НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радка Жекова, сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас: Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас

Радка Жекова, сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас: Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас

14 Ноември 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Бургас. Над 10 хиляди са диабетиците в Бургас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радка Жекова, председател на сдружение „Диабетни грижи“ – Бургас. По думите ѝ регистърът не е напълно реален, тъй като се наблюдава и голямо текучество на хора извън пределите на България. „17 диабетици от сдружението напуснаха страната, за да търсят грижа в чужбина. Това е нашата болка“, каза още Жекова. Тя добави, че за съжаление интензитетът на заболяването обхваща все по-малка възраст.
„Самият брой не е толкова важен. По-страшното е, че се увеличава броят на хората с ампутирани крайници и на тези със сърдечносъдови заболявания. Според анкетата на Европейска диабетна федерация, в която участвахме, данните са тревожни – на всеки трима души, двама страдат от сърдечно-съдови заболявания“, обясни Радка Жекова. Според нея е важно институциите да изготвят програма „Превенции и профилактика“.
„В момента правим всичко пост-фактум – няма планиране, обвързаност и работа в мултипликационен екип“, добави Жекова. Тя каза също, че този и други проблеми ще бъдат обсъдени в Областна управа на 17-ти ноември, събота. „Целта на предстоящия форум е да обсъдим с експерти исканията си, да съставим декларация и да я изпратим към Министерство на здравеопазването“, заяви Жекова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет: Има всички медикаменти за диабетноболни, но достъпът до тях е ограничен и труден

Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет: Има всички медикаменти за диабетноболни, но достъпът до тях е ограничен и труден

14 Ноември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Официално в България има всички медикаменти като инсулин, консумативи, които се ползват от диабетноболните в цяла свят. Причината обаче да се достигне до тях по най-лесния и правилен начин е доста ограничен и труден, което нарушава правилното лечение. Това каза за Радио „Фокус“-Пловдив Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД). По думите й в страната има инсулин такъв, какъвто се ползва целия свят. „Не сме изостанали в това отношение. Това, което се наблюдава в последните месеци е, че има паралелна търговия на инсулин, който се изнася от България, и това нарушава ритъма и живота на хората, защото те без инсулин не могат да живеят. Започва се търсене, изчакване, а това влияе на техните рецепции, на тяхното получаване при следващо вземане и т.н. Това е много дълга процедура. Надявам се, че е крайно време да се намери регламент за този паралелен износ, по който да се работи и да не се позволява да липсва инсулин в страната. Нека да го изнасят, където искат, но да бъдат задоволени нуждите на пациентите така, както са направили в други държави“, каза още Котова.
По думите й от тази година е променен регламентът за получаване на тест ленти за измерване на кръвната захар. „До 18 години децата имат прави на 1100 тест ленти годишно. Тази година успяхме да променим този регламент да не е до 18 години, а до 19. Навършвайки 19 години, получаването на тест ленти падат на 450. Нещо, което не е редно, защото инсулинозависимият диабет изисква преди всяко инжектиране на инсулин да бъде измервана кръвната захар“, каза още Котова. По думите й държавата е поела процент от рембурсирането към деца и бременни жени, които ползват инсулинови помпи по предписание на лекуващия лекар. „Това е добре, но има още много неща, които могат да се направят за проследяването на нивото на кръвната захар. Има нов метод, който измерва кръвната захар, без убождане, на 14 дни се сменя. За съжаление, в България няма фирма, която да го е регистрирала, за да се финансира от Здравната каса. В момента такива апарати се купуват от чужбина. Факт е, че този сензор, който изследва постоянно кръвната захар на пациента, е нещо много добро за него и за лекаря. Има приложения към тези сензори и родителите могат да проследяват в реално време, без да са до детето. Надявам се да вървим в правилната посока и да дойде денят, в който всичко това да бъде ежедневие, което да не налага ограничения и да не налага напрежение дали можеш или не да имаш това, което всички други имат“, обобщи Котова.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.