НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:02

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланик Микола Балтажи: България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г.

Посланик Микола Балтажи: България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г.

9 Февруари 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. България изгражда отношения на специално партньорство с Украйна още от сключването на Брест-Литовският мирен договор преди 100 г. Това каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 100 години от подписването на Брест-литовския мирен договор, с който се установяват двустранните отношения между България и Украйна.
Балтажи посочи, че днешната дата е много важна, защото през 1918 г. в нощта срещу 9 февруари е подписан Брест-Литовският мирен договор между Украинската народна република и държавите на Четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България. „Това е един дипломатически акт, с който се дава международно признание на младата украинска държава. Тя се появява точно преди 100 г. на картата на Европа върху руините на Руската и Австро-Унгарската империя. С това естествено вече се назначават и посланици – от Царство България в Украйна отива известният български учен и държавник проф. Иван Шишманов. А първият министър на Украинската народна република - проф. Александър Шулгин, е изпратен като посланик в София. Това е изключително важно събитие в историята на нашите две държави и искам да отбележа, че щом такива политици и държавници са били назначени за посланици, това означава, че през онова време отношенията между Украинската народна република и Царство България са били третирани като специално партньорство”, каза още той.
Балтажи посочи, че по това време основните цели на посолствата и дипломатическите мисии на двете държави са били да решават актуалните въпроси на деня като репатриацията на военнопленници, решаване на правата на своите сънародници и др. „Пристигайки в София, проф. Александър Шулгин усеща от едната страна на българите приятелско отношение към Украйна като млада държава, но в същото време вижда, че има липса на интерес и на адекватна представа за сложните събития, които се развиват там. Затова посолството на Украинската народна република започва да издава специално списание, наречено „Украинско слово“, а след това и „Украинско-български преглед“. В тази дейност помагат и видни представители на българската интелигенция, за да имат възможност българските читатели да се запознаят в Украйна. А ако говорим за проф. Иван Шишманов, той е бил изключително добър експерт на украинско-българските отношения и по-специално в двустранните литературни връзки. Той дава интервю пред сп. „Камбана“ преди да замине в Киев и няма как да не цитирам думите му – „Отивам в Украйна с пълна вяра, че мога да използвам силите си и дългогодишното си изучаване на държавата и нейната култура, на украинското движение, както и своите лични връзки и горещи симпатии за създаване на връзка с един народ, който в своето Възраждане има толкова поразителни аналогии с нашия. Трябва по възможност да се създадат трайни политико-икономически и културни връзки между България и Украйна“. Също така има и други изключително важни сигнали, които проф. Иван Шишманов излъчва за тогавашната Украйна - той демонстрира със своя брилянтен анализ особеностите на украинския език, културата, изкуството, науката и приятелския характер на нашите отношения, както и коренните разлики между украинците и руснаците и т.н. и т.н.“, обясни Балтажи.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.