НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

17 Април 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищовлия възроди духовата музика в града, след близо 20-годишно прекъсване. В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново диригентът и създател на музикалния състав Деян Йорданов. Той уточни, че идеята му е възникнала преди няколко години, но реализацията й е станала възможна едва през януари 2018-та. „За момента сме около десетина човека, като аз също свиря с тях, заедно. Набирам още хора. Който може да свири, дори да не може, нека заповяда, защото идеята е да се научи. В оркестъра има и мои ученици, на които аз преподавам. Те са на възраст от осми до дванадесети клас, включително. Имаме четирима ученици, а останалите пет-шест човека сме по – възрастни“, обясни Деян Йорданов. Той допълни и, че за момента съставът е напълно самодеен и няма такси и вноски за участие. Репертоарът се състои от патриотични маршове, народна музика и авторски парчета, създадени от Деян.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

17 Април 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Свищов. Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града. Съставител и автор на сборника „Свищовските духови оркестри. История, спомени, факти“ е доц. д-р Юлия Николова, която е тясно свързана с града. Издаването на книгата се е случило с подкрепата на Община Свищов, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново съставителката на изданието. Тя изказа благодарности и за изключителното съдействие, което и е оказано от Дирекция „Култура и културно наследство“ при местната администрация. „Моят труд проследява историята на духовите оркестри в град Свищов от началото на миналия век до днешно време. Специално внимание съм обърнала на военната музика на 33-ти свищовски полк, духовите музики при училищата, главно на търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“, и на реалната гимназия „Алеко Константинов“, но също на училище „Димитър Благоев, на училище „Сакелариевич“, на някогашните техникуми – Химически и Селскостопански и други. Отредено място в книгата има и за съществувалите през различни периоди при Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и Стопанска академия „Димитър Ценов“. Летописните страници са изпъстрени със спомени на участници в тия оркестри, мнозина от които днес не са между живите“, разказва още авторът.
Премиерата на новоиздадената книга ще се състои на 27 април (петък) в навечерието на ІV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, който ще се проведе на 28 април в Свищов. Тя ще започне в 17.00 часа и ще се проведе в Зала 1 на Общината.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.