НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисар Мария Габриел: Най-добрите инвестиции в бъдещето са инвестициите в образованието

Комисар Мария Габриел: Най-добрите инвестиции в бъдещето са инвестициите в образованието

24 Октомври 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам в голямата сила на образованието. И винаги се застъпвам за необходимостта от доближаване на образованието до новите изисквания на пазара на труда, на цифровата ера. Най-добрите инвестиции в бъдещето са инвестициите в хората. Едва ли има съмнения в това. Уменията и образованието са двигател на конкурентоспособността и иновациите на Европа. Образованието, уменията, научните изследвания може би за първи път са поставени толкова високо в европейския дневен ред и на следващата Европейска комисия. Пред нас е предизвикателството да ги изпълним със съдържание, с нови резултати и по-иновативни решения. Това заяви българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на XV Национална конференция по е-Образование „Дигиталните иновации в помощ на е-Образованието“, организирана от ICT Media, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.
Тя наблегна, че образователните системи и училища в Европа имат нужда от подкрепа, за да се адаптират към новите реалности, и очерта едни от най-важните действия на Европейската комисия в тази посока.
През 2018 г. беше приет План за действие в областта на цифровото образование. Догодина се предвижда той да бъде актуализиран и допълнен с нови цели. Мария Габриел поздрави Министерството на образованието и науката за издигането на цифровото образование като приоритет, подчертавайки положителните промени в резултат на инвестициите за оборудване на класните стаи, за въвеждане на нови технологии, за обучение на учителите.
„Учителите, училищните ръководители, учениците и родителите трябва да бъдат в основата на всяка реформа в образованието, за да може тя да бъде успешна. Процесът на сътрудничество между образователните институции и технологичните дружествата също е от ключово значение. Европейският план за действие в областта на цифровото образование вече дава резултати в държавите членки“, отбеляза комисарят.
Мария Габриел определи свързаността в училищата като предварително условие за предприемане на каквито и да е усилия за е-Образование. Скорошно проучване за използването на ИКТ в училищата показва, че има значителни разлики в дела на учениците, които учат в училища с високоскоростен интернет. По-малко от 10% от учениците в селата или малките градове имат достъп до високоскоростен интернет в училище. Европейската комисия планира нов инструмент за финансиране на свързаността на училищата в рамките на програмния период 2021—2027 г.
Друга от водещите инициативи е Европейската седмица на програмирането. Българският еврокомисар информира, че тазгодишното седмо издание е счупило всички рекорди с повече от 67 000 регистрирани събития в Европа и извън ЕС. Нейната амбиция е до края на 2020 г. поне 50% от всички европейски училища да се включат в инициативата. По думите й, подпомагането на един учител да използва компютърни програми и устройства в преподаването има много по-голямо въздействие от предоставянето на таблет на всеки ученик в класа.
Мария Габриел сподели и за бъдеща инициатива по Хоризонт Европа – т.нар. инициатива за наставничество. „Идеята е да се развият мрежи от дигитално напреднали училища, които да наставляват по-малките, създавайки по този начин кръг на наставничество. В рамките на програма Хоризонт Европа съвсем скоро ще бъде отворена покана и се надявам българските училища да се включат активно в тази инициатива“, заяви комисарят. В следващите месеци ще стартира и проект Girls4STEM, чиято цел е да засили интереса на момичетата към науката, технологиите, инженерството и математиката.
Тя обърна специално внимание и на потенциала на изкуствения интелект в образованието. Той може да подкрепи качествено и приобщаващо образование, но също така да създаде разлика в уменията, с която образователните системи трябва да се справят. ЕК и държавите-членки разработиха наскоро координиран план за развитие на изкуствения интелект, а планираните мерки варират от създаването на специална магистърска програма за изкуствен интелект до обучения на работното място и стажове за млади хора.
По отношение на бъдещите програми, свързани с образование, Мария Габриел привлече вниманието върху Еразъм+. Тя смята да предложи в рамките на програмата учредяване на награда за иновативен учител, по-голям виртуален обмен, повече мобилност за класове и учители.
„Цифровото образование днес е важна част от всяка национална стратегия за образование. Всички държави-членки са изправени пред едни и същи предизвикателства. Нуждаем се от адаптиране на учебните програми, отваряне на училищата и укрепване на връзката между образованието и пазара на труда. Съпътстващите мерки, било то в Хоризонт Европа, Еразъм или Творческа Европа, ни позволяват да постигнем напредък в образованието, включително цифровото образование в цяла Европа. Вярвам, че България ще се възползва максимално от тези програми в полза на образованието“, заключи комисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисар Мария Габриел: Изкуственият интелект може да е полза, когато е контролиран от човека

Еврокомисар Мария Габриел: Изкуственият интелект може да е полза, когато е контролиран от човека

24 Октомври 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Много би ми се искало да продължаваме да насърчаваме участието на момичетата в науката, технологиите, инженерството и математиката. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференция за е-образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С инициативата за наставничество или менторство искаме на европейско ниво да се развият мрежи, където дигитално напреднали училища наставляват по-малко такива и по този начин да създадат истинска мрежа. В рамките на програмата „Хоризонт Европа“ съвсем скоро ще бъде отворена покана и се надявам българските училища да се включат активно в тази инициативи. Да се включат не само, за да получат информация, а и за да споделят добри практики. За последните две години и такива примери съм виждала“, каза още тя.
„Все повече и повече ще поставяме акцент върху начина, по който изкуственият интелект бива използван в образованието. Много ясни сме в Европейската комисия - цялостният подход с изкуствения интелект поставя човека в центъра. Бихме искали той да отговаря на много ясни етични принципи. Кой по-добре от учителите и хората в образованието да ни каже къде е границата? В рамките програмен период много ми се иска да покажем, че изкуственият интелект е тук не, за да замести каквото и да било, но той може да бъде в полза, когато е контролиран от човека и когато има много ясни принципи в основа, на които той работи“, допълни още Мария Габриел.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисар Мария Габриел: По-малко от 10% от учениците в селата и малките градове имат достъп до високоскоростен интернет в училище

Еврокомисар Мария Габриел: По-малко от 10% от учениците в селата и малките градове имат достъп до високоскоростен интернет в училище

24 Октомври 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Искам да се обърна към учителите да използват все по-често масивните онлайн курсове. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференция за е-образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Периодично Европейската комисия (ЕК) ги дава на всеки един, който желае да се запише. Не е задължително да си учител по информационни комуникационни технологии. Всеки един може в рамките на тези пет седмици, докато тече курсът да има достъп до безплатни материали, които да му позволят в училище да привлече още повече деца към отговорното използване на технологии. Наше проучване показва, че подпомагането на един учител да използва компютърна програма, лаптоп, има много по-голямо въздействие от предоставеното на таблет на всеки един ученик в класа. Затова със сигурност ще продължа да подкрепям тази инициатива“, обясни тя. „Днес, на европейско ниво, по-малко от 10% от учениците в селата и малките градове имат достъп до високоскоростен интернет в училище. Затова предложихме в следващия програмен период 2021-2027 да има нов инструмент за финансиране на свързаността на училищата. Радвам се, че срещаме много положителни реакции и от Европейския парламент, и от Съвета“, допълни още Мария Габриел.
„Много би ми се искало инициативата Wi fi for you, която е свързана с безплатния високоскоростен интернет на обществени места да бъде такава инициатива за европейските училища. Ще отстоявам много силно тази инициатива, така че да има възможност европейски средства да бъдат предоставена тази свързаност на всички училища в Европа, които говорим. Европейската седмица на програмирането току-що приключи. Гордея се, че имаме нов рекорд – 67 321 събития спрямо 43 хиляди миналата година. Гордея се с това, че със сигурност, че открием, че има още повече училища, които са се включили в тази Европейска седмица на програмирането“, добави Габриел.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисар Габриел Мария: Цифровото образование е основен приоритет на България

Еврокомисар Габриел Мария: Цифровото образование е основен приоритет на България

24 Октомври 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Единият от ангажиментите, който поех пред Европейския парламент в рамките на една година да бъде актуализиран планът за действие в областта на цифровото образование. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференция за е-образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои ни една година, в която ясно да видим резултати и да очертаем нови задачи. Гордея се, че цифровото образование е основен приоритет на България. Искам да благодаря за положителните промени, които виждаме – класните стаи, за въвеждането на новите технологии и обученията на учителите. Това е, може би, един от ключовите елементи, цялостен подход“, заяви Мария Габриел.
„Това, според мен, трябва да запазим и в следващата работа на ЕК. Учителите, училищните ръководители, учениците, родителите да бъдат заедно в основата на каквато и реформа или бъдещи действия в образованието, за да може тя да бъде успешна“, добави още еврокомисарят.
„Всички знаем, че свързаността е първото условие за предприемане на каквито и да било усилия за цифровизация. Последното ни проучване за използването на информационни и комуникационни технологии в училище показва, че има значителна разлика дела на учениците, които учат в училище с високоскоростен интернет. Това ще продължава да бъде едно голямо предизвикателство“, каза Мария Габриел.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел:Днес повече от всякога висококачествено образование означава да подготвим младите хора за живот и развитие в света на цифровите технологии

Еврокомисарят Мария Габриел:Днес повече от всякога висококачествено образование означава да подготвим младите хора за живот и развитие в света на цифровите технологии

24 Октомври 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес повече от всякога висококачествено образование означава да подготвим младите хора за живот и развитие в света на цифровите технологии. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на откриването на конференция по е-образование, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Много силно послание изпраща новата Европейска комисия (ЕК). Образованието, уменията, научните изследвания, иновациите ще бъдат може би за първи път толкова високо в европейският дневен ред. Разбира се, това не трябва веднага удовлетворени", каза още тя.
"Предстои предизвикателство - да го изпълним със съдържание, нови резултати и с нови още по-иновативни отговори на предизвикателства. Всички знаем колко е важно качественото образование, което да позволява на всеки един да реализира своя потенциал като личност, като професионалист. Това е наистина едно от най-важните неща за успеха на европейското общество. Но днес се намираме в епоха на бърз технологичен преход. Затова всички знаем колко важно е все още усилено да работим за да може образователните системи да продължават да, се адаптира към новите реалности", допълни още Мария Габриел.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.