НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:34

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Подкрепата към Кристиан Линднер пада след провала на коалиционните преговори в Германия

Politico: Подкрепата към Кристиан Линднер пада след провала на коалиционните преговори в Германия

9 Декември 2017 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Обществената подкрепа към председателя на германската Партия на свободните демократи е паднала драстично, след като той прекрати преговорите за формиране на коалиция с канцлера Ангела Меркел и със „Зелените“, предава Politico.
Едва 28% от респондентите в социологическо проучване на „Инфратест Димап“ са доволни от Линднер, което е със 17% по-ниско от преди неговата партия да започне преговорите за формиране на коалиция. Председателят на „Зелените“ Джем Йоздемир се радва на увеличена популярност от 57%. В момента той е вторият по популярност политик в страната след външния министър Зигмар Габриел, който има 65% подкрепа.
Ангела Меркел е на трето място с 54% подкрепа. Нейният близък баварски съюзник Хорст Зеехофер от Християн-социалния съюз получава 31% подкрепа, въпреки че обяви, че ще подаде оставка от поста министър-председател на Бавария в началото на 2018 г.
В проучването, проведено в началото на декември, са взели участие 1004 участници.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германските социалдемократи вземат решение за нов съюз с консерваторите на Меркел

AFP: Германските социалдемократи вземат решение за нов съюз с консерваторите на Меркел

6 Декември 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските социалдемократи в четвъртък ще вземат решение дали да се включат в управляващата коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и така да сложат край на продължилата с месеци политическа парализа в най-голямата икономика в Европа, предаде AFP.
Лидерът на партията Мартин Шулц поиска от силно разделените социалдемократи зелена светлина за начало на първоначални преговори за съюз с Меркел в още едно коалиционно правителство, което трябва да започне работа през 2018 г.
„За нас нищо не е предопределено“, каза Шулц по-рано тази седмица, като отбеляза, че друга опция е да се позволи на Меркел да управлява правителство на малцинството. Канцлерът отхвърля идеята, като заявява, че това ще създаде нестабилност.
Шулц, който на изборите от септември претърпя най-тежки загуби, сега се оказва в ключова позиция. Той обещава да извоюва възможно най-много отстъпки от консерваторите, включително увеличение на социалните помощи и стъпки към повече солидарност в Европа.
Той подкрепя също реформаторската визия на френския президент Еманюел Макрон за ЕС както и отказа от твърдата позиция на Берлин, изискващ строга икономия в ударените от криза икономики.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидери от ЕС призовават Мартин Шулц да влезе в преговори за нова голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

Лидери от ЕС призовават Мартин Шулц да влезе в преговори за нова голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

4 Декември 2017 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Тази седмица Германската социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да обяви решението си дали да пристъпи към преговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. В очакване на „присъдата“ на ГСДП някои европейски лидери се опитаха да убедят лидера й Мартин Шулц да не се отказва от управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.

Медиен доклад за даването на „зелена светлина“ на преговорите за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП предизвика истинска политическа буря в Берлин. В обедните часове на петък, 1 декември, вестник BILD публикува статия, в която съобщи, че между двете водещи германски партии е постигнато споразумение за стартиране на преговори за новото германско правителство.
В рамките на пресконференция в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отрече медийните доклади за постигане на съгласие за започване на преговори със Съюза (ХДС/ХСС).
„Ще се придържам към споразумението за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите.„Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля“, увери социалдемократът, като не изключи възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).
Поради тази причина минути по-късно Шулц проведе телефонен разговор с Меркел, в рамките на който й е казал, че „подобно нещо е неприемливо. Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието“, категоричен бе германският социалдемократ.
Шулц потвърди, че ГСДП няма да бърза с взимането на решение: „Имаме действащо федерално правителство, не сме притиснати от времето“.
И все пак – лидерът на ГСДП препоръчва на партията си да започне официална дискусия с водения от канцлера Ангела Меркел политически блок. „Имаме няколко опции за формиране на правителство. Ще ги обсъдим всичките, точно това ще препоръчам на партийния връх в понеделник“, разясни Шулц.

След отшумяването на бурята, Шулц потвърди, че е получил „съответни сигнали“ в тази насока от президента на Франция и от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Лидерът на ГСДП поясни, че своята позиция по вътрешнополитическия проблем на Германия двамата лидери са споделили в рамките на телефонни разговори и съобщения през мобилните телефони.
Макрон се застъпва силно за провеждане на реформи в ЕС и през септември дори предложи да бъде подписан нов договор, който да положи основите на съвременния френско-германски пазар. За изпълнението на тази инициатива Макрон се нуждае от подкрепата на стабилно правителство в Берлин. Шулц, който по-рано бе председател на Европейския парламент, също подкрепя идеята за по-тясно сътрудничество между страните от Общността.
На свой ред гръцкият премиер Алексис Ципрас е изказал мнение, съгласно което „лявата, прогресивна позиция не се състои в това“ да бъде запазена политическата идентичност, а в провеждането на реформи и в готовността за промени. „Уверен съм, че ще вземеш правилното решение“, е съобщението, което Шулц е получил от гръцкия лидер.
Очаква се в рамките на днешния 4 декември ръководството на ГСДП да обяви решението си за това какви ще бъдат следващите стъпки, които ще предприеме по въпроса за съставяне на новото федерално правителство и за извеждането на Германия от безпрецедентната политическа криза, в която навлезе след решението на Кристиан Линднер да оттегли партията си (СвДП) от масата за преговори за „ямайска“ коалиция.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

4 Декември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Две седмици след колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, доверието на германските избиратели към Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер се стопява. Последните проучвания на общественото мнение показват, че ако бъдат организирани нови избори за Бундестаг, свободните демократи ще получат осем на сто от гласовете на германците, пише изданието Focus.
Всеки пети, който е дал своя глас за СвДП през септември, сега би гласувал за Съюза (ХДС/ХСС), който вече може да разчита на подкрепата на 34% от избирателите в страната. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц получава 20%. Трета сила с 13% са „Зелените“.
Спад се наблюдава и в рейтинга на „Алтернатива на Германия“, който пада до 10%. „Левица“ събират девет на сто от гласовете на избирателите.
Проучването е проведено в периода 27 ноември-1 декември по поръчка на медийната група RTL. В него са участвали 2502 души.

Агенция „Фокус“ припомня:
Само седмица по-рано проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus, показа, че се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Съгласно представените тогава резултати, социалдемократите на Мартин Шулц събираха подкрепа на 19 на сто от германците, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер тогава загуби два процента и рейтингът й падна на 10 %.
Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Миналата седмица рейтингът й достигна до 12% - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември. Тенденцията за увеличаване на подкрепата за нея изглежда се запазва и през настоящата седмица.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ГСДП се подготвя за ключов партиен конгрес

FAZ: ГСДП се подготвя за ключов партиен конгрес

4 Декември 2017 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Няколко дни преди началото на годишния конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ръководството на политическата сила, водена от Мартин Шулц, се събира на ключова среща в Берлин, на която ще обсъди по-нататъшния ход в преговорите за съставяне на новото германско правителство, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се партийните лидери да проведат срещата си преди обедните часове на деня. Предстоящият конгрес на ГСДП по всяка вероятност ще бъде белязан от ожесточени сблъсъци по въпроса за евентуалното участие на партията в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно в редиците на партията нарастват опасенията за вътрешно- и външнополитическите последици от проточилите се вече месеци на преговори за формиране на федерално правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Членовете на крайно дясната партия Алтернатива за Германия избират ново ръководство

AFP: Членовете на крайно дясната партия Алтернатива за Германия избират ново ръководство

2 Декември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членовете на крайнодясната партия Алтернатива за Германия избират ново ръководство след триумфалното й представяне на парламентарните избори през септември, предаде AFP. Партията спечели почти 13% от гласовете и близо 100 места в парламента. Това стана повратен момент в следовоенната политика на Германия, като принуди победителя от изборите Ангела Меркел да търси партньори, за да формира правителство.
Спор между радикалните националисти и по-умерените сили разтърси ръководството на Алтернатива на Германия и накара един от лидерите й Фрауке Петри да напусне дни след изборите и да формира своя партия.
На двудневен конгрес на партията в Хановер около 600 делегати ще гласуват за неин заместник и за нов борд, който ще определи идеологическата насока на партията.
Междувременно, стотици протестиращи срещу антиимигрантската и антиислямска партия блокираха главните пътища, водещи към сградата, където се провежда конгресът, и с това забавиха началото му с около час.
Има съобщения за възникнали сблъсъци с полицията, която е разположила водни оръдия и е разчистила част от блокадите.
При сблъсъците са ранени няколко полицаи и един демонстрант, който е хоспитализиран със счупен крак.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съюзът (ХДС/ХСС) игнорира гневното изявление на Мартин Шулц и постави ясно целите си (ОБЗОР)

Съюзът (ХДС/ХСС) игнорира гневното изявление на Мартин Шулц и постави ясно целите си (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Медиен доклад за даването на „зелена светлина“ на преговорите за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) предизвика истинска политическа буря в Берлин.
В обедните часове на петък, 1 декември, вестник BILD публикува статия, в която съобщи, че между двете водещи германски партии е постигнато споразумение за стартиране на преговори за новото германско правителство.
Съгласно информацията, която представи редакцията, партийните лидери Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) са обсъдили всички възможни варианти за изход от безпрецедентната политическа криза, като освен нова голяма коалиция, е дискутирано правителство на малцинството и възможността за организирането на нови избори. На финала на срещата, проведена в резиденцията на президентската власт на ФРГ във вечерните часове на четвъртък, тримата са изразили съгласие да започнат разговорите за голяма коалиция.
„В началото на следващата седмица партийният връх на социалдемократите ще се събере на конгрес, на който ще бъде взето решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС). Ако отговорът е положителен, то първите два кръга от сондажите може да бъдат проведени още преди Коледа“, написа изданието.

В рамките на прескоференция в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отрече медийните доклади за постигане на съгласие за започване на преговори със Съюза (ХДС/ХСС).
„Ще се придържам към споразумението за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите.„Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля“, увери социалдемократът, като не изключи възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).
Поради тази причина минути по-късно Шулц проведе телефонен разговор с Меркел, в рамките на който й е казал, че „подобно нещо е неприемливо. Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието“, категоричен бе германският социалдемократ.
Шулц потвърди, че ГСДП няма да бърза с взимането на решение: „Имаме действащо федерално правителство, не сме притиснати от времето“.
И все пак – лидерът на ГСДП препоръчва на партията си да започне официална дискусия с водения от канцлера Ангела Меркел политически блок. „Имаме няколко опции за формиране на правителство. Ще ги обсъдим всичките, точно това ще препоръчам на партийния връх в понеделник“, разясни Шулц.

Междувременно в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) игнорираха гневното изявление на Мартин Шулц и поставиха ясно очертаните си цели. Фракционният лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Клаус Шулер заяви, че Ангела Меркел е информирала партийния връх за хода на разговорите, проведени във вечерните часове на четвъртък в резиденцията на президентската власт във ФРГ – двореца Белвю. В хода на дискусиите от страна на ХДС е демонстрирана готовност за стартирането на „сериозни преговори“ със социалдемократите за съставяне на новото германско правителство, потвърди Шулер думите на канцлера.

Така топката отново бе прехвърлена в полето на социалдемократите. В началото на следващата седмица те ще обявят окончателното си решение дали ще влязат в преговори за съставяне на правителство, водено от канцлера Ангела Меркел.
Дебатите обаче може и да се окажат бурни. В петък Младежката организация на ГСДП застана начело в кампанията срещу съставянето на нова голяма коалиция. Младите социалдемократи публикуваха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, в които призоваха всички членове на партията да се подкрепят съпротивата им.
В текста се казва: „Ние оставаме на позицията, че оттеглянето на ГСДП от голямата коалиция е наложително и правилно“. По-нататък в документа пише, че липсата на противопоставяне между отделните политически партии в страната е допринесло за укрепването на десните популисти в Германия.
„Демокрацията живее от конфронтацията на политическите лагери - и този конфликт трудно се осъществява в голяма коалиция", пише Младежката организация на ГСДП. Ефектът от това може да се наблюдава и в други европейски страни, убедени са младите социалдемократи.
През последните години стана ясно, че в големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“. Преразпределението на богатството, инвестициите в бъдещето, борбата срещу детската бедност, по-нататъшното развитие на европейската интеграция и много други проекти изискват спешни действия, предупреждават от Младежката организация на ГСДП.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц след разговор с лидера на ХДС: Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието

Мартин Шулц след разговор с лидера на ХДС: Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието

1 Декември 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Медийният доклад за „зелена светлина“ на преговорите за голяма коалиция, разпространен ексклузивно от вестник BILD, предизвика истинска буря в Берлин, коментира националният ежедневник Die Welt.
Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц отрече твърдението за постигнато споразумение със Съюза (ХДС/ХСС) за започване на преговори за нова голяма коалиция в Берлин. „Ще се придържам към споразуменията за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите пред централата на ГСДП в Берлин. „Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля“, увери социалдемократът, като подчерта, че не изключва възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).
Поради тази причина минути по-късно Шулц проведе телефонен разговор с Меркел, в рамките на който й е казал, че „подобно нещо е неприемливо“.
„Който разпространява фалшиви съобщения, разрушава доверието“, категоричен бе германският социалдемократ.
Шулц потвърди, че ГСДП няма да бърза в преговорите: „Имаме действащо федерално правителство, не сме притиснати от времето“. Това, което предстои, е официалният отговор на германските социалдемократи. Той трябва да бъде даден след провеждането на партийния конгрес в началото на следващата седмица.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Мартин Шулц отрече медийния доклад за стартиране на преговори за голяма коалиция

Focus: Мартин Шулц отрече медийния доклад за стартиране на преговори за голяма коалиция

1 Декември 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. В рамките на прескоференция в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин, лидерът й Мартин Шулц отрече медийните доклади за постигане на съгласие за започване на преговори със Съюза (ХДС/ХСС), съобщава изданието Focus.
„Ще се придържам към споразуменията за поверителност", бяха думите, с които Шулц се обърна към журналистите, подчертавайки, че Германия все още има действащо правителство. „Зелена светлина за голяма коалиция? Това мога ясно да отхвърля“, увери социалдемократът, като не изключи възможността тази информация да е подадена от кръговете на Съюза (ХДС/ХСС).
По-рано днес вестник BILD публикува статия, в която съобщи, че партийните лидери Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) са обсъдили всички възможни варианти за формиране на правителство, като освен нова коалиция, е дискутирано правителство на малцинството и възможността за организирането на нови избори. На финала на срещата, проведена в резиденцията на президентската власт на ФРГ, тримата са изразили съгласие да започнат разговорите за голяма коалиция.
„В началото на следващата седмица партийният връх на социалдемократите ще се събере на конгрес, на което ще бъде взето решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС). Ако отговорът е положителен, то първите два кръга от сондажите може да бъдат проведени още преди Коледа“, написа изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BILD съобщава за постигнато споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за започване на преговори за голяма коалиция

BILD съобщава за постигнато споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за започване на преговори за голяма коалиция

1 Декември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. По информация на вестник BILD Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са постигнали споразумение за стартиране на преговори за съставянето на нова голяма коалиция.
Съгласно информацията, с която разполага редакцията, партийните лидери Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) са обсъдили всички възможни варианти за формиране на правителство, като освен нова голяма коалиция, е дискутирано правителство на малцинството и възможността за организирането на нови избори. На финала на срещата, проведена в резиденцията на президентската власт на ФРГ, тримата са изразили съгласие да започнат разговорите за голяма коалиция.
В началото на следващата седмица партийният връх на социалдемократите ще се събере на конгрес, на който ще бъде взето решение дали партията да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС).
Ако отговорът е положителен, то първите два кръга от сондажите може да бъдат проведени още преди Коледа.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Младежката организация на ГСДП стартира петиция срещу съставянето на голяма коалиция

Die Zeit: Младежката организация на ГСДП стартира петиция срещу съставянето на голяма коалиция

1 Декември 2017 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Младежката организация на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) застана начело в кампанията срещу съставянето на нова голяма коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Младите социалдемократи публикуваха на интернет страницата си петиция под мотото #NoGroko, в които призоват всички членове на партията да се подкрепят съпротивата им.
В текста се казва: „Ние оставаме на позицията, че оттеглянето на ГСДП от голямата коалиция е наложително и правилно“. По-нататък в документа пише, че липсата на противопоставяне между отделните политически партии в страната е допринесло за укрепването на десните популисти в Германия.
„Демокрацията живее от конфронтацията на политическите лагери - и този конфликт трудно се осъществява в голяма коалиция", пише Младежката организация на ГСДП. Ефектът от това може да се наблюдава и в други европейски страни, убедени са младите социалдемократи.
През последните години стана ясно, че в големите коалиции „постигат малък напредък, но не взимат важните решения“. Преразпределението на богатството, инвестициите в бъдещето, борбата срещу детската бедност, по-нататъшното развитие на европейската интеграция и много други проекти изискват спешни действия, предупреждават от Младежката организация на ГСДП.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Münchner Merkur: Лидерът на „Алтернатива за Германия“ призова партията си да не се стреми към преждевременна власт

Der Münchner Merkur: Лидерът на „Алтернатива за Германия“ призова партията си да не се стреми към преждевременна власт

1 Декември 2017 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съпредседателят на популистката „Алтернатива за Германия“ Александер Гауланд посъветва партията да не се стреми към преждевременна власт, защото денят за поемане на отговорността за управление ще дойде рано или късно, отбелязва баварският ежедневник Der Münchner Merkur.
„Можем да направим това само когато сме на равна нога с другите партии, като нашите партньори от „Партията на свободата на Австрия", поясни Гауланд.
„Алтернатива за Германия“ не трябва да се насочва твърде рано към правителствената перспектива, в противен случай ще бъде изтласкана от масата“, допълни политикът.
С оглед на предстпящия партиен конгрес през уикенда, Гауланд отново остави отворен въпроса дали ще се кандидатира за председател на „Алтернатива за Германия“, като същевременно подчерта, че новият лидер трябва да отразява „целия спектър на партията“.
Кандидатът за председателския пост Георг Паздерски иска да допринесе с военния си опит за ръководството на дясната популистка партия.
Той добави, че с оглед на вътрешните конфликти в партията „един успял военен винаги ще бъде в състояние… да предотвратява недоразумения и да защитава от предотвратимия огън“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Лидерът на свободните демократи подкрепи създаването на голяма коалиция в Германия

Der Spiegel: Лидерът на свободните демократи подкрепи създаването на голяма коалиция в Германия

1 Декември 2017 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер се оттегли от преговорите за съставяне на новото германско правителство, но сега влиза в ролята на съветник на Съюза (ХДС/ХСС), коментира изданието Der Spiegel.
До този момент Линднер определено не се показваше като голям привърженик на нова голяма коалиция в Берлин. Но изглежда, в позицията му по въпроса е настъпила промяна. Съвместно управление между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) „във всеки случай ще бъде по-стабилно и изгодно от „ямайска“ коалиция“, подчерта младият лидер на свободните демократи. А аргументите в подкрепа на твърдението му: в преговорите за съставяне на правителство в политическа комбинация „Ямайка“ Съюзът (ХДС/ХСС) е направил редица отстъпки на „Зелени“, които са „скъпи и опасни“.

Агенция „Фокус“ припомня:
В нощта на 20 ноември свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), тласкайки Германия към безпрецедентна политическа криза в следвоенната й история.
Преговорите за новата правителствена коалиция в Германия бяха прекратени заради „липсата на доверие“ между потенциалните партньори за „ямайски“ съюз, подчерта Линднер. „Не можем да носим отговорност за духа, който изпълва документите на правителствените консултации“, обясни ръководството на партията в профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Бихме били принудени да се откажем от нашите основни принципи и от всичко, към което се стремим през последните години. Няма да подвеждаме нашите избиратели, поддържайки политически курс, в който не вярваме“, бе казано още в разпространеното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Съюзът (ХДС/ХСС) призова социалдемократите да покажат „какво искат“ – при това „възможно най-бързо“

FAZ: Съюзът (ХДС/ХСС) призова социалдемократите да покажат „какво искат“ – при това „възможно най-бързо“

1 Декември 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. След очакваната с напрежение среща между председателите на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), делегациите на трите политически сили стартират в петък обсъжданията за възможното формиране на нова голяма коалиция в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
И докато Съюзът (ХДС/ХСС) призова ГСДП да покаже „какво иска“, бившият лидер на социалдемократите и настоящ министър на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел подчерта, че не вижда необходимост от бързане. „Никой не бива да очаква, че това (съставяне на правителство) ще се случи бързо“, коментира първият дипломат на Берлин след срещата на партийните лидери в двореца Белвю.
На свой ред заместник-председателят на ГСПД Олаф Шолц заяви, че партията му се нуждае от време. „Въпросът за това какво трябва да правим трябва да бъде внимателно разгледан“, коментира кметът на свободния ханзейски град Хамбург.
От друга страна, фракционният лидер на Съюза (ХДС/ХСС) в Бундестага, Михае Грос-Бромер, изглежда бърза. Партиите трябва „да започнат коалиционни преговори възможно най-бързо“, призова Грос-Бромер в статия за вестник Nordwest-Zeitung. „Политиците и партиите са избрани да работят, а не да се занимават със себе си", коментира консервативният политик.
Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер разговаря с канцлера и лидера на ХДС Ангела Меркел, председателя на ГСДП Мартин Шулц и лидера на ХСС Хорст Зеехофер повече от два часа. Що се отнася до резултатите от срещата, политиците мълчат по въпроса дали има постигната договореност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия (ОБЗОР)

Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия (ОБЗОР)

1 Декември 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел разговаря с лидера на социалдемократите Мартин Шулц в търсене на решение на политическата безизходица. Разговорите се състояха по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер и продължиха два часа. Те имаха за цел да установят дали двамата лидери са готови да започнат преговори за формиране на следващото правителство на Германия.
Шулц, Меркел и нейният баварски партньор Хорст Зеехофер се съгласиха да се срещнат в президентския дворец, за да обсъдят възможностите за формиране на т.нар. широка коалиция, като онази, която съставляваше предходното правителство. След продължилите над два часа разговори, те напуснаха двореца, без да дават изявления.
След срещата представител на социалдемократите заяви, че партията да бърза да даде съгласието си за нова широка коалиция с консерваторите на канцлера. Външният министър на Германия Зигмар Габриел, който е член на Социалдемократическата партия, каза пред ZDF, че не трябва да се очаква неговата партия, която все още управлява заедно с консерваторите във временното правителство, незабавно да се съгласи да стане част от нова широка коалиция, след провала на преговорите за тричленна коалиция.
След като изборите от септември оставиха Меркел без мнозинство в парламента, Социалдемократите категорично отхвърлиха перспективата за участие в нов алианс с консерваторите. Меркел обаче не успя да формира коалиция с клонящите вляво Зелени и ориентираните към бизнеса Свободни демократи, като в резултат Социалдемократическата партия се оказа под натиск или да променят решението си, или да тласнат Германия към нови избори.
Социалдемократите, чието участие в оглавяваното от Меркел коалиционно правителство от 2013 до 2017 г. им навлече най-лошия изборен резултат за тях в следвоенната история на Германия, се бяха обявили категорично против нова широка коалиция и се зарекоха да останат в опозиция. Но под натиска на президента Франк-Валтер Щайнмайер, лидерът на партията Мартин Шулц сигнализира готовност да обсъди начините за излизане от политическата безизходица.
По-рано тази седмица Меркел изрази надежда, че разговорите със социалдемократите ще бъдат сериозни, ангажирани и искрени. Шулц обаче звучеше по-скептичен, като обяви, че на преговорите, домакинствани от Щайнмайер, ще се намери отговор дали и в каква форма ще продължат дискусиите и има ли смисъл от такива разговори.
Общественото мнение изглежда подкрепя началото на преговори за нова широка коалиция. Според проучване по поръчка на Frankfurter Allgemeine Zeitung, 61% от германците искат социалдемократите да влязат в преговори с консерваторите на Меркел.
Spiegel и отбелязва, че срещата, провела се в четвъртък, е ключова за канцлера. „За Меркел това е начало на борбата за политическото й оцеляване“, пише изданието и добавя: „Тя трябва да направи всичко по силите си да сключи този съюз – единственото нещо, което ще й гарантира стабилно управление“.
Дискусиите бяха засенчени от политическа буря, предизвикана по-рано през седмицата от консерватора министър на селското стопанство Кристиан Шмидт, който пренебрегна официалната позиция на правителството и на среща с колегите си от ЕС гласува за одобрението на спорен фербицид.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Ангела Меркел се срещна с лидера на социалдемократите

Daily Mail: Ангела Меркел се срещна с лидера на социалдемократите

1 Декември 2017 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският президент събра канцлера Ангела Меркел и лидера на лявоцентристката Социалдемократическа партия Мартин Шулц с целта да намерят решение на безизходицата около формирането на ново правителство, пише Daily Mail. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер организира срещата между двамата след провала на преговорите за формиране на правителство между консервативния блок на Меркел и две по-малки партии.
Шулц, Меркел и нейният баварски партньор Хорст Зеехофер се съгласиха да се срещнат в президентския дворец, за да обсъдят възможностите за формиране на т.нар. широка коалиция, като онази, която съставяше предишното правителство. След продължилите над два часа разговори, те напуснаха двореца, без да дават изявления.
Първоначално Шулц отказа да обмисли още една широка коалиция с Меркел след катастрофалния резултат за Социалдемократите на парламентарните избори, провели са на 24 септември, като заяви, че партията ще остане в опозиция. Той обаче промени решението си след натиск от страна на Щайнмайер и заяви, че партията му вече е отворена към започване на предварителни разговори.
По-рано тази седмица Меркел изрази надежда, че разговорите със социалдемократите ще бъдат сериозни, ангажирани и искрени. Шулц обаче звучеше по-скептичен, като заяви, че на преговорите, домакинствани от Щайнмайер, ще се намери отговор дали и в каква форма ще продължат дискусиите и дали има смисъл от такива разговори.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

1 Декември 2017 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел проведе преговори с лидера на социалдемократите Мартин Шулц в търсене на решение на политическата безизходица, предаде AFP. Настроението на срещата обаче помрачено от неподчинението в нейните редици.
Разговорите се състояха по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер и продължиха два часа. Те имаха за цел да установят дали двамата лидери са готови да започнат преговори за формиране на следващото правителство на Германия.
След като изборите от септември оставиха Меркел без мнозинство в парламента, Социалдемократите категорично отхвърлиха перспективата за участие в нов алианс с консерваторите.
След като Меркел обаче не успя да формира коалиция с клонящите вляво Зелени и ориентираните към бизнеса Свободни демократи, Социалдемократическата партия се оказа под натиск или да променят решението си, или да тласнат Германия към нови избори.
Общественото мнение изглежда подкрепя началото на преговори за нова широка коалиция. Според проучване по поръчка на Frankfurter Allgemeine Zeitung, 61% от германците искат социалдемократите да влязат в преговори с консерваторите на Меркел.
Spiegel и отбелязва, че срещата, провела се в четвъртък, е ключова за канцлера. „За Меркел това е начало на борбата за политическото й оцеляване“, пише изданието и добавя: „Тя трябва да направи всичко по силите си да сключи този съюз – единственото нещо, което ще й гарантира стабилно управление“.
Дискусиите обаче бяха засенчени от политическа буря, предизвикана по-рано през седмицата от консерватора министър на селското стопанство Кристиан Шмидт, който пренебрегна официалната позиция на правителството и на среща с колегите си от ЕС гласува за одобрението на спорен фербицид.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските социалдемократи няма да бързат да дадат съгласието си за нова широка коалиция с консерваторите на Меркел

Reuters: Германските социалдемократи няма да бързат да дадат съгласието си за нова широка коалиция с консерваторите на Меркел

1 Декември 2017 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. След като се срещнаха с германския президент в опит да намерят решение на политическата безизходица в Германия, социалдемократите заявиха, че няма да бързат да дадат съгласието си за нова широка коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, предаде Reuters.
Меркел търси коалиционен партньор, след като на изборите на 24 септември десноцентристкият й блок загуби подкрепа за сметка на крайно десните. Опитите й да формира трипартиен алианс с ориентираните към бизнеса Свободни демократи и клонящите в ляво „Зелени“ се провалиха.
Социалдемократите, чието участие в оглавяваното от Меркел коалиционно правителство от 2013 до 2017 г. им навлече най-лошия им изборен резултат в следвоенната история на Германия, се бяха обявили категорично против нова широка коалиция.
Но под натиска на президента Франк-Валтер Щайнмайер, лидерът на партията Мартин Шулц сигнализира готовност да обсъди начините за излизане от политическата безизходица.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел, който е член на Социалдемократическата партия, каза пред ZDF, че не трябва да се очаква неговата партия, която все още управлява заедно с консерваторите във временното правителство, незабавно да се съгласи да стане част от нова широка коалиция, след провала на преговорите за тричленна коалиция.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

30 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Броени часове преди първата среща, на която ще бъдат проучени възможностите за съставяне на нова голяма коалиция в Германия, от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) дадоха ясен сигнал, че вече не изключват варианта за формиране на правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След единодушно обсъждане Президиумът на Икономическия съвет на ХДС заяви в четвъртък, че Съюзът (ХДС/ХСС) няма да се втурне отново в голяма коалиция. „След всичко, което чуваме от редиците на социалдемократите, една голяма коалиция ще бъде възможна само на цената на безценни обещания за социална политика“, се казва в резолюцията, приета от партийния орган.
Подобно нещо не може и не трябва да бъде толерирано от Съюза (ХДС/ХСС) с оглед на големите демографски предизвикателства и високите разходи, необходими за образованието и иновациите в Германия. „Правителството на малцинството не е по-лошо правителство. То ще изпълнява всички задължения“, се казва в документа, като същевременно се подчертава, че подобен тип управление ще доведе до по-голяма отговорност на Бундестага пред правителството.

Агенция „Фокус“ припомня:
Правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел (ХДС), е една от опциите за изход от политическата криза в Германия. Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми – или поне според голяма част от политическия елит на страната.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

30 Ноември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. В четвъртък, 30 ноември, председателите на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в резиденцията на президентската власт на ФРГ за първи консултации за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, припомня столичният ежедневник Der Tagesspiegel.
Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер покани в двореца Белвю Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц в опит да помогне формирането на стабилно федерално правителство и да избегне необходимостта от организирането на нови избори. Все още е твърде рано да се каже обаче дали има надежди за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: На масата се намират всички възможности за формиране на правителство

Мартин Шулц: На масата се намират всички възможности за формиране на правителство

27 Ноември 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че няма изключени възможности преди преговорите с канцлера Ангела Меркел за формирането на ново правителство, но добави, че все още няма сигурен успех за него, предава Reuters.
„На масата се намират всички възможности за формиране на правителство“, заяви Шулц по време на пресконференция в централата на партията в Берлин. Той добави, че не е възможно да се каже докъде ще доведат преговорите, които започват в четвъртък, 30 ноември.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

27 Ноември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според германския канцлер Ангела Меркел страната се нуждае от стабилно правителство в най-скоро време, за да реагира на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за да се справи с несигурната международна среда , предава Reuters.
Говорейки след среща с ръководството на нейния Християндемократичен съюз, тя заяви, че ще свика среща с лидера на социалдемократите Мартин Шулц, който под натиск се съгласи да влезе в коалиционни преговори с нея, след като първоначално отказваше това.
„Има общоевропейски избори през 2019 г., затова и има големи очаквания, че ще заемем позиции“, заяви тя, посочвайки предложенията на френския президент Еманюел Макрон и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.
Меркел също така спомена и конфликтите в Близкия изток, напрежението с Русия и отношенията със САЩ като фактори, заради които Германия се нуждае да бъде „способна да действа“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

27 Ноември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Това показва проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus.
Резултатите показват, че в последната седмица рейтингът на „Зелени“ е скочил до 12 % - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември.
Същевременно се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Социалдемократите на Мартин Шулц биха могли да разчитат на подкрепата на 19 % от избирателите, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер губи два процента и към момента рейтингът й е на 10 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

27 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, Християндемократическият съюз (ХДС) обяви, че годишният конгрес на партията няма да се проведе на 16 декември, както бе планирано по-рано, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Партийният конгрес ще бъде свикан на по-късна дата, стана ясно от източници от седалището на ХДС в Берлин. По-рано канцлерът на ФРГ и лидер на партията Ангела Меркел изрази желание в рамките на тазгодишният конгрес на ХДС да бъде представено за гласуване коалиционното споразумение. Такова обаче не бе постигнато – в нощта на 20 ноември свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), тласкайки Германия към безпрецедентна политическа криза в следвоенната й история.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

27 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В понеделник, 27 ноември, политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел се събират на заседание в Берлин, на което ще обсъдят формирането на нова голяма коалиция в Германия, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Приоритет на ХДС е преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц да завършват позитивно. От редиците на партията на канцлера Меркел вече бе демонстрирана увереност, че разговорите с ГСДП може да бъдат доведени до успешен край.
За разлика от сондажите за „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), дискусиите със социалдемократите на Мартин Шулц нямат дефинирана времева граница. По този начин от редиците на ХДС се надяват да постигнат съгласие с ГСДП и да избегнат създаването на правителство на малцинството или организирането на нови избори в страната.
В това отношение в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) има пълно съгласие. „Коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е най-добрата алтернатива за Германия - във всеки случай по-добра от „Ямайка“, нови избори или правителство на малцинството", заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер в навечерието на решителната седмица на преговори за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

27 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва решаваща седмица за Германия – в понеделник партиите ще подновят усилията си за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По пътя към евентуалното формиране на нова голяма коалиция, все повече и повече политици от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) излагат допълнителни условия за влизането си в управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Водещи социалдемократи настояват за промяна в курса на данъчната политика.
От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) одобриха единодушно преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на широка коалиция, но същевременно предупредиха, че дискусиите не бива да бъдат натоварвани с прекомерни изисквания. Канцлерът на ФРГ вече настоя да се ускорят стъпките за формиране на новото германско правителство.
Търсенето на изход от политическата криза навлиза в решителна седмица. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще започне в понеделник нов кръг от разговори с политически лидери. За дискусия в двореца Белвю ще бъдат поканени също представители на партиите „Зелени“ и „Левица“. Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП – съответно Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, ще разговарят с Щайнмайер в четвъртък, 30 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Германците се страхуват за бъдещето си

„Взгляд“: Германците се страхуват за бъдещето си

27 Ноември 2017 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Гражданите на Германия са сериозно обезпокоени за бъдещето си и изпитват неувереност за утрешния ден, съобщава немското издание Der Spiegel. Според неговите данни 39% от населението смята, че страната е избрала грешен път на развитие, а 56% смятат, че това е вярно и за Европейския съюз, като цяло, пише руското издание “Взгляд“.
Според редакцията на Шпигел, германското правителство трябва да се замисли за това, че в нееднородното общество трябва да присъства разбирателство за това какво представлява то и какво може да бъде.
Авторът на публикацията смята, че Германия трябва да се справи с демографската ситуация и да реши проблема със застаряването на населението. Освен това, на страната й трябват два пъти повече мигранти, за да поддържа сегашното ниво на заетост, но не става ясно откъде могат да се привлекат толкова хора и как те ще бъдат интегрирани в обществото.
Отделен проблем представлява Европа, която представлява мащабен следвоенен проект, смята Шпигел. В тази връзка изданието напомня думите на канцлера Ангела Меркел, която заяви преди няколко години, че крахът на еврото ще означава крах за Европа – и, очевидно, за Германия.
По мнението на автора на статията, неувереността на немците в собственото им бъдеще също е свързана и с невъзможността „да се разчита на окръжаващия я свят“.
„На фона на САЩ и Доналд Тръмп и Русия и Владимир Путин, гражданските войни в Африка и Азия, все по-решително изявяващите се страни-гиганти Китай и Индия, Германия изглежда като джудже, неспособно да се защити само“, признава авторът.
Според неговото мнение, Германия трябва да отделя повече внимание на сплотеността на Европа – „защото никой в страната не иска да си представя как ще изглежда техния живот, ако еврозоната и ЕС се разпаднат, а НАТО се окаже въздух под налягане без американската поддръжка“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

27 Ноември 2017 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна да излага условията си за формиране на управляваща коалиция със Съюза (Християндемократичен съюз(ХДС)/Християнсоциален съюз(ХСС)), оглавяван от Ангела Меркел, след като направиха крачка назад от заявленията си, че не искат да повтарят „голямата коалиция“ от предишните два мандата, пише Politicо, като използва информация от публикации в германските медии.
ГСДП обмисля дали да се върне към ролята си на младши партньор в коалиция с Меркел или да подкрепя правителство на малцинството на Съюза (ХСС/ХДС), след като предварителните преговори за формиране на коалиция „Ямайка“ (според цветовете на Съюза (ХДС/ХСС) - черно, „Свободната демократическа партия“(СвДП)-жълто и „Зелените“) се провалиха преди една седмица.
В изказване пред германското издание Welt am Sonntag, секретарят по семейните въпроси на ГСДП Елке Фернер призова Меркел да преосмисли позицията си по социалните политики, които не блокира в предишното коалиционно споразумение – финансирана от бюджета допълнителна пенсия за хора с ниски пенсии – като начин за „изграждане на доверие“ между партиите.
Заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Карл Лаутербах добави, че премахването на частното здравно застраховане ще е предварително условие за започване на преговорите и заяви, че ако Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел не промени мнението си по този въпрос, то „няма шанс за предотвратяване на нови избори“.
„Ще видим дали (Съюза на Меркел) е готов да се придвижи в посока на справедливата държава“, заяви той.
Политиката по миграцията и бежанците също е много спорен въпрос, според вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер. От партията обявиха, че не могат да се съгласят с лимита на пристигащите бежанци, който предлагат от ХСС. „Горна граница на бежанците е против Конституцията и Женевската конвенция за бежанците“, обясни той пред германската медийна група Funke. „Ето защо ГСДП няма да се съгласи на допълнителна забрана за присъединяване на семейни членове към вече приети бежанци“.
Партийният лидер на ГСДП в провинция Райнланд – Пфалц Александър Швайцер също постави няколко условия. Той поиска повече инвестиции в образованието, жилищното строителство и телекомуникациите, както и облекчения за задлъжнели лица и групи. Освен това той започна сериозен дебат за поставянето на социалното осигуряване като предварително условие за започване на коалиционни преговори, съобщи Die Welt.
“Ако правителството не промени курса си по този въпрос, можем да си спестим по-нататъшни дискусии“, заяви Швайцер и добави, че нова „голяма коалиция“ между Съюза и ГСДП в момента продължава да е „малко вероятна“.
„Меркел не е в позиция да поставя условия“, предупреди социалдемократът Малу Дрейер.
Въпреки това в неделя председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви пред Bild am Sonntag, че коалицията с ГСДП „е най-добрата опция за Германия“. Баварският лидер заяви, че приветства желанието на социалдемократите да обмислят дали да се присъединят към евентуално правителство на Меркел, но предупреди, че те не трябва да поставят твърде много червени линии преди преговорите. „Няма да съставим „голяма коалиция“ на всяка цена“, подчерта той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

26 Ноември 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първите условия за сключване на нова „голяма коалиция“ с блока на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел – Християндемократичния съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) – прозвучаха от редовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предава ТАСС, като се позовава на публикация в германското издание Süddeutsche Zeitung.
Според неговите данни, отделението на ГСДП в провинция Северен Рейн – Вестфалия, което до момента се противопоставяше категорично на формирането на коалиция, няма намерение повече да блокира преговорите, но формулира основни точки „в качеството на основа за консултации“. Сред условията за създаване на правителство влиятелните социалдемократи Михаел Грошек и Свен Шулц обявиха: изменение в застрахователната система, повишаването на пенсиите и увеличаване на данъка за луксозни имущества. Те формулираха своите искания в писмо до федералното ръководство на партията.
Въпреки това, местните лидери от ГСДП остават скептично настроени към продължаването на „голямата коалиция“, но, според тяхното мнение, социалдемократите трябва да подходят отговорно към разрешаването на вътрешнополитическата криза, в която се оказа страната след порвала на преговорите за сглобяване на коалиция под името „Ямайка“ (Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП).
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде домакин на среща между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП. На нея ще бъде обсъдена ситуацията в страната след изборите за Бундестаг и възможностите за продължаване на „голямата коалиция“. До неотдавна този вариант не се разглеждаше като вероятен. Обстоятелствата се измениха, след като Ангела Меркел не успя да се договори за сформиране на коалиция „Ямайка“ и страната се оказа на прага на предсрочни избори.
Превод и редакция:
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

26 Ноември 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел присъства в неделя на среща с високопоставени лица от своята партия Християндемократически съюз, съобщава Deutsche Welle. Според данни на медията, главната тема на разговорите ще бъде насрочената за четвъртък среща между президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Ангела Меркел в ролята ѝ на председател на Християндемократическия съюз, водачът на баварския Християнсоциален съюз и партньор на канцлера Хорст Зеехофер, както и лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц. Четиримата ще обсъдят разигралата се в Германия политическа криза след провала на преговорите за „ямайска“ коалиция и възможностите за ново коалиране между партията на Щулц и Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Зеехофер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС)  и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

26 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Хорст Зеефохер заяви, че „голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц е „най-добрата възможност за Германия“, пише немската редакция на The Local. Лидерът на баварската партия Християнсоциален съюз, която е партньор за политическата формация на Ангела Меркел е направил изказването си в неделя по време на интервю за немски вестник.
Според думите на Зеехофер, съюз със Социалдемократическата партия е „най-добрата възможност за Германия, за предпочитане пред „ямайска“ коалиция, нови избори или правителство на малцинството“.
По-рано преговорите за тристранна ямайска коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и формацията „Зелени“ се разпаднаха, хвърляйки страната в политическа криза. В събота канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейна цел да е формира правителство колкото е възможно по-скоро, като се изказа против провеждането на нови избори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на Християнсоциалния съюз призова за формирането на нова широка коалиция в Германия

Лидерът на Християнсоциалния съюз призова за формирането на нова широка коалиция в Германия

26 Ноември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер призова за формирането на нова широка коалиция със Социалдемократическата партия. В интервю за Bild am Sonntag Зеехофер заяви, че такъв алианс е най-добрият вариант за Германия и такова правителство би имало има по-добри перспективи в сравнение с тези пред евентуалната ямайска коалиция – между блока ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените, или правителство на малцинството.
Германският политик обаче предупреди социалдемократите, че не трябва да залагат неизпълними изисквания за продължаването на работата на коалицията.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

26 Ноември 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Потсдам. Крайно-дясната германска партия „Алтернатива за Германия“ гледа на провала на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел да формира правителство като на доказателство за нарастващата си сила и възможности да преобърне политическия ред в страната, предава AFP, като се позовава на думите на лидера на парламентарната група на партията Александър Гауланд.
Той заяви, че текущата политическа криза в страната е показала, че 4-годишната „Алтернатива за Германия“ е постигнала първостепенната си задача на парламентарните избори в Германия, проведени на 24 септември.
„На Меркел й предстои само спускане от тук нататък и това отчасти е наше постижение“, похвали се той, сипвайки си чаша розе в италиански ресторант край езерото в близост до Потсдам. „Времето й изтече – искаме тя да слезе от политическата сцена“.
„Алтернатива за Германия“ проведе кампанията си под надслова „Меркел трябва да си тръгне“, критикувайки нейното решение да допусне в страната повече от един милион мигранти след 2015-а година. С това послание те спечелиха близо 13 процента от гласовете на избирателите, открадвайки милиони гласове от системните партии и влизайки за първи път в долната камара на парламента с близо 100 депутата.
Въпреки че Меркел спечели изборите и е в удобна позиция за четвърти мандат като канцлер, тя към момента не може да сглоби управляващо мнозинство – безпрецедентна ситуация в следвоенната история на Германия. Кризата може да предизвика предсрочни избори.
Независимо от това, че социологическите проучвания показват, че „Алтернатива за Германия“ ще постигне още по силен резултат заради задънената улица, в която влязоха преговорите, 76-годишният Гауланд изглежда резервиран относно възможността за ново гласуване. „Решението за провеждане на предсрочни избори не зависи от нас и ние не сме го искали, но сме готови за това“, обясни той. „Никой от членовете ни не е много ентусиазиран около това, но ние най-вероятно ще спечелим от нов вот“.
Всички социологически проучвания сочат, че Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще загубят допълнителна част от подкрепата си, ако избирателите бъдат върнати до избирателните секции.
Гласът на хорските страхове
С неговите маркови якета от туийд и очила с диоптър, Гауланд култивира образа на английски провинциален джентълмен и изразява гордостта си от подкрепата за неговото анти-имиграционно послание, получена от голяма част от британските консерватори.
През май той предизвика ярост с изказването си, че германските запалянковци обичат футболната звезда Джером Боатенг, който е роден в Берлин в семейство на майка германка и баща ганаец, „но не искат да имат Боатенг за съсед“.
Тъй като германската икономика е за пример, а безработицата е на рекордно ниски нива, „Алтернатива за Германия“ изобщо не се опитва да използва икономическите въпроси, за да печели подкрепа. Гауланд, който е бивш член на Християндемократичния съюз (ХДС), призна, че иска да играе на струната на страховете и негодуванията на германците, най-вече в бившата комунистическа Източна Германия, в частност за съвременния мултикултурализъм на Германия. „Ние винаги сме казвали, че искаме да дадем гласност на хорските страхове“, заяви той. „Не искаме страната да се променя до такава степен, че да се обърне назад“.
Освен текущата политическа нестабилност, Гауланд вижда, че вятърът да духа в платната на „Алтернатива за Германия“ и заради скорошния анонс на един от най-големите работодатели в Германия – Сименс – че ще съкрати близо 7 хиляди работници от своите предприятия в Германия. Индустриалният гигант обяви, че планира да затвори заводите си в градовете Гьорлиц и Лайпциг – и двата в източната провинция Саксония, която „Алтернативата“ спечели през септември. „Това най-вероятно ще помогне на партията“, предположи Гауланд. „За всеки случай това не е много умна политика във връзките с обществеността - когато записваш рекордни печалби и в същото време уволняваш хората“.
Брекзит и Тръмп
Гауланд изглежда спокоен относно това, че партии като „Свободните демократи“ (СвДП) се опитват да откраднат някои от основните теми на „Алтернатива за Германия“ като тази за строгия контрол над границите и с това част от гласовете за партията.
„Има стар спор относно това кой кого се опитва да копира и кой е оригинала“, каза той, усмихвайки се. „Ако СвДП се движи в нашата посока, няма да ги обвиня, че са сгрешили“.
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ омаловажи вътрешните борби в партията, които се характеризират със знаковото напускане на бившия съпредседател Фрауке Петри, случило се само един ден след изборния успех.
Гледайки към предстоящия партиен конгрес в Хановер, Гауланд заяви, че партията ще се съсредоточи върху платформата си, а не върху кадрови въпроси. „Хора моля не гласувайте за „Алтернатива за Германия“ заради определени личности, а заради неодобрението си за това, което се случва“. Той не смята, че партията е яхнала вълната на популизма. „Всички винаги казват: „Брекзит и Тръмп ще ви дадат тласък“, но аз не гледам на това по този начин“, обясни Гауланд, сочейки към различните национални коренни причини, поради които са възникнали отделните движения.
„Винаги съм бил скептичен относно пактове на солидарността с партии, които се считат за подобни“, включително френският „Национален фронт“ и "Холандската партия на свободата“. „Единственото изключение е „Австрийската партия на свободата““, добави Гауланд, посочвайки „културната“ близост с австрийската крайно-дясна формация, която в момента води преговори за формирането на управляваща коалиция в Австрия.
Попитан за протестния акт на група активисти миналата седмица, които тайно издигнаха реплика на берлинския Мемориал на жертвите на холокоста пред дома на политика от „Алтернатива за Германия“ Берндт Хьоке, който призова Германия да спре да се обвинява за престъпленията на нацистите, Гауланд избухна. „Това е скандално и фактът, че пресата не се противопостави категорично на деянието ме разярява изключително много“.
„Разбира се... това ще помогне (на Хьоке) – това е повече от ясно“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

26 Ноември 2017 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел приветства възможността за формиране на „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и защити постиженията на предходното правителство, заявявайки, че то се е справило добре, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, четвъртият мандат на Меркел като канцлер е под сериозен въпрос, след като „Свободната демократическа партия“(СвДП) излезе от преговорите за формиране на управляваща коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“, предизвиквайки тежка политическа криза в страната-локомотив на ЕС – Германия. Все пак в петък ГСДП показа, че може да промени позицията си да остане в опозиция и се съгласи на преговори с блока на канцлера. Това накара анализаторите да предполагат, че вероятността за формиране на „голяма коалиция“ се е повишила.
По време на обръщение към членовете на ХДС в провинция Мекленбург – Западна Померания, където се проведе регионална партийна конференция, Меркел заяви,че на парламентарните избори, проведени на 24 септември, избирателите са дали мандат на партията й да управлява.
„Европа се нуждае от силна Германия, за предпочитане е правителството да бъде формирано по-бързо“, подчерта германският лидер. Тя добави, че сегашното (служебно) правителство може да поеме текущите работи по управлението на страната.
„Да искаме от избирателите да отидат до избирателните секции отново, според мен, ще е напълно погрешно“, продължи Меркел. Това е промяна от позицията й, изказана в понеделник, когато твърдеше, че предпочита предсрочни избори пред формиране на правителство на малцинството, защото партията й ще бъде заложник на по-малките формации в Бундестага.
Без дори да споменава възможността за правителство на малцинството, канцлерът заяви, че не иска да гледа назад към провалите от миналата седмица. Звучейки самоуверено, предизвиквайки бурни аплодисменти по време на речта си, тя обърна вниманието си изцяло към ГСДП. Меркел приветства възможността за преговори с бившия партньор на Съюза (ХДС/ХСС) и защити постиженията на предходното правителство.
„Ние работихме добре заедно“, подчерта канцлерът, добавяйки, че по време на „голямата коалиция“ Германия е имала най-силния си пазар на труда от десетилетия, както и балансиран бюджет и от това са спечелили пенсионерите и семействата.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще е домакин на среща между лидерът на Християндемократичния съюз(ХДС) Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциалният съюз(ХСС) Хорст Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц в четвъртък. Очаква се държавният глава да окаже сериозен натиск над Шулц да промени позицията си за отказ от коалиция в името на стабилността на Германия.
Теми на преговорите
Въпреки всичко, не се очаква преговорите да са лесни и не се знае дали изобщо ще се стигне до споразумение, тъй като бившите партньори са разделени по много въпроси.
Меркел обяви, че целта й е да поддържа финансите на Германия в солидно и балансирано състояние, да намали някои данъци и да разшири дигиталната инфраструктура. Съобразявайки се с позицията на сестринската ХСС, тя иска да постави лимит на броя на пристигащите мигранти в размер на 200 хиляди души на година.
Това ще е трудно за преглъщане от страна на ГСДП.
„Лимитът, ако можем да го наречем така, е в противоречие с Конституцията и Женевската конвенция (за бежанците – бел. ред.). С ГСДП няма да могат да сложат лимит на членовете на семействата, които искат да се присъединят към вече получилите убежище“, заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Шулц, който до петък отхвърляше възможността за сделка с Меркел, заяви, че няма нищо сигурно за изхода от преговорите и обеща на членовете на ГСДП да гласуват за това дали искат „голяма коалиция“.
ГСДП е сериозно разделена и голяма част от избирателите и членовете на партията смятат, че нова коалиция ще е равносилна на политическо самоубийство. Тя регистрира съкрушително слаб резултат на септемврийските избори, като се смята, че основната причина са прекараните два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Няколко други водещи политици от ГСДП призоваха за поемане на ангажимент от Меркел по въпроси като инвестиционната политика в образованието и домоустройството.
Социалдемократите дадоха да се разбере, че няма да оставят Меркел да ги държи като заложници на поликата си. „Госпожица Меркел не е в позиция да поставя условия“, заяви Малу Дрейер, премиер на провинция Райнланд-Палатинат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

25 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че „просто е грешно“ да се организират нови избори в страната след провала на преговорите за коалиционно споразумение, предава Deutsche Welle. Изявлението е направено по време на обръщение към регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз в провинцията Мекленбург-Долна померания. Медията припомня, че думите ѝ идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова „Голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и водената от Мартин Шулц политическа формация.
Агенция "Фокус" припомня, че по-рано преговорите за "ямайска" коалиция в Германия, между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и "Зелени" се провалиха, след като водената от Кристиан Линднер формация се отказа от участие в управлението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

25 Ноември 2017 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политилогът проф. Анна Кръстева. По думите й Германия ще издържи в тежката ситуация, но докато страната е съсредоточена над вътрешните проблеми, Европа има основателни страхове.
“Германия ще издържи. Институциите са толкова стабилни, че те продължават да действат, като се изключи правителството, което в момента се оглавява от Меркел. Цялата институционална структура е много силна. Германия притежава силна местна власт, стабилни министерства, изключителна експертиза на местно и национално ниво. Но самите германци, и политици, и експерти, и интелектуалци, казват, че Европа ще загуби много“, посочи Анна Кръстева и допълни, че със сигурност няма да бъде сформирано немско правителство до Нова година, като причините за това са две. Тя уточни, че едната се корени във факта, че евентуалните преговори, сами по себе си, изискват време, а другата причина би могла да бъде насрочването на нови избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

25 Ноември 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо, предаде Reuters. След провала на преговорите за формиране на трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените, Меркел вече обмисля алианс с левицата.
„Европа се нуждае от силна Германия и затова е желателно възможно най-бързо да се състави правителство“, каза германският лидер на партийно съвещание. Същевременно тя добави, че нейното временно правителство изпълнява задълженията си адекватно.
Меркел изрази готовност да започне преговори със Социалдемократите, след като по-рано лявоцентристката партия преосмисли решението си да остане в опозиция. Лидерът на партията Мартин Шулц заяви готовност за коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, но подчерта, че разговорите трябва да се основават на взаимно уважение.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

25 Ноември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членовете на германската Социалдемократическа партия ще одобрят нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение. Това заяви пред в. Passauer Neue Presse Нийлс Анен, член на ръководството на партията, предаде Reuters. Анен призова за активизиране на преговорите за формиране на ново правителство в Германия и заяви, че възможността за широка коалиция не трябва да се изключва. Политикът допълни, че Социалдемократическа партия трябва да чуе от „провалилия се канцлер“ как си представя бъдещото правителство, преди да се съгласи на нова четиригодишна коалиция с консерваторите.
В петък лидерът на Социалдемократическа партия Мартин Шулц се съгласи да преговаря с Меркел за подновяването на коалиционното правителство, но заяви, че решения все още не са взети, а ако бъде постигнато споразумение, членовете на партията ще имат окончателната дума. Той обаче намекна, че участието в правителството ще помогне на партията да постигне политическите си цели. На партийна конференция Шулц заяви към младежкото крило на Социалдемократическа партия, което се противопоставя на опцията за поредната широка коалиция, че очаква тяхната лоялност и конструктивно сътрудничество.
Лявоцентристката партия по-рано обещаваше да бъде в опозиция, след като на парламентарните избори през септември получи най-слабата си подкрепа за последните 70 години. Тя обаче бе подложена на натиск, включително от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, да преосмисли позицията си и да помогне да се предотврати нуждата от повторни избори.
Шулц каза, че партийните лидери са се съгласили да започнат коалиционни преговори заради чувството си за отговорност към Германия и Европа, след като опитът на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии се провали в края на миналата седмица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

25 Ноември 2017 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социологическо проучване на компанията „Кантар Емнид“ бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц е подкрепян да остане на настоящия си пост председател на Германската социалдемократическа партия, но малко хора смятат, че той трябва да стане канцлер на Германия, предава Politico.
Според социологическото проучване 70% от членовете на ГСДП подкрепят това Шулц да остане председател на партията. Едва 51% от тях смятат, че той трябва да остане на този пост, ако страната се запъти към предсрочни избори.
Сред допитаните членове на други партии, 54% от респондентите смятат, че не искат Шулц да бъде бъдещ кандидат за канцлер.
Това контрастира с факта, че мнозинството подкрепя настоящия канцлер Ангела Меркел да остане кандидат на партията си при нови избори – сценарий, подкрепян от 55% от респондентите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

24 Ноември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия „ще посрещне напълно своите европейски ангажименти“ и ще остане „активна“ , въпреки вътрешнополитическата безизходица в преговорите за формиране на ново правителство, предава EUObserver.
Меркел допълни, че нейното служебно правителство ще направи всичко по силите си, „за да действа за необходимите решения“ и че е „много важно Германия да е способна да продължава по европейското развитие“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

Мартин Шулц: Членовете на ГСДП са тези, които ще решат дали партията ще участва в новото правителство на Германия

24 Ноември 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц заяви в петък, че членовете на партията са тези, които трябва и ще решат дали ГСДП ще участва в съставянето на новото федерално правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Председателят на ГСДП изрази готовност да участва в разговорите, инициирани от държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Същевременно Шулц подчерта, че е твърде рано, за да бъдат правени каквито и да било обобщения за промяна в позицията на социалдемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

24 Ноември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента по силата на резултатите от гласуването от 24 септември. Разговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бяха последните от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия.

В първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин председателят на ГСДП Мартин Шулц бе категоричен: „Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“. Така лидерът на германските социалдемократи потвърди още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември. „ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната, попарвайки всички надежди за създаването на нова голяма коалиция с Берлин.

Но след срещата с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, позицията на председателя на ГСДП сякаш омекна. Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.

Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. „Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

В последното денонощие в партийната централа на ГСДП в Берлин се водят оживени дискусии по въпроса дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС). В последните часове стана ясно, че не всички в редиците на ГСДП застават зад по-рано декларирания отказ на Шулц за влизане в коалиция с партията, водена от Ангела Меркел. Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах заяви, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.

Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, друг политик от редиците на ГСДП, не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.

Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус (ГСДП) също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) също се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия. До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Федералният министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) на свой ред намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември. Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. Съгласно данни, разпространени в медиите, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник, а дотогава надеждите за голяма коалиция в Берлин ще останат живи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, от редиците на последната партия се показаха отворени за влизане в преговори с други партии, но при едно условие, коментира изданието Focus.
„Имаме интерес от това да бъде формирано правителство. Президентът сега е помолен да обсъди с партиите какви са възможните изходи, така че сме готови да говорим. Това е ясно“, увери „зеленият“ лидер Зимоне Петер, след като стана ясно, че социалдемократите на Мартин Шулц са в процес на преразглеждане на категоричния си отказ за участие в правителството, който декларираха след изборите за Бундестаг през септември.
Петер обаче начерта и „червената линия“ за водената от нея и Джем Йоздемир партия. Това е голяма коалиция, която не е решение според „Зелените“.
Въпросът е за съставяне на правителство на малцинството или провеждане на нови избор. „Сега просто ще изчакаме“, заяви Зимоне Петер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. По данни на изданието Bild държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, който стои начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. Към настоящия момент обаче ГСДП дава противоречиви сигнали за готовността си отново да се включи в голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

24 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. В петък, 24 ноември, водеща тема в германския печат са противоречивите сигнали от редиците на ГСДП за участие в ново черно-червено правителство. Централният въпрос, който разнищва местната пресата, е има ли шанс за нова голяма коалиция в Берлин.


Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия
След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Focus: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията, предупреди вицепредседател на ГСДП
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха
След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия
Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Die Suddeutsche Zeitung: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството
В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

24 Ноември 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

24 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

24 Ноември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

24 Ноември 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

24 Ноември 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. В петък, 24 ноември, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на преговорите за създаване на новото коалиционно правителство в Германия, предава телевизионният канал ZDF.
Трудното формиране на правителство в Берлин тревожи не само германците, но и техните партньори от Европейския съюз. Затова в рамките на провеждащата се в Брюксел среща на високо равнище „Източно партньорство на ЕС“ голяма част от погледите ще бъдат насочени към Меркел.
На равнище ЕС някои политици вече изразиха загриженост за политическата несигурност в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.