НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

Недоволство в с. Войводиново заради условните присъди на двамата мъже, които пребиха военнослужещ през януари (ОБЗОР)

7 Април 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Според хората условната присъда е несправедлива. Кметът на община Марица Димитър Иванов уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се с кмета на село Войводиново Димитър Тосев. От своя страна той им е обяснил всичко по останалите дела.
На 4 април Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда. За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години. За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Агенция „Фокус“ припомня: 33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). На 9 януари бяха предприети и действия по събаряне на незаконните цигански постройки в селото.
На 9 февруари за шести път жителите на село Войводиново излязоха на протест. Той бе организиран спонтанно след появата на около 40 цигани, които твърдяха, че ще нощуват в къщите си.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

Пловдив: Протестът в село Войводиново премина мирно

7 Април 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки недоволни жители на Войводиново се събраха отново на протест тази вечер срещу условната присъда за двамата братя цигани, които пребиха военнослружещия в 68 бригада Специални сили Валентин Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Протестът премина мирно. Хората обаче настояват съдът да отмени решението си, тъй като, според тях е несправедливо.
Двамата братя сключиха споразумение, с което се признават за виновни и по този начин получиха условните присъди и излязоха на свобода. Според жителите на село Войводиново, подобни присъди стават причина престъпленията в държавата да продължават.
Протестите в селото ще продължат, заканиха се днес хората.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100 жители на с. Войводиново се събраха в знак на недоволство срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Хората са се събрали в знак на недоволство във връзка с несправедливата според тях условна присъда, която е дадена на двамата подсъдими, пребили командоса. Друга стачка няма да има. Кметът на с. Войводиново им е обяснил всичко по останалите дела. Според жителите, ако Административният съд се произнесе несправедливо, тогава вече отново ще стачкуват“, коментира Иванов и уточни, че това не е протест, а просто жителите са се събрали, за да обсъдят случващото се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

Пловдив: Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари

7 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на с. Войводиново излизат, за да изразят недоволството си срещу условните присъди на двамата мъже, пребили военнослужещ през януари. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Марица Димитър Иванов. „Кметът на с. Войводиново ми се обади, че хората ще протестират. Аз съм далеч и не успях да отида. Това е в знак, че хората застават зад нас и не са съгласни с връщането на ромите във Войводиново“, подчерта той.
Жителите на селото излязоха на протест заради условните присъди, които съдът определи на двамата мъже, пребили военнослужещ в началото на януари тази година. Протестиращите настояват съдът да отмени присъдите и да върне делото за ново разглеждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Условни присъди получиха двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

4 Април 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Пловдив и обвиняемите Асен П. и Борис П. и упълномощения от тях защитник. Това съобщиха от Съдебна палата – Пловдив.
Обвиняемите Асен П. и Борис П. (като непълнолетен) са признати за виновни в това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, в съучастие като извършители по хулигански подбуди, са причинили другиму – В. Д., средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната ябълчна кост, счупване дъгата на същата кост, довело до счупване на челюст, което е довело до трайно затрудняване на дъвченето и говоренето – престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с чл. 129 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 от НК, а за Борис П. и във вр. с чл. 63 ал.1 т. 3.
За извършеното от Асен П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от три години. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от пет години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 е определена през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
За извършеното от непълнолетния Борис П. престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. На основание чл. 69 ал.1 вр. с чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание е отложено за срок от три години. На основание чл. 67 ал.3 вр. с чл. 42а ал.2 т.2 от НК е определено през изпитателния срок пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от три години.
Така определеният изпитателен срок и за двете осъдени лица, както и наложената пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са в максимално предвидените предели в НК.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

БСП с мерки за циганската интеграция (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Две седмици след като възникна напрежение заради циганско нападение във Войводиново заради пребития 33-годишен военнослужещ, от БСП излязоха с предложения за решаване на проблемите с интеграцията на циганите.
На брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че следващата седмица БСП ще внесе промени в Закона за социалното подпомагане, Наказателния кодекс и Закона за училищното и предучилищното образование. Тя допълни, че промените са разписани в проекта „Визия за България“. Сред набелязаните мерки са да се спрат всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст и да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Лидерът на БСП посочи, че дългосрочното решение на проблема е чрез „образование, образование и пак образование“, като в тази връзка от опозицията предлага да се преразгледа политиката на делегираните бюджети и отпадане на принципа „парите следват ученика“. Според нея начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи, тъй като е борба с последствията.
„Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Тя изтъкна, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са претърпели провал в интеграцията на ромите.
На това обвинение министърът на образованието Красимир Вълчев отговори, че БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Според него опозицията критикува механизмът за интеграция на ромите без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
По отношение на предложението за преразглеждане на политиката по делегирани бюджети, министърът коментира, че БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за страната, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Министърът поясни, че МОН ще преосмисли дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата.
Във връзка с организирания от Лиляна Ковачева от Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата протест срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск и че няма основание да ѝ търси дисциплинарна отговорност. Според него обаче да организираш протест не е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

Mинистър Красимир Вълчев: Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата

18 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан какъв е коментарът му за Центъра за интеграцията на учениците от малцинствата, в който работи организаторката на протеста срещу вицепремиера Красимир Каракачанов – Лиляна Ковачева, Вълчев посочи, че ще се преосмисли дейността на центъра. „Той е създаден през 2005 г. като част от инициативата „Десетилетия на ромското включване“ и финансира проекти в областта на интеграцията на училища, детски градини и общини – т.е. само на публични организации. И в малка част от партньорствата има такива с неправителствените организации“, заяви той.
Образователният министър посочи, че по време на протеста Ковачева е била в неплатен отпуск. „Нямам основание да ѝ търся дисциплинарна отговорност, всеки има право да си изрази позицията. Но не мисля, че това да организираш протест е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител. Тя ако иска да си изрази звучно и категорично отношението на протеста, можеше да го направи и като си подаде молба за прекратяване на служебните правоотношения. Аз дори самият не съм ѝ работодател – работодател ѝ е директорът на центъра“, обясни Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

Mинистър Красимир Вълчев: БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни

18 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията на ромите са социално-културни. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали се е провалила интеграцията на циганите чрез образование, каквото обвинение отправи БСП, Вълчев отговори, че опозицията критикува механизма без доводи. „По механизма работиха над 11 000 души в над 1 000 екипа и аз не бих им омаловажил работата. Механизмът показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, заяви той и посочи, че би препоръчал на всеки, който критикува системата, да се включи в един екип, за да види колко е трудна работата.
„Образованието е дългосрочният и най-ефективен отговор на проблема с интеграцията на децата, чиито семейства нямат отношения към образованието. Това, което може би от БСП не са разбрали, е, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни – т.е. липсата на отношение към образованието. И този проблем трябва да бъде борен с продължителни и целенасочени координирани усилия на институциите. Надявам се да го разберат това, защото образованието има нужда от приемственост на политиките“, заяви Вълчев.
Образователният министър посочи, че БСП е предложила предоставянето на безусловни семейни помощи на хора във втори, трети и четвърти клас. „Точно това имах предвид, като казах, че проблемът не е толкова социално-икономически, колкото социално-културен. Затова и сме заложили на учителите, защото те са тези, които ежедневно полагат усилия. Що се отнася до делегираните бюджети – очевидно от БСП не правят разлика между делегираните бюджети като обем от правомощия на училищата за разпределяне на бюджета и зависимостта от бюджета от броя на учениците“, коментира още Вълчев и посочи, че никой в системата не е против делегираните бюджети. „Средната заплата на учителите ще бъде над 125% от средната за средата, когато се реализира двойното увеличение. Тъй като разбрах, че те с „Визия за България“ предлагат премахване на делегираните бюджети, аз отворих документа и не видях такова нещо. Но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат над средните за страната – т.е. предлагат намаляване на заплатите на учителите“, коментира Вълчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

Корнелия Нинова, БСП: Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни

18 Януари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим да се засилят наказанията на лица, които живеят на съпружески начала с малолетни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че БСП предлага и мярка, касаеща Наказателния кодекс. „Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Това, което е известно в обществото като деца раждат деца, просто трябва да спре. Начинът, който предлагаме това, е да се засилят наказателните мерки в Наказателния кодекс за такива лица. В момента в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба и т.н. Това не е достатъчно наказание както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние“, подчерта лидерът на БСП. Нинова допълни, че БСП ще внесе законодателните си иницаитиви за интеграцията на ромите следващата седмица. Лидерът на БСП посочи, че мерките са разписани и в проекта „Визия за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

Корнелия Нинова, БСП: Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование – предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети

18 Януари 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова. Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП. По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца. „По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите

18 Януари 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза още Нинова. По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Полицаите се намесват категорично при престъпност, не я определям по етнически принцип

Министър Младен Маринов: Полицаите се намесват категорично при престъпност, не я определям по етнически принцип

16 Януари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че е ясно, че и през изтеклата, и през новата година, полицаите се намесват категорично при престъпност, независимо каква. Не я определям по етнически принцип. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов за мерките за справяне с циганската престъпност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Там, където има извършени престъпления, реагираме незабавно за задържане на извършителите, разследване и предаване на съд“, заяви той. „По отношение на напрежението при последните случаи - работата на МВР е да не допусне ескалация и да съдейства на държавните институции и гражданите при всеки един проблем“, коментира Младен Маринов. „Не сме преставали да работим за справяне с битовата или конвенционалната престъпност. Цифрите показват, че работим в правилната посока. Това не ни успокоява и продължаваме работа“, обяви вътрешният министър. „Очаквам от новия главен секретар да координира така службите, че да имаме положителни резултати“, каза още Младен Маринов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Премиерът да се разграничи от изказванията на вицепремиера Каракачанов за случая във Войводиново, в противен случай отговорността е на цялото правителство

Мустафа Карадайъ, ДПС: Премиерът да се разграничи от изказванията на вицепремиера Каракачанов за случая във Войводиново, в противен случай отговорността е на цялото правителство

16 Януари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме премиерът да се разграничи от изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група за етническото напрежение във Войводиново, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, Пловдив открива европейската културна столица на еднообразието, под мотото „Заедно“. „Свидетели сме на реални действия за етническо противопоставяне с непредвидими последици. Вместо единение в името на общото бъдеще, ние сме свидетели на безпрецедентно разделение, каквото не е имало в зората на демокрацията. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и воинстващата омраза. Вместо да отговарят за нерешените проблеми, управляващите увеличават разделителни линии. ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото, вместо да ги решават. Настояваме час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си, виновните да бъдат наказани и да започне прилагането на комплексни и ефективни мерки за решаването на проблемите с визия и отговорност към бъдеще. ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказванията на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия“, каза той. Карадайъ призова прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа и да провери дали законно са съборени къщите във Войводиново. Карадайъ заяви, че ДПС призовава председателя на Народното събрание и парламентът като цяло да вземат отношение. „Президентът също да вземе отношение, като обединител на нацията“, заяви Карадайъ. „Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност, с мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре“, допълни председателят на ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

Пловдив: Районната прокуратура се е самосезирала по разпространен в електронни медии видеоклип с подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново

11 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районна прокуратура-Пловдив се е самосезирала по публикации в електронни медии и разпространен към тях видеоклип с изказване на мъж, който сочи, че живее в чужбина, и прави изявление, съдържащо подбуждане към омраза и насилие във връзка с инцидента в село Войводиново, област Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Проверката е възложена по повод на установяване на данни за извършени престъпления по чл. 162, ал 1 от Наказателния кодекс – за подбуждане към насилие и омраза, основани на етническа принадлежност, и по чл. 320а от Наказателния кодекс – за закана с извършване на престъпление - палеж, както и по чл. 325 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс – за хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Изказването е разпространено в медиите на 10 януари 2019 г.
Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Пловдив и ще приключи в законния срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват

11 Януари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Гледах записите от Войводиново – двамата младежи отиват с идеята да убиват. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не съм бил свидетел на случката във Войводиново, но другата страна твърди, че е ударена по челото. Възможно ли е един такъв човек, който е обучен да убива, да възпроизведе удар по челото без никакви последици и да бъде оставен да бъде изненадан в гръб. Гледал съм записите и се вижда, че той не излиза от колата с намерение да се бие. Вижда се как излиза от обхвата на камерата, после се връща с отпуснати ръце и тогава му налитат в гръб“, заяви Каракачанов и посочи, че може да е имало провокация и от двете страни. „Но дори и журналистите сте ме провокирали много пъти с въпроси, понякога съм ви отговарял по-остро, но никога не съм налитал да ви бия“, каза още вицепремиерът.
Каракачанов посочи, че единият от свидетелите на случката казва как бащата на двамата младежи се е опитал да ги разтърве и единият от тях е казал: „Остави ме да го довърша“. „Те отиват с идеята да го убиват. Аз говорих с момчето и то ми каза, че няма удари по тялото. Ритали са го в главата дори и когато е загубил съзнание“, заяви той и посочи, че само една пенсионирана учителка е призовала да не го удрят. „Това означава, че учителите от по-старото поколение така възпитаваха децата и заслужават уважение", каза военният министър.
На въпрос как ще коментира двете предложения – на Арлин Антонов за звено, което да наблюдава циганския етнос, и на Михаил Константинов за троен удар – при трета присъда доживотен затвор, Каракачанов посочи, че и двете неща не решават проблема. „Трябва да кажем истината, че не само циганският етнос върши престъпления. Вярно е, че 80% са извършвани от тях, но не само те го правят. Полицията трябва да бъде еднаква в своите действия за всички, но това означава реални мерки за интеграция и възпитание, а не само приказки“, каза още Каракачанов. „Ето вчера излиза някакъв да ме дава под съд – Ачо Циганина, който се е снимал с турското знаме и портрета на Ататюрк. Днес някакъв друг младеж щял да прави протест и да ми иска оставката – той е осъден през 2018 г., че е откраднал 18 хил. лв. от „Америка за България“. Ето кой ги хрантути“, заяви Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани

11 Януари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Всяка община трябва да си направи програма за незаконните постройки и те да бъдат премахвани. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че полицията ще си свърши работата на протеста във Войводиново. Знам, че там се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, разговарял съм с тяхното ръководство и уверението им е, че те отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия“, заяви Каракачанов.
Той посочи, че в момента ситуацията в населеното място е спокойна и населението е доволно. „2/3 от гетото е премахнато и оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки да бъдат също премахнати, тъй като са незаконни“, каза вицепремиерът.
Каракачанов обясни, че на стотици места в България има такива незаконни постройки. „Аз лично смятам, че всяка една община трябва да си направи програма за незаконните постройки – особено онези, които са строени с подръчни материали и са опасни за хората, трябва да бъдат веднага събаряни“, каза още той.
„От двамата извършители, които се оказва, че не могат да говорят български, се оказва, че единият имал диплома за осми клас, за да може да си купи кола. Затова националната програма ще я внеса в Министерски съвет, за да бъде гласувана, защото смятам, че не трябва да си затваряме очите“, заяви Каракачанов. „Част от това население си мисли, че има конкретни права и всички са им длъжни и конкретният случай във Войводиново е показателен за това“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

Пловдив: Във Войводиново ще се проведе поредният протест срещу циганския произвол

11 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пореден протест организират жителите на пловдивското село Войводиново. Недоволството им е насочено срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, пребиха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. Очаква се тази вечер протестът да е най-многолюден и в него да се включат настоящи и бивши военни в знак на подкрепа към пострадалия им колега, както и футболни агитки. Това ще е петата вечер на недоволство в селото, а междувременно през деня ще продължи и събарянето на незаконните постройки в циганската махала.
33-годишият Валентин Димов бе нападнат в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между него и двамата цигани е възникнал на кръстовище в селото. Впоследствие той е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде изписан от болницата до 10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ. Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

Пловдив: Протестите във Войводиново продължават (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За пореден път жителите на село Войводиново излязоха на протест срещу циганския произвол, след като двама цигани - на 17 и 21 години, нападнаха 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на 6 януари т.г. В четвъртата вечер от протеста в центъра на населеното място се събраха около 100 души, които изразиха своето недоволство. Протестиращите настояват за премахването на всички незаконни постройки в циганската махала и за изселването на незаконно пребиваващите там. Те заявяват своята готовност да продължат с демонстрациите, докато исканията им не бъдат удовлетворени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат настоящи и бивши военни служители в знак на подкрепа към пострадалия им колега.
На фона на нестихващото недоволство продължава и събарянето на незаконните постройки в циганската махала. След като в сряда бяха съборени 5 опасни постройки, в четвъртък багерите бутнаха още 10. Предстои разрушаването на по-солидните постройки, което трябва да стане в 14-дневен срок, а по-голямата част от живеещите в махалата вече напусна домове си.
Продължават развитието и по казуса с изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който във връзка със случая във Войводиново заяви: „циганите в България станаха изключително нагли вече”. От ВМРО излязоха с позиция, в която питат дали има намеса на турската държава в българските дела. Причина за това стана входираната от организация „Единство” жалба в Комисията по защита от дискриминацията заради репликата на Каракачанов. Според ВМРО такава организация реално не съществува, а на профила ѝ в интернет се виждат турски знамена. От партията подозират, че зад атаката стоят „протежета на ДПС”, които точат пари по ромски програми. Същевременно от Българският хелзински комитет започна петиция с искане за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов. За неговата оставка отново настояха и от ПП „Воля”.
Агенция „Фокус“ припомня: Цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ в село Войводиново около 13.30 часа на 6 януари. Конфликтът между военнослужещият, който е управлявал автомобил, и двамата цигани, които са се придвижвали пеша, е възникнал на кръстовище в селото. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. Ефрейтор Валентин Димов е приет в болница с много хематоми по лицето и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. В сряда му беше извършена операция и се очаква да бъде е изписан от болницата до 7-10 дни. Общинският съвет в Марица гласува отпускане на еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия военнослужещ.
Междувременно районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.). Искането им за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите.
Василена ЙОРДАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

Благоевград: Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново

10 Януари 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Граждани проведоха демонстрация в подкрепа на бития от цигани военнослужещ и жителите на село Войводиново в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието е било организирано в социалните мрежи, а идеята нa хората от областния център е да покажат, че са съпричастни към проблемите на населението на село Войводиново. Те коментираха, че трябва да се помисли за политика, чрез който държавата да се справи с проблема с циганите и незаконните постройки.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Още 10 пристройки са съборени в циганската махала

10 Януари 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Още 10 пристройки са съборени в циганската махала. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му не става въпрос за къщи, а за пристройки и бараки, които са опасни за живеене. „По преценка на комисията, организирана от Община Марица, от кмета Димитър Иванов, са описани тези сгради. Днес са премахнати 10 такива паянтови постройки“, каза Тосев и уточни, че утре ще се извозват остатъците от постройките, които днес не са. Кметът уточни, че остават за събаряне по-масивните постройки, за които е необходим 14-дневен срок. „Вътре в тях има покъщнина, която циганите, трябва да дойдат и да си вземат“, допълни Тосев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол

10 Януари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 100-150 души от селото участват в мирна демонстрация срещу циганския произвол. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Войводиново Димитър Тосев. По думите му става въпрос за мирно събиране на хора. „От разговорите ми с тях разбирам, че са доволни от това, което се случва“, каза той във връзка със събарянето на цигански постройки. Тосев уточни, че мирната демонстрация е започнала в 18.00 часа и е разрешена за още 10 минути. „За утре вечер има създадена организация от военните, които ще направят мирна демонстрация в подкрепа на техния колега“, допълни Тосев.
Кметът посочи, че обстановката в селото е нормална и допълни, че няма никакъв проблем. Според него е необходимо полицейско присъствие в селото, което да остане, докато се реши проблемът. Димитър Тосев коментира, че днес е имало цигани, които са се върнали в селото, за да вземат свои вещи от махалата. „Който се е свързал с мен, съм му казал да дойде, нищо не го заплашва. Няма местна организация, създадена от хората да не ги допускат до къщите. Всичко е спокойно“, каза още кметът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Ромите в общината са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалния център

10 Януари 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ромите в община Марица са около 10000 души, от тях около 70% са работоспособни и работят в предприятията в индустриалните зони. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Между тях има и хора с висше образование – педагози и други. В общинската администрация също са назначени двама специалисти от тях“, посочи още кметът Димитър Иванов. По мнението на общинския кмет, като цяло местното население съжителства добре с ромския етнос, много от тях помагат на земеделските производители. „Това, което се случи във Войводиново е недопустимо и аз се надявам двамата извършители на нападението да бъдат наказани”, каза още Иванов. По думите му това е първият сериозен инцидент, свързан с ромите в общината, от няколко години насам.
19 са всичките населени места в община Марица, а домакинства в нея са над 25000. „Когато сме получили жалба за незаконно строителство или е сигнализирано в общината екипът ни, който се занимава с незаконно строителство и който се състои от 2-ма служители, реагира веднага. В момента те са във Войводиново”, заяви Димитър Иванов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

Кметът на Община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат

10 Януари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жилищните постройки, в които живеят ромите в село Войводиново, са много опасни и всеки момент може да рухнат. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Община Марица Димитър Иванов. „Не бях влизал там, а отвън не се вижда точно какво представляват”, каза Иванов. При обхода тези дни се е видяло, че ако тези хора се върнат да живеят там и при един по-сериозен сняг, сградите може да рухнат и те може да бъдат потрупани. По думите на Иванов, това са „дървени колиби” и всички постройки там са незаконни. „Това наистина е гето, както го нарече министърът на отбраната и този проблем трябва да бъде решаван”, добави общинският кмет. Според него в момента в селото има напрежение и то трябва да се потуши. Ромите във Войводиново са уплашени и са заминали да живеят при свои роднини далече от селото, но на по-късен етап те може да се върнат. Иванов обясни, че още през месец октомври е тръгнала процедурата по геодезичното заснемане на тези постройки. Преди години е бил отреден терен върху общинска земя – около 19 дка, върху който съвсем законно около 30 ромски семейства е можело да започнат строеж на къщи. Досега обаче нито един от тях не се е възползвал от тази законова възможност. Така с времето проблемът с незаконното строителство в селото остава нерешен. Според общинския кмет явно е, че ромите са си съжителствали добре с местните във Войводиново, след като някои от тях са регистрирани като квартиранти в български къщи. Това е направено с цел те да могат да взимат помощи от държавата и означава, че е имало разбиране между тях.
Община Марица работи за интегрирането на ромите по проекти, следвайки държавната политика. „В съседното село Калековец, където се намира най-голямата ромска махала, в момента се реализира такъв проект. Още социални проекти, свързани с този етнос, се изпълняват в училищата и детските градини в общината”, каза кметът.
Димитър Иванов посочи още, че коренът на семейството на нападателите от Войводиново е от село Гита, Чирпанско. „Някой ги е поканил преди седем години и те решават да живеят тук”, каза още общинският кмет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

Румен Петков, АБВ: За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси както от нападателите, така и от тези, които са допуснали незаконните постройки

10 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Събарянето на незаконните постройки във Войводиново за съжаление е в резултат единствено на обществения натиск и крайното недоволство на населението, а не на управленска воля. Събитието, което се случи там, е израз на агресия, непоносимост и неспособност на определени граждани да живеят в нормите, които правовата държава предполага. За случая във Войводиново отговорност трябва да се търси от всички. От кмета на населеното място за това, че е допуснал незаконни постройки, до циганите, които са нападнали военнослужещия. Това заяви в ефира на „България он ер“ председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.. „Кметът на Войводиново даде в ефир няколко аргумента да му бъдe повдигнато обвинение за бездействие. Много е важно да се знае чия е политическата отговорност за случилото се. Сега всички говорим, че съдът трябва да бъде максимално строг и това трябва да е така, защото когато няма крайни и осъдителни присъди срещу такъв тип арогантни и нагли лица, няма как да обясним на хората, без значение етническия им произход, че законът е един и същ за всички. По същество голямата част от тези незаконни постройки са ромски. Кметът на общината носи отговорност за това, и то наказателна. Тук има и много ясна политическа отговорност на ВМРО и изобщо на патриотите. Предходният кмет на това населено място е от НФСБ, а сега той е общински съветник там. Сегашният кмет е с категоричната подкрепа на ВМРО. Затова настоявам господин Каракачанов да бъде малко по-обран в поведението си, защото да имаш голяма политическа власт в това село и да си търпял тези незаконни постройки, а сега да ходиш и да се правиш на изразител на народното недоволство е арогантно“, посочи той.
В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с подготовката на партията за предстоящите евроизбори. „АБВ се готви много активно за участие в европейските избори. Неслучайно младежите на партията започнаха кампанията от Брюксел с лозунг: „Не на двойните стандарти“. Днес чуваме, че и превозвачите възприемат този призив, а преди няколко седмици и Сергей Станишев се присъедини към тази идея. Ние искаме една Европа на мира и за мира. Защото напрежението, което се насажда около нас, добива драматични размери. Проблемът в Косово вече става международен, защото не може НАТО да казва, че е неприемливо да бъде създавана косовска армия, а САЩ да въоръжават Косово“.
„Никак не ние чужда идеята да се явим самостоятелно на изборите. Имаме самочувствието, че в нашите редици има хора, които са с изключителен принос за това България да стане член на ЕС. Като примери ще посоча Ивайло Калфин, президента Георги Първанов. В редиците ни има представители на академичната общност, имаме и сериозни структури. По отношение за възможността за коалиции ще заявя, че АБВ не може да бъде в нечия листа. АБВ може да бъде единствено равноправен партньор с всички, които искат да се промени начинът на работа на европейските институции. Защото в тези институции има позорящи явления. Не може например да имаш начело на ЕС човек като Юнкер и да считаш, че това е нормално и на никой евродепутат да не му правят впечатление не комичните, а трагичните ситуации, в които изпада тази персона, която е нелошо платена от всички нас - гражданите на този съюз“, посочи Петков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

Д-р Петко Недев: За момента не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново

10 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С днешна дата не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани във Войводиново. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Петко Недев, директор на болница „Св. Панталеймон” в Пловдив, където е настанен ефрейтор Димов. „Вчера му бе направена операция на скулата, която мина добре. Той е прекарал нощта след операцията добре, караме напред”, каза още д-р Недев. „Категорично с днешна дата не се налага никаква друга операция”, добави д-р Недев. Валентин Димов е имал полифрагментарна фрактура, а операцията са направили доц. Димитров и д-р Начков. „Очакваните резултати са пълно възстановяване, без никакви последствия за зрението му”, каза още д-р Недев. Военнослужещият е постъпил в болницата с много хематоми по лицето, в момента има хематогенен конюктивит. При постъпването в болницата е имал и сътресение на мозъка от ударите по главата, които са му били нанесени. Д-р Петко Недев имнформира още, че ефрейтор Валентин Димов ще бъде изписан от болницата до 7-10 дни.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

Димитър Тосев, кмет на село Войводиново: Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала, остават около 10

10 Януари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава събарянето на незаконните постройки в циганската махала в село Войводиново. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев. Той уточни, че дейностите тази сутрин са започнали в 09.00 часа. „Описаните опасни незаконни постройки от общината са 15, вчера бяха премахнати 5. Започнахме много късно вечерта, няма смисъл от допълнителни рискове, и за машините, и за хората в тъмната част на деня. Остават около 10 незаконни постройки за събаряне. Най-вероятно днес няма да успеем да приключим с всичките, защото материалите трябва да бъдат премахнати и откарани на определено място от фирма. Това е свързано с разрешения и средства“, отбеляза Тосев. Кметът на село Войводиново коментира, че всички цигани от махалата в населеното място са се изнесли и по всяка вероятност са при свои близки и роднини.
„Те имаха възможност да променят начина си на живот преди години. Искаха да ги интегрират напълно, да посещават детски градини и училища, да се образоват и да продължат нормално живота си, но това не се случи. Нежеланието на циганите за интеграция е пълно. Обществото плаща опитите за тяхното образование, но те са с нулев резултат. Не говоря за всички, естествено има изключения, които имат желание да научат нещо и да успеят. Но за съжаление масово цари пълна неграмотност“, коментира Тосев.
Кметът на селото посочи, че протестите на жителите на Войводинов ще продължават до освобождаването на терена от циганите и до събарянето на всички незаконни постройки. „Предполагам, че това ще се случи до края на месеца. Обществената нагласа е да се довърши докрай това, което е започнато“, каза Тосев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново (ОБЗОР)

Районният съд в Пловдив остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново (ОБЗОР)

9 Януари 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ Валентин Димов в село Войводиново на 6 януари т.г. Искането на братята Асен (на 21 г.) и Борис (на 17 г.) за налагане на по-лека мярка на неотклонение - „Подписка“, бе отхвърлено с мотива, че е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите. Според съдия Иван Минчев има достатъчно основания съдът да наложи постоянно задържане на младежите, тъй като те са действали изключително жестоко и въпреки опитите на техни близки и други хора да ги възпрат - на два пъти братята са повалили пострадалия на земята и са го ритали в главата. Самите те твърдят обаче, че военният пръв ги е провокирал.
Междувременно Общинският съвет в Марица гласува финансова помощ за пострадалия ефрейтор. С пълно единодушие общинските съветници взеха решение да му се отпусне еднократна парична помощ от 1000 лв. Ефрейтор Валентин Димов е бил на 3 мисии извън граница и е награждаван многократно. В сряда той претърпя операция, но според лекарите му предстои още една.
На третия ден от протестите на жителите на Войводиново срещу циганските своеволия, в селото започна събарянето на незаконните къщи в циганската махала, което бе сред исканията на протестиращите. Кметът на Община Марица Димитър Иванов съобщи, че до момента са съборени 5 постройки, като акцията ще продължи до събарянето на всички общо 15 постройки в махалата, които бяха констатирани като опасни и незаконни. Част от обитателите им вече са напуснали домовете си и се връщат само, за да съберат покъщнината си. Кметът на Войводиново - Димитър Тасев заяви, че в следващите дни ще бъде осигурен 24-часов полицейски патрул, за да могат живеещите в махалата да се върнат и да вземат всичко, което им е нужно от домовете си. Около 300 жителите на селото и тази вечер се събраха на протест с исканеда бъдат бутнати всички незаконни постройки и да се изселят незаконно пребиваващите в селото цигани. Те заявиха, че протести ще има всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени, като за петък (11 януари) е насрочен голям протест, в който ще се включат и мотористи.
Темата за циганската престъпност отново бе коментирана от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Не могат да бъдат бити полицаи и военни, докато съм министър на отбраната в тази държава няма да мълча“, заяви той след седмичното заседание на Министерския съвет. По думите му моделът през последните 30 години не води до интеграцията на циганите население, а до точно обратното. Каракачанов отбеляза, че не може да има привилегировани групи от населението, нито да има само права без задължения. Стана ясно също, че в Комисията по защита от дискриминацията е входирана жалба до вицепремиера заради негово изказване по случая, в което казва „циганите в България станаха изключително нагли вече”.
Василена ЙОРДАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Тосев, кмет: В село Войводиново ще бъде бъде осигурен 24-часов полицейски патрул през следващите дни, за да могат живеещите в циганската махала да вземат всичко необходимо от домовете си

Димитър Тосев, кмет: В село Войводиново ще бъде бъде осигурен 24-часов полицейски патрул през следващите дни, за да могат живеещите в циганската махала да вземат всичко необходимо от домовете си

9 Януари 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив.24-часов полицейски патрул ще бъде осигурен и през следващите дни в село Войводиново, за да се върнат всички хора от циганската махала и да вземат всичко, което им е нужно от домовете си. Това съобщи пред журналисти кметът на селото Димитър Тосев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Днес малко от циганите са се осмелили да дойдат в махалата и да изнесат вещите си.
Тосев каза още, че днес е била направена операция на пострадалия командос, но лекарите са казали, че ще му бъде правена и втора такава.
Жителите на Войводиново още веднъж обявиха, че ще излизат всяка вечер на протест, докато не бъдат бутнати всички незаконни постройки и не се изселят незаконно пребиваващите в селото цигани. Очаква се голям протест в петък вечер.
Цветана ТОНЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия

Пловдив: Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия

9 Януари 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 300 души са се събрали за трета поредна вечер на протест в село Войводиново срещу циганските своеволия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Хората тази вечер се събраха пред църквата в селото и тръгнаха към циганската махала, където пътят им прегради жандармерия. Жителите в селото коментират, че се готвят за голям протест в петък, когато към тях се очаква да се присъединят военнослужещи и рокери и да блокират пътни артерии. Хората от селото настояват за изселване на циганите, които и днес не са в махалата. По непотвърдена информация те са напуснали селото още в понеделник.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново, утре събарянето продължава

Пловдив: Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново, утре събарянето продължава

9 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пет незаконни постройки са съборени в циганската махала на село Войводиново. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Марица Димитър Иванов. Събарянето на опасните незаконни постройки в циганската махала започна в 16.00 часа. Багерите влязоха в циганската махала, а районът бе отцепен. Полицейското присъствие продължава да е засилено. По-рано през деня кметът на общината издаде заповед с предварително изпълнение за събаряне на незаконните постройки. Става дума за сградите, които са опасни за живота и здравето както на живеещите в тях, така и на преминаващите. Това са около 15 постройки.
Ситуацията е привидно спокойна. В махалата и днес няма хора, останали са само кучета и котки в къщите. Утре събарянето ще продължи след 08.00 часа.
Междувременно трети ден протестите на местното население срещу циганските своеволия продължават. Пред църквата в този час се събират протестиращи. Очаква се протестът да е най-голям в петък, когато във Войводиново са поканени и колегите на пострадалия ефрейтор Валентин Димов, военослужещите от 68 бригада Специални сили. Днес той бе опериран. По информация от болницата, където е настанен, състоянието му е добро и след няколко дни предстои да бъде изписан.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Районният съд остави в ареста двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд постанови най-тежката мярка „Задържане под стража“ спрямо двамата цигани, пребили военнослужещ в село Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Според съдия Иван Минчев има достатъчно основания съдът да наложи тази мярка в конкретния случай, независимо че тя се прилага изключително рядко спрямо непълнолетни лица. В конкретният случай единият от двамата братя, нанесли побоя, е непълнолетен – на 17 години. Съдията обясни в подробности целия случай според събраните от Прокуратурата доказателства – разпитани са 7 свидетели, четирима очевидци, от които един пряк. Има също така направени съдебномедицинска и съдебнопсихиатрична експертизи, събрани са писмени и веществени доказателства. Двамата цигани са действали изключително жестоко, въпреки опитите на техни близки и други хора да ги възпрат. На два пъти братята са повалили пострадалия на земята и са го ритали в главата. От деянието им имало и кръв по асфалта. Според съдебния състав е налице предпоставка и реална опасност за извършване на ново престъпление от обвиняемите. Самите те и адвокатът им поискаха по-лека мярка – „Подписка“.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Прокуратурата поиска постоянен арест на двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Прокуратурата поиска постоянен арест на двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо двамата цигани, които пребиха военнослужещ в село Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Според прокурора категоричната липса на основни човешки ценности у подсъдимите би била опасна за обществото. По думите му има и опасност те да се укрият, тъй като към настоящия момент баща им също е напуснал жилището им във Войводиново.
По данни от „Криминална полиция" той се намира в друга община. Според прокурора, побоят е продължил минути и дори когато техни близки са дошли да ги разтърват, те не са се отказали, а са продължили да нанасят удари на пострадалия, който е бил повален на земята. Ритали са го по главата. Прокурорът определи техните деяния като брутални.
При снемането на самоличността им по-малкият от тях каза, че не знае кога е роден, не може да чете и пише и има основно образование. Той не можа дори да определи и етноса си. „Искам да изляза от тук, да сме свободни“, казаха и двамата задържани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд даде 15 минути на защитата на двамата цигани, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото

Пловдив: Районният съд даде 15 минути на защитата на двамата цигани, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото

9 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд в Пловдив даде 15 минути на защитата на двамата цигани – Борис и Асен, пребили военнослужещ, да се запознае с материалите по делото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Задържаните бяха доведени в залата под строга охрана.
Наблюдаващ прокурор по делото е Евгени Минев, а съдия е Иван Минчев.
Очаквайте подробности!
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново

9 Януари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд ще гледа мярката на двамата цигани, пребили 33-годишния военнослужещ в село Войводиново. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Съдебното заседание ще се проведе в 14.45 часа в зала №12. Искането за вземане на мярка „Задържане под стража“ спрямо двамата задържани с инициали Б. П. (на 17 г.) и А. П. (на 21 г.). е от на Районната прокуратура. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 6 януари 2019 г. в село Войводиново, област Пловдив, са причинили на 33-годишен мъж средна телесна повреда по хулигански подбуди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Не могат да бъдат бити полицаи и военни, докато съм министър на отбраната в тази държава няма да мълча

Министър Красимир Каракачанов: Не могат да бъдат бити полицаи и военни, докато съм министър на отбраната в тази държава няма да мълча

9 Януари 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Не могат да бъдат бити полицаи и военни, докато съм министър на отбраната в тази държава няма да мълча. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, относно изказването му "Циганите станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа" и дали правителството застава зад неговото твърдение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вие как ги наричате, на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата. По-важно е друго и всички го виждаме. Този модел, 30 години, не води до интеграцията на това население. Води до точно обратното“, посочи министъра. „Как очаквате да реагирам, на това вместо двама младежи да работят и да ходят на училище, ходят да се бият и пребиват военнослужещ, как да реагирам? Много меко реагирах, опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща. Не може никой, без значение, какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание има и от кой етнос е да бие полицаи и военни. Това не може да се случва и няма да мълча докато съм министър на отбраната в тази държава. Кого ще защитаваме сега? Отидете вижте момчето какво са го направили. Вижте момчето. Той ли е виновен или е жертвата? Кой да защитавам аз? Престъпниците ли, че за 25 години усвоиха фондове за интеграция, а живеят по-зле от преди ли? Това ли е въпросът. Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е еднакъв за всички. Не може да има привилегировани групи от населението, не може да имаш само права без задължения“, коментира Каракачанов. „Общината е отпуснала 18 парцела, безплатни, в регулация и ги е канила многократно да си построят законни жилища. Срещали са отказ и искане от общината да им ги строи. Извинявайте, но нито на вас, нито на никой от вашите колеги, нито на никой нормален български гражданин, който учи, работи, държавата не му е построила нищо безплатно. На какво основание? Аз реагирам като българин, който ходи по улиците на страната без охрана, не ползва НСО и се среща с нормалните хора, така реагирам“, обясни военният министър. „От много години говоря, че трябва да се направи програма. Виждате, че няма политическа воля. Защо няма политическа воля, защото има страх от медии и псевдозащитни организации, страх от бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят. Помните, че имаше една евродепутатка, която дойде да защитава незаконните постройки тук“, припомни още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общински съвет – Марица гласува финансова помощ за пострадалия ефрейтор Валентин Димов, който беше пребит от цигани в село Войводиново

Пловдив: Общински съвет – Марица гласува финансова помощ за пострадалия ефрейтор Валентин Димов, който беше пребит от цигани в село Войводиново

9 Януари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Марица. Общински съвет – Марица гласува финансова помощ за пострадалия ефрейтор Валентин Димов, който бе пребит от цигани в село Войводиново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Община Марица. С пълно единодушие общинските съветници са взели решение да се отпусне еднократна парична помощ от 1000 лв. за пострадалия ефрейтор. Предложението за финансовата подкрепа на семейството с 2 малки деца е направено от общинския съветник Мария Николова от село Войводиново.
Ефрейтор Валентин Димов е бил на 3 мисии извън граница и е награждаван многократно.
„Благодаря за подкрепата на кмета на Община Марица Димитър Иванов, който въпреки, че е в отпуск, дойде веднага след инцидента и заедно с мен беше сред тълпата. Радвам се, че общината има воля да промени нещата във Войводиново“, посочи кметът на селото Димитър Тосев. Общинският съвет е приел и декларация, с която осъжда всички форми на физическа саморазправа и подкрепя мерките и действията, предприети от компетентните органи срещу подобни прояви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове

9 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Институциите работят активно по случая във Войводиново, за да има резултати в съвсем кратки срокове. Това каза на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Ст. ком. Илков добави, че полицията продължава работа на терен и в днешния ден. „Днес се появиха над 20 души, обитаващи незаконните постройки и къщи, за да си вземат багажа. Товарят нещата си на различни превозни средства и си отиват по родните места при близки и приятели“, каза Илков. Той посочи, че от вчера до сега има съставени 11 акта по отношение на циганите – по Закона за гражданската регистрация, по Закона за българските документи за самоличност и един акт по Закона за движение по пътищата.
„Във вчерашния ден има издадени 16 констативни протокола от Община Марица – 15 са опасните постройки, които са описани от общинската администрация, съвместно със служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на компанията, която подава електроенергията в населеното място. Мястото, от което всички обитатели на махалата са си пуснали кабели, е едно и се намира между дървени постройки, което е изключително опасно не само за самите тях, а и за къщите в близост“, каза директорът на Областната дирекция на МВР.
Старши комисар Атанас Илков посочи, че продължава работата на полицията, продължава и тази на администрацията на Община Марица по описването на опасни и незаконни постройки и в съвсем кратки срокове ще бъдат премахнати. По думите му за останалите, които ще бъдат обявени за незаконни, ще се премине по по-тежката процедура с 14-дневен срок за обжалване.
„Това, което се изискваше от нас, сме го направили – незабавни действия, задържане на лицата, бързо полицейско производство и всички, свързани с него процесуални действия и издирвателни мероприятия.
По отношение на протестите, ние ще бъдем там и ще гарантираме обществения ред и сигурността. Ще участваме със сили и средства, които са съотносими с това, което стои пред нас като ангажимент, с оглед да не допуснем ескалиране на напрежението и безредици. В това населено място живеят хора, искат спокойствие и ние трябва да го осигурим“, коментира Илков.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени

Министър Красимир Каракачанов: 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени

9 Януари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. 15 са опасните постройки в гетото в с. Войводиново, още утре се надявам да бъдат съборени. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с циганската престъпност , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един изключително болен въпрос, от много време. Само с подобни действия, каквито взехме вчера в село Войводиново, с този импровизиран щаб, който направих няма да решим проблема. Вчера събрах директора на ОДМВР – Пловдив, кмета на община Марица, кмета на Войводиново, РДНСК. Какво се констатира – на 1,8 дка, по малко от 2 дка, живеят 200 човека“, заяви той. По думите му гетото е направено от всякакви подръчни материали, включително табелки от автобуси, които са отковавани и ковани като част от строителство на сграда. „Без основи, без разрешение, абсолютно незаконно върху общински терен“, допълни министърът. Каракачанов уточни, че вчера е възложил проверка, която е била извършена до края на деня, затова колко от постройките са опасни за обитаващите ги. „15 са опасните постройки, те ще бъдат съборени надявам се още утре. Оттук нататък за другите незаконни постройки следва процедура по констативни протоколи, които са направени, връчване на заповед за събаряне, период на обжалване от 14 дни и събаряне“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат и в следващите дни

Пловдив: Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат и в следващите дни

9 Януари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестите на жителите на село Войводиново ще продължат тази вечер и в следващите дни, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Хората започнаха и подписка с искане за максимална присъда за нападателите на военнослужещия от 68-ма бригада „Специални сили” Валентин Димов. Хората ще се съберат отново тази вечер в 18.00 часа пред църквата. Днес 33-годишния мъж ще бъде опериран, той е със счупена скула на лицето. Очаква се в петък протестът да е най-мащабен.
Снощи около 300 протестиращи опитаха да влязат в циганската махала, но бяха спрени от жандармерия и полиция. Начело на кордона стоеше началникът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков. Хората се опитаха да провокират полицията. Имаше и хвърляне на бомбички в махалата.
Вчерашният протест придоби и политически окраски, като бяха отправени упреци към властимащите, „че се интересуват само от управленски позиции, властови лостове, обществени поръчки, усвояване и кражба на средства и от това кой да гласува за тях при следващите избори – при това лесно и евтино”. Чуха се призиви. „Крайно време е да сложим прът в колелото на мафията, която ни управлява, не на беззаконието, не на битовата престъпност, на циганския терор, на малтретираните хора! Искаме България да бъде една нормална страна, поносима за живот. Страната ни е с невероятни дадености и климат, но с безобразно управление. От нас зависи да направим така, че утрешният ден да не бъде като днешния”, викаха на микрофона някои от протестиращите. Чуха се и възмутителни думи за това, което са извършили „тези черни хорица, които се разхождат по улиците”. Беше упрекнат лично и вицепремиера Красимир Каракачанов, който е пристигнал във Войводиново да казва какво трябва да се направи. Хората попитаха „защо досега не е направено, защо няма реални решения на тези проблеми, защо по българските села и градове циганската престъпност вилнее и хората са малтретирани“. Имаше и конкретни предложения за действия. „След като не виждаме реакция от управляващите, нека да ни дадат правомощия на нас, като граждани, когато виждаме незаконно строителство в нашите села, да имаме право да ги изселваме, да ги палим, това не може да се търпи повече, не искаме да живеем в страх”. Някои опонираха. „В България има закони, и те трябва да се спазват и прилагат еднакво към всички”. Чуха се и още изказвания, за това, че „в България сме свидетели на обратна дискриминация – българите са дискриминираните от циганите и единственото, което се случва тук е престъпност, няма морал“. Бе повикан кметът на селото, който първоначално не беше сред протестиращите. От него бе изискано да разясни какво се случва със задържаните за нападението цигани. С не дотам голяма точност той обясни, че в момента те са задържани и предстои съдебна мярка за неотклонение. Кметът обяви, че в кметството ще бъде поставена тетрадка, в която хората да правят подписка с искане за максимална присъда.
Единодушно се реши протестите във Войводиново да продължат.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напрежение и протести след циганско нападение в пловдивското село Войводиново (ОБЗОР)

Напрежение и протести след циганско нападение в пловдивското село Войводиново (ОБЗОР)

8 Януари 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За втора поредна вечер жители на село Войводиново излязоха на протест, след като двама цигани пребиха на Богоявление 33-годишния военнослужещ Валентин Димов. Над 200 души се отправиха към циганската махала в населеното място, но пътят им бе препречен от служители на жандармерия и полиция. До ексцесии не се стигна, а кметът на Войводиново Димитър Тосев обяви, че започва подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани. По време на протеста жителите на селото заявиха, че действията им ще продължат и през следващите дни. Според тях голяма част от циганите са напуснали домовете си още в понеделник. Протестиращите настояват за събаряне на незаконните цигански постройки и призоват институциите за по-сериозни действия срещу циганските своеволия.
През деня в селото заседава извънреден щаб, за да реши какви мерки да бъдат предприети, за да стихне напрежението в селото. В него участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев. След заседанието министър Каракачанов поясни, че кметът на Община Марица Димитър Иванов ще издаде заповед за премахване на потенциално опасните за живеене сгради, които ще се събарят веднага, а за другите ще бъде спазена процедурата по закон, която предвижда предупредителни протоколи и 14-дневен срок на обжалване. „Гетата в България трябва да се премахнат”, каза още Каракачанов. „Ако живееш тук и не си работил един ден в живота си, какво може да ти дойде в главата, освен да направиш престъпление, да ограбиш някой съвестен човек, да набиеш някой младеж, или да нападнеш полицай”, добави Красимир Каракачанов. Той посочи, че има достатъчно населени места, в които циганите може да си наемат квартири и с парите, които ще получават, ако се трудят, да си плащат наема, като другият вариант не е решение. Министър Каракачанов каза още, че Община Марица им е предоставила 18 парцела в регулация, за да си направят законни постройки, но това не е направено. Незаконни са почти всички цигански постройки в населеното място – те са около 200.
От своя страна бригаден генерал Явор Матеев коментира, че нападнатият от цигани в село Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили. Той е от бойно формирование, разузнавач парашутист. „Тези нападатели са действали брутално професионално. Военнослужещият е изненадан в гръб, неговото яке е било използвано, за да му се вържат ръцете отзад, така че той да не може да реагира, и е бил зверски пребит”, поясни бриг. ген. Матеев и отбеляза, че военнослужещият по-никакъв начин не е изразявал агресия към нападателите си. „Иначе няма начин тези хлапета да набият един военнослужещ, особено от Специалните сили”, каза още бригаден генерал Явор Матеев.
По-късно от Прокуратурата съобщиха, че ще поискат от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, спрямо двамата цигани. Искането ще бъде внесено в съда след изтичане на 72-часовата мярка на задържане на двамата нападатели на военнослужещия на 10 януари. Законът предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода за това престъпление. Тъй като единият от двамата цигани е непълнолетен, за него наказанието се редуцира на три години лишаване от свобода.
33-годишния ефрейтор Валентин Димов е в болница, предстои му операция.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, „БСП за България“: Има механизми за справяне с циганската престъпност, въпросът е, кой ще прояви политическата воля, за да ги наложи

Славчо Велков, „БСП за България“: Има механизми за справяне с циганската престъпност, въпросът е, кой ще прояви политическата воля, за да ги наложи

8 Януари 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Има механизми за справяне с циганската престъпност, въпросът е, кой ще прояви политическата воля, за да ги наложи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Ключовите думи са образование и правилна интеграционна политика за справянето с циганската престъпност, каза още народният представител. „В резултат на дълги години погрешна политика на интеграция и приобщаване на тези хора, сега берем горчивите плодове. Давам за пример Франция – с политиката си за мигрантите от преди 50-60 г., отделянето им в гета, в обособени райони, които се превърнаха в анклави, дадоха възможност за развитие на радикализма. Преди десетина години като почнаха да палят по 1000 – 1500 коли на нощ и да нападат полицията - се видяха в чудо. Всичко е въпрос на политика и проява на воля за прилагане на закона. Колкото са по-неграмотни, толкова по-престъпни ще бъдат – това е доказано“, каза още депутатът. За напрежението в с. Войводиново, където на 6 януари военнослужещ бе пребит от двама цигани, и заканите на властта за срутване на незаконните цигански постройки, Славчо Велков попита, къде е била местната власт по време на строенето им, защото тези постройки не се вдигат за една нощ. Циганите са удобни по време на избори, каза още народният представител и обясни, че на фона на демографската катастрофа, в която се намира България, от циганската общност са регистрирани най-много новородени бебета.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на с. Войводиново започват подписка с искане за  максимално наказание за двамата цигани

Пловдив: Жителите на с. Войводиново започват подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани

8 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на с. Войводиново започват подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани, пребили военнослужещ. Това обяви по време на протеста кметът на селото Димитър Тосев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Първоначално Тосев не бе сред протестиращите, но със скандирания „Къде е кметът“ той се появи и обяви, че в общината ще се постави тетрадка, в която хората да се подписват. Протестиращите настояха да разберат какво се случва с двамата задържани и призоваха институциите за по-сериозни действия срещу циганските своеволия. Различни хора се изказваха пред микрофон, като се възмущаваха, че няма реални резултати от действията им. Според събралите се хора циганите са „удобна маша“, която се използва по време на изборите. Кметът обяви, че в селото е минала комисия и е разлепила предупредителни протоколи на постройките, които подлежат на бутане след изтичане на законовия срок.
Към момента хората се разотиват, има около 50 души. Протестиращите заявиха, че действията им ще продължат и следващите дни.
Цветан ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 200 жители протестират в с. Войводиново заради пребития от цигани военнослужещ

Пловдив: Над 200 жители протестират в с. Войводиново заради пребития от цигани военнослужещ

8 Януари 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 200 жители протестират в с. Войводиново след случая с пребития военнослужещ от Специалните сили на 6 януари от двама цигани, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Хората се събраха пред църквата на селото и се отправиха към циганската махала. Подстъпите към махалата са преградени от кордон на жандармерия и полиция, за да не се допуснати ексцесии. На място е и директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.
Хората носят знамена, скандират „Българи юнаци“ и хвърлят бомбички. Според тях още вчера голяма част от циганското население е напуснало селото. Те се заканват да протестират всеки ден. Протестът е срещу циганските своеволия, които зачестяват и бездействията на държавата.
Цветан ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Прокуратурата иска постоянен арест за двамата цигани, които нанесоха побой на военнослужещ в село Войводиново

Пловдив: Прокуратурата иска постоянен арест за двамата цигани, които нанесоха побой на военнослужещ в село Войводиново

8 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата ще иска от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, спрямо двамата цигани, които нападнаха и нанесоха побой на военнослужещ от Специалните сили в село Войводиново. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Искането ще бъде внесено в съда след изтичане на 72-часовата мярка на задържане на двамата нападатели на военнослужещия на 10 януари. Първоначално Прокуратурата образува бързо производство спрямо двете лица на 6 януари, като им беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. След като е била изготвена съдебно-медицинска експертиза, обвиненията вече ще бъдат за нанасяне на средна телесна повреда. Разпитани са няколко свидетели, иззет е и запис от видеокамера, който обаче не обхваща цялата ситуация. „До момента няма установен пряк очевидец на това какво се е случило в началото”, каза прокурор Грошев. По думите му има известни разминавания между показанията. Установено е, че около 1.20 часа пострадалият се е връщал от Пловдив, където е военнослужещ в 68-ма бригада Специални сили. Той е бил с лекия си автомобил, като на кръстовище в село Войводиново двамата извършители преминават пред него. „Твърденията на пострадалия са, че те са го напсували. Същият спира автомобила, връща се и започват пререкания между тях. За съжаление камерата не е била насочена така, че да обхване всички действия, но се вижда как има блъскане между тях и двамата започват да го налагат, а той се опитва да се защитава”, разказа прокурор Чавдар Грошев. По военнослужещия са нанесени множество удари, вследствие на които е спукана яблъчна кост.
Законът предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода за това престъпление. Тъй като единият от двамата цигани е непълнолетен, за него наказанието се редуцира на три години лишаване от свобода. „Двамата не се признават за виновни, твърдят че са били нападнати, като пострадалият е посегнал и ударил по-големия от тях, след което двамата са му нанесли побой”, каза още прокурор Грошев.
Не е имало други участници в нападението, които да са нанасяли удари по пострадалия. Разследването продължава. Впоследствие са установени свидетели, които са видели как двамата нападатели нанасят удари по военнослужещия.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. генерал Явор Матеев: Нападнатият от цигани във Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили

Бриг. генерал Явор Матеев: Нападнатият от цигани във Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили

8 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нападнатият от цигани в село Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили. Той е от бойно формирование, разузнавач парашутист. Това каза пред журналисти бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „За службата си в страната и за участие в мисии е получавал множество награди. Не видях никъде в досието му да има наказания, само поощрения”, добави бригаден генерал Матеев. По думите му той е изпълнителен, трудолюбив и скромен военнослужещ.
„Тези нападатели са действали брутално професионално. Военнослужещият е изненадан в гръб, неговото яке е било използвано, за да му се вържат ръцете отзад, така че той да не може да реагира, и е бил зверски пребит”, поясни бриг. ген. Матеев и отбеляза, че военнослужещият по-никакъв начин не е изразявал агресия към нападателите си. „Иначе няма начин тези хлапета да набият един военнослужещ, особено от Специалните сили”, каза още бригаден генерал Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички

Корнелия Нинова, БСП: Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички

8 Януари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички, независимо от етнос, религия, и т.н. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че години наред си затварят очите всички политически партии пред този проблем, доведе до това наслагване, до ескалиране от време на време тук-там такова напрежение. Нашият призив е законът да се прилага с пълната му строгост“, каза още Нинова. Тя призова органите да приложат всички мерки, за да има превенция. „Като се знае, че има наказани строго за такова нещо следващия път да се замислят“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Комисия от експерти започва проверка за незаконното строителство в циганската махала в село Войводиново

Министър Красимир Каракачанов: Комисия от експерти започва проверка за незаконното строителство в циганската махала в село Войводиново

8 Януари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В този час комисия от експерти от Община Марица, ОДМВР-Пловдив, РДНСК, енергоразпределителното дружество и Пожарната започва проверка за незаконното строителство в циганската махала в село Войводиново. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети махалата, за да се запознае на място със ситуацията, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Министър Каракачанов поясни, че кметът на Община Марица Димитър Иванов ще издаде заповед за премахване на потенциално опасните за живеене сгради, които ще се събарят веднага, а за другите ще бъде спазена процедурата по закон, която предвижда предупредителни протоколи и 14-дневен срок на обжалване.
„Гетата в България трябва да се премахнат”, каза още министърът на отбраната. „Ако живееш тук и не си работил един ден в живота си, какво може да ти дойде в главата, освен да направиш престъпление, да ограбиш някой съвестен човек, да набиеш някой младеж, или да нападнеш полицай”, добави Красимир Каракачанов. Той посочи, че има достатъчно населени места, в които циганите може да си наемат квартири и с парите, които ще получават, ако се трудят, да си плащат наема, като другият вариант не е решение. Министър Каракачанов каза още, че Община Марица им е предоставила 18 парцела в регулация, за да си направят законни постройки, но това не е направено.
Около 200 са незаконните жилищни постройки само във Войводиново и това са почти всички къщи, в които живеят циганите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протести и напрежение, породени от цигански престъпления в страната през последните години (Справка Агенция „Фокус”)

Протести и напрежение, породени от цигански престъпления в страната през последните години (Справка Агенция „Фокус”)

8 Януари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Във връзка с напрежението в пловдивското село Войводиново Агенция „Фокус“ припомня случаите на масови протести и напрежения, породени от престъпления на цигани в цялата страна.

5 декември 2018 г.
След заплахи с пистолет към служители на ВиК Монтана, които отиват да прекъснат водата на нередовен платец, инспекторите влизат в циганската махала с полиция, за да прекъсват водоподаването на тези, които не са си плащали.

3 ноември 2018 г.
Сблъсък между полицаи и цигани в ботевградското село Врачeш. Инцидентът става, след като екип на жандармерията се отзовава на сигнал за силна музика в селото. Един от обитателите на адреса обаче отказва да се подчини на полицаите и не предоставя личната си карта за проверка, a след това блъска униформения на земята. Веднага след това колегите му пристъпват към задържането на агресивния мъж, но тогава униформените са заобиколени от тълпа цигани - около 20-30 души.
Тълпата се разпръсква след като един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон.

28 октомври 2018 г.
Акция на полицията и жандармерията в циганската махала в Мъглиж с цел задържането на подстрекател на сблъсъци между цигани и полицаи, при които един униформен пострада. По-рано през деня е организирана нелегална гонка с двуколки между цигани. Заради нерегламентираното състезание е задържан 16-годишен младеж.

14 октомври 2018 г.
Полицейски патрул се отзовава на сигнал в циганската махала в Гълъбово. Впоследствие голяма група цигани, въоръжени с брадви и мотики, се насочва към Районното управление в Гълъбово и обгражда сградата. Извикана е жандармерия от Пловдив, за да тушира напрежението.

11 октомври 2018 г.
Напрежение избухва в махалите „Тракцията” и „Селеметя” в Русе, след като група мотористи и хора с джипове, около 15-20 души, нахлуват в квартала, където живеят близките на заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова.

17 септември 2018 г.
На първия учебен ден стотина цигани участват в масов бой в центъра на Казанлък. Участниците в масовия бой са ученици от съседни на Казанлък населени места, с. Копринка, с. Шейново и Мъглиж, които учат в града. Причината за масовото меле е спор за момиче.

23 юни 2018 г.
Избухва напрежение между полицаи и цигани, живеещи в Ботевград. Това се случва след като към 23 часа е получен сигнал за силна музика в бл. 15 в Ботевград.

11 юни 2018 г.
Жителите на град Угърчин излизат на протест и се обявяват срещу набезите и посегателствата в града, които се извършват от цигани. Преди дни цигани нападат строителни работници, които работят по сградата на училище в града. Първоначално групата атакува и възрастен мъж и жена, а после нахлува в местен магазин.

25 декември 2017 г.
Инцидент в циганската махала в бургаския квартал „Горно Езерово”. След като МВР-служители, идват на мястото след сигнал за силна музика, са подложени на въздушен обстрел с керемиди и камъни от покрива на една от къщите. Един униформен е ранен, впоследствие е откаран за преглед в УМБАЛ-Бургас.

8 август 2017 г.
Полицията провежда акция във Варна след бруталното изнасилване на жена в центъра на града. Жители на село Каменар, сред които и кметът Светослав Райков се оплакват, че при претърсване от полицията в селото, в което голямата част от жителите са цигани, нахлулите полицаи започват да бият наред. Впоследствие казват и че група мотористи нанася побой над местните цигани. Линейка се отзовава на сигнала за побой, но се връща празна, тъй като няма пострадали, които да се нуждаят от хоспитализиране.

23 юли 2017 г.
Около 100 цигани излизат на мирен протест в Благоевград. Поводът е смъртта на 48-годишния циганин Николай Евтимов, който умира на 10 юли, след като е ударен с тротоарна плочка по главата от българин на ул. „Свобода-6“ в района на циганската махала.

28 юни 2017 г.
Над 2000 души излизат на протест в Асеновград след побой над деца спортисти. Недоволството е срещу група цигани, които нападат с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им. Конфликтът възниква на 26 юни, когато отборът по кану-каяк, в които тренират учениците, провежда тренировка.

23 март 2017 г.
Пияни цигани нападат полицай в Столипиново. По първоначални данни, униформените реагират на оплакване за силна, дразнеща музика, гърмяща от сложени на открито мощни тонколони. Стига се до бой, в резултат един от полицаите е ударен по главата и пада заднишком в случайно намиращата се там работна количка.

24 февруари 2017 г.
Напрежение между българи и цигани възниква в столичния квартал „Дружба 1“. Причина за скандала между съседите е спрелият ток. Домоуправителят Георги Каменов се събира пред блока с още 7-8 души, измежду които и две жени, на които иска да обясни какъв е проблемът. Това обаче предизвиква гнева на циганите. Те изваждат брадви, чукове и ножове и нападат събралите се пред блока.

22 февруари 2017 г.
В училище в столичния квартал „Красна поляна“ се провежда среща с кмета Иван Чакъров, посветена на обитаваните предимно от цигани блокове около гетото в т.нар Виетнамски общежития. На срещата присъстват представители на общината, както и омбудсманът Мая Манолова. От кв. „Факултета” тръгва голяма група цигани със знамената на партия ДРОМ с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията. Те са спрени от полицаи и жандармеристи.

17 юли 2016 г.
В нощта на 16-и срещу 17-и юли скандал в дискотеката в Роман прераства в масов бой между цигани и българи. 24-годишният тогава Кристиян Узунов е в дискотеката с приятелката си, когато влиза в спор циганин, който впоследствие напада Узунов на път за вкъщи. Двамата са разтървани, но на следващия ден 24-годишният мъж е пресрещнат от брата на своя нападател и приканен да се бият. След отказа му, той е пресрещнат от четирима души, единият от които успява да го удари. Приятелката на Кристиян вика помощ, дошлите негови приятели, които били подгонени със саби. В крайна сметка Кристиян успява да се качи в колата си и да отиде в районното, където се разбира с полицаите на другия ден да пусне жалба. На кръговото движение го пресрещат повече 100 цигани, въоръжени с първобитни материали. Младежът обръща колата и отново влиза в полицията. Циганите обаче започват да се катерят по колата и да се опитват да влязат. Въпреки намесата на полицията, един от нападателите успява да влезе и да удари Кристиян. След тази случка младежът напускал Роман за една седмица, тъй като се страхува. Заплахи са отправяни не само към него, но и към дядо му. Случаят провокира поредица от протести на жителите на Роман.

14 юни 2015 г.
Протест на около 200 души в столичния квартал „Орландовци“ ескалира и прераства в щурм на цигански къщи и сблъсъци на протестиращите с полицията и жители на циганската махала. Повод за протеста е бой между българи и цигани в квартала, станал предната вечер около 20.30 като двете групи са се скарали заради силна музика. Група цигани дошла в парка, като от автомобила им се чувала силно пусната музика. Група младежи, намиращи се в парка, направили забележка на шофьорите и скоро след това от циганската махала дошли още 5 автомобила, от които слезли и хора с брадви. Последвалото меле завършва с шестима ранени и двама арестувани.

24 май 2015 г.
Улична война си спретват българи и цигани в квартал „Заграде" в общинския център Гърмен. Мелето между десетки представители на двете общности е станало към 17.30 часа в събота пред заведение в района. Скандалът избухва между няколко младежи и мъже от Гърмен и 5-6 цигани от квартал „Кремиковци".

4 март 2015 г.
На 18 февруари скандал между ученици от Професионалната гимназия по транспорт завърши с бой в класната стая, а в сбиването участвали и цигани, и българи. Първоначално спречкването между учениците започва на автобусна спирка в близост до Професионалната гимназия, но след това се пренася и в училището.

14 септември 2014 г.
Бизнесмен в пребит от цигани с лопати в карловското село Розино. 58-годишният Георги Рогачев се спречква с циганите заради 20 лева на газстанция. Рогачев е настанен в болница с опасност за живота, където въпреки положените усилия от лекарите умира. Смъртта на бизнесмена предизвиква напрежение в селото. Налага се жандармерия да охранява квартала на групата, участвала в боя на бензиностанцията, от приятели на починалия и рокери от цялата страна, които искат лично да раздадат правосъдие след инцидента.

27 март 2014 г.
Напрежение между българи и цигани избухва в Берковица, след като републиканският шампион по борба, който е и брат на биатлонистката Павлина Филипова, е пребит до безсъзнание от двама цигани близо до дома му. Хората в града събират подписка за изселването на циганската фамилия.

14 юли 2013 г.
Четирима постъпват в болница след меле между българи и цигани в пернишкия кв. „Могиличе“. Двама перничани са в ареста, а четирима души са приети в болница след скандал в пернишкия квартал „Могиличе".Официална информация за инцидента от полицията няма. Според очевидци, нападението е извършено заради стара вражда между българи и цигани от квартала. Третият от нападателите избягал.

12 февруари 2013 г.
Напрежението между българи и цигани в Петрич ескалира, след като граждани сигнализират за системни цигански набези. Потърпевшите съобщават, че се краде всичко, което съдържа желязо, а полицията и местните се оказват безсилни да се справят със самонастанилите се в района катуни, дошли от Североизточна България.

14 януари 2013 г.
Заловен е цигански клан, тероризирал село Градец с десетки престъпления. Деветима братя, братовчеди, чичовци и племенници от котленското село Градец са арестувани и осъдени за 12 кражби и нападения, но техните съселяни ги държат отговорни за още много набези.

26 септември 2011 г.
Българи и цигани се сбиват в Пазарджик. В центъра на града две групи, едната от които от цигани влизат в конфликт. До сериозен инцидент не се е стигнало заради бързата намеса на органите на реда, съобщиха от полицията в града. Задържани няма.

23 септември 2011 г.
Напрежение избухва между цигани и българи в садовското село Катуница. Селото е под полицейска обсада в продължение на цяла седмица. Повод за напрежението между българи и цигани е смъртта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от микробус, в който са били хора на Кирил Рашков. На следващия ден братовчед му Павел Толев на 17 г. умира от разрив на сърцето, вследствие на стреса от преживяното. Случилото се е последвано от нахлуване на футболните агитки в селото и дни на протести и напрежение от страна на жителите на Катуница.
Конфликтът в Катуница ескалира и води до протести и етническо напрежение в цялата страна. За смъртта на Ангел Петров на 18 години затвор е осъден шофьорът на буса Симеон Йосифов. Йосифов умира в затвора в Пловдив на 29 януари 2018 г. Самият Рашков е осъден на 3 години и половина затвор за това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница се е заканил с убийство на жители на селото. Впоследствие наказанието му е намалено с една година и той излиза на свобода през октомври 2013г.

02 май 2007 г.
Българи и цигани се сбиват в Кюстендил. При инцидента няма пострадали. В сбиването са участвали седем българи и трима цигани.

13 август 2007 г.
Масов бой възниква в столичния квартал „Красна поляна”. Според служители на МВР, които дежурят в квартала - в масовката са участвали между 20 и 30 души.
Като основна причина за инцидента е изтъкнат бой от предната нощ, когато скинари са нападнали цигани.
Към 22.40 часа е подаден сигнал за скандал между група, която се е събрала на ул. „Ришки проход”. Пристигналият на място автопатрул установява, че тълпа около 200 човека се е насочила от улицата към бул. „Възкресение”, за което веднага е уведомил дежурния център на столичното Трето РПУ и СД „Полиция”. По същото време до питейно заведение на булеварда екзалтираната група започва да чупи столовете, да обръща масите и да бие четиримата клиенти на кафенето. Бързата намеса на полицията предотвратява разрастването на конфликта, пострадалите са откарани в болница, задържани са четирима от тълпата, които след разпит са освободени.

2 юли 2007 г.
Един човек е убит и още 17 – ранени при престрелка, избухнала в циганския квартал „182” на град Петрич. Загиналият е 23-годишният Валентин Стойков.
По първоначална информация престрелката е била между трима души. Много са пострадали при случайната стрелба. Валентин Стойков също е жертва на заблудил се куршум. При инцидента има ранени деца, най-малкото е на 10 години.
Няма опасност за живота на пострадалите. По-леките случаи са освободени от болницата само за тази вечер, защото в спешно отделение няма място.

14 октомври 2006 г.
Масово сбиване след битов скандал става в циганския квартал на Пазарджик. По първоначална информация става дума за побой, в който са участвали около 400 души.
Участие в операцията взимат всички екипи на пазарджишката полиция, включително и почиващите, като са получили подкрепления от жандармерията в Пловдив.
Двама са пострадали леко при сбиването в циганския квартал. Те са с леки контузни рани по главата.

14 август 2006 г.
Цигани предизвикват масово сбиване по време на общоселски събор в село Долно Белотинци. Инициатори на боя са 28-годишният П.Т. и 31-годишният В.С.

12 юли 2006 г.
Групата цигани влизат в местно заведение, но поръчката им е отказана заради края на работното време. Последва скандал, в който приятели на сервитьорката пребиват закъснелите клиенти. На следващия ден цигани и българи отново правят опит за саморазправа, но сбиването е предотвратено. Членове и на двете групи имат криминално минало. Бащата на пострадалото момче, който е местен цигански лидер, заплашва, че обявява война на българите. Според полицията обстановката е овладяна. От полицията допълват, че етнически конфликт няма.

3 юли 2006 г.
Във виетнамските общежития в столичния квартал „Красна поляна” става сбиване, в което се включват повече от двеста цигани. Битка стартира малко преди полунощ. Повод е група от тридесетина цигани от близката улица „Суходолска", които нахлуват въоръжени в общежитието за бездомници. Циганите пребиват двама от обитателите пред очите на останалите. Наблюдавайки събитията, обитателите на общежитието, също цигани, се включват в среднощната схватка. По-късно се намесват още десетки обитатели от съседните виетнамски общежития. За минути на мястото на сбиването пристига дежурна патрулка. В "Пирогов" са настанени двама души в тежко състояние.

30 юни 2006 г.
Около 18.00 часа в двора на къщата си е пребит 44-годишният криминално проявеният В.Т. Между собственика на жилището и група цигани възниква скандал, който прераства в сбиване. По време на побоя са изпочупени 12 стъкла на прозорци на жилището. Пострадалият В.Т. е откаран в центъра за спешна помощ във Видин с контузии рани по тялото, главата и крайниците. След медицински преглед мъжът е освободен без опасност за живота.

24 юни 2006 г.
Осем души са ранени при сбиване между цигани и българи на моста на бургаския плаж. Единият от пострадалите е с фрактура на черепа и е настанен в шоковата зала на бургаската болница. Сбиването започва в ранния следобед около моста, който разделя Северния и Централния плаж. Тримата дежурни спасители се опитват да разтърват биещите се цигани и българи, но заради големия брой на участниците в сбиването са принудени да извикат полиция и линейки. Осем души са ранени в различна степен. Минути по-късно пристига линейка от близкия реанимационен пункт. Причината за побоя не е ясна.

17 февруари 2006 г.
На 14 февруари братята Асен и Кирил Янкови от село Кавракирово, Петричко, които имат кошара в района, забелязват, че трима цигани с каруци са влезли в полски имот да кастрят клони за огрев. Братята им правят забележка и се заформя скандал. Циганите отиват до селото и се връщат с подкрепление от над 10 души. При сбиването двамата братя получават наранявания.

2 януари 2006 г.
Членове на ВМРО заплашват със саморазправа двама цигани в Плевен, които на 25 декември ограбват и убиват 29-годишния Милен Йорданов. Той е член на движението в град Пордим. Тялото на мъжа е намерено до контейнер за смет в града. За убийството са задържани 28-годишният Симеон Б. от Плевен и 25-годишният Недялко А. от Долна Митрополия. Те откраднали от Йорданов 40-грамова златна верижка и 100 лв. ВМРО настоява двамата убийци на Милен Йорданов да получат бързо и строго наказание от закона

4 декември 2005 г.
Главен сержант от столичната полиция е нападнат и пребит от двама цигани в кв. „Захарна фабрика”. Нападателите взимат от него личното му оръжие, документи и пари. Полицаят е нападнат в гръб и удрян с твърд предмет по главата и тялото.

12 декември 2005 г.
Двама полицаи са ранени при масово сбиване с цигани в столичния квартал „Факултета”. Инцидентът става в района на последната спирка на трамвай 10. Двамата пострадали полицаи са откарани за преглед в „Пирогов". Униформените се отзовали на сигнал за отвличане и изнасилване на момиче. Когато полицейският патрул засича колата, с която най-вероятно е отвлечено момичето, живеещи в околните къщи ги нападат. Патрулът е замерян с камъни и бутилки. Ситуацията е овладяна, след като на местопроизшествието е изпратено подкрепление. На място пристигат още три автопатрула. При последвалата проверка четиримата пътници в колата оказват съпротива. Полицаите залавят шофьора, Й X, на 20 години, криминалнопроявен. Останалите трима побягват, но по-късно са арестувани. Задържани са и цигани, участвали в побоя над полицаите.

10 октомври 2005 г.
12 младежи на 18 и 19 г. са пребити от банда пияни цигани в Тервел. Децата празнуват рожден ден в помещаваща се в сградата на Автогарата сладкарница. циганите първо започват да ги замерят с камъни и бутилки, а после нахлуват в сладкарницата и ги пребиват. В резултат на инцидента едно момиче е откарано в болница в безсъзнание. Циганите нападат и полицаите притекли се на помощ на децата.

14 септември 2005 г.
Цигани и полицаи се сбиват на Габровския пазар. Униформен служител на реда е ударен жестоко в гърдите. От джобовете на бременна циганка са иззети метален „бокс“ и нож.

27 август 2005 г.
Оперативният работник в криминален сектор на РПУ - Разлог Марин Сланчев е пребит от група пияни цигани в кръчма на улица „Вихрен” в циганската махала. Сланчев и бившият му колега Парталов са в заведението, когато нахълтват двама цигани, които желаят да си допият. Собственикът на кръчмата заявява, че затваря, с което разгневява циганите. В скандала се намесват полицаите. За броени минути циганите довеждат цяла група цигани, които пребиват Сланчев, открадват му мобилния телефон и 150 лева от джоба.

2 август 2005 г.
Няколко души са ранени при масово сбиване между българи и цигани в Елин Пелин. Най-сериозно е ранен 73-годишен българин, който е с комоцио, 15 шева на главата и раздробен палец. 73-годишният Георги Кръстев отива с мотокара си да превози метали на циганска фамилия. Когато идва време за заплащането възниква конфликт. Версиите на двете страни по този въпрос се разминават. Според Кръстев имали предварителна договорка за сумата. Според твърденията на циганите пък дядото започнал да се пазари за още пари. Двете страни се обвиняват взаимно в нападението. От полицията посочват, че причината за сблъсъка не са етнически, а финансови неуредици.

28 юли 2005 г.
10 души са ранени при масово сбиване в кравеферма в Козлодуй, в което участват 120 души. Инцидентът възниква между цигани и група от Враца. В побоя са използвани земеделски сечива, бухалки и огнестрелно оръжие. Пострадалите са настанени в болницата в Козлодуй.

21 юли 2005 г.
Инкасатори от пернишкото „Електроразпределение“ пострадват, след като се опитват да спрат тока на циганите, неплащали сметки от месеци. Те са посрещнати с камъни. Придружаващите ги полицаи предовратяват по-голямо сбиване. Няколко от техниците са с травми по тялото.

20 юли 2005 г.
Масово сбиване, в което участват над 20 души, избухва в Плевен. Разправията пламва пред бл. 80 в кв. „Стара гара“. Няколко цигани започват да се държат грубо с местните деца. Бащата на едно от децата ги прогонва. Малко след това пристигат още цигани, които сипят закани. Циганите вилнеят около половин час, хвърлят камъни и тухли.

16 юни 2005 г.
29-годишният служител на „Охранителна полиция" сержант Любомир Атанасов е нападнат от четирима цигани пред кафене в Радомир. Сержантът им прави забележка заради непристойно поведение към момиче. В отговор те се нахвърлят върху него с юмруци.

23 май 2005 г.
Проф. Станимир Калоянов е пребит при скандал с цигани. Същата вечер той е на абитуриентски празник в резервирано заведение в бл. 29 на столичния квартал кв. „Захарна фабрика“. Без значителен повод пиян около 50-годишен клиент на заведението се опитва да предизвика свада. Поканен настоятелно да напусне заведението, той по-късно се връща с подкрепление.
В масовото сбиване са участвали около 40 души, в следствие на което 42-годишен мъж е с контузия в главата, а 24-годишен младеж е с рана в бедрото. След побоя професорът е откаран в „Пирогов” с хематом в мозъка, причинен от удари с тръби и камъни по главата.
Една седмица проф. Калоянов е кома на апаратно дишане в неврохирургията на болницата. На 31 май Станимир Калоянов умира. След инцидента в Трето РПУ е заведено дознание. Първоначално са задържани двама заподозрени след разпити на десетки граждани очевидци.

18 април 2005 г.
Директорът на „Пътна полиция" в РДВР-София полк. Константин Хубенов е пребит с дървен кол пред дома му в Ботевград. Полицейският началник чува шум на стълбището пред апартамента си и излиза да провери какво става. Тогава изненадващо срещу него изскачат двама цигани, които започват да го налагат с прът. След като нанасят няколко удара, нападателите избягват.

23 март 2005 г.
Трима цигани нападат и пребиват двама ученици от Гимназията за древни езици и култури в столичния квартал „Модерно предградие“ заради сребърна верижка и мобилен телефон. Седемнадесетгодишните момчета от Класическата гимназия се прибират след училище, когато циганите ги повалят на земята и започват да ги ритат.

14 февруари 2005 г.
цигани пребиват двама полицаи в бургаското село Славянци. Инцидентът става, след като униформените се опитват да спасят 24-годишен мъж от двама грабители, които му отмъкват парите и мобилния телефон. Апашите избягват, а по-късно се връщат с още осем цигани, които се нахвърлят да бият униформените. Главен сержант Ганчев е приет в болницата, където са му направени 10 шева на главата. Другият полицай - Гангалов има 7 шева, счупен нос и избити зъби.

4 февруари 2005 г.
В нощта на 3 срещу 4 февруари става масово сбиване между група цигани, живеещи в района на старите виетнамски общежития в ж.к. „Красна поляна” и приближени на наркодилърите М. В. на 30 г. и М. А. на 29 г., които пристигат с два автомобила. При боя един от циганите е ударен в главата. Групата на наркопласьорите избягва с колите си. Късно вечерта живеещите в района протестират пред сградата на Трето РПУ и искат спешна намеса на полицията срещу разпространението на дрога в района.

18 февруари 2004 г.
Полицай е ранен след сбиване в циганската махала в квартал „Владислав Варненчик” във Варна. В 23,55 ч. постъпва сигнал, че в една от къщите има скандал и побой. На мястото пристигат екипи на РПУ и на СПООР с две кучета. Трима служители на реда отиват в къщата. Останалият сержант Михайлов вижда как някой прескача оградата на съседна къща и му заповядва да спре. Вместо това мъжът, видимо пиян, налита на бой. Включват се още двама, които събарят сержанта на земята. Михайлов успява да извади служебния си пистолет и прострелва в крака със стоппатрон единия от нападателите, който държи нож. Простреляният е Румен Я., на 37 години, осъждан два пъти. Той удря и втори полицай, а по-късно напада и доктора в болницата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният прокурор Чавдар Грошев ще направи изявление в сградата на Апелативна прокуратура по повод побоя на военнослужещия в село Войводиново

Пловдив: Районният прокурор Чавдар Грошев ще направи изявление в сградата на Апелативна прокуратура по повод побоя на военнослужещия в село Войводиново

8 Януари 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 15.00 часа районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев ще направи изявление по повод образуваното бързо производство спрямо двамата младежи, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди спрямо 33-годишен мъж в село Войводиново. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
Районният прокурор ще направи изявление в сградата на Прокуратурата на площад „Съединение“ 3, в залата на втория етаж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.