НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Устойчивото развитие на научноизследователските инфраструктури в Европа беше обсъдено на форум, организиран от Министерство на образованието и науките (ОБЗОР)

Устойчивото развитие на научноизследователските инфраструктури в Европа беше обсъдено на форум, организиран от Министерство на образованието и науките (ОБЗОР)

22 Март 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство ще представи своята визия за използването на научноизследователската инфраструктура за съществено подобряване на изследователската екосистема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в словото си по време на откриването на конференцията „Подобряване на дългосрочната устойчивост и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и промишлеността". Форумът, организиран от Министерство на образованието и науката, се проведе в София и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той се реализира по проект, финансиран от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.
Темата на конференцията бе част от продължаващите обсъжданията на предложението за следващата Многогодишна финансова рамка и Девета рамкова програма за научни изследвания и иновации на Европейската комисия.
Пред участниците в конференцията министър Вълчев заяви: „Имаме отговорна цел - да дадем старт на дискусиите как да се увеличи въздействието на научните изследвания и иновациите върху обществото и промишлеността в отговор на потребностите и очакванията на хората от цифровизацията, измененията на климата и глобализацията”. Според него научноизследователската среда в цяла Европа има нужда от разговори за капацитета, ресурсите, инфраструктурата и човешкия потенциал, за да може да е конкурентоспособна и да прави общозначими и приоритетни изследвания. Министър Вълчев подчерта и важността на разговора за необходимостта от още средства за научна инфраструктура.
Освен приветственото слово на министър Вълчев, видео обръщение отправи еврокомисарят по наука и иновации Карлош Моедаш, а лектори, модератори и участници в отделните панели на програмата бяха представители на Европейската комисия, членове на Европейския парламен и др.
Участниците дискутираха възможностите за насърчаване на публично-частните партньорства, целящи осигуряване на възможности за устойчиво развитие на научноизследователските инфраструктури в Европа.
По време на събитието се проведоха и дискусии за политиките, свързани с научноизследователските инфраструктури и техния принос за върховите постижения в научните изследвания и иновациите. Сред темите бяха и разширяване на въздействието на научноизследователските инфраструктури върху растежа, заетостта, промишлеността и обществото.
Иван ЛАЗАРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Българското председателство ще представи своята визия за използването на научната инфраструктура за подобряване на изследователската екосистема

Министър Красимир Вълчев: Българското председателство ще представи своята визия за използването на научната инфраструктура за подобряване на изследователската екосистема

22 Март 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство ще представи своята визия за използването на научно-изследователската инфраструктура за съществено подобряване на изследователската екосистема. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на провеждащата се в София конференцията на тема „Подобряване на дългосрочната устойчивост и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и промишлеността", предаде репортер на Агенция „Фокус”. Форумът е част от календара на образователното министерство по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Имаме отговорна цел - да дадем старт на дискусиите как да се увеличи въздействието на научните изследвания и иновациите върху обществото и промишлеността в отговор на потребностите и очакванията на хората от цифровизацията, измененията на климата и глобализацията”, посочи министър Вълчев по време на откриването на форума. По думите му в рамките на дискусията трябва да бъде засегната ефективността на научните изследвания, които водят до подобряването на живота на европейските граждани. „Научно изследователската среда в цяла Европа има нужда от разговори за капацитета – за ресурсите, за инфраструктурата, за човешкия потенциал, за да може да е конкурентоспособна и да прави общозначими и приоритетни изследвания. Важен е разговорът за необходимостта от още средства за научна инфраструктура”, заяви още образователният министър и подчерта, че тази необходимост се засилва още по време на обсъждането на многогодишната финансова рамка на ЕК за следващия програмен период.
Според министър Вълчев голямата цел на провеждащия се в столицата форум е да формулира основните препоръки за гарантиране на дългосрочното и устойчиво развитие на научно-изследователските инфраструктури, а резултатът от дискусията ще бъде изготвен призив за действие, който се очаква ЕК да подкрепи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са възможност да модернизираме системата на научни изследвания

Министър Красимир Вълчев: Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са възможност да модернизираме системата на научни изследвания

22 Март 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Средствата, които получаваме от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране и изграждане на нови научни инфраструктури са възможност да изградим такива и да модернизираме системата ни на научните изследвания. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, преди началото на конференцията на тема: „Подобряване на дългосрочната устойчивост и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и промишлеността", предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Те ще бъдат с много дългосрочно и голямо отражение върху развитието на българската наука. Във всички случаи – те са стимул”, уточни министър Вълчев. „Процедурата за регионални научни инфраструктури все още не е стартирала. Нямаме дори и одобрени критерии за избор на операция. Надяваме се, че през тази година ще имаме такива”, уточни още образователният министър.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.