НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кремъл: Русия не се намесва във вътрешните работи на Молдова

Кремъл: Русия не се намесва във вътрешните работи на Молдова

24 Октомври 2017 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл смята всичко случващо се в момента в Кишинев за вътрешни работи на Молдова, но биха искали всички процеси да съответстват на буквата на закона. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. Говорителят добави, че Москва е заинтересована от развитието на двустранните отношения и приветства настроения към това действащ президент Игор Додон.
Поредният спор между президента на Молдова Игор Додон и правителството се разгоря на фона на назначението на министър на отбраната. Додон на два пъти отклони кандидатурата на Евгений Струза, предложена от премиера Павел Филип. Във вторник Конституционният съд постанови, че отказът на президента представлява невъзможност временно да изпълнява своите отговорности и оправдава поемането им от председателя на парламента или премиера. Впоследствие правителството се обърна към съда с молба да конкретизира кой именно трябва да назначи министър на отбраната – премиерът или председателят на парламента.
Конфронтацията между правителството и президента в Молдова се фокусира върху външната политика на страната. Държавният глава настоява на сближаване с Русия, докато парламентарното мнозинство и назначеното от него правителство клони към Запада. Президентът блокира инициативите на проевропейските политици, а предложенията на държавния глава не намират подкрепа сред депутатите, посочва РИА Новости.Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Парламентарната форма на управление тласка Молдова към безкрайна криза

„Взгляд“: Парламентарната форма на управление тласка Молдова към безкрайна криза

19 Октомври 2017 | 03:44 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Противопоставянето на молдовския президент Игор Додон и правителството на страната е преминало на по-високо ниво, пише руското издание „Взгляд“. Конституционният съд на страната излезе с решение: отказът на президента да утвърди този или онзи министър означава „отказ на президента да изпълнява своите конституционни задължения“, което е равнозначно на „временна невъзможност за реализиране на мандата“. Според съдиите, в този случай е възможно назначаването на председателя на парламента или премиера за изпълняващ задълженията на държавен глава.
Според изданието, по този начин не става ясно какъв е смисълът от разделението на властите и съществуването на президентския пост и не е удивително, че Игор Додон е реагирал на решението крайно рязко: „Това не може да бъде определено по друг начин, освен като узурпация на властта“, заяви той.
Правителството на Молдова се обърна към Конституционния съд на страната на 19 септември, след като Игор Додон отказа за втори път да утвърди за министър на отбраната 32-годишния председател на „Народно-европейската партия“ Еуджен Струза. Вместо него, президентът предлага Виктор Гайчук, заемал поста в периода 2000-2004 година.
От редакцията на „Взгляд“ правят извод, че тази ситуация е изгодна за САЩ, които умеят да се възползват от подобни противоречия, докато Русия традиционно действа по друг модел, залагайки открито на силни индивидуални играчи.
От изданието предупреждават, че когато се говори, че Русия трябва да премине към парламентарна форма на управление, трябва да се има предвид съдбата на Реч Посполита и това, че САЩ не бързат да се отказват от президентската форма на управление.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

UAWire: В Молдова започват да събират подписи за импийчмънта на президента Игор Додон

UAWire: В Молдова започват да събират подписи за импийчмънта на президента Игор Додон

24 Септември 2017 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Депутати от молдовския парламент, от Либералната партия, са започнали да събират подписи за стартиране на процедура по отстраняването на президента на страната Игор Додон, от неговия пост, предава UAWire.
Според парламентарните регулации, 34 от 101 депутата трябва да подпишат закона, за да бъде регистриран той и да бъде осигурено разглеждането му на следваща парламентарна сесия.
Мотивът за искането за импийчмънт на Додон, според лидерът на Либерално-демократическата партия Михай Гимпу, е, на първо място, отказът му да изпрати молдовски войници на международни военни учения, а освен това и продължаващото насърчаване на руските интереси в Молдова, от страна на президента.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.