НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The New York Times: Тръмп не е крал

The New York Times: Тръмп не е крал

18 Август 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „Тръмп не е крал“. Под това заглавие американският вестник The New York Times разглежда инициативата на 13 бивши ръководители на ЦРУ, ФБР и Пентагона да се подпишат под отворено писмо, с което осъждат действията на президента на САЩ да отмени правото на достъп до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан. Според автора на статията Тим Уеинър така бившите ръководители на специалните служби, част от които са в системата по времето на Ричард Никсън, са показали на Тръмп „че той не е крал”.
В писмото си бившите ръководители на службите пишат: „Никога дoсега не сме ставали свидетели на отнемане на разрешение до класифицирана информация да се използва като политически инструмент, както е в случая. Президентът изпрати „сигнал до други бивши и настоящи длъжностни лица да се въздържат да го критикуват, и този сигнал е неуместен и дълбоко сбъркан“.
„Решенията за отнемане на лиценз за достъп до секретна информация трябва да се основават на опасения за националната сигурност, а не на политически възгледи“, пише още в писмото.
Материалът съобщава и за друго отворено писмо в защита на Бренан – това на пенсионирания адмирал Уилям Макрейвън, ръководител специалните сили на САЩ по време на операцията по ликвидирането на Осама Бин Ладен през 2011 г., публикувано няколко часа по-рано във вестник The Washington Post, в което военният призовава Тръмп да не го лишава от неговия достъп до информация.
Според автора на статията, с писмата си в защита на Джон Бренан, пенсионираните военни ръководители на специалните служби „изпращат съобщение до генералите, адмиралите, войниците и шпионите, които са на служба в момента. Спомнете си клетвата си да защитавате Конституцията срещу всички врагове – външни и вътрешни. Помислете си пак преди да следвате заповедите на този човек (Доналд Тръмп) по време на криза“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Доналд Тръмп е уволнил или заплашил с освобождаване от длъжност свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

The Washington Post: Доналд Тръмп е уволнил или заплашил с освобождаване от длъжност свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

18 Август 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няколко души в ръководните структури на САЩ са били освободени от заеманите длъжности или са получили официални предупреждения заради участието си в разследването на предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на страната. До такъв извод стигат в редакцията на водещото американско издание The Washington Post. Последният пример в подкрепа на твърдението, че администрацията на Доналд Тръмп се опитва да затрудни разследването е оттеглянето на лиценза на бившия директор на Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) Джон Бренън за достъп до секретна информация.
Тръмп е категоричен, че никога не е възпрепятствал т.нар. руско разследване. Но внимателно проучвайки фактите, изданието стига до заключението, че президентът на САЩ се е „отървал“ от голяма част от високопоставените лица, свързани с управлението, контрола или приемането на административни решения в разследването на руската намеса. Според The Washington Post от повече от дузина длъжностни лица, на които би могло да бъде приписана ръководна роля в разследването, над половината са били уволнени и/или са получили предупреждения по официални канали.
Последен пример в подкрепа на това твърдение е оттеглянето на лиценза на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън за достъп до секретна информация. Подобни заплахи са били отправени също към още девет настоящи и бивши длъжностни лица, които са влезли в конфликт с Тръмп. Белият дом всъщност удвои списъка на враговете си - и неволно сигнализира, че на бившите служители, участвали в разследването, не е било разрешено да критикуват Тръмп.
Не всички освобождавания от длъжност са били инициирани от президента. Така например длъжностните лица от ФБР Андрю Маккейб и Питър Стързок са се оттеглили от заеманите постове след критичните доклади на генералния инспектор.
Бившият изпълняващ длъжността министър на правосъдието на САЩ Сали Йейтс отказа да защити забраната на Тръмп за влизане в страната за определени категории чужденци и също реши да се оттегли. Всички те обаче станаха мишена за американския президент, подчертават от редакцията.
Изданието представя списък, в който са изброени имената и заеманите длъжности на лицата, които са освободени или са напуснали постовете си заради ролята си в разследването на руската намеса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.