НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Спокойна е епидемиологичната обстановка във Великотърновска област

Спокойна е епидемиологичната обстановка във Великотърновска област

14 Октомври 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Спокойна е епидемиологичната обстановка във Великотърновска област. Това увериха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в старата столица. За периода 7 – 13 октомври в региона са регистрирани едва пет случая на остри респираторни заболявания. Въпреки това експертите припомнят, че именно периодът, в който се намираме в момента, е най-подходящият за поставяне на противогрипни ваксини. Рисковите групи, за които е най-препоръчително да имат такива, са възрастните хора и децата.За предходната седмица в областта са отчетени още четири случая на варицела, като три от тях са в старопрестолната община, а четвъртия в Свищов. Регистрирани са и единадесет заболели от ентероколити.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Елена Чългънова, историк: Владимир Каназирев е достоен българин, защитавал националната кауза с оръжие, но и с перо в ръка

Д-р Елена Чългънова, историк: Владимир Каназирев е достоен българин, защитавал националната кауза с оръжие, но и с перо в ръка

14 Октомври 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Владимир Каназирев е един достоен българин, защитавал националната кауза с оръжие, но и с перо в ръка. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чългънова. Тя обясни, че след кървавото потушаване на Илинденско – Преображенското въстание, в живота му се случват интересни неща. „След въстанието, той привежда един бежански поток през границата, което оказва влияние върху неговия живот през следващите години. От 1904 до 1906 Владимир Каназирев започва да пише дописки, стихотворения, разкази и проза, тоест започва да се изявява като публицист на страниците на комитетския официоз вестник „Реформи“. Там той публикува материали, които са свързани със събитията, които го вълнуват. Бежанският въпрос и съдбата на Македония заемат водещо място в тези му произведения. В тях си личи, че той е бил изключително начетена личност. Интересното е, че до края на живота си той усвоява около 7 езика. В общи линии бил е изключително еродиран офицер“, каза още д-р Чългънова. Тя припомни, че на 18 декември 1903 година се възобновяват офицерските братства от 11 офицери и Владимир Каназирев е в това число.
„През 1904 година той е преместен в 8-ми пехотен Приморски полк, който бил дислоциран в град Варна. Владимир Каназирев често излизал отпуск и болнични, за да може да бъде в София, където взема участие в събранията на офицерите върховисти. В годините след въстанието, той се включва в дейността на различни благотворителни организации, като подпомага тяхната дейност. Друга интересна информация е, че през 1908 година той е произведен в чин „Капитан“, но през 1909 година напуска армията, като взема решение да се отдаде на цивилни занимания“, посочи д-р Чългънова. Тя коментира, че през същата година заминава за Северна Америка, където се установява в град Сент Луис. „Там се запознава със своята бъдеще съпруга – Лилиян Рич, с която след като сключват брак, заминават за Париж. През 1910 година, Владимир Каназирев започва да следва „Правни науки“. В същото време осигурява финансовата издръжка на семейството си с една малка дипломатическа длъжност – архивар-домакин. На тази длъжност, той работи до 1912 година. Малко преди избухването на Балканската война е уволнен от работа, защото много често излизал в болничен, за да може да присъства на лекции. В Париж се ражда и неговата единствена дъщеря, която била кръстена Луиза. През март 1912 година, Владимир Каназирев, заедно със съпругата си и няколко месечното им бебе заминават за САЩ. Там той оставя семейството си, за да може да се върне в България, тъй като вече е било ясно, че предстои война, в която ще воюваме с Турция за земите, които са извън пределите на Княжеството“, подчерта д-р Чългънова.
Тя заяви, че така той много важно място в двете балкански войни от 1912 и 1913 година. „След края на Междусъюзническата война, Владимир Каназирев се връща в Париж, за да довърши образованието си. По-късно той е назначен за кореспондент в Българската телеграфна агенция. На тази длъжност е до 1915 година, след което отново се връща в България, където около 3 месеца работи като адвокат. След това е назначен за консул в легацията в Серес, а след това в Петроград. Неговата дипломатическа дейност продължава кратко като период, заради избухването на Първата световна война. В нея той отново участва, включвайки се в редиците на 11-та пехотна Македонска дивизия. Там той вече е с чин „Майор“, уточни д-р Чългънова. Тя поясни, че след края на войната, той е изключително покрусен, защото вижда, че националния идеал не може да бъде осъществен във вида, в който искат всички българи. „Всичко това води до промяна в идеите на Владимир Каназирев, който стига до извода, че с войни и по пътя на насилието не може да се стигне до освобождението на целия български народ. Така той формулира своя нова концепция, според която целите трябва да бъдат постигнати по мирен път“, каза д-р Чългънова. По думите ѝ след края на Първата световна война, с помощта на генерал Александър Протогеров, Владимир Каназирев е назначен като офицер за поръчки в Дирекция за стопански грижи и обществена предвидливост.
„Длъжността заема само няколко месеца. През 1919 година се включва в изявите на македонските бежански организации, които се активизират в София. През 1921 година отново заминава за САЩ, където е неговото семейство. Там предприема редица стъпки за организирането на българската емиграция. Паралелно с това започва да се занимава с учителска професия. Това се случва в периода от 1922 до 1950 година. След като се пенсионира започва да води уседнал и по-спокоен начин на живот. Владимир Каназирев приключва земния си път на 22 декември 1962 година. Той умира в Ню Йорк, но тленните му останки са пренесени в Сент Луис“, обясни д-р Чългънова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.