НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): Никола Груевски „уловен“ пред банкомат в Будапеща

„Телма“ (Македония): Никола Груевски „уловен“ пред банкомат в Будапеща

6 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Зрител на скопската телевизия „Телма“ изпрати снимка до редакцията, на която – според твърденията му – е заснет бившият министър-председател на Македония Никола Груевски, избягал в Унгария след процеса срещу него.
На снимката се вижда как мъж тегли пари от банкомат. Кадърът е заснет пред супермаркет в периферията на Будапеща. Зрителят, който е направил снимката, твърди, че Груевски е имал шапка и шал, и веднага след тегленето на парите, се е обадил по телефона и е пристигнал джип със затъмнени стъкла.
Телевизията припомня, че Груевски има бежански статут в Унгария и е там от 11 ноември, за да избегне изтърпяването на присъдата си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Никола Груевски не е напуснал Македония през ГКПП?

„Фактор“ (Македония): Никола Груевски не е напуснал Македония през ГКПП?

2 Януари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Главния прокурор на Македония Любомир Йовески бившият министър-председател Никола Груевски не е напуснал страната през граничен контролно-пропускателен пункт, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
„Изслушани са свидетели, но за да не възпрепятствам досъдебното производство, няма да разкрия други подробности“, заяви Йовески.
„Прокуратурата предприема повече действия, за да предостави доказателства, както вече казахме. Доказателства за международна правна помощ бяха поискани от компетентните органи на Република Албания и на Република Черна гора. Взети са записи от охранителните камери по пътищата, от точките за плащане на пътни такси, граничните пунктове, както и около дома на бившия премиер”, поясни Йовевски.
Прокуратурата, добави Главният прокурор, анализира съдържанието на събраните материали, като същевременно очаква такива да бъдат предадени и от Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Зибери: Амнистията не е последната отстъпка на Заев

Алсат-М (Македония): Зибери: Амнистията не е последната отстъпка на Заев

30 Декември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Амнистията спря съдебната система. Това е мнението на правния експерт Насер Зибери, пред телевизионния канал в Скопие Алсат-М.
Според него съставителите на Закона за амнистията изобщо не са се съобразили как функционират законът и правосъдието. Експертът изтъква политическия опортюнизъм, който е преобладавал, когато се е приемал документът и подчертава, че той не е приет заради социалното помирение в страната, а заради необходимостта да се приемат конституционните промени. „Това е селективен закон, защото както може да се амнистират някои лица, при квалификация „наказателно дело“, така други могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.“
Зибери предвижда, че за да се постигне мнозинство от 80 депутатски гласа в парламента, нужни за да се гарантира приемането на конституционните промени, гражданите ще плащат по-високи сметки от тази политическа амнистия.
Тя не е предвидена единствено за организаторите на нападението на 27 април 2017 година над парламента, които са подготвили и донесли оръжието, но и представители на Министерството на вътрешните работи, които са действали в нарушение на своите правомощия и компетенции.
Амнистията обхвана и петима депутати, а парламентът без дебат прие промените по член 353 от Наказателния кодекс, който се отнася за злоупотребата със служебно положение. Съгласно приетите промени по този член наказанието се намалява на три и четири години затвор, а и се дава възможност за условна присъда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонските депутати гласуваха промените в Наказателния кодекс без дискусия

„Телма“ (Македония): Македонските депутати гласуваха промените в Наказателния кодекс без дискусия

29 Декември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без всякакви дискусии, управляващото мнозинство в Македония в петък вечерта прокара по-меките наказания за измами с обществени поръчки. В залата не са били вносителите на предложенията за изменение и допълнение на Наказателния кодекс Артан Груби, Снежана Ванчева и Соня Мираковска и се е наложило преди гласуването те да бъдат издирвани в кулоарите на парламента, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В крайна сметка 63 депутати гласуваха „за“, а един се „въздържа“. ВМРО-ДПМНЕ напусна залата. Променя се Член 275-в от НК, който се отнася до злоупотреба с процедурата за публично оповестяване, възлагане на обществена поръчка или публично-частно партньорство, и, от своя страна, е свързан с престъпленията, за които са обвинени Сеад Кочан и Василие Авировик.
Спекулира се, че това е условие на народния представител Владанка Авирович, която е майка на един от обвинените и на Зекир Рамчилович, който е близък с Кочан, за да гласуват за конституционните промени, отбелязва медията. Присъдите се намаляват на три и четири години затвор, а с това се дава възможност за условна присъда. „Телма“ пише, че обществеността е реагирала остро на това решение, а 16 неправителствени организации са обявили, че ще протестират, ако промените бъдат приети.
Промените в НК не включват член 353 относно злоупотребата със служебно положение, който преди това депутатите от управляващото мнозинство се опитаха да прокарат, но, както посочва телевизионният канал, депутатите са си оставили възможност да го направят в различна форма. По този член се водят най-голям брой дела от Специализираната прокуратура, а ако той бъде променен, според плановете на народните представители, това ще означава свобода и по-ниски глоби за бившите министри Канчевска-Милевска, Янкуловска, Янакиевски, Димовски и Миялков, обяснява „Телма“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Сашо Миялков остава в затвора в Шутка и през уикенда

„Телма“ (Македония): Сашо Миялков остава в затвора в Шутка и през уикенда

28 Декември 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразунаване на Македония Сашо Миялков остава в затвора в Шутка и през почивните дни, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Причината е непълен комплект документация на предложението на Специализираната прокуратура за отмяна на мярката задържане и замяната и с домашен арест за Миялков.
„От страна на съдиите е установено, че комплектът документи не е пълен и същият е върнат на надлежния прокурор. След получаване на заповед за започване на съдебна процедура Съдът незабавно ще издаде решение", се казва в разпространеното съобщение.
Понеделник е последният ден от 30-дневния срок за задържане на Миялков. Предстои да бъде взето решение дали той ще прекара Новогодишната нощ в затвора или под домашен арест.По данни на телевизията Специализираната прокуратура е поискала на Миялков да бъде наложена забрана за общуване с хора и използване на средства за комуникация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): И Сашо Миялков получи позитивно становище от Специализираната прокуратура за отмяна на мярката за задържане

МКД (Македония): И Сашо Миялков получи позитивно становище от Специализираната прокуратура за отмяна на мярката за задържане

28 Декември 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специализираната прокуратура даде положително становище относно премахването на мярката за задържане на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, заподозрян по делото „Империя", съобщава скопското електронно издание МКД.
Органът определи мярка за задържане под домашен арест на Миялков. Становището е изпратено до Наказателния съд в Скопие, който ще реши дали да приеме предложението на Специализираната прокуратура.
По-рано органът, воден от Катица Янева, определи мярка задържане под домашен арест за Миле Янакиески, Ненад Йосифович, Кирил Божиновски, Зорица Арсовски и Йордан (Орце) Камчев, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Наказателният съд в Скопие публикува писмото на американския посланик Джес Бейли

„Телма“ (Македония): Наказателният съд в Скопие публикува писмото на американския посланик Джес Бейли

28 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Наказателният съд в Скопие публикува писмото на посланика на САЩ в страната Джес Бейли, в което той изрази загриженост относно слуховете, че решенията в страната биват взимани по „инструкции от САЩ", предава скопският телевизионен канал „Телма“.

Текстът на Бейли:

„Като се има предвид Вашата роля като високо ценен партньор в усилията на американското посолство за укрепване на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в Македония, аз ви призовавам за помощ по въпроса, който предизвиква загриженост, и става дума за постоянни фалшиви слухове, в които се твърди, че посолството на САЩ имат за цел да повлияе на съдиите.
През изминалите седмици на мен и на моите колеги на няколко пъти ни бе казано, че съдиите твърдят, че са взимали решения по настоящи съдебни дела, разследвания и задържания по „инструкции от американците". Нищо не може да бъде по-далеч от истината.
САЩ продължават и се застъпват за независимостта на македонската съдебна система. Считаме, че съдиите трябва да вземат решения въз основа на валидни закони и доказателства, а не въз основа на политически оценки или намеси на политически или правителствени лица. Това е нашето последователно послание, публично и частно.
Както знаете, нашите програми за обучение и наставничество бяха предназначени за повишаване на професионалните умения и устойчивост на македонските съдии, така че те да могат да издържат на външния натиск и да взимат независими, разумни решения. Всяко предположение, че САЩ искат да управляват съдебните решения, е фалшиво.
Аз съм дълбоко обезпокоен от такива постоянни фалшиви слухове, като се има предвид ангажимента ни към независимата съдебна система. За да спомогнем за разкриването на такива неверни твърдения, бих искал да споделя съдържанието на това писмо с колегите Ви съдии, за да се уверя, че нашата позиция е и ще остане същата, т.е. те са независими в прилагането на закона и че нищо друго, освен фактите и закона, не трябва да влияе на техните решения ”, се казва в писмото на посланик Бейли.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Специализираната прокуратура загуби смисъл от съществуването си

„Независен“ (Македония): Специализираната прокуратура загуби смисъл от съществуването си

28 Декември 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Цялата македонска общественост се изправи на крака, когато президентът Георге Иванов отстрани членовете на ВМРО-ДПМНЕ, заподозрени в случаите на Специализираната прокуратура. Сега, няколко години по-късно, лозунгите на протестиращите „Шутка не ти бяха, Никола“, „Ще лежите“ вече не се използват, използват, а тениските с лицата на тримата прокурори от органа са загубили своята стойност. Резултатът е почти същият - бившите държавни служители не биват застигнати от правосъдието, което гражданите очакват. Макар медийните среди да спекулират, че бившият шеф на тайната полиция Сашо Миялков и бизнесменът Орце Камчев ще си купят свободата, потвърждението, че Специализираната прокуратура предлага домашен арест за Камчев и други обвиняеми по делото „Империя", както и за Миле Янакиески и Кирил Божиновски разгневи и шокира обществеността, констатират в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Прокурорът Лили Стефанова внесе искането в Апелативния съд късно в четвъртък следобед, а това на закрити заседания бяха взети първите решения за освобождаване от затвора на мошениците от старата власт. След месец и половина от ареста излезе най-богатият македонец Орце Камчев и неговият бизнес партньор Цветан Панделевски. Очаква се да бъдат освободени и други заподозрени по случая „Империя", както и Миле Янакиески и Кирил Божиновски. Специализираната прокуратура не е дала предложение и становище само за бившия шеф на тайната полиция и не е известно официално дали Сашо Миялков ще си бъде у дома за Нова година, вместо в затвора в Шутка. По неофициална информация на вестника Специализираната прокуратура ще даде положително становище и за него.
Тези решения се взимат в момент, в който правителството настоява за въвеждането на промени в Наказателния кодекс, които ще доведат до намаляване на присъдите на някои от осъдените по случаите на Специализираната прокуратура, по-специално „Тръст“. С промените в два ключови члена на кодекса правителството ще си осигури необходимите гласове за прокарване на конституционните промени. Гласовете ще бъдат осигурени от народния представител Зекир Рамчилович, който е в близкото обкръжение на бизнесмена Сеад Кочан (обвиняем по делото „Тръст“), народния представител Владанка Авирович и бившия министър Елизабета Канческа-Милевска, която е обвинена по делото „Търгове". Четвъртият глас се очаква да бъде осигурен от депутата Емилия Александрова, която е в родствени отношения със Сашо Миялков.
При такава поредица от обстоятелства, в които бившият премиер Никола Груевски избяга от правосъдието, когато от затвор се освобождават представители на старата власт в Македония, които правителството представяше като олицетворение на престъпността и когато се внасяха промени в законите, които оказват влияние на делата на Специализираната прокуратура, част от обществото проблематизира съществуването на тази институция, която трябваше да донесе справедливост. За професор Миряна Найческа, участвала в Цветната революция, последната стъпка на Специализираната прокуратура е удар срещу трудната и продължителната борба на гражданите за промяна в системата. Според нея с тези процедури институцията се обезсмисля и се създава впечатлението, че всичко е голямо шоу и парад, който трябва да заблуди гражданите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): Камчев и Панделески излязоха от затвора

Фокус (Македония): Камчев и Панделески излязоха от затвора

28 Декември 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като прекараха близо два месеца зад решетките, бизнесмените Орце Камчев и Цветан Панделески излязоха от следствения затвор в скопския квартал „Шуто Оризари", информира Фокус(Македония).
Полицейски ескорт ги отведе по домовете им. Към тях се прилага по-мека мярка на „домашен арест“ по решение на Апелативния съд в Скопие.
Камчев и Панделески са следствени по делото "Империя".
По този случай се разследва и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Македония (УБК) Сашо Миялков. Той се очаква днес да бъде освободен от ареста. Миялков заплати един милион евро гаранция. Каква мярка да приложат към него ще решават съдиите от Наказателния съвет към Основния съд Скопие 1.
Възможно е в петък от затвора да бъдат освободени и Миле Янакиески, и Кирил Божиновски. За тях Специализираната прокуратура в Скопие даде положително становище.Мярката „задържане под стража“ по нейно предложение може да се замени с „домашен арест“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКО.мк(Македония): Амнистия получават всички, които трябва да гласуват конституционните промени

АКО.мк(Македония): Амнистия получават всички, които трябва да гласуват конституционните промени

28 Декември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първите амнистии, които прие съдът, са на депутати, които трябва да гласуват за конституционните промени в средата на януари 2019 година, съобщава скопската онлайн медия АКО.мк.
Кръсто Мукоски, Сашо Василевски и Любен Арнаудов получиха амнистия за престъпления, извършени на 27 април 2017 година.
Това е заявил председателят на съда Иван Целов пред македонската телевизия ТВ 24.
Покрай тях са помилвани и Йохан Тарчуловски, и Люпчо Димовски.
Освен депутатите амнистия е дадена и на служители от кабинета на бившия парламентарен председател Трайко Веляновски, Елена Божиновска и Иван Цветановски.
Няма да бъдат съдени още и Захари Симовски, братята Стефан и Михаил Младеновски, които първи ,, проговориха "за организаторите на нападението срещу парламента.
Всички тези хора са били в групата обвинени за терористична заплаха срещу държавната система през април 2017 година.

Сред водачите на ,,За обща Македония" е и Игор Дурловски, който публично призна, че няма да иска амнистия, а своята невинност ще доказва в съда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио "Свободна Европа" (Македония): Медиите се занимават със съдебните работи

Радио "Свободна Европа" (Македония): Медиите се занимават със съдебните работи

27 Декември 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението на Специализираната прокуратура за по-лека присъда на Миялков, Камчев, Янакиески и други, Законът за амнистията и жалбите за помилване на участниците в събитията от 27 април 2017 г., писмото на американския посланик Бейли до съдилищата – това са главните теми, с които се занимават медиите. Това е обзорният коментар на Радио "Свободна Европа" в македонската столица Скопие.

„Нова Македония“ и други вестници пишат, че "Амнистия поискаха заподозрени, обвинени и осъдени" за делото за 27 април 2017 г. Озадачаващо за обществеността, според „Нова Македония“ е, че са подадени 57 молби за амнистия, докато обвинените са 33. Повече правни експерти смятат, че Законът за амнистия е политическо решение.
Под заглавието "Бейли до съдиите: Не мислете за мен, когато вземате решение и определяте „арест" „Вечер“ и „Нова Македония“ съобщават за писмото на американския посланик Бейли до председателя на Основния съд Скопие 1, Джолев, министъра на правосъдието Рената Дескоска, до прокуратурата, Съдебния съвет и Върховния съд. В той подчертава, че е разочарован от информацията, която всеки ден достигала до него, че съдиите издавали решенията си под диктовката на Посолството на САЩ.
Електронните издания на печатните медии съобщиха и новината, че "Заев няма да се кандидатира на президентските избори".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канал5 (Македония): Камчев и Панделески посрещат новогодишните и коледните празници у дома

Канал5 (Македония): Камчев и Панделески посрещат новогодишните и коледните празници у дома

27 Декември 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Чака се решение за отмяна на мярката „задържане под стража“ на някои от разследваните по делото „Империя“, както и на Кирил Божиновски и Миле Янакиески по делото „Титаник“. Официални мотиви за „домашния арест“ на двамата бизнесмени Камчев и Панделески, обвиняеми по делото „Империя, няма. От Апелативния съд в Скопие са заявили, че ще ги публикуват на сайта си, информира скопската телевизия Канал5 на страницата си в интернет.

Молба за по-леката мярка от Специализираната прокуратура са подали и за Ненад Йосифовски, Зорица Арсовски и Тодор Мирчевски, които също са обвиняеми по делото „Империя. Те са в следствения затвор от 10 ноември.
От Специализираната прокуратура съобщават, че досега са събрали достатъчно материални доказателства за „Империя“ и са преценили, че на обвиняемите може да се наложи по-леката мярка „домашен арест“.
Същата мярка е поискана и за Миле Янакиески и Кирил Божиновски, обвиняеми по делото „Титаник“ и в затвора от 14-ти ноември. Те бяха задържани по подозрение, че подготвят бягство от страната.
Подобно искане обаче все още няма за бившия шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК) Сашо Миялков, който е в ареста от 20-ти ноември.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ24 (Македония): Първи амнистии за „Kървавия четвъртък“

ТВ24 (Македония): Първи амнистии за „Kървавия четвъртък“

27 Декември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък след обед Наказателният съвет помилва десет обвиняеми по делото за „Кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 година, са съобщили за скопската ТВ 24 източници от съда. Всички те са с повдигнати обвинения за терористична заплаха на конституционния ред и сигурността.
Амнистиите са одобрени по бързата процедура, прокуратурата е изпратила следобед 12 преписки с мнение за амнистия.
Молби за амнистия са поискали и всичките седем души, осъдени за опит за убийство на Зиядин Села, съобщават от прокуратурата. Молба е подал и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК) Владимир Атанасовски. Той обаче е заподозрян за враждебна на държавата дейност, деяние, което не е включено в Закона за амнистия.
Съдебният съвет може да вземе решение, което да не съвпада със становището на прокуратурата. Недоволните могат да се оплачат пред Апелативния съд. Тази инстанция има последната дума.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): За да не избягат, полицаите ще са чести "гости" на Камчев и Панделески

Фокус (Македония): За да не избягат, полицаите ще са чести "гости" на Камчев и Панделески

27 Декември 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като излязат от следствения затвор "Скопие", бизнесмените Орце Камчев и сътрудникът му Цветан Панделески няма да могат да напускат домовете си. Апелативният съд определи мярка „домашен арест“, информира македонският „Фокус“.
Чести гости на двамата ще бъдат полицаи. По няколко пъти на ден ще проверяват дали „клиентите“ им са у дома. Както поясняват от Специализираната прокуратура, полицията е задължена по няколко пъти на ден, без предупреждение, да извършва проверки. Това е посочено и в решението на съда.
Ако се установи, че не са у дома си, веднага ще се върне предишната мярка „задържане в затвора“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Апелативният съд в Скопие реши: Орце Камчев и Цветан Панделески ще бъдат под домашен арест

„Макфакс“ (Македония): Апелативният съд в Скопие реши: Орце Камчев и Цветан Панделески ще бъдат под домашен арест

27 Декември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бизнесменът Орце Камчев и неговият сътрудник Цветан Паделески ще останат под домашен арест. Такова решение взе Апелативният съд в Скопие, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Очаква се те да бъдат освободени от следствения затвор в Шуто Оризари по-късно през деня или в петък.
За другите заподозрени по случая „Империя" - съдружника на Камчев Ненад Йосифович, директорът на „Ексико" Тодор Мирчевски и Зорица Арсовска - счетоводител в дружествата на Камчев, Апелативният съд все още не е взел решение.
За Сашо Миялков, който също е заподозрян по случая, се очаква Специализираната прокуратура да изисква по-лека мярка или домашно задържане. Решението ще вземе Наказателният съд в Скопие.
Камчев, Панделески, Йосифович, Арсовска и Мирчевски бяха задържани на 10 ноември. По делото „Империя“ общо 13 души са заподозрени в ощетяване на доверители, злоупотреба със служебно положение, измама и пране на пари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев ще инициира разследване на твърденията на американския посланик в страната

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев ще инициира разследване на твърденията на американския посланик в страната

27 Декември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев обяви на заседание за депутатски питания, че ще бъде започнато разследване на твърденията на посланика на САЩ в страната Джес Бейли, съобщава местният „Фокус“.
В отговор на въпрос във връзка с писмото от посланик Джес Бейли относно посочването на необоснована връзка между името му и съдебните решения на Скопие, и дали министърът на правосъдието на Македония ще започне разследване, Заев заяви, че вече е наредил на службата си да се свърже с посолството на САЩ, за да получите повече информация.
„Това е достатъчен сигнал за извършване на анализи относно причината за появата на това писмо. Да, ще инструктирам министъра на правосъдието да отнесе въпроса към Съдебния съвет. Ако има такова нещо, да се изясни и да се поеме отговорност“, подчерта лидерът на кабинета в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Заев настоя за изясняване на писмото на Джес Бейли

„ТВ 21“ (Македония): Заев настоя за изясняване на писмото на Джес Бейли

27 Декември 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви от парламентарната трибуна, че ще отвори въпроса, повдигнат с писмото на американския посланик в страната Джес Бейли до председателите на съдилищата, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“, като припомня, че в текста дипломатът на Вашингтон призовава „да не посочват посолството на САЩ за решението, които взимат за задържането и присъдите“.
„Съдебният съвет със сигурност ще вземе решение. Ако имаше такова нещо, да се изясни и да се поеме отговорност. Ако няма да бъде изяснено от представител на Америка. Защото, когато посланикът говори, той говори от името на страната, от която идва. Това е сигнал към нас да предприемем определени действия и да видим каква е причината за такова писмо”, подчерта Заев.
„Разбрах за писмото от медиите и съм загрижен за положителния аспект. Наредих на съветника за външна политика да се срещне със заместник-посланика и да получи разяснения. Посланик Бейли не е в страната, но и неговият заместник ще може да обясни. Ако не, тогава след празниците ще разговарям с Бейли“, увери македонския премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Според Антонио Милошоски писмото на американския посланик до съдиите е дипломатически скандал

„Макфакс“ (Македония): Според Антонио Милошоски писмото на американския посланик до съдиите е дипломатически скандал

27 Декември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според депутата от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски писмото от посланика на САЩ в Македония Джес Бейли до съдиите на Наказателния, Апелационния и Върховния съд на Македония представлява дипломатически скандал, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Дали премиерът Зоран Заев се притеснява от писмото на Бейли до председателите на съдилищата, с което посолството изисква да не се използва като източник за вземане на решения?", попита Милошоски.
„Това е дипломатически и съдебен скандал. Американският посланик настоява с името му да не бъде злоупотребявано и да не бъде свързвано с отлагането на съдебните процеси. Ще поискате ли като министър-председател разследване на съдии, които са злоупотребили с властта си?“, бе вторият въпрос, отправен от опозиционния депутат към македонския премиер.
В отговор Заев заяви, че е научил за писмото от медиите. В съответствие със своите правомощия той е помолил своя съветник да се срещне с посланика. Същевременно лидерът на кабинета в Скопие увери, че след празниците ще разговаря директно с Бейли. „След като това е отбелязано от стратегически приятел на Македония, то това е сигнал, че трябва да се предприемат действия. Разбирам посланието, никой не може да твърди, че има указания от чуждестранно посолство”, подчерта Заев.
В писмото до съдиите, до министъра на правосъдието и до председателя на Съдийския съвет, Бейли написа, че до него е стигнала информация, съгласно която някои магистрати са издали решения задържане под диктата на американското посолство в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Съдът в Скопие все още не е взел решение относно задържането на обвиняемите по делото „Империя"

„Макфакс“ (Македония): Съдът в Скопие все още не е взел решение относно задържането на обвиняемите по делото „Империя"

27 Декември 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът в Скопие подчерта, че към настоящия момент все още не е взето решение за евентуална отмяна или изменение на предварително определените мерки за подсъдимите по делото на Специализираната прокуратура „Империя", предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
По-рано медията съобщи, че Специализираната прокуратура е дала положително становище по въпроса за това дали задържането на заподозрените по делото „Империя" може да бъде заменено с мярката домашен арест. Това означава, че ако съдиите от Апелативния и Наказателния съд одобрят предложението, от ареста ще бъдат освободени Сашо Миялков, Орце Камчев, Цветан Панделески и други заподозрени по делото на ОУП "Империя".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Ако няма 40% явка на президентските избори в Македония, Талат Джафери ще поеме функцията на държавен глава

„Алфа ТВ“ (Македония): Ако няма 40% явка на президентските избори в Македония, Талат Джафери ще поеме функцията на държавен глава

26 Декември 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако не бъде постигната избирателна активност от 40% на втория кръг от предстоящите през тази година президентски избори в Македония, председателят на парламента Талат Джафери ще поеме функцията на държавния глава. Чрез новите конституционни промени, които правителството в Скопие ще инициира, президентът ще се избира в парламента на страната, съобщават правителствени източници, цитирани от свързания с опозицията скопски телевизионен канал „Алфа ТВ“.
Както пише медията, вместо непосредствените избори, на които народът трябва да реши кой ще е държавен глава, властите са все по-решена да избере президент по свой вкус и то единствено с гласовете на управляващото мнозинство.
Ако ситуацията с обезпечените гласове за мнозинството от две трети не бъде променена след съобщенията на ЛДП (Либерално-демократичната партия), че ще отиде на избори със свой кандидат, а не като част от коалицията със Заев, правителството с осемте депутати от независимата група на ВМРО-ДПМНЕ е сигурно в изменението на Конституцията, така че реализирането на идеята няма да бъде проблем, отбелязва телевизионният канал.
Талат Джафери потвърди, че политическите партии са се съгласили с подобен сценарий. Той каза, че всеки може да разсъждава на глас, но тогава Конституцията трябва да се промени.
Премиерът отрече - той не би се кандидатирал за президент. Правителствените източници обаче казват, че Заев подкрепя провеждането на парламентарни избори заедно с президентските избори, но трябва да се попитат и коалиционни партньори, които не са въодушевени от подобна идея.
Според законовите срокове, на 2 или 3 февруари, както Джафери вече обяви, трябва да бъдат обявени редовните президентски избори. Тъй като мандатът на президента Иванов приключва на 12 май, се очаква изборите да се проведат в края на март следващата година или началото на април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Македонският парламент прие нуждата от промяна на Наказателния кодекс по съкратена процедура

„Нова ТВ“ (Македония): Македонският парламент прие нуждата от промяна на Наказателния кодекс по съкратена процедура

26 Декември 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът в Скопие в сряда прие нуждата да се направят промени в Наказателния кодекс на страната по съкратена процедура, по предложение на депутати от управляващото мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“, като посочва, че следва да заседават парламентарните комисии, в които ще бъдат разгледани предложенията.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мичевски посочи, че измененията са оттеглени три пъти, а след това отново са внесени и депутатите са объркани и не знаят кои изменения са оттеглени и кои са предложени.
- Искането за изменение на Наказателния кодекс е подадено и оттеглено три пъти от вчера до днес. Моля ви да ни обясните какви промени трябва да гласуваме, защото депутатите не знаят кое предложение вече е оттеглено, а кое не е“ каза Мицевски.
Председателят на парламента Талат Джафери отговори на това, че вносителят на предложението има право да оттегли предложението съгласно процедурата.
Измененията бяха предложени от народните представители Артан Груби, Снежана Калевска Ванчева, Соня Мираковска, Лидия Тасевска и Весел Мемеди.
Заедно с измененията на Наказателния кодекс, които са включени в дневния ред на днешното парламентарно заседание, е предложена промяна на чл. 275-в, които се отнася до злоупотреба с процедурата за публично обявяване, възлагане на обществена поръчка или публично-частно партньорство. В параграф 3 се правят изменения, които намаляват присъдата от 5 на 4 години. Той гласи следното:
"Ако извършителят, извършил престъплението по ал. 1 на този член, е извършил за себе си или за друг имуществено облагодетелстване в по-голям мащаб, той се наказва с лишаване от свобода най-малко 5 години."
Сега той се променя на "4 години".
В предложението, за което се дебатира в парламента, се отменят измененията в чл. 353 от НК за злоупотреба с служебно положение и власт.
Ако измененията в Наказателния кодекс, които вече са в парламентарната процедура, са приети, според НОВА, подсъдимите в случаите „Тендери“ и „Трезор“ могат да бъдат освободени от наказателно преследване. Измененията на Наказателния кодекс могат да засегнат и процедурата по обжалване на вече идентифицираните обвиняеми в "Тенк".
В случая "Тендери" се обвиняват бившия министър на културата Елизабета Канчевска Милевска, в "Трезор" са обвинени Сашо Миялков Горан Груйовски, Тони Якимовски и Небойша Стайкович. Никола Груевски, Гьоко Поповски и Гордана Янкулоска вече са осъдени в "Тенк".
Ако бъдат приети днешните изменения, те ще окажат влияние и върху присъдата, получена от Василие Авирович, обвинен по случая „Труст“ на Специализираната прокуратура и синът на депутатката Владанка Авирович от СПМ (Социалистическата партия на Македония), която гласува за конституционните промени.
Авирович е осъден на три години лишаване от свобода и забрана за извършване на дейност и да бъде управител или отговорно лице на юридическо лице за срок от 3 години.
Той и Сеад Кочан, осъден на 6 години затвор, обжалват присъдата пред Апелативния съд, който все още не се е произнесъл по жалбите на осъдените.
Предложените законови промени ще отворят възможността Апелативният съд да смекчи присъдата за Авирович, т.е. ще може да получи пробация.
Министърът на правосъдието Рената Дескоска каза, че правителството не е внесло изменения в Наказателния кодекс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отстрани и от дебата за новия Наказателен кодекс на Македония

„А1 Он“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отстрани и от дебата за новия Наказателен кодекс на Македония

26 Декември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в парламентарните дебати за новия Наказателен кодекс на страната, тъй като за партията той ще означава унищожаване на правовата държава и търговия с правосъдието, съобщава македонският портал „А1 Он“.
Координаторът на парламентарната група на фракцията заяви, че за нея „всички сделки на Зоран Заев излязоха на повърхността“.
Той не пожела да каже, дали на лидерските срещи партията е поискала промяна на член 353 от Наказателния кодекс, който се отнася до злоупотребата със служебно положение чрез обществените поръчки.
В сряда в дневния ред на македонския парламент бе включена бърза процедура за въпросния член, по който са обвинени десетки дейци на ВМРО-ДПМНЕ в делата на Специализираната прокуратура. Както посочва порталът, членът е трябвало да бъде променен и в него да пише „имотна“, вместо „някаква“ полза, което, с други думи, означава, че Специализираната прокуратура ще трябва да доказва, че обвиняемите, при възлагане на обществена поръчка, са имали конкретна имотна полза.
Съгласно чл. 353 от Наказателния кодекс, Елизабета Канческа-Милевска е заподозряна по случая „Тендери“, Гордана Янкуловска, Миле Янакиевски, Тони Якимовски, Сашо Миялков, Горан Груевски, Небойша Стайкович и Тони Якимовски по случая „Трезор“, а Владимир Пешевски и Миле Янакиевски по случая „Траектория“.
Под натиска на обществото и, както предават част от медиите, след натиска на международната общност, изменението на този член беше заличено от дневния ред.
Като 13-а точка в дневния ред бе включено гласуване на друг член от Наказателния кодекс, който отваря възможност осъденият в средата на годината по делото „Труст“ Василие Авирович да получи условна присъда, вместо 3 години лишаване от свобода.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Скопие: Не са верни информациите, че съдиите взимат решения под диктата на Вашингтон

Посланикът на САЩ в Скопие: Не са верни информациите, че съдиите взимат решения под диктата на Вашингтон

26 Декември 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на САЩ в Скопие Джес Бейли писал на председателя на Основния съд Скопие 1 Иван Джолев, че е разочарован от всекидневните информации, които стигали до него, че съдиите произнасяли присъди за затвор под диктата на американското посолство, е разбрало скопското електронно издание „Сакам да кажам“ от източници от съда, а освен това посочва, че правителството във Вашингтон е инвестирало около 30 милиона долара от 2002 година за „подобряване на съдебния сектор в Македония“.
Според информацията на изданието, Джолев предал съдържанието на писмото на съдиите, в което Бейли предупреждава, че това е голяма злоупотреба и лъжа от страна на магистратите.
Писмото, както отбелязва медията, е изпратено и до министъра на правосъдието на Македония Рената Десковска, председателя на Апелативния съд Лидия Димчевска, председателя на Съдебния съвет Зоран Караджовски и до председателя на Върховния съд Йово Вангеловски

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): В сряда македонското правителство заменя двама министри и приема нови Закони с европейски флаг

МЕТА (Македония): В сряда македонското правителство заменя двама министри и приема нови Закони с европейски флаг

26 Декември 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. В 15 часа българско време в сряда, македонският парламент ще гласува по предложението на премиера Зоран Заев за освобождаване на министъра по чуждестранните инвестиции Аднан Чахил и министъра за прилагане на Стратегията за ромите Аксел Ахмедовски, а след това и за избор на техни заместници, предава македонската агенция МЕТА.
За нови министри премиерът предлага Елвин Хасан – за чуждестранните инвестиции и Музафер Байрам – за прилагането на Стратегията за ромите.
След това депутатите трябват да гласуват на първо четене и пакета юридически закони, които са с европейски флаг (по ускорена процедура, минаващи през контролираната от правителството парламентарна Комисия по европейските въпроси, вместо през ресорната – бел. „Фокус“)
Това са проектозакона за изменение и допълнение на Закона за съдилищата, проектозакона за престъпленията, законопроекта за Съдебния съвет, проектозакона за административните спорове, проектозакона за изпълнение на наказанията.
Със съкратена процедура ще се гласува и приемането на Закона за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси, предложен от управляващата коалиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Адвокатът на Никола Груевски внесе искане за амнистия за 27 април без да е обвинен

„МКД“ (Македония): Адвокатът на Никола Груевски внесе искане за амнистия за 27 април без да е обвинен

26 Декември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Еленко Миланов, адвокатът, който защитаваше Никола Груевски, а също така е представител на няколко обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година, е внесъл искане за амнистия за себе си, а не за някой от клиентите му, защото в Закона за амнистия се посочвало, че всеки гражданин може да поиска амнистия, предава скопското електронно издание „МКД“.
Съдията Добрила Кацарска на заседанието в сряда е поискала Миланов да изясни дали не е изпуснала нещо и Миланов случайно да е обвинен за 27 април, а тя да не знае, отбелязва медията.
Искането на адвокатът на бившия македонски премиер увеличава бройката на поискалите амнистия по случая до 29.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Руската намеса няма да престане, присъдите влияят на броя на депутатите, които ще гласуват за конституционните промени

Зоран Заев: Руската намеса няма да престане, присъдите влияят на броя на депутатите, които ще гласуват за конституционните промени

26 Декември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви по време на гостуване в македонска телевизия във вторник вечерта, че няма осигурени 80 депутати, които да гласуват за окончателното приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие, като към момента са сигурни гласовете на само 76 народни представители, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Досега 76 души потвърдиха, че ще гласуват за конституционните изменения в тяхната окончателна форма. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ казаха, че са гласували за започване на процеса и за да му дадат шанс, а след това ще решат дали да гласуват за промяна на Основния закон. Това го казаха открито. Дали ще имаме 80 гласа за конституционните промени ще знаем на самия ден на гласуването, на девети януари“, заяви Заев.
Източници от правителството, пише изданието, са потвърдили, че за премиера няма спор, че за това влияят последните присъди на Сашо Миялков, Миле Янакиевски, Орце Камчев и други и че това се отразява и на други депутати. Също така не било спорно за Заев, че Законът за амнистия засяга трета група, но той се надявам че новосформираната депутатска група на отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ ще съдейства, както и другите народни представители, за да може да се използва стратегическия момент за държавата.
В този контекст важни са и регионалните, но преди всичко геополитическите събития. Заев не изключва, че намесата на Русия в процеса на македонската евроинтеграция няма да спре, докато не се ратифицира присъединяването на Македония в НАТО. Той очаква редица пречки в този план в бъдеще, докато влизането на Скопие в НАТО не бъде прието от всички страни в Алианса.
Според министър-председателя, има рискове около приемането на Преспанския договор и в гръцкия парламент, но по неговите думи, то ще бъде успешно, както и в македонското народно събрание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Върховенството на закона и демокрацията отново надделяха в Скопие: Конституционните промени и Законът за езиците влизат в „Държавен вестник“ без подпис на президента

„Нова Македония“ (Македония): Върховенството на закона и демокрацията отново надделяха в Скопие: Конституционните промени и Законът за езиците влизат в „Държавен вестник“ без подпис на президента

26 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. До 15 януари ще бъде завършена процедурата по промяна на македонската конституция, произтичаща от Договора за името между Атина и Скопие, като според информацията на МИА и с оглед на миналия опит на местния парламент, дебатите не би трябвало да продължат повече от 5-6 дни, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Във вторник председателят на македонския парламент Талат Джафери заяви, че обявеният бойкот на опозицията представлява възможност процедурата да завърши дори по-рано. Заседанието за конституционните промени е насрочено за 9 януари.
По отношение на отказа на президента Георги Иванов да подпише Закона за ратификация на Преспанския договор и Закона за употреба на езиците, Джафери заяви, че той има ангажимента да го направи, защото, както посочи той, не може да се създават пречки за волята на парламента тези промени да бъдат реализирани.
Според председателя на македонския парламент, Законът за ратификация на договора и Законът за употреба на езиците ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“ без подписа на президента Иванов, както предвижда Конституцията на страната.
„Това ще се случи, когато ги изпратим на „Държавен вестник“. Има моят подпис. Това е решението“, обясни Джафери.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ : Албанските опозиционни партии ще внесат искане за промени на македонската конституция

„МКД“ : Албанските опозиционни партии ще внесат искане за промени на македонската конституция

25 Декември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанските опозиционни партии - БЕСА на Билял Касами и Алиансът за албанците обявяват, че до новата година те ще внесат нови конституционни промени в планирания парламентарен дебат на 9 януари 2019 г., пише македонското електронно издание “МКД“
БЕСА съобщава, че ще внесе три изменения в Конституцията относно гражданството и държавната грижа за диаспората.
„За мен е неприемливо държавният характер да е моноетнически... Що се отнася до въпроса за гражданството, той е свързан с характера на държавата. Тук е диаспората. Тук е пак намесена македонската страна. Акцентът е поставен върху македонския народ , а всички ние сме етнически общности ”, каза Фадил Зендели, член на движението БЕСА.
Алиансът за албанците обявява промени в трите проекта за изменения на правителството.
"Вероятно ще искаме изменение на преамбюла, т.е. проекта за изменение 34, където нашата цел е да елиминираме изреждането на етническите общности, като по този начин отделяме македонския народ от другите. Така че тенденцията е да се направи подреждане без категоризация на гражданите на Македония ”, заяви Сурия Рашиди, член на Алианса за албанците.
БЕСА на Билял Касами и Алиансът на албанците имат общо четирима депутати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Досега са подадени 38 искания за амнистия пред Наказателния съд в Скопие

Макфакс: Досега са подадени 38 искания за амнистия пред Наказателния съд в Скопие

24 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Общо 38 обвиняеми и осъдени за събитията от 27 април в Народното събрание подадоха молба до Наказателния съд в Скопие за амнистия, предава Макфакс.
Те добавят, че тези 38 искания за амнистия са били изпратени на Отдела за организирана престъпност и корупция и Отдела за наказателно право.
Това означава, че амнистията за 27 април е поискана от някои от вече законно осъдените лица, които подлежат на амнистия, пише агенцията.
Крайният срок за подаване на исканията за амнистия от обвиняемите за събитията от 27 април 2017 година изтича утре.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Прокуратурата ще чака Закона за амнистия да влезе в сила, а после ще го анализира

Deutsche Welle (Македония): Прокуратурата ще чака Закона за амнистия да влезе в сила, а после ще го анализира

19 Декември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Нищо не можем да кажем и да предприемем, преди Законът за амнистия да бъде обнародван в „Държавен вестник“, заяви прокурор Вилма Русковска, която води процеса за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година, по който са обвинени 33 лица, включително петима депутати, няколко от които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ и поставиха амнистията като условие, за да гласуват за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция. Държавният обвинител посочи, че съдебният процес ще продължи според обичайната процедура, съобщава македонската редакция на Deutsche Welle.
Какво и как в бъдеще? Това е въпросът на обществеността, според медията, след като във вторник народното събрание единодушно, с 95 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“, по съкратена процедура, прие Закона за амнистия. В момента конкретни отговори не може да се получат от Прокуратурата, която твърди, че не е запозната със съдържанието на Закона, който вчера за първи път беше представен пред народните представители.
„Съдебният процес за 27 април продължава. В четвъртък има заседание и ще продължим с допълване на доказателствената база. Законът за амнистия ще го анализираме подробно, когато бъде обнародван в „Държавен вестник“ и влезе в сила. Това, което чуваме, е, че той предвижда амнистия само за индивидуални действия и че амнистията не се отнася до наказателното дело за терористични заплаха за конституционния ред, за което делото продължава“, заяви прокурор Вилма Русковска.
След индивидуалното отчитане за получаване амнистия в законно определения срок от пет дни, Прокуратурата въз основа на доказателствата, предоставени в рамките на разследването ще има ясна картина дали и кои от вносителите на искането отговарят на изискванията на закона, т.е. за кои от тях съдебната процедура по силата на закона тя трябва да спре. Единствената несигурност е дали този процес ще бъде завършен от Нова година или в началото на 2019 г.

Процесът продължава

За разлика от хората, които ще изпълнят изискванията за амнистия, останалите остават в процеса за 27 април, който е на последния етап. Законът не включва организатори и нарушители, насилници, незаконни лица (с маски), които са използвали физическа сила и оръжие. По отношение на престъплението, за което са обвинени, прокуратурата и защитата скоро трябва да дадат своите заключителни аргументи. Но тази процедура не е бърза, тъй като са обвинени 33 души, което означава, че толкова много защитници трябва да дадат заключителни аргументи, което ще продължи най-малко десет дни. Този период ще бъде по-кратък, ако в същото време по силата на закона за амнистията спре процедурата за част от подсъдимите, а се смята, че тя би обхванала над 20 души от тази група.
Въпреки многобройните забележки, че селективната амнистия не води до справедливост, а до несправедливост, всички присъстващи депутати гласуваха „за“. Законът беше подкрепен и от депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които преди това поискаха пълна амнистия за всички обвиняеми и осъдени за „кървавия четвъртък“. Малко преди гласуването депутатите Илия Димовски и Панко Минов се присъединиха към двайсетте вносители на текста на закона.

Похвали и критики

Гласуването бе предшествано от емоционално обръщение на един от вносителите на закона, Зекир Рамчилович, от групата на осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ, който гласуваха за започване на процедурата по промяна на конституцията.
„Взимаме политическо решение, с което не искаме да възпрепятстваме процеса, който се провежда в съдебната система. Въпреки че тази линия е тънка, в миналото ние работихме усилено, за да постигнем такова решение. Смятам, че успяхме в това. Ние, законодателите, трябва да покажем, че сме готови да прощаваме, подаваме ръка и да се извиняваме, ако допуснем грешка. Днес е добър ден за това. Нека започнем с действия, които ще означават помирение, прошка, извинение. Днес е денят, в който ние, осемте депутати, започнахме този процес на помирение с подадената ръка на премиера Зоран Заев, който трябва да бъде приет от всички“.
„Вярваме, че подадената ръка е искрена, но преди всичко е необходима за просперитета на нашето общество. Считаме, че помирението е необходимо и важно за целия процес“, заяви Рамчилович.
Подкрепа за Закона не дадоха от Либерално-демократическата партия и Алианса на албанците.
„На 27 април в тези простори имаше опит за убийство и мен се опитаха да ме убият, но се спасих. Сега ме убиват за втори път в същия този парламент. Не постигаме нищо като общество, ако се помиряваме със злосторниците. Иронично е, че Абдулах Алими, човекът който ме спасяваше, днес обикаля по съдилищата и е в затвора, а тези, които организираха и отвориха вратите, за да влязат хиляди в тези простори, ги амнистират с този Закон. Това не беше надеждата на гражданите на Македония“, реагира лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села.
Разбира се, законът не получи аплодисменти, но въпреки критиките, вчера в парламента за първи път доминираше впечатлението, че е направена голяма стъпка към намаляване на разделението и напрежението, коментира в заключение Deutsche Welle.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TV24(Македония): „Титаник ": И една стотинка да е, пак е нанесена вреда на бюджета

TV24(Македония): „Титаник ": И една стотинка да е, пак е нанесена вреда на бюджета

19 Декември 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Наказателният съд в Скопие заседава по делото „Титаник 2“, информира телевизионният канал TV 24. То е за установени нередности в изборния процес. Обвиняеми по него са бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Македония Сашо Миялков, както и Мендух Тачи, лидер на „Демократическа партия на албанците“, а също и тримата бивши членове на Държавната избирателна комисия (ДИК) Сашо Срцев, Влатко Сайковски и Анета Стефановска.
Миялков е обвинен за получаване на „награда“ за оказано противозаконно влияние.
Останалите се обвиняват за злоупотреба със служебно положение.
Следващото заседание на съда е на 26 декември.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Законът за амнистия е приет единодушно с гласовете на Илия Димовски и Панчо Минов от ВМРО-ДПМНЕ

„Телма“ (Македония): Законът за амнистия е приет единодушно с гласовете на Илия Димовски и Панчо Минов от ВМРО-ДПМНЕ

18 Декември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 95 гласа „за“ и без „против“ и „въздържал се“, македонският парламент прие Закона за амнистия, съобщава скопският телевизионен канал „Телма“.
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски и Панчо Минов, непосредствено преди гласуването, съобщиха, че се включват към предлагащите този Закон.

„Макфакс“ съобщава, че депутатите от „Алианса на албанците“ Зиядин Села и Сурия Рушиди не са присъствали в залата, докато Милевски от ЛДП я е напуснал в момента, когато е обявено гласуването.
Македонската агенция пише също, че Димовски от парламентарната трибуна е заявил, че той и Минов ще подкрепят предложението и че всички трябва да се погледнат в очите и да продължат напред.
„Включваме се към процеса, като вносители“, заяви народният представител от опозицията, според цитата на „Макфакс“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Отложиха парламентарния дебат за конституционните промени заради Свети Никола

„Сакам да кажам“ (Македония): Отложиха парламентарния дебат за конституционните промени заради Свети Никола

18 Декември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дебатите за конституционните промени, които трябваше да се проведат във вторник вечерта в македонската парламентарна Конституционна комисия са отложени за сряда от 12 часа (13 часа българско време), а това се прави заради религиозния празник Свети Никола, съобщава скопското електронно издание „Сакам да кажам“.
Депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че е взела решение да не участва в по-нататъшния процес по приемане на конституционните поправки. Решението е взето след консултация с Изпълнителния комитет на партията, на основание, че това е фарс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще бойкотира конституционните изменения

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще бойкотира конституционните изменения

18 Декември 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ и депутатската група на партията взеха решение да не участват в процеса по изменение на Конституцията на Македония, подчерта на пресконференция депутатът и бивш външен министър Антонио Милошовски, като посочи, че фракцията е против промяната на Основния закон, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Няма да придаваме легитимност на този фарс. Тези, които решиха да направят това, нарушават Конституцията. Ние няма да участваме“, заяви Милошовски.
Политикът счита, че процесът противоречи на народната воля, изразена на референдума.
„Ние я зачитаме, това е наше задължение, защото народът ни даде доверието си“, посочи още той.
На въпрос, какъв е неговият коментар за това, че международната общност подкрепи Договора от Преспа, както и за днешното изявление на американския дипломат Джон Съливан, Милошовски отговори, че трябва да се прави разлика между изявление на представител на международната общност и волята на народа.
Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ добави, че същата е била ситуацията и през 2004-а година, когато е трябвало да се направи териториална подялба, но тогава те не са се водили по онова, което са налагали чужденците, а от гражданите.
Партията остава на позицията, че Законът за амнистия е селективен и че ще иска цялостно помилване за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, Алианса на албанците, БЕСА и Мохамед Зекири внесоха 7 изменения на конституционните поправки

„А1 Он“ (Македония): Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, Алианса на албанците, БЕСА и Мохамед Зекири внесоха 7 изменения на конституционните поправки

18 Декември 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. В парламента на Македония в законовия срок са внесени 7 изменения на предложенията за поправка на Конституцията, като две от тях са на „Алианса на албанците“, едно е на партия БЕСА, едно на депутата от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Мохамед Зекири и три от групата на отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ. Подобни искания не са внесли опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) и СДСМ, предава македонският портал „А1 Он“.
Зиядин Села и Сурия Рашиди от „Алианса“ искат в член 2 точка 2 от конституционния закон думите „македонско/гражданин“ да се заменят с думата „гражданин“, а в обяснението са посочили, че това се иска, за да се даде възможност за равенство на всички граждани на Македония при изразяването на гражданството.
Депутатите от БЕСА Фадил Зендели и Теута Билали също така искат интервенция в същата точка на предложението за изменение на Конституцията, но те предлагат тя да гласи „От деня на влизането в сила на поправка XXXIII, гражданите на Република Северна Македония да имат гражданство на Република Северна Македония“.
Предложение за промяна на същата точка от член 2 на конституционния закон е внесъл и Мохамед Зекири от СДСМ. ТОзи път неговото искане е за прецизиране на точката с това, на края на изречението да се добавят думите, „което не определя, нито предрешава етническата принадлежност на гражданите“.
Подобно изменение е представено и от „Независимата депутатска група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията“. Те предлагат в член 2 точка 2 след думата „Македония“ да се добавят думите, „с което не се предопределя етническата принадлежност на гражданите“. Изменението предлага, както се посочва в обяснението, да се направи разграничение между гражданството и етническата принадлежност на всички граждани на Република Македония. „Тази поправка доказва, че не сме и няма да бъдем северномакедонци, но сме и ще бъдем македонци, както и останалите членове са и ще бъдат албанци, власи, сърби, роми, бошняци и други“, пише в предложението, подписано от Елизабета Канчевска-Милевска , Нола Исмаиловска Старова, Владанка Авирович, Емилия Александрова и Зекир Рамчилович.
Във второто предложение на Села и Рашиди от „Алианса на албанците“ се иска в конституционния закон за внасяне на поправките да се добави член 1-а и предлагат той да гласи: „Държавната граница на Република Македония е нейната съществуваща граница с Република Албания, Република България, Република Гърция, Република Сърбия и Република Косово“. В обяснението, освен другото, те посочват, че това е необходимо, защото Македония е признала Косово.
Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение, с което искат изменение на член 1 точка 2 от конституционния закон и предлага той да гласи: „Поправките от XXXIII до XXXVI на Конституцията на Република Македония не произвеждат правно действие, не влизат в сила и са недействителни, докато условията, посочени в точка 1 на този член не бъдат изпълнени“. Те предлагат това с цел да се гарантира позицията на Република Македония при изпълнението на Преспанския договор и Протокола за НАТО.
Също така, те имат и трето предложение, с което се предлага в член 1 точка 2 от конституционния закон, накрая на изречението да се добавят думите „и парламента на Република Македония незабавно пристъпва към изменение на Конституцията на Република Македония“. Предложението, както пише в обяснението, се предлага с цел да се гарантира позицията на Македония при прилагането на Окончателното споразумение.
Заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси започва във вторник следобед, а пленарната сесия се очаква да бъде насрочена от 9 януари следващата година. Това е третата и последна фаза на конституционните промени, които се правят съгласно Договора от Преспа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски зам.-министър: Съседните страни, през които е минал Груевски, не е трябвало да го арестуват

Македонски зам.-министър: Съседните страни, през които е минал Груевски, не е трябвало да го арестуват

17 Декември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-министърът на правосъдието на Македония Оливер Ристовски заяви пред белградския ежедневник „Политика“. Че Сърбия не е имала задължение да задържи или арестува Никола Груевски, когато той е минавал през страната, предава македонската агенция „Макфакс“.
В интервюто Ристовски е посочил факта, че бившият македонски премиер по това време не е бил обявен за международно издирване.
„Доколкото ми е известно, нито един официален представител на правителството на Македония не разкритикува Сърбия, нито поиска обяснение защо Груевски не е бил арестуван“, заяви той.
Политикът добавим, че нито една от съседните страни, през които е преминал Груевски преди да бъде обявен за международно издирване, не е била длъжна, нито е трябвало да го арестува за действията му в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Сашо Миялков и Йордан (Орце) Камчев може да бъдат освободени срещу гаранция с недвижимо имущество

„Независен“ (Македония): Сашо Миялков и Йордан (Орце) Камчев може да бъдат освободени срещу гаранция с недвижимо имущество

15 Декември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сашо Миялков и Йордан (Орце) Камчев може да бъдат освободени срещу гаранция с недвижимо имущество, пише скопското издание “Независен“.
След близо един месец в ареста, Наказателния съвет на Основен съд 1 даде възможност на бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, да си купи свободата с пари. Защитата на Миялков преди няколко дни подаде искане до съдията по предварителното производство Весна Димишкова и предложи имот на стойност 1 млн. евро, за да излезе на свобода, пише изданието.
Имот на рекордната стойност от 14 млн. евро се предлага от най-богатия македонски гражданин Йордан (Орце) Камчев. Съдът удължи срока на задържането му за още 30 дни, но защитата подаде ново искане като заложи имущество на стойност 14 милиона евро, негово и на семейството му. Наказателният съд заяви, че делото на Миялков вече е изпратено до Специалната прокуратура, която ще даде становище по предложението за гаранцията на бившия шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК). От специализираната прокуратура заявиха, че делото все още не е пристигнало при тях, но прокурорът Лили Стефанова, която води делото "Империя", заяви, че ще отговори адекватно на това искане за защита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония):Трайковски си взе болнични, за да посети Груевски в Будапеща

„Макфакс“ (Македония):Трайковски си взе болнични, за да посети Груевски в Будапеща

13 Декември 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Митническият служител Александър Трайковски, който вчера (вторник – бел. ред.) бе сниман в Будапеща заедно с укриващия се Никола Груевски, е взел отпуска, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“ .
Трайковски е общински съветник в градската община на Скопие „Гази Баба“, активен член на ВМРО-ДПМНЕ. Специализираната прокуратура го разследва, но досега няма заповед с предписани мерки за неотклонение паспортът му не е отнет.
В понеделник той трябва да се яви в съда по за дело случая "Насилие в Център".
За Агенцията от македонските митници са съобщили, че "от 5 декември 2018 г. той е в отпуска по болест, в съответствие с вътрешните правила на митническата администрация“. Освен това „митническият служител през изминалия период е имал дълги отсъствия от работа, но не е бил в командировка в Унгария ".

Вчера сутринта (вторник – бел. ред.) Александър Трайковски е заминал за Будапеща с полет на "Уиз Еър", за да се срещне с Груевски.
Днес (сряда – бел. ред.) телефонът му не е отговарял. От митниците твърдят, че ще проверят твърденията, които са публикувани в медиите, техните компетентни органи ще разследват случая.

От МВР не са отговорили на журналистическите въпроси дали Трайковски ще бъде поканен за разговор по случая „Груевски“, аргументът е бил, че случаят се разследва и не могат да говорят.
Прокурор Уилма Русковска обаче заяви, че до две седмици публично ще бъдат обявени предварителните резултати от досъдебното производство за бягството на бившия премиер.
Последната активност на Александър Трайковски са протести под мотото "Свобода за Никола Груевски" и искане до президента Георге Иванов да спре разследването.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Македонската прокуратура ще излезе с  информация около бягството на Никола Груевски след две седмици

„Алсат-М“ (Македония): Македонската прокуратура ще излезе с информация около бягството на Никола Груевски след две седмици

12 Декември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата през следващите две седмици ще представи информация за резултатите от фазата на предварителното разследване на бягството на бившия премиер Никола Груевски и начина, по който той е напуснал Македония.
Следващата седмица прокурорите ще заминат за Черна гора, за да получат видеозаписи по случая, такива ще се изискат и от Албания. Вчера журналист от The Guardian публикува снимка на Груевски, която е първата му снимка на публично място след напускането на страната. Това заявиха на пресконференция прокурорът Вилма Русковска и министърът на правосъдието Рената Десковска.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поздравил куртоазно Виктор Орбан, но не го питал за екстрадицията на Груевски

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поздравил куртоазно Виктор Орбан, но не го питал за екстрадицията на Груевски

4 Декември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Загреб. Македонският премиер Зоран Заев, след срещата на върха на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в Загреб, даде изявление пред медиите, в което оцени форума като добра възможност да повтори своите очаквания за подкрепа за членството на Скопие в ЕС и НАТО от приятелските страни, пише македонският „Фокус“.
В отговор на въпросите на журналистите, дали при посещението си в Загреб е успял да говори с унгарския премиер Виктор Орбан, който в понеделник е присъствал на вечерята, организирана от хърватския им колега Андрей Плевнкович, той е отговори, че се е поздравил куртоазно с него.
„Надявам се при следващата възможност да можем директно, двустранно, да изложим нашите искания, че предоставянето на убежище на Никола Груевски е неоснователно, защото според международните конвенции и законите трябва да отслужи своето наказание в Република Македония“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Въпросът за Груевски да си го решават Скопие и Будапеща

Йенс Столтенберг: Въпросът за Груевски да си го решават Скопие и Будапеща

3 Декември 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Случаят на бившия македонски премиер Никола Груевски трябва да бъде решен между Скопие и Будапеща, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че Алиансът няма намерение да се намесва в изчистването на въпроса около бягството на осъдения бивш министър-председател, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Не мога да коментирам този въпрос, той трябва да бъде зададен на Скопие и Будапеща, а не на НАТО“, заяви Столтенберг в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Съдът отмени задържането на Сашо Миялков по делото „Крепост-Таргет“, но той остава задържан по делото „Империя“

„1 ТВ“ (Македония): Съдът отмени задържането на Сашо Миялков по делото „Крепост-Таргет“, но той остава задържан по делото „Империя“

2 Декември 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът отмени задържането на Сашо Миялков по делото „Крепост-Таргет“, но той остава задържан по делото „Империя“, съобщава македонския телевизионен канал ”1TB”.
Бившият шеф на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков влезе в ареста по делото „Крепос-Таргет“, но остава в затвора в Шуто Оризари по делото "Империя", за което той получи нови 30 дни арест, а по искане на Специализираната прокуратура Наказателният съд свали ареста по случая с масовото подслушване „Крепост-Таргет“.
"По делото известно като " Крепост-Таргет ", предварително определеното задържане на лицето Сашо Миялков е отменено с решение на съда, а по предложение на компетентната прокуратура по делото известно в обществото като" Империя ", съдията от предварителното производство прие искането на прокуратурата и му определи 30-дневен арест на основание на член 165, алинея 1, точка 1 и 2, съответно опасност от бягство и възможност за повлияване на свидетелите ", съобщиха от Наказателния съд.
С отмяната на задържането по "Крепост-Таргет", пропада жалбата на Миялков да излезе от ареста. Сега той има право да обжалва задържането си по делото "Империя".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

29 Ноември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмен отговор Министерство на вътрешните работи на Унгария твърди, че не разполага с информация как бившия премиер на Македония Никола Груевски е влязъл на територията на страната, за да потърси убежище, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Официалният отговор, подписан от държавния секретар по координация и управление, Бенце Боднар, е, че МВР няма конкретни данни. Запитването е отправено от македонската редакция на Радио "Свободна Европа".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония одобри искането на съда за задържане на депутата Никола Груевски и с 62 гласа „за“ прие решението за отнемане на имунитета на бившия министър-председател на югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието, но обявиха, че с оглед факта, че Унгария предостави убежище на Груевски, няма значение какво ще бъде решението на парламента в Скопие.
Груевски бе главна тема и на заседанието на унгарския парламент. Лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан обясни пред депутатите, че е много зает и няма време да проведе среща с бившия македонски премиер. Той отново изказа благодарността си към него за подкрепата, която е оказал за справянето с бежанската криза. Орбан за пореден път подчерта, че се съмнява в капацитета на македонската съдебна система и нейната независимост при вземането на решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Груевски

Виктор Орбан: Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Груевски

27 Ноември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли твърденията, че се е срещал с бившия премиер на Македония Никола Груевски, пише македонският „Фокус“.
„Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Никола Груевски“, е отговорил унгарският лидер на въпрос в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

27 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Разследването ще разкрие подробности за бягството на Никола Груевски, но остава въпросът как четири страни, наши приятели, са позволили това, попита премиерът Зоран Заев. Той очаква обществеността да бъде информирана много бързо какво точно се е случило в Македония за бягството на бившия премиер, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.

„Аз съм информиран от МВР и знам, досега до къде са стигнали нещата и вярвам, че много бързо на обществеността ще й бъдат съобщени подробности за това, какво се е случило в Република Македония, защото знаем какво се е случило в Албания, Черна гора, Сърбия и Унгария . Остава въпросът как наши приятели, четири страни, са позволили това, разбира се, остава въпросът как в три държави-членки на НАТО, твърдящи, че там има върховенство на закона, казвам това в кавички, в момент, когато македонското общество, македонския парламент е сериозно фокусиран заради огромното вдъхновение от правото да бъде член на ЕС и НАТО, се случи точно това, което се случи. Но затова са разследванията , така че информацията, която бъде получена, трябва да бъде споделена с обществеността“, заяви Заев.
Премиерът съжалява, че МВР все още не може да излезе с подробна информация. Той посочи, че уважава факта, че Прокуратурата е разследва сериозно случая и че по време на разследването не могат да бъдат съобщени всички подробности.
Премиерът отрече, да е разговарял с Никола Груевски малко преди той да напусне страната.
„Ще се окаже, че сме се споразумели заедно. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с г-н Груевски. Последните контакти бяха, когато беше парламента беше вглъбен в тази безкрайна дискусия, преди да се случат трагичните събития на 27 април. Той беше там, в парламента, когато говорихме за деблокиране на процеса, че е ясно, че мнозинството съществува и да не ги мъчим Македония и македонските институции. Тогава бяха последните разговори“ , обясни министър-председателят.
В същото време и гръцки евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу изиска отговори от върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини за одобреното искане за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от Унгария.
„Разглежда се възможността да се поискат обяснения от Унгария за причината да му даде политическо убежище на Груевски. Какви са следващите стъпки, които планирате да предприемете, за да не може държава-членка да пречи на работата на правосъдието в страна-кандидат за членство“, са въпросите, които Кулоглу задава на Могерини.
Евродепутатът подчерта, че върховенството на закона е фундаменталната ценност и за държавите-членки и страните-кандидатки за членство и добави, че "премиерът Виктор Орбан, въпреки решенията на ЕС, не приема бежанци“.
„ Това очевидно не се отнасяше за г-н Груевски, който беше осъден за тежки престъпления. Върховенството на закона остава основна ценност както за държавите-членки, така и за кандидатите за членство. Унгария подкрепя интеграцията на БЮРМ в ЕС, но, както изглежда, не смята, че страната е сигурна, давайки убежище на Груевски“, пише Кулоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Думите на унгарския премиер Виктор Орбан, че Никола Груевски заслужава „добро отношение“ предизвикаха разнопосочни реакции от местната преса, пише електронното издание Hungary Today, което представя част от реакциите в унгарските средства за масова информация.
В резюмето на медията се казва, че Орбан е заявил, че не знае дали обвиненията срещу бившия македонски премиер са изфабрикувани, или не, но Груевски е съюзник, първият лидер, който се е присъединил към Унгария в изграждането на гранична ограда, за да се предотврати масовата нелегална миграция и затова заслужава добро отношение, както го нарече Орбан, от Унгария. Министър-председателят заяви още, че организациите, които критикуват решението на местните власти да дадат политическо убежище на бившия македонски премиер са същите, които подкрепят мигрантите, влизащи нелегално в Европа.

В “168 ora”, бившият външнополитически редактор на Nepszabadsag Габор Миклош вярва, че унгарският премиер иска да стане „по-голям брат“ на десните лидери на Балканите, но се съмнява, че регионалните политици намират тази идея за привлекателна. Той не изключва възможността Орбан да е повлиян от личен сантимент в случая с Груевски и вярва също, че унгарският премиер може да е обещал помощ на македонския си колега в случай, че той се окаже в беда. Въпреки това Миклош намира, че цената, която Унгария трябва да плати за този жест в дипломатическо отношение е прекалено висока.

В Merce, Силард Ищван Пап също е на мнение, че унгарското правителство се опитва да изгради мрежа от съюзници на Балканите като защитава Груевски, защото той е бил част именно от тази мрежа. Той критикува опозицията, която не предприема никакви действия във връзка с тази мрежа, въпреки че на Балканите има и леви партии, с които тя може да си сътрудничи.

Петер Таряни, ляв експерт по национална сигурност, пише за Hirklikk, че може да има съображения за националната сигурност, които оправдават даването на убежище на Никола Груевски. Бившият македонски премиер, обяснява той, трябва да има огромно количество информация за Балканите и може да е рационално да се използват предимствата от това, че му се помага, които са повече от негативите. Авторът спекулира, че в случай, че Груевски не остане в Унгария за дълго, ще бъде логично да се подозирам, че Будапеща не е действала по своя инициатива, когато му е помогнала да се придвижи от Албания до Будапеща.

В Pesti Sracok, Тамаш Пилхал изригва срещу лидерите на опозиционните партии, които обвиняват Орбан за това, че е подслонил Груевски, защото самият той се страхува да не бъде съден, когато загуби властта си. Проправителственият коментатор намира за особено слаб коментара на председателя на „Демократическата коалиция“ Ференц Гюршани, според когото „затвора е правилното място за престъпници като Груевски и Орбан“. Ако тази „коалиция на ужасите“, както пише авторът, дойде на власт чрез преврат, организиран отвън, сценарият ще бъде същият, както в Македония – политическите противници ще бъдат преследвани и изпратени в затвора.

В Magyar Hirlap, Ищван Ковач, стратегически директор на проправителствения Център „за основни права“ отхвърля критиките, че правителството прилага двойни стандарти, когато отказва убежище на близкоизточните бежанци, докато моментално е дало такова на бившия македонски премиер, осъден за корупция. Те си мислят, твърди Ковач, че „ако някой е докаран тук от Сорос и неговите хора, по дефиниция е задължително да му се даде убежище, докато такова трябва да бъде отказано на някой, който бяга от страната си заради Сорос и неговите хора“. Той също отхвърля и аргумента, че щом Унгария смята Македония за сигурна страна и отказва убежище на бежанците, идващо от тази посока, тя не трябва да предоставя това право на политиците, осъдени за корупция в същата страна. Авторът не вярва, че правосъдната система на Македония е независима, но това, в същото време, не означава, че близкоизточните мигранти са преследвани в същата страна.

В проправителствения ежедневник Magyar Idok, Андраш Карпати обяснява, че Груевски е съден от Специализираната прокуратура, изградена от новото правителство и решението на съда по обвиненията от тази институция, е взето от нови съдии, отново назначени от новото правителство. По тази причина авторът вярва, че бившият македонски премиер има пълни основания да твърди, че не е получил справедлив процес в Македония.

В друг материал на същото издание, Карпати цитира Цветин Хилиманов, македонски журналист, който обвинява новото правителство, че е пуснало на свобода ислямистки етнически албански терористи, които са вкарани в затвора от администрацията на Груевски и заради това бившият премиер има основания да се страхува за живота си в своята родина. Той вече е бил мишена на опит за убийство и затова е наредил на вътрешния министър да купи бронирания „Мерцедес“. През тази година Груевски е осъден именно за това нареждане и Хилиманов счита, че обвинението в корупция е изфабрикувано. Македонският журналист е основател на македонското движение „Спри операция Сорос“, което е било съюзник на правителството на Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

26 Ноември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев отхвърли твърденията, че е провел разговор с бившия премиер на страната Никола Груевски преди бягството му в страната, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Лидерът на кабинета в Скопие увери, че последният път, когато е разговарял с Груевски по телефона, е било преди щурма на парламента от 27 април 2017 г. Така Заев опроверга съобщeнията в част от медиите, според които минути преди да напусне Македония, Груевски е разговарял с него.
„Накрая ще се окаже, че заедно сме договорили нещата. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с Груевски. Последните контакти бяха когато парламентът бе блокиран в тази безкрайна дискусия, преди лошите събития от 27 април 2017 г. Точно там, в парламента, когато говорихме за отблокирането на процеса… бе последният ни разговори“, увери Заев.
Македонският премиер твърди, че е напълно запознат с разследването на Министерството на вътрешните работи и че сътрудничи с унгарските власти за екстрадирането на бившия премиер. Към момента информацията по случая не може да бъде обявена публично, подчерта Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

25 Ноември 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият премиер Никола Груевски надхитри полицейските служби, съобщава македонският телевизионен канал Alsat на електронната си страница. Бягството му е резултат от „добре организиран сценарий“. Две седмици преди това е имал среща с унгарския посланик в Скопие. Един ден преди датата, на която е трябвало да се яви в затвора, той създава впечатление, че купува дрехи и неща, нужни му за затвора. Два дена преди бягството, според информациите, с които разполага Alsat, той се е обадил на роднините си и на някои свои близки съдружници.
От достоверни източници Alsat е научил за няколкото етап, през които е преминало самото бягство. Осъществяването му е започнал във вечерните часове, когато с автомобила си е излязъл да се повози из главните улици на Скопие. Минути преди полунощ е излязъл със своя автомобил, а бял „Фиат“ го е следвал до околовръстния път в квартал, недалеч от центъра на македонската столица. Според записите от камерите „Сейфсити“ става видимо, че колата се е върнала в гаража, но не и бившият премиер.
Смята се, че още в началото той не е бил в личния си автомобил, а направо в колата на унгарските служби, личната му кола е била шофирана от служител на унгарското посолство и след това върната в гаража. От околовръстния път е потеглил към Дебър, откъдето неофициално се твърди, че е преминал нелегално границата между Македония и Албания. За да не попадне на полицейските служби, Груевски се е движил по второстепенни пътища, а не по главния път, на който има разположени камери за видеонаблюдение.
От източници телевизията е научила, че между Груевски и премиера Заев се е провел телефонен разговор, в който го е информирал за намерението си да избяга. От телевизионния канал са се свързали със Заев за коментар, но той е отрекъл с обяснението, че от дълго време не е имал пряка връзка с Груевски. Общувал е с него само в определени случаи и то с посредничеството на куриери.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.