НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Жечо Станков: За предния програмен период Бургас се превърна в един от символите на програмата, защото тук се изпълни един от най-големите проекти

Зам.-министър Жечо Станков: За предния програмен период Бургас се превърна в един от символите на програмата, защото тук се изпълни един от най-големите проекти

21 Юни 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. За предния програмен период Бургас се превърна в един от символите на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, защото тук се изпълни един от най-големите проекти, в района на отоплителна централа в ж. к. „Меден Рудник“, която подобри отоплението на сгради, детски градини и училища, в които учат и се занимават над 3 000 деца. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Тук е важно да споделя, че този проект беше изключително важен лично за мен. Започнах и го подкрепих като общински съветник и след това имах възможността като заместник-министър да внимавам и да контролирам неговото изпълнение“, каза още заместник-министърът на енергетиката.
Жечо Станков добави, че се очаква в инициативи по програмата да се включат представители на Строителната камара, от които също се очаква изключително много в бъдещия програмен период. „Ще бъдем много амбициозни, ще искаме да правим не просто енергийна ефективност, а енергийна ефективност на високо ниво. Сгради с близко до нулевото потребление, сгради клас А, което е няколко нива по-високо от това, което сме виждали по други оперативни програми“, допълни още зам.-министърът на енергетиката.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жечо Станков: Норвежкият, исландският и лихтенщайнският опит във ВЕИ сектора на енергийната ефективност е бил винаги за пример

Зам.-министър Жечо Станков: Норвежкият, исландският и лихтенщайнският опит във ВЕИ сектора на енергийната ефективност е бил винаги за пример

21 Юни 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Норвежкият, исландският и лихтенщайнският опит във ВЕИ сектора на енергийната ефективност е бил винаги за пример. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „За да бъдат част от икономическото пространство, тези три държави се налага също да показват своята солидарност. Използваме тази възможност да направим едно широко портфолио от бъдещите бенефициенти, насоченo към общини, като по никакъв начин няма да изключим никоя община да има възможност да кандидатства по програмата“, каза още Станков.
По думите му по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ ще имат възможност да кандидатстват компании, които също да прилагат мерки за енергийна ефективност, както и неправителствени организации, които да обучават граждани и компании по теми, свързани с енергийна ефективност. „Защото всичките средства, които се вложиха и в жилищните сгради, абсолютно безвъзмездно на гражданите, е необходимо сега те да имат перспективата и да променят начина си на поведение, след като живеят в една по-добра околна среда“, добави заместник-министърът на енергетиката. Според него е важно да се спомене, че ще бъдат насочени средства и към ВиК дружества, с цел повишаване на енергийната им ефективност. „Това от една страна ще им помогне да спестяват средства, които да инвестират в инфраструктурата, за да могат гражданите да се възползват от по-добро качество“, допълни Станков.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жечо Станков: В предния програмен период 15,6 млн. евро бяха насочени към общините, сега получихме доверието отново на нашите партньори за два пъти по-голяма сума

Зам.-министър Жечо Станков: В предния програмен период 15,6 млн. евро бяха насочени към общините, сега получихме доверието отново на нашите партньори за два пъти по-голяма сума

21 Юни 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днешното мероприятие е свързано с три основни теми – енергийна ефективност, възобновяема енергия и енергийна сигурност. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му основната цел е да се съберат общините и да им се обясни какво предстои в рамките на новия програмен период. „Успяхме да се преборим, след като имахме успешна програма. В предния програмен период, до края на предходната година, 15,6 млн. евро бяха насочени към общините. Сега получихме доверието отново на нашите норвежки, исландски и лихтенщайнски партньори да получим два пъти по-голяма сума“, каза още Станков. Той добави, че много средства ще бъдат насочени към общините за улично осветление, енергийна ефективност, геотермална енергия. Ще бъдат насочени средства и към бизнеса и към неправителствените организации, за обучение в насока енергийна ефективност. „Подготвили сме широко портфолио от оси, което да помогне да се постигнат бъдещите цели, които успяхме да договорим през изминалата седмица в Брюксел по време на нашето председателство. 32,5% енергийна ефективност на европейско ниво и 32% енергия от възобновяеми източници до 2030 год“, допълни зам.-министърът на енергетиката.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ ще допринесе за намаляване на енергийната интензивност в България

Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ ще допринесе за намаляване на енергийната интензивност в България

21 Юни 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. За нас е предизвикателство да постигнем по-добри показатели при изпълнението на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ през новия ѝ програмен период. Това каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на подписването на програмното споразумение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в рамките на конференцията „По пътя към почти нулевоенергийни сгради“ в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
Документът е свързан с изпълнението на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Споразумението бе подписано от Грете Одегард, представляваща Комитета на финансовия механизъм, създаден от страните-донори: Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и от Иван Иванов, представляващ Националното координационно звено към Министерския съвет.
Като следваща стъпка преди стартиране на програмата предстои подписване на споразумение между Националното координационно звено и Министерството на енергетиката като програмен оператор.
Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Финансовият ѝ ресурс възлиза на близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. Това е двойно увеличение на средствата спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.
По програмата ще се приемат проектни предложения за ефективно използване на хидроенергийния потенциал; оползотворяване на геотермалната енергия за отопление или охлаждане, както и за промишлени цели; рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура; подобряване на енергийната ефективност в сгради; обучения по енергиен мениджмънт и други.
Припомняме, че през първия програмен период на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" с предоставените от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 повече от 15.6 млн. евро бяха финансирани редица проекти в областта на енергийната ефективност, производството на екологични горива, обучението по енергийна ефективност и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жечо Станков Станков ще участва в конференция за енергийната ефективност и ВЕИ в Бургас

Зам.-министър Жечо Станков Станков ще участва в конференция за енергийната ефективност и ВЕИ в Бургас

21 Юни 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков ще участва в международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България “. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в „Експо център Флора“. В рамките на втория ден на събитието ще бъде подписано Програмно споразумение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за изпълнение на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ между Комитета на финансовия механизъм, създаден от страните-донори и Националното координационно звено към Министерския съвет.
Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Тя разполага с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. Това е двойно увеличение на средствата спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.
С предоставените средства ще бъдат финансирани дейности, свързани с енергийна ефективност, оползотворяване на потенциала на възобновяемата енергия със специално внимание върху хидро- и геотермалната енергия. През новия програмен период геотермалната енергия е изведена като специален приоритет в програмата. Оператор на програмата ще е Министерството на енергетиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.