходя, това ми е работата”, дипломатично отговори Красен Кралев. За обвиненията в безконтролно изразходване на публични средства. „До колко са основателни упреците на опозицията, че се наливат безконтролно пари в спорта? Последното решение на Министерския съвет за залата в Кърджали, многофункционалната зала, за която се дават около 3,5 милиона и малко повече, БСП го посрещна на нож!”, попита Илиана Беновска. „Не може да е сериозно това твърдение. Всички граждани на съответния областен център искат да имат подобна зала. С изключително малко средства ние ще направим зала, с капацитет 1000 зрители. Мисля, че ще е най-евтината и най-ефективна зала, защото ние мислим не само как ще построим залата. След това как ще се плаща издръжката? Тя трябва да енергийноефективна, да няма големи разходи, за да могат да я поддържат. За да успокоя колегите – ще има още такива зали, няма да спрем до тук! Тази зала е един от моделите, които ние ще ползваме за в бъдеще”.
Бюджетът на Министерството на младежта и спорта
„Ще искате ли увеличение на бюджета за спорта в новия бюджет и с колко?”, продължи Илиана Беновска. „Всеки министър иска увеличение, въпросът е колко ще ти дадат! Парите са малко. Със 70 милиона трябва да обезпечим целия спорт. Допълнително имаме много средства за инвестиция в спортната инфраструктура, това е пътят! Младежките олимпийски игри показаха, че сме на прав път! Над 70% от нашите спортисти, които сме пратили там бяха на световно ниво и се представиха достойно. По-голяма радост и признание за мене няма!”, отчете министърът.
„Благодаря Ви за този разговор! Понеже при миналото идване не Ви подарихме клубната тениска „Беновска пита”, сега Ви я подаряваме! Въпросът отзад е „...Защо?”. Защо противниците на зимните олимпийски игри казват, че няма да можете да обезпечите територията на Витоша, парк „Рила” и така нататък?”, на финала попита Илиана Беновска. „Благодаря! Разбира се, че ще има хора, които ще се противопоставят на идеята. Едната част не познават логистиката и процедурата. Друга част са скептици и се съмняват в способностите на българите. Аз съм оптимист, вярвам, че българите сме способни хора. Намерили сме си правилното място. Ще продължим да работим така, че хората да ни вярват, да ни гласуват доверие! Много се съмняваха, че ще успеем с тези световни първенства, които правим. Оправихме се!”, завърши Красен Кралев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: И аз, с Борисов, се извинявам за Симеонов на майките и увредените деца

Министър Лиляна Павлова: И аз, с Борисов, се извинявам за Симеонов на майките и увредените деца

21 Октомври 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. И аз, с Борисов, се извинявам за Симеонов на майките и увредените деца. Това коментира Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г., в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Министър Павлова заяви позиции по следните теми:
За функциите на министър Лиляна Павлова след европредседателството.
„Правим това интервю на 20 октомври, непосредствено след втората серия от източноевропейския форум Китай – „16+1” в България. Мой събеседник е министърът на европредседателството Лили Павлова. Добър ден, г-жо Павлова! Какво работите Вие всъщност? БСП се беше загрижило за Вас дали Вие имате достатъчно работа!”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка. „Добър ден! Благодаря за тяхната загриженост! Моят ангажимент всъщност се удвои. България е в тройка председателство, заедно с Естония и Австрия. Ние продължаваме своите ангажименти, защото нашето трио работи до края на месец декември тази година. В този формат ние участваме в заседания по линия на приоритети, по които работихме досега. В резултат на проведената среща на правителствените ръководители, на която домакинствахме през месец юли, ми беше възложено от премиера Борисов да координирам и работата по създаване на глобален център за партньорство във формата „16+1” – Китай и страните от Централна и Източна Европа, за създаване на по-добро сътрудничество, за установяване на бизнес контакти, за установяване на сътрудничество на правителствено ниво, местни власти и инвестиции в региона”, отчете родената през 1977 г. в София представителка на ГЕРБ.
Работата във формата „16+1”.
„Какво успяхте за тези месеци да постигнете? Това е много сложен процес в този глобален форум. Трябва да се узаконят много правни норми. Трябва да се прегледат много инвестиционни намерения”, попита Илиана Беновска. „Широк спектър са дейностите, по които работим. На правителствено ниво продължава работата във формат „16+1” на координаторите по политиките, които следваме, защото имаме подписани споразумения в няколко области – туризмът, малки и средни предприятия, иновации, енергетика, земеделието, които трябва да реализираме на практика. Така че следим тяхното изпълнение. Втората гледна точка и това, което е всъщност днешната среща, е да подкрепим местните власти. Те да бъдат двигателят на сътрудничеството. Имаме рекорден брой губернатори на китайски провинции. Това са провинции със 100 милионно население!”, разясни магистърът по Публична администрация и европейска интеграция от ВСУ „Черноризец Храбър”.
Китайското представителство на четвъртата среща на местните лидери на страните във формата „16+1”.
„Точно това исках да попитам, с цифри. Тези провинции са с милионно население, с десетки милиони във всяка една, някои от тях със стотици милиони! Колко милиона население представляват?”, удиви се Илиана Беновска. „Да, те са 16 делегации от 15 провинции, но имаме 12 губернатори. Най-малката е 44 милиона, а големите са по 100 милиона. Като цяло тези провинции формират половината от брутния вътрешен продукт на Китай. Можете да си представите за какъв мащаб можем да говорим. Много сериозно присъствието тук, включително и на китайския бизнес. Ние вече имаме 22 партньорства на български региони с китайски провинции!”, разкри бакалавърът по Международни икономически отношения от УНСС.
Регионалното сътрудничество между българските общини и китайските провинции.
„Споменете някои от тях”, заинтересува се Илиана Беновска. „София, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Добрич – това са едни от градовете, където имаме партньорство, културен обмен, икономически обмен. Имаме сериозни инвестиции, както с доставката на автобуси, в земеделието, високите технологии, Икономическа зона „Тракия”. Това са конкретни инвестиции, които ние имаме и се надявам в резултат на днешния форум да бъдат подписани още нови партньорства, както на ниво общини, така и на ниво областни управители. След обяд правим бизнес срещи в четири формата, клъстер, както ги наричаме. Единият е „Туризъм”, вторият е „Селско стопанство”, третият е „Малки и средни предприятия”, четвъртият е „Индустриални зони и демонстрационни паркове”, информира докторът по Икономика.
„Г-жо Павлова, на фона на многомилионни региони, които се представляват тук от страна на Китай и на брутния вътрешен продукт, който те представляват – къде е България тука? Ние не пътуваме ли в китайския океан, ще го нарека, а не море? С какво представляваме ние интерес за Китай?”, продължи Илиана Беновска. „Не трябва да страдаме от липса на самочувствие, независимо от мащабите. Ние сме сравнително малки като територия, но имаме какво да предложим за китайския пазар. От началото на 2018 г. имаме 10% увеличение на износа за Китай. Имаме потенциал и още да бъде увеличен, най-вече в областта на земеделието, като например – вина, напитки, селскостопански продукти и други. Това е един необятен пазар за нас. 10% е значително увеличение. Китай, като погледнем държавите извън Европейския съюз, е втори по мащаб на пазар за нас! Предвид на отношенията Китай – САЩ, които са доста неприятни, това е една ниша, потенциал за България да се позиционира по-добре и да се отворим към този пазар за износа на българската продукция”, анализира хонорованият лектор в Института по публична администрация и европейска интеграция към Министерския съвет.
„Вашата близка сътрудничка Таня (Таня Митова, PR на министър Павлова – бел. авт.) ми подсказа една крилата мисъл: „Не е ли китайско, значи не е оригинал!”, метафорично се изрази Илиана Беновска. „В Китай наистина се произвеждат едни от най-качествените стоки, които се продават на световните пазари. Китай се доказа като гарант за качество за сериозните марки! Китай се опитва да разшири своето влияние, своите пазари към Европейския съюз и Балканите. От наша страна ние търсим реципрочност – разширяване на нашите пазари и износ, при условията на спазването на нашето законодателство, европейското законодателство, обществени поръчки и прилагане на правилата на конкурентния пазар. Това е предизвикателство и причината за желанието ни да създадем такъв глобален център за партньорство в рамките на „16+1”, който да насърчава научноприложния обмен, за да се опознаем по-добре, да им покажем изискванията на законодателството и как по-добре техните компании да развиват своя бизнес тук, как да облекчим търговските режими за внос-износ. Това е целта на този обмен. Той трябва да бъде част от глобалната инициатива Европейски съюз – Китай. През септември месец беше срещата в този формат. Китай е стратегически партньор и трябва да развием тези отношения. Премиерът Борисов се върна вчера от заседанието на АСЕМ(12-та среща на върха Азия – Европа в Брюксел – бел. авт.). 60% от населението и 60% от търговията е в Азия. Това един огромен пазар, към който се стремим!”, категоричен беше бившият кадър на Института за развитие на демокрацията.
Китайските инвестиции в България.
„Нека да напомня на нашите зрители и слушатели, че на миналия форум „16+1”, по време на европредседателството, България получи 75% от предвидените за инвестиции средства за Източна и Централна Европа. Българската банка за развитие подписа споразумение за първия транш от 300 милиона”, припомни Илиана Беновска. „Точно така, това ще бъде една от добрите новини и на днешния форум. Имаме представяне на Българската банка за развитие заедно с Китайската банка за развитие. Първият транш от тези 300 милиона трябва да бъде реализиран. Вече започва набирането на проекти, които да подкрепят малките и средни предприятия. Това е един от най-важните сектори. Неслучайно днес имаме панел в подкрепа на малките и средни предприятия, подкрепа за тяхното кредитиране и подкрепа за съвместни проекти – малки и големи инфраструктурни, малки и средни предприятия, иновации, технологично развитие в земеделието и другите сектори. Първите проекти могат да започнат още в началото на 2019 година”, прогнозира внучката на партизанина от бригада „Чавдар” и член на ЦК на БКП Георги Павлов.
За баланса между българския интерес и солидарността с партньорите ни по отношение на Китай.
„Премиерът Борисов в своята реч, пък и Вие сега споменахте, че Китай е един много желан инвеститор. Борисов напомни също така, че Доналд Туск наложи санкции срещу Китай. Къде се намираме ние в тази сложна дипломация?”, привнесе нов нюанс в разискваната проблематика Илиана Беновска. „Деликатна е дипломацията и ситуацията! Неслучайно и премиерът Борисов, и аз, и министърът на икономиката категорично заявихме в своите изказвания: „Китай за нас е важен стратегически партньор!”. За нас разширяването на търговския обмен с Китай е топ-приоритет! От друга страна имаме три изключително важни условия, които поставяме в това: спазването на европейското и българското законодателство; неизискването на държавни гаранции, съответно да не се предоставят гаранции за изкупуването на ток, произведена стока или единици; категорично спазване на интелектуалната собственост. Това бяха и условията, които Доналд Туск заяви: принципът на реципрочност; принципът на спазването на законодателство; принципът на категорично спазване на интелектуалната собственост. Това са трите основни стълба, на които градим отношенията”, разясни бившият мениджър по проекти на Програма ФАР.
Изкупуването на българска селскостопанска продукция от Китай.
„Освен 75% от средства, които Китай посвети да инвестира в България, те поеха ангажимент да изкупуват български тютюн за низане. Това може би не точно въпрос към Вас, но все пак отговаряте и за глобалния център. Кога ще започне този процес?”, попита Илиана Беновска. „Наистина това не е в моите компетенции. Преговорите продължават, тъй като има специфични изисквания към тютюна и неговите качествени характеристики. Това налага да продължат малко по-дълго. Така че се надявам министърът на икономиката да даде малко повече информация”, каза бившият експерт по международни проекти в Института за следдипломна квалификация към УНСС.
Проектът АЕЦ „Белене”.
„И друг въпрос, който сигурно не е към Вас, но замълча ли се някак си за инвестиране от страна на Китай в нова българска атомна централа?”, продължи Илиана Беновска. „Напротив, съвсем скоро имаше посещение на потенциални китайски инвеститори на площадката, които правиха оглед, но ние бяхме много ясни и категорични – българската държава не може да даде нито едно от двете изисквания, които бяха поставени преди, нито държавна гаранция, нито гаранция за изкупуване на произведения ток на определена цена. Всеки инвеститор е добре дошъл на пазарен принцип! На този принцип преговорите продължават. Имаше посещение от китайски инвеститори, очакваме да получим информация за техния финансово-икономически анализ”, безапелационен беше бившият член на Координационното звено по програма ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Бъдещото на коалицията Обединени патриоти – ГЕРБ и скандалните изказвания на Валери Симеонов.
„Започнах в началото с въпроса на БСП – какво работите Вие?. Това беше въпрос и към министър-председателя от страна на един от видните лидери на БСП – Антон Кутев. Искам да продължа. Вие отдавна вече сте в политиката и в изпълнителната власт. Каква е вашата визия за бъдещото на коалицията Обединени патриоти – ГЕРБ? Виждате скърцанията в колелата между Волен Сидеров и Валери Симеонов. Виждате реакциите на обществото по отношение на изявления на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания! Да не бъда лош пророк – сигурно очакваме още екшън!”, прехвърли акцента на разговора към вътрешнополитическата обстановка в България Илиана Беновска. „Лично премиерът Борисов се извини от името на правителството по отношение на направеното изказване на вицепремиера Симеонов. Аз не мога да приема такъв тип изказване и отношение към майки и деца с увреждания! Категорично се присъединявам към това извинение, защото мисля, че това е недопустимо!”, отсече бившият началник на отдел в Дирекция „Национален фонд” в Министерство на финансите.
„Само да Ви кажа нещо остроумно, в кавички. Сутринта, раничко, към 7 часа, се получи един имейл от Националния фронт за спасение на България, в който се коментираше случая с Господари на ефира, Валери Симеонов и неговото изказване за майките и децата с увреждания. В този първи имейл, защото после имаше втори, пишеше, че го праща Националния фронт за „освобождение” на България, а абревиатурата е Национален фронт за спасение на България. Този лапсус, така, с чувство за хумор, можете ли да го коментирате? За бъдещето на коалицията? От какво ще ни освобождават?”, обогати въпроса си с пример от личната си кореспонденция Илиана Беновска. „Надявам се да не трябва да ни освобождават от нищо! Коалициите са сложен механизъм не само в България. Виждаме, че много коалиционни правителства и формати в цяла Европа срещат своите предизвикателства!”, отбеляза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството във второто правителство на Бойко Борисов.
„Не отбягвайте тънкия анализ по отношение на амбициите на НФСБ да е флагман на нови процеси. От какво ще ни освобождава Националният фронт за „освобождение” на България?”, безотказно продължи да пита Илиана Беновска. „Нека те да кажат каква е заявката или е просто технически лапсус”, остана вярна на дипломатичността първата жена министър в сферата на строителството, считано от 1878 година.
„Лапсусите не са много случайни! Да не би да искат да ни освободят от Борисов?”, предположи Илиана Беновска. „Не вярвам, че това е намека. Всяка коалиция е въпрос са компромис. Бяхме наясно, че създаваме една комбинация, в която всеки прави компромис!”, сподели една от учредителките на Сдружението на магистрите по публична администрация и социални дейности „Академика – Магистър Интелект”.
„Доколко е запалителна тази комбинация?”, провокира събеседничката си Илиана Беновска. „Вотът на българските избиратели беше такъв. Това беше възможната коалиция в името на това да има стабилно управление. То има всички предпоставки да продължи напред, ако всеки продължи да спазва коалиционното ни споразумение, ангажиментите, които сме поели, и общата ни програма. Показателите дават своя позитивен ефект – икономическо развитие, нива на безработица, доходите на гражданите. Има много предизвикателства, сложни ситуации, конфликтни ситуации! Въпросът е да ги тушираме с разум, а не със скандали, битки и през телевизора!, аргументира се ресорният министър.
Има ли БСП сценарий за сваляне на правителството?
„Вашите „приятели” от БСП клатят ли правителството? Ще има ли нови избори?”, продължи Илиана Беновска. „Че се опитвам да го клатят е видимо за всички. За тях жаждата за власт е видима и на всяка цена! Вотът е по график, с единствена цел – дискредитиране на правителството! В тази си жажда не дискредитират само правителството. Започнаха дискредитирането на институции. Те казват едва ли не – всички са маскари! Ако утре те дойдат да управляват, не знам с какви очи ще гледат всяка една от тези институции, всяка една от тези администрации! Струва ми се, че се минава една граница, която не трябва да се минава. Аз бих ги призовал към повече смирение, малко повече разум! Трябва да си пазим държавата и да уважаваме институциите!”, възмути се събеседничката.
Политическата кондиция на БСП.
„Татяна Буруджиева, която е виден представител на лявото БСП, каза: „Пред БСП има само една алтернатива – или Корнелия Нинова, или БСП!”. Права ли е? Корнелия пречи ли на БСП?”, на финала попита Илиана Беновска. „Не съм политолог, анализатор, не мога да имам това самочувствие. Не мисля, че БСП е в най-добрата си форма с тези вътрешни скандали, които има! Наличието на такива сериозни сблъсъци отвътре показва, че няма стабилност в една партия, но аз не бих се бъркала в техните вътрешнопартийни проблеми. Това е тяхно право и решение да преценят кой е техния лидер, водач и на кого трябва да се доверят. За мен е по-важно уважението между институциите, включително и между партиите, да не пада на ниско ниво! Трябва да се уважаваме, трябва да имаме отношения и всичко трябва да е на база аргументи, на база факти, а не на база да омаскариш другия самоцелно!”, завърши Лиляна Павлова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 21 октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.