НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Двама рецидивисти са задържани за обир в „Люлин“, трети се издирва след яростна съпротива и бягство (ОБЗОР)

Двама рецидивисти са задържани за обир в „Люлин“, трети се издирва след яростна съпротива и бягство (ОБЗОР)

12 Декември 2017 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Двама рецидивисти са задържани за обир в „Люлин“, а трети се издирва след яростна съпротива и бягство. Това стана ясно на брифинг в прокуратурата, в който взеха участие старши комисар Константин Димитров - зам.-директор на Главната дирекция „Национална полиция“, старши комисар Ивайло Иванов - директор на СДВР, Емилия Русинова - градски прокурор на София и Зорница Таскова - говорител на Софийската градска прокуратура.
Операцията е реализирана от служители на сектор „Грабежи“ при ГД „Национална полиция“ и на отдел „Криминална полиция“ при СДВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП). Оперативните действия започнали в ранните часове на 11 декември на територията на София. Те са предприети непосредствено след сигнал за грабеж в столичния квартал „Люлин“ и извършен на място оглед. По първоначални данни в престъплението са участвали четирима маскирани мъже. Двама от тях проникнали в офиса на фирмата, намиращ се на втория етаж на сградата. След сила и заплаха към охранителя на фирмата, те отнели метална каса с 10 000 лева, която изнесли през прозореца. Другите двама я поели и натоварили в откраднат автомобил.
В хода на операцията са установени трима от извършителите на престъплението. Задържани са 42-годишният С. И., който е криминално проявен и осъждан, и 41-годишният Н. И. – също криминално проявен и осъждан у нас, и в други страни от ЕС. Третият е К. П. на 42 години с прякор Мраморския, е оказал яростна съпротива при задържането, ранил един от служителите на ГДНП и е успял да избяга. Той е обявен за общодържавно издирване.
В рамките на проведените процесуално-следствени действия на адреси на тримата извършители са открити множество доказателства, сочещи съпричастността им към грабежа, както и към други кражби, извършени на територията на столицата и страната. Намерен е и автомобилът, с който са превозвали откраднатата каса, като е установено, че той е бил с номера от друга кола, за която няма данни да е противозаконно отнета. Ст. комисар Константин Димитров уточни, че според събраните до този момент данни, само за последните две седмици, групата е реализирала „оборот“ от 160 000 лева.
СГП е привлякла С.И. и Н.И. като обвиняеми за извършения грабеж от офис на фирма в София. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията издирва 42-годишен извършител на престъпление

Полицията издирва 42-годишен извършител на престъпление

12 Декември 2017 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Полицията издирва К. П. (42 г.) - с прякор Мраморския, за извършено от него престъпление на територията на столицата. Той е оказал яростна съпротива при задържането, ранил е единия от полицаите и е успял да избяга. До момента се укрива. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Хората, които имат допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на тел.112 или в най-близкото районно управление на МВР.
Анонимността им е гарантирана!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Русинова, СГП: Ако бъде доказана вината на Даниел Митов и Христо Ангеличин, предвижданото наказание е лишаване от свобода над 5 години

Емилия Русинова, СГП: Ако бъде доказана вината на Даниел Митов и Христо Ангеличин, предвижданото наказание е лишаване от свобода над 5 години

12 Декември 2017 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Ако бъде доказана вината на Даниел Митов и Христо Ангеличин, предвижданото наказание е лишаване от свобода над 5 години. Това заяви по време на брифинг Емилия Русинова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В днешния ден СГП внесе обвинителен акт в Специализираната прокуратура срещу Даниел Митов – бивш министър на външните работи и Христо Ангеличен – бивш зам.-министър на вътрешните работи. Деянието на Митов е престъпление по служба. Достигнали сме до извода, че значителните вредни последици са около 500 000 лв. По отношение на Ангеличин, деянието му е за безстопанственост. Размерът на щетите за МВР също са около 500 000 лв. Ако бъде доказана вината им, предвижданото наказание е над 5 години лишаване от свобода. И двете деяния са тежки престъпления“, обясни Русинова.
По думите й вчера СГП е внесла към СГС обвинителен акт срещу Антон Генов – директор на ОДБАБХ. „Налице са достатъчно категорични доказателства лицето да бъде предадено на съд за извършени от него престъпления по служба“, посочи тя.
СГП е внесла и акт, с който се протестира срещу наредбата за гробищните паркове и погребална обредна дейност на СОС. „СГП е преценила, че тази наредба противоречи на закона, тъй като с нея се създава лицензионен и разрешителен режим, който единствено със закон би могъл да бъде въведен“, допълни Русинова.
Във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че в парламента има наркотрафиканти, прокурорът уточни, че министър-председателят е бил призован в СГП и са снети обяснения по случая.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: Задържаните за грабеж на метална каса са ядрото на престъпната група

Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: Задържаните за грабеж на метална каса са ядрото на престъпната група

12 Декември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните за грабеж на метална каса са ядрото на престъпната група. Това каза на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Групата е сериозна. Подозират се в извършването на множество криминални престъпления на територията на столицата и на страната. Работата по отделните случаи продължава. Това е ядрото на групата. Стрелба не е имало. На адресите на лицата са намерени вещи от 4 кражби, случили се от 24 ноември до момента“, обясни той.
Зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Константин Димитров уточни, че ги подозират и за грабеж на инкасо автомобил от преди няколко месеца. „Те са били задържани в собствените си автомобили. Не са били в един и същ и четиримата“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Константин Димитров, ГДНП: Над 160 000 лв. за две седмици е оборотът от кражбите на двамата задържани за грабеж на метална каса

Ст. комисар Константин Димитров, ГДНП: Над 160 000 лв. за две седмици е оборотът от кражбите на двамата задържани за грабеж на метална каса

12 Декември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Над 160 000 лв. за две седмици е оборотът от кражбите на двамата задържани за грабеж на метална каса. Това каза на брифинг зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Константин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Двете задържани лица са Стоян Илиев и Николай Илиев. Не са братя. На единият прякорът е Стоян Дългия, а на втория Понти. Третото лице е Красимир Пешев. При опита за задържане, освен яростната съпротива и нараняването на колегата, опитал се да го задържи, е увредил и имущество – както МПС на полицията, така и случайно паркирани превозни средства на мястото. Успява да избяга и да се укрие. От вчера е обявен за общодържавно издирване. Четвъртото лице не ни е известно и не е установено. До момента нямаме данни за него, тъй като ядрото на групата са Понти и Стоян Дългия и в зависимост от набелязания обект, използват различни техни връзки за съучастници. За последните две седмици оборотът от кражбите е над 160 000 лв.“, обясни Димитров. По думите му са намерени при обиските на адресите различни предмети вследствие на тези кражби. „Освен битова техника, златни накити и парични средства, са отнемали и неща, които са ги привличали като два мотора. Касата е намерена в МПС, което бе укрито в гараж – БМВ Х3 противозаконно отнето на 4 януари“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Русинова, СГП: Третото лице за грабежа на метална каса е обявено за издирване, а четвъртото не е идентифицирано

Емилия Русинова, СГП: Третото лице за грабежа на метална каса е обявено за издирване, а четвъртото не е идентифицирано

12 Декември 2017 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Третото лице за грабежа на метална каса е обявено за издирване, а четвъртото не е идентифицирано. Това заяви по време на брифинг Емилия Русинова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й в бил направен вид генерална репетиция преди самото действие от вчера сутринта. Тогава по същия начин от същия адрес на единия от обвиняемите лицата са тръгнали заедно с маските, тъмните дрехи и стълбата. Движели са се и със същия автомобил, с който са били на 3 срещу 4 декември. Отново са отишли до гаражната клетка и там са сменили автомобилите. След това са отишли до обекта, намиращ се на ул. „Панчо Владигеров“. Охранителят е бил невъоръжен и е видял на камерите лицата, които са се придвижвали, дал е описание. Двамата задържани са посрещнали хвърлянето на касата. Задържаните лица са привлечени като обвиняеми. Третото лице е обявено за издирване. „В неговия дом също са намерени множество вещи относими към другите престъпления. Единият е осъждан и за каране в пияно състояние и за причинено ПТП, за опит да подкупи полицейски служители. Известен е на органите на МВР по линия грабежи. Второто лице също е осъждано многократно, има наложени условни ефективни присъди, както и присъди в други държави като Германия, която е приета за изпълнение в България“, коментира Русинова. Тя уточни, че последната или предпоследната присъда е била от 6 години и я е излежал през 2016 г. за престъпление против кредитната система, а именно подправката на платежни инструменти. „Имаме данни, че това лице е осъждано и в съседна балканска държава. Третото лице също е познато на органите на МВР. Той не е осъждан към настоящия момент, но и тримата са познати и то по линия основно на кражба и грабежи“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Русинова, СГП: Двама души са задържани при спецоперация след грабеж на метална каса със сума около 10 000 лв.

Емилия Русинова, СГП: Двама души са задържани при спецоперация след грабеж на метална каса със сума около 10 000 лв.

12 Декември 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Успешна спецоперация е реализирана вчера рано сутринта, задържани са две лица след извършен грабеж на метална каса със сума около 10 000 лв. Това заяви по време на брифинг Емилия Русинова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Третото е успяло да избяга. За четвъртото все още няма достатъчно данни. Лицата, участвали в грабежа са наблюдавани преди това. Имали сме информация, че са участвали в предишни грабежи и затова, че се подготвят да извършат нови. Около седмица преди това на адреса на едното лице същите са наблюдавани, че са подготвяли метална стълба за достигане до по-високи етажи. На 3 срещу 4 декември в дома на едно от задържаните лица са наблюдавани действията по подготовката им – преобличане с тъмни дрехи, маски“, заяви Русинова. По думите й последващите действия на лицата също са били наблюдавани. „Имало е информация за посоката на движението им – към „Люлин“. Обектът е бил на ул. „Панчо Владигеров“ и е бил охраняем. Охраната е излязъл и е направил опит да разбере какво се случва, но е бил заплашен от едното лице. Успял е отново да се върне в офиса откъдето е наблюдавал последващите действия. Две от лицата са изхвърлили касата. Две от лицата са я посрещнали долу. Непосредствено след това лицата са задържани. Касата е намерена. Извършени са обиски. В домовете на лицата са открити множество предмети от кражби“, добави тя и уточни, че по техни данни за периода от ноември до задържането им са извършили множество престъпления. „Имало е откраднати вещи на известен български футболист от миналото. Третото лице дори е влачил полицейски служител по улиците, който се е опитвал да го спре. Нараняванията на полицейския служител не са сериозни. За четвъртото лице нямаме данни. Колата, с която са отишли до местопроизшествието е крадена. Лицата многократно са осъждани“, каза още Емилия Русинова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 година
Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 201...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.