НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланик Микола Балтажи: България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г.

Посланик Микола Балтажи: България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г.

9 Февруари 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г. Това каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 100 години от подписването на Брест-литовския мирен договор, с който се установяват двустранните отношения между България и Украйна.
Балтажи посочи, че днешната дата е много важна, защото през 1918 г. в нощта срещу 9 февруари е подписан Брест-Литовският мирен договор между Украинската народна република и държавите на Четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България. „Това е един дипломатически акт, с който се дава международно признание на младата украинска държава. Тя се появява точно преди 100 г. на картата на Европа върху руините на Руската и Австро-Унгарската империя. С това естествено вече се назначават и посланици – от Царство България в Украйна отива известният български учен и държавник проф. Иван Шишманов. А първият министър на Украинската народна република - проф. Александър Шулгин, е изпратен като посланик в София. Това е изключително важно събитие в историята на нашите две държави и искам да отбележа, че щом такива политици и държавници са били назначени за посланици, това означава, че през онова време отношенията между Украинската народна република и Царство България са били третирани като специално партньорство”, каза още той.
Балтажи посочи, че по това време основните цели на посолствата и дипломатическите мисии на двете държави са били да решават актуалните въпроси на деня като репатриацията на военнопленници, решаване на правата на своите сънародници и др. „Пристигайки в София, проф. Александър Шулгин усеща от едната страна на българите приятелско отношение към Украйна като млада държава, но в същото време вижда, че има липса на интерес и на адекватна представа за сложните събития, които се развиват там. Затова посолството на Украинската народна република започва да издава специално списание, наречено „Украинско слово“, а след това и „Украинско-български преглед“. В тази дейност помагат и видни представители на българската интелигенция, за да имат възможност българските читатели да се запознаят в Украйна. А ако говорим за проф. Иван Шишманов, той е бил изключително добър експерт на украинско-българските отношения и по-специално в двустранните литературни връзки. Той дава интервю пред сп. „Камбана“ преди да замине в Киев и няма как да не цитирам думите му – „Отивам в Украйна с пълна вяра, че мога да използвам силите си и дългогодишното си изучаване на държавата и нейната култура, на украинското движение, както и своите лични връзки и горещи симпатии за създаване на връзка с един народ, който в своето Възраждане има толкова поразителни аналогии с нашия. Трябва по възможност да се създадат трайни политико-икономически и културни връзки между България и Украйна“. Също така има и други изключително важни сигнали, които проф. Иван Шишманов излъчва за тогавашната Украйна - той демонстрира със своя брилянтен анализ особеностите на украинския език, културата, изкуството, науката и приятелския характер на нашите отношения, както и коренните разлики между украинците и руснаците и т.н. и т.н.“, обясни Балтажи.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.