НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: Предлагаме осиновителите да имат право на отпуск от 365 дни до навършване на 5-годишна възраст на детето

Министър Бисер Петков: Предлагаме осиновителите да имат право на отпуск от 365 дни до навършване на 5-годишна възраст на детето

2 Юли 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме осиновителите да имат право на отпуск от 365 дни до навършване на 5-годишна възраст на детето. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество във връзка с проект на постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предлагат се изменения и допълнения в Кодекса на труда, които да регламентират отпуск за осиновяване в размер на 365 дни от датата на предаване на детето за осиновяване. Става дума за това, че на осиновителите се регламентира правото на отпуск до навършване на 5-годишна възраст на детето за 365 дни“, каза още той и обясни, че по този начин тяхното положение се изравнява с това на биологичните родители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година платен отпуск (ОБЗОР)

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година платен отпуск (ОБЗОР)

22 Март 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година платен отпуск, считано от 1 юли 2018 г. Това решиха депутатите единодушно със 125 гласа „за“ по време на окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда. Размерът на обезщетението ще е 90% от работната заплатата или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Платеният отпуск ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване. С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск.
Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението, на което са имали право. Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни, детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето. По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50% от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.
Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът със съгласието на осиновителката може да се ползва вместо нея от осиновителя след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работи по трудово правоотношение. Когато осиновителят е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на осиновителката или на осиновителя, когато работи по трудово правоотношение.
От БСП предложиха работничка или служителка, която осинови дете над 5-годишна възраст, да има право на отпуск в периода до изтичане на една година от осиновяването, в размер на 90 дни. Надя Клисурска от БСП аргументира предложението, като посочи, че става дума за неравнопоставеност и за невъзможността на родителите, които осиновяват деца над 5 години, да имат правото все пак на някакъв отпуск. „Нашето предложение създава една по-добра равнопоставеност“, добави тя. По думите ѝ това ще бъде целеви адаптационен отпуск.
Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че адаптацията започва още при първата среща на осиновените деца с кандидатите за родители. „Трябва да правите разлика между отпуск за адаптация и отпуск за отглеждане на дете. Това са две различни неща. Преди да излезете и да говорите някои неща, трябва да се подготвите добре“, подчерта тя.
Председателят на Комисията по социални въпроси и депутат от ДПС Хасан Адемов посочи, че се предлага да има допълнителен отпуск от 90 дни за семейства на осиновители за т.нар. адаптация. „Него го няма обаче при биологичните родители. И те имат проблеми, когато децата им стават първи клас или когато сменят едно училище с други“, коментира Адемов. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на БСП със 121 „за“, 7 „против“ и 75 „въздържали се“.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Клисурска, БСП: Родители, които осиновяват деца над 5 години, да имат правото на отпуск

Надя Клисурска, БСП: Родители, които осиновяват деца над 5 години, да имат правото на отпуск

22 Март 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. „Предложението на „БСП за България“ създава равнопоставеност между всички осиновители на деца. Родители, които осиновяват деца над 5 години, също трябва да имат правото на отпуск“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска по време на дебатите за промени в Кодекса на труда, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според нея предоставеното право на отпуск няма да бъде предпоставка за осиновяване на повече деца, но се дава правото на тези хора, които осъзнато са решили да осиновят дете над 5 години, да имат право на адаптационен отпуск в рамките на 90 дни. „Това е право, а не задължение, за да може родителят да прецени в кой период от осиновяването да го ползва“, допълни тя. Клисурска обясни, че има предпоставка да се ползва във ваканционния период, когато детето не ходи на училище или ако детето посещава самостоятелна форма на обучение. „Много често децата около 5 години, които подлежат на осиновяване, се изостанали в етапите си на развитие. Имат нужда от време за адаптация“, каза още тя. Народният представител подчерта, че предложението не влиза в противоречие със Закона за училищното и предучилищното образование. Клисурска уточни, че биологичните родители имат възможност да ползват отпуск, свързан с бременност и раждане. „Осиновителите на деца до 5 години са ползвали отпуск. Затова и осиновителите на деца над 5 години също трябва да имат право на отпуск“, категорична е Надя Клисурска.
„Трябва да бъдем разумни и да мислим за децата на България“, заяви народният представител Виолета Желева. Тя подчерта, че през 2017 г. са осиновени едва 50 деца над 5 годишна възраст. „Не говорим за никакви финансови стимули, даже не говорим и за мотивация, защото това е личен акт. За да подкрепим осиновителите, трябва държавата да покаже, че осиновяването е важно за нея“, каза Виолета Желева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Необходимостта от промените в Кодекса на труда за отпуските на осиновителите е безспорна, но сме закъснели

Георги Гьоков, БСП: Необходимостта от промените в Кодекса на труда за отпуските на осиновителите е безспорна, но сме закъснели

22 Март 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Необходимостта от тези промени в Кодекса на труда и конкретно предложените с параграф 3 е безспорна. Дори бих казал, че сме закъснели и така сме дискриминирали стотици осиновители. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Кодекса на труда, касаещи отпуските на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приветствам и да подкрепим МТСП за това, което прави с това изменение и допълнение на Кодекса на труда, защото те се мъчат да гарантират някаква равнопоставеност между родители и осиновители. На преден план излиза въпросът след влизане в сила на тези промени - гарантираме ли равни права на родителите и на осиновителите да осигуряват необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата? Също така повишаваме ли мотивацията за осиновяване на деца, особено на тези над 5 години? Постигаме ли в пълна степен целите, заложени в мотивите към законопроекта. Отговорът ми трябва да ви кажа, че е категорично не. Не, защото в България около 80 % от децата в регистъра за осиновяване са над 5 години, а под 10 % от осиновяванията са на деца над 5 години“, допълни Гьоков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.