НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за първите 7 месеца на 2018 г. (ОБЗОР)

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за първите 7 месеца на 2018 г. (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с туристическия бранш, на която бяха обсъдени резултатите от изминалия летен сезон и подготовката за лято 2019 г.
По време на пресконференцията, дадена след провеждането на срещата, министър Ангелкова заяви, че приходите от туризъм само за юни и юли месец са 1,2 млрд. евро, което е ръст от около 8,1% спрямо миналата година. Тя допълни, че за първите 3 месеца от активния летен сезон над 4 480 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от около 3,6%. По думите ѝ това, което се забелязва по отношение на пазарите, които ни посещават е, че Румъния е на първо място, последвана от Германия, после Гърция и след това Русия и Турция. Тя заяви още, че има големи ръстове на туристи по отношение на Чехия, Полша и Израел, а от това лятото имаме нови пазари като САЩ, Норвегия и Испания.
Министър Ангелкова посочи, че това лято са били извършени над 300 проверки на морските плажове, като са наложени над 600 000 лева глоби и неустойки. 350 000 лева от тях вече са изплатени. По думите ѝ сигналите, които са постъпили на телефона на Министерството на туризма по отношение на концесионерите и наемателите на плажовете са 250, а през миналата година те са били 420. Министърът на туризма уточни още, че в рамките на следващите 2 години в плана за морските плажове са заложени отдаването на концесии на над 39 плажа. По думите ѝ неохраняемите плажове са намалели с почти 25% спрямо 2015 година, като през тази година те са 86 с тенденцията да намаляват всяка следваща. Тя обясни, че за първи път през 2018 г. е било въведено изискване в процедурите по концесиите, което да гарантира достъпността по плажовете.
По отношение на Закона за туризма, министър Ангелкова обясни, че темите които остават са свързани със статута на националните курорти. По думите ѝ е отпаднало предложението, свързано с доброволен етикет за качество с предложение такъв да бъде издаван при желание от някои от НПО-тата. Във връзка с извършването на незаконна търговска дейност в разрез с изискванията от редица търговски обекти по плажовете, министърът на туризма обясни, че там са предложени глоби до 50 000 лева.
Тя заяви също, че въвеждането на системата ЕСТИ ще бъде изцяло в срок. По думите ѝ до края на годината или в началото на следващата системата ще започне да функционира. Освен нея, ще бъде представено и въвеждането на всички видове електронни услуги по отношение на регистрационните режими. Също така ще бъде въведена и лицева идентификация, за да може всеки един потребител на туристическата услуга да се регистрира чрез телефон.
По отношение на общите туристически продукти, министър Ангелкова заяви, че такива се разработват съвместно с Гърция, Сърбия и Турция. Тя изрази надежда до края на годината да успеят да представят един съвместен маршрут с колегите и от Гърция.
Министърът на туризма коментира и селския туризъм като уточни, че 62% от територията на България може да предложи селски туризъм. По думите ѝ нощувките, които са реализирани в места за настаняване с под 10 легла, са около 30-40% от нощувките, които се реализират в страната ни. Тя поясни, че има доста голям ръст по отношение на реализирането на нощувки на именно такива места.
Министър Ангелкова допълни, че от министерството предлагат националните курорти да не попадат под обхвата на Закона за шума, а тази дейност да бъде регулирана със специална наредба към закона. Тя заяви, че се дават правомощия на местната власт и бизнеса да определят как продуктово да зонират националните курорти, които се намират на тяхна територия.
По отношение на зимния туризъм, министър Ангелкова обясни, че за да се осигури целогодишен достъп до планините, е много важно да има туристическа и транспортна инфраструктура. По думите ѝ лифтовете и влековете са доказано най-екологичният транспорт. Ангелкова заяви, че България има фокусирана туристическа реклама в Германия и ръстовете на немски туристи за 2016, 2017 и 2018 година е над 43%.
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова обясни, че предлагат да се заложи механизъм за нарастване на бюджета на туризъм до 1% от международни туристически посещения от предходната година. По думите ѝ вече е инициирано писмо с предложенията, което ще бъде депозирано на вниманието на министър-председателя, зам. министър-председателя по икономическа политика, министрите на туризма и финансите, както и председателите на двете комисии в Народното събрание, които ще гледат бюджета за следващата година.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поли Kарастоянова: Предлагаме да се заложи механизъм за нарастване на бюджета за туризъм до 1% от международни туристически посещения от предходната година

Поли Kарастоянова: Предлагаме да се заложи механизъм за нарастване на бюджета за туризъм до 1% от международни туристически посещения от предходната година

15 Октомври 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме да се заложи механизъм за нарастване на бюджета за туризъм до 1% от приходите от международни туристически посещения от предходната година. Това каза Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм след работна среща с министърът на туризма, представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката за лято 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имахме самочувствието да инициираме общо писмо, което днес ще бъде депозирано на вниманието на министър-председателя и на зам. министър-председателя по икономическа политика, министрите на туризма и финансите, както и председателите на 2-те комисии в Народното събрание, които ще гледат бюджетът за следващата година. Нашето виждане е, с оглед на геополитическия анализ на туристическото развитие на конкурентни за нас дестинации и отчитайки устойчивия ръст на развитие на българския туризъм, необходимостта от по-голям мащаб от промяна във визията за това как се определя бюджетът за туризъм", обясни Карастоянова. "Предлагаме един много ясен и различен механизъм, а именно бюджетът, с който разполагаме да бъде от 0.5%, което би формирало около 32 млн. лева за 2019 година със заложен механизъм за постепенно нарастване до 1%“, допълни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Изцяло ще бъде в срок въвеждането на системата ЕСТИ

Министър Николина Ангелкова: Изцяло ще бъде в срок въвеждането на системата ЕСТИ

15 Октомври 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Изцяло ще бъде в срок въвеждането на системата ЕСТИ. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката за лято 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма да има никакъв компромис в това отношение. До края на годината системата ще започне да функционира. Всичко се движи в рамките на изискванията по договор. Очаквайте декември или януари да тестваме заедно демо версията на системата", заяви министър Ангелкова. "Освен нея, ще ви представим и въвеждането на всички видове електронни услуги по отношение на нашите регистрационни режими. Също така сме въвели и лицева идентификация, не само електронен подпис. Чрез лицевата идентификация ще може всеки един потребител на нашата услуга да се регистрира през телефон. Също очаквайте да направим демо версия на всички електронни услуги, които въвеждаме в министерството“, обясни тя. „По отношение на общите туристически продукти такива разработваме с Гърция, Сърбия и Турция. По отношение на далечните пазари – Китай на първо място, след това Южна Корея, Индия и САЩ. Надявам се до края на годината да успеем да представим конкретно един съвместен маршрут с колегите от Гърция“, уточни тя. „По отношение на визите, България не изисква виза от туристи, които имат Шенгенска такава. По отношение на селския туризъм, 62% от територията на България може да предложи селски туризъм. Нощувките, които са реализирани в тези места за настаняване с под 10 легла, са горе долу 30-40% от нощувките, които се реализират в страната. НСИ отчита само данните в местата за настаняване над 10 легла. Тоест имаме един доста по-голям ръст по отношение на реализирането на нощувки в местата за настаняване с под 10 легла“, каза още тя.
„По отношение на приходите от международен туризъм за първите 7 месеца на годината – те са над 2 млрд. евро или с над 8.6% ръст в сравнение с 2017 г. По отношение на статута на националните курорти – темата е дълго дискутирана. Знаете, че ние предлагаме националните курорти да не попадат под обхвата на Закона за шума, а тази дейност да бъде регулирана със специална наредба към закона. Даваме правомощия на местната власт да определя как продуктово да зонира националния курорт, който се намира на тяхна територия. Срещаме голяма подкрепа от бранша в това направление“, уточни министърът на туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Извърши ли сме над 300 проверки на морските плажове през това лято, наложили сме над 600 лв. глоби и неустойки

Министър Николина Ангелкова: Извърши ли сме над 300 проверки на морските плажове през това лято, наложили сме над 600 лв. глоби и неустойки

15 Октомври 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на проверките – това лято сме извършили над 300 проверки на морските плажове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката за лято 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тенденцията, която се наблюдава е намаляване на сигналите, които постъпват на нашия телефон. Около 250 сигнала са постъпили тази година, спрямо 420 миналата година, което показва, че концесионерите и наемателите подобряват продукта. Над 600 000 лева глоби и неустойки сме наложили това лято от извършените проверки. Над 350 000 от тях вече са платени“, уточни министърът на туризма. „За първи път, от както се стопанисват морските плажове, от началото на годината до сега сме приключили или сме в процес на приключване на 28 процедури по отдаване на концесии. В рамките на следващите 2 години в плана за морските плажове сме заложили отдаването на концесии на над 39 плажа. Намалили сме неохраняемите плажове с почти 25% от 2015 година. Т.г. те са 86 и техният брой намалява всяка година“, каза още министър Ангелкова. „По отношение на местата за настаняване и хранене, основните нарушения, които срещнахме бяха свързани с липса на специализирани помещения и липса на достъп за хора с увреждания. За първи път тази година въведохме изискване в процедурите по концесиите, което да гарантира достъпността до плажовете“, допълни министърът на туризмът.
„По отношение на Закона за туризма темите които остават са свързани със статута на националните курорти, засилване на правомощията на консултативните съвети по туризъм, въвеждането на специален единен код за местата за настаняване и хранене. От законопроекта сме извели темата, свързана с туристическия инспекторат и обединението на бранша, защото изисква допълнително съгласуване", обясни Ангелкова. "Отпадна предложението, свързано с доброволен етикет за качество с предложение такъв да бъде издаван при желание от някои от НПО-та. По отношение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – групирането и категоризирането на морските плажове, както и включването и детайлизирането на административно-наказателните уредби. Особено по отношение на неохраняемите плажове. Знаете тази година имаше редица нарушения – извършване на незаконна търговска дейност в разрез с изискванията от редица търговски обекти. Там сме предложили глоби до 50 000 лева“, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Приходите от туризъм само за юни и юли месец са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1%

Министър Николина Ангелкова: Приходите от туризъм само за юни и юли месец са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1%

15 Октомври 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Приходите от туризъм само за юни и юли месец са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката за лято 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За първите 3 месеца от активния летен сезон имаме над 4 480 000 чуждестранни туристи, което е ръст от около 3.6%. Очакваме данните за месец септември, за можем да финализираме и отчета по отношение на активния летен туристически сезон“, уточни тя. По думите й това, което се забелязва по отношение на пазарите, които ни посещават, Румъния е на първо място това лято, последвана от Германия, после Гърция и след това Русия и Турция. „Имаме големи ръстове по отношение на Чехия, Полша, Израел. Имаме нови пазари за лятото като САЩ, Норвегия, Испания. По отношение на лятото имаме над 30 000 туристи от Испания. Успяваме и това лято да се позиционираме като една успешна и устойчива туристическа дестинация“, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще проведе работна среща с бранша за обобщаване на летния сезон

Министър Николина Ангелкова ще проведе работна среща с бранша за обобщаване на летния сезон

15 Октомври 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща, на която ще бъдат обобщени резултатите от изминалия летен сезон и ще бъде обсъдена подготовката за лято 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. На дискусията ще присъстват представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти и др. Срещата ще се състои на 15 октомври 2018 г. в хотел „София хотел Балкан“ (бивш „Шератон“).
Министър Ангелкова ще даде брифинг от 12.15 часа в зала “Роял”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.