НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Засиленото е полицейското присъствие в Сотиря, където пострадаха две деца

Сливен: Засиленото е полицейското присъствие в Сотиря, където пострадаха две деца

4 Септември 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Сливен. Областният управител Чавдар Божурски проведе среща с директора на ОДМВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков във връзка с предприетите от Дирекцията мерки за сигурността и спокойствието на населението в сливенското село Сотиря след извършените посегателства върху деца. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Сотиря се обслужва от полицейски участък, на непрекъснато разположение са оперативен работник, както и патрулен екип в района. От 15 август, когато 7-годишната Кристин Георгиева стана жертва на убийство, в населеното място е засилено полицейското присъствие. „На денонощно разположение са патрулен автомобил и автомобил на пътна полиция със съответните екипи, както и екип на Специализираното тактическо звено за бързи действия. Засиленото присъствие продължава. Едновременно с това се работи активно с криминалния контингент, провеждат се беседи“, посочи ст. комисар Величков. Както на първия, така и на втория сигнал за посегателство спрямо дете, органите на реда са се отзовали незабавно и са реагирали адекватно на обстановката.
От ОДМВР са създали организация за ежедневен контакт с кметовете и кметските наместници на населените места. Със заповед на директора са сформирани мобилни екипи с участието на служители на ръководни длъжности, които ежемесечно посещават селата в областта. Разчита се на доброто взаимодействие с кметовете и кметските наместници за осигуряване спокойствието на хората и за превенция срещу престъпността. От важно значение е съдействието при установяване на непознати или незаконно пребиваващи лица, каквато информация не е била предоставена своевременно по отношение на един от задържаните за посегателството от 30 август. „Усилията за гарантиране на реда и опазването на собствеността в малките населени места в Сливенска област е основен приоритет в работата на ОДМВР", увери ст. комисар Величков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Община Сливен е много добър партньор на Министерството на труда и социалната политика

Министър Бисер Петков: Община Сливен е много добър партньор на Министерството на труда и социалната политика

3 Септември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Сливен. Социалният министър Бисер Петков и кметът на Сливен Стефан Радев посетиха днес Центъра за социална рехабилитация и интеграция за незрящи. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Министърът беше запознат с дейността на центъра и с ремонта на сградата, който започна през 2017 година.
„Това е една услуга, която е насочена преди всичко към незрящи хора, но разширява своята целева група и към хора и деца с увреждания, благодарение на завишения капацитет, който от 30 вече е 50 души. Радвам се, че това, което видяхме, е станало с участието и с помощта на инструментите, с които Министерството на труда и социалната политика разполага, с Проект „Красива България“ и, разбира се, с участието и водещата роля на Община Сливен. Центърът разполага с всичко необходимо за една пълноценна интеграция на своите потребители“, сподели мнението си Бисер Петков.
От самия център също изразиха своята благодарност за цялостното му обновяване. Директорът Пепа Димова работи там от близо 30 години.
„Искам да ви кажа, че това е годината, в която тук се чувствам най-щастлива досега, защото бяха много тежки времена. Чакахме толкова много години, но най-накрая, благодарение на Общината имаме тази сграда и това оборудване. Ремонтът е по Проект „Красива България“, оборудването е по Фонд „Социална закрила“. Смятам, че тези два проекта бяха най-важните тук, поне за мен, за което лично благодаря на господин Радев“, коментира Пепа Димова.
На свой ред Бисер Петков подчерта ролята на Община Сливен за добрата реализация на социалните проекти.
„Общините са ключов партньор на Министерството на труда и социалната политика и на правителството като цяло в осъществяването на социалните политики на регионално ниво. Община Сливен е един добър пример за това партньорство, защото тя е доставчик на 17 услуги. Тоест тук има развита мрежа от социални услуги. Тя се възползва от всички проекти на министерството чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“. Общината вече е стартирала с подписването на 50 договора по Механизма за лична помощ. Предстои реализацията на Патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания. Междувременно продължават услугите в домашна среда – социален личен асистент и домашен помощник за над 100 потребители. Мисля, че всичко направено от Общината и това, което продължава да се прави, има своето отражение в нивото на социално обслужване на жителите на Община Сливен и разбира се, в осигуряване на една добра заетост“, заяви социалният министър.
Той, заедно с кмета Радев, направиха обиколка в „Язаки България“ ЕООД и „Е. Миролио“ ЕАД. След посещението там Бисер Петков отчете, че това са примери на водещи работодатели, които са създали необходимите условия за работа. Той изрази удовлетвореност от посещението си в Сливен и от това, което е видял.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Стефан Радев: Ще продължим успешната работа по развитието на мрежата от социални услуги в Сливен

Кметът Стефан Радев: Ще продължим успешната работа по развитието на мрежата от социални услуги в Сливен

3 Септември 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. Функционирането на социалните услуги на територията на община Сливен обсъдиха кметът Стефан Радев и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който днес е на работно посещение в града под Сините камъни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
В срещата участва и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Румяна Михайлова.
„Продължаваме да работим успешно в посока към развитие на мрежата ни от социални услуги и мисля, че се движим с добри темпове. На територията на нашата община нараства необходимостта от такива услуги и смятам, че това е в отговор на нуждите на хората и техните семейства“, посочи кметът Радев.
Общо 17 социални услуги функционират на територията на общината, които обхващат деца, пълнолетни лица и деца с увреждания.
Община Сливен вече има сключени 50 договора по Механизма лична помощ, който влезе в сила от 1 септември тази година, като същевременно всички потребители на услуги в домашна среда – личен, социален асистент и домашен помощник продължават да ги получават на база на анексирано-удължен срок на споразумението между Община Сливен и Агенцията за социално подпомагане.
Бяха коментирани и въпроси, свързани с финансирането и осигуряването на необходимия персонал. В тази връзка Стефан Радев посочи, че трябва да се работи за мотивация и повишаване на финансовите стандарти сред заетите в социалната сфера.
В хода на разговора бяха поставени и въпроси, които касаят регионалния пазар на труда, различните програми, мерките, които се прилагат и тяхната ефективност.
По думите на министър Петков, усилията на държавата в тази ситуация трябва да бъдат насочени към привличане на незаинтересовани лица, които да се включат в активната работна сила. Той подчерта, че фокусът на политиката занапред няма да бъде насочен към субсидираната заетост, а в повишаването на качеството на работната сила, чрез обучения, придобиване на нови квалификации, нови обмени и компетентности. Министър Петков допълни, че през следващия програмен период ще се инвестира в развитието на дигитални умения.
Като конструктивна и много ползотворна определи днешната среща с кмета Стефан Радев социалният министър. По думите му чрез осигуряване на по-качествена подкрепа, Община Сливен се е превърнала в ключов партньор на социалното министерство в предоставяните услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Призовавам депутатите от района да работят срещу намаляването на наказателната отговорност за тежки умишлени престъпления против личността

Стефан Радев, кмет на Сливен: Призовавам депутатите от района да работят срещу намаляването на наказателната отговорност за тежки умишлени престъпления против личността

3 Септември 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев призова депутатите от избирателния район да работят за отпадане на намаляването на наказателната отговорност при извършването на тежки умишлени престъпления против личността, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Поводът за апела на Радев са последните два случая на насилие над деца в село Сотиря. Той призова за действия, които да спомогнат тази промяна да се случи. „Надявам се това да случи, като общество да вземем такова решение и призовавам нашите народни представители на подкрепят тази инициатива“, заяви Стефан Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Община Сливен вече е сключила първите 50 договора по механизма за „лична помощ“

Министър Бисер Петков: Община Сливен вече е сключила първите 50 договора по механизма за „лична помощ“

3 Септември 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Сливен. Община Сливен вече е сключила първите 50 договора по механизма за „лична помощ“. Това съобщи в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Министър Петков допълни, че към момента в страната 15 500 души са заявили нужда от подобна услуга. Вече са издадени и 14 500 направления, а регистрираните асистенти са 4 700. Бисер Петков изрази надежда, че благодарение на механизма хората, които в момента не работят, за да се грижат за своите близки, ще могат да се върнат на пазара на труда.
Работата на механизма, както и начините за финансиране на социалните услуги, оказвани от Община Сливен като делегирани от държавата дейности, бяха обсъдени на среща на министър Петков с кмета на Сливен Стефан Радев. В момента Община Сливен предоставя 17 вида такива услуги.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Новата стратегия по заетостта ще бъде насочена към предприемане на мерки за компенсиране на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка

Министър Бисер Петков: Новата стратегия по заетостта ще бъде насочена към предприемане на мерки за компенсиране на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка

3 Септември 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Сливен. Новата стратегия по заетостта ще бъде насочена към предприемане на мерки за компенсиране на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка. Това съобщи в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Качеството на работната сили ще бъде повишено чрез обучение, придобиване на нови квалификации, включително и със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Амбицията ни е през следващите години, пред следващия програмен период, да инвестираме преди всичко в дигитални умения, за да може работната сила на България, която се свива като количество, да има по-високо качество“, подчерта министър Петков. Той поясни, че субсидираната заетост няма да отпадне, но ще се свие като обхват и ще остане само там, където няма търсене на работна ръка от страна на работодателите.
По думите на министъра на труда и социалната политика всички мерки, които се залагат в новата програма за заетостта, са насочени към преодоляване на прогнозирания сериозен недостиг на работна сила, особено на квалифицирани кадри със средно образование. Ще се обърне и особено внимание на активизирането на онези, които в момента са незаинтересовани в търсенето на работа. „В момента заради икономическия подем безработицата намалява до 4.2% , но заради демографското развитие, което не е благоприятно, се налага да се предприемат нови мерки на пазара на труда“, допълни министър Петков. Той заяви, че стратегията все още не е готова, като в момента се изслушват и големите работодатели, за да се чуе и тяхното мнение какво трябва да се направи на пазара на труда, за да се задоволи нарастващото търсене на квалифицирана работна ръка.
Бисер Петков е на посещение в Сливен, за да разговаря с кмета на общината Стефан Радев и да се срещне с крупните работодатели от региона.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Сливен: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е на работно посещение в града

Община Сливен: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е на работно посещение в града

3 Септември 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е на работно посещение в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
От 10.00 часа той ще се срещне с кмета на Общината Стефан Радев. Работната програма на министъра включва още посещение на социални услуги и предприятия в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Районната прокуратура поиска задържане под стража на двама младежи, обвинени за извършване на блудствени действия с малолетно момиче в с. Сотиря

Сливен: Районната прокуратура поиска задържане под стража на двама младежи, обвинени за извършване на блудствени действия с малолетно момиче в с. Сотиря

2 Септември 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Сливен. Районна прокуратура – Сливен внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетния Христо Х. и Йордан И., обвинени в извършване на блудствени действия с малолетно момиче. Това съобщиха от Районната прокуратура - Сливен.
Районна прокуратура – Сливен внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетния Христо Х. и Йордан И.
Христо Х. е обвинен за това, че на 30.08.2019 г. в с. Сотиря, обл. Сливен, макар и непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на извършеното, и да ръководи постъпките си, чрез употреба на сила, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на малолетно момиче – престъпление по чл.149, ал.2, т.1, вр. ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.3 от НК.
Йордан И. е обвинен за това, че през м. юли 2019 г. в с. Сотиря, обл. Сливен, чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на малолетно момиче – престъпление по чл.149, ал.2, т.1, вр. ал.1 от НК.
Районен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 02.09.2019 г. от 17.00 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Обвинените за блудство с 8-годишно момиче в село Сотиря са задържани за срок до 72 часа

Сливен: Обвинените за блудство с 8-годишно момиче в село Сотиря са задържани за срок до 72 часа

31 Август 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Сливен. Районна прокуратура – Сливен е задържала за срок до 72 часа непълнолетния Христо Х. и Йордан И., обвинени в извършване на блудствени действия спрямо малолетно момиче. Това съобщиха от прокуратурата. Христо Х. е обвинен за това, че на 30 август 2019 г. в село Сотиря, област Сливен, макар и непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното, и да ръководи постъпките си, чрез употреба на сила, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на малолетно момиче – престъпление по чл. 149, ал.2, т.1, вр. ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.3 от НК.
Йордан И. е обвинен за това, че през юли 2019 г. в същото село чрез употреба на сила е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на малолетно момиче.
Предстои в следващите дни Районна прокуратура – Сливен да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: 15-годишен младеж от с. Сотиря е задържан за блудство с 8-годишно момиче, по случая се разследва и 68-годишен мъж

МВР: 15-годишен младеж от с. Сотиря е задържан за блудство с 8-годишно момиче, по случая се разследва и 68-годишен мъж

31 Август 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Сливен. 15-годишен младеж от с. Сотиря е задържан за блудство с 8-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 20.47 часа снощи 29–годишна жителка на с. Сотиря, община Сливен, съобщила в полицията за посегателство, свързано с блудствени действия спрямо малолетната й дъщеря, на 8 години. След сигнала в РУ-Сливен незабавно са предприети действия за установяване на фактите и обстоятелствата според получената информация и издирване на извършителя. Пострадалата е прегледана от съдебен лекар, не са установени данни за насилствени действия и е предадена на грижите на близките й. При проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен и задържан за срок от 24 часа заподозрения за извършител, на 15 години, от същото село. По случая е задържан и 68-годишен, живял временно без регистрация на адреса на майката, спрямо когото предстои изясняване съпричастен ли е към блудство с малолетната преди време, каквато предварителна информация е съобщена.
По случая е образувано досъдебно производство. Материалите докладвани на ОП – Сливен. Работата продължава за изясняване на всички обстоятелства и документиране на случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димчо Георгиев, кмет на Сотиря: Трябва да има промени в закона, за да не се стига до тежки престъпления, особено срещу деца

Димчо Георгиев, кмет на Сотиря: Трябва да има промени в закона, за да не се стига до тежки престъпления, особено срещу деца

31 Август 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Сливен. Пострадалото вследствие на блудство 7-годишно момиченце от село Сотиря вече е изписано и заедно с майка си е в селото, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен кметът Димчо Георгиев. По думите му вероятно майката се е намесила навреме и е предотвратила изнасилване. Според кмета, по случая са задържани двама – мъж на 60-65 години и 14-годишен младеж, който има криминално досие за няколко кражби.
В селото има засилено полицейско присъствие, а според кмета крайно време е да се промени закона. “Да няма намаляване на присъдата, трябва по-бързо да се съдят, за да не се стига до такива крайности“, допълни Георгиев.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.