НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

„Сител“ (Македония): Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от УБК

15 Ноември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Георги Иванов се съмнява, че е следен от Управлението за сигурност и контраразузнаване, съобщава македонският телевизионен канaл “Сител“
На базата на какво Управлението за сигурност и контраразузнаване следи дейността на президента на държавата и неговия офис? Това е въпросът, който днес в кореспонденция до УБК, Министерството на вътрешните работи и до Наказателния съд е изпратил държавният глава Георги Иванов. Той се съмнява, че е следен от службите заради бележка на УБК, в която е посочено, че бившият министър Миле Янакиески, след бягството на Груевски, чрез посредник е поискал помилване от президента, а ако това не се случи и той ще избяга. Тази бележка от УБК е причината за вчерашното задържане на Янакиески.
"Остава неясно, въз основа на какво се наблюдават действията на президента Иванов и неговия кабинет от УБК? ... Очевидно е, че продължава практиката на генериране на кризи в македонското общество от безотговорно поведение на членове на УБК, нещо, което президентът Иванов подчерта в годишното си обръщение към депутатите през 2017 г. ", пише в изявление на канцеларията на държавния глава .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

6 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Членството в НАТО е постижимо, но решението остава на народа и правителството, заяви заместник председателят на Военния комитет на НАТО на среща с висши военни представители от 29-те страни членки, който за първи път се провежда в Македония.
"Постигнахте значителен напредък в членството в НАТО. Това членство вече е на една ръка разстояние, но решението е изцяло на вас, хората и правителство", заяви днес заместник председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Стивън Шепро.
Членовете на Военния комитет благодариха на ангажимента на Армията на Република Македония досега и за участието на 4000 войници в мироопазващи мисии на НАТО.
"Новият стратегически преглед на отбраната вече е приет и с изпълнението му Македонската армия ще се превърне в малка компактна гъвкава армия, която ще може да отговори на всички предизвикателства, пред които ще бъде изправен Алиансът като цяло", заяви генерал-майор Васко Гюрчиновски, началникът на генералния щаб на македонската армия .
Високите гости от НАТО се срещнаха също с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Утре представители на Военния комитет на Алианса ще присъстват на военна тренировка в казармите "Илинден".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Кметът на Кавадарци  е получил смъртни заплахи да не участва в телевизионно предаване

„МКД“ (Македония): Кметът на Кавадарци е получил смъртни заплахи да не участва в телевизионно предаване

31 Октомври 2018 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кметът на Кавадарци и бивш заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, Митко Янчев е получавал смъртни заплахи за семейството му, ако участва във вечерното предаване "Открито" на телевизия „24 Вести“ и поради това не се появи в шоуто, пише македонското електронно издание “МКД“.
Информацията е потвърдена от самия Янчев в телефонно обаждане в шоуто.
"През последния месец получавам постоянни заплахи в социалната мрежа „Фейсбук“, както и заплашителни съобщения по мобилния телефон. Днес заплаха получи съпругата ми по телефона и това беше причината да не присъствам на шоуто. Исках да бъда със семейството си в Кавадарци. Става въпрос за сбор от обстоятелства, които са предварително съобщени в полицията ", каза Янчев в телефонно обаждане.
Той не знае от къде идват заплахите но предполага, че става дума за фалшиви ботове, като казва, че е работа на службите да разкрият от кои телефони са изпращани съобщенията, след като сигналите са предадени на полицията.
"Преди референдума имах такава заплаха:" На Янчев в съня му се явил баща му и му казал, ако излезе да гласува, скоро ще се видят“, а баща ми е починал през 2005 ", добави Янчев.
Янчев, както той е казал, е получил уверения от председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че заплахите не са от негова страна и от страна на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония):  Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов

МИА (Македония): Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов

30 Октомври 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата в Македония започва разследване срещу президента Георги Иванов заради отказите му да подпише укази за обнародване в Държавен вестник на Закона за ратификация на Договора за името с Гърция и Закона за официална употреба на албанския език в страната, предава Македонската информационна агенция (МИА).
Информационната агенция на страната съобщи, че този ход идва след два анонимни доклада.
"Поискахме информация от Парламента и от Кабинета на президента за датите, на които са приети тези решения, и причините, поради които те не са подписани", заяви прокуратурата, цитирана от агенцията.
Иванов многократно отказва да подпише споразумението с Гърция, което бе договорено с Атина миналия юни, за да сложи край на десетилетния спор и да отвори пътя за присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Парламентът чака проектопредложенията за изменение на Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ ще внесе Закон за амнистия

„Денешен“ (Македония): Парламентът чака проектопредложенията за изменение на Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ ще внесе Закон за амнистия

29 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Петнадесетдневният срок, който парламентът даде на правителството за изготвяне на проектоизмененията на Конституцията, след като на 19 октомври 90 депутати подкрепиха започването на процеса за промяна на Основния закон, изтича в събота. Според някои информации предложенията ще бъдат внесени в народното събрание още в понеделник, а според други това може да се случи в средата на тази седмица, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Междувременно, както пише изданието, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се опитва да консолидира силите си за бъдещи действия, след като остана с по-малко народни представители, а някои от нейните десет депутатски групи вече не изпълняват изискванията на правилника за работа на парламента, според който всяка една група трябва да има най-малко пет депутати. Партията обяви, че в понеделник ще внесе в законодателното събрание проектозакона за амнистия на всички замесени в събитията в македонския парламент от 27 април м.г.
Говорителят на правителството Миле Бошняковски миналата седмица в изявление пред МИА заяви, че все още продължава координацията около гласуването на конституционните промени.
„В момента, когато те са в писмена форма, ще бъдат представени пред обществото и внесени в парламента за финализиране“, заяви Бошняковски, без да уточнява кога ще се случи това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Алфа Тв“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще анализира колко парламентарни групи ще действат в парламента

“Алфа Тв“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще анализира колко парламентарни групи ще действат в парламента

28 Октомври 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ да анализира колко парламентарни групи ще действат в парламента - позицията за Конституцията не се променя, пише на официалната интернет страница на македонския телевизионен канал “Алфа ТВ“.
Възможността депутати от опозицията да останата в една парламентарна група остава открита. Засега от ВМРО-ДПМНЕ не разкрива в каква посока ще действат но казват, независимо от броя на депутатски групи, тяхната позиция по отношение на гласуването за конституционните промени няма да се промени.
„Дали ще действаме като една депутатsка група или като повече депутатски групи зависи от анализа, който ще направим. Това обаче няма да засегне посоката на политиката и позицията на ВМРО-ДПМНЕ“ - опозицията в парламента, заяви говорителят на партията.
Въпреки това от ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че консултациите с парламентарната група са постоянни и са в посока да се спре националното и държавно унижение на гражданите на Македония, но ако предложеният закон за амнистия на всички участващи в парламентарните събития от 27 април, който утре ще внесат от опозицията, ако не се приеме от управляващите -това ще бъде доказателство, че се провежда избирателно правосъдие.
Не е известно как ще се реализира помирението, което предлагаше Заев, ако СДСМ както вече обявиха не приемат предложението на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки това управляващите вярват в помирението и обсъждаха с останалите депутати от опозицията възможността да увеличат подкрепата си.
"Разговаряме с всички народни представители относно помирението, защото това е за доброто на страната, казва депутатът от СДСМ Костадин Костадинов.
Остава обаче неясно с кого ще се помири Зоран Заев – дали само с тези осем, които са осигурили мнозинството за промяна на Конституцията , пише на страницата на телевизията.
Албанските политически партии пък настояват техните изисквания за признаване на албанския като официален език и държавност да бъдат приети заедно с останалите изменения, защото както казват сега е шансът, който трябва да се използва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Очаква се Антонио Милошовски да стане заместник председател на ВМРО-ДПМНЕ

„Независен“ (Македония): Очаква се Антонио Милошовски да стане заместник председател на ВМРО-ДПМНЕ

28 Октомври 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се Антонио Милошовски да стане заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ на мястото на сваления Митко Янчев, пише скопското издание Независен.
Информацията от вътрешни източници от партията показват, че срещите между него и Мицковски са зачестили в последните дни и всички недоразумения са преодолени. Твърди се, че Милошовски е дал подкрепата си за позицията на лидера на партията в критичните моменти около гласуването на промените на конституцията, бъдещите президентските избори и провеждането на предсрочни избори, които могат да се насрочат заедно с президентските през пролетта.
В този контекст, според "Независен", Милошоски се е съгласил да бъде новият заместник-председател на партията, т.е. да заеме мястото на освободения Митко Янчев. Смята се , че бившият министър има голям опит в политиката, добре познава парламентарната практика и процедура, а като предимство се счита и това, че пръв от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ ясно и без колебание декларира, че ще бойкотира референдума.
"Нямам коментар", отговори Милошовски на въпроса дали е вярно, че ще стане третият заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, заедно с Александър Николовски и Владо Мисайловски.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Гражданите тънат в сиромашия, а Зоран Заев брои милионите

ВМРО-ДПМНЕ: Гражданите тънат в сиромашия, а Зоран Заев брои милионите

28 Октомври 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Докато престъпния клан на власт, воден от Зоран Заев брои милионите на своите сметки, гражданите ежедневно потъват в бедност и се борят за своето съществуване“, заявават от ВМРО-ДПМНЕ, цитирани на македонския електронен портал A1 On.
Държавата в ръцете на клана "Заев" се третира като лична собственост, а бюджетната сметка като лична банкова сметка на престъпен картел, която служи за изплащане на партийни и държавни служители чрез наказателни стипендии и търгове.
Над 460 000 граждани гладуват ежедневно и живеят на ръба на бедността. Гражданите започват да си припомнят спомените за 90-те години и криминалния преход, компаниите, които фалират, и олигарсите в близост до властта, която броят милионите си.
От обещаните проекти за намаляване на бедността единственото спазено обещание е мярката за премахване на таксата за радиоизлъчване от 130 денара.
Психологическият лимит на задлъжнялост над 50% от БВП вече е преминат и държавата със сигурност се придвижва към т.нар. "Гръцки сценарий" и фалит.
Правителството на СДСМ трябва да отговори, кога гражданите ще получат заплата от 500 евро?
Заев трябва публично да обясни, кога лекарите ще получават заплата от 100 000 денара (1600 евро), по същия начин, по който той споделя обещанията си.
Няма нищо спазено от обещанието за младежката гаранция, няма и следа от два пъти по-големи стипендии за студентите , които им обещаваха преди да дойдат на власт, а вместо това студентите живеят 21 век без топла вода и отопление“, се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Мицковски е без политически компас, в тотално объркване

СДСМ: Мицковски е без политически компас, в тотално объркване

27 Октомври 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On публикува ново изявление на управляващия в Скопие СДСМ в отговор на по-ранно изявление на Наум Стоилковски от ВМРО ДПМНЕ.
„Антизападното ръководство, оглавявано от Християн Мицкоски, ежедневно показва, че е без политически компас, в тотално объркване и няма ясна посока на политическо действие“, се казва в разпространения текст, в който се отправят обвинения за това, че компания, свързана с бившия лидер на партията Никола Груевски, е спечелила конкурс за обществена поръчка.
Текстът продължава: „Мнозинството от гражданите, участвали в референдума, ясно заявиха, че те са за в бъдеще в ЕС и НАТО. Огромното мнозинство от депутатите последва волята на гражданите и в парламента отвори процеса, водещ към ЕС и НАТО.
Това е още една причина, останалите депутати от ВМРО-ДПМНЕ да напуснат погубните политики на Груевски и неговата пешка Мицкоски, и да се присъединят към процеса в парламента, който осигурява бъдеще в ЕС и НАТО", се казва в реакцията на СДСМ на изявлението на Наум Стоилковски от ВМРО ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ в понеделник внася проектозакона за амнистия

„24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ в понеделник внася проектозакона за амнистия

27 Октомври 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се в понеделник ВМРО-ДПМНЕ да внесе проектозакона за амнистия за разглеждане от македонския парламент, съобщават от централата на опозиционната партия, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
От най-голямата опозиционна партия в Македония и в събота посочиха, че ако той не бъде приет това само по себе си ще означава селективно правосъдие, защото този проектозакон се отнася до всички замесени в събитията от 27 април м.г. в македонския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Исканията на албанците минават заради договора с Гърция

„Нова Македония“ (Македония): Исканията на албанците минават заради договора с Гърция

27 Октомври 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Отварянето на Основния закон с цел промяна на конституционното име на Македония като ангажимент, произтичащ от договора с Гърция, се използва от някои албански партии в страната, за да „прокарат“ своите предложения за изисквания, които частично вече са уредени със закони. Като се има предвид драматичното събиране на квалифицирано мнозинство при гласуването за започване на процедура за конституционни промени, някои анализатори разтълкуваха тези опити като незряла политика на албанския субект в страната, но и като поставянето на нови изисквания от страна на представителите на албанските партии към правителството, които може да „минат“ в процеса за споразумението с Гърция, макар че не са били част от преговорите между Скопие и Атина, коментират от редакцията на електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Според анализаторите, залогът е прекалено голям за стъпката, която се опитват да направят от албанския политически лагер, особено като се има предвид, че досега албанците силно подкрепяха споразумението с Гърция и са единодушни в усилията на страната да стане член на НАТО, а по-късно – и на Европейския съюз.
От друга страна, в отговор на въпрос на изданието доколко правителството е склонно да приеме измененията, за които настояват албанците и дали те може да се тълкуват като изнудване и ултиматум, правителственият говорител Миле Бошняковски заяви, че се работи усилено за хармонизиране, но все още няма дата, когато ще бъдат представени измененията в парламента.
„В този момент в ход са консултациите и координацията на правителството с депутатите и политическите субекти в парламента по отношение на конституционните промени. В момента, когато ще имаме информация от обществен интерес на тази основа, ще споделим с обществеността, а предложенията за конституционните поправки ще бъдат изпратени до Събранието, където ще продължи и самият процес“, поясни Бошняковски, без да уточнява дали албанските партии ще бъдат включени в процеса.
Успоредно на това, по въпроса дали евентуалните изисквания на албанския политически субект в парламента ще бъдат претворени в поправките, които правителството ще внесе в парламента, политологът Милан Стефановски заяви, че все още е възможно някои от тях да бъдат представени на пленарните заседания в парламента, въпреки че самият той подчертава, че конституционните изменения не трябва да се превръщат в източник на нови претенции на етническа основа.
„Гласуването с квалифицираното мнозинство в парламента ще се отнася конкретно до предложението на правителството за конституционни промени само като част от изпълнението на споразумението от Преспа. В превод това означава, че представителите на албанските партии „Беса“ и „Алианс за албанците“ не би трябвало да издигат подобни искания на заседанието, защото подобна стъпка ще им спечели точки пред избирателите, но в същото време ще ги лиши от международна подкрепа, която е много важна в този момент.
Въпреки това, тук не изключвам и възможността те да са представили исканията си на преговорите на правителството по-рано. Смятам, че повечето от тези искания вече са уредени в законодателни решения. Каква ще бъде развръзката за този момент ще разберем в следващите няколко дни, но процесът за конституционните промени в съответствие с ангажиментите от споразумението от Преспа няма да текат гладко“, уверен е Стефановски.
Председателят на „Алианс за албанците“ Зиядин Села и Билал Касами от „Беса“ и не се отказват от допълнителни изменения за промяна на Конституцията освен тези, договорени с Гърция за промяна на името Република Македония. Те настояват за промени, с които албанската общност ще бъде регистрирана като държавообразуващ народ Македония. За ДСИ, членството на Македония в НАТО и ЕС вече е приоритет.
„Смятам, че процесът на решаване на спора за името е абсолютен приоритет и това е най-значимият процес от независимостта до днес. Няма да позволим на дневнополитичко печалбарство да застраши интегрирането на Македония в НАТО и ЕС“, увери наскоро депутатът от ДСИ Артан Груби.
От „Беса“ и „Алианс за албанците“ засега няма индикации, че ще се откажат от искането си за допълнителни изменения, които ще се отнасят до положението на албанците в Македония, а тук не случайно се споменават точките от т.нар. Тиранска платформа. Някои от тях се отнасят и до Конституцията на Република Македония, в която трябва да се заложи, че македонският език с кирилицата и албанския език с неговата азбука са официални в Македония. В този документ, подписан от представители на партиите на албанците в Македония и от премиера на Албания Еди Рама, се казва, че е необходим и „цялостен дебат за знамето, химна, държавния герб с цел държавните символи да отразяват мултиетническото общество и етническата равенство" .

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Продължават консултациите за конституционните промени

„24 Вести“ (Македония): Продължават консултациите за конституционните промени

27 Октомври 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Продължават да се провеждат консултации по конституционните промени, в парламента е създадена нова парламентарна група
Изготвянето на проектоизмененията, дейността на новата парламентарна група в парламента и намаляването на броя на депутатите на ВМРО-ДПМНЕ остават на дневен ред в Македония и през почивните дни, коментира скопската електронна медия „24 Вести“.
Остава неясно кога предложенията за промяна на Конституцията на Македония ще бъдат внесени в парламента. По-рано говорителят на правителството Миле Бошяковски поясни, че координацията за конституционните промени все още продължава. „В момента, в който те са в писмена форма, ще бъдат обявени публично и ще бъдат представени в парламента за тяхното финализиране“, заяви Бошняковски, без обаче да уточнява кога може да се случи това.
Събранието в Скопие даде на правителството 15-дневен срок за изготвяне на предложенията, който изтича следващата събота, 3 ноември. Премиерът Зоран Заев вече подчерта, че процесът може да бъде приключен по-рано. Засега очакванията са, че проектоизмененията ще влязат в парламента до средата на следващата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Гостивар:  Алиансът на албанците в Македония няма да постави под условие конституционните промени

Кметът на Гостивар: Алиансът на албанците в Македония няма да постави под условие конституционните промени

27 Октомври 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Алиансът на албанците в Македония няма да постави под условие конституционните промени, заяви кметът на Гостивар Арбен Таравари по македонският телевизионен канал “Телма“.
"Сега имаме добра възможност да приключим някои проблеми. Нашите изменения ще бъдат за преамбюла и за използването на албанския език ", каза кметът на Гостивар Арбен Таравари.
"Албанският език не трябва да бъде различен от македонския, т.е. отново в духа на Рамковото споразумение. И в преамбюла следва да се включи рамковото споразумение. Минирането на процеса е искането за амнистия, а не нашите изисквания. Не е табу да казваме, че албанският език е конституционна категория. Също така ще опитаме да убедим депутатите от СДСМ И ДСИ. Няма да искаме, но ще убедим Парламента да убеди депутатите. Никога не сме поставяли условия. Смятаме, че това е моментът, в който можем да убедим законодателите да направят тези промени. През 2016 г. Зоран Заев обеща, че албанският език ще бъде конституционна категория и получи повече албански гласове от нас. Мисля, че СДСМ и ДСИ ще имат добрата воля да приемат нашите изменения ", каза Таравари.
„Ние абсолютно не минираме споразумението с Преспа. Минирането е амнистия за събитията от 27 април. "
"Не поставяме под условие гласовете на нашите депутати в подкрепа на споразумението от Преспа"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ е затворила една глава от своята история и отваря нова

„МКД“ (Македония): Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ е затворила една глава от своята история и отваря нова

26 Октомври 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ е затворила една глава от своята история и отваря нова в интервю пред македонското електронно издание "МКД".
Решението на партията да изключи депутатите, които гласуваха за промените в конституцията, както и някои висши партийни функционери Мицковски коментира така:
„ВМРО-ДПМНЕ затваря една глава и отваря друга. ВМРО-ДПМНЕ отваря нова страница, нова глава в своята дейност и се освобождава от това, което е било напластено последните години, и ще се стреми към сваляне на тази власт, която нанася огромни щети.
Затова протягаме ръка към всеки, който иска да се присъедини към нас, защото сега нашата мисия е надпартийна, сега нашата борба е по-голяма, работи се за държавата, за спасение на Македония и изграждането на широка платформа, в която е добре дошъл всеки интелектуалец, всяка организация, всяко лице, което може да помогне, платформа за Македония“
„ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да бъде силен критик на властта, ние нямаме намерение да се откажем или да влизаме в техните капани на разнообразни комисии за някакво фалшиво помирение докато невинни хора гният по затворите и се водят десетки съдебни дела или разследвания срещу стотици други . Просто те намериха депутати, които не издържаха, а сега говорят за помирение. Това не става по този начин и ако се надяват на избирателно правосъдие, няма да подкрепим такава несправедливост. Затова внесохме нашия закон за амнистия за участващите (в събитията) на 27 април (2016 г.), който ще донесе свобода за всички и този закон ще представим на парламентарните политически партии. Що се отнася до партийния живот и динамика ВМРО-ДПМНЕ извършва комуникации с големи социални групи, както и поединично и ще се посветим на създаване на линия срещу това общо зло представено от правителството на СДСМ“ – продължи Мицковски.
На въпроса, защо след като 1,2 милиона македонци са против Договора от Преспа, но сега след началото на конституционните промени тези граждани не излизат да протестират Мицковски отговаря:
„Фактът, че 1.2 милиона граждани на Македония са против споразумението, е реалност и лесно се проверява. И когато питате дали ще отидем на улицата, работата е, че хората вече си се изказаха на референдума и отговорността е прехвърлена на политиците да осъществят волята на народа, но основният проблем е, че Заев и върхушката на властта я анулират тази воля и работят против интересите на хората. ВМРО-ДПМНЕ цялото лято и началото на есента е на улицата, протестира, посещава домовете и няма проблем това да се повтори. И това е опция, но правителството трябва да поеме отговорност и да започне да слуша хората. Гражданите са уморени от лъжи, фалшиви обещания и очаквания, които изобщо не се сбъдват.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: ВМРО-ДПМНЕ обмисля да продаде партийната сграда

„МКД“: ВМРО-ДПМНЕ обмисля да продаде партийната сграда

26 Октомври 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ обмисля да продаде партийната сграда или да я отдаде под наем заяви лидерът на партията Християн Мицковски пред електронното издание “МКД“
Най-богатата партия в Европа, ВМРО-ДПМНЕ ще започне да се освобождава от своето имущество. Седалището на партията - т.нар. "Бял дворец" е на стойност 40 милиона евро. Очаква се подходяща оферта и целта е да се намалят разходите на партията.
"Имаме предвид рационализиране на разходите в партията. Работата в такъв обект и неговото поддържане става твърде скъпо за нас. Ако имаме подходящо предложение, обектът на централата на партията ще бъде продаден или нает. Сега ние правим един вид проучване на пазара"- казва Мицковски.
След изключването на Сашо Миялков от партията и прекъснатите комуникации с Никола Груевски, Мицковски казва, че това по някакъв начин е символ на раздяла с начина на действие на бившото партийно ръководство. Но след като научи днес, че Груевски ще влезе в затвора на 8 ноември, двамата ще се видят, заяви Мицковски.
"Не съм имал контакт с Никола Груевски от дълго време. След днешната информация за започване на излежаването на присъдата искам да се видя с него, да говоря и да видим как може да помогнем на това политическо преследване, което се случва "- казва Мицковски.
Изследване показа, че ВМРО-ДПМНЕ е една от най-богатите партии в Европа, според имотите, които притежава. Общите активи се оценяват на около 60 млн. евро, а само седалището на партията е на стойност 40 млн. евро.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (Македония): ВМРО-ДПМНЕ притежава механизма на вътрешно самопочистване

Александър Николовски (Македония): ВМРО-ДПМНЕ притежава механизма на вътрешно самопочистване

26 Октомври 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. „ВМРО-ДПМНЕ притежава механизма на вътрешно самопочистване“, заяви заместник-председателя на партията Александър Николовски, цитиран от македонското електронно издание “Курир“.
„Тази вечер излязох не като Александър Николовски, а като вицепрезидент в името на решенията, които Централният комитет единодушно прие с подкрепата на всички членове на Централния комитет и получих разрешение от същата вечер, поздравих новата управляваща коалиция в телевизионно предаване.
Николовски обясни, че това не се харесва на определени структури от властта и в близост до нея, защото истината е излязла наяве. "Видяхме кой е и какво прави. Ние ясно и точно определихме на заседание на Централния комитет, това което се случи. Установихме не само депутатите, които гласуваха за конституционните промени, но и тези от ВМРО-ДПМНЕ, които организираха процеса. И затова направихме предложението до общинските комитети за изключване на Сашо Миялков и Никола Тодоров. Имаше и две уволнения. Така че, по отношение на изключенията, е ясно защо се е случило това. Има ясна връзка", обясни той.
„Ние 27 години имаме една и съща система на управление в Република Македония, където хората идват на власт, злоупотребяват с властта и след това правят пактове и договори със следващата власт в ущърб на собствената си политическа партия, на каузата, която представляват и държавата с цел да защитават това, което са спечелили, докато злоупотребяват с властта“, подчертава Николовски.
Николовски говори и за обвиненията от страна на СДСМ, че ВМРО-ДПМНЕ е анти- ЕС и анти- НАТО орентирана.
"Ориентацията на ВМРО-ДПМНЕ е ясна. Ангажиментът към членство в ЕС и НАТО е ясен и дори ми е неприятно да отговарям на тези въпроси, да трябва да се оправдаваме за нещо, което е факт. Това, което ние не сме съгласни е да се промени името на тази държава, но това не означава, че сме против ЕС и НАТО, означава само, че искаме гордо и достойно да влезем там", подчерта вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски в своето вечерно участие в македонската телевизия „Алфа“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонското правителство все още не е завършило работата по конституционните промени

„Сител“ (Македония): Македонското правителство все още не е завършило работата по конституционните промени

26 Октомври 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство все още не е завършило работата по конституционните промени, заяви правителственият говорител Миле Бошняковски, цитиран от македонският телевизионен канал “Сител“.
Правителството все още координира с депутатите подготовката на проектоизмененията на конституцията, за да промени конституционното име на страната. Говорителят на правителството не уточни кога проектоизмененията могат да бъдат представени в парламента, но според източници от правителството се очаква процедурата да започне през уикенда или в понеделник.
Генералният секретар на СДСМ очаква конституционни промени да получи подкрепата на повече депутати от опозицията.
Правителството се надява, че цялата процедура ще приключи до края на годината, но експертите са по-предпазливи, според телевизионния канал.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ пред „Сител“ заяви, че не възнамерява да възпрепятства процеса, като внася изменения, но все още не е взето решение. Говорителят на партията днес обяви, че окончателната позиция ще бъде изградена, в координация с депутатите.
Но освен възможността ВМРО-ДПМНЕ да внесе голям брой поправки, процедурата за промяна на Конституцията може да бъде използвана за поправки от малките албански политически партии с етнически елементи, нещо, което открито обявяват от БЕСА и Алианса на албанците.
От Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) заявиха, че сега не е моментът за отваряне на етнически въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“: Елизабета Канчевска-Милевска вероятно ще бъде координатор на новата парламентарна група в македонския парламент

„24 Вести“: Елизабета Канчевска-Милевска вероятно ще бъде координатор на новата парламентарна група в македонския парламент

26 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Елизабета Канчевска-Милевска, която заедно с още седем свои колеги от опозицията, подкрепиха конституционните промени и заедно с останалите си колеги от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха управляващите беше изключена от партията и остана независим депутат вероятно ще бъде координатор на новата парламентарна група в македонския парламент, съобщава македонският телевизионен канал “24 Вести“.
Осемте опозиционни депутати, които миналия петък гласуваха за присъединяване към конституционни промени, днес следобед са подали уведомления до кабинета на председателя на парламента Талат Джафери, че ще действат самостоятелно, като независими депутати и образуват нова депутатка група.
Джафери потвърди, че е получил индивидуални уведомления от тези депутати, че те ще се явяват в парламента в бъдеще независимо, като независими депутати.
Междувременно в парламентарния архив беше изпратен официален документ, че тези депутати ще формират нова парламентарна група. Според неофициална информация, координатор на новосъздадената депутатска група ще бъде депутатката Елизабета Канчевска-Милевска.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внася проектозакон за амнистия за 27 април

„ТВ 21“ (Македония): В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внася проектозакон за амнистия за 27 април

26 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. На пресконференция в петък говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски получи два въпроса относно това, дали партията ще се включи в приемането на конституционните промени и каква реакция очаква опозиционната партия на проектозакона за амнистия, съобщава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„По отношение на първата част от въпроса, депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ днес ще има координация с ръководството на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на съгласуване на стратегията за действие в следващия период. Веднага щом бъде съгласувана стратегията, щом бъде договорена, ще бъде представена на медиите.
Що се отнася до амнистията, трябва да подчертая, че ВМРО-ДПМНЕ ще представи Закон за амнистията за лицата от събитията на 27 април, всички лица, които обикновено са обхванати от съкратената процедура. Мисля, че в понеделник медиите ще имат закона, съставен от висши юристи, които са участвали в изграждането и изработването на този закон за амнистия за лицата от 27 април ", каза Арсовски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Скопие: В деня на гласуването за конституционните промени не бях в парламента

Посланикът на САЩ в Скопие: В деня на гласуването за конституционните промени не бях в парламента

26 Октомври 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на САЩ в Македония Джес Бейли отхвърли твърденията на руското Министерство на външните работи, че е направлявал процесите за започване на процедурата по внасяне на промени в македонската конституция, произтичащи от договора за името между Скопие и Атина, от сградата на македонския парламент, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„В този ден бях в моята канцелария и участвах в организирано от посолството мероприятие вечерта и, както повечето граждани на Македония, следих гласуването по телевизията от моя хол“, заяви Бейли пред македонска телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Истината е като шило, не били руски, а гръцки 50 милиона евро за подкупи в Македония

Партия „Единствена Македония“: Истината е като шило, не били руски, а гръцки 50 милиона евро за подкупи в Македония

26 Октомври 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проруската партия „Единствена Македония“ излезе с коментар относно последните разкрития от Гърция, че правителството в Атина е отделило милиони евро от тайния фонд на Министерството на външните работи за подкупи и плащания в Македония във връзка с усилията за налагане на споразумението за разрешаване на спора за името между двете страни.
Съгласно цитата на македонския портал „А1 Он“, изявлението на фракцията гласи следното:
„Зоран Заев отчаяно разпространяваше лъжи за руски пари в Македония, надявайки се, че пропагандирането на тези лъжи ще му помогне на референдума. Лъжите на Заев обаче не минаха. Македонският народ и по-голямата част от гражданите масово бойкотираха референдума на 30 септември.
Истината е като шило. Върти се, върти се, а накрая излиза наяве. Истината наистина е като шило и излезе на бял свят. Разбра се, че в Македония нямало руски пари, а само гръцки пари. Благодарим на гръцките министри Панос Каменос и Никос Коцияс, които на заседание на гръцкия кабинет разкриха, че в гръцкото Министерство на външните работи имало таен фонд от 50 милиона евро за купуване на политици, журналисти и медии в Македония за промяна на името, историята и традициите на македонския народ.
„И пет дни след излизането на тази скандална информация, гробното мълчание на правителството продължава. Зоран Заев да каже как и между кого са поделени тези 50 милиона евро в Македония. Някой трябва да понесе отговорност за гръцките парти за купуване на политици, медии и журналисти в Македония“, се казва в позицията на „Единствена Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ формират нова група в парламента, към тях се включва още един депутат

„Независен“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ формират нова група в парламента, към тях се включва още един депутат

26 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключените депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за започване на процедурата по внасяне на промени в Конституцията, нямат намерение да връщат мандатите си, както иска бившата им партия. Между тях вървят последните консултации, след което е обявено, че ще се състои официалното формиране на нова депутатска група, която ще действа самостоятелно в парламента. Засега тя ще е от 8 народни представители, но се оставя място за разширяване с още депутати от опозицията, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според информациите от изключените депутати на ВМРО-ДПМНЕ, към тях иска да се включи и Слободанка Авирович от Социалистическата партия, която, също така, е реши да гласува „за“ договора с Гърция, с което предаде коалицията „За по-добра Македония“.
„В този момент приоритетът ни е да се договорим между себе си, да координираме следващите ходове и да видим как ще функционираме в бъдеще. Не се присъединяваме към никого, ще бъдем самостоятелни. След това ще разговаряме и с Панче Минов, който заяви, че няма да подкрепя политиките на ВМРО-ДПМНЕ заради освобождаването на Митко Янчев от зам-председателското място. Отворени сме за сътрудничество, но не можем да предвидим какво ще се случи в последните фази на процеса в парламента“, казват събеседниците на „Независен“.
Изключените от опозицията не искат от името на новата група да бъде махано „ВМРО“ и сега мислят за комбинации с него. Те припомнят, че в миналото е имало примери, когато ВМРО-ДПМНЕ е имало по десет свои депутатски групи със същото име, с цел да има повече време за говорене на заседанията в парламента и комисиите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: САЩ се бъркат в работите на Македония съвсем открито и обвиняват за това Русия

МВнР на Русия: САЩ се бъркат в работите на Македония съвсем открито и обвиняват за това Русия

26 Октомври 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Вашингтон се бърка в работите на Скопие и за да прикрие своите действия отправя поредните безпочвени обвинения по адрес на Москва за такава намеса, заяви в четвъртък официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по повод поредните американски обвинения за руска намеса в балканската република, предава ТАСС.
„Това са поредните необосновани обвинения по адрес на Москва относно някакво очевидно вмешателство във вътрешнополитическите процеси в Република Македония“, заяви Захарова, като припомни, че те са отправени на 22 октомври от високопоставен чиновник на Държавния департамент в Скопие. „Бихме искали да напомним, че именно САЩ, а не Русия, не толкова отдавна – на 19 октомври, чрез абсолютно нечистоплътни методи, а именно, чрез шантаж, заплахи и подкупване на депутати прокараха през парламента на тази страна решение за започване на процедура по внасяне на изменения в македонската конституция в духа на Преспанското спорзумение. Трябва да отбележим, че именно американският посланик в Скопие се намираше в сградата на македонския парламент и непосредствено управляваше този процес. И тези хора ни говорят за някаква руска намеса?!“
„При това нашите партньори премълчават факта, че срещу Преспанското споразумение, както е известно, е не Русия, а мнозинството от гражданите на Македония и това беше демонстрирано нагледно в хода на референдума от 30 септември“, отбеляза дипломатът.
Захарова подчерта, че „позицията на Русия по въпроса за държавното наименования на македонската държава е неизменна, прозрачна и абсолютно разбираема“. „Двете страни трябва да намерят сами дългосрочно решение без натиск отвън и със сигурност не под диктовката на американския посланик, без да се налагат изкуствени срокове и условия, изключително в рамките на правовото поле и Резолюция 795 на Съвета за сигурност на ООН“, резюмира представителят на руското МВнР .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Решението на ВМРО-ДПМНЕ да не участва в комисията за помирение е „негативно и антигражданско“

Талат Джафери: Решението на ВМРО-ДПМНЕ да не участва в комисията за помирение е „негативно и антигражданско“

25 Октомври 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението на ВМРО-ДПМНЕ да не участва в комисията за помирение е „негативно и антигражданско“, заяви председателят на македонския парламент Талат Джафери, цитиран от македонското електронно издание “Прес 24“
Председателят на парламента Талат Джафери заяви, че инициаторите на идеята за създаване на комисия за помирение все още не са поискали създаването на такъв орган. Позицията на ВМРО -ДПМНЕ, че няма да бъде част от комисията, Джафери коментира като отрицателна и антигражданска позиция и не изключва възможността да се създаде нова депутатка група от депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха изключени от партията, след като гласуваха за конституционните промени.
"Комисията няма база и все още не е създадена. Мисля, че всички предразсъдъци за това каква дискусия ще се води в комисията, което официално все още не е създадена, са прибързани и е некоректно е да се предполага дали тази комисия ще се създаде с предложение за закон или с нещо друго. Сега в тази ситуация идеята на вносителя не е да се излезе с предложение за закон, защото помирението и амнистията са напълно противоположни и различни правни понятия. Хората могат да си прощават, но те могат да бъдат амнестирани от институциите. Ако изгонените решат да създадат собствена парламентарна група, те имат това право. Тяхна отговорност е да решат как ще бъдат организирани кой ще бъде техният координатор в бъдещия период. От официална гледна точка те имат правото и възможността да направят това", каза Джафери.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бечев: Русия няма да се откаже от Македония

Димитър Бечев: Русия няма да се откаже от Македония

25 Октомври 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Русия няма да се откаже от Македония, заяви директорът на Института за европейска политика в София, цитиран от македонският вестник “Нова Македония“.
Русия ще се стреми да продължи да се намесва във вътрешните работи на Македония, но няма да попречи на членството й в НАТО, ако се приложи споразумението с Гърция за промяна на името, заяви Димитър Бечев, сътрудник в Атлантическия съвет и изследовател в Центъра за славянски, евразийски и източноевропейски изследвания в Университета на Северна Каролина - Чапъл Хил.
Бечев, който е и директор на Института за европейска политика, мозъчен тръст със седалище в София, в интервю за радио „Свободна Европа“ заяви, че "Русия ще продължи опортюнистката политика на Балканите, използвайки всяка подходяща ситуация за пропагандни цели или да повлияе на ситуацията на място, но Балканите не са основен приоритет на Русия, защото сега има още по-важни въпроси за решаване ".
Според него Русия ще се възползва от възможността да се заеме с вътрешните работи на Македония, но не е ясно какъв вид влияние ще има, защото за сега присъединяването към НАТО изглежда безопасно. "Единствената пречка може да бъде това, което ще се случи в Гърция, но аз не мисля, че Русия има толкова много потенциал да затрудни този процес и следователно ще използва много повече пропаганда," оцени Бечев.
"В това положение има определена пропагандна стойност, защото ако процесът протича трудно и има опозиция в Македония и Гърция, Русия винаги може да използва някои пропагандни аргументи, в смисъл, че не е законен процес, че Западът настоява, оказва незаконен натиск и т.н. ", каза Бечев, добавяйки, че" макар и да очаква пропаганда в тази посока, не смята, че ще повлияе особено на процесите ".
Бечев каза, че е интересно какво ще се случи сега в Македония. Във ВМРО-ДПМНЕ текат политически процеси, те са разделени помежду си, тъй като депутатите, които гласуваха за конституционните промени са изгонени от партията и е интересно какво се случва, посочи той. Но, както каза той, този импулс показа, че Западът има много повече влияние в Македония, отколкото Русия. Русия няма толкова власт и не може да бъде на същото ниво като Америка и Европейския съюз.
Руската политика на Балканите е опортюнистична“ , заяви Бечев, като добави, че "Русия ще използва всяка възможност, която се появи и вероятно ще има определен ефект. Това би могло да бъде някоя инициатива със Сърбия, тъй като Сърбия остава ключов съюзник на Русия. Така че те ще кажат - Добре, загубихме Македония, но все още Сърбия е много по-важна за нас и ще продължим със сътрудничеството по въпросите на сигурността. "


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да бъде част от комисията за помирение

Талат Джафери: Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да бъде част от комисията за помирение

25 Октомври 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на парламента в Скопие Талат Джафери заяви, че инициаторите на идеята за създаване на комисия за помирение все още не са поискали създаването на такъв орган. Въпреки това вече е ясно, че позицията на опозиционната ВМРО –ДПМНЕ е, че няма да бъде част от органа, което Джафери определи като „негативен и антиграждански акт“, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Джафери не изключи възможността да се създаде нова парламентарна група от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха изключени от партията, след като гласуваха „за“ конституционните промени.
„Комисията няма основа и все още не е създадена. Мисля, че всеки предразсъдък за това какво изслушване ще води органа, който официално все още не е създаден, е прибързан и не е коректно е да се предполага дали тази комисия ще излезе с предложение за закон или с нещо друго. Сега, в тази ситуация идеята на инициаторите на помирението не е да се излезе с предложение за закон, защото помирението и амнистията са напълно противоположни и различни изрази. Хората могат да си прощават, но те могат да бъдат амнистирани от институциите. Ако решат да създадат собствена парламентарна група, те имат това право. Тяхната отговорност е да решат как ще бъдат организирани кой ще бъде техният координатор в бъдещия период. От формална гледна точка те имат право и възможност да го направят", обясни Джафери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): СДСМ води преговори с ВМРО-ДПМНЕ за включването на опозицията в подготовката на конституционните промени

„Телма“ (Македония): СДСМ води преговори с ВМРО-ДПМНЕ за включването на опозицията в подготовката на конституционните промени

25 Октомври 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от СДСМ полагат усилия да включат ВМРО ДПМНЕ в процеса на изготвяне на предложенията за промени в Конституцията, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Преговорите вървят трудно, засега няма добра воля от страна на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, но за нас е много важно всички депутати да участват във вземането на решения и създаването на предложения за конституционните промени“, заяви за телевизията координаторът на парламентарната група на СДСМ Томислав Тунтев . „Ще изчакаме още няколко дни, а ако няма споразумение през уикенда, тогава вероятно правителството ще внесе в парламента проект за промени, който ще бъде изготвен заедно с други партии“, допълни Тунтев, като същевременно подчерта, че ще бъдат взети предвид и исканията за албанците за внасяне на промени в Основния закон.
Председателят на Събранието Талат Джафери очаква от правителството час по-скоро да представи проекта за конституционните промени и да започнат консултации с депутатите за тяхната финална версия.
С внасянето на предложенията в парламента започва втората фаза на процеса за конституционните промени, за утвърждаването на които е необходимо абсолютно мнозинство, т.е. 61 гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Македония за договора за името: Гърция ще ни пише историята

Президентът на Македония за договора за името: Гърция ще ни пише историята

25 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Охрид. В рамките речта си, изнесена на научна конференция в Охрид, държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов се фокусира върху договора за името, коментира излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според Иванов той ще доведе до написването на политически коректна история, в която ще бъдат въведени представи, скроени по волята на Гърция, и които в бъдеще ще бъдат преподавани на децата в училищата и на студентите в университетите.
„С Договора от Преспа, Вашата академична и образователна дейност ще бъде контролирано от политици, дипломати и бюрократи, които ще цензурират ревностно учебниците, които пишете или от които преподавате“, предупреди Иванов.
Пред участниците в конференцията Иванов подчерта, че авторите на текста на споразумението от Преспа демонстрират липса на познания за балканската история.
„Но те правят крачка по-натам, като отричат много универсални ценности. Те отричат преди всичко правото на самоопределение, което означава, че само нацията има право да реши съдбата си, че никой не е упълномощен да се намесва в живота й“, допълни македонският президент.
Телевизията припомня, че договорът за името предвижда създаването на съвместна комисия от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси. Тя трябва да съгласува тълкуването на исторически събития, но работата й ще бъде под наблюдението на външните министерства на двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Талат Джафери очаква обявяването на нова парламентарна група на изключените от ВМРО-ДПМНЕ депутати

A1 On (Македония): Талат Джафери очаква обявяването на нова парламентарна група на изключените от ВМРО-ДПМНЕ депутати

25 Октомври 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. По отношение на възможността за нова парламентарна група, съставена от осемте депутати от опозицията, които подкрепиха конституционните промени, председателят на парламента в Скопие Талат Джафери заяви, че правилата го позволяват, но все още не е получил уведомление от изключените от ВМРО-ДПМНЕ народни представители, предава македонската електронна медия A1 On.
„Те имат това право съгласно Правилника за дейността на Събранието, като се има предвид, че са се отцепили от коалицията и решението на партията да ги изключи. Според правилата те могат да се самоорганизираат, имайки предвид, че са повече от пет. Но от формален аспект трябва индивидуално и официално да се произнесат за техния статут - че не са част от коалицията, и след това с нов акт да ме уведомят, за да могат да сформират депутатка група“, поясни Джафери.
Седмината депутати, изключени от ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че до края на седмицата ще кажат дали ще действат като независими или ще сформират нова парламентарна група. Засега те отхвърлят възможността да се присъединят към друга парламентарна група.
Не е известно дали към Емилия Александрова, Нола Исмаиловска-Старова, Елизабета Канческа-Милевска, Кръстьо Мукоски, Сашо Василевски, Любен Арнаудов и Зечир Рамчилович, които бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ, ще се присъедини и депутатът Владанка Авирович от СПМ, която подкрепи конституционните промени, за разлика от нейните колеги, които гласуваха „против“ конституционните промени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): След Сашо Миялковски: Никола Тодоров е изключен от ВМРО-ДПМНЕ

A1 On (Македония): След Сашо Миялковски: Никола Тодоров е изключен от ВМРО-ДПМНЕ

25 Октомври 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ взе единодушно решение за изключване от партията на Никола Димитров, предава скопската електронна медия A1 On.
По-рано общинският комитет в Център изгонi от партията от бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. В отговор заяви, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да води политика на приобщаване, а не на изключване на членове, като допълни, че партията не е собственост на сегашното си ръководство.
Бившият министър на здравеопазването Никола Тодоров поиска да бъде призован и изслушан от Дисциплинарната комисия в Карпош, но това не се случи.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ твърди, че двамата са сътрудничили на СДСМ, за да осигурят квалифицирано мнозинство в парламента, необходимо за конституционните промени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В Македония започват консултациите за конституционните промени

„Телма“ (Македония): В Македония започват консултациите за конституционните промени

25 Октомври 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония започват консултациите относно изготвянето на предложения за конституционни промени. Министър-председателят Зоран Заев изрази готовност още в четвъртък да седне на масата за преговори с депутатите, за да бъде съгласуван процес за за хармонизиране на съдържанието. Очакванията са целият процес да завърши до края на месеца, пояснява скопският телевизионен канал „Телма“.
При подготовката на измененията е възможно да се включат исканията на групата на опозиционните депутати, които дадоха подкрепата си в гласуването за стартирането на процеса. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и движението БЕСА на Африм Гаши заявиха, че няма да представят допълнителни предложения за изменения на Основния закон. За разлика от тях обаче „Алианс на албанците“ на Зиядин Села и БЕСА на Билал Касами ще настояват за промяна на преамбюла на Конституцията, която да признава албанския език като втори официален в парламента.
След представяне на предложенията ще бъде стартирана втората фаза на процеса. Процедурният правилник предвижда срок от минимум 30 дни представянето на предложенията до пленарната сесия за приемането им. За гласуването на измененията във втората фаза се изисква абсолютно мнозинство, т.е. 61 гласа, след което ще започне крайната фаза, в която ще бъде взето окончателно решение за изменение на Конституцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Сега не е време за преждевременни избори

Зоран Заев: Сега не е време за преждевременни избори

24 Октомври 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изрази увереност, че воденото от него правителство ще завърши четиригодишния си мандат. Съгласно думите му, в страната не трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори, защото за тях са важни опозицията, албанските политически партии и преди всичко – парламента, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
„Знаете моята позиция, освен ако е крайно необходимо и всички важни фактори го предизвикат, тогава биха отишли на избори. Аз вярвам в пълния мандат, преди всичко заради икономиката, заради бизнеса, заради всички институции, заради гражданите - да могат най-накрая да планират, а това означава и успех и развитие и цялостен растеж“, коментира Заев в отговор на журналистически въпроси при посещението си в Стоби.
Той добави, че изборите ще бъдат необходимост, ако ситуацията в парламента бе различна.
„Сега виждаме, че тя е възможна и ние ще продължим по този път. Знам, че в началото на април или в края на март ще има президентските избори. Вероятно до края на годината ще утвърдим, че само те ще бъдат проверени, но пак ще повторя, аз съм само един от тези, които са важни за такива решения, тук е важна опозицията, албанските политически партии, тук преди всичко е важен парламентът“, подчерта македонският премиер.
На въпрос дали депутатите от опозицията, които в петък подкрепиха предложението за присъединяване към конституционни промени ще станат членове на СДСМ , той отговори, че те са членове на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Талат Джафери се върна от Чешката република, но и това не помогна за формирането на органа за помирение в Събранието

„Канал 5“ (Македония): Талат Джафери се върна от Чешката република, но и това не помогна за формирането на органа за помирение в Събранието

24 Октомври 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери се завърна от официално посещение в Чешката република, но и това не помогна за стартиране на процеса за създаване на органа за помирение в Събранието, коментира скопската телевизия „Канал 5“.
Основното предизвикателство пред властта е да успее да убеди парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ да делегира членове в органа, но ако се съди по последното изявление на председателя й Християн Мицковски, опозицията няма намерение да се включи в процеса, който определи като опит за отделяне на селективна истина. Искането е за приемането на закон за амнистия на всички обвинени за щурма на македонския парламент от 27 април 2017 г. Засега обаче остава неясно дали управляващите са готови на подобна стъпка. Министър-председателят Зоран Заев индиректно притвори вратата за амнистия с думите, че правосъдието трябва да бъде оставено да си свърши работата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Започват консултациите за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Започват консултациите за конституционните промени

24 Октомври 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония започват консултациите относно изготвянето на предложения за конституционни промени. Министър-председателят Зоран Заев изрази готовност още в четвъртък да седне на масата за преговори с депутатите, за да бъде съгласуван процес за за хармонизиране на съдържанието. Очакванията са целият процес да завърши до края на месеца, пояснява скопският телевизионен канал „Телма“.
При подготовката на измененията е възможно да се включат исканията на групата на опозиционните депутати, които дадоха подкрепата си в гласуването за стартирането на процеса. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и движението БЕСА на Африм Гаши заявиха, че няма да представят допълнителни предложения за изменения на Основния закон. За разлика от тях обаче „Алианс на албанците“ на Зиядин Села и БЕСА на Билал Касами ще настояват за промяна на преамбюла на Конституцията, която да признава албанския език като втори официален в парламента.
След представяне на предложенията ще бъде стартирана втората фаза на процеса. Процедурният правилник предвижда срок от минимум 30 дни представянето на предложенията до пленарната сесия за приемането им. За гласуването на измененията във втората фаза се изисква абсолютно мнозинство, т.е. 61 гласа, след което ще започне крайната фаза, в която ще бъде взето окончателно решение за изменение на Конституцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами ще представят предложения за промени в Конституцията на Македония

„1tv“ (Македония): „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами ще представят предложения за промени в Конституцията на Македония

24 Октомври 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. В процеса на предлагане на промени в Конституцията на Македония ще се включат „Алианс на албанците“ и „Беса“ на Билал Касами, предава скопската „1tv“, като привежда думите на депутата Фадил Зендели, според е настъпил моментът за напредък за правата на албанците.
„Като политическа партия казахме, че ще бъдем част от процеса на приемане на конституционните промени и ще се намесим с предложения за популяризиране на правата на албанците. Не можем да го приемем, че след 27 години ще оставим тези права за по-добри времена. Смятаме, че тези въпроси откриват проблеми, защото засягат албанците. Те трябва да бъдат разгледани", обясни Зендели.
От друга страна, лидерът на „Алианс за албанците“ Зиядин Села заяви, че ще информира обществеността, когато има нещо конкретно. В реч пред Събранието той подчерта, че исканията на председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски за амнистия са в грешната посока.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

24 Октомври 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски подчерта, че не знае какви за причините за изключването на членове от редиците на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. След отлагането на изслушването по делото „Титаник" Груевски заяви пред сградата на съда, че се е въздържал от коментар, за да не допусне грешка, съобщава македонският „Фокус“.
„Не знам всички аргументи и доказателства, които са на разположение на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и базата, на която то основава своите решения. Аз ще се въздържа от коментар, защото мога да направя грешка в една или друга посока. Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ бързо да събори това зло, което е в Македония. Доказано е в миналото – когато ВМРО-ДПМНЕ е силно, тогава е силна и Македония. Убеден съм, че гражданите го искат", категоричен бе бившият лидер на партията.
Междувременно адвокатите на Груевски потвърдиха, че са получили изпълнителното решение от съда и сега чакат документа, в който се посочва датата, часът и затвора, в който трябва да се яви бившият македонски премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

24 Октомври 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. Държавният департамент на САЩ определи като необосновани и като опит за дезинформация и пропаганда обвиненията на Русия, че Вашингтон се е намесил в неотдавнашното гласуване в парламента на Република Македония за стартиране на процедурата за конституционни промени, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион“, заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.
Държавният департамент препоръча на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите народни представители вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.
И македонското външно министерство категорично отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденияте и квалификациите, посочени в коментара на руското МВнР във връзка с приемане на предложението за внасяне на промени в Конституцията на югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковки към седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували за конституционните промени: Само малко трябваше да издържите

Християн Мицковки към седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, гласували за конституционните промени: Само малко трябваше да издържите

24 Октомври 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Само малко трябваше да издържите, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в обръщение към седемте депутати от партията, подкрепили конституционните промени, съобщава македонският телевизионен канал „Телма“.
Наведохте се и ни предадохте! Засрамете се, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за конституционни промени, в обръщение по повод честването на партията на Деня на революционната борба. Мицковски обвини седемте, че са се поставили в услуга на правителството по лични причини.
"Малко трябваше! Малко трябваше да издържите! Да си изпълните задължението и да не превивате гръбнак, Заев беше готов! Вие продължихте политическата кариера на Заев за сметка на Македония. Влязохте в неговия план ,в който срамно се търгува с хиляди македонски души. И ако ни бяхте подкрепили, щяхме да отидем на изборите! И ние ще победим злото! Ще победим Зоран Заев и групата около него! Така и не разбрахте, че беше готов става дума за Зоран Заев – бел.ред.) ", каза Християн Мицковски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Наблюдатели наричат изключването на ръководни представители на ВМРО-ДПМНЕ „смело решение“

„Алфа ТВ“ (Македония): Наблюдатели наричат изключването на ръководни представители на ВМРО-ДПМНЕ „смело решение“

24 Октомври 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключванeто на някои от членовете на ВМРО-ДПМНЕ е категорично приветствано от част от партийните членове, както и от наблюдатели, които го наричат „смело решение“, съобщава на интернет страницата си македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
Те казват, че това е смело решение на партийния лидер Християн Мицковски, за да може ВМРО-ДПМНЕ да върви в правилната посока. Партията, казват те, трябва да се дистанцира от погрешните действия на някои членове и от хора, които не заслужават да бъдат част от нея.
Заместник-председателят на партията Александър Николоски каза, че осемте депутати, гласували за конституционни промени, трябва да върнат мандата си. Те са изключени, защото действат в разрез с интересите на ВМРО-ДПМНЕ и Македония, както и и за организиране на група за натиск върху депутатите да гласуват за конституционни промени.
Всеки депутат трябва да бъде освободен от ограниченията особено за така важни стъпки за бъдещето на страната, казват от партията, и добави, че ВМРО-ДПМНЕ завършва с дълговете от миналото и нищо няма да бъде същото.
След снощната сесия на Централния комитет, която вторият човек в партията Александър Николовски нарече историческа ВМРО-ДПМНЕ навлиза в нов етап - възстановяване на идеалите и корените, както и пречистване и реформиране. Партията обяви засилване на сътрудничеството с международния фактор и особено със Съединените щати като стратегически партньор на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка

СДСМ: Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка

23 Октомври 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски е антимакедонска и антизападна пионка, се казва в писмено съобщение на СДСМ, цитирано от македонския електронен портал A1 On.
"Християн Мицковски тази вечер потвърди това, което гражданите вече много добре знаят: че той не е нищо друго освен антимакедонска и антизападна пионка в ръцете на Никола Груевски. Антизападната пионка Християн Мицковски не пропуска възможност да докаже на всички граждани, че е против ЕС и НАТО и че на всяка цена работи срещу интересите на гражданите, срещу интересите на държавата.
Добре е за Македония, че антимакедонския символ на престъпността и режима Никола Груевски заедно с антизападната му пионка Християн Мицковски са победени от гражданите, от мнозинството депутати в парламента и дори от собствената си партия.
Потъналите в изолация и в собствения си мрак, който насърчават, Мицковски и Груевски показват голяма нервност от сблъсъка с поражението, което им се случва.
Посещенията на високопоставени представители от демократичния свят в страната, които заобиколиха Мицковски, сред които и представител на САЩ, са още едно потвърждение, че ръководството на ВМРО-ДПМНЕ остава в дълбока изолация.
Колкото и да е неприемливо за антизападното ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски, Македония се обедини около стратегическите интереси и бъдеще в ЕС и НАТО.
Македония и нейните граждани направиха решителна стъпка към бъдещето и интеграция в ЕС и НАТО, а ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски остават в изолация ", се казва в реакцията на СДСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО

„Курир“ (Македония): Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО

23 Октомври 2018 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски се обърна към партията и към хората в Македония по случай празника на ВМРО по време на тържествата по случай 125 години от създаване на ВМРО в Македонския народен театър в Скопие, цитирана от македонското електронно издание “Курир“, където е поместен пълният текст на обръщението.
"ВМРО-ДПМНЕ е единственият политически вариант, който има силата, знанието, мотивацията и човешкия потенциал да сложи край на несправедливостта и провала на нашата родина", зави той.
След като говори за историческите събития, свързани с формирането на ВМРО, той разгледа настоящите събития в Македония, включително гласуването на започването на конституционни промени, което стана с помощта на осем опозиционни депутати, като заяви:
„Очевидно е, че част, повтарям част от тези структури, които са обхванати от политическо преследване на властта не успяха политически с аргументи да се противопоставят на това зло, което управлява страната, а решиха да свършат мръсната работа на тази власт и да се поставят на разположение. Това е техният избор, а моят е да продължим напред с реорганизирането на ВМРО-ДПМНЕ.
Въпреки това ще отбележа, че има и огромно мнозинство депутати, интелектуалци, граждани в тази държава, които не се поддават на шантажа и заплахите от властта и което с цената на собствената си свобода продължават да служи на народа, и тези хора имат моята искрена подкрепа и уважение“, заяви Мицковски .
Накрая председателят се обърна към всички етнически групи в страната:
„Възползвам се от възможността да се обърна към всички македонци, албанци, турци, роми, сърби, влашки, бошнаци и да ми простят, ако съм забравил някого, Македония се нуждае от вашата енергия, силата, вашият талант и способности, вашите мечти и надежди . Аз твърдо вярвам, че напразно те (управляващите – бел. ред.) ни водят към унищожение, защото заедно ще направим Македония страната, за която сънувахме и която искахме. Не можем да си позволим некомпетентността и срама на Зоран Заев.“

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство

„Сител“ (Македония): Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство

23 Октомври 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изключените от ВМРО-ДПМНЕ отговарят на партийното ръководство, съобщава на интернет страницата си скопският телевизионен канал „Сител“.
Сашо Миялков е приел със съжаление решението на Централна комитет на партията. В реакцията за „Пресс24“ той казва, че остава верен на идеалите и постулатите на организацията.
„Всяко ръководство е носило отговорността да осигури модерна и просперираща Република Македония, която ще бъде член на ЕС и НАТО. Новото ръководство носи отговорност дали партията ще бъде уважаван партньор в рамките на европейските народни партии или ще изпадне в изолация“. казва Миялков след решението да го изключи.
„Аз съм убеден, че снощното решение не е правилно, но това няма да ме разколебае в моето решение за по-нататъшна подкрепа на модерно, дясно ориентирана ВМРО-ДПМНЕ, която заедно с всички сестрински партии ще защитава интересите на Република Македония в Европейския съюз“, заяви в реакцията си Миялков.
Никола Тодоров написа в социалната мрежа „Фейсбук“. Той казва, че е тъжен и разочарован, но не от предложението за изключването му от партията, на която е посветил живота и младостта защо не могат да го изключат от неговата партия.
„В такава антиреформаторска, антизападна, недемократична и антимакедонска фракция на ВМРО аз не се припознавам. Затова искам да им благодаря, че ме спасиха от този срам, да бъда част от тяхната сектантска фракция. Моята ВМРО-ДПМНЕ не е изолирана партия, моята ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентриска политическа партия. И аз съм все още със сърце и душа във ВМРО-ДПМНЕ, пише Тодоров.
Изключеният заместник-председател Митко Янчев поиска публично извинение от Мицковски и Николовски в противен случай заплаши с дела за клевета и обида, съобщава телевизионният канал.
„Различните гледни точки и различното мислене в една нормална модерна партия трябва да бъдат приети, обсъдени и след това честно да се намери правилния път, но това не е случаят с ВМРО-ДПМНЕ. Различните гледни точки в една партия и уважаването на същите могат само да доведат до прогрес и плодородна почва за развитието на дискусии и създаване на основи за партия, която да премине към по-светло бъдеще, пише в социалната мрежа „Фейсбук“ че продължава гордо да изпълнява задълженията си като кмет на Община Кавадарци от редиците на ВМРО-ДПМНЕ и да действа в интерес на гражданите.
В социалните мрежи собствена позиция изрази и изключеният член на Изпълнителния комитет Костадин Богданов.
„Моята политическа дейност в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ беше с единствената цел - да изградим модерна, демократична и европейска партия, която силно, с конкретни стъпки ще подкрепи евроатлантическият дневен ред на нашата държава. За съжаление, ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е далеч, много далеч от този идеал. Искрено вярвам, че един ден във ВМРО-ДПМНЕ ще дойде ръководство, което ще разбере посланието на предците и същността на тяхната революционна борба, която честваме днес, пише Богданов във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Тодоров (изключен от ВМРО-ДПМНЕ, Македония): Никой не може да ме изключи от моята партия

Никола Тодоров (изключен от ВМРО-ДПМНЕ, Македония): Никой не може да ме изключи от моята партия

23 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Публикуваме изявлението на изключения от ВМРО-ДПМНЕ бивш министър на образованието и здравеопазването Никола Тодоров без редакторска намеса, представено от македонския телевизионен канал “Телма“.
Уважаеми членове и симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ, скъпи приятели, уважаеми граждани, Деня на македонската революционна борба, за мен ден на ВМРО, тази 2018 г. посрещнах с голяма тъга и разочарование. Но не от факта, че е дадено предложение за моето изключване от партията, на която посветих живота и младостта си, на която с моята упорита работа, самoжертва и ангажимент заедно с другарите от общинските, местните комитети постигнахме много победи и причини за празненството.

Не, това не е причината за разочарованието ми, защото знам, че не ме отблъснаха и не ме изключват от моята партия. Изключиха ме от фракция на ВМРО, трансформирана в антизападна, анти - ЕС и Анти-НАТО фракция, управлявана от хора, които се ръководени и са роби на собствената суета и които практикуват остарели методи на политическо действие, наложено от старите удбашки структури, които все още се покланят на чужда антимакедонска и антизападна пропаганда и интереси. В такава антиреформистка, антизападна, недемократична и анти-македонска фракция на ВМРО аз не се разпознавам.

Затова искам да им благодаря, че ме спасиха от този срам, да бъда част от тяхната сектантска фракция. ВМРО оцеля и преживя много, ще оцелее и след тях. За разлика от тяхната фракция, моята партия ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентристка партия, в която искрено членуват македонски родолюбци, интелектуалци, работници, домакини ,хора от народа - македонският народ предадените македонци, на чийто убеждения беше изневерено хиляди пъти . В моята ВМРО-ДПМНЕ председателя на партията е с ограничен мандат, не повече от 8 години (два мандата), Съюза на жените е уважавана организация, която осигурява пълно равенство между мъжете и жените в управлението на партията с най-малко 40% участие на всички нива на управление, от конгреса на партията до всички партийни организации.

В моята ВМРО-ДПМНЕ процедурата за избор на нов председател на партията започва най-малко 9 месеца, а най-много 1 година преди изтичането на мандата на сегашния, с далеч по-голям брой делегати и много по-голямо представителство на младите и жените и Съюз на ветераните от конгреса и с по-голямо участие на общинските комисии, т.е. чрез делегиране на 1 делегат на всеки 250 членове. Самите общински комисии избират делегати, защото е нелогично и недемократично назначени от председателя на партията и след това го избират.

В моята ВМРО-ДПМНЕ УМС има поне 3 представители в ИК и е евроатлантически ориентирана (както беше, а знам, че и сега е). Съюзът на ветераните е мъдростта и пазителят на истинската доктрина и е представен от трима представители в ИК. Бившият председател не може веднага да бъде обявен за почетен, това може да се направи най-малко 8 години след неговото освобождаване. В моята ВМРО, е забранена шуробаджанащина и е забранено ръководството на ОК и ИК да наемат роднини в държавната администрация, или да ги поставят на високи партийни или държавни функции.

Моята ВМРО-ДПМНЕ не е изолирана партия. Както казах, моята ВМРО-ДПМНЕ е европейска, модерна, дясноцентристка политическа партия. И все още съм със сърцето и душата във ВМРО-ДПМНЕ и никой, никой не може да ме изключи от моята партия. Семейството, държавата и партията са най-важни. Нека да отпразнуваме деня на македонската революционна борба, Да живеем ВМРО-ДПМНЕ, Да живее Македония!


Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Телма" (Македония): Общинският комитет Център на ВМРО-ДПМНЕ изключи Сашо Миялков от партията

"Телма" (Македония): Общинският комитет Център на ВМРО-ДПМНЕ изключи Сашо Миялков от партията

23 Октомври 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Дисциплинарната комисия на Общинския комитет на ВМРО-ДПМНЕ в Център разпореди изключването на Сашо Миялков от партията, предава скопската телевизия "Телма", като припомня, че решението бе взето в понеделник вечер на заседание на Централния комитет на опозиционната партия.
Медията привежда официалното съобщение:

"По предложение на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ, в съответствие с Устава, член. 27, алинея 1, буква 17 и член 16, алинея 1, буква 4 и въз основа на член 5, параграф 1 от Правилника за дисциплинарна отговорност на членовете на ВМРО-ДПМНЕ на заседание, проведено на 23.10.2018 г. доведе следната:

РЕШЕНИЕ

Установява се, че има дисциплинарна отговорност-дисциплинарна мярка: изключване от партията ВМРО-ДПМНЕ на лицето Сашо Миялков....(след като е) установено, че лицето по грб начин действа срещу програмните ангажименти, цели и задачи на партията".


Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечер" (Македония): Никола Груевски ще председателства комисията за помирение?

"Вечер" (Македония): Никола Груевски ще председателства комисията за помирение?

23 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. До края на седмицата се очаква да бъде учредена комисията за помирение, обявена от премиера Зоран Заев в миналия петък, съобщава близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ електронно издание на македонския вестник "Вечер", като подчертава, че името на бившия лидер на партията се спряга като един от възможните варианти за председател на органа.
След края на двудневното си посещение в Чешката република, председателят на Събранието в Скопие Талат Джафери ще проведе консултации, за да бъдат определени очертанията на Националната комисия по помирението, нейния състав и точните й задачи.
Идеята за органа бе дадена от премиера Зоран Заев в рамките на дебата за конституционните промени. По-късно този парламентарен орган стана част от четирите условия на осемте членове на коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха, за да бъде стартирана процедурата за внасяне на промени в Основния закон на югозападната ни съседка.
Правителството продължава да настоява за включването на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в органа, но засега няма подробности за състава й.
След учредяването й, комисията ще реши дали помирението ще бъде само за събитията от 27 април 2017 г. или ще включва и последвали събития, от които са произтекли негативи за отношенията власт-опозиция.
В публичното пространство вече се спекулира за това кой ще бъде председател на комисията, а тези дни като опция бе споменавано името на бившия премиер Никола Груевски, който е депутат в сегашния парламент. Официална информация обаче засега няма.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): „Нова Демокрация“ отново поиска от Ципрас да покаже писмото на Коцияс

„А1 Он“ (Македония): „Нова Демокрация“ отново поиска от Ципрас да покаже писмото на Коцияс

23 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Атина. „Нова Демокрация“ и във вторник не пропусна да поиска от гръцкото правителство да публикува писмото с оставката на Никос Коцияси и заяви, че ако премиера Алексис Ципрас е уплашен, бившият външен министър е длъжен да го направи вместо него“, предава македонският портал „А1 Он“.
„Изминаха шест дни от отстраняването на Коцияс, но гражданите продължават да виждат едно правителство в разпад, с министри, които се обвиняват помежду си и се нападат. Писмото с оставката на един министър не е лично и тайно писъмце. То трябва да бъде показано на хората. Ако Ципрас се плаши, то господин Ципрас е длъжен да направи това вместо него“, гласи изявлението на най-голямата опозиционна партия в Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс за Македония: Какъв съсед искаме? Поделен между България и Албания?

Никос Коцияс за Македония: Какъв съсед искаме? Поделен между България и Албания?

23 Октомври 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Какъв съсед искаме, такъв под влияние на Турция? Разделен между Албания и България?“ – си зададе въпроса бившият външен министър на Гърция Никос Коцияс по време на изказване в град Ираклион на остров Крит, докато коментираше въпроса за името, преговорите и решението между двете страни, предава македонската държавна агенция МИА.
Както съобщи кореспондентът на агенцията от Атина, бившият първи дипломат на Гърция е говорил на мероприятие, организирано от неговото политическо движение Прато и обхващаше всички аспекти от външната политика на Атина.
„Искаме най-близкият ни съсед да е под влиянието, под контрола на трети сили, като например, Турция? Искаме, както наистина желаят някои, разпадане на една държава на Балканите, да я дестабилизираме и тази страна да бъде разделена между България и Албания? Или искаме да има стабилност на Балканите, стабилност на границата, увеличаване на нашето влияние в региона и да можем да правим съюзи“ – попита Коцияс.
В коментар за отношението и позициите на Русия, бившият ръководител на гръцката дипломация заяви, че решението на проблема между Македония и Гърция и промяната на името не се прави за това, „Северна Македония да влезе в НАТО“, а защото това е решение на един проблем, който за Гърция е от национален интерес.
„Русия смята и не иска да има държава, наречена БЮРМ и тя да се интегрира в НАТО. Решението за името не се дава, за да се интегрира БЮРМ в НАТО. Премиерът много внимателно каза това, за което сега говорим, в събота по време на изявлението му при поемането на функцията, че за нас е от национален интерес БЮРМ да промени името си, да се стабилизира и да бъде изтръгната от прегръдката на Турция. Ако самите те искат да влязат в НАТО, това е тяхно право. Русия се намеси между нашите национални интереси и на тази страна, която иска в НАТО“, обясни бившият външен министър на Гърция.
В този контекст, Коцияс подчерта, че в преговорите не бива да се допуска намеса от много страни, защото така не може да се намери решение.
„Казах на Нимиц, на представителят на ООН, да дойде, когато имаме проблем, или когато имаме решението на проблема, когато ще трябва да помогне ООН“, разказа той и отбелязва, че не е позволил на никой да се бърка и участва в преговорите за името, освен него, македонският му колега Никола Димитров, премиерите на двете страни и експерти.
Като пример за това колко е важна позицията около договора от Преспа, в смисъл дали той е добър, или не, Коцияс спомена Теодорос Карипидис, префектът на гръцката област Западна Македония. Преди четири години движението на Коцияс, за разлика от СИРИЗА, е подкрепило кандидатурата на Карипидис за префект.
„Сега ние не го поддържаме, а СИРИЗА го подкрепя: Въпрос: Защо ние не го подкрепяме? Защото гласува против Договор от Преспа на съвета на префектите. Или вярваме в него, или не вярваме. Той не е за префект. Може би е за кмет, общински съветник или приятел в таверна, но аз не мога да подкрепям префект, който е точно под БЮРМ и казва, че договора е предателски“, обясни политикът.
След двучасова почивка, Коцияс коментира оставката си, работата на правителството и Панос Каменос.
Бившият ръководител на гръцката дипломация вярва, че със своята позиция е защитил достойнството си, достойнството на страната и това на правителството.
„Мнозина говорят, при това от левицата, че Коцияс е поставил „аз“ пред „ние“. Аз питам: не знаех, че Каменос е „ние“ в левицата. Бях объркан, подчерта той.
Бившият министър на външните работи на Гърция в заключение каза, че е дошло време да се правят нови съюзи и че никой не може да заглуши него, или неговото движение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Депутат от ГРОМ излезе от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ

„Телма“ (Македония): Депутат от ГРОМ излезе от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ

23 Октомври 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от партия ГРОМ (Гражданска опция за Македония) Панчо Минов, който е в коалиция с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, заяви в ефира на ТВ „24 Вести“, че прекрати членството си в парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, ако е точна информацията, че на заседанието на Централния комитет в понеделник вечерта са освободени заместник-председателят Митко Янчев и членът на Изпълнителния комитет Костадин Богданов, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Ако тази информация е вярна, аз ще прекратя членството си в парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и ще действам само като депутат на ГРОМ, докато Християн Мицковски е председател на партията“ заяви Минов.
В последствие информацията бе потвърдена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георге Иванов: Народът винаги почита смелите, а историята презира страхливите и продажните

Георге Иванов: Народът винаги почита смелите, а историята презира страхливите и продажните

23 Октомври 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония наруши мълчанието си по случай националния празник на 23 октомври – Денят на Македонската революционна борба и изпрати послание до гражданите на Македония по случая, пише електронното издание на македонският вестник „Вечер“.
„Най-възвишената цел на един народ е да създаде държава. Само онези народи, които са формирали своя държава са реализирали свободата си и с нея са станали самодостатъчни. 23 октомври 1893 година е ключов момент в македонската революционна борба за осъществяване на тази възвишена цел. Преди точно 125 години, неколцина храбри македонци формираха Македонския революционен комитет, който беше надеждата на народа, че може да постигне своето със свои собствени усилия. Безброй македонски патриоти дадоха животите си за осъществяването на този идеал.
Днес тяхната мечта за свободна и независима Македония е реалност. Но свободата не се получава веднъж завинаги, а всеки ден и постоянно. Затова, задължение на нашето поколение е да не позволим нашата свободна и независима държава Република Македония да бъде обезличена.
В почти всички решаващи моменти от нашата история хората взимаха мъдро решение. Така е и този път. На референдум, проведен на 30 септември, хората ясно изразиха гласовете си срещу прибързаните, наложени и вредни решения, приети без предварително постигнат национален консенсус. На референдума хората изразиха своята суверенна воля и категорично отхвърлиха Договора за Преспа. Парламента на Република Македония трябваше да вземе това предвид, но мнозинството народни представители действаха противно на волята на народа.
Нужна е смелост и настояване на правото на самоопределение и зачитане на суверенитета и независимостта на страната. Именно смелостта направи възможно реализирането на мечтата на македонските революционери и борци.
Народът винаги почита смелите, а историята презира страхливите и продажните. Без уважение към миналото, без собствена идентичност и самосъзнание не може да има нито просперитет сега, нито по-добро бъдеще. Всяко поколение има своя борба и свой стремеж. Нашият стремеж е към по-добър и по-достоен живот тук, в Македония.
Затова не трябва да губим надежда и любовта си към Република Македония, защото само суверенна и независима държава може да бъде защитник на нашата свобода и нашето човешко достойнство.
Да живее Република Македония!“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски остава почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ

„Фокус“ (Македония): Никола Груевски остава почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ

23 Октомври 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. След завършването на заседанието на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, говорителят на партията Александър Николовски информира обществеността за взетите решения от висшия партиен орган, предава македонският „Фокус“.
След като представителят на опозиционната партия изброи изключените от партията, сред които и бившият директор на тайната полиция Сашо Миялков, му бе зададен въпрос какво се случва с бившия лидер Никола Груевски и неговата роля през изминалия период в партията?
Николовски посочи, че „за момента няма никаква информация почетният председател да е участвал в тази работа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.