НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Навършват се 93 години от смъртта на революционера Христо Разбойников

Навършват се 93 години от смъртта на революционера Христо Разбойников

20 Юни 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Петрич. Навършват се 93 години от смъртта на Христо Тодоров Стоев с пряко Христо Разбойников, кмет на Петрич в периода 1922 – 1923 година. За Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич каза, че Разбойников е произхожда от българската етническа територия, но не е тясно свързан с политическия и икономическия живот в град Петрич.
„Той е роден през 1881 година в серското село Дутлия, тоест той живее в регион, който е непосредствено южно разположен от Петрич. Завършва българското педагогическо училище в Сяр. Самият Христо Стоев работи като учител в селата Хазнатари и Чучулигово. Разбойников се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, която всъщност му дава прякора, който носи за неговата смелост и бойкот на турските власти заради публикации в печата“, каза още Иванов. Той добави, че по това време медиите и печата навлизат, включително и на Балканският полуостров. „Именно заради подобни публикации той е уволнен, защото се е очаквало, че учителите би следвало да са лоялни към администрацията и съответно към Османската империя. Разбойников е избран за секретар към Серският революционен комитет. След Младотурската революция от 1908 година е в кръга на Яне Сандански. Самият Христо Разбойников участва в похода към Цариград за потушаване на анти революционният метеж по време на Младотурската революция. Тук може да се каже, че по това време Яне Сандански успява да издейства създаването на българско гробище в Цариград каквото до тогава не е имало. По-късно Христо Разбойников участва в Балканската война през 1912 година като доброволец в Македоно-одринското опълчение“, добави Иванов. Христо Разбойников участва във Втора рота на 15-а Щипска дружина, а по-късно в Четвърта рота на 11-а Серска дружина.
„За проявена храброст е произведен в офицерски чин. След Междусъюзническата война, тоест след средата на 1913 година, когато родното му село и въобще Серският регион остава в Гърция, Христо Разбойников се измества със семейството си в Петрич. По време на Първата световна война е разузнавач на солунският фронт, което е нормално във връзка с неговите познания за региона. Не само като местен човек, но и като революционер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. След войната Христо Разбойников става нарицателно за една нова политическа тенденция“, коментира Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.