НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Росица Димитрова: Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%

Зам.-министър Росица Димитрова: Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%

9 Февруари 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че стандартът за предоставяните 24-часови услуги трябва да се увеличи с 20% през 2019 година. Зам.-министърът припомни, че единият разходен стандарт за финансиране на социалните услуги в България включва, както работните заплати на персонала, така и месечната издръжка за ток, осветление, за вода и т.н. „Заради повишаването на минималната работна заплата, общините, които са основните доставчици на социални услуги в нашата страна, не могат да се справят. Всяка година се увеличава разходният стандарт, но въпреки това общините не могат да компенсират ръста на минималната работна заплата. Заради това заплащането на възнаграждения на работещите в социалните услуги изостава“, посочи Росица Димитрова. Според нея не е справедливо възнагражденията на социалните работници, психолозите и педагозите се доближават до тези на помощния персонал. „Не искам да пренебрегвам никой, защото всеки един човешки ресурс в екипа на социалните услуги е изключително важен, за подкрепата на децата и младежите, с или без увреждания, или пълнолетните лица в съответните социални услуги, но всеки си има определената отговорност и роля в екипа на социалните услуги“, добави зам.-министърът. Според нея за да се подобри качеството на предоставяните социални услуги, трябва да се започне от подобрение на обучението, супервизията и менторство спрямо екипите на социалните услуги. Според нея качеството на социалната услуга в голямата си част зависи от качеството на персонала, който е ангажиран в социалната услуга. „Вече е времето, когато трябва да си говорим още по-отговорно и в спешен порядък за промяна на учебните планове и за съвместяване на теорията с практиката при обучението на студентите“, добави Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

9 Февруари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Димитрова посочи, че в изработването на индивидуалния план за грижа участват всички заинтересовани лица, включително и самият потребител в рамките на възможностите си. Ако той няма възможност, се представлява от законен представител – от негово семейство, от разширеното семейство или настойническия съвет, който му е определен. Росица Димитрова подчерта, че ще се продължи провеждането на различни обучения на социалните работници в отделите за закрила на детето и в отделите за пълнолетни лица. Ще се говори повече с тях за управлението на случая и подготовката на индивидуалните планове. По думите ѝ ще продължат да се предоставят още по-активно 24-часовите услуги за потребителите. „Целта е потребителите, които са настанени в социалните услуги, да работят още по-активно с екипа, както и да се търсят техните близки. За съжаление голяма чата от деца и пълнолетни лица, които са настанени в 24-часови услуги, било то резидентни или специализирани услуги, страдат. Травмата е още по-голяма, защото те са трайно институционализирани, изоставени от своето биологично семейство, изоставени са от своите близки и роднини. Единствената надежда и доверено лице за тях това са хората от екипите, които се грижат за тях в социалните услуги. Когато говорим за доверено лице, аз си признавам, че понякога ние оставяме тези екипи без подкрепа“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.