НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

20 Септември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Проблемът около разрешаването на приденстровската ситуация бе обсъден от представители на Молдова и Украйна, предава руската агенция EA Daily.
На среща между секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов и вицепремиера по въпроса на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник е обсъждан, конкретно, въпросът за демилитаризация и извеждането от региона на руското въоръжение, съхранявано във военни складове в село Колбасна, отбелязва агенцията.
Партньорите са отделили внимание на организирането на контрол от международни наблюдатели над тези хранилища, разположени на територията на Приднестровието, на около 1,5 км от украинската граница, които се охраняват от военнослужещи към Оперативната група на руските войски.
„Руската Федерация грубо наруши ангажиментите, които пое за извеждане на боеприпасите и оръжията, намиращи се в руската военна база и държи незаконно там свой военен контингент, който е център на дестабилизацията в региона“, заяви Александър Турчинов. По неговите думи, Украйна е подкрепяла и ще продължи да подкрепя в бъдеще Молдова, с която има „един евроинтеграционен път“.
„Република Молдова се застъпва за европейските ценности и смята Киев за надежден партньор и затова е заинтересована в още по-голяма интензификация на сътрудничеството, включително и по въпросите за демилитаризацията на Приднестровието и неговата по-нататъшна интеграция в Молдова“, заключи Кристина Лесник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Молдова ще реши съдбата на Приднестровието на референдум

„Независимая газета“: Молдова ще реши съдбата на Приднестровието на референдум

20 Септември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Кишинев. В Сената на САЩ е била внесена проекторезолюция относно незабавното изтегляне на Оперативната група на руските войски (ОГРВ) от територията на Молдова. Документът е подготвен по искане на председателя на молдовския парламент Андриан Канду. В същото време президентът на Молдова Игор Додон заяви, че след парламентарните избори в страната ще инициира референдум, на който ще бъде определен „начина на реинтеграция“ на Приднестровието, след изтеглянето на руските войски, пише руският вестник „Независимая газета“.
Но лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви за „Независимая газета“, че ОГРВ се асоциират в региона с миротворчески сили, които са приветствани от местното население.
В Молдова, в Приднестровието всички разклонения на властта се гледат по различен начин. Парламентът честно повдига въпроса за изтеглянето на руските войски.
И практически никога не обсъждат хода на политическите преговори по урегулирането на приднестровския конфликт, както и бъдещето на своя де-юре източен регион. Създава се впечатлението, че депутатите от управляващото мнозинство в Приднестровието не се нуждаят от всичко: в Румъния Молдова може да мине и без него. Впрочем, такъв вариант се обсъжда още от Народния фронт през 90-те години на 20 век и той даже публикува карта на Молдова без Приднестровието. Това, че в днешното правителство и парламент няма юнионисти (поддръжници на обединението на Молдова с Румъния), се знае от всички в републиката. Десет партии вече заявиха, че ще отидат на изборите за новия парламент през февруари следващата година именно под лозунга за обединението на „двете Румънии“. Против такова исторически салто се застъпват социалистите – най-рейтинговата партия в страната. Те отстояват молдовската държавност и в светлината на това – възвръщането на Приднестровието под контрола на Кишинев.
Реинтеграцията си има подтекст: ако Приднестровието се обедини с Молдова, то в парламента на страната ще има приднестровски депутати, както преди войната през 1992 година.
Начина на реинтеграция на Приднестровието ще бъде решен на референдум, заяви президентът на Молсова Игор Додон. По думите му, конкретните сценарии ще бъдат обсъждани след следващите парламентарни избори. Молдовският държавен глава отбеляза, че след парламентарните избори е необходимо да се предприемат следващи действия по отношение на свободното придвижване на двата бряга на Днестър и е нужно да се придвижи напред политическият диалог. Приднестровският регион не може да бъдат част от друг сценарий, освен да бъде съставна част на Молдова, заяви президентът. „След парламентарните избори ние ще обсъдим конкретните сценарии, как може да се проведе тази реинтеграция, и много важно, всяка форма на съжителство ще бъде обсъдена с гражданите на Молдова в рамките на референдум“, поясни Додон.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Президентът на Молдова критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието

TACC: Президентът на Молдова критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието

15 Юли 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон критикува ООН заради резолюцията за изтегляне на руските войски от Приднестровието, предава TACC.
Резолюцията за оттеглянето на руската военна мисия от Приднестровието, изготвена от проевропейското правителство на Молдова и по-късно приета от Общото събрание на ООН, е контрапродуктивна, заяви президентът на Молдова Игор Додон на своята страница във социалната мрежа „Фейсбук“ след разговорите с руския президент Владимир Путин в Кремъл в събота.
"Разгледах антируските декларации, които през последните седмици бяха приети на различни международни нива и са свързани с ролята на мироопазващия процес в Република Молдова", пише Додон. "Като държавен глава забелязах абсолютно политизираната им природа, която противоречи на реалната ситуация в Република Молдова".
Според президента "едностранните изявления, изказани от политическите върхове, нямат нищо общо със състоянието на мироопазващите операции в Молдова и не са нищо друго освен вътрешнополитическа борба и позициониране в контекста на предстоящите парламентарни избори в Молдова."
Додон похвали мироопазващата мисия и нейната ефективност в продължение на много години.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Молдовският президент Игор Додон увери, че страната му няма да застане със Запада против Русия

ТАСС: Молдовският президент Игор Додон увери, че страната му няма да застане със Запада против Русия

14 Юли 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Молдова Игор Додон е уверен, че страната му няма да „застане със Запада против Русия“, заяви той пред президента на Русия Владимир Путин в събота по време на срещата им в Кремъл, предава ТАСС.
По неговите думи Кишинев желае да „дружи с всички“, но не желае да бъде използван от едни срещу други. „Не възнамеряваме на стоим със Запада против Русия. Това е моята позиция и въпреки факта, че в страната все още има правителство и парламентарно мнозинство, което може би мисли различно, след няколко месеца у нас има избори и ситуацията ще се промени“, подчерта молдовският президент.
Додон предложи по време на срещата да се обменят мнения по въпросите на двустранното сътрудничество. Сред предимствата в развитието на отношенията в последно време той назова ръста на обема на молдовски стоки в Русия, решаването на въпроса с мигрантите, както и „сериозният напредък по Приднестровския въпрос“. Той подчерта и, че за Молдова е много важен интеграционният процес в пространството на Общността на независимите държави (ОНД).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Според анкетно проучване, над 60 процента от молдовските граждани са против потенциалното членство на страната си в НАТО

Sputnik: Според анкетно проучване, над 60 процента от молдовските граждани са против потенциалното членство на страната си в НАТО

11 Юли 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Над 60 процента от гражданите на Молдова биха гласували против присъединяването в НАТО, ако се проведе референдум по въпроса, разкрива анкетно проучване на молдовската Асоциация на специалисти по социология и демография, предава Sputnik.
Проучването разкрива, че 21.9 процента от молдовските граждани ще гласуват за присъединяване в НАТО, докато през януари 2018 година, процентът на тези граждани е бил 19.4.
Анкетното запитване е проведено между 26 юни и 7 юли сред 1 195 души.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Молдова, Тудор Уляновчи: Отношенията с ЕС и САЩ са приоритет за нас

Външният министър на Молдова, Тудор Уляновчи: Отношенията с ЕС и САЩ са приоритет за нас

10 Юли 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовските власти ще съставят план в резултат на резолюцията на ООН за изтеглянето на руските военнослужещи от територията на Приднестровието, заяви министърът на външните работи на Молдова Тудор Уляновчи, предава молдовският телевизионен канал „Publika TV“.
„Работим върху съставянето на вътрешен план за действие, който да е добър за нас в този първи период, но със сигурност ще използваме платформата на ООН, за да общуваме повече и да организираме повече събития свързани с тази резолюция“, заяви Уляновчи.
Външният министър говори и за това, че имиджът на Молдова навън трябва да бъде подобрен, защото страната към момента изглежда като постсъветска република, а вместо това трябва да изглежда като Западна такава. Той преповтори и че Европейската интеграция е най-основният приоритет за страната.
По отношение на чуждестранните партньорства, Уляновчи наблегна на значението на отношенията със страните-членки от Европейския съюз и САЩ, както и нуждата от продължаването на диалога с Русия.
„Стратегическият диалог между Молдова и САЩ трябва да се материализира в справедлива стойност. Отношенията с Руската федерация трябва да са нормални, но това трябва да се постигне по естествен път, с уважение към принципите на международното право, Хартата на ООН и нашите Западни опции“, заяви Уляновчи.
„За да закрепим собствената си сигурност, Молдова трябва да си сътрудничи по-тясно с НАТО, придвижвайки се към много по-напреднала фаза, която да не противоречи на неутралитета ни“, допълни още външният министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Игор Додон оцени статута на руския език в Молдова като положителен

РИА Новости: Игор Додон оцени статута на руския език в Молдова като положителен

4 Юли 2018 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Руският език в Молдова трябва да запази статута си на език на междуетническото общуване и изкуственото му забраняване няма да бъде позволено, заяви президентът на Молдова Игор Додон в ефира на молдовската телевизия „NTV“, предава РИА Новости.
На 4 юли Конституционният съд на Молдова призна остарял закон за функционирането на езиците, който е утвърден още от времето на Съветския съюз. Документът гласи, че руският език на територията на Молдова представлява средство за междуетническото общуване.
„У нас една трета от населението – един милион граждани – са рускоезични. Изкуственото забраняване на руския език в Молдова няма да бъде позволено. Той винаги е бил и ще бъде плюс за молдовците, които без проблем общуват на руски език“, заяви Додон.
Той предложи руският език да се върне в училищата и отново да стане задължителен за изучаване. „По закон, руският език трябва да бъде средство за междуетническо общуване – това означава, че всички документи трябва да бъдат и на руски език. Уверен съм, че когато страната се присъедини към преговорния процес с Приднестровието, ще възникне въпросът за статута на руския език като език на междуетническото общуване, в което никой не се съмнява“, добави молдовският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский Комсомолец": Приднестровието няма да се откаже от руските войски

"Московский Комсомолец": Приднестровието няма да се откаже от руските войски

26 Юни 2018 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Тираспол. Приднестровието няма да се откаже от руските войски, пише вестник "Московский Комсомолец".
Молдова отбеляза по особен начин тъжната за всички народи от бившия СССР дата на 22 юни. По случай годишнината от нападението на нацистките войски в Съветския съюз Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова, в която се призовава за незабавно изтегляне на руските войски от Приднестровието. Припомня се, че руската армия се намира на територията на непризнатата република по два начина: като миротворци и като част от Оперативната група на руските войски (ОГРВ). За кои войници говорим?
ОГРВ е основана през април 1995 г. на базата на 14-та армия на въоръжените сили на СССР, която след разпада на страната е прехвърлена под руска юрисдикция. Основната й задача е да пази складове с оръжие и боеприпаси в приднестровското село Колбасна, които са останали там от времето на Съветския съюз. Това хранилище е най-голямото в Европа, и изхвърлянето на всички тези смъртоносни "съкровища" не е лесна задача, като се има предвид, че дори в хранилището все още се съхраняват снаряди от времето на Втората световна война.
Друга важна задача на ОГРВ е обучението на военнослужещите да участват в мироопазващата мисия. Мироопазващите сили са въведени в зоната на конфликта в Приднестровието в съответствие със "Споразумението за принципите на мирното уреждане на въоръжения конфликт в региона на Приднестровието в Република Молдова". Споразумението бе подписано на 21 юли 1992 в Москва от тогавашните президенти на Русия и Молдова – Борис Елцин и Мирча Снегур, в присъствието на Игор Смирнов, тогавашен лидер на Приднестровието. Същото споразумение създаде Обединена контролна комисия (ОКК), чиято задача е да наблюдава спазването на прекратяването на огъня между конфликтните страни. Именно на ОКК принадлежи "върховната власт" в зоната за сигурност , тя решава всички въпроси, включително тези, свързани с дейностите на миротворците.
Първоначално руските мироопазващи сили влязоха в конфликтната зона, след това форматът на мироопазващата операция стана тристранен (днес тя включва военни контингенти от Русия, Молдова и Приднестровието). Въпреки това, поради факта, че от известно време Кишинеу блокира възможността за ротация на руските миротворци, всъщност руските мироопазващи сили са местни жители, които имат руско гражданство.
Ето защо, всички призиви към Руската федерация „да се оттеглят миротворците" не са нищо повече от празни напъни да се оттеглят от Приднестровието няколкостотин местни жители, макар и облечени в руска военна униформа, но имащи на тази земя домове, родители, съпруги и деца , Това би могло да стане само чрез процедура, наречена в световната практика "етническо прочистване" или депортиране. Те няма да се предадат доброволно никъде, но ако съществува истинска заплаха за техните семейства, те ще вземат оръжие. И такава заплаха в случай на прекратяване на мироопазващата операция на Днестър със сигурност ще възникне.
Всъщност Кишинеу няма правно основание да иска оттеглянето на мироопазващите сили. Те могат да бъдат оттеглени само в два случая: или при споразумение на страните, т.е. ако конфликтът бъде напълно решен и Кишинеу и Тираспол решат, че миротворците вече не са необходими, но докато това не се случи, Приднестровието възразява срещу оттеглянето на мироопазващите сили, или Кишинеу може едностранно да се оттегли от Споразумението от 21 юли 1992 г., което ще доведе до прекратяване на дейността на контролната комисия и военните контингенти, които са й възложени. Но досега никой в Молдова не е заявил намерението да предприеме подобна стъпка - очевидно те осъзнават, че последиците от нея могат да бъдат напълно непредсказуеми. В крайна сметка, в този случай, страните ще се върнат в положението от лятото на 1992 г. - т.е., открит въоръжен конфликт между бреговете на Днестър.
Между другото, по-рано молдовската страна обясни, че все още не става дума за изтеглянето на миротворци от Приднестровието, а само за ОГРВ. Историята започва от миналата година, когато през юли 2017 г. молдовският парламент прие изявление за изтеглянето на руските войски от територията на Приднестровието. В същото време бе обявено намерението да бъде поставен този въпрос на гласуване в ОС на ООН. Така че резолюцията има предвид именно ОГРВ, тъй като няма правно основание да се изисква изтеглянето на самите миротворци от страна на ООН. Но това няма да е лесно, защото е очевидно, че Приднестровието няма да позволи оръжията, съхранявани в Колбасна, да бъдат премахнати от нейната територия, докато конфликтът с Кишинеу не бъде напълно решен.
Така изглежда, че резолюцията на Общото събрание на ООН е просто още един PR ход на прозападните политици в Кишинев и няма да има никакви практически последици. Междувременно ОГРВ в Приднестровието, в навечерието на срещата на Общото събрание, проведе антитерористично учение, което едва ли може да се счита за просто съвпадение.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Молдова Игор Додон: Резолюцията на ООН за Приднестровието цели да развали отношенията ни с Русия

Президентът на Молдова Игор Додон: Резолюцията на ООН за Приднестровието цели да развали отношенията ни с Русия

23 Юни 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Приетата от Общото събрание на ООН резолюция за Приднестровието цели да развали руско-молдовските отношения, заяви в събота президентът на Молдова Игор Додон, цитиран от ТАСС.
„Правителството на Молдова, контролирано от Демократическата партия, извърши поредния антируски демарш, инициирайки вчерашното гласуване в ООН. Управляващата коалиция използва международните платформи в опитите си да укрепи сериозно разклатените си вътрешнополитически позиции преди парламентарните избори, които ще се състоят само след няколко месеца“, написа Додон на своята страница във „Фейсбук“. Той изказа мнение, че „подобна пиар акция на Демократическата партия няма да има никакво практическо значение“.
„Република Молдова трябва да укрепи своята държавност, да провежда премерена външна политика и да се опитва да получи международно признание на своя неутрален статут. Залог за силна молдовска държава трябва да стане решаването на приднестровския проблем и реинтеграцията на региона в страната. Приключване на миротворческата операция, която се провежда на територията на нашата страна в съответствие със споразумението от 1992 година и която е една от най-успешните, е възможно само, след като от двата бряга на Днестър стигнат до всеобхватно споразумение за пълното разрешаване на конфликта“, отбеляза държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова за извеждане на руските военни от Приднестровието

ТАСС: Общото събрание на ООН прие проекторезолюция на Молдова за извеждане на руските военни от Приднестровието

22 Юни 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миротворческите сили руски военни в Приднестровието, предава ТАСС.
„За“ гласуваха 64 страни, „против“ – 15, а още 83 се въздържаха. Проекторезолюцията е подготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.
Предложеният документ предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова“. Авторите смятат, че е необходимо да „се призовава Русия настоятелно, без уговорки и по-нататъшно забавяне, да завърши предвиденото извеждане на оперативната група руски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова“. Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на ООН.
„Съжаляваме във връзка с резултата от състоялото се гласуване“, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски. „Излишната политизация на проблема се случи именно в момента, когато бе отбелязан прогрес в преговорите между Кишинев и Тираспол“.
Руската страна е внесла предложение за отлагане на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му обсъждане, но то е било отклонено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Молдова ще бъде домакин на икономически форум за руски инвеститори

ТАСС: Молдова ще бъде домакин на икономически форум за руски инвеститори

28 Май 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовско-руският икономически форум, който се очаква да бъде посетен от стотици големи руски инвеститори, ще бъде проведен в Кишинев в периода 20-22 септември, заяви президентът на Молдова Игор Додон в интервю за ТАСС.
Според Додон, целта на Молдова на Международния икономически форум в Санкт Петербург проведен на 24-26 май, е била да се срещне с руски бизнесмени.
„Подписахме споразумение за домакинстване на молдовско-руския икономически форум през септември. Форумът ще се проведе в Кишинев в периода 20-22 септември“, заяви Додон.
„Планираме да го организираме на много високо ниво и няколко големи потенциални инвеститори от Русия вече потвърдиха участието си“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: Икономиката на Молдова е отворена за руски инвеститори

Игор Додон: Икономиката на Молдова е отворена за руски инвеститори

25 Май 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург/Кишинев. Потенциалът на икономическите отношения между Молдова и Русия не се реализира, въпреки че републиката е отворена за руски инвестиции. Това заяви държавният глава на Молдова Игор Додон в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“, предава РИА Новости.
„Молдова може да заинтересува руския бизнес с това, че подписа Споразумение за свободна търговия и със страните от Организацията на незавивисмите държави (ОНД), и със страните от Европейския съюз, с Турция, а изгодното географско положение между Европа и Русия прави нашата страна привлекателна за бизнес в този регион“, подчерта Додон.
Молдовският президент отправи покана към руски бизнесмени да участват на Икономическия форум в Кишинев, който ще се проведе в периода 20-22 септември и се очаква в рамките му да бъдат проведени редица преговори, които да завършват с подписването на конкретни договори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майкъл Помпео и принц Мохамед бин Салман. 16 октомври 2018 година
Майкъл Помпео и принц Мохамед бин Салман. 16 октомври 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.