НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Окръжната прокуратура настоява за наказания от 20 години затвор за тримата охранители, убили болен мъж в търговски център в града

Варна: Окръжната прокуратура настоява за наказания от 20 години затвор за тримата охранители, убили болен мъж в търговски център в града

20 Юни 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Варна Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд във Варна срещу размера на наложените наказания на тримата охранители в Гранд мол – Варна, които бяха признати за виновни от състав на Варненския окръжен съд за убийството на Нягол П., извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна. Както е известно, с присъдата на Варненския окръжен съд на подсъдимия Ангел Н. бе наложено наказание 18 години лишаване от свобода, на съучастника му Красимир Д. – 16 години лишаване от свобода, а на Цветан М. – 15 години лишаване от свобода при строг режим. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.
Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В обвинителната си пледоария представителят на обвинението предложи на съда да определи на Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М. наказание лишаване от свобода над минималния размер на предвиденото за това престъпление в посока към максималния размер лишаване от свобода за срок за срок 20 години при първоначално строг затворнически режим.
В протеста си Окръжната прокуратура във Варна сочи, че единствените смекчаващи отговорността обстоятелства и за тримата подсъдими е тяхното чисто съдебно минало и младата им възраст. Ангел Н. е на 27 години, Красимир Д. – на 24 години, а варненецът Цветан М. – на 21 години. Начинът на извършване на убийството на безобидния болен варненец Нягол П., активността на искания и желан обществено опасен резултат, липсата на критично отношение към извършеното показват високата степен на обществена опасност. Определянето на наказания много под предвидения максимум от 20 години лишаване от свобода не би могло да постигне целите на член 36 от НК – да поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да въздейства предупредително върху него и да му отнеме възможността да върши други престъпления, както и да въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото.Заключенията на съдебнопсихиатричните и допълнителните експертизи по делото сочат високата степен на обществена опасност на подсъдимите, които не се поддават на превъзпитание, и това следва да се санкционира адекватно, за да се изпълнят целите на индивидуалната и генералната превенция на закона.
Окръжната прокуратура във Варна намира определените от Варненския окръжен съд наказания за занижени по размер и несъответстващи на тежестта и обществената опасност на извършеното от тримата охранители убийство. С протеста си обвинението предлага Апелативният съд за измени присъдата на тримата подсъдими, като им наложи наказания 20 години лишаване от свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Тримата охранители на търговски център в града, които убиха болен мъж с особена жестокост през 2015 г., са осъдени на 15, 16 и 18 години затвор

Варна: Тримата охранители на търговски център в града, които убиха болен мъж с особена жестокост през 2015 г., са осъдени на 15, 16 и 18 години затвор

19 Юни 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Тримата охранители на търговски център във Варна, които на 14 март 2015 г. убиха болен мъж по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, извършено по хулигански подбуди, бяха признати днес, 19 юни 2017 г., за виновни от състав на Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. За извършеното умишлено убийство по член 116, ал. 1, във връзка с член 115 от Наказателния кодекс 27-годишният Ангел Н. от Кърджали получи 18 години лишаване от свобода, 24-годишният Красимир Д. от Ямбол – 16 години лишаване от свобода, а 21-годишният варненец Цветан М. - 15 години лишаване от свобода. И трите ефективни наказания ще бъдат изтърпени при първоначално строг режим след влизане в сила на присъдата. Съдът уважи частично и гражданските искове на роднините на убития Нягол П. и потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата охранители, които се намират във варненския затвор.
На 14 март 2015 г. в 11.00 часа подсъдимите Ангел Н. и Красимир Д. получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това жертвата Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център.
До залата за видеонаблюдение, където нямат достъп клиенти на търговския център, охранителите започнали да бият жертвата, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият Ангел Н. снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.
Около 12.26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12, 50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол.
Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила около 57 удара по тялото на убития. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимите охранители установила, че са лица с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.
Само за девет месеца въпреки множеството назначени експертизи и тежестта на деянието на тримата охранители Окръжната прокуратура във Варна приключи разследването и внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу тримата охранители по делото с изключителен обществен отзвук не само във Варна. Законодателни промени, свързани със съдебните заседатели, доведоха до повторното му разглеждане в съдебна фаза.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сирия. 11 декември 2017 г.
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сири...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.