НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова, БСП: Разширяваме кръга  от организации, с които се срещаме и се споразумяваме за общ фронт за честни избори - българите да не губят надежда

Корнелия Нинова, БСП: Разширяваме кръга от организации, с които се срещаме и се споразумяваме за общ фронт за честни избори - българите да не губят надежда

6 Март 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Разширяваме кръга от организации, с които се срещаме и се споразумяваме за общ фронт за честни избори - българите да не губят надежда. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко зависи от вас, начинът да с преодолее статуквото в тази страна е повече хора да излязат да гласуват. Ако излезем всички всички да гласуваме - всеки за когото иска, това е начинът, да се постигне обективност на изборите. Призовавам всички - излезте и гласувайте за партията, която харесвате, но си упражнете правото. Вие сте свободни хора и трябва да имате това свободно право“, подчерта Нинова.
„Днес продължихме срещите си с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка със създаване на общия фронт за прозрачни и честни избори. До мен са колегите Николай Захариев и Петър Величков от съюз на патриотичните сили „Защита“. Това е партия в рамките на коалиция „Обединени патриоти“. Имаме пълно съвпадение на идеите, тезите и начина, по който да се обединим повече хора, за да дадем гаранции, че изборите ще бъдат прозрачни, честни, по нови правила и че ще гарантираме на хората, че гласът им няма да бъде подменен“, обясни Нинова. Лидерът на БСП отчете, че срещата ѝ със „Защита“ е третата поред.
Председателят на формацията „Защита“ Николай Захариев коментира, че с БСП са се обединили около идеята, че честните, справедливи и прозрачни, демократични избори, са без алтернатива. „Те са основата на демокрацията. Досегашният модел вече 30 години показа, че всяка управляваща сила в България прави всичко възможно, ако може по някакъв начин да се измъкне от честните и демократични избори и да наложи свой начин на тяхното провеждане. Мисля, че 30 години са достатъчни, за да се сложи край на това, което се случва последните десетилетия у нас“, заяви Захариев. Той отчете, че са се обединили около темата Изборен кодекс, защото тя няма партиен оттенък.
Във връзка с критиките към БСП, че не са в пленарна зала, но взимат 1/3 от заплатите си, председателят на Градския съвет на „Защита“ - София Петър Величков отчете, че народните представители не са чиновници. „Защита“ Те са избрани от народа, а не от председателя на Народното събрание. Смешно е да се търсят евтини номера и трикове защо не са на работа, защо харчат парите. Те са избрани от хората и тяхната работа е да бъдат сред избирателите“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма да се върнем на този етап в парламента

Корнелия Нинова, БСП: Няма да се върнем на този етап в парламента

27 Февруари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Няма да се върнем на този етап в парламента. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Като причини за това, тя изтъкна, че в онази нощ на гласуването на Изборния кодекс са станали ясни две неща - първо, като опозиция са си свършили работата, а работата на опозицията е да посочва грешките и да дава алтернативи. "Не бяхме чути, затова сме със самочувствие, че ние работата си като опозиция я свършихме", добави Нинова.
Тя уточни, че 26 часа са говорили да не отнемат правото на хората да пренареждат листите. "Не отнемайте правото да се обжалва по съдебен ред, нека да изчистим списъците, всички знаят, че има мъртви души. Не бяхме чути, затова сме със самочувствие, че ние работата си като опозиция я свършихме. От друга страна обаче, вече трета година говорим, че трябва да сложим край на модела на прехода, част от който е задкулисието, при вземане на решението", коментира Нинова.
По думите ѝ истинските решения са били взети в полунощ, скрито и в стаите на парламентарните групи. Според нея, самият Цветан Цветанов е поискал от ДПС подкрепа, за да не падне правителството и да съществува парламента. "Това не е начинът на правене на политика, там не ставаше въпрос за интересите на гражданите", уточни Корнелия Нинова.
"Напуснахме по принципни съображения, не заради партийния си интерес, нарушиха законите, отнеха права на хора и го направиха задкулисно", допълни лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Санкциите за отсъстващите депутати минаха на Правна комисия (ОБЗОР)

Санкциите за отсъстващите депутати минаха на Правна комисия (ОБЗОР)

27 Февруари 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Водещата Правна комисия разгледа редица предложения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Част от тях бяха приети, а други отхвърлени от комисията. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Депутатите от Правна комисия решиха при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител да се прави удръжка равна на основното му месечно възнаграждение. Пропорционално на отсъствията ще се намаляват и представителните разходи. В случаите на 3 поредни и общо 5 за месеца отсъствие ще отпада и класът прослужено време. Правна комисия взе решение всяка парламентарна група да има право на една процедура по начина на водене по точка от дневен ред. Предложението бе внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев в промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. То бе прието с 5 гласа „за“, 2 – „против“ и 2 – „въздържали се“, като окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов бе предложил сходна поправка, но я оттегли. Данаил Кирилов аргументира предложението в Правилника с мотивите, че с 15 процедури в пленарна зала по един и същи повод става половин час дебат. Колегата му Димитър Лазаров от ГЕРБ допълни тезата му, че с процедурите се злоупотребява.
Христиан Митев от „Обединени патриоти“ също коментира предложението и се съгласи, че с процедурите по начина на водене се злоупотребява с право и чрез тях се правят политически декларации.
Депутатът Хамид Хамид от ДПС остро възрази срещу това предложение. Според него се злоупотребява с това право, но трябва тези, които го правят да бъдат наказвани. Хамид заяви, че намира предложението за абсурдно и го изумява само, че не са предложили и не са забранили на тези, които водят заседанието на парламента да грешат само по един път.
Без нито един „за“, с 12 - „против“ и 1 „въздържал се“ Правната комисия отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати. Предложението бе разписано в промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и с него се предлагаше народните представители да получават месечно възнаграждение в размер на 2 946 лв.
На пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира промените в Правилника на Народното събрание заради отсъствието на депутатите от БСП. „В ръцете на мнозинството е да променят Правилника, ние сме дали своето становище, отказваме да получаваме заплатите си, но въпросът трябва да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение да се намалят и замразят заплатите на депутатите“, каза Нинова. Тя коментира и темата с командировъчните.
По думите ѝ депутатите от БСП, които са взели командировъчни за изложение за лов и риболов в Залцбург, ще върнат веднага парите, защото според нея това е недопустимо. „Ако зависеше от мен, не бих поставила подпис под такава командировка. И не е разбираемо защо г-жа Караянчева се е подписала“, каза още Нинова. Изказването ѝ породи задочен спор с председателя на парламента Цвета Караянчева, която отговори следното: „Корнелия Нинова да не търси медийни изяви на мой гръб или на институцията, която представлявам“. Караянчева обясни, че без да мине през ръководството на парламентарните групи, няма как да подпише документ за пътуване на депутати. Председателят на Народното събрание уточни, че най-вероятно някой от заместник-председателите или секретаря на групата от БСП се е разписал. Тя отказа да назове кой точно се е подписал и призова този въпрос да бъде зададен на Корнелия Нинова. Караянчева апелира лидерът на БСП да не търси причините в нея заради това, че депутатите ѝ не я слушат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия реши при общо 5 неизвинени отсъствия за месеца депутатите да бъдат лишавани от основните си месечни възнаграждения

Правна комисия реши при общо 5 неизвинени отсъствия за месеца депутатите да бъдат лишавани от основните си месечни възнаграждения

27 Февруари 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Правна комисия реши при общо 5 неизвинени отсъствия за месеца депутатите да бъдат лишавани от основните си месечни възнаграждения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Окончателното решение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ще бъде взето от пленарна зала. Приетият текст гласи, че при неоправдано отсъствие от 3 поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка равна на основното му месечно възнаграждение. Пропорционално на отсъствията ще се намаляват и представителните разходи. В случаите на 3 поредни и общо 5 за месеца отсъствие ще отпада и класът прослужено време.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Работното място на народния представител не е фиксирано в пленарна зала

Хамид Хамид, ДПС: Работното място на народния представител не е фиксирано в пленарна зала

27 Февруари 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Работното място на народния представител не е фиксирано в пленарна зала. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на дебатите за удръжките за отсъствия на депутатите в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Хамид Хамид санкции има и те са две трети от възнаграждението, когато един народен представител отсъства повече от пет дни от месеца или от три последователни пленарни заседания. „Кой определи, че работното място на народния представител е пленарната зала? Аз твърдя, че заедно с вас прекарваме по 10 часа на заседания, после ходя в Комисията по външна политика, после във Временната за паспортите. Аз няма да се вясвам в пленарна зала, вие ще ме глобите, но ще работя 20 часа. Работното място на народния представител е не само в пленарна зала. Има комисии и групи за приятелство, международни делегации. При моя избирател също ми е работното място“, каза още Хамид Хамид.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: Не съм съгласен, че санкциите срещу отсъствия на депутатите са диктатура

Христиан Митев, НФСБ: Не съм съгласен, че санкциите срещу отсъствия на депутатите са диктатура

27 Февруари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
София. Не съм съгласен, че санкциите срещу отсъствия на депутатите са диктатура. Това каза народният представител от НФСБ Христиан Митев по време на дебатите за удръжките за отсъствия на депутатите в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него, ако се каже, че това е диктатура, трябва да се каже, че в Поргугалия също има диктатура. По думите му там не се губи възнаграждението, а народният представител си губи статута на такъв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Димитров, ВМРО: Да помислим дали изобщо да пристъпим към санкции за отсъствията на депутатите

Емил Димитров, ВМРО: Да помислим дали изобщо да пристъпим към санкции за отсъствията на депутатите

27 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Да помислим дали изобщо да пристъпим към санкции за отсъствията на депутатите. Това каза народният представител от ВМРО Емил Димитров по време на дебатите за удръжките за отсъствия на депутатите в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него се прави парламентарна диктатура. „Не мога да не подкрепя предложението на Искрен Веселинов, но не съм убеден, че швейцарското правило е най-доброто, защото това не са депутати пенсионери“, заяви Димитров. Той заяви, че не е убеден за ефекта, тъй като тази практика с отсъствията не я въвеждат от БСП. Той предложи направо да се отменят заплатите на опозицията. „Които управляват, взимат заплати, които не – няма“, добави още той. Димитров заяви, че депутатите от БСП не са в парламента, защото не са доволни от законите, които се приемат и че са игнорирани, а сега им се показва, че може и правилникът да се промени. Димитров заяви, че се приемат процедурни правила без половината от депутатите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Без нито един „за“, с 12 - „против“ и 1 „въздържал се“ Правна комисия отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати

Без нито един „за“, с 12 - „против“ и 1 „въздържал се“ Правна комисия отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати

27 Февруари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Без нито един „за“, с 12 - „против“ и 1 „въздържал се“ Правна комисия отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати, предаде репортер нa Агенция „Фокус“. Предложението бе разписано в промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и с него се предлагаше народните представители да получават месечно възнаграждение в размер на 2 946 лв. В рамките на дебата Хамид Хамид от ДПС предложи да се допълни парламентарния тълковен речник с това какво значи нагъл популизъм. Според него това е, когато народен представител или група от народни представители внасят предложение за замразяване на заплати и вместо да го защитават, се редят в другата страна на коридора да си вземат командировъчни и пари за разходи. "Обидно е да разглеждаме този текст", посочи още Хамид.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия реши всяка парламентарна група да има право на една процедура по начина на водене по точка от дневен ред

Правна комисия реши всяка парламентарна група да има право на една процедура по начина на водене по точка от дневен ред

27 Февруари 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Правна комисия реши всяка парламентарна група да има право на една процедура по начина на водене по точка от дневен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев в промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. То бе прието с 5 гласа „за“, 2 – „против“ и 2 – „въздържали се“. като окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов бе предложил сходна поправка, но я оттегли. Данаил Кирилов аргументира предложението в Правилника с мотивите, че с 15 процедури в пленарна зала по един и същи повод става половин час дебат. Колегата му Димитър Лазаров от ГЕРБ допълни тезата му, че с процедурите се злоупотребява.
Христиан Митев от „Обединени патриоти“ също коментира предложението и също се съгласи, че с процедурите по начина на водене се злоупотребява с право и чрез тях се правят политически декларации.
Депутатът Хамид Хамид от ДПС остро възрази срещу това предложение. Според него се злоупотребява с това право, но трябва тези, които го правят да бъдат наказвани. Хамид заяви, че намира предложението за абсурдно и го изумява само, че не са предложили и не са забранили на тези, които водят заседанието на парламента да грешат само по един път. Хамид предложи параграфът да отпадне, но предложението му бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: С предложенията в ГПК връщаме баланса, тъй като законодателството ни е в полза на силните на деня

Омбудсманът Мая Манолова: С предложенията в ГПК връщаме баланса, тъй като законодателството ни е в полза на силните на деня

27 Февруари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. С предложенията в ГПК връщаме баланса, тъй като законодателството ни е в полза на силните на деня. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти във връзка с промените в Гражданския процесуален кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С група експерти от моя екип също и магистрати, преподаватели по право от няколко месеца работим по предложения за промени в законодателството, които да върнат нарушения баланс между интересите на потребители, монополисти и банки. Ясно е, че законодателството ни е в полза на силните на деня, на монополните дружества, събирачите на дългове, бързите кредити, на банките, които имат бързи и облекчени процедури да си събират вземанията. Подкрепа за нашите усилия е становището на ЕК, която в края на януари даде двумесечен срок на България да се приведе в съответствие с европейските изисквания. Става дума за това, че в момента съдът не може да следи служебно за неравноправни клаузи в договора между монополисти и банки и потребители“, каза Манолова. Тя посочи, че също така реално потребителите нямат възможност да спрат принудителното изпълнение, което започва в облекчена за банките и монополистите процедура. „С предложенията, които сме направили, връщаме баланса. Даваме възможност на гражданите да могат да спрат във всеки един случай принудителното изпълнение, започнато от банка или монополно дружество“, обясни Манолова. Омбудсманът посочи, че се дава в закона четиристепенно ниво на защита по отношение на неравноправни клаузи с договори с потребители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обмудсманът Мая Манолова: Поех ангажимент да внеса промени в Изборния кодекс, за да могат  българските граждани във Великобритания да гласуват на евроизборите

Обмудсманът Мая Манолова: Поех ангажимент да внеса промени в Изборния кодекс, за да могат българските граждани във Великобритания да гласуват на евроизборите

27 Февруари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Поех ангажимент да внеса промени в Изборния кодекс, за да могат българските граждани във Великобритания да гласуват на евроизборите. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседанието на Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя отчете, че след Брекзит те ще бъдат реално лишени от възможността да гласуват на евроизборите. „Поех пред тях ангажимент да направя законодателно предложение. Ще го внеса до г-жа Караянчева и до г-н Кирилов, което да даде възможност поне на предстоящите избори, българите във Великобритания да могат да гласуват. Опора за това е едно решение на ЕК, константна е позицията на ЕП и на Съвета на ЕС, които призовават страните членки да осигурят възможност на своите съграждани“, каза Манолова. „Знам, че това е тема, която ще е дълга, има различни мнения, различни аргументи. По отношение на българите във Великобритания става дума за вече предоставени права. Много съм чувствителна към отнемането на дадени права на гражданите. Апелирам сега с отварянето на ИК в преходните разпоредби, приготвила съм ви едно предложение за текст да дадете възможност на българите във Великобритания да гласуват“, заяви още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Поела съм ангажимент към българските граждани да направя предложения в Гражданския  процесуален кодекс

Омбудсманът Мая Манолова: Поела съм ангажимент към българските граждани да направя предложения в Гражданския процесуален кодекс

27 Февруари 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Поела съм ангажимент към българските граждани да направя предложения в Гражданския процесуален кодекс. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на представянето на промените в Гражданския процесуален кодекс пред Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Манолова заяви, че съвсем коректно проектът е бил предложен и обсъден в рамките на екипа на Министерство на правосъдието. „Те се присъединиха към всички предложения, които сме направили, като единствените разминавания се отнасят до Чл. 417. Нашето предложение е във всички хипотези на 417 възражението на длъжника да води до спиране на принудителното изпълнение в изключение на случаите, в които става дума за събиране на вземания на държавата и общините и когато става дума за некоректен работодател, който следва да си плаща на работниците. Иначе във всички други хипотези на този текст гражданина да може да се защити от принудителното изпълнение от банки, от бързи кредити или колектори, които са се снабдили с нотариални договори“, допълни Манолова. Тя заяви, че може би министерството ще има и свое предложение. Много се надявам, че нашето предложение ще намери своите поддръжници сред народните представители. Аз като омбудсман имам поет ангажимент към българските граждани да направя такива предложения. В случая подкрепата на ЕК ще бъде изключително важна това да бъде реализирано и финализирано с успех“, допълни Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Без да мине през ръководството на парламентарните групи няма как да подпиша документ за пътуване на депутати

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Без да мине през ръководството на парламентарните групи няма как да подпиша документ за пътуване на депутати

27 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Без да мине през ръководството на парламентарните групи няма как да подпиша документ за пътуване на депутати. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с пътуването на депутати в командировка в Залцбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Караянчева уточни, че най-вероятно някой от заместник-председателите или секретаря на групата от БСП се е разписал. Тя отказа да назове кой точно се е подписал и призова този въпрос да бъде зададен на Корнелия Нинова. „Когато получим покана от някое министерство или държава за пътуване в чужбина, аз резюлирам това до протокола. Протоколът изпраща писмото до съответната ресорна комисия или до съответната парламентарна група. Когато имаме подписите на председателите на парламентарните групи, едва тогава аз подписвам заповедта за командироване. Няма как това да стане без аз да имам санкцията на председателите на парламентарните групи“, заяви Караянчева. Тя уточни, че някой от ръководството на ПГ на „БСП за България“ се е разписал. „Нека тя да каже кой се е подписал", добави Караянчева. Тя обърна внимание, че Нинова не може да си контролира народните представители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Корнелия Нинова да не търси медийни изяви на мой гръб или на институцията, която представлявам

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Корнелия Нинова да не търси медийни изяви на мой гръб или на институцията, която представлявам

27 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова да не търси медийни изяви на мой гръб или на институцията, която представлявам. Това каза председателят на НС Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с казаното от Корнелия Нинова, че ако е зависило от нея, е нямало да подпише командировъчни на депутати за ловното изложение Залцбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да призова г-жа Нинова да не търси медийна изява на мой гръб или на гърба на институцията, която аз представлявам", заяви Караянчева. Тя призова още Нинова да не търси причините в нея.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Депутатите от партията, които са взели командировъчни за изложение за лов и риболов в Залцбург, ще върнат веднага парите, защото това е недопустимо

Корнелия Нинова, БСП: Депутатите от партията, които са взели командировъчни за изложение за лов и риболов в Залцбург, ще върнат веднага парите, защото това е недопустимо

27 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от БСП, които са взели командировъчни за изложение за лов и риболов в Залцбург, ще върнат веднага парите, защото това е недопустимо. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще коментира излязлата информация, че двама депутати от БСП са пътували командировка в Залцбург в дните, в които партията вече беше напуснала парламента, Нинова посочи, че това поведение е абсолютно недопустимо. „И вчера им казах веднага да връщат парите, които са ползвали. Ако зависеше от мен, не бих поставила подпис под такава командировка. И не е разбираемо защо г-жа Караянчева се е подписала. И не само защото отсъстваме от парламента, мнението ни е, че дори и да сме там, не трябва да се харчат пари за лов и риболов. Това нито повишава качеството на законодателната работа, нито авторитета на парламента. За мен е недопустимо да ходиш на изложение на лов и риболов с пари на хората. Нашите колеги ще ги върнат веднага“, заяви Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще работим с извънпарламентарни партии и граждански организации, всеки с каквито възможности разполага, за да гарантираме честни избори

Корнелия Нинова, БСП: Ще работим с извънпарламентарни партии и граждански организации, всеки с каквито възможности разполага, за да гарантираме честни избори

27 Февруари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Ще работим с извънпарламентарни партии и граждански организации, всеки с каквито възможности разполага, да гарантираме честни избори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди няколко дни обявихме намерението си да се срещнем с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка с промените в Изборното законодателство и да потърсим общи позиции в защита на честни избори, прозрачност, свобода на избора и да пресечем всякакви възможности, законодателни и практически, за подмяна на вота на хората и за кражба на изборите. Направихме такива срещи с едно гражданско сдружение, днес се срещнахме и с Партия на зелените и това ще продължи като процес“, заяви Нинова.
„В разговорите се видя, че имаме еднакви позиции по отношение на приетите промени от управляващото мнозинство. Настояваме да се отменят гласуваните текстове, да се пристъпи към възстановяване на правото в комисиите решенията да се взимат с 2/3, тоест всички партии да имат възможност да участват, да се възстанови обжалването във Върховния административен съд, да се изчистят списъците от мъртвите души, да се възстановят преференциите. Това са всички искания, които знаете, че поставихме както по време на гласуването на Кодекса, така и след това. По тези теми имаме разбиране и ще работим съвместно заедно с тях и с други граждански организации и партии извън парламента, всеки с каквито възможности разполага, за да гарантираме този свободен и честен избор. Няма значение партийната ни принадлежност и идеологически различия или близости. Тук стоят въпроси над нашите тясно партийни интереси - за демократичния процес на избор, правовата държава, върховенството на закона, свободен избор на всеки един български гражданин“, коментира още тя.
Владимир Николов от Партията на зелените също заяви, че позициите им с БСП по така приетия Изборен кодекс съвпадат. "И ние сме за пълната му отмяна, защото смятаме, че върховенството на закона и провеждането на честни изобри, които да защитят вота и правата на всеки бълг гражданини е, изключително важно. Имаме принципна позиция, която съвпадат с тази на БСП за отмяната на така приетия изборен закон", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма да участваме в обсъждането на президентското вето върху Изборния кодекс, ще работим за общ фронт за гарантиране на честни избори

Корнелия Нинова, БСП: Няма да участваме в обсъждането на президентското вето върху Изборния кодекс, ще работим за общ фронт за гарантиране на честни избори

27 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Няма да участваме в обсъждането на президентското вето върху Изборния кодекс, ще работим за общ фронт за гарантиране на честни избори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обявихме намерението си да се срещаме с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка с промените в Изборния кодекс, за да се опитаме да прекъснем всякакви възможности за подмяна на вота“, отбеляза Нинова. По думите ѝ заедно с представителите на Партията на зелените имат еднаква позиция по отношение на приетите от управляващите промени и настояват за отмяната им. „По тези теми имаме разбиране и ще работим съвместно заедно с тях и с други организации, за да гарантираме този свободен и честен избор. Това са въпроси над нашите тяснопартийни интереси“, каза още тя.
На въпрос дали ще присъстват в пленарна зала на обсъждането на ветото на президента върху Изборния кодекс, тя отговори: „Вече обявихме нашето решение, че няма да влизаме в парламента при обсъждането на ветото. Самите управляващи обявиха предварително, че ще го отхвърлят, без дори да са прочели мотивите“. По думите на Нинова БСП няма смисъл да участват в нов дебат, в който да изложат отново същите мотиви, които са излагали в продължение на 25 часа, когато са били гласувани промените.
Във връзка с промените в правилника на Народното събрание заради отсъствието на депутатите от БСП, тя коментира: „В ръцете на мнозинството е да променят правилника, ние сме дали своето становище, отказваме да получаваме заплатите си, но въпросът трябва да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение да се намалят и замразят заплатите на депутатите“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Предложенията за спиране на заплатите на народните представители са посегателство върху парламентаризма

Йордан Цонев, ДПС: Предложенията за спиране на заплатите на народните представители са посегателство върху парламентаризма

27 Февруари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Предложенията за спиране на заплатите на народните представители са посегателство върху парламентаризма. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев относно предложениято за промени в правилника на Народното събрание, с които да бъдат удържани средства или да не бъдат изплащани заплати на народните представители, които отсъстват от парламента без основателна причина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз видях няколко проекта, за кой говорите не знам. Нашата оценка е, че повечето от тях са посегателството върху парламентаризма. Буквално посегателство върху парламентаризма. Парламентаризмът не е това, което повечето хора си мислят – натискане на копчета и обслужващ персонал. В Конституцията има текст за свободната воля на депутатите - малко да се замислят“, коментира той.
Цонев обясни, че нито едно от предложенията няма да бъде подкрепено от ДПС. „Нашата теза се казва пред вас, ще се каже и в комисия, и в зала. Зачестиха посегателствата върху парламентаризма, включително и по битови-организационни финансови въпроси. Време е да се замислим и аз ви призовавам да излезем от това дребнотемие и да помислим какъв тип държава искаме да имаме“, отбеляза Цонев. Той каза, че ДПС няма да последва примера на БСП и няма да напусне парламента. „Всеки опит парламентът да бъде превърнат в услуга или слуга на някой е вреда за гражданите и държавата“, уточни той. Според него никой не говори за работата, която трябва да върши парламентът, нито за качеството на законите. „Никой не говори, че се занимаваме с дневен ред, чиято задача е само да запълни времето. И това го прави управляващото мнозинство. Да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им брак с националистите“, допълни Цонев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В централата на БСП ще бъде дадено изявление след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените

В централата на БСП ще бъде дадено изявление след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените

27 Февруари 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа в централата на БСП на „Позитано 20“ ще бъде дадено изявление след среща между представители на НС на БСП и Партията на зелените. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. От страната на БСП в срещата ще участват: Корнелия Нинова, Крум Зарков, Георги Свиленски, Филип Попов и Вяра Емилова. Представителите на Партията на зелените ще бъдат: Владимир Николов, Андон Тодоров и Христо Дунчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Народното събрание може да работи и без БСП, негативите от тази глупотевина ще се понесат от тях

Валери Симеонов, НФСБ: Народното събрание може да работи и без БСП, негативите от тази глупотевина ще се понесат от тях

27 Февруари 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание може да работи и без БСП, негативите от тази глупотевина ще се понесат от тях. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предложени от НФСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много зле говори за тях. Тези хора са избрани от техните избиратели да работят в Народното събрание. Такава форма на неприсъствие в Народното събрание не е предвидена, няма и не бива да се счита като някакъв гениален политически ход. Същото се отнася и за невлизането в зала на ГЕРБ в по-предното Народно събрание. Аз не одобрявам този начин на изразяване на политичeско отношение към опозиция или към управляващи. Всички са избрани за да работят в Народното събрание“, заяви Симеонов. По думите му в самото Народно събрание има начини да изразиш своята позиция. „Какво означава няма да се явяват в Народното събрание. Това означава отказ от изпълнение на служебни задължения. Тъй като аз идвам от бизнеса, не мога да си представя, че някой мой работник или някой мой служител ще каже, че ще протестира срещу методите на работа във фирмата, като не присъства на работа. Като не присъстваш на работата, ти трябва да бъдеш уволнен“, заяви още Симеонов. По думите му трудовите взаимоотношения са по-различни, но те трябва да носят отговорността на своето присъствие.
Попитан за отношенията в „Обединени патриоти“, Симеонов заяви, че има други негови колеги, които са по коментирането.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Нито на ГЕРБ, нито на БСП им стиска да внесат промени в правилника, които биха ударили и по техните депутати

Валери Симеонов, НФСБ: Нито на ГЕРБ, нито на БСП им стиска да внесат промени в правилника, които биха ударили и по техните депутати

27 Февруари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Нито на ГЕРБ, нито на БСП им стиска да внесат промени в правилника, които биха ударили и по техните депутати. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предложени от НФСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обърна внимание, че битката между ГЕРБ и БСП продължава повече от седмица. „Нито на едните, нито на другите им стиска да внесат едни промени, които биха ударили по техни депутати. Ние го правим, защото всички тези хора са избрани, за да работят съгласно Правилника на Народното събрание. Те не работят по този правилник. Има масови случаи на отсъствие, има случаи на сутрешно регистрирани и неоставане на заседание, което също е форма на неспазване на работното време и изборните ангажименти“, заяви Симеонов. Той представи предложенията на НФСБ, а именно тези, които не присъстват на пет заседания за един месец не получават никакво заплащане. „Нито трудово възнаграждение, нито допълнителни възнаграждения, които са така наречените представителни. Считаме, че по този начин ще се постигне дисциплиниращият ефект“, обясни Симеонов. По думите му малко от депутатите спазват работното време, както е нормативно определено от правилника. „Заложили сме преодоляването на една друга хитрост, при която сутринта се прави регистриране. На депутата му се води работен ден, но той не участва в гласуването просто защото след регистрирането изчезва. Или идва някъде по средата на работния ден, гласува по някоя точка. По този начин той се регистрира за деня, че е присъствал и получава пълно възнаграждение за деня. Това също е несправедливо. Нека да бъде така добър да присъства на повечето от половината гласувания“, допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия ще разгледа предложенията за промени в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите

Правна комисия ще разгледа предложенията за промени в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите

27 Февруари 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Правна комисия ще разгледа предложенията за промени в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите. Това предвижда програмата за работа на Правна комисия. Заседанието ще се проведе от 14.30 ч. в зала 238 на Народното събрание. Промените в Правилника бяха една от най-обсъжданите теми миналата седмица след решението на БСП да напусне пленарна зала в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. В тази връзка управляващото мнозинство обяви, че обмисля промени в Правилника с цел отсъстващите депутати да не получават пари от парламента.
Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл предложение при неоправдано отсъствие от проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лв. от месечното възнаграждение. Кирилов предлага още всяка парламентарна група да има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване. Сходно е предложението и на ВМРО, които предлагат на депутатите, които не са участвали в повече от половината регистрации за откриване в рамките на един месец или в повече от половината поименни проверки, да се прави удръжка в размер на 2/3 от основното им възнаграждения. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка равна на месечното му възнаграждение, и Народното събрание да не поема допълнителните му възнаграждения. От НФСБ предлагат, когато депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания в пленарно заседание, да му се прави удръжка, равна на 1/2 от дневното му възнаграждение На 26 февруари е внесена сходна промяна в правилника от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и група народни представители. Предложението на „Атака“ не е включено в предварителния дневен ред на комисията.
Правна комисия ще разгледа и предложението на ПГ на „БСП за България“ за намаляване на депутатските заплати и замразяването им до новото от края на 43-тото Народно събрание. БСП предлагат депутатите да получават възнаграждение в размер на 2 976 лв. и настояват министърът на финансите в двумесечен срок от приемането на настоящото решение да изготви предложение за нов начин на определяне на размера на месечното възнаграждение, получавано от народните представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ внесе в Народното събрание предложение за промяна на възнагражденията на депутатите при отсъствия

НФСБ внесе в Народното събрание предложение за промяна на възнагражденията на депутатите при отсъствия

25 Февруари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание днес промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ. Част от предложенията засягат финансовите правила – променят се алинея 3 и алинея 4. „Сега действащата алинея 3 постановява, че при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител - се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, и Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните му разходи по чл. 11. С предложената промяна при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка в размер на месечното му възнаграждение и Народното събрание не поема допълнителните му разходи по чл. 11“, се казва в мотивите.
„Освен това, отпада правилото, че в този случай народният представител ще получава една трета от възнаграждението си, като така ще действа единствено разпоредбата на ал.1, чл. 13 от Финансовите правила, съгласно която при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение, без значение колко дни отсъства неоправдано“, заявяват още вносителите от НФСБ.
Според тях този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. Освен това, обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители по чл. 11 от Финансовите правила.
ОТ НФСБ предлагат също така, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа една втора от дневното му възнаграждение. „Гласуването на законопроекти и проекти за решения е едно от основните задължения на народния представител, като по този начин той изразява позициите и защитава интересите на тези, които са го избрали. Ето защо, неизпълнението на това задължение следва да бъде скрепено със съответна финансова санкция“, заявяват в мотивите си вносителите.
От НФСБ предлагат още допълнение на чл. 55, като се създаде нова алинея 5, в която да се регламентира максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право. „За съжаление, през последните години, а особено – през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието. Считаме, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество“, заявяват в мотивите си вносителите от НФСБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава спорът между управляващи и опозиция за отсъствията, заплатите, правилника и парламентаризма (ОБЗОР)

Продължава спорът между управляващи и опозиция за отсъствията, заплатите, правилника и парламентаризма (ОБЗОР)

22 Февруари 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Трети ден опозицията не участва в пленарните заседания. Продължава и спорът между управляващи и опозиция за отсъствията, заплатите, правилника и парламентаризъма. В четвъртък управляващите обявиха, че обмислят промени в Правилника за дейността на Народното събрание. Причината бе фактът, че въпреки отсъствието им от Народното събрание депутатите от БСП взимат 1/3 от заплатите си. След тази заявка лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което заяви, че депутатите й се отказват от всякакви възнаграждения и от командировъчни и дневни пари. Епистоларният дебат продължи и в петък, когато Цвета Караянчева изпрати писмо до Нинова. В него Караянчева обясни, че възнагражденията извън удръжките за отсъствията на депутатите от БСП, са законово дължими и ще бъдат начислявани.
В свое изявление пред журналисти председателят на парламента Цвета Караянчева определи писмото на Корнелия Нинова като „една декларация“. Тя допълни, че не знае дали парламентарните групи подготвят промени в правилника заради отсъствията и уточни, че на коалиционен съвет са разменени такива мисли с коалиционните партньори на ГЕРБ, но все още няма внесени поправки. Караянчева подчерта, че спазва стриктно правилника и не може да наложи административни санкции на опозицията, които не са разписани в него. „Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни. Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата „БСП за България“ да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание“, заяви Караянчева. По думите й това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание е проблем на парламентарната група на БСП. „Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни", обясни Караянчева. Тя обърна внимание, че има и заминали народни представители от БСП на чуждестранна командировка.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че ГЕРБ имат проблем, щом свеждат въпроса за справедливостта до командировъчните. Тя подчерта, че решението за отказа от заплати е взето от общото събрание на парламентарната група в сряда. По думите й няма как във вторник да нарушиш решение, което е взето в сряда и в тази връзка Нинова посочи, че няма нищо укоримо в изнесените факти от Караянчева.
„От сряда нататък никой от нас не ползва пари от парламента“, каза тя. Според нея има механизъм да се спрат парите на БСП. „За една нощ управляващите приеха куп лобистки закони - за часове да променят правилника и да запишат: „докато не идвате на работа, няма да получавате пари“, каза още лидерът на БСП и се обърна към управляващите: „Променете правилника на Народното събрание в следните посоки. Първо, намалете заплатите на депутатите, каквото предложение сме внесли. Три месеца стои на бюрото на г-жа Караянчева и няма движение по този законопроект. Второ, замразете заплатите на депутатите, след като ги намалите. Не е нито морално, нито икономически обосновано и е много несправедливо заплатите на депутатите да растат всеки три месеца с ръста на средната заплата, когато два милиона и половина българи живеят на прага на бедността. Трето, напишете в новите правила, тъй като е във вашите ръце това да не се дават заплати, когато не се ходи на работа. Не една трета, не две трети, не половин“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: От сряда нататък никой от нас не ползва пари от парламента - ГЕРБ имат проблем щом свеждат въпроса за справедливостта до командировъчните

Корнелия Нинова, БСП: От сряда нататък никой от нас не ползва пари от парламента - ГЕРБ имат проблем щом свеждат въпроса за справедливостта до командировъчните

22 Февруари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. От сряда нататък никой от нас не ползва пари от парламента - ГЕРБ имат проблем щом свеждат въпроса за справедливостта до командировъчните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението на ПГ на „БСП за България“ да не взимаме никакви пари, командировъчни и всичко останало взехме в сряда на общо събрание на парламентарната група. Разбирам, че в понеделник и вторник преди решението на парламентарната група, колегите са си ползвали командировъчните в избирателните райони и го намирам за естествено. Не може в понеделник и вторник да изпълняваш решение, което сме взели в сряда“, заяви още Нинова. Тя припомни, че в неделя е взето решението БСП да напусне парламента, а в сряда на общо събрание на парламентарната група са решили да не искат никакви пари. Лидерът на БСП заяви, че от сряда нататък никой не ползва никакви пари от парламента. На въпрос дали има депутати от БСП, които се притесняват да вземат заплата, лидерът на партията коментира, че с това много се злоупотребява. „При нас решенията се вземат в обсъждане, на общи събрания, с гласуване. Решението за напускане на Народното събрание беше взето със 77 гласа „за“, 3 - „против“ и 33 - „въздържали се“ на Национален съвет на БСП, където присъстваха 116 души от цяла България“, допълни Нинова. Тя обясни, че групата ще прецени какво ще прави с 1/3 от възнагражденията си. Попитана дали БСП има опция да върне мандатите си, Нинова заяви, че такова нещо не е обсъждано. „Да, ние се отказваме от всякакви заплати. Дайте да въведем големия въпрос за справедливостта. Не може и преди една седмица заплатата ни е пораснала с 300 лв. На какво основание?“, заяви още Нинова. Във връзка с информацията, че предложенията на БСП за депутатските заплати са на етап разглеждане в Правната комисия, Нинова заяви: „Да ги забързат“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: За една нощ управляващите приеха куп лобистки закони - за часове да променят правилника и да запишат: „докато не идвате на работа, няма да получавате пари“

Корнелия Нинова, БСП: За една нощ управляващите приеха куп лобистки закони - за часове да променят правилника и да запишат: „докато не идвате на работа, няма да получавате пари“

22 Февруари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. За една нощ управляващите приеха куп лобистки закони - за часове да променят правилника и да запишат: „докато не идвате на работа, няма да получавате пари“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че е видяла писмото на председателя на парламента Цвета Караянчева. Според нея механизмът е: "Законите могат да се променят и трябва да се променят". "Обръщам се към мнозинството в парламента: променете правилника на Народното събрание в следните посоки. Първо, намалете заплатите на депутатите, каквото предложение сме внесли. Три месеца стои на бюрота на г-жа Караянчева и няма движение по този законопроект. Второ, замразете заплатите на депутатите, след като ги намалите. Не е нито морално, нито икономически обосновано и е много несправедливо заплатите на депутатите да растат всеки три месеца с ръста на средната заплата, когато два милиона и половина българи живеят на прага на бедността. Трето, напишете в новите правила, тъй като е във вашите ръце това да не се дават заплати, когато не се ходи на работа. Не една трета, не две трети, не половин“, каза Нинова. По думите й, когато не ходиш на работа, не трябва да получаваш заплата. „Намаляваш заплатата на депутатите, замразяваше ги и постигаш ефекта на справедливост“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Обективният резултат от сегашното управление на страната е високата миграция

Мустафа Карадайъ, ДПС: Обективният резултат от сегашното управление на страната е високата миграция

22 Февруари 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Обективният резултат от сегашното управление на страната е високата миграция. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Карадайъ обясни, че председател на предизборния щаб на ДПС за изборите ще бъде председателят на партията. „Ние направихме много отговорен и сериозен анализ на ситуацията в страната, поставихме си определени цели за изборни резултати, но колко евродепутати ще имаме – ще разберем“, посочи Карадайъ. „По време на заседанието на Централния съвет всички колеги се обединиха около тезата, че обективният критерий за резултатите от сегашното управление е високата миграция“, заяви той.
„Предсрочните парламентарни избори са отговорност. Управлението също е отговорност – то изисква и визия, не само пребиваване на власт. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция. Не казваме, че няма добре реализирани политики, но дори и най-добре реализираните неща не са били целенасочена политика“, заяви председателят на ДПС.
Карадайъ коментира и темата за напускането на депутатите от БСП и предложенията за отпадане на заплатите. „Спомням си, че през 2014 г. ГЕРБ не правиха такива предложения. Според ДПС това е един легален политически инструмент за правене на политика – и напускането на парламента, и участието в комисии, и участие в дебати, и предложение на законопроекти, среща с избиратели, отстояване на политики и позиции. Но важният дебат, който в момента не се провежда, е дебатът за приоритетите на страната“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Уважаеми управляващи, променете закона, намалете и замразете депутатските заплати и запишете, че който не работи, не получава нищо

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Уважаеми управляващи, променете закона, намалете и замразете депутатските заплати и запишете, че който не работи, не получава нищо

22 Февруари 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ напусна Народното събрание и заяви, че не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво, докато отсъства от парламента. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук", съобщиха от пресцентъра на БСП. „Съгласно Правилника за работа на парламента, дори да не ходиш на работа, получаваш част от заплатата си. Ние декларирахме, че не желаем и тези суми. За целта управляващите се заканиха да променят Правилника. Нека го направят, но ние поставихме въпроса да се гласува и нашето предложение, което внасяме за трети път и от три месеца стои без движение. Искаме да се реши принципно въпроса за депутатските заплати. Те растат на всеки три месеца автоматично с ръста на средната работна заплата“, пише още Нинова. По думите ѝ това е несправедливо, икономически необосновано и морално укоримо. „Несправедливо е над 2 милиона българи да живеят на прага на бедността, да се увеличават неравенствата, а заплатите на политическия елит да растат. Като поставихме така принципно въпроса и настоявайки да се приеме нашето предложение, управляващите взеха завой. За да не се отваря темата за намаляването на депутатските заплати, се отказаха от намерението си да променят Правилника за работа на парламента и да накажат БСП“, заявява Нинова.
„Твърдят, че е наше законово право да получаваме пари, без да ходим на работа. Но законите се променят, нали?
Уважаеми управляващи, променете закона, намалете и замразете депутатските заплати и запишете, че който не работи, не получава нищо. Вие имате мнозинство, това решение е във Ваши ръце. Не го ли направите, ще се види истината. Не ви е грижа за справедливостта и народа, а само за собствения ви джоб.
Гарантирам, че ако българските граждани преценят, че БСП е достойна да управлява, това, което искаме днес, ще е едно от първите решения на следващото Народно събрание“, пише още лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ако Корнелия Нинова не може да си контролира групата си е нейн проблем - не мога да наложа административни санкции

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ако Корнелия Нинова не може да си контролира групата си е нейн проблем - не мога да наложа административни санкции

22 Февруари 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако тя не може да си контролира парламентарната група, е нейн проблем. Аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично или да променя правилника. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с отсъствието на депутатите от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос какво се случва със заплатите на БСП, Караянчева заяви, че тя ще бъде превеждана в сметките на народните представители. „На нея ще бъдат правени съответните от удръжки, както е по правилник. Всичко, което е написано по правилник, стриктно се спазва в Народното събрание“, заяви още председателят на парламента.
Караянчева допълни, че не знае дали парламентарните групи подготвят промени в правилника заради отсъствията. Тя уточни, че на коалиционен съвет са разменени такива мисли с коалиционните партньори на ГЕРБ, но все още няма внесени поправки в правилника.
Попитана дали парламентарният контрол е провален заради БСП, Караянчева отговори: „Това не е провал на парламентарния контрол. Аз казах от парламентарната трибуна, че въпросите, които са били зададени са преформатирани в писмени. Над 100 въпроса има качени на сайта на Народното събрание. Продължаваме с изслушване на министър Маринов за ТЕЛК-овете“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Писмото на Корнелия Нинова, че депутатите й се отказват от заплатите, е само една декларация

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Писмото на Корнелия Нинова, че депутатите й се отказват от заплатите, е само една декларация

22 Февруари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Писмото на Корнелия Нинова, че депутатите й се отказват от заплатите, е само една декларация. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с отсъствието на депутатите от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Писмото на Корнелия Нинова от вчера е само една декларация. Има ясно разписано в правилника, как трябва да се направят промените в този правилник. Надявам се ПГ на БСП и г-жа Нинова да го знаят, да са го прочели“, каза Караянчева. Тя обясни, че служебните автомобили на Народното събрание са се ползвали от БСП в понеделник и вторник. „Сега вече няма заявени служебни автомобили“, каза председателят на парламента. Тя обърна внимание, че има и заминали народни представители от БСП на чуждестранна командировка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Въпреки нареждането на Корнелия Нинова 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Въпреки нареждането на Корнелия Нинова 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни

22 Февруари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки нареждането на Корнелия Нинова 16 депутати от БСП са взели пътни, а 19 - дневни командировъчни. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти във връзка с отсъствието на депутатите от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни. Няма как да огранича това тяхно право, което им е дадено по правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата „БСП за България“ да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание“, заяви Караянчева. По думите й това, че депутатите от БСП не посещават Народното събрание е проблем на парламентарната група на БСП. „Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от Народното събрание на 18 и 19 февруари нейните народни представители – 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни", обясни Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Напускането на парламента от депутатите на БСП не е даване на задна скорост, а твърда стъпка за противопоставяне на ГЕРБ

Калоян Паргов, БСП - София: Напускането на парламента от депутатите на БСП не е даване на задна скорост, а твърда стъпка за противопоставяне на ГЕРБ

22 Февруари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Напускането на парламента от депутатите на БСП не е даване на задна скорост, а твърда стъпка за противопоставяне на ГЕРБ. Това каза пред журналисти лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на отбелязването на Деня на защитника на Отечеството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес можем символично да препратим този празник, свързан с нашите интереси и в защита на нашето отечество. Трябва да замислим как ние защитаваме нашите интереси, дали успяваме да ги защитим, какво получава обикновеният българин във времето, в което живеем“, коментира Паргов.
Във връзка с напускането на парламента от депутатите на БСП той коментира, че това не е „даване на задна скорост“. „Ние сме сред хората, сред избирателите – това е т.нар. народен парламент. Най-малкото защото виждаме, че ГЕРБ с всички сили и на всяка цена се опитва да спечели изборите. Това е нормално, но правилата са си правила и трябва да бъдат спазвани“, каза още Паргов. Той посочи, че липсата на желание за машинно гласуване показва, че явно политическите сили не искат прозрачни избори.
„Виждам, че хората навън приветстват този акт, тази твърда стъпка в посока на противопоставяне на ГЕРБ и целия арсенал от номера, който те прилагат. Това ще ни даде възможност повече време да обърнем на хората, защото парламентаризмът не е само трибуната в Народното събрание, но и да чуеш какво мислят гражданите за това, което правиш. И рейтингите показват, че парламентът е с доста нисък рейтинг и подкрепа в обществото, което показва, че нещо е сбъркано“, коментира Паргов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева отговори на Корнелия Нинова, че възнагражденията, извън удръжките за отсъствията на депутатите от БСП, са законово дължими и ще бъдат начислявани

Председателят на НС Цвета Караянчева отговори на Корнелия Нинова, че възнагражденията, извън удръжките за отсъствията на депутатите от БСП, са законово дължими и ще бъдат начислявани

22 Февруари 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева изпрати писмо до лидера на БСП Корнелия Нинова, с което отговаря на заявеното от нея, че депутатите от левицата се отказват от всички възнаграждения. Това става ясно от публикация в официалния профил във "Фейсбук" на Цвета Караянчева, в която тя предоставя своя отговор до лидера на БСП. „Във връзка с Ваше писмо № АД 952-00-11 от 21.02.2019 г. г. Ви информирам следното: Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи по чл. 10 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание – Приложение към Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), да използва служебни автомобили или да ползва командировъчни средства при пътуване в чужбина. В случай, че такива разходи не се реализират и предявяват от народните представители, те съответно няма да бъдат изплащани. Съгласно чл. 73 от Конституцията на Република България организацията и дейността на Народното събрание се осъществява въз основа на Конституцията и на правилник, приет от него. Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) може да бъде изменян не само по предложение на председателя на Народното събрание, а и по искане на народен представител“, пише в писмото си Цвета Караянчева. Тя посочва, че по отношение на възнагражденията на народните представители правилата на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание се прилагат стриктно. „Удръжките от възнагражденията за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно в чл. 13 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание. Приложение към Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Извън хипотезата на цитираната норма възнагражденията на народните представители са законово дължими и ще бъдат начислявани при спазване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, пише председателят на парламента. "Народните представители се осигуряват за всички осигурителни случаи и от начислените им възнаграждения се правят удръжки за осигурителни вноски по Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравно осигуряване, за данък съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица, за други удръжки, определени със закон, както и удръжките по чл. 13 ПОДНС. Начинът на получаване на възнагражденията - в брой или по банков път, както и разпореждането с тях е личен избор на всеки народен представител. Всеки народен представител може да заяви в писмена форма в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси" , отдел "Заплати", начина на получаване на възнаграждението по банков път и да посочи съответната банкова сметка. Заявлението е по образец - Приложение № 13 към План за документооборота на счетоводните документи в Народното събрание. В случай, че липсва заявление за получаване по банков път, възнаграждението се плаща в брой, в касата на Народното събрание. При неполучаването му същото се депонира", завършва писмото си Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Излизането на БСП от парламента не е адекватна позиция, това не е парламентаризъм

Румен Петков, АБВ: Излизането на БСП от парламента не е адекватна позиция, това не е парламентаризъм

22 Февруари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Излизането на БСП от парламента не е адекватна позиция, това не е парламентаризъм. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „ГЕРБ и БСП са като бабата и внучето. Внучето влиза при батата и я пита: „Бабо, имаш ли wi-fi“, а тя вика „Ще ядеш, каквото съм ти наготвила“. БСП се държи по този начин - или нашето или нищо. Това не е адекватна позиция. Това не е парламентаризъм. Това е едно усещане за „каквото аз кажа, това ще стане“. Няма как да бъде така. Било е, но когато някои от ръководителите в БСП са били в СДС“, обясни той. „Когато излизаш от Народното събрание, първо трябва да знаеш как ще се върнеш. БСП не излиза за първи път от този парламент. Някой да си спомня предния път как се върна? Доста конфузно“, отбеляза Петков.
Той припомни, че БСП напусна и Управителния съвет на НСОРБ. „Самите кметове не са съгласни с това. Извадиха ги и то в момента, когато Управителният съвет решаваше какво правят болниците в малките общини и какво се прави, за да се осигури доставяне на стоки от първа необходимост в малките населени места. Това, че нямаш областен кмет си е твой проблем“, допълни той. „Този модел на управление е престъпен. Той е дълбоко вреден за държавата. Това сме го казали още миналата година. Казали сме го с аргументи“, посочи още лидерът на АБВ. Румен Петков посочи, че АБВ има воля да промени този начин на управление.
„Ние водим много активни разговори с партньори в лявото и центристкото пространство и сме сигурни, че ще стигнем до добро решение за бъдещето на левицата на България и бъдещо солидно алтернативно управление. Гражданите искат да видят алтернатива. Алтернатива, която да носи в себе си съдържание. Ние от АБВ можем да бъдем в центъра на една такава дискусия“, коментира още председателят на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите обмислят промени в правилника на Народното събрание заради отсъствието на БСП (ОБЗОР)

Управляващите обмислят промени в правилника на Народното събрание заради отсъствието на БСП (ОБЗОР)

21 Февруари 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите обмислят промени в правилника във връзка с отсъствието на БСП от парламента. Пред журналисти председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че въпросът със санкциите срещу отсъствията ще бъде обсъден в Правна комисия. Той посочи, че твърдението на БСП, че докато отсъстват от Народното събрание не получават заплата е невярно и спекулативно. Кирилов отчете, че според правилника на парламента при отсъствие, народните представители получават 1/3 от основното си възнаграждение, което се равнява на средната заплата. По думите му е редно въпросът да бъде обсъден в правна комисия, още повече че в случая става въпрос за отсъствие на цяла една парламентарна група и трябва да се уточни дали могат да се извиняват тези. „Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г. не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, поясни Кирилов.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров, че още през 2013 г. партията му е настоявала при отсъствие от работа без причини, депутатите да не се получават никакви пари. Той изрази надежда ГЕРБ да се вслушат в тази идея и да променят правилника, така че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението. Според Сидеров ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да се въведат нови правила за възнагражденията на народните представители.
Халил Летифов от ДПС допълни, че ще обсъдят тези промени, когато бъдат внесени. Според ДПС по-същественият дебат е, че част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Мария Пиргова, политолог: БСП имат два възможни хода: вот на недоверие или предсрочни избори

Доц. Мария Пиргова, политолог: БСП имат два възможни хода: вот на недоверие или предсрочни избори

21 Февруари 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. БСП имат два възможни хода: вот на недоверие или предсрочни избори. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Мария Пиргова. По думите й времето не работи в плюс за партията и всяко забавяне на конкретната стъпка отежнява ситуацията. „Такова висящо положение е недопустимо. Това е удар върху БСП. ГЕРБ си нанесе удар с опита за промяна на ИК и с обратната позиция на премиера Бойко Борисов, който се върна от чужбина и екстремно наложи волята си върху целия парламент и парламентарната група. Сега БСП са път да си нанесат щети с неяснотата след напускането. От всичко това държавата губи“, коментира тя. Доц. Мария Пиргова каза още, че за съжаление нито ГЕРБ, нито БСП имат професионален капацитет. Според нея с напускането си БСП не показват стратегическа цел, особено говорейки за дребни теми като тази за кмета на Видин.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на НС Цвета Караянчева, с което я уведомява, че депутатите няма да получават заплати по време на отсъствието си

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на НС Цвета Караянчева, с което я уведомява, че депутатите няма да получават заплати по време на отсъствието си

21 Февруари 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, с което я уведомява, че депутатите няма да получават заплати за отсъствието си от Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Уважаема госпожо председател, уведомявам ви, че народните представители от Парламентарната група „БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Парламентарната група няма да получава и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента. Организацията по промени в нормативните актове, регламентиращи възнагражденията на депутатите, е във Вашите правомощия. Моля, когато пристъпите към промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, да обедините Вашите предложения с внесения от мен и група народни представители от „БСП за България" проект за намаляване и замразяване на заплатите на народните представители (Проект на решение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, № 854-02-66/23.11.2018 г.). Необяснимо за мен той не се разглежда вече близо три месеца", се посочва в съобщението. Нинова заявява още, че БСП смята, че е недопустимо в условията на нарастваща бедност и неравенства заплатите на депутатите да се увеличават автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато БСП реши, може да участва активно в политическия живот на страната - ние сме готови за всякакъв диалог

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато БСП реши, може да участва активно в политическия живот на страната - ние сме готови за всякакъв диалог

21 Февруари 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Когато БСП реши, може да участва активно в политическия живот на страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата роля е с това, което правим, с тези икономически параметри, които имаме, да гарантираме стабилност, просперитет и възможност да увеличим доходите на българските граждани от 1 януари 2020 г., както го направихме от 1 януари 2019 г. Това става само и единствено, когато можем да се възползваме от всички тези политики, които могат да бъдат полезни за обществото. Тук искам да кажа, че г-жа Нинова надявам се, когато прави тези срещи с кметове по места, говори и за успеха, който постигна Андрей Новаков с проектобюджета за новия финансов програмен период 2021-2026 г., където в България в това стабилно управление се предвижда по-висок бюджет за страната ни с 4 млрд. лв. повече“, допълни Цветанов. Той допълни още, че се надява Корнелия Нинова да каже истината за Ева Майдел, за това, че по нейн доклад е променена таксата за преводите, които сe правят по банков път. „Ето това са ползите, които правят евродепутатите от ГЕРБ. Тук искам да кажа добри думи за еврокомисар Мария Габриел, която знаете какво направи за роуминга, за противодействието на фалшивите новини и за кибератаките“, допълни Цветанов. „Когато решите, че можете да участвате активно в политическия живот на страната, ние сме готови за всякакъв диалог. Многократно съм го обявявал и публично. Винаги съм демонстрирал подобно поведение с всяка една парламентарна група, независимо дали тя е опозиция, дали е от управляващото мнозинство. Мога да ви кажа, за да спрат всякакви спекулации, днес съм имал възможно да разговарял с г-н Марешки, с г-н Карадайъ, и с Валери Симеонов, и с колегите от другите политически формации, които са в „Обединени патриоти“. Това е ежедневната работа, която трябва да правим ние, парламентаристите“, обясни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Извинението на отсъствията от председател на парламентарна група също ще мине през промяна в правилника

Волен Сидеров, „Атака“: Извинението на отсъствията от председател на парламентарна група също ще мине през промяна в правилника

21 Февруари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Извинението на отсъствията от председател на парламентарна група също ще мине през промяна в правилника. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се променят правилата. Това не е трудно, ще стане бързо“, заяви още Сидеров. Според него със сигурност в БСП ще има недоволни депутати, ако им се орежат заплатите. „Вероятно някои от тях разчитат само на това заплащане. Има депутати със свой бизнес, за които не е фатално важно“, обясни Сидеров. „Няма значение от коя партия си, ако не идваш на работа, няма да получаваш пари“, коментира той. „Които от нашите не са редовни, ще се стреснат при това положение“, посочи лидерът на ПП „Атака“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, Атака: Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за възнагражденията

Волен Сидеров, Атака: Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за възнагражденията

21 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за възнагражденията. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание във връзка с отсъствието на парламентарната група на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Сидеров коментира изявления на депутати от БСП, които казват, че не взимали нищо. „Не е вярно, да не заблуждават хората - 1/3, но взимат. Други казват, че не знаят каква заплата взимат, което също е доста неубедително и неоснователно. Не може да не знаеш какви пари взимаш“, заяви Сидеров.
Той допълни, че ПП „Атака“ е имала предложение за промяна в правилника за работа на Народното събрание, с които при неоснователни отсъствия да не се взима и 1/3 от възнаграждениетп. „Вече имахме такова предложение в срещата си с Цвета Караянчева, на обичайните съвети във вторник. Писмено не сме го представили, ще го представим. ГЕРБ поискаха няколко дни да помислят и да имат някакви съображения. Няма проблем да изчакаме няколко дни. Ако тази инициатива на БСП продължи с месеци, задължително трябва да въведем тези нови правила. Няма да е честно да не идват на работа“, каза още Сидеров. Според него новите правила трябва да се отнасят за всички депутати. Сидеров обърна внимание, че депутатите са обект на внимание с основание. „Има агенции, министерства, където взимат повече пари, но там е тихо като в храм. Затова ще започнем да привикваме министри, да ги изслушваме, малко да нарушим тишината в храма на министерствата и агенциите да видим какво правят. Мисля, че за българите това е важно, защото те винаги са гледали с интерес кой какво получава и защо ги получава“, каза Сидеров и подчерта, че големи заплащания трябва да се взимат за сериозна работа. „Ако сравним със западни стандарти тук нашите заплащания ще изглеждат неголеми, но за българските те са сериозни, затова да въведем този справедлив вариант“, допълни лидерът на Атака. Според него този въпрос не трябва да се бави.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работи

Халил Летифов, ДПС: Част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работи

21 Февруари 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работи. Ще ми се да водим дебат за какво част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работи. Това каза председателят на ПГ на „ДПС Халил Летифов пред журналисти в Народното събрание във връзка с това, че ГЕРБ обмисля промени в правилника за работа на Народното събрание, с които при неизвинено отсъствие от работа народните представители да не 1/3 от основната си заплата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нека да вкарат тези предложения и ще ги обсъдим публично пред всички. Към момента правилникът е такъв, длъжни сме да го спазваме. Ще ми се да водим дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи. Това е по-същественият дебат, а не толкова до това какво получават народните представители. Нека да влязат тези предложения, ще ги обсъдим в парламентарната група, ще вземем съответните решения“, заяви още Летифов. Той посочи, че работата на народните представители е да носят отговорността, за която са изпратени. „Смятам, че ние от ДПС правим точно това“, заяви Летифов. По думите му народните представители трябва да работят, те имат ангажименти в парламента и извън него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, Атака: Надяваме се ГЕРБ да се вслушат и да променим правилника на парламента така, че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението

Волен Сидеров, Атака: Надяваме се ГЕРБ да се вслушат и да променим правилника на парламента така, че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението

21 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се ГЕРБ да се вслушат и да променим правилника на парламента така, че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Сидеров обърна внимание, че депутатите имат много добавки и уточни, че за ходене в комисии се получава допълнително заплащане. „Отделно се дават на депутатите едни представителни пари, които не са малко на месец. В момента какви са правилата - когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари“, каза той и уточни, че това най-вероятно надхвърля 1000 лв. Сидеров попита кой в България не ходи на работа и взима 1000 лв. „Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне. Още 2013 г. „Атака“ настояваше по същия начин при неходене на работа без причини, да не се получават никакви пари. Тогава БСП не го прие това и се стигна до този вариант - 1/3. Това от тогава стои, но беше по наше настояване. Сега със същото настояване ГЕРБ са основната политическа сила. Надяваме се те да се вслушат“, допълни още Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Отсъствайки от парламента, депутатите от БСП получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Отсъствайки от парламента, депутатите от БСП получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин

21 Февруари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Отсъствайки от парламента, депутатите от БСП получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед санкционните последици във връзка с неприсъствието. Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата. При всички положение се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия“, заяви Кирилов и добави, че е ревно въпросът за санкциите да бъде обсъден в правна комисия. Той посочи, че очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.
„Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г. не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, поясни Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Нямаме вина за връщането по няколко пъти на едни и същи текстове в парламента от страх да не падне рейтингът на ГЕРБ

Валери Симеонов, НФСБ: Нямаме вина за връщането по няколко пъти на едни и същи текстове в парламента от страх да не падне рейтингът на ГЕРБ

20 Февруари 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. В Народното събрание НФСБ няма вина за връщането по няколко пъти на едни и същи текстове от страх да не падне рейтингът на ГЕРБ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той определи поведението на министър-председателя Бойко Борисов като примитивно и инстинктивно бягане от отговорност. В политиката такъв модел не бива да се толерира, каза Симеонов. „Имаше един първосигнален опит за прехвърляне на отговорността за вземането на решение за увеличаване на прага на преференциите на НФСБ, въпреки че фактите показват коренно различни обстоятелства, а именно че предложението е внесено от ДПС между 1-во и 2-ро четене. Аз не крия, че позицията ни винаги е била за увеличаване на прага на преференциите. Това прибързано хвърляне на обвинение приличаше на отчаян опит за сваляне на отговорността. Именно това, че текстовете са минали не поради убеждението на партия ГЕРБ, а поради желанието за постигане на определено съгласие с ДПС, което в случая бе взело същата позиция за увеличаване на прага на преференциите“, коментира Валери Симеонов. Той каза още, че за съжаление най-голямата партия в България има еднолично управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия одобри правилата за избор на нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

Парламентарната правна комисия одобри правилата за избор на нов състав на ЦИК (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие Проект на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на председател, заместник председатели и секретар. Промените дойдоха два дни, след като от ГЕРБ обявиха, че ще задействат процедура за нова избирателна комисия. По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК и въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата, от БСП настояха за избор на нов състав. Народните представители от левицата обаче не присъстваха на заседанието на Комисията по правни въпроси.
Крайният вариант на процедурни правила беше представен от председателя на комисията и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. Неправителствените организации и парламентът (народни представители, парламентарни групи и коалиции) ще могат да предлагат членове на ЦИК, които ще бъдат изпратени на президента на Република България. Срокът за предложения от НПО ще бъде 12-дневен, а от парламента – 14 дни. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също ще могат да заявят участие. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на правната комисия, което ще се излъчва на живо. Освен всички други документи, кандидатите да изготвят и концепция, в която да представят виждането си за ЦИК. Председателят, зам.-председателите и секретарят на Комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции в двудневен срок. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Проектопрограмата на Народното събрание предвижда процедурните правила за избор на ЦИК да бъдат гласувани на пленарното заседание на 21 февруари. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.
„Очакваме най-късно до 18-19 март Народното събрание на избере кандидатите за новия състав на ЦИК. Но няма срок докога президентът да издаде указ за назначаване“, посочи Данаил Кирилов. Той обясни, че ще има 18 члена на ЦИК, които се разпределят пропорционално между парламентарно представените партии. „А другите са плюс тази квота от 18 души. Формацията на Николай Бареков има право да излъчи такъв кандидат“, посочи Кирилов. Попитан дали може да бъде номиниран същият състав на ЦИК, какъвто е в момента, за да няма проблеми, Кирилов отговори: „По никакъв начин не искаме да пресъздадем съставът такъв, какъвто е бил. Ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще направим съответно предложение“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Имаме изразена коригираща законодателна воля за промените в Изборния кодекс, каквото и да е решението на президента

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Имаме изразена коригираща законодателна воля за промените в Изборния кодекс, каквото и да е решението на президента

20 Февруари 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Имаме изразена коригираща законодателна воля за промените в Изборния кодекс, каквото и да е решението на президента. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос защо комисията отложи новите промени в Изборния кодекс, Кирилов отговори: „Съобразихме, че е коректно с оглед институционалното взаимодействие, да не се обсъжда нашият законопроект, за да дадем достатъчно време на институцията на президента да вземе становище. Законът е в последната си фаза и е при него за издаване на указ за обнародване или за отлагателно вето. Смятаме, че ние сме обявили нашата воля, изразили сме, че тя се коригира“.
Кирилов посочи, че юридическият казус да се върне закон, който още не е обнародван, не е причината за изчакването. „Възприели сме такъв модел, в който двете законодателни инициативи да не се пресичат, да няма наслагване на текстове и да сме максимално прозрачни“, заяви той и уточни, че какво ще се случи оттук нататък със закона зависи какво ще направи президента. „Има два варианта – да подкрепим мотиви за ветото или да ги отхвърлим. При всички положения имаме изразена коригираща законодателна воля“, посочи Кирилов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия прие правила за избор на нова ЦИК

Парламентарната правна комисия прие правила за избор на нова ЦИК

20 Февруари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие единодушно с 10 гласа „за“ Проект на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на председател, заместник председатели и секретар на Централната избирателна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случва два дни, след като от ГЕРБ обявиха, че ще задействат процедура за нова избирателна комисия. По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК, въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата. От БСП обаче настояха да избор на нов състав. Народните представители от левицата обаче не присъстваха на заседанието на Комисията по правни въпроси.
По време на дебатите по настояване на представители на неправителствени организации бяха увеличени сроковете за предложение за кандидатите, а сроковете за изслушването им – намалени.
Крайният вариант на процедурни правила беше представен от председателя на комисията и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов. Неправителствените организации и парламента (народни представители, парламентарни групи и коалиции) ще могат да предлагат членове на ЦИК, които ще бъдат изпратени на президента на Република България. Срокът за предложения от НПО ще бъде 12-дневен, а за парламента – 14 дни. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в европейския парламент, също ще могат да заявят участие. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на парламентарната правна комисия, което ще се излъчва на живо. Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Проектопрограмата на Народното събрание предвижда процедурните правила за избор на ЦИК да бъдат гласувани на заседанието в четвъртък. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отказът ни да влизаме в зала не може да е конюнктурна приумица, това е тежко политическо решение, което ние ще изпълняваме

Корнелия Нинова, БСП: Отказът ни да влизаме в зала не може да е конюнктурна приумица, това е тежко политическо решение, което ние ще изпълняваме

20 Февруари 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Отказът ни да влизаме в зала не може да е конюнктурна приумица, това е тежко политическо решение, което ние ще изпълняваме. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как би реагирала БСП на евентуално вето и дали ще се върне в зала, Нинова заяви, че все пак има решение на Националния съвет. „Никой от нас, включително и аз не можем да променим решението на Националния съвет. Това е наш висш орган. Там са участвали 120 човека, гласували, взели решение. Ние го изпълняваме. Докато това решение е в сила, ние не влизаме в зала. Не може да е такава конюнктурна приумица, влизаме или неизлизаме. Това е тежко политическо решение, което ние ще изпълняваме“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма да получаваме заплати за дните, в които сме отсъствали от парламента

Корнелия Нинова, БСП: Няма да получаваме заплати за дните, в които сме отсъствали от парламента

20 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма да получаваме заплати за дните, в които сме отсъствали от парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има правила за ходенето на работа и заплащането. Наричат се правилник за дейността на Народното събрание и той има силата на закон. Там ясно е разписано, че като не ходим през деня на работа, не ни се плаща. Няма да ползваме коли, няма да ползваме бензин, няма да си получаваме надниците в дните, които сме на работа. Това е ясно разписано в правилника и предлагам да се изпълнява. Правилникът е закон“, каза Нинова. Тя подчерта, че в последните дни всичко, за което БСП настоява е единствено да се спазват законите на държавата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките и сега се отказват – етикетът на всичко това е правен хаос

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките и сега се отказват – етикетът на всичко това е правен хаос

20 Февруари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките и сега се отказват – етикетът на всичко това е правен хаос. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на ветото и това, че днес са оттеглили предложението си парламентът да гледа поправки на поправките, които още не са публикувани, вече не смея нищо да коментирам преди да изтекат поне няколко часа от последната им приумица. 26 часа им обяснявахме не правете тези грешки. Нареди им Борисов, та се поправиха. Сега ще гласуват точно обратното. Влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките, сега се отказват“, коментира Нинова. Тя определи това като правен хаос. По думите й това е подигравка с правото и с парламентаризма. „Така не се прави. Неслучайно всички и юристи, и конституционалисти, и адвокати се оттеглиха и от Правен съвет. Изтеглиха си имената от страницата на парламента, защото не искат да ги мърсят с това най-ниско равнище на законодателния процес в България“, подчерта лидерът на БСП.
Деница кИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.