НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: САЩ и представители на талибаните започнаха преговори в Катар

Reuters: САЩ и представители на талибаните започнаха преговори в Катар

22 Август 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Кабул. САЩ и представители на движението на талибаните продължиха преговорите си, този път в Катар, с цел да се постигне сделка за изтеглянето на американската армия от Афганистан, в замяна на което талибаните трябва да дадат гаранции за сигурността на региона, предава Reuters, като се позовава на информация на американски държавен служител.
Двама говорители на талибаните заявиха, че деветият кръг от преговорите между САЩ и представителите на групировката е започнал, а висш официален представител на САЩ на мирните преговори заяви, че „решаващата среща ще изясни малки подробности“ по споразумението в столицата на Катар, Доха.
Около 20 хил. чуждестранни войници, повечето от които американски, сега са в Афганистан като част от мисията на НАТО, ръководена от САЩ за обучение, подпомагане и съветване на афганистанските правителствени сили. Провеждат се и антитерористични операции.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че военната роля на САЩ в Афганистан всъщност се е превърнала в "нелепа" полицейска акция, което се прие като знак, че той е готов да изтегли на войските си след 18 години война.
Залмай Халилзад, американски дипломат, роден в Афганистан, който ръководеше преговорите с талибаните миналата година, ще пътува до Кабул след разговорите си с талибанските представители.
„Халилзад ще информира висшите афганистански ръководители за мирното споразумение и след това ще финализира декларация за прекратяване на войната в Афганистан“, заяви американски служител, който пожела да остане анонимен.
Двете страни проведоха дискусии относно потенциалното споразумение, по четири ключови въпроса.
Те включват гаранции от страна на талибаните, че няма да позволят на чуждестранни бунтовнически групировки да използват Афганистан за да извършват на атаки извън страната.
Преговорите обещават пълното изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, както и вътрешен диалог между афганистанските фракции и, разбира се, прекратяване на военните действия.

Превод и редакция: Теодор Пенев


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Двама мъже от арабски произход са обвинени за сътрудничество с "Ислямска Държава" в Израел

The Jerusalem Post: Двама мъже от арабски произход са обвинени за сътрудничество с "Ислямска Държава" в Израел

22 Август 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Двама арабски жители на град Тамра бяха арестувани по обвинения в сътрудничество и подпомагане на терористичната групировка на "Ислямска държава", пише вестник The Jerusalem Post, като се позовава на информация на израелската агенция за вътрешна сигурност.
Двамата, идентифицирани като 22-годишният студент по медицина Амин Ясин и 28-годишният Али Ал-Аруш, и преди са били арестувани и разпитвани по подозрение в извършване на престъпления в областта на сигурността.
Обвинителният акт твърди, че двамата са влезли в контакт с чужд агент, получили са обучение в тероризъм и са обмисляли опит за извършване на убийство.
Разследването е установило, че двамата подкрепят "Ислямска държава", „и дори се смятат за държавни пратеници, до създаването на халифат в Израел“. Те също така разпространяват идеологията на групировката като част от опита им да промотират целите на организацията.
По време на разследването, Агенцията за вътрешна сигурност и израелската полиция откриха също, че двамата са изтеглили десетки файлове, съдържащи обучителни материали от "Ислямска Държава", включително обучение, както и методи за подготовка на оръжия и извършване на терористични атаки „в подходящ момент за полза на Джихада“.
Според обвинението, двамата са обсъждали и убийството на един от братовчедите на Ясин, служил в американската армия, при следващото му посещение в Израел. Службата му в армията „го направи неверник и като такъв, наказанието му трябва да бъде смърт“.
„Агенцията ще продължи да работи с полицията за разкриване на заподозрени дейци на терористичната организация "Ислямска държава", и ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати всяка дейност, която е в ущърб на държавната сигурност, включително разпространението на материалите на терористичната организация "Ислямска държава" в Израел “, заявиха от агенцията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Двама американски военнослужещи са убити в Афганистан

AFP: Двама американски военнослужещи са убити в Афганистан

21 Август 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Кабул. Двама американски военнослужещи са били убити в Афганистан, предава AFP, като се позовава на информация от изявление на НАТО.
Инцидентът се случва в разгара на преговорите между талибанското движение и Вашингтон, които ще продължат в Катар. Белият дом се опитва да договори споразумение и да изведе САЩ от една от най-дългите войни, в които страната е участвала.
Самоличностите на двамата военни няма да бъдат оповестени все още, се казва още в изявлението на организацията.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Военното присъствие на САЩ в Афганистан не е от полза за Кабул, твърди Роухани

РИА Новости: Военното присъствие на САЩ в Афганистан не е от полза за Кабул, твърди Роухани

18 Август 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Американското военно присъствие в Афганистан не е от полза за сигурността на страната, заяви иранският президент Хасан Роухани, който прие новия посланик на Афганистан в Техеран Абдулгафур Ливал, предава РИА Новости.
„Убедени сме, че военното присъствие на САЩ в Афганистан от полза за сигурността на тази страна и на хората в Афганистан," написа Роухани на официалния си уебсайт.
След като получи пълномощията на посланика, иранският президент обяви готовността на Техеран да помогне за укрепването на мира и сигурността в Кабул, а също така осъди терористичните актове в страната.
Коментарите на Роухани идват малко преди да се даде начало на преговорите между Вашингтон и талибанското движение, което от години е в конфликт с подкрепяното от Белия дом правителство на Афганистан.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

AFP: Ислямска държава пое отговорност за атентата в Кабул

18 Август 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Кабул. Терористичната групировка "Ислямска държава" е поела отговорност за атентата в Кабул, при който загинаха десетки души, а близо двеста бяха ранени, съобщава AFP.
Според информационната агенция, териристичната организация е заявила, че един от нейните бойнци се е взривил по време на „голямо събиране“ в Кабул, докато други членове на радикалната групировка са „взривили паркиран автомобил пълен с експлозиви“, когато са пристигнали силите на реда. Групировката е заявила това в приложението „Telegram Mеssenger".
При атаката в Кабул загинаха 63 души, а ранените бяха 182.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Афганистанският президент Ашраф Гани осъди терористичната атака в Кабул

ТАСС: Афганистанският президент Ашраф Гани осъди терористичната атака в Кабул

18 Август 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани остро осъди терористичната атака по време на сватба в столицата Кабул, при която загинаха десетки души, предава ТАСС.
Гани добави, че талибаните не могат да се освободят толкова лесно от вината за атаката и за „осигуряването на платформа за терористите“.
Президентът също свика спешна среща по въпросите за сигурността, за да анализира ситуацията и да коригира грешките при осигуряването на защита на населението.
Министър-председателят на Афганистан Абдула Абдула също осъди атаката, като добави, че актът „несъмнено е престъпление срещу човечеството“.
"Аз категорично осъждам терористичната атака, която се проведе на сватбата снощи. Това отвратително нападение несъмнено е престъпление срещу човечеството. Изразявам дълбока съпричастност към семействата на жертвите. Нека мъртвите почиват в мир", написа премиерът в „Туитър“.
В терористичния атентат в Кабул загинаха 63 души, а 182 бяха ранени. Движението на талибаните заяви, че не е участвало в нападението.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Афганистанците осъдиха опитите за мир с талибаните след атаката в Кабул

Reuters: Афганистанците осъдиха опитите за мир с талибаните след атаката в Кабул

18 Август 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Кабул. Смутени от бомбената атака в Кабул афганистанци осъдиха опитите на САЩ за постигане на мирно споразумение с движението на талибаните, предава Reuters.
Самоубийственият атентат стана причина за смъртта на десетки цивилни по време на сватба в афганистанската столица. Талибаните осъдиха атентата и отрекоха да са отговорни за него.
Вероятно е атаката да е извършена от дейци на Ислямска Държава, които също оперират в района и са отговорни за множество предишни атентати.
Журналистката Сана Сафи заяви, че се съмнява в честността на талибаните.
„Кой друг е способен да извърши такава бруталност?“, попита тя.
„Значи мирното споразумение с талибаните няма да сложи край на кръвопролитието за обикновените афганистанци?“
Съветник в министерството на транспорта, заяви че преговорите с групировката им придават легитимност.
„Ако хиляди пъти талибаните получат легитимност под формата на мирни преговори, техните военни престъпления и престъпления срещу човечеството ще продължат“, написа той във „Фейсбук“.
Талибаните и Вашингтон се опитват да договорят споразумение за оттегляне на американските сили в замяна на което групировката ще се договори с афганистанското правителство, поддържано от Белия дом, за прекратяването на военните действия.
Правителството в Кабул не част от преговорите, понеже талибаните отказват да преговарят с администрацията му, която виждат като марионетка на САЩ. Въпреки това се очаква групировката да се споразумее с него за споделяне на властта и да се съгласят да прекратят конфликта.
Табиш Фог, друг афганистански журналист, също постави под въпрос изявлението на талбанското движение, че нямат общо с взрива.
„Те са отговорни в очите на афганистанците. Те са превърнаха страна от 30 милиона души в кланица. Не трябва да се предаваме пред терора на талибаните.", пише той.
Все още нито една групировка не е поела отговорност за самоубийствения атентат.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жертвите от експлозията в Кабул вече надвишават 60 души, ранените са близо 200

AFP: Жертвите от експлозията в Кабул вече надвишават 60 души, ранените са близо 200

18 Август 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Кабул. Най-малко 63 души са убитите, а 182 са ранени при експлозия, която избухна на сватба в афганистанската столица Кабул, предава AFP, като се позовава на информация на афганските власти. Според нея сред ранените има и множество жени и деца.
Взривът дойде по време на финалната фаза на преговорите между САЩ и талибаните, като се очаква, че ще доведат до намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Движението на талибаните отрече да има роля в нападението.
Домакините на афганистанските сватби често приемат стотици или дори хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали, а мъжете обикновено са отделени от жените и децата.
Източник на AFP, който е присъствал на сватбата, заяви пред агенцията, че е бил в женската секция, когато чул мощен взрив от залата на мъжете.
„Всички бягаха отвън, викащи и плачещи“, каза той.
"В продължение на около 20 минути залата беше пълна с дим. Почти всички в секцията за мъже са или мъртви, или ранени."
Бунтовнически групировки в Афганистан често извършват атентати над местни сватби, понеже те се разглеждат като лесни мишени, в които липсват строги мерки за сигурност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.