НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таксиметрови шофьори протестираха в София с искане институциите да вземат незабавни мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници (ОБЗОР)

Таксиметрови шофьори протестираха в София с искане институциите да вземат незабавни мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници (ОБЗОР)

21 Март 2019 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София. Десетки таксиметрови шофьори излязоха на протестно шествие в София с искане институциите да вземат незабавни мерки срещу нерегламентирания превоз на пътници. От Националния таксиметров синдикат настояват всички участници в сегмента „превоз на пътници“ да спазват Конституцията и законите на България. Според тях нерегламентирания превоз на пътници е кражба от всички спазващи закона.
В ранния следобед таксиметровите автомобили се наредиха в колона в аварийната лента след детелината на 7-и км на бул. „Цариградско шосе“ в посока София. Шествието премина по булевардите „Цариградско шосе“ и „Цар Освободител“, улиците „Георги С. Раковски“ и „Оборище“ и завърши на пл. „Александър Невски“. Периодично движението по маршрута на шествието беше спирано от екипи на „Пътна полиция“, което доведе до кратки струпвания на изчакващи автомобили.
Протестното шествие се проведе, въпреки че по-рано през деня представители на организации на таксиметровите шофьори се срещнаха в парламента с председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси комисия Менда Стоянова, представители на Министерството на транспорта, представители на „Автомобилна администрация“ и др. Стоянова обърна внимание на приложение в интернет за нерегламентиран таксиметров превоз и увери шофьорите, че процесът по спирането му е на финала си, но не може да завърши толкова бързо. „Проблемът не е само на таксиметровите превозвачи. Проблемът е на клиентите, които ползват този нерегламентиран превоз. Там няма сигурност в качествата на водача, в изправността на колата, застраховки, което всъщност се регламентира през Закона за автомобилните превози“, заяви Стоянова. По думите ѝ на срещата с представителите на таксиметровите шофьори се е изяснило, че практически законов проблем няма. „Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този проблем. Изясни се, че проблемът е в това да се съберат достатъчно законодателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност“, допълни тя. „Изясни се, че още от май миналата година Министерство на транспорта и автомобилната администрация са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, прокуратурата, с автомобилна инспекция, но е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства, така че това решение да издържи в съда и да има реално своите последици. Доказателствата се събират трудно, те трябва да се събират чрез заявки през това приложение. Собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България. Това е процес, който не може да завърши толкова бързо, но е на финала си“, каза Стоянова.
От своя страна, Райна Димитрова от Националния таксиметров синдикат заяви, че настояването на протестиращите днес е да се задейства процесът, така че максимално бързо да бъде прекратена тази порочна практика. „Днешната среща тук в парламента беше ползотворна, защото получихме доказателство за това, че службите работят. Нашето желание и нашето настояване, което е изразено с протеста, е да задействаме този процес, така че максимално бързо да бъде прекратена тази порочна практика“, допълни Димитрова. Браншовите организации призоваха да не се използват нерегламентираното приложение за превози в интернет, защото то не е сигурно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция

Калоян Паргов, БСП - София: Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция

21 Март 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е длъжна да защити таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов пред събралите се на протест шофьори на таксита на площада пред храма "Св. Александър Невски". Това съобщиха от БСП - София. Лидерът на левицата в София подкрепи справедливия им протест срещу нерегламентираните превози през популярна онлайн платформа и покани техни представители да присъстват идната седмица на заседанието на Комисията по транспорт и туризъм в СОС, на която той е заместник-председател. Калоян Паргов се ангажира да повдигне отново всички въпроси, които ги вълнуват, и заедно да обсъдят възможностите за решаването им.
"Позицията на БСП винаги е била в посока полагане на необходимите усилия, за гарантиране сигурността, качеството и комфорта на таксиметровата услуга, каза Калоян Паргов пред протестиращите шофьори. - Това минава през стриктно спазване на Закона за автомобилните превози, както и през утвърдените от СОС минимални и максимални тарифи за дейността, приетия с бюджета на СО за 2019 година размер на патентен данък и необходимите разрешителни за извършване на таксиметров превоз в столицата".
Калоян Паргов добави, че с общинските съветници от групата на БСП в СОС настояват компетентните държавни органи да предприемат спешни мерки и да преустановят нерегламентираните таксиметрови превози в столицата и страната. "В края на миналата година таксиметровите шофьори дойдоха на среща с нас в централата ни, защото не бяха чути от управляващите за тарифната политика, припомни Калоян Паргов. - Днес отново им казах, че начинът да постигнат успех в отстояването на правата им е да покажат, че са единни и да се борят. Заявих, че имат пълна подкрепа от мен в битката им срещу сивия сектор и нелоялната конкуренция. Сега КЗК и ДАИ трябва да си свършат работата. Защото всички искаме таксиметровата услуга да е бърза, удобна и качествена. В много държави таксиметровите шофьори имат и социални функции, за което използват и специални условия за движение. Правилата, които в момента съществуват в България за таксиметровите шофьори, трябва да бъдат спазвани, да има контрол и да бъдат прецизирани там, където е необходимо. Защото шофьорите на таксита трябва да получават справедливо възнаграждение за труда си, да работят спокойно, за да може да гарантират качество и сигурност на предлаганата услуга".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ангел Попов: Работим по сигнала за нелегалното приложение за таксиметрови услуги още от миналата година

Зам.-министър Ангел Попов: Работим по сигнала за нелегалното приложение за таксиметрови услуги още от миналата година

21 Март 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Таксиметровите шофьори знаят, че ние работим по сигнала за нелегалното приложение за извършване на нерегламентирани таксиметрови услуги още от миналата година, когато една от техните организации пусна до нас жалба“. Това заяви след среща в Парламента заместник-министърът на транспорта от квотата на НФСБ в коалиция „Обединени патриоти“ Ангел Попов, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
По думите на заместник-министъра е свършена много работа, защото тук се изисква събирането на много и неопровержими доказателства. След жалбата на Съюз „Такси“ е бил сформиран екип от Министерство на транспорта, Прокуратурата, НАП, Икономическа полиция. Със самите таксиметрови шофьори, които и днес настояха да се прекрати дейността на нелегалното руско приложение „Максим“, са проведени пет или шест срещи.
„За радост, екипът, който събрахме, е готов с резултати, които сме предали на Комисията за защита на конкуренцията. Надяваме се те да действат бързо, както в един друг случай, за да може дейността на това приложение да бъде прекратена“, каза зам.-министър Попов. Той призова още веднъж гражданите да не използват това приложение, защото то не им носи никаква сигурност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шествието на таксиметровите шофьори стигна до бул. „Цар Освободител“

София: Шествието на таксиметровите шофьори стигна до бул. „Цар Освободител“

21 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Шествието на таксиметровите шофьори стигна до бул. „Цар Освободител“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Полицейското присъствие в района е засилено. Движението по маршрута на шествието се спира периодично, за да се пропуснат такситата, което води до образуване на колони от автомобили.
Шествието на таксиметровите шофьори срещу нерегламентираните превози на пътници тръгна от 7- км на бул. „Цариградско шосе“ в посока центъра на града. Шествието ще премине по бул.„Цар Освободител“, улиците „Георги С. Раковски“ и „Оборище“ и ще завърши на пл. „Александър Невски“. Очаква се да приключи в 16.00 часа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шествието на таксиметровите шофьори тръгна по бул. „Цариградско шосе“ в посока центъра на града

София: Шествието на таксиметровите шофьори тръгна по бул. „Цариградско шосе“ в посока центъра на града

21 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Шествието на таксиметровите шофьори срещу нерегламентираните превози на пътници тръгна по бул. „Цариградско шосе“ в посока центъра на града, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Автомобилите са се наредили в колона в аварийната лента след детелината на 7-и км на бул. "Цариградско шосе" в посока София. Периодично екипи на "Пътна полиция" спират движението по маршрута на шествието. Движението на градския транспорт не е затруднено. Шествието ще премине по булевардите „Цариградско шосе“ и „Цар Освободител“, улиците „Георги С. Раковски“ и „Оборище“ и ще завърши на пл. „Александър Невски“. Очаква се да приключи в 16.00 часа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки таксиметрови шофьори са се събрали на бул. „Цариградско шосе“ на протестно шествие срещу нерегламентирания превоз на пътници

София: Десетки таксиметрови шофьори са се събрали на бул. „Цариградско шосе“ на протестно шествие срещу нерегламентирания превоз на пътници

21 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Десетки таксиметрови шофьори са се събрали на бул. „Цариградско шосе“ на протестно шествие срещу нерегламентирания превоз на пътници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Автомобилите са се наредили в колона в аварийната лента след детелината на 7-ми км на бул. „Цариградско шосе“ в посока София. Шествието тръгва в 14.00 ч. и ще премине по булевардите „Цариградско шосе“ и „Цар Освободител“, улиците „Георги С. Раковски“ и „Оборище“ и ще завърши на пл. „Александър Невски“. Очаква се да приключи в 16.00 часа.
От Националния таксиметров синдикат настояват всички участници в сегмента „превоз на пътници“ да спазват Конституцията и законите на България. Според тях нерегламентирания превоз на пътници е кражба от всички спазващи закона.
Шествието се провежда, въпреки че по-рано днес представители на организации на таксиметровите шофьори се срещнаха в парламента с председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси комисия Менда Стоянова, представители на Министерството на транспорта, на „Автомобилна администрация“ и др. Стоянова увери шофьорите, че процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз е на финала си, но не може да завърши толкова бързо. От своя страна, Райна Димитрова от Националния таксиметров синдикат заяви, че настояването на протестиращите днес е да се задейства процесът, така че максимално бързо да бъде прекратена тази порочна практика.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Атанасов, Камара на таксиметровите водачи: Протестът ни цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози

Спас Атанасов, Камара на таксиметровите водачи: Протестът ни цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози

21 Март 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Протестът ни цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози. Това каза Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, по време на брифинг в Народното събрание след среща с ГЕРБ и представители на Министерство на транспорта и парламентарната транспортна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещата беше много ползотворна. Имахме представител на Министерство на транспорта в лицето на заместник-министър Попов, шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, г-н Станислав Иванов от Транспортна комисия и г-жа Менда Стоянова от Бюджетна. Надяваме се бързо да се реши проблемът, тъй като той е доста по-сложен“, каза още Атанасов.
Райна Димитрова от Националния таксиметров синдикат заяви, че е представила позицията на водачите. „Днешната среща тук в парламента беше ползотворна, защото получихме доказателство за това, че службите работят. Нашето желание и нашето настояване днес, което е изразено с протеста, който организираме, е да задействаме този процес, така че максимално бързо да бъде прекратена тази порочна практика“, допълни Димитрова. Браншовите организации призоваха да не се използват нерегламентираното приложение за превози в интернет, защото то не е сигурно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз е на финала

Менда Стоянова, ГЕРБ: Процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз е на финала

21 Март 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз не може да завърши толкова бързо, но е на финала си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси комисия Менда Стоянова по време на брифинг в Народното събрание след среща с организации на таксиметровите шофьори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стоянова обърна внимание на приложение в интернет за нерегламентиран таксиметров превоз. „Проблемът не е само на таксиметровите превозвачи. Проблемът е на клиентите, които ползват този нерегламентиран превоз. Там няма сигурност в качествата на водача, в изправността на колата, застраховки, което всъщност се регламентира през Закона за автомобилните превози“, заяви Стоянова и посочи, че с това приложение браншът се разбива. По думите ѝ на срещата с представителите на таксиметровите шофьори се е изяснило, че практически законов проблем няма. „Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този проблем. Изясни се, че проблемът е в това да се съберат достатъчно законодателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност“, допълни тя. „Изясни се, че още от май миналата година Министерство на транспорта и автомобилната администрация са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, прокуратурата, с автомобилна инспекция, но е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства, така че това решение да издържи в съда и да има реално своите последици. Доказателствата се събират трудно, те трябва да се събират през заявки през това приложение. Собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България. Това е процес, който не може да завърши толкова бързо, но е на финала си“, каза Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Временна организация на движението ще бъде въведена във връзка с протест, организиран от Национален таксиметров синдикат

София: Временна организация на движението ще бъде въведена във връзка с протест, организиран от Национален таксиметров синдикат

21 Март 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Временна организация на движението ще бъде въведена във връзка с протест, организиран от Национален таксиметров синдикат. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
От 07.00 часа до приключване на мероприятието се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
- на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“, зад църквата „Св. София“;
- на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Св. Ал. Невски“;
- на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“;
- на югоизточната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“.
За времето от 13.00 часа до 14.30 часа на 21 март 2019 г. се разрешава паркирането на автомобилите, участващи в шествието, на крайна дясна пътна лента на бул. „Цариградско шосе” между 7-ми километър и Враня в посока център, извън обхвата на спирките на масов градски транспорт и зоните за престрояване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Таксиметровите шофьори организират протестно шествие срещу нерегламентирания превоз на пътници

София: Таксиметровите шофьори организират протестно шествие срещу нерегламентирания превоз на пътници

21 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Таксиметровите шофьори организират протестно шествие в столицата срещу нерегламентирания превоз на пътници. В 13.00 часа таксиметровите автомобили ще започнат да се събират след детелината на 7-и км на бул. „Цариградско шосе“ назад към Пловдив в посока центъра на София. Шествието ще тръгне от там в 14.00 часа, като ще премине по булевардите „Цариградско шосе“ и „Цар Освободител“, улиците „Георги С. Раковски“ и „Оборище“ и ще завърши на пл. „Александър Невски“. Очаква се шествието да приключи в 16.00 часа.
От Националния таксиметров синдикат настояват всички участници в сегмента „превоз на пътници“ да спазват Конституцията и законите на България. Според тях нерегламентираният превоз на пътници е кражба от всички спазващи закона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.