НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кathimerini:  Държавният съвет на Гърция е отхвърлил възражението на правителството срещу предоставяне на убежище на един от избягалите турски военни

Кathimerini: Държавният съвет на Гърция е отхвърлил възражението на правителството срещу предоставяне на убежище на един от избягалите турски военни

23 Август 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Държавният съвет (Върховният административен съд) на Гърция е отхвърлил възражението на правителството срещу предоставяне на убежище на един от избягалите турски военни, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Гръцко-турските отношения навлязоха в труден период в сряда, след като турското външно министерство и други високопоставени служители обвиниха Атина, че нарушава Женевската конвенция и защитава терористи.
Напрежението последва публикуването на решение от Държавния съвет от май, което даде право на убежище на един от осемте военнослужещи, които Анкара твърди, че са участвали в неуспешния преврат през 2016 г.
Според решението Сюлейман Озкайнакчи, човекът, който е пилотирал хеликоптера, в който той и седемте други офицери пристигнаха в Гърция, може да получат документи за убежище.
Държавният съвет заяви, че няма доказателства, които да свързват военнослужещия с преврата и с ислямската организация ФЕТО, ръководена от духовника Фетулах Гюлен, който живее в Съединените щати и е обвинен от Анкара, че стои зад заговора.
Решението би могло да създаде прецедент за случаите на седемте други турски войници.
"Това решение не само нарушава международните задължения на Гърция за борба с тероризма, но и представлява нарушение на разпоредбите на Женевската конвенция от 1951 г. относно статута на бежанците", каза турското външно министерство. То също така осъди Държавния съвет, че пренебрегва жалбата на гръцката държава срещу предоставянето на убежище на Озкайнакчи.
Обаче точно Женевската конвенция бе цитирана в решението на Държавния съвет, който заключи, че Озкайнакчи може да бъде изправен пред преследване в Турция за политическите му убеждения, приписани му от Анкара.
В сряда Омер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието(ПСР) на Турция, обвини гръцката съдебна власт, че защитава "терористите - превратаджии", докато говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че "скандалното " решение трябва да бъде осъдено от Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фотис Кувелис, заместник-министър на отбраната на Гърция: Освобождаването на двамата войници беше резултатът от усилията на правителството

Фотис Кувелис, заместник-министър на отбраната на Гърция: Освобождаването на двамата войници беше резултатът от усилията на правителството

19 Август 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Освобождаването на двамата гръцки военнослужещи е било очаквано, заяви в неделя заместник-министърът на отбраната на Гърция Фотис Кувелис в интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Той подчерта, че освобождаването им е било резултатът от постоянните усилия на правителството и особено на министър-председателя Алексис Ципрас.
Говорейки за скорошните пожари в региона на Мати, той обясни че правителството е взело своите решения на базата на обществения интерес, без да взема предвид противопоставянето, което може да възникне.
Запитан за периода след гръцката криза, Кувелис заяви че правителството е поставило основите, така че държавата да продължи своя ръст и всички социални несправедливости да бъдат поправени. Той добави, че всички хора, които са страдали от осемгодишната криза, ще бъдат подкрепени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Бащата на един от освободените от Турция гръцки войници изпрати благодарствено послание

Ekathimerini: Бащата на един от освободените от Турция гръцки войници изпрати благодарствено послание

19 Август 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Бащата на Димитрис Куклацис, един от двамата гръцки войници, които бяха освободени миналия вторник от затвора в турския град Одрин, благодари на политическите, военните и религиозните власти, пише Ekathimerini.
Куклацис и Ангелос Митретодис бяха арестувани на 1 март, след като случайно пресякоха турската граница по време на патрулиране.
В свой коментар в социалната мрежа „Фейсбук“ Никос Куклацис изрази благодарност към дълъг списък хора, включващ персонала на гръцкото консулство в Одрин, гръцкото посолство в Анкара, както и вселенския патриарх Вертоломей. Той също заяви, че оценя работата на пазачите и персонала на одринския затвор.
„Смятаме, че би било нечестно да не признаем докладите за доброто отношение на тъмничарите и на персонала към нашите деца по време на затварянето им, както и по време на нашите посещения“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): И председателят на ЕК е „щастлив“ от новината за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи

ANA-MPA (Гърция): И председателят на ЕК е „щастлив“ от новината за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи

16 Август 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Атина. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази задоволство и радост от решението на турски съд да освободи двамата военнослужещи на Гърция, които бяха задържани в началото на март за пресичане на границата, предава информационната агенция ANA-MPA.
Като почетен гражданин на Орестиада, Юнкер посочва в писмото до кмета на града личния си интерес и продължаващата подкрепа за завръщането на двамата мъже, които са били държани в затвора в Одрин от месец май насам, докато бе в ход разследване на незаконно влизане на територията на страната.
Наред с други неща, Юнкер отново подчерта, че Турция може да спечели само от стратегическото си сътрудничество с ЕС и добросъседските отношения.
Официалният представител на Брюксел изрази надежда, че Орестиада ще продължи да служи като мост на приятелство и сътрудничество между двата народа и с ЕС.
В отговора си Василис Мавридис похвали Юнкер за „финото и експертно отношение, което доведе до щастливия резултат" на освобождаването на двамата военни, като добави, че „е общоприет факт, че Вашият принос беше навременен и решителен". Поради тази причина кметът отправи и покана към Юнкер да посети Орестиада.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Зам.-министърът на отбраната на Гърция опроверга думите на Панос Каменос, че Ердоган е планирал предварително залавянето на войниците

„То Вима“ (Гърция): Зам.-министърът на отбраната на Гърция опроверга думите на Панос Каменос, че Ердоган е планирал предварително залавянето на войниците

16 Август 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на отбраната на Гърция опроверга твърденията на своя висшестоящ – Панос Каменос, че залавянето на двамата гръцки войници е планирано предварително и одобрено от турския президент Реджеп Таийп Ердоган, пише електронното издание на вестник “То Вима“, като отбелязва, че това не е първият случай, в който Фотис Кувелис публично изразява несъгласие с военния министър.
Попитан от телевизия ANT1 за обвиненията на Каменос, че вече освободените двама офицери по същество са отвлечени по заповед на Ердоган, Кувелис отговори: „Нямам доказателства, които доказват, че арестът на двамата гръцки офицери е планиран предварително“.
По-рано военният министър бе категоричен в обвиненията си към турския държавен глава. „Ердоган го е планирал предварително. Той искаше те да бъдат арестувани и държани като заложници, за да бъдат заменени за осемте (турски офицери, получили убежище в Гърция). Той организира задържането предварително“.
Кувелис подчерта, че освобождаването на двамата офицери е много позитивно развитие и че решението на турския съд сигнализира промяна в политическата риторика на Ердоган. Той не е очаквал, че изпитанието на офицерите ще завърши толкова скоро.
Зам.-министърът на отбраната смята, че основна заслуга за това развитие имат интензивните дипломатически усилия на правителството и най-вече на премиера Алексис Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Кои конкретни действия на гръцката държава са довели до освобождаването на гръцките военни

ANA-MPA: Кои конкретни действия на гръцката държава са довели до освобождаването на гръцките военни

15 Август 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Кои конкретни действия на гръцката държава са довели до освобождаването на гръцките военни, пише гръцката национална агенция ANA-MPA, позовавайки се на правителствени източници.
- Трите посещения на министър-председателя в Турция през 2015-2016 г. и срещите, организирани от гръцкото Министерството на външните работи, които допринесоха решително за справяне с кризата с бежанците, изграждане на евро-турските стратегически отношения и насърчаване на преговорите в Кипър.

- Подкрепа за демократично избраното правителство на Турция в държавния преврат през юли 2016 г.

- Постоянна подкрепа за европейската перспектива на Турция и запазването на евро-турските канали.

- Посещението на турския президент за първи път след 65 години в Атина.

- Неприсъединяването на Гърция към обосновката за налагане на финансови санкции на Турция през последните дни.


В рамките на тези двустранни отношения контактите са се засилили чрез всички съществуващи канали (министър-председател, външен министър, генерален секретар на Министерството на външните работи, гръцки дипломатически и консулски представителства в Турция) , които са довели до освобождаването на двамата гръцки военнослужещи, задържани от Турция за незаконно преминаване на границата.
Агенцията отделя особено внимание на срещата на премиера Алексис Ципрас с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли.
Срещата е продължи повече от 1,5 часа. Някои медии в Гърция, както и опозицията са бързали да я характеризират като провал.
Тогава министър-председателят заяви на пресконференцията: "На първо място, думите ми са премерени, но трябва да ви кажа, че от срещата имам повече надежди, отколкото преди нея. Не беше лесна среща, така че отне почти два часа“.
Алексис Ципрас се позова на разговора си с Ердоган относно въпроса за двамата военни, като каза:
"Успях да убедя или поне да се надявам така президента Ердоган, че въпросът за осемте турски военни не може да бъде свързан с въпроса за двамата гръцки граничари. Едно е, когато някой поиска убежище, процедурите се следват и разбира се решаващият орган е независим в правовата държава като Гърция, това е правосъдието, а друг въпрос е арестът и задържането на двама войници, които по време на рутинна дейност за наблюдение на границата, погрешно са преминали от другата страна,“ е казал тогава гръцкият премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Посланикът на САЩ в Атина поздрави гръцкото външно министерство за освобождаването на двамата войници от Турция

Kathimerini: Посланикът на САЩ в Атина поздрави гръцкото външно министерство за освобождаването на двамата войници от Турция

15 Август 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пят отправи своите поздрави към гръцкото министерство на външните работи по случай освобождаването на двамата гръцки военнослужещи от Турция, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Поздравление към всички мои колеги в МВнР на Гърция“, написа Пят в социалната мрежа „Туитър“.
Във вторник вечер двамата гръцки войници бяха освободени от турския затвор, в който бяха държани от месец март насам, а в сряда сутринта те пристигнаха в Солун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос е благодарил на турския си колега за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи

Kathimerini: Панос Каменос е благодарил на турския си колега за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи

15 Август 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция и лидер на „Независими гърци“ - младшия партньор в управляващата коалиция, Панос Каменос, е телефонирал на турския си колега Хулуси Акар, за да му благодари за освобождаването на двамата военнослужещи на Атина, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. В рамките на разговора Каменос е поканил Акар да посети Гърция.
„Това е страхотен ден за нашата родина“, подчерта Каменос пред репортери, визирайки датата 15 август, на която православните християни отбелязват празника Успение Богородично. На същия ден през 1940 г. край остров Тинос италиански кораб торпелира гръцки военен плавателен съд. „Надявам се, че освобождаването им ... ще се превърне в нов ден и за гръцко-турските отношения. Можем да живеем заедно в мир, в полза и на двата народа", допълни Каменос.
Двама гръцки войници, освободени след месеци, прекарани в турски затвор в Одрин, се върнаха в родината си в ранните часове на деня. Решението за освобождаването им бе неочаквано, подчертават от редакцията.
Военнослужещите- лейтенант Ангелос Миретодис и сержант Димитрис Куклацис - бяха посрещнати лично от Каменос, от началника на щаба на Въоръжените сили на Гърция и от почетна гвардия. Те кацнаха на летището в северния пристанищен град Солун в три часа сутринта.
„Всичко, което искам да кажа, е благодаря", бяха първите думи на Митредодис пред репортери след завръщането в страната му.
Двамата войници бяха арестувани на 1 март за незаконно влизане на територията на Турция след пресичането на силно милитаризираната сухопътна граница. В последвалите месеци Гърция апелираше категорично за освобождаването им, като подчертаваше, че навлизането им на турска земя е станало случайно заради лошите метеорологични условия, довели до дезориентацията на военнослужещите, патрулирали в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Skai (Гърция): Двамата гръцки военнослужещи са пристигнали в Солун със самолета на премиера

Skai (Гърция): Двамата гръцки военнослужещи са пристигнали в Солун със самолета на премиера

15 Август 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Солун. Двамата гръцки военнослужещи са пристигнали в Солун със самолета на премиера, предава гръцкият телевизионен канал Skai.
Заместник-министърът на отбраната Георгиос Катрогалос и заместник-началникът на гръцкия генерален щаб Константинос Флорос са отлетели с премиерския самолет от военното летище в Елефсина, близо до Атина, до летище в близост до Одрин, където двамата военнослужещи са били докарани с кола. Оттам са излетели обратно и са кацнали на летището в Солун, където са били посрещнати от министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос и началника на Гръцките военновъздушни сили, както и от близките им. Те са закарани до 424-та военна болница за медицински прегледи.
По-рано Панос Каменос е разговарял по телефона с турския си колега Хулиси Акар, като е изразил радостта си от освобождаването на двамата гранични служители и е го е поканил на посещение в Атина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Двамата гръцки войници, освободени от турския съд, са пристигнали в Солун

ТАСС: Двамата гръцки войници, освободени от турския съд, са пристигнали в Солун

15 Август 2018 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Атина/Солун. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос е поканил турския си колега Хулиси Акар в Атина, предава TACC.
Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос изрази удовлетвореността си на турския министър на отбраната Хулиси Акар от освобождаването от затвора на двамата гръцки граничари и го покани да посети Атина. Това се съобщава в сряда от Министерството на отбраната на Гърция.
По-късно , посрещайки двамата военнослужещи на международното летище в Солун, Панос Каменос също така отбеляза, че Гърция и Турция могат да живеят мирно и да градят бъдещето си, като същевременно зачитат международното право и международните споразумения.
Ръководителят на министерството на отбраната заяви, че гръцкият народ, наблюдаващ с особена емоция съдбата на двамата гръцки войници, които са били в турския затвор, демонстрира единство и патриотизъм. "От името на министър-председателя и правителството, както и от името на гръцкия народ, посрещаме нашите двама войници у дома и се надявам освобождаването им на този важен ден да означава нов ден за гръцко-турските отношения", каза министърът. "Можем да живеем заедно и да живеем мирно в полза на нашите два народа". Ние можем да живеем, като изградим бъдещето на нашите държави, като зачитаме международното право и международните споразумения ".
На свой ред първият заместник-външен министър Йоргос Карглугълос каза, че е изразил на двамата гръцки войници от името на Министерството на външните работи радостта, която всички гърци изпитват във връзка с освобождаването им. По въпроса за отношенията с Турция заместник-министърът на външните работи подчерта, че в гръцко-турските отношения вече е настъпила нова фаза. "Има нови перспективи за добро сътрудничество и добро съседство, ще се опитаме да ги използваме, както успяхме да го направим този път", подчерта той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.