НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“: В Брюксел се проведе среща на македонският министър на правосъдието и еврокомисар Вера Юрова

„МКД“: В Брюксел се проведе среща на македонският министър на правосъдието и еврокомисар Вера Юрова

29 Септември 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на правосъдието на Македония Рената Десковска проведе среща с Вера Юрова -еврокомисар по правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете в Европейския съюз, пише македонското електронно издание“МКД“.
Македонският министър на правосъдието е посочила че Македония преминава през процес на сериозни реформи в областта на съдебната система и прокуратурата, както и борбата срещу корупцията, съобщават от правителствената пресслужба, цитирани от „МКД“.
"Започнахме скрининг и за нас е много важно да покажем осезаеми резултати, защото знаем, че Глава 23 се отваря първо, и защото нямаме друга алтернатива освен ЕС", е изтъкнала Десковска по време на срещата.
В правителственото съобщение се добавя и че еврокомисар Вера Юрова се е интересувала и за динамиката на изпълнението на програмата за реформи на правителството, а също така е подчертала и готовността на Европейската комисия за подкрепа на процеса на реформи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония

Йоханес Хан: Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония

28 Септември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Скринингът е само началото, все още предстои много работа в Македония, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от македонският телевизионен канал “Алсат М“ .
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан каза, че процесът на проверка, т.е. скрининг, е първата важна стъпка в подготовката на Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз. Хан подчерта, че този процес е материализиране на европейската перспектива за страните и доказателство за силен ангажимент на ЕС. Той изрази оптимизъм, че тази подготвителна работа би могла да приключи до лятото на следващата година.
"След Стратегията за Западните Балкани през февруари тази година, срещата в София и заключенията на Европейския съвет през юни, нашите отношения навлязоха в решителна фаза. Това е процес, който ще ви даде възможност да проведете необходимите реформи, за да станете членове на голямото европейско семейство. Това е социален процес, който ще ви донесе промени за доброто на вашите страни и ще даде конкретни ползи на гражданите чрез предоставяне на нови възможности за работа и гарантиране на върховенството на закона и справедливостта за всеки гражданин. Това е инвестиция за общо бъдеще. Разбира се, това е само началото и има много работа пред нас, но съм убеден, че ще успеем заедно ", каза Хан.
Вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи изрази готовността на страната му да проведе всички необходими реформи. Подчертавайки факта, че процесът на проверка Македония преминава заедно с Албания, Османи заяви, че чрез интеграция в ЕС двете съседни страни ще имат възможност да премахнат границите и да интегрират гражданите на базата на европейските ценности, солидарността, свободата, равенството и върховенството на закона. Министърът на правосъдието на Албания, Етилда Гьонай, заяви, че Албания се трансформира с прилагането на реформите в правосъдието.
"Убедени сме, че пътят на албанците и на целия регион е към общо европейско семейство. За тази цел ние сме задължени към албанските граждани и европейските партньори да продължим да осъществяваме необходимите реформи. Процесът днес е само началото на необратимия път на Албания към ЕС. Изпълнението на техническите задачи е част от по-висш политически ангажимент, в резултат на който Албания ще стане още по-консолидирана след една година ", заяви Етилда Гьонай, албански министър на правосъдието.
На двудневната среща в Брюксел Македония и Албания започнаха процес на проверка с Глава 23 – Правосъдие и фундаментални права. Този процес трае една година, а работните екипи ще имат още 32 срещи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите от Западните Балкани

„Стандард“ (Македония): Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите от Западните Балкани

26 Септември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини ще организира вечеря за премиерите на страните от Западните Балкани, които са присъствали на Общото събрание на ООН, предава скопското електронно издание „Стандард“.
Както съобщиха от Европейската комисия, на вечерята ще присъства и еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, който във вторник имаше срещи с някои от външните министри от Западните Балкани.
На срещите Хан заяви, че регионалната свързаност представлява катализатор за напредъка на страните от този регион към ЕС, за подтикване на икономическия растеж и за отварянето на нови работни места.
„Западнобалканската шесторка би трябвало да използва сегашния позитивен момент, когато става дума за разширяване“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

23 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Детройт. „Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви президентът на Македония Георги Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт, съобщиха от кабинета му, предава скопският вестник „Независен“.
Иванов поясни, е съгласно член 7, ал. 3 от Закона за референдуми, никой не може да бъде задължен да гласува. Всеки гражданин, добави той, има право да реши как ще постъпи по отношение на този референдум, да излезе и да гласува, или да не излезе и да го бойкотира.
„Що се отнася до мен, аз вече гласувах. Гласувах пред 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за Република Македония да се конституира като суверенна и независима държава, със свое име и достойнство. Не отстъпвам то това свое решение. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам. Когато приех функцията на президент на Република Македония, положих свещена клетва, че ще почитам конституцията и законите. Не отстъпвам от тази своя клетва. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви македонският президент.
Той поясни, че според конституцията на страната, суверенитета произлиза от гражданите и принадлежи на тях. „Не може да позволите на някого да ви вземе това право, не може да позволите някой да ви десуверенизира. Не позволявайте на някой друг да контролира вашата съвест и вашата национална гордост“, изтъкна Иванов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

15 Септември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът за името означава загуба на институционална идентичност заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ пред привърженици в Пехчево, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
„Първо губим институционалната идентичност, това означава, че нашата академия на науките и изкуствата повече няма да бъде македонска тогава няма да имаме Македонска армия, а няма да имаме ни Македонска Полиция, нито Македонската опера и балет и всичко това ще бъде свързано с новото име на държавата и това ще бъде Северна Македония. Ние губим институционалната идентичност, която всъщност е част от нашата национална идентичност“, казва Мицковски.
Член 8 на Договора, каза той, ще бъде фатален за интеграцията на Македония в ЕС, а Македония ще я сполети съдбата на европейската интеграция на Турция, история, която никога няма да свърши.
„В член 8 от споразумението се казва, че Македония и Гърция ще съставят смесена комисия и представете си, че комисията ще преговаря за нашата история, археология и образование. Всеки път, когато ние в рамките на тази комисия ще решим да защитаваме националните интереси и достойнството тогава те от гръцката страна ще кажат НЕ в рамките на ЕС, така че ще спрат преговорите и ние ще бъдем блокирани това означава, че никой не ни гранатира бъдещето, която те(правителството – бел.ред) ни показват чрез тези скъпи платени реклами в медиите. Нямаме гаранция, въпреки че позволяваме национално и държавно унижение“, заяви Мицковски.
Той предупреди симпатизантите да се подготвят за изключително жесток натиск и закани и заяви, че това е битката за Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

15 Септември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума, предава “Макфакс“
Съдията Елена Гошев предлага Конституционния съд да издаде временна мярка - спиране на всички дейности за подготовка и провеждане на референдума, научи "Макфакс" от източници в съда. Според същите източници Гошев е съдия докладчик по искането за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум и тя в изготвения доклад предлага Съдът да образува дело. Заседанието за обсъждане на това искане е насрочено за сряда.
Две искания бяха подадени в Съда, едно от партията „Левица“, а другото от Световния македонски конгрес.
„Левица“ подаде искане, в което счита, че провеждането на референдума е против конституцията. Според „Левица“ решението за референдума е антиконституционно и противоречи на Закона за референдумите, тъй като този документ няма всички реквизити, които трябва да ги притежава, въпросите са манипулативни и нееднозначни и трето, че референдумът се отнася за присъединяване към Европейския съюз, което подлежи на друга процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

15 Септември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че веднага след референдума на 30 септември ще започне работа по конституционните промени, които произлизат от договора от Преспа, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен промяна на името от Република Македония на Република Северна Македония, ще има промени и в преамбюла, както и в членовете 3 и 49.
Заев смята, че сега не е моментът за обявяване на измененията, тъй като това би попречило на волята на гражданите.
За конституционните промени, които трябва да преминат през три етапа, ще са нужни около три месеца и половина.
В писмена реакция, от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвиниха, че с упоритото криене на измененията, Заев и СДСМ искат да заблудят населението, за да не знае за какво гласува.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Руски представители  агитират в Македония за бойкот на референдума

„Алсат М“ (Македония): Руски представители агитират в Македония за бойкот на референдума

14 Септември 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония, малко преди референдума, са пристигнали руски представители, съобщава македонският телевизионен канал ”Алсат M”.
Източници на телевизионния канал в органите по сигурността съобщават, че няколко длъжностни лица от Русия обикалят в страната от няколко дни. Въпреки че техните дейности не са официално известни, неофициално е станало ясно, че тяхната дейност може да е насочена срещу референдума. Достоверни източници съобщават, че самоличността им е известна на органите, но не се споделят подробности за това, каква е конкретно тяхната дейност - срещи с граждани, с политически представители, пропаганда или разпространението на дезинформация.
Позицията на Руската федерация по отношение на референдум за името се изостри преди няколко дни, когато дипломатическото представителство чрез социалните мрежи разкритикува визитите на международните представители в Македония и техните призиви да се излезе на референдума. Македонските институции не са коментирали тези възгледи за Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

14 Септември 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Конституционният съд на Македония на 19 септември ще разгледа решението за провеждане на референдума за името. Решението влезе в дневния ред, след като преди повече от месец партията „Левица“ внесе инициатива до съда, в която твърди че обявяването на референдума е в нарушение на конституцията на страната, закона за референдума и кодекса на Венецианската комисия за добри референдумски практики, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В инициативата на партията се посочва, че има няколко спорни точки: въпросът за референдума, ратификацията, както и видът му.
„Изрично искаме от Конституционния съд да провъзгласи за противоконституционно и противозаконно взетото Решение за обявяване на референдума, и като такова решението да бъде анулирано. Конституционният съд трябва да издаде и временна мярка за незабавно спира на активностите, планирани във връзка с организирането и провеждането на референдума“, се казва в съобщението на „Левица“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

14 Септември 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. В дебата на тема "референдума и албанците", по излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат-М“, събеседниците от албанската етническа общност, единогласно обявиха, че албанците в Македония ще дадат всичко от себе си за успеха на допитването, но в замяна, с конституционните промени, които трябва да последват, трябва да мине и признаване на официалния статут на албанския език, както и получаването на държавнотворчески конституционно-правен статут, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
Веби Джемаили, познат със своите спорни изявления по отношение на македонската история, както пише изданието, смята, че първо трябва да се изчака референдумът да мине успешно и след това да се настоява за цялостна равноправност между албанците и славянското население.
„Мисля, че първо трябва да изчакаме да мине тази първа фаза, която е под заплаха. Да преминем през пропастта и след това да седнем по съвсем равноправен начин и много искрено да защитим нашата чест в държавата. Тъй ние, албанците, днес, а виждам и Илир Мета (президентът на Албания) и другите го казват, уж сме били държавнотворечески народ. Това е само насън. Държавата е тяхна. Ако се стигне до конституционни промени, албанците трябва да бъдат равни с македонците в страната, понеже това са двата основни стълба на тази държава. Ние сега ще дадем всичко от себе си, за да мине договорът, но след това трябва с настойчивост да искаме веднъж завинаги да се постигне цялостна равноправност между албанците и македонците в тази обща държава“, заяви Джемаили, според цитата на „Курир“.
Докато обаче председателят на Организацията на военните ветерани Бесим Хода подчерта, че албанските политически партии, вместо да рекламират Заев по албанските населени места, трябва да се върнат към политическата платформа, позната сред хората като „Тиранска платформа“ и на срещите, които правят с гражданите за референдума да им гарантират, че после заедно ще настояват за албанския език и статута на албанците като държавнотворчески народ, резюмира скопското издание.
„Мисля, че албанските политически партии вместо един месец да излизат и да се разхождат с премиера по албанските населени места, за да го рекламират, трябваше да се върнат към единствената победа през тези 20 години на демокрация в Македония, към политическата платформа, която подписаха за координация между албанците и в този един месец на срещите, които правят „за“ референдума да гарантират на албанците, че те после заедно ще седнат и ще искат официализиране на албанския език и ще настояват за това, албанците, освен македонците, да бъдат държавнотворчески народ. Това трябва да се направи сега, защото ще излязат пред гражданите и трябва да кажат нещо. За референдума е ясно, албанците са казали своето и няма нужда някой да им обяснява повече“, заяви Хода, цитиран от скопското електронно издание.
Участниците в дебата също така единогласно подчертаха, че не само ще излязат да гласуват, но и ще се опитат да убедят много други да направят същото и да гласуват „ЗА“ на референдума на 30 септември, отбелязва още "Курир".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

14 Септември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Без подкрепа от коалиционния партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ), не съществува управляващо мнозинство и трябва да се проведат предсрочни избори, смята лидерът на гръцката центристка партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис по отношение на несъгласията в гръцкото правителство около Договора за името с Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Ако господин Каменос и „Независимите гърци“ не подрепят решението на правителството по македонския въпрос, е ясно, че не съществува правителствено мнозинство и трябва да отидем на избори“, заяви Теодоракис и обясни, че през всички тези години, политиците са правили това, което е патриотически правилно, а „То Потами“ не може да се идентифицира с решенията на СИРИЗА („Коалиция на радикалната левица“) и АНЕЛ.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, на пресконференция в рамките на 83-ия международен панаир в Солун, председателят на центристката партия, попитан за договора между Македония и Гърция, е отнесъл въпроса към разпространението на ислямизма в Турция и на Балканите.
„Турците модернизират двете летища на нашите съседи, Скопие и Охрид и имат много конкретно искане към правителството на Скопие за изграждане на военна база. Зададох един и същ въпрос на всички и не получих отговор от никого. Ще позволим ли това? Ще позволим ли разширяване на ислямизма в Скопие, в Албания ?“ - повтори Теодоракис позицията си и добави, че според него "Гърция трябва да оглави усилията на малките балкански страни за влизане в Европейския съюз".
Лидерът на „То Потами“, в своето обръщение пред журналистите, говори и за промените, които трябва да се направят в Гърция, както и за потребата от патриотична политика в страната.
„Какво можем да променим? Трябва ни патриотична политика. Не моя, или твоя, а обща, или поне един елементарен консенсус. Марката на името Македония, в културата и производството, се дължи на гръцката Македония. Да вървим напред без страх. Гърция, която искаме, е орел, а не щраус“, заяви Теодоракис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

14 Септември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Отговорникът за външната политика в основната опозиционна партия на Гърция „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос е категоричен, че фракцията няма да подкрепи договора за името, няма да го подпише, няма шанс да го ратифицира ако стигне до парламента и не съществува вероятност някой от депутатите на НД да се отклони от вече обявената позиция, предава македонският портал „А1 Он“.
В интервю пред „Практорио ФМ“ на държавната агенция АНА-МПА, Кумицакос отново потвърди позицията на най-голямата гръцка опозиционна партия, че „Договорът от Преспа е лош и вреден“, както и че НД няма го ратифицира, нито в настоящия парламент, нито в бъдеще, ако се стигне до ратификация от следващия състав на гръцкия парламент.
„Ние вярваме, че това е лош и вреден договор, искам да повторя това, а фокусът на нашата критика е върху факта на присъствието на три елемента: името „Северна Македония“, „македонския“ език, приет от гръцкото правителство и „македонската“ националност, която също така бе приета от гръцкото правителство. Тази комбинация от тези три елемента е гаранция, оранжерия за присъствието на национализъм, за продължаването на присъствието на национализма и иредентизма в съседната страна и за неговото допълнително развитие“, заяви Кумуцакос.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, отговорникът за външната политика на НД е отговорил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който преди няколко дни призова лидера на опозиционната партия Кириакос Мицотакис, ако не е съгласен с договора, да го анулира, когато дойде на власт.
Кумуцакос обясни, че „в член 2 се предвижда, че ратификацията ще се случи едновременно с ратификацията за интеграция на съседната страна в НАТО, а съответно, когато се ратифицира договора ще бъде завършена и интеграцията в НАТО с гръцки подпис“. Този сценарий, според политика, би довел до анулиране на договора и „оставане на Скопие в НАТО, най-вероятно под името Македония“.
Той подчерта, че ако договорът не бъде ратифициран, НД ще направи нов опит за решаване на спора за името, защото партията е за решаване на дългогодишния проблем, но не и каквото и да е решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

14 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел.. Непосредствено преди посещението си в Македония в понеделник, европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан в интервю пред Македонската информационна агенция (МИА) заяви, че ако се изпусне възможността за приемане на Договора с Гърция на референдума на 30 септември, вратата за влизане в Европейския съюз ще се затвори „за десетилетия“.
„Ако сега не се използва тази възможност, съм сигурен, че вратата ще бъде затворена за десетилетия, ако не завинаги. В политиката трябва да бъдеш внимателен, но в обозримо бъдеще, тя ще бъде затворена и това ще бъде лошо за гражданите на страната“, заяви Хан.
Той е уверен, че ако Скопие изпълни поставените условия за започване на преговори, Македония може да започне процеса на същите в средата на 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

14 Септември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Интелектуалци от Тирана предлагат подкрепа за референдума, като същевременно призовават албанския политически фактор в Македония за координация и действие преди конституционните промени, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според бившия министър на външните работи на Албания Паскал Мило, албанците трябва да създадат платформа с искания за тяхната позиция, която ще обуслови конституционните промени в името. Той обаче поиска на този етап въпросът да не се разглежда от национална или политическа гледна точка.
Въпросът не трябва да се обсъжда в тесен национален или политически план, сега е моментът за отразяване и по-широк поглед към референдума и последствията от него - интеграция на страната в НАТО и ЕС, поясни Мило.
Сред първите задачи, според бившия заместник-министър на външните работи на Албания Едит Харджи, е придвижването напред на Закона за езиците. Професор Африм Краники от Института за политически изследвания на свой ред твърди, че гласуването „за“ референдума е в интерес за албанския фактор.
Според телевизията всички интелектуалци в страната споделят мнението, че официална Тирана е прекалено мълчалива за процеса по подготовката на референдума в Македония и особено за ролята на албанския фактор там.
Призивите бяха отправени в рамките на конференция на тема „Референдумът и албанската идентичност в Македония" в Тирана, организирана от Центъра за международни отношения и балканистика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Георги Иванов към Федерика Могерини: Със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси

„Макфакс“ (Македония): Георги Иванов към Федерика Могерини: Със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси

13 Септември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов прие върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини на среща в Скопие в четвъртък, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
На срещата са били разменени мненията за актуалното политическо състояние в Македония, за процеса на европейския интеграция, както и за ключовите предизвикателства, с които се сблъсква регионът.
Иванов е изтъкнал, че и занапред ще подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на страната, които са от огромно значение за просперитета на държавата, но същевременно заяви, че със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси и интересите на македонския народ.
„Моята позиция е непроменена. Стратегическата цел на Република Македония е членство в Европейския съюз и НАТО. Но, те не трябва да бъдат оправдание за един лош договор, с който се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят“, заяви македонският президент след срещата си с Могерини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичъл: Договорът от Преспа е възможност да приемем Македония като 30-ата страна-членка на НАТО

Уес Мичъл: Договорът от Преспа е възможност да приемем Македония като 30-ата страна-членка на НАТО

13 Септември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Референдумът е възможност, която се явява веднъж на поколение, затова използвайте възможността, но и отговорността, и гласувайте“, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси Уес Мичел, след срещата си с премиера на Македония Зоран Заев, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
„Моето послание до всеки македонец, който срещнах днес, беше същото. Това е решение, което само македонците могат да направят. Македония отдавна е на евроатлантическия път и призоваваме всички македонци да използват своята свободна, но и отговорност на референдума, и да гласуват“, заяви Мичел.
За разлика от други лидери и държавници, американският представител директно заяви, какво е казал на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Призовах го да бъде ясен и да окуражи македонците да излязат и да гласуват и повторно казах, че това е ваше решение“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Уес Мичъл подкрепи референдума в Македония

Kathimerini: Уес Мичъл подкрепи референдума в Македония

13 Септември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официалният представител на държавния департамент на САЩ Уес Мичъл предложи своята „сърдечна и дълбока“ подкрепа за Македония в четвъртък, преди ключовия референдум за промяна на името ѝ, който може да разчисти пътя за приемането на бившата Югославска република в НАТО, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Мичъл, който е помощник-държавен секретар по европейските и евразийски въпроси, заяви че окончателното решение на референдума на 30 септември, се държи от гражданите на Македония.
„Но Америка също има залог в Западните Балканите. Тя иска да види стабилност и просперитет в един много важен регион“, заяви той след разговори с външния министър на Македония Никола Димитров в Скопие.
Върховният комисар на ЕС по външната политика Федерика Могерини също е на посещение в Скопие в четвъртък, а американският министър на отбраната Джеймс Матис се очаква да посети страната в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ: Слабата математика скрои шапката на Християн Мицковски, неговото време изтече

Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ: Слабата математика скрои шапката на Християн Мицковски, неговото време изтече

13 Септември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ в писмено изявление разкритикува председателят на партията, тъй като той не излезе с твърда позиция по нито един въпрос в ключови моменти за Македония, предава скопското електронно издание „МКД“.
"Демократичната фракция на ВМРО-ДПМНЕ и всички честни и искрени вмровци страдат от "пресметливи" политици с двойни и тройни стандарти, особено наложените в нашите редици. Възможно ли е най-голямата държавна партия да няма твърда позиция по какъвто и да е въпрос, и особено когато държавните служители с разбити гръбначни стълбове разединяват държавата на всички основания?“
„Да не се излезе с твърда и ясна позиция пред членовете и обществеността, да не се поведе народът в тези ключови моменти е характеристика на страхливци и хора, които имат други приоритетни интереси. Дългото мълчание, манипулациите на обществото и членовете, тайното кокетничене с представители на международната общност и опитът да се защитят престъпниците в собствените редове доразбиха партията. На вмровците и на македонците им е много по-важна държавата, отколкото стемежът на лидера бързо да седне на удобното премиерско кресло“, пише в съобщението.
От демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ напомнят:
„Ако водя, следвайте ме, ако се двоумя, свалете ме, ако ви предам, убийте ме“. Мицковски...!, Благодарение на престъпниците в нашите редове, които те насадиха на лидерската позиция ти ни водеше, заради партията, ние те следваме, а ти ни предаде. Когато се колебаеше, ние те бутахме и насърчавахме заради доброто на всички. Но, ти ни остави да решаваме сами заради твоите математически пресмятания, въпреки че нашата позиция ясна и твърда, бойкот на референдума, чиято основа е Договорът от Преспа. Твоето време и твоя шанс изтекоха, ти докара партията на срамни позиции и затова си тръгни преди да се проведе референдума. Ние искаме лидер и ръководство, което ще застане пред народа, а не, който се крие зад него“, заявяват от фракцията.
Според тях, ВМРО-ДПМНЕ и Македония се нуждаят от ново, решително и смело лидерство, с ясна позиция по всички въпроси, а не лидер, който се колебае и постоянно е зает с „математика“.
„Нужно е партийно ръководство, което има свои принципно изложени червени линии и позиции за защита на държавата, името на държавата и националните интереси“, се допълва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

13 Септември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентарно представените опозиционни партии в Косово – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие“), Социалдемократическата партия на Косово и „Алтернатива“ в сряда са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, в което я информират, че са срещу идеята на косовския президент Хашим Тачи за размяна на територии със Сърбия. Те също казват, че правителството е загубило легитимност да представлява Прищина в диалога с Белград, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Лидерът на ЛДК Абдула Хоти написа във „Фейсбук“, че писмото се отнася до последните събития в Косово:
„Подобни идеи няма да бъдат подкрепени и евентуално споразумение, произтичащо от тази идея, няма да бъде валидирано“, написа Хоти. „Започването на нов преговорен процес без необходимата подготовка, какъвто е случаят с настоящото правителство на Косово, ще доведе до провал. Отговорност на парламента е да одобри платформа за диалога с две трети от гласовете и това е единственият на чин да бъде легитимиран този процес. Всяка друга опция за преговорите е обречена на провал. В интерес на гражданите на Косово е да бъде постигнат консенсус в рамките на народното събрание“, написа още председателят на ЛДК. „Сегашното правителство загуби легитимност да представлява Косово в този процес и подновяването на легитимността на парламента трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията“, заяви Хоти.
Опозиционните партии вярват, че ЕС и САЩ трябва да се включат във финалната фаза от преговорите със Сърбия и поискаха окончателното споразумение между двете страни да доведе до пълна нормализация на отношенията между Белград и Прищина. „Пълна нормализация е постижима единствено чрез взаимно признаване. Окончателният договор със Сърбия трябва позволи членството на Косово в международните организации, включително ООН, както и да отвори пътя към членство в ЕС и НАТО“, уточни Хоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Федерика Могерини и Уес Мичъл са в Скопие, за да изразят подкрепа за референдума

МИА (Македония): Федерика Могерини и Уес Мичъл са в Скопие, за да изразят подкрепа за референдума

13 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък са на работно посещение в Македония, за да изразят подкрепа за референдума за името, предава държавната Македонска информационна агенция (МИА).
Могерини ще има срещи с премиера Зоран Заев, президента Георги Иванов, както и лидера на опозицията Християн Мицковски.
Целта на посещението на Могерини, съобщават от пресслужбата на върховният представител, е да разговаря за „бъдещето на отношенията и перспективата за интеграция в ЕС на страната“.
Могерини отново приветства „историческия договор“ с Гърция за името и уверява, че Съюза подкрепя Македония.
Мичъл, съобщават от Държавния департамент на САЩ, ще има срещи с премиера Заев и с други официални лица и също ще изкаже подкрепата си за договора.
МИА припомня, че миналата седмица в Македония беше американския сенатор Рон Джонсън, който е един от съавторите на резолюцията в американския Сенат за подкрепа на Договора за името, а идната седмица в Скопие ще пристигне още едно високопоставено официално лице от САЩ – военният министър Джеймс Матис, който също ще изрази подкрепа за референдума, но и опасенията си за възможна намеса на Москва в процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: С позицията си за референдума ВМРО-ДПМНЕ не призовава за тих бойкот

Християн Мицковски: С позицията си за референдума ВМРО-ДПМНЕ не призовава за тих бойкот

13 Септември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопската електронна медия „24 Вести“ председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски увери, че партията му не призовава за „тих бойкот“ на референдума за името, след като призова гражаните да гласуват по съвест.
Дали Мицковски ще упражни правото си на глас гражданите ще разберат на 30 септември, когато ще се проведе референдумът. Мицковски подчерта, че взима назад думите си, че ще гласува против сделката заради манипулативния въпрос за референдума.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ бе категоричен, че не се пазари за амнистия на бившия премиер Никола Груевски – нещо, в което бе обвинен от управляващите в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Уес Мичъл пристига на посещение в Македония

„Канал 5“ (Македония): Уес Мичъл пристига на посещение в Македония

13 Септември 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. В международната битка преди референдума за името се включва и Държавният департамент на САЩ – в четвъртък, 13 септември, в Македония пристига помощник държавният секретар по европейските въпроси Уес Мичъл, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
В съобщението от външнополитическото ведомство се пояснява, че в Скопие Мичъл ще се срещне македонския министър-председател Зоран Заев и с представителите на бизнес общността. Целта на пътуването му, както се подчертава в разпространения текст, е да бъде демонстрирана подкрепа за договора за името и на предстоящия на 30 септември референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Федерика Могерини пристига на работно посещение в Македония

„24 Вести“ (Македония): Федерика Могерини пристига на работно посещение в Македония

12 Септември 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини пристига утре, на 13 септември в Скопие, където ще предаде срещи с македонските власти, предава македонското електронно издание „24 Вести“.
Могерини ще проведе срещи с министър-председателя Зоран Заев, с президента на страната Георги Иванов, както и с председателя на основната опозиционна партия Християн Мицковски. Ще има заявления пред медиите.
Целта на посещението, заявиха от екипа на Могерини, е да се говори за „бъдещето на отношенията и перспективата на интеграция в ЕС за страната“. Върховния представител припомни, че приветства „историческото споразумение", постигнато с Гърция за името и че ЕС подкрепя страната, съгласно "засиления ангажимент на ЕС на Западните Балкани“.
Посещението на Могерини е в навечерието на референдума, насрочен за 30 септември, на който гражданите трябва да се произнесат по Споразумението от Преспа за името.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP : Джеймс Матис ще посети Македония следващия уикенд

AFP : Джеймс Матис ще посети Македония следващия уикенд

12 Септември 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви плановете си във вторник да посети Македония, преди референдумът, който може да сложи край на дълги години спорове с Гърция за името на страната и да проправи пътя за присъединяването й към НАТО, предава AFP.
Ръководителят на Пентагона заяви, че е загрижен, че Русия може да се опитва да се намеси в резултата от гласуването, което при положителен вот, би насочила Македония по пътя към евроинтеграцията.
"Демокрациите трябва да бъдат оставени сами", каза Матис пред репортери в Пентагона.
"Ако техният посланик иска да направи изявление във вестник, това е едно нещо. Но не и това, което Русия е практикувала от Естония до Съединените щати, от Украйна и сега в Македония, то винаги е адаптирано към конкретната ситуация и това е винаги завоалирано, доколкото съм забелязал“, заяви Матис.
Той добави: "Ще отида там, за да стане ясно, че подкрепяме македонския народ."
Посещението на Матис в Македония следващия уикенд идва на фона на поканата на НАТО към балканската страна да се присъедини към Алианса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ реши всеки гражданин да постъпи според убежденията си на референдума

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ реши всеки гражданин да постъпи според убежденията си на референдума

12 Септември 2018 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ реши всеки гражданин да постъпи според убежденията си на референдума, съобщава македонското електронно издание “МКД“.
"Нашата родина е на кръстопът и това са исторически решения. Трябва да се каже, че с направеното досега правителството разруши всички преговорни позиции градени до сега ", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски на среднощна пресконференция в централата на партията. Мицковски заяви, че опозиционната партия е решила, че всеки гражданин на референдума трябва да действа според собственото си убеждение.
"След консултациите с гражданите и след заседанията на Централния и Изпълнителния комитет, ВМРО-ДПМНЕ реши, че всеки гражданин трябва да действа по свое собствено убеждение. Всеки сам ще вземе решение, което смята за най-добро за семейството си и нашата скъпа Македония. Македония е не само Мицковски, нито Заев, а на всеки свободен гражданин. Имате цялата информация пред вас и знаете какво да правите. Просто трябва да слушате сърцето и ума си и в крайна сметка Македония ще спечели ", каза Мицковски на пресконференция.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума

„ТВ 21“ (Македония): Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума

11 Септември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума , съобщава македонският телевизионен канал ”TB 21”.
Понастоящем Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ се намира в централния щаб в Скопие. Очаква се да бъде взето решение как да се продължи при предстоящия референдум, насрочен за 30 септември.
Засега има само неофициална информация, че опозиционната партия няма да излезе с конкретна позиция, а ще остави своите поддръжници, симпатизанти и членове да гласуват по собствено убеждение.
По време на последното посещение в Кичево Мицковски каза, че той не е този, който да казва на хората как да действат на референдума.
Журналистическите екипи все още са пред централата на партията и очакват края на заседанието на Изпълнителния комитет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): В МАНИ започна дебатът за споразумението с Гърция и референдума

„Сител“ (Македония): В МАНИ започна дебатът за споразумението с Гърция и референдума

11 Септември 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Научният дебат в Македонската академия за наука и изкуства (МАНИ) за споразумението за името започна с участието на политици.На конференцията в МАНУ Заев заяви, че споразумението гарантира македонската идентичност и език, като същото време отваря вратите за интеграция на страната, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Получихме кристално и недвусмислено признаване на македонския език и македонската идентичност. Македонци, македонец, македонка, македонско. Както в страната, така и в чужбина. Преведено без ограничения на всички езици на света, идентичност за цялостна употреба. Гърция признава нашата идентичност. Езикът ще се използва свободно навсякъде в ООН, НАТО, ЕС, във всички официални институции, дейности и събития“, заяви премиерът Зоран Заев пред присъстващите участници в първата част от дебата, озаглавен „Международен и политически контекст и значение на споразумението".
Посланиците на САЩ, Франция и Германия се обърнаха към академичните среди. Това е тежък компрес, но визионерски и прагматичен, увери американският посланик Джес Бейли, говорейки за ползите от договора за името на Македония.
Това, което се променя с членството в НАТО е, че вие вече не сте само съседи, които се опитват да се споразумеят, вие сте съюзници и като съюзници имате ангажимент да спазвате териториалния интергритет и независниост на съюзниците, а това е огромна промяна в тази част на света. Затова е важно да сграбчите момента и да разберете с какво се сблъсквате, какво означава това суверенна независима и сигурна държава, а това е нещо, на което се надяват вашите граждани през последните сто години. И накрая - това е споразумение, за което гражданите на тази страна ще гласуват на 30 септември, за да бъде това техен договор, а не на политиците“, допълни Бейли.
Председателят на МАНИ, Таки Фити, оцени сделката като добра и икономически обещаваща. Той изрази надежди, че ще се намери начин името на институцията, която той ръководи, да не бъде променяна. В МАНИ обаче има различни мнения по отношение на договора. Едно от тях е на академик Радован Павловски, който не може да се примири с това, че съгласно договора той вече е северномакедонски поет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: ВМРО-ДПМНЕ все още може да се включи в кампанията за референдума

Талат Джафери: ВМРО-ДПМНЕ все още може да се включи в кампанията за референдума

11 Септември 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. В очакване на официалната позиция на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдума, в интервю за електронното издание „Слободен печат“ председателят на македонския парламент Талат Джафери подчерта, че партията на Християн Мицковски все още има възможност да се включи в кампанията.
„Законът предвижда такава възможност, защото определя крайния срок за приключване на кампанията, а не началото й и това кой може да се включи в нея. В този контекст опозицията може да се включи в кампанията във всеки един момент – със „за“ или „против“, смятам, че това е нейно законно право, защото става въпрос за интереса на гражданите и на държавата като международен субект. В тази връзка ако има позиция – когато и да е, средствата са на разположение“, подчерта Джафери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В международната битка преди референдума се включва и Държавният департамент на САЩ: Уес Мичъл пристига в Македония

„Канал 5“ (Македония): В международната битка преди референдума се включва и Държавният департамент на САЩ: Уес Мичъл пристига в Македония

11 Септември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. В международната битка преди референдума за името се включва и Държавният департамент на САЩ – в четвъртък, 13 септември, в Македония пристига помощник държавният секретар по европейските въпроси Уес Мичъл, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
В съобщението от външнополитическото ведомство се пояснява, че в Скопие Мичъл ще се срещне македонския министър-председател Зоран Заев и с представителите на бизнес общността. Целта на пътуването му, както се подчертава в разпространения текст, е да бъде демонстрирана подкрепа за договора за името и на предстоящия на 30 септември референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името

10 Септември 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името, пише македонското електронно издание “МКД“.
Утре ще бъде организирана пресконференция, в която ВМРО-ДПМНЕ ще обяви позицията си относно референдума, насрочен за 30 септември. Основният въпрос е дали ВМРО-ДПМНЕ ще призове членовете си за бойкот или ще препоръча гласуване против промяната на името като условие за членство в НАТО и ЕС. Според досегашните изказвания на председателя на партията Християн Мицковски, може да се предположи, че утре ВМРО-ДПМНЕ ще съобщи, че всеки гражданин сам ще трябва да реши как да гласува на референдума и че партията смята Споразумението с Гърция за капитулантско.
Някои от партийните дейци на ВМРО-ДПМНЕ вече заявиха, че са за участие в референдума и за гласуване "против". Други публично съобщават, че са за бойкот, като депутата от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски. За участие в референдума и гласуване против са също част от членовете на ИС, например заместник-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойевски, който е от т.нар. група реформатори.
Всички тези очевидно разнородни публични изявления водят до сериозно разделение в партията и в парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с посещение в Сърбия

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с посещение в Сърбия

10 Септември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Американският сенатор от Републиканската партия и председател на Комисията по вътрешна сигурност Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с двудневно посещение в Сърбия, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
В Белград сенаторът, близък до президента на САЩ Доналд Тръмп, ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич.
Турнето на Джонсън включва Македония, Гърция, Косово и Сърбия. Той ще призове гражданите на тези страни да гледат към бъдещето на региона, проявявайки търпение и гъвкавост.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще спечели референдума

Алексис Ципрас: Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще спечели референдума

9 Септември 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас от Международния панаир в Солун изрази надежда, че референдумът в Македония ще успее, но и убеждение, че договорът ще бъде успешно ратифициран в гръцкия парламент, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„На 30 септември има референдум в Скопие. Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще го спечели. След това имаме тежък процес, процесът на конституционни промени, който ще се финализира към средата на януари. Това е тежък процес, защото изисква две трети мнозинство в парламента, а след това, разбира се, имаме процеса с протокола за интеграция, както и бюрократичните процеси в НАТО“, заяви Ципрас.
Той отхвърли възможността за обявяване на референдум в Гърция за договора от Преспа.
„Би било историческо събитие без прецедент, една страна да проведе референдум за това как ще се казва съседката му, за това как тя ще промени конституцията си и за това как тя ще финализира това, което е договорено“, заяви гръцкият премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за името

„Сител“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за името

9 Септември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да излязат да гласуват на референдума за името от 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Независимо дали го подкрепяте или не, споразумението с Гърция е единственият начин за пълноправно членство в НАТО“, заяви Джонсън, след като се срещна с министър-председателя Зоран Заев. Преди Скопие Джонсън посети Атина, където заяви, че както в Македония, той вижда сериозна опозиция срещу договора.
Сенатор Джонсън е един от най-близките сътрудници на американския президент Доналд Тръмп. Миналия месец в Сената той предложи резолюция в подкрепа на Договора от Преспа, в която се казва, че ако бъде ратифициран, ще отвори пътя на Република Северна Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, ще премахне уязвимостта на региона и ще да намали възможността за руски намеса.

След Гърция и Македония, Джонсън също ще посети Сърбия и Косово.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По време на безредиците в Солун са пострадали 15 полицейски служители

РИА Новости: По време на безредиците в Солун са пострадали 15 полицейски служители

9 Септември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Атина. По време на безредиците в събота в Солун са пострадали 15 полицейски служители, осем души са арестувани, сред които двама непълнолетни, предава РИА Новости.
По време на митинг под лозунг „Македония е гръцка“ от тълпата демонстранти са се отделили около 100 души с маски и са започнали да замерят полицията с камъни, а след това и с „Коктейли Молотов“, да нападат журналисти. Полицията е отговорила със сълзотворен газ.
„Разбити прозорци, повредени тротоари, автомобили и обърнати кофи за боклук“, така местните медии описват последиците от безредиците.
Група демонстранти се е опитала да пробие полицейския кордон, който е охранявал конгресния център на Международното изложение в Солун, където министър-председателят Алексис Ципрас е изнасял програмна реч.
Полицията е задържала общо 28 души, но в ареста остават осем души, сред които и една жена, у която са открити наркотици.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Press 24“ (Македония) : Александър Вучич е спрян от косовската полиция

„Press 24“ (Македония) : Александър Вучич е спрян от косовската полиция

9 Септември 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската полиция е спряла президента на Сърбия Александър Вучич, който е на посещение в Косово, след като демонстранти са блокирали пътя, водещ към целта му село баня в централната част на страната, предава македонската електронна медия „Press 24“.
В момента Вучич се разправя с полицията, която не позволява да премине нататък. Демонстрантите са излезли на протест, блокирайки пътя с автомобили и камиони и размахвайки лозунги срещу посещението му.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ветерани от войната в Косово са блокирали пътищата, за да спрат посещението на сръбския президент

Reuters: Ветерани от войната в Косово са блокирали пътищата, за да спрат посещението на сръбския президент

9 Септември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Около 200 ветерани от Косовската война са блокирали пътя, водещ към село Баня преди посещението на сръбския президента Александър Вучич по-късно днес, предава Reuters.
„Вучич трябва да се извини за престъпленията и кланетата в Косово“, пише на един от транспарантите по пътя към Баня, блокиран от автомобили и камиони. „Вучич няма да премине“, пише на друг.
Сръбският президент заяви на репортери тази сутрин, че ще се опита да премине по заобиколен начин, за да достигне до селото.
Нормализирането на двустранните отношения е ключово условие и за Косово, и за Сърбия за да напреднат към целта си – членството в ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Косовските албанци са блокирали пътя, по който трябва да премине сръбския президент при посещението му в страната

ABC News: Косовските албанци са блокирали пътя, по който трябва да премине сръбския президент при посещението му в страната

9 Септември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовските албанци са блокирали пътищата и горят автомобилни гуми по планирания маршрут на сръбския президент Александър Вучич, който е на посещение в бившата провинция на страната си, предава ABC News.
Александър Вучич планира да посети населяваните с етнически сърби села в централно Косово, но пътищата водещи към региона са блокирани от дървени трупи, камиони и тежки машини.
Сръбските медии съобщават, че се чуват изстрели, но това не може да бъде независимо потвърдено. Вучич не е бил подложен на атака.
Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович обвини бойците от бившата Армия за освобождение на Косово, че стоят зад блокадите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): На Александър Вучич е отказано да посети Дреница, според Рамуш Харадинай това не е безопасно

„Макфакс“ (Македония): На Александър Вучич е отказано да посети Дреница, според Рамуш Харадинай това не е безопасно

9 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че поради причини, свързани със сигурността, е оттеглил разрешението, дадено на сръбския президент Александър Вучич да посети региона Дреница, предава „Макфакс“.
Сигурността на гражданите от премиера на Косово Рамуш Харадинай е на първо място. Той обяви, че е оттеглил разрешение, дадено на сръбския президент Александър Вучич за посещение в региона на Дреница.
Това решение на Харадинай следва, след като неколкостотин ветерани от Армията за освобождение на Косово и други жители на региона блокираха пътя, по който трябваше да мине сръбският президент Александър Вучич, за да посетят село Баня, обитавано от сърби.
Освен блокадите , според свидетели се чуват и изстрели.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): В Косово са организирани протести срещу посещението на Александър Вучич

„Локално“ (Македония): В Косово са организирани протести срещу посещението на Александър Вучич

9 Септември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Неколкостотин косовски албанци, сред които и ветерани от АОК, заради посещението на сръбския президент Александър Вучич тази сутрин са блокирали пътя с багери и ремаркета между село Търнава към селото Баница в община Сърбица, а в Търнава са чули изстрели, предава македонската електронна медия „Локално“.
Протестите за посещението на Вушич в Косово се чуват с пистолети
съобщи сръбската държавна телевизия РТС.
Това е пътят, по който се очаква да премине сръбският президент Александър Вучич. Пътят е блокиран с няколко камиона. Демонстрантите носят банери срещу посещението на Вучич в Косово.
Община Сърбица е изцяло населена от албанци, а в село Баница има около 300 сръбски къщи.
Директорът на здравния център в Косовска Митровица Милан Иванович заяви, че тези места са известни с екстремистите си и с най-големите престъпления.
„Очевидно е, че албанците са нервни. Това не е спонтанен, а организиран протест от техните другари и политическия елит, с цел да се попречи на посещението и за сплашване на сърбите“, подчерта Иванович.
Сръбският президент от своя страна заяви, че „нещата трябва да бъдат решени с думи и ум, а не с оръжие“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Александър Вучич заяви, че разрешаването на конфликта в Косово е „трудно“

ABC News: Александър Вучич заяви, че разрешаването на конфликта в Косово е „трудно“

9 Септември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че споразумението по Косово ще бъде трудно постижимо, предвид съпротивата в Европа за преначертаването на границите в региона на Балканите, предава ABC News.
Вучич заяви, че Сърбия иска да е в приятелски отношения с Косово, но не признава неговата независимост. В последно време в общественото пространство изплуваха спекулации, че в името на нормалните отношения двете страни са готови на размяна на територии.
„Трудно е да постигнем споразумение. Сърбия не може да приеме наложените решения от 2008 г.“, допълни той.
Същевременно двете страни трябва да подобрят отношенията си, за да се приближат към членството в ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Обещание към едно разочаровано общество

Kathimerini: Обещание към едно разочаровано общество

9 Септември 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцкият журналист Мария Катсунаки пише в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini за речта на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на откриването на Международния панаир в Солун, за обещанията му към гражданите след приключването на спасителната програма за Гърция и за разочарованието сред гръцкото общество, въпреки тези обещания. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Защо е толкова важно, или дори представлява някакъв интерес, за гражданите на тази държава, че още един гръцки министър-председател ще направи обръщение по време на ежегодния Солунски международен панаир, за да обяви надбавки и данъчни облекчения? Защо някой трябва да се интересува от винаги увеличаващата се планина от обещания?
Все пак, може ли Алексис Ципрас да отиде по-далеч от миналогодишното си изявление, че „няма да позволим връщане на онази Гърция, която банкрутира“? „Имаме задължение да създадем различна Гърция, (Гърция на) равенството, на равенството пред закона, на меритокрация, на социалност, на стабилност и на доверие“, заяви левият лидер по онова време. „Имаме задължение да изградим институции, за да можем да защитим това, което е познато като общ интерес“.
Ципрас изпълни ли някое от тези обещания?
„Позитивната перспектива на страната вече е видима и се разпознава от нашите партньори, както и от международните пазари“, заяви Ципрас през септември 2017 година.
Проблемът е, че година по-късно малко граждани могат да видят някакво доказателство за това. Около 89 процента от населението вярва, че суровите политики ще продължат в Гърция, независимо от излизането от осемгодишен период на спасителни програми, според анкетно проучване от „Metron Analysis“ за Генералната конфедерация на гръцките трудещи се. Гражданите на тази страна не изглежда да споделят оптимизма на политическия елит за перспективите пред държавата. Точно заради това противоречие Солун е наводнен с хиляди полицаи, както в униформи, така и в обикновени дрехи, в подготовката на Международния панаир. Междувременно, почетната страна на тазгодишния панаир е САЩ, което говори за непоследователността на левичарското правителство.
Има ли някакъв шанс, след всичко през което преминахме през последните три години, една реч от министър-председателя да успее да повлияе на тези 89 процента до степен, в която те ще започнат да бъдат оптимисти за бъдещето на Гърция, ще приветстват твърденията за „свежо начало“ и ще вярват, че СИРИЗА наистина предвижда „нови продуктивни модели“ и „иновативни инициативи“?
Ако 83-ият Солунски международен панаир е ключов, това не е заради бизнес споразуменията, които могат да бъдат подписани, благодарение на дискретното присъствие на САЩ и около 120 гръцки „startup“-а. По-скоро, това е ключово, защото министър-председателят ще трябва да се сблъска с чувството за безизходица на едно износено и неизлечимо разочаровано общество. Дори, ако Ципрас се е опитал да се отдалечи от реалността, пейзажът в Солун е болезнено откровен – пълен с непреодолими пробойни, които бяха причинени от невежество, лъжи, опортюнизъм и политическо маневриране.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас обеща по-ниски имуществен данък и ДДС в посткризисната ера

Kathimerini: Алексис Ципрас обеща по-ниски имуществен данък и ДДС в посткризисната ера

9 Септември 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви в събота плановете си за намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) и имуществения данък „ENFIA“ от, съответно, 2021 и 2019 година в реч по време на Солунския международен панаир 2018, насочена към оповестяването на нова епоха за Гърция, след края на третата спасителна програма, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Гърция днес е различна държава. Държава която, след чистия си изход от меморандумите, отново стои върху собствените си крака, разчита на собствените си сили и гледа напред в бъдещето с увереност“, заяви той пред присъстващите.
„Решени сме да изпълним съгласуваните (фискални) цели в идните години. Няма да позволим Гърция да се върне в епохата на дефицити и фискално дерайлиране“, добави той.
Представяйки политическата стратегия на правителството за следващите четири години, той заяви че тя включва намаляване на високото ДДС от 24 до 22 процента и на ниското от 13 до 12 процента, което ще влезе в сила от януари 2021 година.
Правителството ще прокара и закон до края на годината, който постепенно ще намали имуществения данък „ENFIA“ с близо 50 процента за домакинствата с по-ниски приходи. Мярката ще бъде изпълнена в две фази: първата през януари 2019 година и втората през януари 2020 година.
Ципрас обеща и да намали общественоосигурителните вноски за самоосигуряващите се и фермерите с до 35 процента от следващата година.
Повишавайки целта си за първичен излишък, правителството вярва, че има възможността да укрепи трите колони, които смята като основни приоритети за посткризисния период: справедлив растеж, социалната държава и засилването на заетостта.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: На 30 септември ще бъде важен всеки глас

Зоран Заев: На 30 септември ще бъде важен всеки глас

8 Септември 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Време е да бъдем смели, да гледаме към бъдещето и да сграбчим шанса, за който целият свят казва, че е исторически“, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев по време на празненството по случай деня на независимостта на страната, което се провежда в двора на правителството в Скопие, преда скопската електронна медия „Нова ТВ“.
За договора с Гърция, Заев заяви, че с това решение се укрепват езикът и идентичността и че никой повече няма да може да ги оспорва.
„Договорът с Гърция потвърждава, че в тази страна живеят македонци и македонки, които говорят македонски език и това е потвърдено во веки веков. Никой повече не може да отрече нашите идентичност и език“, добави Заев.
Той призова младите да следват примера на по-възрастните, които са показали че знаят как да вземат правилни решения, когато това е било нужно, и ги подкани да излязат масово на референдума на 30 септември.
„Включете се в историческото решение, което е пред нас, бъдете гласни и направете конкретна стъпка на 30 септември за вас и вашето бъдеще – вие решавате дали ще останем изолирани или ще отидем сред европейските и световни семейства. Призовавам ви да изберем европейското семейство, в което ще бъдем сигурни и защитени и ще имаме съюзници, с които заедно ще вървим напред“, заяви Заев.
Той помоли младите гласоподаватели да убедят и своите баби и дядовци да излязат на референдума и да гласуват за бъдещето им, защото всеки глас е важен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алексис Ципрас оцени положително състоянието на страната след излизането от спасителната програма на ЕС

ТАСС: Алексис Ципрас оцени положително състоянието на страната след излизането от спасителната програма на ЕС

8 Септември 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Солун. Гърция отново стои твърдо на краката си, отново разчита на собствените си сили и уверено гледа в бъдещето, след приключването в края на август на последната спасителна програма на международните кредитори, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в събота, по време на встъпителната си реч пред представителите на бизнес средите в страната в конгресната зала „Велидио“ по време на откриването на 83-ият Международен панаир в Солун, предава ТАСС.
Ципрас е подчертал, че преди три години ръководството на страната е приело трудни, но правилни решения, постигайки компромис с международните кредитори и съгласявайки се на трудните реформи в обмена на кредити. „Три години след трудните споразумения през август 2015 година за първи път мога да ви кажа с пълна увереност, че тогава приехме правилните решения, които се оправдаха“, заяви Ципрас. „Тогава приехме тежки решения без гаранция (за техните резултати), борихме се и изкарахме една страна от омагьосания кръг на жестоките икономически мерки и рецесията“.
По думите на гръцкия премиер, запазването на мястото на Гърция в еврозоната е било правилно. „Направеният избор през лятото на онази година не беше за подкопаване на европейския курс на нашата страна и сключването на споразумение с нашите кредитори се оказа единственото правилно, защото сега, три години по-късно, Гърция вече е друга страна“, поясни той. „Тя е страна, която след чистия си изход от меморандума отново стои твърдо на краката си, отново разчита на собствените си сили и, най-вече, може да гледа уверено в бъдещето“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Инциденти на протеста в Солун против договора от Преспа

A1 On (Македония): Инциденти на протеста в Солун против договора от Преспа

8 Септември 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Солун. Най-малко един човек е пострадал, а още няколко са се оплакали от проблеми с дишането заради сълзотворния газ, използван по време на инцидентите на протеста в Солун против договора от Преспа, предава скопската електронна медия A1 On, като се позовава на местни медии.
Сблъсъците между демонстрантите и полицията са започнали около 20:00 часа и с прекъсвания са продължили около час и половина.
Според местните медии, малка група маскирани лица са нападнали полицията с камъни и предмети, на което полицейските сили са отговорили с шокови бомби и сълзотворен газ. Страстите са се укротили, протестът е продължил, но инцидентите са се повторили няколко пъти. Маскирани лица продължително са нападали полицията, която е отговорила със сълзотворен газ и шокови бомби.
Гръцките журналисти коментират, че демонстрантите въобще не са приятелски към новинарските екипи, а дори на няколко пъти да се опитали да нападнат представители на медиите.
Докато траят инцидентите в центъра на Солун, в непосредствена близост до обекта, в който се провежда Международния панаир, гръцкият премиер Алексис Ципрас се обърна към присъстващите на откриването му. Той говори за следкризисната политика на правителството, както и за визията и плана Гърция отново да се издигне икономически.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Шокови бомби и сълзотворен газ на протестите в Солун

„Телма“ (Македония): Шокови бомби и сълзотворен газ на протестите в Солун

8 Септември 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Солун. Около 50 маскирани демонстранти се сблъскаха с полицейските сили в Солун по време на протестите против договора от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Ситуацията ескалира, след като демонстрантите започнаха да хвърлят коктейли „Молотов“ към полицията, която трябваше да използва сълзотворен газ и шокови бомби, за да ги разпръсне и попречи да влязат в сградата на Международния панаир, на който присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас. Това допълнително ядоса демонстрантите, които продължиха да хвърлят камъни и бутилки.
Демонстрациите са организирани то гръцките „Панмакедонски сдружения“ и „Комитетът за борба за Македония“, които са противопоставят на договора от Преспа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел на посещение в Македония: „В ЕС и НАТО само чрез договора от Преспа – това не е закана, а исторически шанс“

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел на посещение в Македония: „В ЕС и НАТО само чрез договора от Преспа – това не е закана, а исторически шанс“

8 Септември 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ако преди 27 години на днешния ден македонските граждани решаваха за суверенна и независима Македония, то на 30 септември тази година имат възможност да определят нейното бъдеще.“ С тези думи канцлерът на Германия Ангела Меркел честити деня на независимостта на македонска граждани и ги призова на деня на референдума да излязат и да кажат в каква Македония желаят да живеят, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Само с успешен референдум НАТО и Европейският съюз ще отворят вратите си, добави тя.
Според Меркел това не е закана от международната общност за изолация на Македония, а реалност и исторически шанс.
Посещението на германския канцлер в деня на независимостта, според министър-председателя на Македония Зоран Заев е силен тласък в навечерието на референдума и е гаранция за влизане в НАТО и ЕС.
Германия е най-големият търговски партньор на страната и най-силен поддръжник на нейната евроинтеграция, а за тази подкрепа Македония ще се отблагодари с успешен референдум, заяви Заев.
В рамките на еднодневното посещение германския канцлер не се срещна с президента Георги Ивано. Тя не пожела да отговори и на въпрос за възможността референдумът да не успее, а на опозицията каза, че за подобни ключови въпроси е нужна национална отговорност. Християн Мицковски, от своя страна, лично е съобщил на Меркел позицията на своята партия за договора с Гърция.
Меркел потвърди, че Германия остава посветена на Берлинския процес, в чиито рамки ще отпусне 2.5 милиона евро за подкрепа на младежките политики, както и средства за по-добро инфраструктурно свързване на региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Силата на Ангела Меркел е по-голяма, но териториалната цялост е отправна точка за това Балканите да останат такива, каквито са

Александър Вучич: Силата на Ангела Меркел е по-голяма, но териториалната цялост е отправна точка за това Балканите да останат такива, каквито са

8 Септември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Газивода. Президентът на Сърбия Александър Вучич в събота заяви, по повод на изявлението на германския канцлер Ангела Меркел в Скопие, че териториалната цялост е отправна точка за това Балканите да останат такива, каквито са, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Той добави, че е трудно да се отговори на въпроса защо за някои в региона това е важало през 2008 година, а днес не важи.
Думите на Вучич дойдоха по време на посещението на езерото Газивода в Косово. Той има само един въпрос към Ангела Меркел, а той е защо това е важало през 2008 година, а днес не важи.
За негативното си отношение към Меркел относно идеята за делинеация, Вучич заяви, че неговата силна е минимална в сравнение с нея, но че ще направи всичко възможно за решаване на косовския проблем.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите в Солун

Kathimerini: Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите в Солун

8 Септември 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Солун. Протестиращи, участващи в митинг против договора за споразумението, подписан между Атина и Скопие през юни за промяна на името на Македония, са се сблъскали с полицейските сили пред общината в Солун в събота вечерта, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според местния новинарски уебсайт „thestival.gr“, демонстранти, държащи гръцки знамена, са хвърляли предмети срещу жандармерията, която е отговорила със сълзотворен газ.
Отделни демонстрации се провеждат в Солун, планирани да съвпаднат с ежегодния Международен панаир с града, където гръцкия министър-председател Алексис Ципрас се очаква да обяви надбавки и намаляване на данъците.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова“ (Македония): Християн Мицковски заяви на Ангела Меркел, че договорът за името не е приемлив за ВМРО-ДПМНЕ

„Нова“ (Македония): Християн Мицковски заяви на Ангела Меркел, че договорът за името не е приемлив за ВМРО-ДПМНЕ

8 Септември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви на германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата им, че партийните органи следващата седмица ще вземат решение за позицията за референдума, предава „Нова“.
„Срещата се проведе в изключително приятелска атмосфера между двете сестрински партии, които са част от Европейската народна партия. Разговаряхме за актуалната политическа ситуация в страната, акцентът бе поставен върху референдума, който ще се проведе на 30 септември. На срещата подчертах позициите, които ВМРО-ДПМНЕ имаше през изминалия период, защо не може да приеме този договор и защо не е съгласна със съдържанието на този договор“, заяви Мицковски
Той не пожела да коментира посланието, което канцлерът Меркел му подаде, и заяви, че не е подходящо да се предава лично казаното.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.