НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:37

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: Възстановено е движението по път III-1306 Горно Пещене - Враца

АПИ: Възстановено е движението по път III-1306 Горно Пещене - Враца

18 Декември 2017 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Враца. Възстановено е движението по път III-1306 Горно Пещене - Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Евакуираните хора от трите къщи в село Негованци се върнаха в домовете си, дъждът в областта спира

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Евакуираните хора от трите къщи в село Негованци се върнаха в домовете си, дъждът в областта спира

3 Декември 2017 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Възстановяваме и дренираме терените, които от вчерашния ден продължават да бъдат наводнени. Има около 60 постъпили обаждания на тел 112 от вчера до днес. Това каза за Агенция „Фокус” областният управител на Перник Ирена Соколова във връзка с продължилите валежи от няколко дни. „Дъждът спря или поне с този интензитет, с който беше в предишните дни. Сега вече се дава възможност на екипите на ПБЗН, както и на общинските и на тези от ВиК да могат да осъществяват работата си по отводняване и отвеждане на водата. 6 екипа на ПБЗН работят в Перник заедно с общинските. Два екипа работят в Радомир. Приоритетно в момента е VIII училище в Перник, където е наводнено котелното помещение и опасението е да не стигне до инсталацията, която подава газ. Там работят екипите ПБЗН. Няколко екипа на ВиК работят в кв. „Колош“, на пазара в заведение, в кв. „Изток“ има подадени сигнали“, заяви Соколова. По думите й обикновено естеството на подадените сигнали е за наводнени мазета. „При една част от тях имаме гравитачно оттичане от вчера до днес, но при друга част се налага включването и на специализирана техника. При река Арката и Струма имаме оттичане на водата и опасението от преливане вече го няма. Дигат над село Негованци е скъсана. Имаме тръби и отводнителни съоръжения, които са частично компрометирани и предстои да се възстановяват. В трите къщи в село Негованци се върнаха хората, които бяха евакуирани“, обясни областният управител и уточни, че екипите започват да работят там, тъй като без собствениците това не е било допустимо. „В село Кленовик е извикан екипа на ПБЗН отново да може да съдейства при отводняването на залети помещения“, добави Соколова.
Тя допълни, че няма населени места без електричество. „Нямаме подадени сигнали на единния номер 112 за такива инциденти. На всички хора, които биха искали да подадат сигнали, бих искала да кажа, че единният номер е тел. 112. Едва тогава екипите на отделните помощни звена могат да се включат адекватно. Тогава имаме централно разпределение и официален старт на аварийно-спасителни дейности. Моля всички хора да подават своите сигнали за бедствия на тел. 112. Бих искала да благодаря на кметовете на Перник и Радомир, както и на тези на останалите общини, които бяха в пълна готовност“, заяви Соколова и добави, че кметовете продължават да са активни и ответствени на ситуацията, както и да бъдат мобилизирани с цялата техника и хора. „Това е от голямо значение, защото най-напред превенцията на риска даде своя добър резултат, но след това и добрата и адекватна реакция на общинските екипи, както и на ПБЗН и ВиК. Стиковката и съвместната работа беше много добра и разбира се продължава“, каза още Ирена Соколова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска: Всички реки са придошли

Кметът на Перник Вяра Церовска: Всички реки са придошли

2 Декември 2017 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Перник. Всички реки са придошли. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Перник Вяра Церовска във връзка с обилните валежи от дъжд. „До 16.00 часа, когато съм минала през всички язовири, те няма опасност да прелеят“, заяви Вяра Церовска. „Канализацията в Перник е твърде малка и твърде недостатъчна, за да обслужи този град. Дори и при по-малки валежи се е препълвала. Не става въпрос за това да е запушена, просто канализацията не може да поеме толкова много вода“, допълни още тя. По думите ѝ всички улици са проходими. Във връзка с топлоподаването в града тя заяви: „Имам 10 разговора с инж. Савов, който е председател на Общинския съвет, който каза, че парното ще го възстановят. Преди 1 час говорих с инж. Спасов, който е директор на ТЕЦ-а и той каза, че топлоподаването се възстановява. Ако следим какво пишат хората във „Фейсбук“, не е точно така“, заяви Вяра Церовска. „Всички кметове на кметства са по места. Там, където има необходимост, се оказва съдействие“, увери тя.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Единственият язовир с надвишен обем е яз. „Пчелина“, но той е преливен

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Единственият язовир с надвишен обем е яз. „Пчелина“, но той е преливен

2 Декември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Единственият язовир с надвишен обем е яз. „Пчелина“, но той е преливен. В него постъпва и се отлива 7,1 куб. м/ сек. Останалите точки, които наблюдаваме –яз. „Извор“, аз. „Долна Диканя“, яз. „Ярловци“, яз. „Бегуновци“ и яз. „Осломе“, са под кота преливник. Така че нямаме от никъде притеснения за нивата на язовирите. Това каза за Агенция "Фокус" областният управител на Перник Ирена Соколова във връзка със ситуацията в областта след обилните дъждове. Тя отбеляза, че количествата на падналите валежи в областта са почти без промяна от сутринта. На територията на яз. „Пчелина“ са паднали 73 л/кв, в Радомир – 94 л/кв. м., а на територията на яз. „Ярловци“ – 38 л/кв. м., на Долна Диканя от 72 л/кв. м. се е повишила на 78 л/кв.м. и яз. на „Осломе“ – от 104 л/кв. м. на 108 л/кв. м. Продължаваме да следим тези точки и да сме в готовност.
"Валежите в областта са преустановени. В момента на територията на област Перник работят 7 екипа на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", 6 от тях работят в община Перник и 1 в община Радомир. Работата е под ръководството на инсп. Васил Василев, който е дежурен през това денонощие", обясни тя. По думите ѝ продължава отводняването с дрениране и изпомпване на вода в критични участъци в двете най-засегнати общини. "Над 30 сигнала са подадени в следобедните часове за наводнени мазета и дворове, но участъците, които имахме като критични в предишните часове, вече са дренирани и отводнени. Ирина Соколова обясни, че все още се работи по отводняването на двора на църквата "Св. Пророк Илия" в пернишкия квартал "Мошино", но вече няма опасност от наводняване на храма. По думите в останалите 4 общини на областта – Земен, Брезник, Трън и Ковачевци няма подадени сигнали за инциденти или проблеми във връзка с валежите.
"Според прогнозата за утрешния ден на територията на областта е обявен жълт код за валежи. В готовност сме да реагираме" заяви Соколова, като уточни, че през следващото денонощие на терен отново ще работят 7 екипа на пожарната в съдействие с общинските дежурни.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Няма опасност язовир "Студена" да прелее

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Няма опасност язовир "Студена" да прелее

2 Декември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Перник. Няма и никога не е имало опасност язовир "Студена" да прелее. Това каза за Радио „Фокус“ областният управител на Перник Ирена Соколова относно обстановката в Перник и региона след интензивните валежи от последното денонощие. „Тъй като общият обем на яз. „Студена“ е 25 милиона кубика, а в момента той е пълен едва на ниво 12 милиона, имаме свободен обем от 13 милиона. През нощта приток на Струма излезе от коритото, тъй като там имаме терен с много високи подпочвени води – това е в района на селата Кленовик, Негованци, Беланица и Извор. При разлива на реката се заливат дворни пространства. Бяха изведени 4 семейства. Имаше семейства, които отказаха категорично да излязат, защото това на тях не им е за първи път. В готовност сме за мобилизация на всякаква техника и човешка сила, но това не се налага към момента“, уточни областният управител на Перник. Тя коментира и аварията с парното от тази сутрин в Перник, която кметът на града по-рано обяви за отстранена. Ирена Соколова добави, че екипите в ТЕЦ работят на пълна мощност, но и липсата на минусови температури и обилен снеговалеж благоприятстват своевременната реакция в извънредни ситуации. „Имаме и още един регистриран инцидент – излизане на река на територията на с. Голямо Бучино и там има залети дворни пространства. Това ще бъдат последващите ни действия – по възстановяване на терените“, каза още Ирена Соколова. Тя добави, че евакуираните жители са на сигурно място. Областният управител на Перник се обърна към шофьорите, които наложително пътуват в днешния ден, с призив да карат изключително бавно на територията на областта, заради мокрия терен и неочакваните подпочвени води, които могат да бъдат отстрани на банкетите. Ирена Соколова призова още сигналите да се подават задължително на единния национален номер 112, тъй като това дава възможност за правилно насочване и бърза организация спрямо подадения сигнал без да се разпилява ресурс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Пожарникари отводняват църквата "Св. Пророк Илия" в кв. "Мошино"

Перник: Пожарникари отводняват църквата "Св. Пророк Илия" в кв. "Мошино"

2 Декември 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Перник. Екип на Пожарната отводнява църквата "Св. Пророк Илия" в кв. "Мошино". Тя е от обектите на територията в кв. "Изток", която пострада при обилните валежи тази нощ. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Мястото беше инспектирано от кмета Вяра Церовска и екипът ѝ, както и от кмета на кв. "Изток" Емил Костадинов. Местната власт направи обиколка на целия район и се срещна с хора, потърпевши от стихията. Нормализирана е вече обстановката по улиците в най-големия квартал на Перник, които снощи бяха под вода заради обилния валеж и невъзможността на канализацията да се справи с проблема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Овладяна е обстановката на територията на общината след обилните валежи – няма опасност от преливане на язовирите и реките

Перник: Овладяна е обстановката на територията на общината след обилните валежи – няма опасност от преливане на язовирите и реките

2 Декември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Перник. Всичко е под контрол, обстановката е овладяна на територията на община Перник след обилните валежи. Няма опасност от преливане на трите язовира общинска собственост, както и коритата на реките, съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Кметът Вяра Церовска и екипът й продължават да следят ситуацията, създадена от лошите метеорологични условия. Получено е уверение от ръководството на „Топлофикация Перник”, че аварията е отстранена и топлоподаването ще бъде възстановено.
Напълно проходими са местата, около които винаги има напрежение при обилни валежи: мостът при „Марина бара”, подлезите при „Хумни дол” и в кв. „Изток”. Проблеми създаде канализацията в кв. „Изток”, защото е доста тясна и не може да обслужва целия регион. В момента и там ситуацията е овладяна. „Надявам се водният цикъл на града да започне през 2018 г. и да реши окончателно този проблем”, коментира кметът Вяра Церовска и направи инспекция на по-рискови точки в кв. „Бела вода” и гр. Батановци, както и язовира в село Ярджиловци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: На територията на община Радомир са засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор – евакуирани са 4 семейства и 30 животни

Перник: На територията на община Радомир са засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор – евакуирани са 4 семейства и 30 животни

2 Декември 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Перник. Основният водизточник на Перник яз. „Студена“ е със свободен обем 13 736 000 л. на куб. м, наличният обем в язовира е 11 464 000 л на куб.м. Средният приток за последните 24 часа е 10 842 л/с.
Средната стойност на падналите валежи на територията на язовир „Студена“ е 60 л в секунда. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Перник след обилните валежи през изминалото денонощие. По подадени данни от областния и общинските дежурни по сигурност, има регистрирани сигнали за извънредни ситуации на територията на общините Перник и Радомир. Останалите общини са подали категорична информация, че няма излизане на вода от речните корита.
На територията на община Радомир са засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство. На място е кметът на общината и на екипите по одводняване. Ирена Соколова е в постоянна връзка с Националния щаб и главен комисар Николай Николов и също наблюдават ситуацията в Радомир.
В община Перник има подадени сигнали за завиряване и невъзможност за оттичане на водата на ул. „Рашо Димитров“. Екип на РД ПБЗН ще отводни района, след което ще бъдат почистени шахтите, за да се осигури нормалното им функциониране.
Областният управител предупреждава шофьорите на моторни превозни средства, движещи се на скоростната магистрала в района около Централната автогара на гр. Перник, да се движат с повишено внимание и ниска скорост. Причината за това е завиряване от стичащите се води на ул. „Софийско шосе“.
В района на кв. „Бела вода“ има регистрирано излизане на р. Струма от речното, корито поради което са заляти земеделски земи. На място веднага е изпратена техника, която да осигури дренирането на терена.
На територията на общината няма данни за пострадали хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов, ГД ПБЗН: Дивотинска река е повишила рязко нивото си и има малък разлив, който обаче не засяга къщи и обществени сгради

Гл. комисар Николай Николов, ГД ПБЗН: Дивотинска река е повишила рязко нивото си и има малък разлив, който обаче не засяга къщи и обществени сгради

2 Декември 2017 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. На територията на Перник има сравнително висок брой сигнали за произшествия - 30 броя. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николова по време на брифинг във връзка с продължителните валежи от дъжд, предаде репортер на Агенция "Фокус". Включително и сега постъпи сигнал, че Дивотинска река е повишила рязко нивото си. Има малък разлив, който обаче не засяга къщи и обществени сгради. Към момента е само на територията на градинките.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Церовска, кмет на Перник: До няколко часа ще работи парното в целия град и ще бъде възстановено подаването на топла вода

Вяра Церовска, кмет на Перник: До няколко часа ще работи парното в целия град и ще бъде възстановено подаването на топла вода

2 Декември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Отстранена е аварията с парното. Котелът работи и температурата е постигната само в централата. Според уверенията на директора - инж. Спасов, до няколко часа ще работи парното в целия град и ще бъде възстановено подаването на топла вода в града. Това каза кметът на Перник Вяра Церовска в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. "Канализацията в целия град е стара. Ние сме направили проекта и се надяваме водният цикъл да започне да се изпълнява още през 2018 г." заяви кметът.
"Вчера направихме инспекция на яз. "Студена". Мога да уверя, че тази сутрин язовирите, които са общинска собственост - яз. "Мещица", яз, "Расник" и яз. "Ярджаловци" не създават опасности и няма опасност от преливане. Същото се отнася и за яз. "Студена", при който далеч не е достигнат възможният обем вода", каза още Вяра Церовска.
Емил Костадинов, кмет на кв. "Изток" в Перник, който е най-засегнат от проливните дъждове, заяви, че проблемите са основно по улиците. "Голяма част от мазетата на блоковете и на къщите са наводнени, тъй като е много стара канализацията", каза Костадинов. Той отбеляза, че проблеми е имало и с едно училище в квартала, но водата е изпомпана и за понеделник всичко ще бъде нормално.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области на страната за 2 декември

НИМХ: Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области на страната за 2 декември

1 Декември 2017 | 21:54 | Агенция "Фокус"
София. Оранжев код за обилни валежи е обявен в 4 области на страната за 2 декември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Кодът е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Смоля и Кърджали. В тях за денонощието се очакват количества между 35 и 65 л/кв.м, а в отделни райони и повече. За област Кърджали е в сила и оранжев код за силен вятър. Там и утре се очаква да продължи да духа силен юг-югозападен вятър със средна скорост между 14 и 19 м/с. Жълт код за обилни валежи е обявен за областите: Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Пловдив, Хасково, Габрово, Ловеч, Враца и Монтана. В тези райони се очакват количества между 20 и 30 л/кв.м, на места и по-значителни, за денонощието. В Хасково е в сила и жълт код за силен вятър - юг-югозападен вятър със средна скорост между 14 и 19 м/с. Такъв е обявен и за още 4 области: Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: През следващото денонощие времето ще се задържи облачно, с валежи от дъжд, значителни - в югозападните и централните райони

НИМХ: През следващото денонощие времето ще се задържи облачно, с валежи от дъжд, значителни - в югозападните и централните райони

1 Декември 2017 | 21:11 | Агенция "Фокус"
София. През следващото денонощие времето ще се задържи облачно, с валежи от дъжд, значителни - в югозападните и централните райони от България. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).Температурите в по-голямата част от страната ще са без съществен дневен ход - между 5° и 10°. По-високи ще са в Източна България, където ще продължи да духа умерен южен вятър и максималните там ще са между 12° и 15°.
По Черноморието ще е предимно облачно, със слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен, до силен южен вятър, който привечер ще отслабва. Максималните температури ще са 14° - 17°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде е 3-4 бала.
В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1800-2000 метра – от сняг. В масивите от западната половина от страната валежите ще са значителни. Ще духа силен, по високите и открити части - и бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°.
Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месец декември.
В неделя времето ще се задържи облачно, на места - с валежи от дъжд, значителни по количество ще са в отделни райони от Южна България. Температурите ще са в широки граници: минималните – от 2°-5° в северозападната част от страната до 8°-12° в Югоизточна България; максимални – от 6°-8° в Северозападна до 14°-18° в Югоизточна България и крайните югозападни райони. В югоизточните райони ще продължи да духа умерен южен вятър, докато в много райони от Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от изток-североизток. В неделя привечер със северозападен вятър ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в северозападните планински райони ще премине в сняг. В понеделник вятърът в цялата страната ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите и в Източна България ще се понижат. Облачността ще се задържи значителна, ще има валежи, на повече места - в Южна България, в планините и планинските райони – от сняг, в югоизточните райони – все още от дъжд. Във вторник ще остане ветровито, с променлива, често - значителна облачност, на отделни места ще превали сняг.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Получени са сигнали за наводнени мазета и за затлачен мост на ул. "Владайско въстание" в квартал "Църква", има завирен участък по пътя за село Дивотино

Перник: Получени са сигнали за наводнени мазета и за затлачен мост на ул. "Владайско въстание" в квартал "Църква", има завирен участък по пътя за село Дивотино

1 Декември 2017 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Перник. Продължава активната работа на Областния щаб и отговорните институции във връзка с интензивните валежи.
Областният управител Ирена Соколова е в непрекъснат контакт с Националния щаб, главен комисар Николай Николов и всички отговорни институции във връзка с усложнените метеорологични условия и продължаващите обилни валежи от дъжд. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Перник. Получени са сигнали за няколко наводнени мазета, както и за затлачен мост на ул. "Владайско въстание" в квартал "Църква" в Перник, като незабавно е изпратен екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ с тежка техника. Има завирен участък по пътя за село Дивотино. Областният управител има уверението на директора на РД „ПБЗН“ комисар Емил Марков, че в момента е мобилизиран целият наличен състав. Активни са 7 тричленни екипа и четирима офицери, които работят с 6 пожарни коли и 2 оперативни автомобила с висока проходимост. Подсигурен е и състав за смяна в утрешния ден. По информация на кметовете на общините Брезник, Земен, Трън и Ковачевци и общинските дежурни няма подадени сигнали за извънредни ситуации на териториите на общините, с изключение на община Радомир, където е извършено отводняване по сигнал в квартал „Върба“.
Областният управител продължава да следи обстановката ежечасно с подаване на информация и координационни действия между всички отговорни лица и институции. Общините са изключително активни в дейностите по организация превенцията на кризисни ситуации.
Гражданите, желаещи да подадат сигнал, да го направят на тел. 112, за да може единната система да приема, обработва и разпределя бързо информацията по компетентност на дежурните екипи.
Актуалната обстановка по данни, предоставени й от ръководителите на териториални звена и дежурните в областния и общинските Съвети по сигурност, към 20 часа е следната: наблюдаваните основни язовири са с достатъчен свободен обем и състоянието им се следи постоянно. През изминалия ден нивото на валежите постепенно се увеличава, като са достигнали следните стойности – язовир Пчелина 28 л./кв.м, язовир Извор 41 л./кв.м, язовир Ярловци 19 л./кв.м, язовир Долна Дикания 12 л./кв.м и язовир Осломе (Ярджиловци) 26 л./кв.м.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Повишени са нивата на реките в Софийско, екипи наблюдават ситуацията в цялата страна (ОБЗОР)

Повишени са нивата на реките в Софийско, екипи наблюдават ситуацията в цялата страна (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Заради обилните валежи и интензивното снеготопене през последното денонощие нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишени. Екипи на районните администрации, аварийното звено на Столична община и на пожарната осигуряват постоянно наблюдение на всички критични участъци.
На брифинг в МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев информира, че заради влошената метеорологична обстановка със заповед на премиера от 30 ноември е сформиран щаб за контрол и координация. Задействан е планът за действие при наводнения, усилени валежи и вятър.
По информация на директорът на НИМХ проф. д-р Христомир Брънзов се очаква през тази нощ валежите да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите.
Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението гл. комисар Николай Николов подчерта, че никъде на територията на страната няма критична ситуация. На територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил има спорадично излизане на по-малките реки от коритата, които не представляват опасност за хората и имуществото. В областите Пловдив, Хасково, Пазарджик и Кърджали няма регистрирани произшествия. Гл. комисар Николай поясни, че разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта и стриктно се следи за изпълнението ме. Предвид прогнозите ще бъдат дадени указания за повишаване на готовността в няколко общини - Златоград, Крумовград и Елхово.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи данните за столицата. По думите й най-силни са били дъждовете в южните и западните райони на София и паралелно с обилното снеготопене е имало критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 – повечето за образували се завирявания. Екипите са реагирали с почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията. Продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена. Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече нивата са спаднали. 10 екипа на аварийното звено на общината и Столичният инспекторат приемат и отработват сигнали и са в непрекъсната координация със СДВР и екипите на пожарната. Министър Радев поясни, че във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея са уточнени мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника. „Особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало на однения, за да сме готови ако нивата продължават да се вдигат“, уточни той.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че електроенергийната система на страната е стабилна и в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии. По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната – има епизодични проблеми с електрозахранването на общо 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград, като 40 екипа работят за отстраняване на повредите до няколко часа. На територията на Енерго Про и EVN няма населени места без ел. захранване. „Тъй като НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната, важно е да съобщим, че те са в необходимата кондиция и свободният им обем е над 30%“, съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.
По данни на директора на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски пътно-транспортната обстановка в страната е нормална. Затворен е единствено пътят Велинград- Септември за извършване на оглед след пътен инцидент. Две са тежките произшествия през последните часове – на територията на областите Велико Търново и Враца, като причините за тях най-вероятно не са свързани с метеорологичната обстановка. Гл. комисар Христо Терзийски призова водачите да шофират с повишено внимание и съобразена с обстановката на пътя скорост.
Бригаден ген.Иван Ортомаров, директор на Дирекция „Операции и подготовка“ в МО съобщи, че няколко армейските формирования имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка – те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София. По решение на Националния щаб и със заповед на министъра на отбраната командирите по места са в тясна връзка с областните и общинските управи и са в готовност за оказване на помощ. Военно-полицейски сили и ВМА също имат готовност за реакция в помощ за хората в застрашените места в случай на нужда.
В заседанието на Националния щаб са участвали също и министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишен

София: Нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишен

1 Декември 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. До момента са получени 44 сигнала за завирявания, наводнени дворове, мазета и пътни участъци в София, по информация за обстановката към 20.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Най-интензивен е дъждът в южните и западните райони на София, от където са получени най-голям брой сигнали. До данни на БАН там са паднали над 40 литра на квадратен метър. Увеличените количества вода в реките се дължи освен на неспиращия цял ден дъжд и на снеготопенето в планините Витоша и Люлин.
Нивата на всички реки, които преминават през територията на Столичната община, са значително повишени. Екипи на районните администрации, аварийното звено на Столична община и на пожарната осигуряват постоянно наблюдение на всички критични участъци.
Овладяна е ситуацията с излязлата от коритото си река Какач при село Мало Бучино. Екипи на Дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община, на пожарната и МВР разшириха коритото на реката.
15 сигнала за запушени улични шахти вече са отработени и е осигурена проводимост.
Затруднено е преминаването по пътя София – Самоков при „Златната рибка“ – пътното платно се почиства от паднала земна и скална маса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 На брифинг в Националния оперативен център на ГДПБЗН на 2 декември ще бъде представена актуална информация за обстановката в страната

На брифинг в Националния оперативен център на ГДПБЗН на 2 декември ще бъде представена актуална информация за обстановката в страната

1 Декември 2017 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. На брифинг в Националния оперативен център на ГДПБЗН на 2 декември ще бъде представена актуална информация за обстановката в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Брифингът ще се проведе от 09.00 часа в събота, 2 декември, в сградата на ГДПБЗН на ул. "Никола Габровски" № 30.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Общо 14 000 са клиентите без електричество към момента, над 30% е свободният обем на язовирите, стопанисвани от НЕК

Министър Теменужка Петкова: Общо 14 000 са клиентите без електричество към момента, над 30% е свободният обем на язовирите, стопанисвани от НЕК

1 Декември 2017 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. В тази усложнена метеорологична обстановка електроенергийната мрежа на страната е стабилна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг във връзка с обилните валежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В рамките на Електроенергийния системен оператор няма аварии“, допълни министър Петкова. По отношение на трите електроразпределителни предприятия тя отбеляза, че епизодични проблеми има единствено с електрозахранването на територията на ЧЕЗ. „Това са областите Благоевград, Кюстендил и София. Общо 14 000 са клиентите, които са без електрическо захранване към момента. 40 екипа на ЧЕЗ работят на терен, така че в рамките на няколко часа тези повреди ще бъдат отстранени“, увери министър Петкова. „На територията на Енерго Про няма населени места без електрозахранване, на територията на EVN – също“, допълни тя. По думите й енергийната ни система е стабилна. „Тъй като НЕК стопанисва най-големите язовири в страната – бих искала да ви информирам, че те са в необходимата кондиция. Свободният обем на тези язовири е над 30%. Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Институциите са на мястото си, работят и всичко е под контрол. Взимат се превантивни мерки, така че всички да бъдат спокойни“, увери енергийният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Реката в Мало Бучино преля и наводни две къщи, екипите успяха да се справят със ситуацията

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Реката в Мало Бучино преля и наводни две къщи, екипите успяха да се справят със ситуацията

1 Декември 2017 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Критично положението беше единствено в Мало Бучино, от където преди малко се върнах. Там реката излезе и наводни две къщи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг във връзка с обилните валежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Екипите на пожарната бяха на място, дойде тежка техника, така че успяха да се справят със ситуацията с реката и в момента продължава отводняването на къщите, така че да можем да помогнем на хората. Да се надяваме, че след няколко часа ще успеем да нормализираме ситуацията там“, обясни столичният кмет. „За съжаление за София прогнозата се сбъдна. Най-силни бяха дъждовете в южните и западни райони на града. Като добавим и обилното снеготопене, имахме критични моменти и критични участъци. Общо 44 сигнала получихме за деня. Повечето от тях бяха за завирявания. Екипите реагираха с почистване на шахти и отводняване. Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете на райони са на място и наблюдават“, информира Йорданка Фандъкова. „Ще продължим през цялата нощ и в утрешния ден да следим нивата на реките. 10 екипа на аварийната звено са на линия, в координация сме със СДВР и екипите на пожарната. Продължаваме да обработваме получените сигнали и да следим обстановката“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Няма извънредни ситуации на територията на страната, вследствие на обилните валежи

Гл. комисар Николай Николов: Няма извънредни ситуации на територията на страната, вследствие на обилните валежи

1 Декември 2017 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма извънредни ситуации на територията на страната, вследствие на обилните валежи. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, на брифинг във връзка с обилните валежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква беше ситуацията днес – обилни валежи. Прогнозата се сбъдна. Тези валежи, заедно с интензивното снеготопене, предизвикаха усложняване на обстановката. За радост никъде не можем да кажем, че има критична ситуация. Извънредна ситуация на територията на страната“, съобщи гл. комисар Николов. Той уточни, че на територията на областите Благоевград, Кюстендил и Перник има спорадични излизания на по-малките реки, които обаче не представляват опасност за населението и имуществото на хората. „В Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали никъде няма регистрирани произшествия. Разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта. Стриктно се следи за изпълнението му“, обясни още гл. комисар Николов. „Предвид прогнозите ще дадем указания за няколко общини да повишат своята готовност - Златоград, Крумовград, Елхово“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Тежка катастрофа между тежкотоварен камион и лек автомобил е станала на обходния път на града

Враца: Тежка катастрофа между тежкотоварен камион и лек автомобил е станала на обходния път на града

1 Декември 2017 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Враца. Тежка катастрофа между тежкотоварен камион и лек автомобил е станала на обходния път на Враца. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Областната дирекция на МВР - Враца. Катастрофата е станала около 17.00 часа. Две линейки и два пожарни коли са били на местопроизшествието. Лекият автомобил е пътувал в посока за София, тежкотоварният камион – в посока за Видин. Полицейски патрули са осигурили пропускането на автомобилите по пътя.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Временно движението по път III-1306 с. Горно Пещене – Враца се осъществява в една лента, поради наводнен участък

АПИ: Временно движението по път III-1306 с. Горно Пещене – Враца се осъществява в една лента, поради наводнен участък

1 Декември 2017 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Враца. Временно движението по път III-1306 с. Горно Пещене – Враца се осъществява в една лента, поради наводнен участък от пътното платно, след проливeн дъжд. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.
В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова е на място в село Мало Бучино, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи

Кметът на София Йорданка Фандъкова е на място в село Мало Бучино, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи

1 Декември 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова е на място в село Мало Бучино, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На място са екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и Пожарната. Очаква се доставянето на допълнителна техника, с помощта на която ще се навлезе в руслото на реката.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Обстановката е спокойна, количеството валежи в областта се следи на всеки час

Ирена Соколова, областен управител на Перник: Обстановката е спокойна, количеството валежи в областта се следи на всеки час

1 Декември 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Перник. Обстановката в Перник е спокойна, количеството валежи се следи на всеки час в шест обособени точки на областта. Това каза пред Радио „Фокус“ областният управител на Перник Ирена Соколова по повод оранжевия код за обилни валежи, обявен в 8 области у нас, сред които и Пернишка. „Към 11.00 часа спрямо един час по-рано нивото е увеличено с 1 л/м2. Имам разпореждане към собствениците на язовири на територията на област Перник да започнат непрекъснато наблюдение на нивата на язовирите и това ще продължи до 24.00 часа в неделя - 3 декември. Имам разпореждане към кметовете на общините да организират незабавното наблюдение на критичните участъци на реките на територията на техните общини отново за същия времеви диапазон. Действаме превантивно“, уточни Ирена Соколова.
Областният управител на Перник каза още, че със съдействието на началника на Регионалното управление на образованието е осигурен нормален учебен процес за учениците днес, който обаче ще се проведе само в светлата част на деня. Тя допълни, че учениците ще имат намалени часове и ще бъдат транспортирани до домовете си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Кметът Вяра Церовска и екипът й направиха инспекция на язовир „Студена“ заради възникнало напрежение сред гражданите поради лошите метеорологични условия

Перник: Кметът Вяра Церовска и екипът й направиха инспекция на язовир „Студена“ заради възникнало напрежение сред гражданите поради лошите метеорологични условия

1 Декември 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Перник. Кметът Вяра Церовска и екипът й направиха инспекция на язовир „Студена“ заради възникнало напрежение сред гражданите на Перник поради лошите метеорологични условия. Това съобщиха от Община Перник.
„Дойдох лично да се уверя в какво състояние е язовир „Студена“. Не се налага изпускане на вода от язовира, тъй като не е достигнал обема, който може да поеме. Ремонтните дейности на стената се извършват и в момента. Така че не очакваме проблеми, които могат да се създадат, независимо от проливните дъждове“, посочи кметът Вяра Церовска и апелира към гражданите да бъдат спокойни, защото няма опасност, която да ги притеснява.
„Инспектираме не само състоянието на язовир „Студена“, но и останали три на територията на Община Перник в селата - Мещица, Ярджиловци и Расник. Към този момент ситуацията е спокойна“, подчерта кметът на Перник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Оранжев код за обилни валежи е в сила за 8 области в страната

НИМХ: Оранжев код за обилни валежи е в сила за 8 области в страната

1 Декември 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Оранжев код за обилни валежи е в сила за 8 области в страната. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян. В Кърджали също е обявен оранжев код за обилни валежи, но и за силен вятър. В областите с оранжев код ще има значителни валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Количествата ще са между 35 и 65 л/кв. м, в отделни райони и повече. В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето ще е интензивно. В Кърджали ще духа силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.
Жълт код е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив. В първите 4 области ще има значителни валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м, в планинските райони и повече. В Пловдив само в южната част от областта ще има значителни валежи от дъжд. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м.
Жълт код за силен вятър е в сила за Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич. В тези области ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър със средна скорост между 14 и 19 м/с и пориви до 22-24 м/с.
По Черноморието също е обявен жълт код – ще духа южен вятър 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт), пориви до 20 м/сек (8 бала по Бофорт). Вълнението ще бъде 3-4 бала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.