НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Йончева, БСП: Сезираме Конституционния съд за опасни промени в Закона за личните данни, които създават условия за цензура в българската журналистика

Елена Йончева, БСП: Сезираме Конституционния съд за опасни промени в Закона за личните данни, които създават условия за цензура в българската журналистика

20 Март 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Сезираме Конституционния съд срещу опасни промени в Закона за личните данни, те създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според нея свободата на медиите в България е на дъното на всички класации, но въпреки всичко българската журналистика остава основният гарант за свободата в страната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внася жалба в Конституционния съд във връзка с ограничаване на правото на свобода на словото

БСП внася жалба в Конституционния съд във връзка с ограничаване на правото на свобода на словото

19 Март 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Водачът на листата на БСП за европейските избори и говорител на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и представители на ръководството на партията и парламентарната група ще внесат жалба в Конституционния съд във връзка с промените в Закона за защита на личните данни, които ограничават правото на свобода на словото, в 11.00 часа на 20 март 2019 г. (сряда). Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В Закона за защита на личните данни сме се постарали да постигнем баланс, с който да защитим свободата на медиите, но и правата на българските граждани

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В Закона за защита на личните данни сме се постарали да постигнем баланс, с който да защитим свободата на медиите, но и правата на българските граждани

23 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Сандански. В Закона за защита на личните данни сме се постарали да постигнем баланс, с който да защитим свободата на медиите, но и правата на българските граждани. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията - Цветан Цветанов по време на 10-ия Зимен университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Това помага за постигането на баланс и за недопускането на посегателство върху личните данни на гражданите”, каза още Цветанов. Той посочи, че при гласуването на Закона, 11 депутати от БСП са го подкрепили, а другите са се въздържали. „Когато обаче президентът Румен Радев наложи вето, БСП промениха своята позиция. Това се случи и след като организацията на Европейските журналисти поискаха среща с Корнелия Нинова, която им каза, че ще ги защити. Тя обаче не каза, че Елена Йончев, Таско Ерменков и други от партията са подкрепили Закона”, заяви Цветанов. Той посочи, че същата организация се е свързала и с него, като той ги е поканил на дебатите по Закона, но тогава не е имало представители на БСП, които да ги защитават. Според Цветанов, Корнелия Нинова е егоцентричен лидер. „Тя взима еднолични решения, а някои от членовете на БСП се страхуват от нея”, допълни Цветанов. Зам.-председателят на ПП ГЕРБ отбеляза, че към момента БСП не са напуснали парламента, а просто не ходят на работа. Той коментира още, че трябва да се работи много активно в борбата с фалшивите новини, които често генерират от БСП. „Вие трябва да сте посланици на истинските новини, на ценностите и когато имате възможност да комуникирате, то аз съм убеден, че ще създадете едни добри приятелства”, добави Цветанов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни и прие повторно измененията. По време на дебата и гласуването от пленарната зала отсъстваха народните представители от БСП. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в 7-дневен срок.
Държавният глава върна промените за ново обсъждане в парламента на 4 февруари. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента. Законът за личните данни е тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.
По време на разискванията в парламента народният представител от ГЕРБ Маноил Манев посочи, че ветото е безпринципно и нелогично. „Явно думата в днешното обсъждане на ветото на президента ще бъде „баланс“. Този закон беше закон на баланса. Ние работихме върху него точно, за да намерим баланса между двете права – да бъдеш информиран, но и твоите лични граждански права да бъдат защитени“, коментира той. „И търсенето на този баланс, и обсъждането на това вето предизвикват въпрос, който ще се наложи да задам задочно на колегите от БСП – вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма да защитавате неговото вето? Защото нямате доводи или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето“, попита Манев.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не е спазила обещанието на лидера на партията Корнелия Нинова за подкрепа на президентското вето. „Видя се, че БСП се чувстват притеснени да променят позицията си не на принципна, а на политическа основа. Важно е, че два дни преди заседанието на Комисията по вътрешна сигурност, Асоциацията на европейските журналисти получи подкрепа от БСП. Корнелия Нинова каза, че застават твърдо зад закона и ще подкрепят ветото на президента“, посочи Цветанов.
В своя позиция от Асоциацията на българските журналисти - България посочиха, че ще следят влиянието на Закона за личните данни върху правото на изразяване. Те заявиха още, че очакват допълнителни гаранции за правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. „Ще продължим да следим за баланса между двете права и ще реагираме, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатираме, че защита на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти“, посочват от АЕЖ – България.
Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов изтъкна, че промените дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин. „Правилата не са цензура, а гаранция за обективност, прозрачност и устойчивост на законодателството“, заяви Караджов.
Говорителят на БСП Елена Йончева беше единственият представител на левицата, който дойде за кратко в парламента. Тя обясни, че е дошла да си вземе пощата и да свърши някои задачи. Попитана как ще коментира, че отсъствието на БСП от пленарна зала е била една от основните теми днес, тя посочи: „Казахме, че няма да влезем в парламента и обяснихме защо. Това, което се случи с Изборния кодекс, на практика е покушение срещу демокрацията. Нямаме намерение да участваме в този цирк“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за защита от дискриминация: Воденото от Петър Кичашки дело срещу решение на административен орган няма отношение към изпълняваните от него компетенции в Комисията

Комисията за защита от дискриминация: Воденото от Петър Кичашки дело срещу решение на административен орган няма отношение към изпълняваните от него компетенции в Комисията

20 Февруари 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Воденото от Петър Кичашки, член на Комисията за защита от дискриминация, административно дело срещу решение на административен орган е висящо пред Върховен административен съд и няма отношение към изпълняваните от него компетенции в Комисията. Това съобщиха от Комисията за защита от дискриминация. Уточнението, след като по-рано от ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да освободи Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация. В парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи като мотив за искането това, че Кичашки „е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Винаги ще казвам истината за управлението и неговите безобразия, както и ще признавам положителното, ако има такова

Д-р Борислав Цеков: Винаги ще казвам истината за управлението и неговите безобразия, както и ще признавам положителното, ако има такова

20 Февруари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Винаги ще казвам истината за управлението и неговите безобразия, както и ще признавам положителното, ако има такова Това каза юристът и председател на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод изявленията на депутати от ГЕРБ. По думите му атаката срещу него е част от опитите да бъде затворена устата на всички критици на управлението. „Няма да стане. Нито пък ще ми затворят устата“, заяви Цеков.
„Винаги ще казвам истината за управлението и неговите безобразия, както и ще признавам положителното, ако има такова. Това е принципният подход. Останалото е политическа партизанщина“, добави той.
Юристът добави, че призива към президента Румен Радев да го отстрани като съветник е част от атаките на управляващите към президента. „Аз не съм „съветник“ на президента, не съм на щат, не съм на държавна заплата. Членовете на правния съвет са на обществени начала и предоставят правни становища от време на време и по отделни теми, когато има нужда от това“, заяви Цеков.
„Лъжата и манипулацията не могат да бъдат основание за санкции от президента. Той е доказал, че за него правовата държава и моралът са над всичко“, каза още Цеков и попита защо Десислава Атанасова не е била толкова „принципна“, когато нейният парламентарен шеф – Цветан Цветанов бе осъден за престъпление от първата инстанция на 4 години затвор. По думите му в случая е ясно е, че не става дума за принципи, а за политическа атака и опит за затваряне на устата на критиците на управлението, сред които е и самият той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Политическата атака на управляващите срещу мен се базира на лъжи

Д-р Борислав Цеков: Политическата атака на управляващите срещу мен се базира на лъжи

20 Февруари 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Политическата атака на управляващите срещу мен се базира на лъжи. Това каза юристът и председател на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод изявленията на депутати от ГЕРБ. „Г-жа Атанасова очевидно е подведена, защото не мога да допусна, че юрист ще говори подобни неща. Тя безкритично тиражира лъжите на няколко сайта, срещу които започваме съдебни дела. Една от лъжите, тиражирани от медиите на група подсъдими за гигантски данъчни измами и пране на пари олигарси, е и че имало „стотици жалби“ срещу инициативен комитет, в който аз участвах в референдума през 2016 г. Това е лъжа”, заяви Цеков.
„Няма никакво „осъждане“, защото ние съдим КЗЛД по административен ред. Второ никаква „последна инстанция“ не се е произнесла. Предстои разглеждане на този административен спор пред Върховния административен съд. В този спор няма и не може да има „присъди“, защото е административен. Сиреч не са компютри, ами са компоти. И не са ни ги пращали, а сме ги върнали“, обясни юристът.
„Преди три години по повод на референдума срещу партийните субсидии, една гражданска среда, която подкрепяше инициативата на Слави, се регистрирахме като инициативен комитет за информационната кампания за националния референдум. В хода на събирането на подписката, се оказа, че наши недоброжелатели, които бяха против референдума, са ни устроили провокация – няколко души са се вписали в подписката с чужди данни, за да дискредитират инициативата ни. Знаем от къде идва провокацията. Изцяло политическа. Нарочно са вписали името и данните на една една известна журналистка и една блогърка и наша опонентка, за да ни злепоставят. Те естествено депозираха жалби в КЗЛД. Тези жалби бяха общо мисля 6, забележете, от общо 4058 граждани, които ни подкрепиха. Две от тях КЗЛД отхвърли, а за другите без да ни уведомява, без да спазва закона, ни наложи административни глоби“, уточни Борислав Цеков.
„Ако имахме каквато и да е вина, щяхме да платим тези глоби и отдавна този случай щеше да е приключен. Но ние нямаме и не сме извършили никакво нарушение. Затова потърсихме правата си по съдебен път. Ние съдим КЗЛД, никой не ни съди нас. Мина първа инстанция, а вчера внесохме жалба през Върховния административен съд. Става дума за административна глоба, чиято законност оспорваме и която не е в сила и ще падне в крайна сметка в съда, защото е поставеновена под натиск от соросоидните кръгове и в пълно нарушение на закона и на конституционното право на защита. Такива административни глоби нямат нищо общо с „осъждане“. Когато КАТ ви налага глоба за превишена скорост, това „осъждане“ ли е“? Ние си търсим правата срещу един административен произвол“, коментира още юристът.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: ГЕРБ не са партия, а групировка с вожд, който им казва какво да правят

Елена Йончева, БСП: ГЕРБ не са партия, а групировка с вожд, който им казва какво да правят

20 Февруари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма политически субект, на който да бъдем опозиция. ГЕРБ не са партия, те са групировка, която има един главатар, един вожд. Този вожд им казва какво да правят. Това каза пред журналисти в парламента говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На практика в парламента няма управляваща партия, има групировка“, заяви тя. „В този смисъл ние не можем да бъдем опозиция, защото няма политически диалог. Няма политически сблъсък, няма политически субект от другата страна“, коментира Елена Йончева. Попитана как ще коментира, че отсъствието на БСП от пленарна зала, е била една от основните теми днес, тя посочи: „Казахме, че няма да влезем в парламента и обяснихме защо. Това, което се случи с Изборния кодекс, на практика е покушение срещу демокрацията. Нямаме намерение да участваме в този цирк“. В отговор на въпрос вярно ли е, че решението да не се влиза в пленарна зала е еднолично на Корнелия Нинова, Елена Йончева поясни: „Не е еднолично. Решението беше гласувано“. Попитана ще влезе ли БСП в зала, ако президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс, говорителят на ПГ на левицата заяви: „Казахме, че ще влезем, ако бъдат изпълнени основните ни искания. Те са не само за нов избор на ЦИК и във възстановяването на преференциалния вот, а и за машинното гласуване и за вземането на решения в избирателните комисии“.
Елена Йончева не влезе в пленарна зала. Тя уточни, че е в парламента да си вземе пощата и да свърши някои задачи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциацията на европейските журналисти ще следи влиянието на Закона за личните данни върху правото на изразяване

Асоциацията на европейските журналисти ще следи влиянието на Закона за личните данни върху правото на изразяване

20 Февруари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на европейските журналисти-България ще следи влиянието на Закона за личните данни върху правото на изразяване, съобщават от АЕЖ. „В окончателния вариант на закона останаха десет критерия, с които журналистите, писателите и научните работници би трябвало да се съобразяват в работата си. Въпреки отпадналото изискване тези критерии да се прилагат кумулативно, а изричното посочване, че трябва да бъдат съобразен само относимите към всеки конкретен случаи, смятаме, че това изискване създава предпоставки за цензура и автоцензура при журналистите“, съобщават от АЕЖ-България.
Според Асоциацията предвидените глоби на стойност от до 5000 лв. биха могли да имат смразяващ ефект върху свободата на изразяване, а също така биха могли да се използват от държавата в лицето на Комисията за защита на личните данни за репресия над неудобни медии и журналисти.
„Оценяваме уверенията, които получихме от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и от председателя на комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, че въпросните критерии по своя замисъл не са контролен лист и никой журналист или медия няма да бъдат обект на натиск посредством тях, но смятаме, че подобни устни ангажименти не са достатъчни, за да внесат спокойствие в гилдията“, посочват от АЕЖ.
„Намираме, че би било уместно Конституционният съд да се произнесе относно съответствието на измененията в Закона за личните данни с Конституцията и бихме внесли становище, в случай че тази инстанция бъде сезирана от някой от имащите право на това. Заявка, че Конституционният съд ще бъде сезиран от една пета от депутатите, пред нас пое Корнелия Нинова на срещата, която проведохме с нея като председател на парламентарна група. Конституционният съд би могъл да бъде сезиран по този въпрос и от други институции, посочени в Конституцията“, отбелязват от Асоциацията.
От АЕЖ заявяват, че очакват допълнителни гаранции относно прилагането на Закона и помиряването на правото на защита на личните данни с правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. „Ще продължим да следим за баланса между двете права и ще реагираме, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатираме, че защита на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти“, посочват от Асоциацията.

В сряда Народното събрание преодоля ветото на президента върху част от Закона за личните данни. Държавният глава върна за ново обсъждане част от измененията след призив на Асоциацията на европейските журналисти - България и други организации, които смятат, че въпросните законови текстове създават предпоставки за неправомерно ограничаване на свободата на изразяване и биха могли да доведат до цензура и автоцензура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни

20 Февруари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше „против“, а четирима се въздържаха. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви: „Законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в 7-дневен срок“.
Държавният глава върна измененията за ново обсъждане в парламента на 4 февруари. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента. Законът за личните данни е тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцислав Караджов, КЗЛД: Промените в Закона за личните данни дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин

Венцислав Караджов, КЗЛД: Промените в Закона за личните данни дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин

20 Февруари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за личните данни дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин. Това каза председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов в дебатите по ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фалшивите новини в социалните мрежи и електронните медии са основен проблем за обработване на лични данни. На този проблем се опитва да се противопостави ЕК. Обществеността в световен мащаб проявява голяма чувствителност към този въпрос“, заяви Караджов.
Той посочи, че българският законодател се е възползвал от всички възможни облекчения и дерогации тогава, когато се говори за обработване на лични данни за журналистически цели. „Този закон се прилага в България вече 17 години и КЗЛД е разгледала над 15 000 жалби, като от тях срещу медии са 90. От тях уважени са само осем, като само две са с наложени санкции на медии. За да има свръх регулация би трябвало да се въведе непосилна административна тежест – т.е. за медиите следва да възникват допълнителни задължения, които да им пречат да си вършат работа, а такива няма“, каза още Караджов.
Председателят на КЗЛД обясни, че предложението на Комисията за промени в закона дава критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин. „Правилата не са цензура, а гаранция за обективност, прозрачност и устойчивост на законодателството“, заяви Караджов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спази обещанието на Корнелия Нинова за подкрепа на президентското вето

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спази обещанието на Корнелия Нинова за подкрепа на президентското вето

20 Февруари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. За голямо съжаление, нито един депутат от БСП не се съобрази с обещанието и поетия ангажимент от Корнелия Нинова към Асоциацията на европейските журналисти. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Видя се, че БСП се чувстват притеснени да променят позицията си не на принципна, а на политическа основа“, коментира той. „Важно е, че два дни преди заседанието на Комисията по вътрешна сигурност, Асоциацията на европейските журналисти получи подкрепа от БСП. Корнелия Нинова каза, че застават твърдо зад закона и ще подкрепят ветото на президента“, посочи Цветанов. „Направиха се взаимни компромиси. Когато приемахме закона на второ четене, една голяма част от текстовете бяха промени, благодарение на екипната работа на експерти, представители на неправителствени организации“, обясни той. „Беше дебатирано Конституционно решение №4 от 2012 година. За балансът, който трябва да бъде постигнат между гражданите и медиите. Участник в заседанието, на което е взето решението, е била уважаваната от нас проф. Емилия Друмева“, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ. „Много ми е странно как тя сега защитаваше друга теза, която малко се различава от конституционното решение“, изтъкна той. „За внушенията, които се направиха, че вносител е МВР и се създава репресивен елемент - по Конституция изпълнителната власт има законодателна инициатива, а Комисията за защита на личните данни няма такава“, поясни Цветанов. „Приемането на този закон ще даде по-добрият баланс и ще гарантира правата на всички, част от този процес“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ настоява президентът да освободи Борислав Цеков от правния си съвет и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация

ГЕРБ настоява президентът да освободи Борислав Цеков от правния си съвет и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминация

20 Февруари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Обръщам се към неприсъстващия президент Румен Радев и правните му съветници. Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в дебатите по ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти“, заяви тя. „Съдът осъжда на глоба от 10 хил. лева Борислав Цеков от Правния съвет на президента“, съобщи Атанасова. „Дали БСП ще реагират така, както на мярката за неотклонение на Елена Йончева? Дали сега няма да събират пари и за Борислав Цеков?, попита депутатът от ГЕРБ. „Сега е време да докажете, че сте принципен човек и да освободите Борислав Цеков, който е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни“, подчерта Десислава Атанасова. „Да освободите и вашия представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, който също вече е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни“, допълни тя. „В противен случай ще изглежда като висш пилотаж лицемерие“, подчерта Десислава Атанасова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: БСП не присъстват на гласуването на президентското вето, защото нямат доводи или защото ги е срам

Маноил Манев, ГЕРБ: БСП не присъстват на гласуването на президентското вето, защото нямат доводи или защото ги е срам

20 Февруари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. БСП не присъстват на гласуването на президентското вето, защото нямат доводи или защото ги е срам. Това попита народният представител от ГЕРБ Маноил Манев по време на дебатите за президентското вето върху Закона за защита на личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Явно думата в днешното обсъждане на ветото на президента ще бъде „баланс“. Този закон беше закон наистина на баланса и това потвърждава, че ние работихме върху този закон точно за да намерим баланса между двете права – да бъдеш информиран, но и твоите лични граждански права да бъдат защитени. И този баланс не беше постиган ей така, гледайки в небето, а беше плод на четира месеци работа“, заяви Манев и посочи, че в промените са участвали граждани и професионални организации на журналисти.
„И накрая намерихме баланса – от комисията до залата на Народното събрание всички гласувахме този закон без нито един „против“. Изключително ми е тъжно и неприятно, че колегите от БСП не са в тази зала – никога не съм мислил, че ще го кажа. Защото търсенето на този баланс и обсъждането на това вето предизвикват въпрос, който ще се наложи да задам задочно на колегите от БСП – вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма да защитавате неговото вето? Защото нямате доводи или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето“, попита Манев и посочи, че ветото е безпринципно и нелогично.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Корнелия Нинова задочно ли следи дебата в пленарна зала или се е настанила в някой СПА център

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Корнелия Нинова задочно ли следи дебата в пленарна зала или се е настанила в някой СПА център

20 Февруари 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Очаквах, че поне днес БСП ще присъства в пленарна зала. Очаквах, че ще подкрепи казаното от тях преди известно време, не само пред обществеността, а и пред президента и журналистите. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в дебатите по ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обръщам се задочно към неприсъстващите в залата. Уважаема неприсъстваща Корнелия Нинова, предполагам, че следите дебата или сте се настанила в някой СПА център“, коментира тя. „Може пък да отговорите задочно в дебата по ветото на президента Румен Радев“, посочи Десислава Атанасова. „За пореден път отново доказахте, че неслучайно имате едно прозвище. Та нали г-жо Нинова заедно с говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева заявихте пред Асоциацията на европейските журналисти на 11 февруари, че БСП ще подкрепи сигнала им и ветото на президента“, припомни Атанасова. „Излъгахте ли неприсъстваща г-жо Нинова и вие неприсъстваща г-жо Йончева?“, попита тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание ще разгледа президентското вето върху Закона за личните данни

Народното събрание ще разгледа президентското вето върху Закона за личните данни

20 Февруари 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще разгледат ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Държавният глава върна измененията за ново обсъждане в парламента на 4 февруари. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента. Законът за личните данни е тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

13 Февруари 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев върху ЗИД на Закона за личните данни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По време на дискусията председателят на комисията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че Народното събрание не разглежда ветото на държавния глава като начин за конфронтация между институциите. "Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група. Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото", посочи Цветанов. Той заяви още, че демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му, защото липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.