НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

18 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще приветства ново всеобхватно споразумение за ракети със среден и малък обсег, ако всички държави, притежаващи такива оръжия, се присъединят към него. Това казаха за „Известия“ високопоставени събеседници от руските дипломатически кръгове. Освен това трябва да говорим не само за „неудобните за САЩ” държави - Китай, Северна Корея, Иран, но и, например, за съюзниците в Европа - Франция и Великобритания - и други. Както беше отбелязано в Съвета на Федерацията, такова споразумение би било „идеален сценарий“, но американските партньори едва ли ще се съгласят.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага след прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари увери световната общност, че новото всеобхватно споразумение ще замени старото и ще бъде подписано в „красива стая“. И, разбира се, според американския лидер, Китай определено ще бъде сред подписалите го. Както казва източник от руските дипломатически кръгове за „Известия“, през цялото това време Вашингтон убеждаваше Москва, че прекратяването на ДРСМО не е срещу Руската федерация, защото основната цел е да се обвърже Китай с ограниченията.
„Дори ако приемем, че това е изключително срещу Китай, тогава защо беше необходимо да се прекрати предишното споразумение? Говорейки за глобално споразумение, те очевидно нямат предвид техните съюзници в Европа“, каза източникът пред „Известия“. „Русия ще се съгласи на такъв договор, но само при условие, че всички страни с подобни оръжия ще се присъединят. Как американците, например, ще убедят Франция да подпише такъв документ, е абсолютно неразбираемо.
Друг източник добави, че в допълнение към Северна Корея, Иран и Китай, има още Индия, Пакистан и Израел. Малко вероятно е Ерусалим да се откаже от такива ракети. В допълнение, източникът припомни, че Москва вече няма да предлага инициативи по този въпрос, защото, както заяви руският президент Владимир Путин, всички предложения отдавна са на американската маса. Според член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, би било правилно да се сключи „глобално споразумение“ за ДРСМО.
„Малко вероятно е да бъде сключен наистина глобален договор за ракети със среден и малък обсег, който да забранява на всяка страна да има наземни крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км“, заяви Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“.
„Защо е било необходимо да се наруши предишното споразумение, за да можем по-късно да говорим за необходимостта от сключване на ново, ако е възможно просто да се ангажираме с неговото разширяване?“ Така депутатът от Социалдемократическата партия на Германия Кнут Флекенщайн е убеден, че вместо да се унищожи ДРСМО, си заслужава да се „привлекат трети държави към него“.
„Европа може да играе по-важна роля, като поеме ролята на посредник в преговорите между Съединените щати и Русия и по този начин да осигури развитието и продължаването на договора, каза германският политик в разговор с „Известия“. „Мисля, че би било добре, ако Европейският съюз се опита да започне тристранни преговори с участието на Вашингтон и Москва. В крайна сметка говорим не само за тяхната сигурност, но и за нашата, европейската“.
В съответствие със споразумението, подписано през 1987 г., Москва и Вашингтон се отказаха от производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден и малък обсег.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

14 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Срещата на министрите на отбраната на НАТО, която бе открита в Брюксел на 13 февруари, беше първото съвместно обсъждане на членовете на Алианса относно това как да се действа в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети с среден и малък обсег (ДРСМО), предприето едностранно от американските власти. В западните експертни среди се отбелязва, че засилването на защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия е вече на дневен ред, пише в. Независимая газета.
Преговорите в Брюксел станаха специални по две причини. Първо, Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония, бе поканена на срещата на министрите на отбраната. Тя получи статут на наблюдател без право на глас. Това стана възможно благодарение на сключването на 6 февруари на протокола за присъединяването на балканската държава към Северноатлантическия съюз. На брифинг в централата на организацията един от представителите на НАТО предположи, че Македония може да стане пълноправен член на военния блок до пролетта на 2020 г. „Очаква се ратифицирането на документа за присъединяване на Македония да отнеме 12 месеца от членовете на съюза“, заяви представителят на военния блок. „Парламентите на двете страни, Гърция и Словения, вече са ратифицирали протокола за присъединяване“. Македония трябва да стане 30-ият член на Северноатлантическия съюз. Второ, за първи път членовете на НАТО започнаха обща дискусия за това как ще изглежда „светът без ДРСМО“.
„Ние сме ангажирани в планирането в много различни области, включително, разбира се, във военната област“, каза Столтенберг в едно от интервютата си, коментирайки условията, в които Северноатлантическият алианс ще се окаже след премахването на ДРСМО. „Нашите военачалници обмислят различни варианти: как трябва да реагираме на факта, че Русия ще разположи повече ядрени ракети в Европа. Но ние няма да бързаме да вземаме решения“.
Коментирайки ситуацията с ДРСМО, Столтенберг повтаря обвиненията на американското правителство срещу Русия: той смята, че Москва е основният виновник за застоя в дискусията за съдбата на ракетното споразумение. „Убеден съм, че Договорът може да бъде запазен, ако Русия уважава подписания от нея документ със САЩ“, заяви генералният секретар на НАТО в разговор с руски журналисти, отговаряйки на въпрос на Независимая газета.
В американските експертни среди отбелязват, че основното за Алианса сега е въпросът за укрепване на отбраната. „Властите на страните от НАТО бяха единодушни в подкрепата на претенциите на САЩ за нарушаване на Договора от Русия“, каза Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“. „И сега Русия обяви, че след изтичането на договора ще разположи повече ракети, способни да удрят цели в Европа“. Затова правителствата на страните от НАТО трябва да решат как да отговорят на увеличената заплаха от руски ракетни удари. Американските власти посочиха, че няма да разположат ядрени ракети в Европа, но може да искат да засилят защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия (5 000 км и по-малко)“. В тази връзка основният въпрос за Северноатлантическия алианс сега остава дали да подкрепи такава инициатива, казва анализаторът.
Въпреки това дискусията около договора, която все още е замразена, продължава. По време на пресконференция в щаба на НАТО Столтенберг заяви, че ще продължи разговора за съдбата на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. „Твърдо вярвам в необходимостта от поддържане на диалог с Русия на различни нива. Очаквам с нетърпение срещата с министър Лавров в Мюнхен“, каза генералният секретар на военния блок.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

14 Февруари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма да принуждава Сърбия да избира с кого да си партнира - с Русия или със Северноатлантическия алианс. Това бе съобщено на брифинг в Брюксел от представител на НАТО, коментирайки забележката, че с приемането на Македония Алиансът ще затвори своя пръстен около Сърбия, предава агенция TACC.
„Работата с НАТО не означава, че трябва да се прекрати взаимодействието с другите партньори. Смятаме, че има достатъчно място за всички да работят заедно за регионалната сигурност. Никога няма да изискаме от Сърбия да избира между сътрудничество с Русия или НАТО“, каза той.
Според думите му, Белград сам трябва да определи как вижда бъдещите си отношения с Алианса. „Сърбия е военно неутрална страна, ние напълно уважаваме този неутралитет. Ще се радваме, ако Сърбия се присъедини към ЕС, който има силно сътрудничество с НАТО“, каза официалният представител.
„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС и да бъде партньор на НАТО - това е чудесно, ако реши да не стане член на ЕС, но все още иска партньорството като неутрална страна, можем също да го направим“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Пламен Манушев. Той обясни, че малко от държавите членки могат да си позволят да имат армия за ЕС и отделна за НАТО. Според него подписването на договорът от Аахен е свързан и с Брекзит, тъй като една от най-мощните армии на ЕС е тази на Великобритания. Той е и продължение на програмата, приета от ЕС през 2017г. за сътрудничество ПЕСКО, каза още той. „За мен основната система за сигурност е НАТО. Това, което ще бъде изградено в Европа, само ще допълва сигурността и мощта на НАТО. Предвидена е доста сериозна програма в ПЕСКО, в нея сме се включили и ние. В България има три проекта. Военно морските сили имат спечелен проект. Двата съюза, чрез системата за сигурност на ЕС и като част от тази на НАТО само ще засилят сигурността и мощта на военният съюз“, каза той. Пламен Манушев обясни, че геополитическата обстановка в света е такава, че се налага да има разговори на европейските лидери по тази тема. Едно от нещата, които провокира тези разговори, са подмятанията на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на НАТО, което според вицеадмирала няма да се случи. „Трябва да се отделят средства за въоръжение, ако искаме да сме спокойни“, каза още той и добави, че не одобрява разделянето на Европа, особено след Брекзит. В изминалите години не са отделяни достатъчно средства за въоръжение и отбрана и това трябва да се навакса, каза вицеадмиралът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

8 Февруари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на Европейския съюз приеха френско-германски компромис, който ще позволи на Берлин да остане водещ преговарящ с Русия за газопровода „Северен поток-2", предава AFP, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
„Френско-германският компромис беше приет единодушно", разкрива събеседник на агенцията. Втори източник също е потвърдил, че компромисът е приет в рамките на преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент, представен пред AFP.
Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа.
Не се привеждат други подробности към момента.
В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет).
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък медии съобщиха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет), припомня германският национален ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък източници на изданието разкриха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки по този начин под съмнение бъдещето му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът на президента на САЩ за национална сигурност Джон Болтън в четвъртък обсъди с министъра на външните работи на Дания Андерс Самуелсен ситуацията около проекта „Северен поток 2“ и действията на Русия в Черно море, пише самият Болтън в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
Дания все още не е издала разрешение за полагане тръбите нa газопровода през изключителната икономическа зона на Дания, но австрийският концерн OMV се надява, че Копенхаген ще даде положителен отговор до средата на тази година.
"Днес имахме страхотен разговор с Андерс Самуелсен за" Северен поток 2 ", руската агресия в Черно море, укрепването на НАТО и сътрудничеството в Арктика", пише Болтън. Той също така приветства усилията на Копенхаген по въпроси, свързани с Венецуела и Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

8 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати не планират да разполагат наземни крилати ракети в Европа. Те ще обсъждат всякакви по-нататъшни стъпки с партньорите . Това заяви в интервю за телевизионния канал PBS помощник държавния секретар за контрол над въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън, цитирана от TACC.
На въпрос дали Вашингтон планира да разположи наземни крилати ракети в Европа, тя отговори: "Това не е в плановете ... Последващите действия ще бъдат разработени, като се вземат предвид консултациите с партньори и съюзници. Пентагонът пое инициативата в това и ясно определи следващите стъпки", обясни Томпсън.
Тя бе помолена да коментира информацията, получена от канала от източници в НАТО, че САЩ са информирали съюзниците от Алианса за плановете да започнат тестване на нови наземни крилати ракети шест месеца след напускането на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). "Първо, никога няма да говоря за следващите ни стъпки [по този въпрос] и няма да говоря от името на моите колеги от Министерството на отбраната. Важно място в този въпрос се дава на консултациите с партньорите и съюзниците", заключи тя, без да опровергае по същество това твърдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

8 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин/Париж. „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
Изграждането на газопровода "Северен поток-2" може да бъде предмет на открит конфликт между най-влиятелните страни от ЕС - Франция и Германия. Париж, който досега заставаше на страната на Берлин, внезапно даде да се разбере, че ще подкрепи измененията в Директивата за газовите доставки на ЕС. Тяхното приемане няма да спре проекта, но може да го забави и да постави под въпрос възвръщаемостта. В най-лошия случай "Газпром" ще може да използва само половината от капацитета на газопровода, което ще даде на Украйна предимство в предстоящите преговори за транзита на руски газ от 2020 г. насам.
Постоянни представители на страните от ЕС ще обсъдят на 8 февруари в Брюксел промяна в газовата директива, която е насочена срещу проекта „Северен поток 2“. Интрига на срещата направи неочаквано изявление на френското външно министерство на 7 февруари, че Париж "ще подкрепи" приемането на измененията, противно на предишната позиция на страната. Първоначално германският Suddeutsche Zeitung писа за подобна възможност в същия ден. Представителят на френското външно министерство подчерта, че преговорите с Германия, основният поддръжник на "Северен поток-2" в ЕС, за измененията ще продължат.
Немските медии бързо разпалиха конфликта с информацията, че френският президент Еманюел Макрон отказва да посети Конференцията за сигурност в Мюнхен в средата на февруари. Но техните собствени източници твърдят, че това решение е било взето по-рано, а според френския вестник Le Figaro френският президент е отменил всички чуждестранни посещения до средата на март във връзка със ситуацията в страната. Възможността за обсъждане на евентуални недоразумения между лидерите на Франция и Германия бе преди две седмици в Аахен, където Еманюел Макрон и Ангела Меркел подписаха ново споразумение за сътрудничество между двете страни в допълнение към споразуменията от 1963 г.
Във френската преса новините бяха коментирани доста сдържано. Така водещото икономическо издание Les Echos отбелязва, че промяната в "тоналността" на Париж може да се дължи на разногласия между Министерството на външните работи и Министерството на икономиката и финансите на Франция, както и заплахи за въвеждане на санкции на САЩ срещу газопровода. Позицията на Вашингтон по проекта наистина става все по-твърда: на 7 февруари, постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд,и посланиците в Дания Карла Сендс и Германия Ричард Гренел написаха статия за Дойче Веле, в която подчертаха, че изграждането на газопровода ще повиши чувствителността на Европа към "руската тактика" на енергийно изнудване.

Въпросните изменения следва да разширят нормите на Третия енергиен пакет на ЕС до офшорни газопроводи от трети държави. Въпреки че бяха подготвени още през 2017 г., осиновяването беше забавено, тъй като България и Австрия, които председателстваха ЕС през 2018 г., оставиха документа под масата.

Но от 1 януари председателството премина в Румъния, след което процесът продължи с невероятна скорост - на 9 януари бе подготвен преработен проект на изменения и сега те ще се гласуват от постоянните представители. Те трябва да решат дали да преразгледат променените и да ги придвижат към Европейския парламент. Профилната комисия на Европейския парламент вече ги одобри през 2018 г., но в предишното издание. Ако измененията бъдат приети, ще започне т. Нар. Тристранен процес - процес на координация между представителите на Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия. Тогава Съветът и Европейският парламент трябва да гласуват в подкрепа на измененията, така че те да станат закон.
Досега Германия успешно блокира началото на този процес, като се позовава, наред с други неща, на негативното мнение на адвокатите на Съвета на ЕС относно предишната версия на измененията. Но ако Франция се присъедини към поддръжниците на измененията, Германия, заедно със своите съюзници по този въпрос, Австрия, Белгия, Холандия, Гърция и Кипър вече няма да могат да блокират тяхното по-нататъшно разглеждане. Ситуацията можеше да бъде спасена от неутралната позиция на Италия, твърдят източници на "Коммерсантъ", но като цяло те са песимистични.
Това гласуване е момента на истина за противниците на „Северен поток-2“. Още през май ще се проведат избори за Европейски парламент, след което ще започне процесът на смяна на състава на Европейската комисия - ако не започнете процеса на одобряване на измененията преди средата на февруари, то шансовете за приемането им през тази година са съвсем малки. В края на 2019 г. трябва да се положи поне първата тръба на газопровода, което ще го прехвърли към категорията на съществуващите проекти - за тях измененията предвиждат много по-мек режим на регулиране. Източници на изданието в Брюксел казват, че дори ако поддръжниците на газопровода загубят на 8 февруари, те ще се опитат да забавят по-нататъшната координация. Така Германия може да поиска нова правна експертиза, която Румъния, за да ускори процеса, реши да не провежда на този етап.
Ако започне процесът на изменение, това може да засегне позицията на Дания, която остава единствената страна, която все още не е дала разрешение на „Газпром“ да постави тръба в изключителната й икономическа зона в Балтийско море. Формално, Дания не може да откаже да издаде разрешително, но няма конкретна времева рамка за предоставянето му. Ако „Газпром“ не получи разрешение до средата на годината, това ще се отрази на момента на приключване на проекта.

Ако измененията бъдат приети в сегашния си вид, обяснява Мария Белова от „Вигон Консултинг“, "Газпром" ще трябва да се откаже от функцията на оператора на газопровода и да го прехвърли на независима компания. Също така, монополът ще бъде принуден да изостави 50% от капацитета на газопровода. Никой друг не може да изнася газопровод от Русия, а в резултат на това „Северен поток 2“ може само да бъде натоварен наполовина (както беше при „Северен поток 1“, за който ограниченията бяха отменени едва през 2017 г.). Тогава периодът на възвращаемост на проекта ще бъде съмнителен, както и възвращаемостта от 4,5 милиарда евро, които европейските компании ще инвестират в газопровода. Дори 50% лимит за мощност няма да бъде катастрофа за "Газпром", тъй като може да кандидатства за изключение, както при първия "Северен поток". Но това означава неизбежно запазване на транзита през Украйна и ще укрепи позицията на Киев за преговори това лято.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза

„Взгляд“ : Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза

8 Февруари 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. Над „Северен поток-2“ надвисна нова угроза, пише руският вестник “Взгляд“
Франция неочаквано се оказа в една компания с Украйна и Полша, яростните противници на „Северен поток- 2“. Предполага се, че Париж дори е готов да се скара с Германия и да гласува в петък срещу руския проект. Каква е новата пречка по пътя на газопровода и дали „Газпром“ ще може ли да се справи с нея, пита изданието.
Германското издание Süddeutsche Zeitung уверява, позовавайки се на източници, че Франция твърди, че възнамерява да се противопостави на Германия, като гласува в петък срещу проекта "Северен поток 2". "Ние не искаме да увеличаваме зависимостта от Русия и в същото време да навредим на интересите на страните от ЕС като Полша и Словакия", заяви източник във френското правителство.
Германия възнамерява по всякакъв начин да предотврати измененията на Директивата за газовите доставки, които ще бъдат обсъдени утре. Германското правителство вече успя да привлече подкрепата на страни като Австрия, Белгия, Гърция, Кипър и Холандия, но без Франция сега ще бъде изключително трудно да се блокира приемането на изменения, твърди германското издание.
Подобно изявление на Франция изглежда странно, следователно не е съвсем сигурно. Първо, това не е официалната позиция на Париж, а изявление от източник в медиите. Второ, в самата статия няма пълна сигурност, че официално Франция все още ще гласува против руския газопровод. Позицията на Париж може да се промени, ако самият Макрон се намеси в случая, се казва в публикацията.
Трето, Франция и Германия са двамата основни европейски играчи и спорът им по такъв важен въпрос е изключително неконструктивен както за Европа, така и за самата Франция. Изглежда странно, че почти веднага след подписването на споразумението от Аахен за сътрудничество между двете страни Париж умишлено тръгва на конфронтация с Берлин заради руския газопровод, който той досега не го е интересувал .
Всичко това може да бъде специално подхвърлено преди гласуването, за да се привлече вниманието към него, да се направят поне малко нервни Германия и Русия. За тази цел, например, в четвъртък в немското издание на Deutsche Welle бе публикувано обръщение на американски посланици в Германия, Дания и ЕС. В него, с още по-голяма пламенност, те се опитват да убедят европейските партньори на Германия да приемат изменения в Директивата за газовите доставки в ЕС.
Всъщност, гласуването в петък не е толкова важно, колкото изглежда в немското издание. Няма да бъде взето окончателно решение срещу „Северен поток-2“. Най-вероятно то ще бъде представено, когато газопроводът е напълно изграден (в края на тази година). „Сега говорим просто за поставяне в дневния ред на въпроса - трябва ли отново да се изменя Третия енергиен пакет на ЕС. Утре всички страни ще отговорят на този въпрос дали е необходимо или не е необходимо ”, каза Игор Юшков, водещ експерт на Националната фондация за енергийна сигурност. Миналата година това е било дискутирано и в края на краищата правната служба на ЕК сложи край на спора : вътрешните закони на ЕС не могат да бъдат разширени до трети страни, това е против закона.
„През 2018 г. ЕК многократно заяви, че разширяването на правилата на третия енергиен пакет към морската част на„ Северен поток 2 ”противоречи не само на международното право, но и на Конвенцията на ООН за морското право. А фактът, че ЕС сега управлява Румъния, този факт едва ли ще се промени. Германците ще защитят позицията си по този въпрос и ще защитят „Северен поток 2“, сигурен е Юшков.
Разширяването на нормите на третия енергиен пакет на ЕС към газопровода „Северен поток - 2“ е не само незаконно, но и изключително неблагоприятно за „Газпром“ и европейските му партньори.
Това ще направи по-трудно за „Газпром“ да експлоатира офшорния тръбопровод и ще го направи по-малко печеливш, казва Юшков. В рамките на третия енергиен пакет на ЕС "Газпром" няма да може да изпомпва всичките 55 милиарда кубически метра газ, тъй като половината от газопровода ще трябва да се предостави на някои трети доставчици. „Газпром“ ще има капацитет от 27,5 млрд. кубически метри. „Газпром“ също ще трябва да се откаже от контрола на тръбата и да го предаде на независим оператор.
С други думи, Русия, която е инвестирала около 10 милиарда евро в изграждането на „Северен поток – 2“, просто ще трябва да даде на някой своите приходи от износ и транзит.
Освен това, ако измененията бъдат приети, те могат да се отнасят и за „Северен поток - 1“ и дори могат да засегнат „Турски поток“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

7 Февруари 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Франция Еманюел Макрон внезапно отмени участието си на предстоящата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността (15 – 17 февруари) на фона на разногласията с Берлин по въпроса за реализацията на проекта „Северен поток 2“, съобщи в четвъртък вестник Suddeutsche Zeitung, като се позова на собствени източници, предава ТАСС.
Според плановете, на 16 февруари в Мюнхен Макрон и германския канцлер трябваше да излязат със съвместно заявление пред участниците в авторитетния форум. Френската страна обоснова решението си с това, че работният график на държавния глава не му позволява да вземе участие в конференцията. В действителност, отказът да се изкаже заедно с Меркел „винаги е символичен сигнал“ за това, че се случва „постепенно отчуждаване“ на ключовите съюзници в ЕС, цитира думите на доверено лице на Макрон изданието.
Немският вестник отбелязва, че буквално в четвъртък е станало известно, че Франция има намерение да гласува за приемане на поправки в Газовата директива на ЕС, предвиждащи разпространяване на ключови принципи за регулиране на европейския газов пазар върху тръбопроводи, извън пределите на Съюза, включително и на „Северен поток 2“. По този начин Париж не застана на страната на Берлин, който е категорично против промяна на директивата. Гласуването ще се състои в петък.
Предвид това, че Берлин и Париж наскоро се договориха да засилят взаимодействието си в ключови области и подписаха Аахенския договор за сътрудничество, решението на френските власти да не подкрепят Германия за „Северен поток 2“ бе много неочаквано.
На международната Мюнхенска конференция по въпросите на политиката по сигурността ще вземат участие около 40 държавни глави и премиери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Конференцията ще бъде открита от министрите на отбраната на Германия и Великобритания Урсула фон дер Лайен и Гавин Уилямсън. Очаква се и правителствена делегация на САЩ, в която ще бъде и държавният секретар Майк Помпео. Русия, както се очаква, ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров. Участниците в конференцията ще обсъдят редица въпроси от международния дневен ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

7 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не вижда опасност за Германия от доставките на руски природен газ, отбелязва националният ежедневник Die Welt.
Германия „при никакви обстоятелства не зависи единствено от Русия“, подчерта лидерът на коалицията в Берлин в рамките на среща с правителствените ръководители на страните от Вишеградската четворка, която се провежда в Братислава.
Изявлението на Меркел е свързано с проекта „Северен поток-2“. До зависимост няма да се стигне, ако „едновременно диверсифицираме“ доставките на природното гориво, подчерта германският канцлер, визирайки изграждането на терминали за втечнен природен газ в страната. Същевременно тя припомни, че при последната си среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин е получила уверението, че „Украйна ще остане и занапред транзитна държава за руския газ“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на САЩ в Германия, Дания и при Европейския съюз – Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондлънд призоваха партньорите на ФРГ да приемат поправките в Газовата директива, предвиждаща въвеждането на ключови принципи в регулирането на европейския пазар. Съответният призив дипломатите отправиха в стратия за Deutsche Welle, цитирана от TACC.
Според американските посланици проектът „Северен поток-2“ ще направи Европа още по-уязвима „за руския шантаж в енергийната област“. Съгласно думите им, зависимостта на ЕС от природния газ на Русия създава рискове за Европа и за Запада като цяло.
По-рано най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung съобщи, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки под въпрос бъдещето му, съобщава най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.
„Не искаме да засилваме зависимостта си от Русия и едновременно с това да нанесем ущърб на страни от Европейския съюз като Полша и Словакия“, цитира изданието един от източниците си. Съгласно думите му, „Северен поток-2“ вече е довел до многобройни „стратегически проблеми“ между Брюксел и Москва. В същото време изданието подчертава, че нито в Париж, нито в Брюксел не са потвърдени намеренията на Франция.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

4 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според редакцията на американското списание Foreign Policy излизането на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който е основополагащ за европейската сигурност в периода след края на Студената война, може да доведе до ерозия на други споразумения за контрола над въоръженията.
Изданието привежда мнение на анализатори, според които решението на Доналд Тръмп за излизане от ДРСМО може да засили способностите на Вашингтон да даде отговор на нарастващите заплахи както от страна на Русия, така и от страна на Китай. Според някои експерти излизането на САЩ от договора може да помогне на страната за по-ефективното сдържане на военната мощ на Китай в Азия в областта на неядрените въоръжения. Припомня се, че Пекин никога не е бил страна по ДРСМО, което му е дало възможност да увеличи арсенала си от неядрени оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

4 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Москва вижда нежеланието на западните страни да водят диалог на равни начала в различните формати, но се отнася спокойно към това високомерие, заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на реч в Киргизко-руския славянски университет в Бишкек, предава ТАСС.
По неговите думи, Русия се застъпва за установяването на контакти между Евразийската икономическа комисия и Европейската комисия, ОНД (Общността на независимите държави) и Европейския съюз, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) и НАТО. „Виждаме нежеланието на западните колеги да общуват на равни начала в различните формати“, посочи Лавров. „Отнасяме се спокойно към това. Високомерието и чувството за собствено превъзходство не са били в полза на никого“.
„Ще дойде време и животът ще постави всичко на мястото му“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

4 Февруари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония счита за нежелателно прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но разбира мотивите на САЩ. Това съобщи на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Йошихиде Суга, предава агенция TACC.
Вестник Asahi писа, че окончателното прекратяване на този документ ще доведе до разполагането на нови американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и може да постави Япония, на чиято територия има военни бази на САЩ, в центъра на конфронтацията между Вашингтон и Пекин. Изданието отбелязва, че договорът е възпиращ за САЩ, докато Китай непрекъснато увеличава броя на своите ракети със среден обсег.

Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

3 Февруари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Бундестага бе предложено Русия да разположи новите ракети 9M729 зад пределите на Урал, тъй като подобно решение би помогнало за спасяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от РИА Новости.
Според Родерик Кизеветер от ХДС и Ролф Мютцених от СДП, разполагането на новите ракети зад Урал ще извади Европа от зоната за ракетно нападение на 9М729. Според политиците това ще защити Европа от заплахата от нова надпревара във въоръжаването.
Депуатът от СДП специално отбеляза, че поради все по-гъстия противоракетен щит на НАТО, Русия е обезпокоена, че може да не успее да извърши ответен удар.
От своя страна Кизеветер заяви, че разполагането на 9M729 изисква внимателно наблюдение. Според него, ракетите могат да бъдат преместени за една нощ в западната част на Русия с железопътен транспорт или с камиони.
Освен това германските политици подчертаха, че в замяна на това Съединените щати могат да разрешат на Русия да инспектира ракетния щит в Румъния.
В същото време становищата на членовете на Бундестага се различават по действия в случай на разполагане на руски ракети в западната част на страната. От СДП смятат, че е невъзможно в Европа да се дислоцират допълнителни ракети със среден обсег, а от ХДС не изключват такъв сценарий, пише изданието

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

3 Февруари 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Условията, при които САЩ ще възобновят диалога с Русия по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват (ДРСМО), вече са предадени в писмен вид на Москва, предава ТАСС. За това в събота официален представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е информирал кореспондента на ТАСС. Това е отговор на молбата му да се коментират думите на президента на РФ Владимир Путин, според които Москва ще пристъпи към преговори по ДРСМО, когато САЩ „узреят“ за това.
"Предадохме в писмен вид на Русия списък с конкретни стъпки, които може да предприеме, за да се върне към спазване на договора и да спаси ДРСМО. Само пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729, на пускови установка и съпътстващо оборудване означава прекратяване на нарушенията от страна на Русия ", е заявил представителят на Белия дом в отговор на въпрос за готовността на Вашингтон на инициира начало на нов диалог за ДРСМО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

2 Февруари 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Жителите на японските градове Хирошима и Нагасаки, които пострадаха от американските атомни бомбардировки през 1945 година, са изразили безпокойство по повод решението на САЩ да преустанови задълженията си във връзка с изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), предава ТАСС. Те призоваха Вашингтон да участва в международните усилия във въоръжаването.
"Като настоява Северна Корея да проведе денуклеаризация, САЩ се обявяват за ядрено разоръжаване. Но не проявяват последователност. Страната, която притежава ядрено оръжие, е длъжна да бъде и отговорна и да работи за неговото унищожаване", е заявил 88-годишният Дзюндзи Маки, който е преживял удара над Хирошима.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

2 Февруари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ. За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.
"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на совите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е карйно нежелателно за целия свят“.
Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".
В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..
Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

2 Февруари 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира казаното от ръководителя на полското външнополитическо ведомство Яцек Чапутович за разполагането в Европа на американски ядрени ракети, предава РИА НОВОСТИ. Агенцията припомня, че полският външен министър по-рано е дал интервю за сп. „Шпигел“ по този повод, в което заявява, че разполагането на американски ядрени ракети и военен контингент в Европа отговаря на европейските интереси. След това от МВнР на Полша обявиха, че германското издание е изопачило думите на министъра.
Рогозин е написал в Туитър по този повод: "Трябва много силно да мразиш Полша и полсикя народ, за да направиш подобни изявления?".
В петък президентът Тръмп заяви, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по оттегляне от Договора за ракетите със среден и малък обхват, сключен с Русия. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че документът ще бъде разтрогнат, „ако Русия не се върне към пълно и контролирано спазване на Договора в рамките на шестмесечен срок".
В последните години Москва и Вашингтон редовно се обвиняват взаимно за неговото нарушение. Руският външен министър Сергей Лавров говори за това, че страната му има съвършено сериозни въпроси към САЩ за неговото прилагане и от тяхна страна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

1 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че би искал да сключи нов Договор за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) с по-широк кръг участници от САЩ и Русия, предава Reuters.
"Важно е, че едната страна не го е спазила. Ние съблюдавахме, а другата страна не го направи. И докато не започнат да изпълняват задълженията си, ние няма да бъдем единствените, които го правят", каза президентът на САЩ.
"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и красива стая и да сключим ново споразумение, което ще бъде много по-добро. Определено бих искал това да се случи", добави президентът. "Така че, докато не стигнем до нещо, за което всички сме съгласни, не можем да се поставим в губеща позиция и да ограничим това, което правим, докато другите не направят същото и не се съобразят със споразумението "- подчерта Тръмп.
В същото време той обърна внимание на важността на "привличането на други страни" към нов договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

1 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.
"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

1 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати заявиха в петък, че ще излязат от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) поради предполагаеми нарушения от страна на Русия, която предупреди за нова надпревара във въоръжаването в отговор, предава AFP.
Вашингтон казва, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава ДРСМО, но САЩ визират и ракетите, притежавани от Китай, тъй като пактът от 1987 г. ограничава Съединените щати и Русия, но не и Китай.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекратяват задълженията си по ДРСМО от събота и започна процес за изтегляне в рамките на шест месеца.
Подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов, договорът забрани ракети за наземни удари с обхват от 500 до 5,500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа, припомня агенцията.
"Съединените щати напълно се придържат към ДРСМО повече от 30 години, но ние няма да останем ограничени от неговите условия, докато Русия представя неточно действията си," каза Тръмп в изявление.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Съединените щати, които официално обявиха загрижеността си преди два месеца, са повдигали посоченото от американската страна нарушение на договора с Русия повече от 30 пъти.
"Нарушението на Русия поставя милиони европейци и американци в по-голям риск, има за цел да постави САЩ в неблагоприятно положение и това подкопава шансовете на нашите двустранни отношения в по-добра посока", каза Помпео.
Той обаче подчерта, че Съединените щати все още са готови да разговарят с Русия с надеждата, че Договорът ще бъде спазен.
"Съединените щати се надяват, че можем да възстановим отношенията си с Русия на по-добра основа, но Русия трябва да промени курса на дестабилизираща дейност, не само по този въпрос, но и за много други," каза Помпео, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

1 Февруари 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) сериозно подкопава системата за международна стабилност и поставя под въпрос останалите споразумения за контрол на оръжията, съобщава руският вестник Известия. Това каза председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев. Унищожаването на ДРСМО може да бъде последвано от отказа на американците да продължат Договора за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2021 г. От политическите кръгове във Вашингтон обясниха за Известия, че ръководството на страната все още не е взело решение за бъдещото „стратегическо“ споразумение.
На 2 февруари изтича 60-дневният ултиматум на САЩ към Русия за Договора за ракети със среден и малък обсег. Въпреки опитите на Москва да намери изход от ситуацията и да запази договора, който служи като една от основите на системата за сигурност в Европа повече от 30 години, споразумението ще престане да действа.
Както обясни заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, дори след няколко кръга преговори с американския заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, не е постигнат напредък. Според него причината е „твърдата, ултимативна“ позиция на американската страна и следователно „отговорността за това, което се случва е изцяло във Вашингтон“. Дипломатът отбеляза, че 60-дневния ултиматум предполага, че решението за оттегляне от договора е взето отдавна, а Съединените щати не са имали желание да намерят решение на проблема.
Въпреки позицията на САЩ за Русия е важно да покаже на международната общност своя ангажимент към задълженията си, както и да предприеме мерки, които биха помогнали за предотвратяване на окончателното оттегляне на САЩ и пълното унищожаване на ДРСМО. От политическа гледна точка стъпките на Москва ще се възприемат правилно само ако са реципрочни, уверен е ръководителят на международния комитет на Съвета на Федерацията. Въпреки че, според него, конкретни препоръки могат да бъдат дадени само от военни експерти, въз основа на реалните нужди на руската сигурност в променените условия.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО сериозно подкопава системата за международна стабилност, добави Константин Косачев. Проблемът е, че унищожаването на този договор донякъде лишава от смисъл удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и има тревожно предчувствие, че през 2021 г. той ще повтори съдбата на ДРСМО.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

28 Януари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО и Русия се опитват да се откажат от Договора за ракети със среден и малък обсег, уверени са в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
Изданието публикува статия, посветена на последното заседание на Съвета НАТО-Русия, проведен миналия петък, 25 януари. „Провалът му не е изненада за никого“, подчертават от редакцията.
Подчертава се, че срещата не е довела до постигане на компромис, който да спаси договора от 1987 г. Преговорите, проведени по-рано в Женева между руски и американски официални лица, също завършиха без успех.
САЩ ще излязат от ДРСМО на 2 февруари, а американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще получи подкрепа на съюзниците си от НАТО за решението за изтеглянето на страната му от договора. Припомня се, че именно на тази дата изтича ултиматумът, който страните от Алианса дадоха на Москва за „връщане към съблюдаването“ на споразумението.
„Договорът е в опасност, ситуацията е сериозна. Русия не възнамерява да променя позицията си“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Москва на свой ред призова в американците да се откажат от своя „безотговорен" план за разполагане на система за противоракетна отбрана в космоса. Руските власти осъждат също западните ракети, използвани за тестване на пробива на отбранителни системи, „но те не нарушават договора", твърди Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Handelsblatt: САЩ  отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

Handelsblatt: САЩ отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

27 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ отново поискаха ЕС и Германия да спрат изграждането на газопровода "Северен поток-2“, пише неделното издание на германския вестник Handelsblatt, цитиран от TACC.
"Сега е моментът за действие", e заявил представител на американската администрация за изданието. По думите му ЕС трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможността да окаже огромно влияние върху европейските си партньори. "Искаме проектът да бъде спрян", - отбелязват във Вашингтон.
"Ако тръбопроводът бъде изграден, Европа ще загуби важно пространство за действие по отношение на Русия," са уверени в САЩ. "Потвърждаваме нашето искане, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и да осигурят непрекъсваемо снабдяване с газ през Украйна," е заявил за изданието източника от американската администрация. Освен това от там подчертават, че някои мерки в тази посока в САЩ се считат за недостатъчни.
В същото време събеседникът на вестника е съобщил, че писма с заплахи за санкции, които са изпратени на германски компании от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, "не са били предназначени за широката общественост".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Президентът на Австрия разкритикува САЩ за натиска срещу „Северен поток-2“

„Известия“: Президентът на Австрия разкритикува САЩ за натиска срещу „Северен поток-2“

27 Януари 2019 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Москва/Виена. Александър Ван дер Белен, федералният президент на Австрия, разкритикува позицията на САЩ по отношение на газопровода „Северен поток-2“, като отбеляза, че Вашингтон се отнася към Евросъюза „като към колония“, пише вестник „Известия“.
«Американското правителство се отнася към Евросъюза и към отделни негови страни-членки, като към колония“, руският всекидневник цитира австрийския вестник Standard.
Според австрийското издание думите на президента Белен се отнасят и да действията на САЩ по въпроса с иранската ядрена сделка. За излизане от договора за ядрената програма на Иран американският президент Доналд Тръмп обяви през май 2018 година, а след това Вашингтон въведе санкции срещу Техеран.
Против проекта „Северен поток-2“, с който се цели да се осигури надеждна доставка на газ за Европа, са се обявили страните от Прибалтика, Полша, Украйна, която се страхува да не изгуби възможността за транзит през нейната територия на руското гориво, а също и САЩ, които планират да продават на ЕС своя шистов газ.
Вашингтон призова Европа да се откаже от газопровода и заплаши със санкции фирмите, които участват в проекта по неговото изграждане.
Австрия обяви, че САЩ не са способни да спрат строителството на „Северен поток-2“
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Полша Моравиецки: Не можем да спрем „Северен поток 2“, Русия е световна сила, а Германия четвъртата икономика, как да им забраниш?

Премиерът на Полша Моравиецки: Не можем да спрем „Северен поток 2“, Русия е световна сила, а Германия четвъртата икономика, как да им забраниш?

26 Януари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Москва.. Вече не може да бъде попречено на строителството на „Северен поток 2“, призна полският премиер Матеуш Моравиецки в интервю пред местното издание Inertia.
Както отбеляза политикът, строителството на газопровода не може да бъде спряно, защото Русия е световна сила, а Германия е четвъртата икономика в света.
При това Моравиецки подчерта, че счита реализацията на проекта за „егоистична“. По неговите думи, трябва помощ от съюзниците, които ясно да се изкажат против „Северен поток 2“.
На въпрос от журналиста, може ли нещо да се направи срещу руско-германския газопровод, полският премиер отговори:
„Да се надяваме, но нека бъдем честни – това са две могъщи страни, едната от които е световна сила – Русия, а другата – Германия, е четвъртата икономика в света – те са решили да построят газопровод. Ние мислим, че това е срещу европейските правила. Ние вярваме също, че това противоречи на гаранциите за сигурността на тази част от света, за Украйна, за Полша, и е егоистичен проект. Ние имаме нужда съюзниците ни да се изкажат ясно по въпроса. Точно по този начин се опитваме да действаме от няколко години – да накараме другите да критикуват този газопровод. Ще се върна отново на първото, което казах – това са две могъщи държави и, да кажем така, не е лесно да им се забрани нещо“, заяви Моравиецки по отношение на „Северен поток 2“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Швейцария разработва разплащателна система, която да заобиколи американските санкции срещу Иран

ТАСС: Швейцария разработва разплащателна система, която да заобиколи американските санкции срещу Иран

23 Януари 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Техеран. Швейцария работи по създаването на собствен междубанков канал за комуникация с Иран, който ще позволи да се заобиколят американските санкции срещу Техеран, предава иранската агенция Mehr, цитирана от TACC.
"Работим по нашия пряк финансов канал за комуникация между Швейцария и Иран, независим от европейския механизъм за СПП", е заявил швейцарският посланик в Иран Маркус Лайтнер.
Според него "швейцарската страна е убедена в необходимостта от спазване на условията на ядреното споразумение". Той подчерта, че "европейските страни се стремят да запазят Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма".
По-специално, за да продължи сътрудничеството с Иран във финансовата сфера, Европа работи по междубанков канал за комуникация като аналог на системата SWIFT (международна система за междубанков обмен на информация и разплащане), от която Техеран е изключен през ноември 2018 г. в резултат на натиска на САЩ.
"Въпреки че Швейцария не е член на Европейския съюз, ние следим отблизо процеса на създаване на механизъм за разплащания с Иран", добави посланикът.
На 21 ноември 2018 г. стана известно, че Иран и ЕС работят по създаването на междубанков канал за комуникация, за да заобиколят санкциите на САЩ срещу Техеран. Според наличните данни Германия или Франция, в частност, могат да регистрират механизма на тяхна територия. Иранската страна многократно е заявявала, че се надява да започне работа по аналога на SWIFT преди началото на 2019 г., но засега системата не е заработила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Германия възнамерява да доведе до край  строителството на „Северен поток-2“

„Независимая газета“: Германия възнамерява да доведе до край строителството на „Северен поток-2“

22 Януари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Основните въпроси от енергоснабдяването на Европа се обсъждат в Брюксел с участието на Европейската комисия, Русия и Украйна, пише в днешния си брой руската „Независимая газета“.
В понеделник, 21 януари, започна вторият кръг от тристранните преговори между РФ, Еврокомисията и Украйна за съдбата на транзита на руски газ през Украйна след 2019 година.
Както е известно първият кръг преговори се проведе в Берлин през юли 2018 г. Тогава трите страни се договориха да създадат работна експертна група, която да обсъди всички въпроси, свързани с транзита на газа. Експертите се събраха два пъти през септември и разгледаха проблемите за управлението на украинската газопреносна система, елементи от украинското и европейското законодателство, тарифите за пренос на газ. Освен това те прецениха и какви ще са потребностите на ЕС от това гориво в следващите 10 години.
Сега Еврокомисията възнамерява да разбере, категорично и ясно, какви задължения поемат РФ и Украйна за самия транзит, като се има пред вид, че сега действащият договор между тях изтича в края на 2019-та. Това се казва в съобщението на Еврокомисията за новия преговорен кръг.
На входа на преговорите стоят германското правителство и фирмите, които участват в изграждането на „Северен поток-2“, които са подложени на мощен натиск от страна на САЩ. Американският посланик в Берлин Ричард Гренел в началото на януари разпрати писма до европейските компании с предложение да се оценят рисковете, свързани с проекта. После той публикува статия със събраните данни в известния аналитичен вестник на ФРГ Rheinische Post. Основният аргумент на посланика се свеждат до това, че „Северен поток-2“ застрашава възможността руски газ да се транзитира през Украйна.
Преди началото на втория кръг от преговори германският министър на икономиката Петер Алтмайер реши, че е нужно да направи специално изявление по този повод. Пред деловия германски вестник Handelsblatt той заяви, че «федералното правителство няма да се намесва в този процес, тъй като за това отсъстват правни основания. » „Този проект не е момченце“, каза Алтмайер.
Германският институт за изучаване на общественото мнение Forsa проведе допитване в средата на януари, за да разбере какви са нагласите сред обществото по отношение на „Северен поток-2“. Както съобщава германската информационна агенция n-tv, 91 процента от анкетираните възприемат изказванията на американския посланик като „недопустими и необичайни“. 77 на сто я приемат като шантаж по отношение на европейските фирми. Както отбелязва ръководителят на Forsa Манфред Гюлнер, «германците прекрасно разбират, че сблъсъците около проекта „Северен поток-2“ имат не политически характер (както се стараят САЩ да ги представят – бел. „Независимая газета“), а икономически.
Гюлнер отбелязва, че по-голяма част от гражданите на Германия си дават сметка, че в следващите години енергопотреблението в страната ще се увеличава и използването само на възобновляеми източници няма да може да покрие възникващите нужди. Мнозинството анкетирани е на мнение, че изчерпващите се източници в Норвегия и в други страни по-скоро могат да се компенсират от Русия, а не от САЩ.
В края на отминалата седмица председателят на руския Комитет по енергетика към Държавната дума Павел Завалний на специална пресконференция отговори на въпроса на „Независимая газета“, като обърна внимание на факта, че Русия ще продължи да използва украинската газопреносна система за да доставя синьо гориво за Европа. Освен с всичко друго, това се свързва и със значителното увеличение на неговото потребление в цяла Европа. По думите му, в противен случай Русия ще трябва да построи още един газопровод през Балтийско море – „Северен поток-3“ .

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Любимият дипломат на Тръмп, Ричард Гренъл, постигна нови резултати -  убеди Германия да блокира иранска авиокомпания

Washington Examiner: Любимият дипломат на Тръмп, Ричард Гренъл, постигна нови резултати - убеди Германия да блокира иранска авиокомпания

21 Януари 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Топ-посланикът на американският президент Доналд Тръмп отново печели слава с участието си в убеждаването на Германия да забрани дейността на иранската авиокомпания Mahan Air на своя територия на фона на твърденията, че пренася оръжия в Сирия, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Длъжностни лица заявиха, че Ричард Гренъл, посланик на САЩ в Германия, е изиграл ключова роля и е отбелязал най-новата си победа от пристигането миналия май, когато предупреди, че „германските компании, които правят бизнес в Иран, трябва незабавно да прекратят дейността си“.
„След пристигането си в Берлин посланик Гринел буквално се справи с изпълнението на приоритетите на президент“", заяви ключов съюзник и старши помощник на Републиканците от Сената.
„На върха на този списък е да се гарантира, че Европа не заобикаля президента Тръмп за Иран“, каза помощникът, добавяйки, че „днес е голяма победа за президента Тръмп. Поради постоянството на посланик Гренъл тази иранска авиокомпания вече няма да може да лети до най-голямата икономика в Европа. Не се заблуждавайте, Рич Гренъл стана предпочитаният дипломат на президента Тръмп в Европа. Той постига резултати“.
Забраната е огромна победа за администрацията и поставя още един маркер в усилията да сезатегне примката за санкциите около Техеран.
Гренъл заяви в „Туитър“: „Иранската Mahan Air е спряна в Германия, още сега. Благодаря на германското правителство за тяхното лидерство“.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави отново в „Туитър“, че „САЩ приветстват решението на Германия да откаже правото на кацане на иранската Mahan Air. Авиокомпанията превозва оръжия и бойци в Близкия изток и подкрепя разрушителните амбиции на иранския режим в региона. Насърчаваме всички наши съюзници да ги последват“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Хайко Маас отговорността за запазване на ДРСМО е на Русия С

ТАСС: Според Хайко Маас отговорността за запазване на ДРСМО е на Русия С

18 Януари 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Според Берлин отговорността за запазване на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) е на Москва. Това заяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас в рамките на срещата с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава TACC.
„Считаме, че Русия може да спаси този договор и не е тайна, че ние, както и другите държави от НАТО, вярваме, че има ракета, която нарушава този договор и тя трябва да бъде премахната“, подчерта Маас.
„Ние отново говорихме за ДРСМО, той осигурява сигурност в Европа в продължение на 30 години и е крайъгълният камък на европейската архитектура на сигурността, така че ние сме много заинтересовани да запазим този договор. Федералното правителство [на Германия] прави всичко, за да гарантира, че този договор има бъдеще”, увери първият дипломат на Берлин.
„Въпреки това виждаме, че се водят преговори, че руската страна е готова да продължи тези преговори, за да използва оставащото време, за да отговори на въпроси и да предостави информация, за да допринесе за спазването на ДРСМО", заяви външният министър на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия оценява подкрепата на Германия за „Северен поток-2“

Сергей Лавров: Русия оценява подкрепата на Германия за „Северен поток-2“

18 Януари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия оценява подкрепата на Германия за строителството на газопровода „Северен поток-2“, разглеждан от Берлин като търговска инициатива. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на срещата с германския си колега Хайко Маас в Москва, предава TACC.
„Оценяваме факта, че германското правителство продължава да подкрепя изграждането на газопровода „Северен поток-2 "и го счита за търговска инициатива, насочена към диверсификация на маршрута за доставка на природен газ и в крайна сметка – за повишаване на енергийната сигурност на европейския континент", подчерта Лавров.
Ръководителят на руската дипломация изрази задоволство от развитието на двустранните търговски и икономически връзки. „Въпреки спиралата на санкциите, Берлин остава наш важен търговски и икономически партньор. В периода януари-октомври обемът на взаимната търговия нараства с повече от 23% в сравнение със същия период на миналата година и достигна до 49,8 млрд. долара“, допълни Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас в Москва: Германия има потребност от развитието на добри отношения с Русия

Хайко Маас в Москва: Германия има потребност от развитието на добри отношения с Русия

18 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Германия, обществото и нацията изпитват настойчива потребност от развитието на добри, приятелски отношения с Русия. Това увери министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас в рамките на посещението си в Москва, предава TACC.
„През последните месеци проведохме много преговори и дадохме старт на различни съвместни инициативи. Намираме се на правилния път, защото Германия, нацията и гражданското общество изпитват настойчива потребност от добри отношения между нашите държави. Стремим се да удовлетворим това искане и ще работим съвместно за укрепването на основата на двустранните отношения“, подчерта първият дипломат на Берлин.
Маас обърна внимание на това, че през настоящата и следващата година Германия влиза в състава на непостоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и в това й качество й предстои да носи повишена отговорност, включително в международен план. „Има цяла редица международни теми, които ще обсъждаме и над които ще работим заедно в Съвета за сигурност на ООН. Радвам се, че по много от тях, които вълнуват както нас, така и вас, вече сме започнали и продължаваме да водим конструктивен диалог“, отбеляза германският външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Следващото заседание на междуправителствената комисия Русия-ФРГ ще се проведе след няколко месеца

ТАСС: Следващото заседание на междуправителствената комисия Русия-ФРГ ще се проведе след няколко месеца

18 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Следващото заседание на Руско-германската работна група за стратегическо сътрудничество в областта на икономиката и финансите ще се проведе след няколко месеца. Това обяви в петък министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на среща с германския си колега Хайко Маас, предава TACC.
Последното, 38-мо заседание на органа се състоя през декември миналата година в Берлин, припомнят от редакцията.
Маас пристигна на посещение в Москва за преговори с руския си колега. Темите в дневния ред са обширни – от Договора за ракетите със среден и малък обсег, до кризата в Украйна, войната в Сирия и проекта за газопровода „Северен поток-2“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Хайко Маас пристига на посещение в Москва

Der Tagesspiegel: Хайко Маас пристига на посещение в Москва

18 Януари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) пристига на посещение в Москва в опит да „спаси“ Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщава берлинският ежедневник Der Tagesspiegel. След това първият дипломат на Берлин ще отпътува за Украйна, за да обсъди начините за прекратяване на военния конфликт в източната част на страната.
От редакцията припомнят, че месеци наред Маас говори за необходимостта от нова източна политика (Ostpolitik) – термин, който се свързва с традиция на федералните германски правителства от 70-те години на миналия век. Източната политика на ФРГ не е съсредоточена върху Русия, а върху целия регион на изток от Германия.
Какво би трябвало да направи Хайко Маас, в случай че иска продължи традициите и формулите за успех на Ostpolitik при правителствата на Вили Бранд и Хелмут Шмид? Той ще трябва да се стреми към единство на Запада с Русия. Той ще трябва да се бори за разширяване на борбата за "Кошница 3" на ОССЕ за правата на дисидентите в Русия; ще трябва да подчертае ясно пред германците, че ракетите, които заплашват тях и техните европейски съюзници, са руски и че американската военна сила ги защитава от тази опасност.
Маас обаче има различна позиция. В неговите очи САЩ, а не Русия е тази сила, която внася разделение. Той може да критикува американската политика, ако смята, че тя застрашава германските интереси. Бранд и Шмид също са правили това – разбира се, зад затворени врати, а не публично. Противникът обаче може и трябва да критикува открито.
Отношенията с Русия са ключов елемент от европейската източна политика , без Русия, разрешаването на конфликти е невъзможно. Това подчерта Маас на новогодишния прием в Източния комитет на германската икономика, когато обяви предстоящото си посещение в Русия.
„В близко време отново ще отида в Русия. Включително и, за да се застъпя за провеждането на необходимите икономически реформи в Русия", подчерта Маас, отбелязвайки важността на прекия диалог с Москва.
„Ключов елемент на европейската политика на Изток са отношенията с Русия. Без нея разрешаването на конфликти е невъзможно. Ние се стремим към близко, надеждно сътрудничество с Русия, доколкото това е възможно – но това трябва да бъде целта на европейската източна политика", заяви Маас, като същевременно предупреди: „Но ние се нуждаем от честен диалог, от ясни принципи".
„Колкото по-сложна са отношенията, толкова по-ясна думи са ни нужни. Това включва и факта, че Русия трябва да се придържа към международните правила", смята Маас. Той изрази мнение, че през последните години доверието в Русия е до голяма степен загубено. „Но ние все още се нуждаем от Русия като партньор във външната политика, било то решение на конфликта в Украйна или на тези в Сирия и Йемен".
Хайко Маас решително отхвърли критиките на американското правителство по отношение на изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток-2“, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германия заяви, че никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“

ТАСС: Германия заяви, че никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“

17 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас смята, че проектът "Северен поток-2" няма да може да бъде спрян от американските санкции, предава ТАСС.
„Никой не може да го спре“- заяви Маас. Според него санкциите от Вашингтон могат да доведат до оттеглянето на германските компании от проекта, но тогава Русия сама ще го реализира.
"Но тези (санкции на САЩ) няма да доведат до факта, че проектът няма да бъде изпълнен", каза министърът. Въпреки това, съществува риск, че в този случай никой няма да може да повлияе на решенията относно запазването на транзита на руски газ през територията на Украйна, подчерта той.
Говорейки за писмата със заплахи за санкции, които американският посланик в Германия Ричард Гренел изпрати до германски компании, Маас заяви, че не е негова задача да казва на дипломатите какво трябва да правят.
По-рано Гренел предупреди компаниите, по-специално BASF и Uniper, в писмена форма за възможността за предприемане на ограничителни мерки срещу тях поради подкрепата за изграждането на газопровода. Американският дипломат подчерта, че участието им в проекта "може да доведе до налагане на санкции".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

16 Януари 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще стартират шестмесечния процес за излизане от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г. на 2 февруари. Това обяви заместник-министърът на САЩ за контрол на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън пред репортери, предава Reuters.
Срещата в Женева между представители на Русия и САЩ не успя да тушира дългогодишното напрежение, породено от обвинения, че Москва нарушава договора. Така бе подготвена почвата за оттеглянето на Вашингтон от подписания през 1987 г. ДРСМО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local : Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева

The Local : Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева

16 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Женева. Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева, като двете страни се обвиниха взаимно за неуспеха, пише европейското англоезично издание The Local.
Висши дипломати от двете страни се срещнаха в Женева на фона на широкоразпространената загриженост относно съдбата на двустранния договор за среден и по-малък обсег (ДРСМО), който успешно сложи край на този сегмент от надпреварата във въоръжаването след подписването му през 1987 г.
Американският президент Доналд Тръмп заяви през октомври, че страната му ще се оттегли от Договора, ако Русия не спре да я нарушава.
Руският президент Владимир Путин заплаши, че ще разработи ядрени ракети, забранени по силата на договора, ако бъде прекратен едностранно.
"Срещата беше разочароваща, тъй като е ясно, че Русия продължава да е в съществено нарушение на Договора и не е подготвена да обясни как планира да се върне към пълно и проверимо съответствие", заяви заместник-държавния секретар на САЩ по контрол на въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън , се казва в изявление.
"Нашето послание беше ясно: Русия трябва да унищожи несъответстващата си ракетна система", каза тя.
Томпсън ще бъде в Брюксел в сряда, където планира да съобщи на съюзниците на НАТО резултатите от преговорите.
Русия бе домакин на преговорите на мисията си в Женева, а делегацията на Москва бе водена от заместник-външния министър Сергей Рябков.
Рябков каза, че ако ДРСМО бъде денонсиран, "отговорността за това е изцяло на американската страна", според цитати, публикувани от руските информационни агенции след разговорите и добави, че страните не са успели да се споразумеят.
„Изглежда, че Вашингтон не е в настроение за повече преговори. Ние сме принудени да признаем, че няма движение напред ”, казва Рябков.
"Готови сме за диалог на основата на равенство, взаимно уважение (и) без поставяне на ултиматуми."
Миналия месец държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Вашингтон ще се оттегли в рамките на 60 дни от ДРСМО, който ограничава ядрените оръжия от среден клас, ако Русия не премахне ракетите, които САЩ твърдят, че нарушават сделката - руската система 9М729, известна още и от обозначението SSC-8.
ДРСМО беше двустранен договор между САЩ и тогавашния Съветски съюз, така че не поставя ограничения на други големи военни актьори като Китай, припомня изданието. Помпео също така заяви, че САЩ не са готови да отстъпят това предимство на съперник и отбеляза, че американските опасения за спазването на Договора от Русия предшестват идването на власт на настоящия американски президент. Първият дипломат на Вашингтон обвини Русия в отхвърлянето на десетки предупреждения от висши американски служители през последните пет години за SSC-8.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Писма със заплахи – нов метод на американската дипломация?

NZZ: Писма със заплахи – нов метод на американската дипломация?

14 Януари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренел изпрати до германски компании писмо, съдържащи заплахи за налагането на санкции, ако се включат в проекта за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Възможно е писмото да е нещо нетрадиционно за дипломата, но по съдържание и стил Гренел действа в пълно съответствие с линията на американския президент Доналд Тръмп, пише Бенедикт Неф в коментарна статия за швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
Ричард Гренел е посланик на САЩ в Германия от май миналата година. Всъщност той не трябва да се намесва във вътрешните работи на страната си на пребиваване, както е посочено във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. От самото начало обаче Гренел показа, че ще играе по-различно ролята на дипломат. В първия работен ден като посланик той настоява германските фирми „незабавно да прекратят" сътрудничеството с Иран. Малко по-късно той обяви пред десния и популистки информационен портал Breitbart, че ще подкрепи консервативните политици в Европа.
Неговата активна - до степен дължаща се на самоувереност - дипломация като цяло е изключително негативно възприемана от германските политици и журналисти. Скоро след встъпването си в длъжност, Der Spiegel публикува портрет на Гренел. Стана дума за особения чар на този необичаен гост. В събота се появи следващият портрет, озаглавен „Малък коз”. Бившият кандидат за канцлерския пост от ГСПД Мартин Шулц вече нарича Гренел „десния екстремистки колониален офицер". Гренел е зорко наблюдаван от германската преса. След дълъг период на относително спокойствие името му отново обиколи медиите. И ако преди шумът беше вдигнат предимно около постовете му в социалната мрежа „Туитър“, то сега говорим за писма. Би било грешка да ги разглеждаме като призив към класическата дипломация. Тук Гренел доказва, че избира радикални методи.

Критика към „Северен поток-2"

Според статия в Bild am Sonntag, Гренел апелира към няколко германски компании, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2", заплашвайки ги със санкции, ако продължат дейността си. Вестникът цитира писмото: „Подчертаваме, че фирмите, участващи в руския износен газов сектор, може да се сблъскат със сериозен риск от санкции. С участието си в изграждането на „Северен поток-2“ Европа става зависима от Русия по отношение на енергетиката, твърди Гренел. В същото време Украйна отслабва в областта на сигурността, защото губи стойността си като транзитна страна за руския газ.
Планираният газопровод „Северен поток-2" се предвижда да доставя руски газ от Санкт Петербург директно до Грайфсвалд в Германия чрез подводни тръби. В същото време Украйна губи стойност като транзитна страна: сега тази страна транспортира половината от руския природен газ за Европа. В допълнение, Гренел критикува изграждането на газопровода „Турски поток“. Може би заплашителното писмо не е най-познатият метод за дипломат, но по отношение на съдържание и стил Гренел действа в пълно съответствие с линията на шефа си, президента Доналд Тръмп. Той многократно порицава Германия за сделката с Русия за изграждането на „Северен поток-2“. Министерството на външните работи в Берлин изрази недоволство, заявявайки, че писмата на Гренел до представители на германската икономика противоречат на дипломатическите правила. Bild Am Sontag пише, че преговорите по тези теми трябва да се проведат директно със събеседниците във Вашингтон.
Говорител на Гренел заяви, че подобни писма не трябва да се приемат като „заплаха“, а като „ясно послание от американската политика“. И въпреки че американският дипломат предпочита точните думи, той ги отхвърля с обратна сила - дипломатично. Така, в случая с неговите коментари за Иран, той подчерта по-късно, че няма да дава указания на германската икономика.

„Престрелка“ с Der Spiegel

Последният портрет на Гренел във водещото издание Der Spiegel гласи: „Този, на който не му се налага да се среща с Гренел, го избягва“. Източникът, който твърди това, предпочита да не разкрива името си. Писмените въпроси на журналиста той отбягва със забележката: „Всеки един от Вашите седем въпроса се основават на измислени истории“.
Между Гренел и Der Spiegel отдавна има „престрелка“.Когато списанието призна, че един от неговите служители е измислял докладите си в продължение на няколко години, Гренел написа загрижено писмо до главната редакция: според него САЩ са станали „жертва на кампания за ведомствени пристрастия". Гренел се скара с политиката, с икономиката и с медиите. С всички.

Превод и редакция: Тереза Герова

*Публикуваните на страницата на Агенция „Фокус“ материали отразяват единствено оценката на автора, а не позицията на редакцията ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Изграждането на „Северен поток-2“ може да спре

„Независимая газета“: Изграждането на „Северен поток-2“ може да спре

14 Януари 2019 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Заканите за санкции, отправени от американския посланик в Берлин по адрес на някои фирми, ангажирани в изграждането на „Северен поток-2“, предизвика дипломатически скандал, коментира “Независимая газета“.
МВнР на ФРГ определи поведението на американския представител като недипломатично. Ричард Гренел обаче не обърна достатъчно внимание на възраженията на Берлин. На този фон именно представителите на германския бизнес първи признаха, че строителството на газопровода действително може да спре. Преди това европейски политици убеждаваха, че практически това е невъзможно. „Санкциите, наложени от САЩ, могат да сринат проекта“, признава Михаел Хармс, изпълнителен директор на германския икономически Източен комитет. „В реализацията му участват 627 фирми, подизпълнители, от целия свят. Някои от тях са с изключително тясна специализация. Такива компании притежават уникални технологии. Санкциите срещу тях изключително много би забавило изпълнението на целия проект“, обяснява ситуацията Хармс за Deutsche Welle (DW).
По-рано европейските политици твърдяха, че практически не е възможно да бъде спряно изграждането на газопровода. Това мнение в частност поддържаше премиерът на Дания Ларс Расмунсен. Според посланика на Германия в Киев Ернс Райхел също няма законни основания той да бъде спрян. В интервю за украински журналисти той е обяснил, че „Северен поток-2“ се строи не от държавни, а от частни предприятия.Затова и офиицален Берлин не може произволно или незаконно да го забрани, тъй като за него са получени всички необходими разрешения. Няма правни инструменти, с които да се забрани на проекта да се развива – това е мнението на представителя на чешкото правителство по енергийната сигурност Вацлав Бартушка, която той е заявил пред руската агенция РИА Новости.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild am Sonntag: Американският посланик в Берлин е заплашил Германия със санкции заради „Северен поток 2“

Bild am Sonntag: Американският посланик в Берлин е заплашил Германия със санкции заради „Северен поток 2“

13 Януари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е изпратил писма до германски компании, в които предупреждава за възможността да им бъдат наложени санкции от Вашингтон заради подкрепата за изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Текстът на съобщението в неделя бе публикуван от вестник Bild am Sonntag.
„Подчертаваме, че ако компаниите, които подкрепят руския енергиен сектор, участват в каквито и да е [релевантни проекти], това може да доведе до санкции“, пише Гренел. Според него, "ако европейските доставки на газ през Украйна станат излишни поради пускането на "Северен поток 2 "и" Турски поток ", Киев ще загуби значението си в областта на политиката за сигурност, което ще увеличи риска от интервенция на Русия."
Според Гренел "фирми, подкрепящи двата проекта, подкопават сигурността на Украйна и Европа".
Неделното издание информира, че писмата, съгласувани с американските власти, са изпратени до много германски компании, които от своя страна ги приемат за изнудване. "Писмата не трябва да се възприемат като заплаха, а като ясен израз на политическата позиция на САЩ", заяви представител на американското посолство във връзка с тази публикация.

Превод и редакция: Юлиян Марков



Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

11 Януари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за това, че Алиансът е готов да предприеме военни мерки за разрешаване на спора за Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) предизвиква недоумение и има за цел да прикрие кризите в организацията. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„…Разбира се, това не е нещо ново", отбелязват в руското външнополитическо ведомство. „Изявленията на генералния секретар на НАТО са пореден опит да замаскират с митичната руска заплаха това, което е очевидно за всички: кризата в самия Алианс, възникнал в резултат на едностранното решение на САЩ да излязат от ДРСМО, който има фундаментално значение за глобалната и европейската сигурност, включително и за самите съюзници на Вашингтон“, се казва в разпространения текст от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Берлин: Санкциите на САЩ срещу газопровода „Северен поток-2“ биха били погрешни

Берлин: Санкциите на САЩ срещу газопровода „Северен поток-2“ биха били погрешни

11 Януари 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Едностранното налагане на санкции от страна на правителството на САЩ срещу проекта за газопровода „Северен поток-2“ биха били погрешен начин за разрешаване на спора за енергийни доставки. Това предупреди министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас, отбелязва електронното издание на гръцкия ежедневник Naftemporiki.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп определи Германия като „заложник" на Русия заради енергийната си зависимост и призова Берлин да се откаже от проекта за газопровода на стойност 11 млрд. долара.
„Решенията за въпросите на европейската енергийна политика трябва да се взимат в Европа, а не в САЩ. Със сигурност налагането на едностранни санкции срещу „Северен поток-2 не е правилният курс", предупреди ръководителят на германската дипломация.
Отношенията между Берлин и Москва се влошиха след присъединяването на Кримския полуостров към Русия. Двете страни обаче имат общ интерес да ускорят работата по изграждането на „Северен поток-2", чиято цел е да удвои количеството газ, транспортирано от Русия към Германия.
Вашингтон нееднократно е изразявал загриженост относно планирания газопровод, който напълно заобикаля Украйна и ще лиши Киев от значителни приходи от таксите за транзита на руски газ продаден за европейски страни.
Говорител на американското посолство в Берлин посочи, че и други европейски страни са против планирания проект. „Ние отбелязваме, че (...) Европейският парламент осъди „Северен поток-2" и призова неговото изграждане да бъде отменено съвсем наскоро, през декември," каза говорителят, коментирайки изявленията на Хайко Маас.
Вашингтон предлага увеличаване на покупките на втечнен природен газ от американските компании като алтернатива на руския газ.
Предходният германски финансов министър Петър Алмаймер заяви миналия месец, че страната му изгражда инфраструктура за внос на втечнен природен газ, и че в момента се обсъжда въпросът за местонахождението на терминалите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас обяви скорошна визита в Русия

ТАСС: Хайко Маас обяви скорошна визита в Русия

10 Януари 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Отношенията с Русия са ключов елемент от европейската източна политика , без Русия, разрешаването на конфликти е невъзможно. Това подчерта Маас на новогодишния прием в Източния комитет на германската икономика, като обяви предстоящото си посещение в Русия, предава TACC.
„В близко време отново ще отида в Русия. Включително и, за да се застъпя за провеждането на необходимите икономически реформи в Русия", подчерта Маас, отбелязвайки важността на прекия диалог с Москва.
„Ключов елемент на европейската политика на Изток са отношенията с Русия. Без нея разрешаването на конфликти е невъзможно. Ние се стремим към близко, надеждно сътрудничество с Русия, доколкото това е възможно – но това трябва да бъде целта на европейската източна политика", заяви Маас, като същевременно предупреди: „Но ние се нуждаем от честен диалог, от ясни принципи".
„Колкото по-сложна са отношенията, толкова по-ясна думи са ни нужни. Това включва и факта, че Русия трябва да се придържа към международните правила", смята Маас. Той изрази мнение, че през последните години доверието в Русия е до голяма степен загубено. „Но ние все още се нуждаем от Русия като партньор във външната политика, било то решение на конфликта в Украйна или на тези в Сирия и Йемен".
Хайко Маас решително отхвърли критиките на американското правителство по отношение на изпълнението на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток-2“, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: САЩ не се отказват от усилията си да спрат „Северен поток 2“

Das Handelsblatt: САЩ не се отказват от усилията си да спрат „Северен поток 2“

7 Януари 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Берлин/Вашингтон. Миналата година САЩ тенденциозно налагаха санкции срещу Иран, а през 2019 г. Белият дом ще насочи вниманието си към Германия, съобщава икономическото списание Das Handelsblatt, като привежда информация, съгласно която Вашингтон ще вземе на прицел високо специализираните строителни компании, които полагат тръбопроводите по морското дъно от името на управляващата проекта „Северен поток-2“ компания.
Федералното правителство в Берлин отбелязва с голяма загриженост, че САЩ не се отказват от усилията си да спрат строителството на газопровод. В Държавния департамент на САЩ вече са „изковани“ плановете за налагане на санкции на Германия, а американският посланик в Берлин Ричард Гренел се позиционира като говорител на противниците на „Северен поток-2“.
И когато неговата убедителност е недостатъчна, Гренел си помага със заплахи. Компаниите, които продължават да участват в „Северен поток-2“, „винаги са в опасност, тъй като санкциите са напълно възможни“, предупреди американският дипломат в интервю за Das Handelsblatt. При това той изрази увереност, че фирмите сами ще вземат решение да се откажат от проекта.
Според информация на редакцията, американците ще се насочат най-вече към високо специализираните строителни компании, които полагат тръбопроводите по морското дъно от името на управляващата проекта компания.
Засегнати ще бъдат Allseas Group, със седалище в Швейцария, и италианската компания Saipem, близо до Милано. Американските жестове на заплаха вероятно ще предизвикат значителни притеснения в двете компании.
Според източници от промишлеността, основната тежест на работата по „Северен поток-2“ е Allseas. Специализираната компания, чиято оперативна база е в Нидерландия, осигурява „над 90%" от тръбите за газопровода“. Saipem, от друга страна, вече е изпълнила своята част от работата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

6 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас призова Русия да прояви отстъпчивост в спора за договорите за ограниченията на въоръженията.
„Ключът за опазването на Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО) е в Москва, тя трябва да има готовност да се разоръжи“, категоричен бе първият дипломат на Берлин в изявление за германския национален ежедневник Die Welt am Sonntag.
Социалдемократът предложи като алтернатива на ДРСМО да бъде подписано многостранно споразумение за ограничаване на въоръженията. „ДРСМО е допринесял пряко за сигурността на Европа в продължение на десетилетия. Той е изрично насочен към сигурността й. Ето защо той има специално значение за нас в Германия", коментира Маас пред неделното издание на вестника.
Германският външен министър обяви, че в в Съвета за сигурност на ООН, където през януари страната влезе като непостоянен член, ще има „ясно поставяне на въпросите за разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие в дневния ред", включително този за ДРСМО.
В същото време външният министър на ФРГ даде категорични индикации за желанието на Берлин да разшири двустранния договор до по-голямата група държави, които имат ракети със среден обсег.
„След Студената война силите се промениха. Трябва да разработим нови, глобални правила за прозрачност и контрол. И затова ние участваме в дебат, включващ страни като Китай и Индия", разкри Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.