НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Олга Пърличева: Григор Пърличев е направил първия каталог на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Олга Пърличева: Григор Пърличев е направил първия каталог на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

17 Март 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Григор Пърличев е направил първия каталог на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Олга Пърличева, потомка на Григор Пърличев, за неговия живот, дейност и творчество. Тя разказа, че Григор Пърличев е работил като помощник директор в новооснованата още през 70-те години библиотека, сега Национална библиотека „Кирил и Методий“. „За съжаление не е имал възможност да се занимава с книжовна дейност, защото, както пише той в автобиографията си: „благодетелите мои, които ме канеха да дойда в новоосвободената част на Отечеството, станаха невидими“. На Григор Пърличев се е наложило да направи първия каталог на библиотеката, която е била тогава в турската джамия, сега археологически музей, а след това се строи новата сграда, която познаваме днес. Не е имал възможност да върши своята книжовна работа, защото е описал всички издания, които са били налични до момента“, обясни Пърличева. Тя коментира, че всичко, което е оставил тогава като помощник директор на библиотеката от своето лично, книжовно наследство, днес се намира в Националната библиотека, в Държавния исторически архив и в библиотеката на БАН. По думите й то е разпиляно, без да е обособено в отделен фонд „Григор Пърличев“. „Кореспонденцията и ръкописите в архивното наследство на Пърличев са една малка част от неговото извънредно богато книжовно, архивно наследство. Тя е описана в характеристиката на Кирил Пърличев. Оттам нататък ние сме тръгнали по следите на архивното наследство и конкретно аз. Делът в семейството, отнасящ се до Възраждането, се пада на моя милост. Сведенията, за които Кирил Пърличев дава и материали бяха допълнени от една моя няколкогодишна специализация в Македония, която спечелих с конкурс на нашето Министерство на образованието още 2011-2012 академична година. Тогава имах възможност да работя в македонските архиви, държавния архив в Скопие, в архива на Македонската академия на науките, както и в Историческия архив в Охрид. Там бях абсолютно удивена и изненадана от неща, които не съм подозирала, че съществуват“, поясни Пърличева. По думите й архивът на Пърличев се е оказал извънредно богат и разнообразен. „Мога само да благодаря на колегите и приятелите от Македония, Скопие и Охрид за възможността да се запозная с възрожденските архиви. Веднага искам да подчертая, че архивното наследство, което има Пърличев е безкрайно разпиляно и онова, което е в Македония е по-голяма част от него“, допълни Пърличева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Олга Пърличева: Научавайки за Санстефанския мир, Григор Пърличев тръгва с фенер посред нощ по охридските калдъръми да обяви, че ще се освободи и Македония

Олга Пърличева: Научавайки за Санстефанския мир, Григор Пърличев тръгва с фенер посред нощ по охридските калдъръми да обяви, че ще се освободи и Македония

17 Март 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Григор Пърличев е получавал и четял вестниците от първите издания на новопрохождащия възрожденски периодичен печат. Научавайки от вестниците за подписване на договора в Сан Стефано, въпреки опасността от турските заптиета, Пърличев тръгнал с фенер посред нощ по охридските калдъръми и къщи, тропал по вратите и казвал: „Ставайте, люде, ставайте – Тракия, Добруджа и Мизия се освободиха, скоро ще бъде освободена и Македония“. Това разказа в интервю за Агенция „Фокус“ Олга Пърличева, потомка на Григор Пърличев, за неговия живот, дейност и творчество. „Спомените за Григор Пърличев сме научавали от баща ни Григор, а той от своя баща Кирил Пърличев. Тъкмо Кирил Пърличев пише през 1928 г. на страниците на „Македонски преглед“ своята характеристика за баща си по спомени, сведения и документи на други свои съвременници, които са били и колеги на Григор Пърличев по време на неговата дейност в Македония и в България. Там са изложени абсолютно всички непознати неща, които водят към родовия спомен. Най-открояващ между всички е, че той помни бащи си преди всичко обграден между книги“, поясни Пърличева. По думите й става въпрос за безброй речници, художествени, философски, исторически, поетични и всякакви съчинения, с които той е бил обграден и непрекъснато е държал в ръка други книги, които е превеждал от френски, италиански, руски и гръцки език. „Те са му били, както пише Кирил Пърличев, „неразделни другари и събеседници през целия му живот“. Кирил Пърличев дава сведения за богатата библиотека на Григор Пърличев. Малко разпространяван факт е как Григор Пърличев е притежавал книги от Лафонтен, Ларошфуко, Бокачо. Много от тях ги е превеждал, защото освен всичко е един от най-големите преводачи от периода на Българското възраждане. Изпитвал е много дълбок пиетет към книгата и писаното слово. За това имаме сведения от спомените на Царевна Миладинова в нейната книга „Епоха, земя и хора“, в която описва преподавателя Пърличев в Солунската гимназия. Тя казва колко ученолюбив и колко отдаден на книгите си е бил старият Пърличев“, допълни Олга Пърличева.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.