НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп търси решение на проблема с Турция

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп търси решение на проблема с Турция

29 Юни 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля начини за разрешаване на проблемната ситуация, произтичаща от решението на Турция да закупи модерни руски противоракетни системи, които Пентагонът смята за заплаха за сигурността на НАТО, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Администрацията на Тръмп и Конгресът предупредиха през последните седмици, че Турция ще бъде подложена на санкции, в това число и изваждане от самолетната програма F-35, ако продължи с придобиването на руските зенитно-ракетни системи, известни като С-400.
По време на срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на двустранна среща по време на срещата на Г-20 в Япония в събота обаче, Тръмп намекна за помирение. Той каза, че проблемът има своите корени в решенията, взети от администрацията на Обама, за да се предотврати закупуването на Анкара от американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтръйт“.
„Имаме сложна ситуация, защото на Турция не е било позволено да закупи ракетите "Пейтриът", "каза Тръмп пред репортери.“ Той купува други ракети и тогава изведнъж казват: „Е, сега можете да купите нашата ракета.“ Не можете да се прави бизнес по този начин. Не е добре. Не е добре."
Сделката за ракетите С-400 в размер на 2,5 млрд. долара разстрои сериозно американско-турските връзки и разпали опасенията, че сериозният дипломатически сблъсък ще тласне засегнатата от рецесията турска икономика в пълна криза.
Турския президент обаче заяви, че няма да се откаже от споразумението с Русия, като добави, че доставката на С-400 ще започне през първата половина на юли.
Турските власти заявиха, че са се обърнали към Русия за оборудване за противовъздушна отбрана, защото САЩ не са успели да предложат техните системи на достъпна цена и с непреодолими ангажименти за трансфер на технологии. В края на миналата година администрацията на Тръмп направи предложение за закупуване на системите „Пейтриът“ като алтернатива на С-400, но Ердоган каза миналата седмица, че предложението не е конкурентно на руското.
Официални представители на САЩ заявиха, че не биха позволили на Турция да експлоатира С-400 заедно с самолети F-35, които Анкара също е поръчала от страх, че това ще даде на Русия твърде точна информация за секретните самолети.
Ердоган заяви, че ще се обърне към международен арбитраж, ако Вашингтон блокира доставката на повече от 100 самолетаF-35, които Турция е поръчала.
На пресконференция по-късно събота Тръмп каза, че Турция е била третирана много несправедливо от САЩ.
"Това е бъркотия и, честно казано, това не е грешката на Ердоган", заяви американският президент.
Сложните въпроси, решението да се накаже Турция, или не, за използването на С-400 не е само в ръцете на администрацията на Тръмп. Американските сенатори заплашиха да наложат санкции на Анкара за закупуване на руски оръжия от производител в черния списък.
В събота обаче Тръмп заяви, че обича Турция, като се заяви, че Ердоган е помогнал за разрешаването на случая с американски пастор Андрю Брънсън, който можеше да бъде осъден в Турция на до 35 години затвор, но беше изпратен обратно в САЩ миналата година.
"Той е твърд, но аз се разбирам с него", каза Тръмп за турския си колега. "Това е сложна сделка, работим по нея и ще видим какво можем да направим."
По-късно Ердоган каза, че е убеден, че САЩ няма да наложат санкции на Турция. "Тръмп разясни този въпрос днес ”, каза турският лидер. "Чухме от него, че такова нещо няма да се случи."
По време на двустранната си среща с Ердоган Тръмп заяви в събота, че обмисля да приеме покана за официално посещение в Турция, вероятно през юли, но добави, че не е определена дата.
„Турция е наш приятел. Направихме страхотни неща заедно - каза Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Тръмп заяви, че разговорът с Путин е бил „прекрасна среща“ с „отличен човек“

EA Daily: Тръмп заяви, че разговорът с Путин е бил „прекрасна среща“ с „отличен човек“

29 Юни 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира много позитивно срещата си с руския лиредер Владимир Путин, която се състоя по-рано в кулоарите на форума на Г-20 в Осака, предава руската агенция EA Daily.
„Мисля, че той е прекрасен човек. Мисля, че имахме отлична среща“, зяви президентът на САЩ.
По думите на Тръмп, те с Владимир Путин са постигнали много и са започнали да обсъждат търговията.
„Трябва да имаме търговия – между Русия и САЩ, две велики страни. Вчера беше прекрасна среща. Той е невероятен човек. Много благодаря“, заяви американският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин разказа съдържанието на разговора с Тръмп

ТАСС: Владимир Путин разказа съдържанието на разговора с Тръмп

29 Юни 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на Русия Владимир Путин разказа съдържанието на разговора с американския му колега Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака. Той съобщи, че американският лидер е направил темата за задържаните от Русия украински моряци една от приоритетните в беседата, предава ТАСС.
„Тази тема бе повдигната. Вече не помня, на обяда или в хода на нашата среща, но във всеки случай, президентът на САЩ направи тази тема една от приоритетните по време на нашите разговори на Г-20“, заяви той пред журналистите след края на срещата на върха в Япония.
Путин подчерта, че по тази тема „засега няма решение, тече съдебно дело, трябва да изчакаме резултатите, а след това ще решаваме“. „Но главното е, това да не се случва в рамките на предизборната кампания в Украйна, за да не бъдат свързани тези процеси с вътрешнополитическия украински дневен ред“, добави президентът.
Освен това руският президент съобщи, че в разговора с Тръмп е засегната темата за обвиненията срещу Москйва в намеса в американските избори.
„Да, говорихме за това. Говорихме и за Венецуела, и за изборите“, каза той на журналистите в отговор на съответстващ въпрос.
Путин съобщи още, че намесата в работите на Русия е ежедневна.
„Виждаме какво се случва. Но не вдигаме шум, не истерясваме, въпреки че вмешателството (в работите на Русия отвън) се случва ежедневно“, заяви руският лидер. „За съжаление, такава е практиката на международните отношения“, добави той.
По думите на Путин, има дълбочинни причини за такава намеса, но „не искат да ги признаят“. „Струва ми се, че не съм казал нищо ново, защото съм говорил за това неведнъж“, отбеляза президентът.

Перспективите поред СНВ-3

Още една тема на преговорите е бил въпросът за перспективите пред продължаването на договора СТАРТ-3. По думите на руския държавен глава, външните министри на Русия и САЩ са били инструктирани да започнат консултации по въпроса.
„Що се отнася до СТАРТ-3, ние инструктирахме министерствата на външните работи да започнат консултации по този въпрос. Дали тези консултации ще доведат до удължаване на договора START-3, все още не знам, твърде рано е да се каже, но обсъдихме и това“, каза Путин.
Като цяло той оцени разговора с Тръмп като добър, много делови и прагматичен. „Практически преминахме през целия списък от въпроси от взаимен интерес. Това важи и за нашите икономически отношения, те са в незадоволително състояние“, добави Путин.
Той припомни интереса на американския бизнес към руския пазар, отбелязвайки, че американската делегация на Международния икономически форум в Санкт Петербург е била една от най-представителните.
„Тук имаме над какво да помислим. Потвърдихме готовността си да създадем съответстваща структура от представители на бизнес общностите (на двете страни), която да се заеме с изучаване на въпроси, свързани с бъдещите перспективи за развитие на търговските и икономическите отношения“, заяви Путин.
Освен това, по думите на руския лидер, той е обсъдил с Тръмп ситуацията в различни региони на света. „Като цяло, това бяха полезни консултации“, заключи той.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган е уверен, че САЩ няма да наложат санкции срещу Турция заради С-400

AFP: Ердоган е уверен, че САЩ няма да наложат санкции срещу Турция заради С-400

29 Юни 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Осака. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че САЩ няма да наложат санкции на страната заради решението на Анкара да закупи руската зенитно-ракетна система С-400, предава AFP.
Съответното уверение турският лидер е получил на срещата с американския му колега Доналд Тръмп.
"Чухме от него, че няма да има нищо подобно (санкции)", подчерта Ердоган на пресконференция в Осака, Япония, след среща с Тръмп в кулоарите на форума на върха на Г-20.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп ще обмисли сериозно възможността да посети Русия през май 2020 година

ТАСС: Тръмп ще обмисли сериозно възможността да посети Русия през май 2020 година

29 Юни 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Осака. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп сериозно обмисля възможността да посети Москва през май 2020 г., за да участва в тържествата по повод годишнината от победата във Втората световна война. Съответното американският лидер обяви това на пресконференция след участието си в срещата на върха на Г-20 в Осака, предава TACC.
"Те празнуват 75-та годишнина от победата над нацизма. Той [руският президент Владимир Путин] ме покани. И казах, че сериозно ще разгледам това предложение", заяви Тръмп. "Русия премина през много, загуби, мисля, че загуби много повече хора от всички останали, в борбата срещу нацизма. Той ме покани, а аз казах, че ще разгледаме това, ще го обмислим много сериозно", добави президентът на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечер" (Македония): Тръмп номинира Юри Ким за посланик на САЩ в Албания

"Вечер" (Македония): Тръмп номинира Юри Ким за посланик на САЩ в Албания

29 Юни 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Тирана/Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп номинира дипломата Юри Ким за асоцииран и пълномощен посланик на САЩ в Албания, съобщава електронното издание на македонския вестник "Вечер", като се позовава на информация, публикувана на официалната интернет страница на Белия дом.
Ким, която е с произход от Гуам, работи в Държавния департамент на САЩ като директор на Службата по въпросите на Южна Европа. Преди това тя е била директор на Държавния департамент за изследване на дипломацията, ръководител на кабинета на заместник държавния секретар и директор на Службата за европейска сигурност и военнополитически въпроси.
Тя също така е специален помощник на помощник държавния секретар за Източна Азия и Тихия океан и член на делегацията на САЩ в шестстранните преговори за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея. Била е и политически съветник в посолството на САЩ в Багдад и Анкара.
Говори китайски, японски, корейски и турски.
Посолството на САЩ в Тирана е без посланик от миналия август насам, след като Доналд Лу напусна поста, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Трябва да отидем много по-далеч по климата

Еманюел Макрон: Трябва да отидем много по-далеч по климата

29 Юни 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в събота, че световните лидери трябва да отидат „много по-далеч“ по въпроса за климатичните промени след трудните преговори за изготвяне на обща позиция по проблема на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, предава AFP.
„Избегнахме връщането назад... но трябва да отидем много по-далеч“, след като 19 от членовете на групата подписаха изявление в подкрепа на Парижкото споразумение за климата, в което не се включи САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Заключителната декларация за срещата на Г-20 не съдържа точка за осъждане на протекционизма

РИА Новости: Заключителната декларация за срещата на Г-20 не съдържа точка за осъждане на протекционизма

29 Юни 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Осака. Заключителната декларация за срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 в японския град Осака не съдържа точка за осъждане на протекционизма, отбелязва руската информационна агенция РИА Новости.
Това е вторият пореден път, в който лидерите на "голямата двайсеторка" отказват единодушно да осъдят протекционизма. На включването на тази точка в заключителния документ се противопоставя на САЩ, които активно използват митата като инструмент за икономическа и политическа борба. В Осака обаче американският президент Доналд Тръмп увери, че "поне засега" Вашингтон няма да налага нови тарифи за китайския внос в САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: На външните министри на Русия и САЩ е възложено да започнат консултации по СТАРТ-3

Владимир Путин: На външните министри на Русия и САЩ е възложено да започнат консултации по СТАРТ-3

29 Юни 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Осака. На ръководителите на външнополитическите ведомства на Руската федерация и САЩ е възложено да започнат консултации по СТАРТ-3. Това заяви пред журналисти лидерът на Кремъл Владимир Путин след края на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, предава TACC.
"Що се отнася до СТАРТ-3, ние инструктирахме министерствата на външните работи да започнат консултации по този въпрос. Дали тези консултации ще доведат до удължаване на договора, все още не знам, твърде рано е да се каже, но обсъдихме това", подчерта Путин.
Третият договор за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (на английски: Strategic Arms Reduction Treaty) е договорен между САЩ и Русия и трябва драстично да намали ядрените арсенали на двете страни. Началото на преговорите е поставено в Хелзинки между президента на САЩ Бил Клинтън и президента на Русия Борис Елцин през 1997 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Поне засега САЩ няма да налагат нови тарифи на Китай

Доналд Тръмп: Поне засега САЩ няма да налагат нови тарифи на Китай

29 Юни 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Осака. САЩ засега няма да налагат нови тарифи на Китай. Това увери държавният глава на страната Доналд Тръмп след разговори с китайския си колега Си Дзинпин за търговската война между Пекин и Вашингтон, предава AFP.
"Поне за момента" Вашингтон няма да налага нови тарифи или да премахва съществуващи такива, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. "Ще продължим да преговаряме", допълни американският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лидерите на Г-20 обявиха необходимостта от реформа в СТО

РИА Новости: Лидерите на Г-20 обявиха необходимостта от реформа в СТО

29 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Осака. Лидерите на Г-20 потвърдиха желанието си за свободна и справедлива търговия и обявиха необходимостта от реформа на Световната търговска организация (СТО), според декларация, приета след срещата им в Осака, Япония, предава РИА Новости.
"Ние се стремим да постигнем свободна, справедлива, недискриминационна, прозрачна, предсказуема и стабилна търговия и условия за инвестиции, за да поддържаме пазарите отворени", се казва в декларацията.
Участниците в срещата на Г-20 отбелязаха, че "международната търговия и инвестиции са важен двигател за търговията, производителността, иновациите, създаването на работни места и развитието".
"Потвърждаваме нашата подкрепа за необходимите реформи на СТО, за да подобрим нейните функции. Ще работим конструктивно с други членове на СТО", се казва в разпространения текст.
Според тях това е необходимо във връзка с функционирането на системата за уреждане на спорове в съответствие с правилата, договорени между членовете на СТО.
"Освен това признаваме допълващата се роля на двустранните и регионалните споразумения за свободна търговия, които са в съответствие със СТО. Ще работим по единните правила на играта, като помагаме да се създаде благоприятна среда за бизнеса", се казва още в документа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: С изключение на САЩ, страните от Г-20 потвърдиха ангажимента си към Парижкото споразумение за климата

AFP: С изключение на САЩ, страните от Г-20 потвърдиха ангажимента си към Парижкото споразумение за климата

29 Юни 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Осака. Деветнадесет членове на Г-20, без САЩ, се съгласиха с "необратимостта" на Парижкото споразумение за климата и обещаха пълното му прилагане, предава AFP.
Съответното се подчертава в заключителната декларация след двудневните преговори в японския град Осака.
В текста се признава също, че търговските спорове и геополитическите търкания се увеличават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп потвърди: В определен момент ще посетя Турция

Доналд Тръмп потвърди: В определен момент ще посетя Турция

29 Юни 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Осака. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че на определен етап е готов да посети Турция, но посочи конкретни дати. Съответното той заяви, отговаряйки на въпросите на журналистите, преди да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на върха на Г-20 в Осака, предава TACC.
"Ще отида в Турция в определен момент", цитира агенцията думите на лидера на Белия дом, като допълни: "Не сме определили конкретна дата".
По-рано турски медии съобщиха, че Тръмп е приел поканата на Ердоган да посети страната. Министърът на външните работи на съседната ни страна Мевлют Чавушоглу заяви, че американският президент може да пътува Турция през юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп каза на Ердоган, че С-400 са проблем

AFP: Тръмп каза на Ердоган, че С-400 са проблем

29 Юни 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Осака. Придобиването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 от Турция „е проблем“, каза президентът на САЩ Доналд Тръмп на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган по време на срещата им в кулоарите на форума на Г-20 в японския град Осака, предава AFP.
„Това е проблем, безспорно“, заяви американският лидер. „Не е добре. Не е добре“.
Но той добави също, че „Турция е наш приятел... Ние сме големи търговски партньори. И ще станем още по-големи“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ разглеждат различни варианти за решаване на въпроса с турските С-400

ТАСС: САЩ разглеждат различни варианти за решаване на въпроса с турските С-400

29 Юни 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Осака. САЩ разглеждат различни варианти за решаване на въпроса за закупуването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Това заяви в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп преди срещата с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в кулоарите на форума на Г-20 в японския град Осака, предава ТАСС.
„Разглеждаме различни варианти“, заяви той, като отбеляза, че ситуацията остава сложна.
По думите на Тръмп, прожлемът с военните покупки между Вашингтон и Анкара е възникнал заради решението на администрацията на предшественика му Барак Обама. „Той (Ердоган) е искал да го направи (да купи американски системи „Пейтриът“), но му е било забранено от администрацията на Обама“, заяви американският президент. „Те са му забранявали да го направи, докато не е казал, че е купил нещо друго. И сега изведнъж всички казаха: добре, можете да купите. Не може да се работи по този начин. Турция е наш приятел, постигнали сме много заедно, ние сме големи търговски партньори и ще разширим търговията още повече“, поясни Тръмп.
„Не можеш да се отнасяш с хората така, както е правила администрацията на Обама“, добави Тръмп.
Той подчерта, че тази тема ще бъде обсъдена на предстоящите преговори. Президентът на САЩ при това не изключи Вашингтон да въведе санкции срещу Анкйара заради сутиацията със С-400. „Разглеждаме този вариант“, заяви той, в отговор на съответстващ въпрос на журналист. „Но това е ситуация, при която и двете страни трябва да положат равно количество усилия“, подчерта Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В НАТО продължават да се надяват на прогрес по темата за С-400 след срещата между Тръмп и Ердоган в Осака

ТАСС: В НАТО продължават да се надяват на прогрес по темата за С-400 след срещата между Тръмп и Ердоган в Осака

27 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО се надява на прогрес по темата за доставянето на зенитно-ракетните системи С-400 на Анкара след срещата между президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп на форума на Г-20 в японския град Осака. Това заяви в четвъртък генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг след края на заседанието на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО в Брюксел, предава TАСС.
„Приветствам диалога между Турция и САЩ, който се проведе и на това заседание и ще продължи на предстоящата среща между Тръмп и Ердоган в Осака. Надявам се, че ще има напредък по въпроса“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган в интервю за японския вестник Nikkei: Ако САЩ спрат доставката на F-35, Турция ще си поиска парите за програмата

Реджеп Тайип Ердоган в интервю за японския вестник Nikkei: Ако САЩ спрат доставката на F-35, Турция ще си поиска парите за програмата

27 Юни 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Осака/Анкара. В интервю за японския вестник Nikkei Asia Review, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара ще си поиска обратно средствата, инвестирани в програмата за F-35, ако Вашингтон спре доставката на изстребителите за страната.
Ердоган отговори на дръзкия тон на САЩ, които заплашиха да наложат санкции срещу Турция, ако тя финализира сделката за доставка на руските зенитно-ракетни системи С-400. Вашингтон предупреди също, че Анкара ще бъде премахната от програмата за F-35 и ще загуби поръчката за 100 от най-модерните изтребители.
„За нас е извън всякакво съмнение, че ще правим компромиси. Вече им платихме 1,25 млрд. долара за проекта за F-35. Ние сме просто пазар или купувач, но и партньор в производството", припомни турският президент.
Ердоган заяви, че планира да се срещне с американския държавен глава Доналд Тръмп, докато е в Япония за срещата на върха на Г-20 и разкри, че се водят дискусии за възможна визита на лидера на Белия дом в Турция. Това би могло да се случи следващия месец. „Тръмп много добре знае опасенията на Турция, защо имаме нужда от тази система и как сме стигнали до решението", увери Ердоган, като същевременно допълни: „Надявам се, че ще получим най-добрите резултати и ще сложим край на този въпрос".
И все пак Ердоган подчерта, че Анкара ще да получава системи С-400 следващия месец. Дали Тръмп ще се стреми да избегне или да забави обявените наказателни мерки, тепърва ще се разбере.
В итнервюто Ердоган изрази оптимизъм по отношение на перспективите за турската икономика, която преживя две тримесечия на свиване. „Очакваме по-силно възстановяване през втората половина на годината", каза той, цитирайки водещи показатели през второто и третото тримесечие, които предполагат положителна посока.
Но икономическото подобрение ще изисква стабилизация на лирата, след като от началото на годината тя отслабна с близо 10% спрямо долара. При тази ситуация Турция може да се сблъска с нова валутна криза.
Запитан за споразумението между Япония и Турция от 2013 г. за изграждане на атомна електроцентрала в пристанищния град Синоп в северната част на страната, Ердоган мълчаливо призна, че проектът е мъртъв.
Преценката, предоставена от японската страна, включително Mitsubishi Heavy Industries, „не е съвместима с първоначалното ни споразумение по отношение на разходите и календара на проекта", каза той. Вместо това Ердоган подчертава сътрудничеството в други области, като „въглища, възобновяема енергия, научноизследователска дейност, развитие на човешки ресурси и транспортни проекти".
В момента се водят преговори за споразумение за икономическо партньорство между двете страни, което Ердоган заяви, че възнамерява да подпише тази година. Турция се надява да увеличи износа на селскостопански продукти, който включва лешници и череши.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Тръмп знае защо Турция се нуждае от руските С-40

Реджеп Тайип Ердоган: Тръмп знае защо Турция се нуждае от руските С-40

27 Юни 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп знае опасенията за сигурността на Турция и защо тя се нуждае от руската зенитно-ракетна система С-400. Това подчерта държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за местни медии в Япония, където пристигна за срещата на върха на Г-20, предава Anadolu Agency.
„Вярвам, че срещата ми с американския президент Тръмп по време на форума на равнище на Г-20 ще бъде важна за преодоляване на безизходицата в нашите двустранни отношения и за засилване на нашето сътрудничество", заяви Ердоган в интервю за Nikkei Asian Review, базирано в Токио издание.
„Що се отнася до С-400, Тръмп знае опасенията на Турция, знае защо имаме нужда от тази система и как сме стигнали до решението за закупуването й", увери Ердоган, като същевременно допълни, че разговорът му с американския президент в Осака ще засегне всички аспекти на връзките между двете страни.
„Ще разгледаме и развитието в северната част на Сирия", подчерта турският лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.