НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:46

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“

Пазарджик: Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“

23 Юли 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Част от одеждите и покрова на Света Богородица са изложени за поклонение в църквата „Св. Богородица“, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Констатийски епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Той уточни, че това става с решение на Негово високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. „Те дойдоха от Руската православна църква с благословението на Негово светейшество на цяла Русия и Москва патриарх Кирил. Одеждите ще бъдат в града ни само за поклонение и няма да остават“, уточни епископ Яков. Приканваме всички пазарджиклии да дойдат в катедралния храм „Успение на Света Богородица”. Това е една огромна светиня, това е Майката Божия, която винаги е гледала благосклонно на Пазарджишка духовна околия. Ние сме под нейния покров и нейната чудотворна икона и сега тя реши да дойде и да засвидетелства нейното застъпничество за всички пазарджиклии и особено хора, които са бездетни, онкологично болни, защото този покров, тази одежда се е допирала до нейното свято тяло”, каза още Констатийски епископ Яков.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в града, ще останат за поклонение до 26 юли

Пловдив: Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в града, ще останат за поклонение до 26 юли

17 Юли 2017 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица, които бяха донесени в Пловдив, ще останат за поклонение в Митрополитския храм „Св. Марина“ до 26 юли. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от митрополията. Изключение прави 20 юли, когато ще бъдат пренесени в с. Хвойна – храм „Св. Пророк Илия“ за поклонение от вярващите. По повод храмовия празник там ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от 09:00 часа. Същият ден, вечерта, светините отново ще бъдат върнати в Митрополитския храм „Св. Марина“. На 23 юли, в 9.00 часа светините ще бъдат пренесени в храм „Успение Богородично” в Пазарджик, където ще останат през целия ден. От 24 юли до 26 юли, отново ще бъдат изложени за поклонение в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив. На 27 юли светините ще бъдат пренесени в Хисаря – храм „Св. Пантелеймон“, за поклонение от всички вярващи. От 09:00 часа, по повод храмовия празник, там също ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светините ще останат в Хисаря до вечерта, а на 28 и 29 юли, ще бъдат пренесени в Смолян – храм „Св. Висарион Смолянски“, където в петък - 28 юли, в 18.00 часа, ще бъде и тържественото им посрещане. Ще бъде отслужена празнична вечерня. На следващия ден, когато се отбелязва паметта на св. Висарион Смолянски, от 09:00 часа ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивският митрополит Николай: Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава

Пловдивският митрополит Николай: Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава

17 Юли 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” в гр. Пловдив бяха посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица. Те бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, предаде репортер на Агенция "Фокус".
От Света Гора – Атон бе донесено и подарено на Пловдивската света митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”.
Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в митрополитския храм пред светините Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави света Литургия за празника. Той бе в съслужение с Техни високопреосвещенства Старозагорски митрополит Киприан и Врачански митрополит Григорий; Техни преосвещенства Велички епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, Константийски епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит, Негово високопреподобие игумен Петър - от Руската православна църква, ставр. иконом Нелуцу Опря - официален представител на Румънската православна църква в България, Негово високопреподобие архимандрит Амвросий - игумен на Зографската света обител "Св. Вмчк. Георги" на Света гора - Атон, Негово високопреподобие архимандрит Антипа - игумен на килия към светогорския манастир "Иверон", Негово високопреподобие архимандлит Евтимий, духовници от Пловдивската епархийска църква и страната.
В препълнения с православни християни храм присъстваха представители на българската държавност, армия, общински власти, депутати.
За заслугите му към Пловдивската епархийска църква и в частност за дареното чудотворно копие на Св. Богородица - Всецарица, митрополит Николай връчи на народния представител Йордан Цонев най-високият църковен орден на Пловдивска епархия "Св. апостол Ерм" - първа степен.
Верен на стила си, да се произнася по най-актуални теми, митрополит Николай се обърна към представителите на българската държавност и най-вече към депутатите с призив, да направят всичко възможно, за да не се продава на чужденци българската земя, защото: "Без българска земя, няма да има български народ, без български народ, няма да има българска държава!".
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Екатерина Керемидарска, етнограф: Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване

Доц. д-р Екатерина Керемидарска, етнограф: Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване

17 Юли 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Третият ден от горещниците се почита за предпазване от пожари. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доцент доктор Екатерина Керемидарска, етнограф към Регионален исторически музей – Кюстендил. Този ден се почита в Родопите, Странджа, междуречието на Струма и Места. „Този ден се нарича още Марина огнена и опалена Марина. Света Марина се тачи и като господарка на змиите и лечителка на тяхното смъртоносно ухапване”, каза Екатерина Керемидарска. Света Марина е била дъщеря на езическия жрец, а още от 12-годишна възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения и обгарянето на раните ѝ с огън, тя не се е отказала от християнската вяра.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Село Варвара организира събор с курбан по повод почитането на паметта на света Марина

Пазарджик: Село Варвара организира събор с курбан по повод почитането на паметта на света Марина

17 Юли 2017 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Днес - празникът на света великомъченица Марина, е ден за общоселски църковен събор в село Варвара, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Всяка година жители и гости на септемврийското село се събират на параклиса, носещ името на светицата, в близост до населеното място. На това свято място се прави овчи курбан за здраве, служи се празнична литургия, прави се и водосвет. Мястото се посещава не само от местните жители, а и от хора, живеещи в близките и по-далечни населени места. Изворчето, което се намира в параклиса „Света Марина“, се смята за лековито – лекува очни заболявания. В района на параклиса, който се намира непосредствено над гара Варвара, има и пет вековни дъба. На хълм с изкуствено заравнен терен, над пролома на Чепинска река, се намират останки на раннохристиянска църква „Света Марина“, която и до днес е почитана като свято място.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай възглави света Литургия по повод  храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”

Пловдив: Митрополит Николай възглави света Литургия по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”

17 Юли 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Митрополит Николай възглави света Литургия по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Храмът е препълнен с миряни. Пловдивският митрополит Николай възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
В навечерието на празника на митрополитския храм вчера в Пловдив бяха посрещнати част от покрова и одеждите на Света Богородица, които бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Свети Йоан Богослoв”. Също така от Света Гора – Атон бе донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица”. В пищно литийно шествие светините бяха пренесени до Митрополитския храм „Света Марина” и поставени за поклонение на вярващия народ.
След литургията днес на всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Всеки, който желае, ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника на света великомъченица Марина

Пазарджик: Света литургия се отслужва в храмовете в града за празника на света великомъченица Марина

17 Юли 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Света литургия се отслужва в храмовете в Пазарджик за празника на света великомъченица Марина, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. За християнската светица Марина се знае, че е била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство, Господ Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. Едва 16-годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. Заради своята непокорност и вярата си Марина била осъдена на смърт. В народната традиция се вярва, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Имен ден празнуват носещите имената Марина, Маринела, Марин и техните производни.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова: Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия

Доц. Петя Банкова: Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия

17 Юли 2017 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Св. Марина се почита като господарка на змиите и лечителка от тяхното ухапване, затова я наричат Висия. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за народните вярвания, гадания и забрани по време на горещниците.
По думите й в района на Странджа и на Родопите и в междуречието на Струма и Места, св. Марина още я наричат Висия. „Този елемент в народния култ към светицата, както и празненствата в нейна чест са характерни с типичните нощни къпания за здраве и се разглеждат като свидетелство за връзката между св. Марина и тракийската Бендида. Тя посочи, че в народните представи св. Марина Огнена е владетелка на огъня. „След е нея св. Илия, който ще честваме на 20-и юли. Той е повелителят на гръмотевицата, а св. Пантелей, който се отбелязва на 27 юли е повелителят на наводненията. Ето как емпиричният опит на българина е вплетен с вярата в поредица от дни“, каза доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мелнишкият епископ Герасим ще оглави празнична света Литургия в храма "Св. Марина" в столицата

Мелнишкият епископ Герасим ще оглави празнична света Литургия в храма "Св. Марина" в столицата

17 Юли 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. На 17 юли всяка година Православната църква прославя св. Великомъченица Марина. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На този ден своя храмов празник отбелязва малката църква в двора на Софийска света митрополия "Св. Марина". С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Преосвещеният Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква, ще оглави празничната света Литургия. Началото на светата Литургия е в 9.00 часа. По време на богослужението православните християни ще могат да се поколонят на изнесената частица от св. Мощи на св. великомъченица Марина и специално донесеното копие на чудотворната Иверска икона на Св. Богородица Портаитиса (Вратарница), която се съхранява в манастира „Св. Пантелеймон“ край с. Смиров дол.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Негово Високопреосвещенство митрополит Николай ще възглави света Литургия по повод честването на паметта на света великомъченица Марина

Пловдив: Негово Високопреосвещенство митрополит Николай ще възглави света Литургия по повод честването на паметта на света великомъченица Марина

17 Юли 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, по повод празника на митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив в катедралния храм „Успение Богородично” бяха посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.
Също така от Света гора, Атон беше донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. В литийно шествие светините бяха пренесени до митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, където бяха поставени за поклонение на вярващия народ.
Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм, в 9.00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Миряните ще бъдат помазвани с елей за здраве и благословение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина

17 Юли 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. На 17 юли Православната църква почита паметта на света великомъченица Марина. Света Великомъченица Марина понесла нечовешки мъчения, отдавайки своя живот на християнската вяра. В течение на няколко века християните търпели много и нечувани изпитания и страдания, пролята била много кръв. През това велико за вярата време Иисус чрез Светия Дух избра измежду езичниците угодни Богу мъже и жени, за да ги направи благовестници на словото Си и на спасението и да ги прослави. Бог им отвори врата за словото и в езическия свят, за да разгласят Христовата тайна. И те, обхванати от любовта Христова, смело проповядвали Евангелието и покорявали на Словото все повече и повече хора. Една от избраниците на Бога била св. великомъченица Марина. Марина била дъщеря на езически жрец от Антиохия, живяла през ІІІ век. По това време римската власт жестоко преследвала християните. Някои от тях се криели по пустините и в планините, а мнозина от тях оставали в градовете, където проповядвали и разпространявали Божието слово. От един такъв християнин 12-годишната Марина научила за Господа Иисуса Христа и сърцето ѝ се изпълнило с любов към Него. Марина не се бояла открито да изповядва името Господне, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Когато станала на 16 години, в околностите на града девойката срещнала Олимврий – управител на източните области на империята. Той пристигнал в техния град, за да предаде на съд християните. Марина така поразила управителя с необикновената си красота, че решил да я вземе за жена. Но като влязъл в разговор с нея девойката не скрила и това, че вярва в християнския Бог на християните и, че е посветила живота си на Него. Като чул това Олимврий заповядал на войниците си да хванат Марина и да я водят след него в града, но да не ѝ направят нищо лошо. Така той се надявал лесно да я склони да се отрече от християнската вяра. На другия ден Марина била изправена пред съда. Олимврий ласкаво ѝ казал: "Виждат боговете, че жаля твоята младост и искам да те спася. Послушай ме, принеси жертва на боговете. Ще ти дам богати дарове и така ще устроя съдбата ти, че ще ти завиждат твоите връстници." Аз се научих да изповядвам Отца и Сина и Светия дух, едно Божество в Троица, и Нему да принасям хвалебна жертва, - отговорила девойката – Не мога на бездушни идоли да въздавам оная чест, която принадлежи на моя Създател. " Управителят започнал да увещава девойката ту с примамливи обещания, ту със заплахи, но Марина била непреклонна. Девойката била подложена на нечовешки мъчения, които тя понасяла достойно и търпеливо изтезанията. През нощта докато била в тъмница тя изведнъж видяла над себе си сияещ кръст, който озарил тъмничния мрак и чула думите: "Радвай се, Марино, защото ти победи злобата на врага! Радвай се, защото скоро, като мъдрите девойки, ще влезеш в чертога на твоя Жених, безсмъртния небесен цар!" Сърцето на Марина се изпълнило с неизказана радост. Тя молела Бога да я удостои със Свето кръщение, та измита чрез него да влезе в небесния чертог. Тези молитвени думи навели управителя на мисълта да удави Светата мъченица и заповядал да му донесат огромна каца с вода. Марина извикала: "Господи Иисусе Христе, Който си счупил оковите на смъртта и ада, милостиво погледни над Твоята рабиня, развържи моите вериги и нека тая вода ми бъде желаното от мен свето кръщение и възраждане на живот вечен! " Едва свършила молитвата си и веригите й се разкъсали, а самата тя била огряна от неизказана светлина. Тогава управителят я осъдил на смърт. Преди мъченическия си край Марина призовала хората да познаят истинския Бог. В този предсмъртен час тя се удостоила да види Самия Христос, Който я призовал към вечен покой. Тогава Марина навела глава под меча на палача.
Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Тя е покровителка на здравето, пазителка от змии и закрилница на Южното ни Черноморие. Често Св. Марина е изобразявана като победителка на дявола, която убива дракона-изкусител.
Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.
В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като "господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.
Св. Марина е покровителка на град Созопол. На 17 юли градът чества своя празник.

На този ден празнуват всички с имена: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Част от покрова и одеждите на Света Богородица ще бъдат посрещнати в катедралния храм „Успение Богородично”

Пловдив: Част от покрова и одеждите на Света Богородица ще бъдат посрещнати в катедралния храм „Успение Богородично”

16 Юли 2017 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив към 18:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Те ще бъдат донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”.
От Света Гора – Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската света митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. С литийно шествие и при празничен камбанен звън светините ще бъдат пренесени, до Митрополитския храм „Света Марина”. Там ще бъдат поставени за поклонение на православните християни. От 18.30 часа ще започне празнична архиерейска вечерня.
Учтре, 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в митрополитския храм от 09.00 Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави светата Литургия по повод празника, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посрещаме от Русия част от покрова и одеждите на Света Богородица и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” от Света гора, Атон

Посрещаме от Русия част от покрова и одеждите на Света Богородица и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица” от Света гора, Атон

15 Юли 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в навечерието на празника на митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив на 16 юли в 18:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично” ще бъдат посрещнати част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.
Също така от Света гора, Атон ще бъде донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - „Всецарица”. В литийно шествие светините ще бъдат пренесени до митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.
От 18:30 часа ще започне празничната архиерейска вечерня.
На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина в едноименния митрополитски храм, в 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на Света Богородица и памук, осветени на светините. Миряните ще бъдат помазвани с елей за здраве и благословение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: В България от Москва ще доставят частица от одеждата на Богородица

Московский Комсомолец: В България от Москва ще доставят частица от одеждата на Богородица

15 Юли 2017 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ковчег с част от покрова и ризата на Пресвета богородица ще доставят в събота от храма на Руския православен университет в Москва в черква „Свето Успение Богородично“ в Пловдив. Това бе съобщено от синодалното отделение на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото. Светинята ще бъде доставена в България по молба на пловдивския митрополит Николай, предаде Московский Комсомолец.
„Със съответствената молбата към патриарх Кирил се обърна пловдивският митрополит Николай. Пристигането на реликвата е свързано с дните на памет на света мъченица Марина, престолен празник на митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в Пловдив“, пише в съобщение на московската патриаршия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Полицейското куче Бу, открило нелегални цигари в български микробус в Западна Унгария - 26 юли 2017 година
Полицейското куче Бу, открило нелегални цигари в български микробус в Западна Ун...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.