НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ: 700 кипариса ще пазят от снегонавявания участъка от автомагистрала „Тракия“ между Бургас и Карнобат

МРРБ: 700 кипариса ще пазят от снегонавявания участъка от автомагистрала „Тракия“ между Бургас и Карнобат

4 Ноември 2017 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започна засаждането на 700 кипариса на участък от 350 м от автомагистрала „Тракия“ между Бургас и Карнобат. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Всяка зима при силни снеговалежи отсечката често става непроходима. Целта е засаждането на дърветата да спират снегонавяването, като по този начин да пазят трасето от натрупване на преспи. За разрешаване на проблема през зимата около дръвчетата допълнително се поставят бали слама за уплътнение. Очаква се до средата на ноември засаждането на кипарисите да приключи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разширението на участъци от пътя Бургас – Слънчев бряг трябва да е готово до началото на новия летен сезон

Разширението на участъци от пътя Бургас – Слънчев бряг трябва да е готово до началото на новия летен сезон

4 Ноември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. До началото на новия летен сезон разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг в участъка Поморие - Ахелой и обходът на Ахелой трябва бъде завършено и пуснато в експлоатация. В момента по трасето се извършват изкопни дейности, а от днес започват и насипи. Това стана ясно по време на инспекцията на строително-монтажните дейности на пътя Бургас – Слънчев бряг, в която се включиха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. При огледа беше засегнат и въпросът с исканията за кръгово кръстовище, което да свързва общинския път Ахелой – Тънково и четирилентовия обход, като ще се търсят решения. Заради оценката на въздействието върху околната среда по трасетата ще има нови водостоци, огради за земноводни и влечуги и шумозащитни съоръжения.
Беше обърнато внимание на високата концентрация на пътно-транспортни произшествия с много загинали на пътя Бургас – Слънчев бряг, който е едно от най-натоварените трасета и разширяването му е приоритет.
До началото на май трябва да приключат процедури по отчуждаване и да има издадено разрешение за строеж за участък от 1.2 км в частта на обхода на Поморие, който се очаква да започне да се изгражда през 2018 година.
Преди инспекцията на разширението на пътя Бургас - Слънчев бряг, премиерът Борисов и министър Нанков участваха в съвещание с кризисния щаб след наводненията в региона с кметовете на Бургас Димитър Николов и на Камено Жельо Вардунски и областният управител Вълчо Чолаков. Изцяло ще бъде възстановена инфраструктурата в населените места, засегнати от наводнението, за което са нужни 4.3 млн. лв. Предвижда се изграждане и на обходен път, който да изведе трафика от бургаския кв. „Меден рудник“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще инспектира обекти в Бургаско

Премиерът Бойко Борисов ще инспектира обекти в Бургаско

4 Ноември 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. В 10.00 часа Борисов ще направи инспекция на стартиралото строителство на обхода на Ахелой (уширението до Разсадника между Поморие и Ахелой). По-късно премиерът ще разгледа и изпълнението на дейностите по проекта за брегоукрепването на кв. „Сарафово“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще инспектира строителството на разширенето на пътя Бургас – Слънчев бряг

Министър Николай Нанков ще инспектира строителството на разширенето на пътя Бургас – Слънчев бряг

4 Ноември 2017 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи оглед на строително-монтажните работи на разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Инспекцията ще започне от 10.00 часа на пътя Поморие – Ахелой в посока Ахелой преди Разсадника, където беше първата копка на разширението Поморие – Ахелой.
Поканен да присъства на нея е министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Започва изграждането на обходния път на град Ахелой

Министър Николай Нанков: Започва изграждането на обходния път на град Ахелой

27 Октомври 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. В сряда беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждането на обходния път на град Ахелой, а през следващата седмица ще започне и реалното му строителство. Заложен е срок за изпълнение на договора от 170 дни, като се очаква за началото на летния сезон обходът да бъде готов. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването „Денят започва“ на БНТ, съобщиха от пресцентъра на министерството. „Предвижда се през предстоящия летен сезон трафикът по Южното Черноморие да бъде облекчен значително след като бъде довършено и разширението на участъка между Поморие и Ахелой“, подчерта министърът.
В студиото на БНТ Николай Нанков коментира обстановката в Област Бургас след наводненията, причинили големи щети в редица населени места в областта и обясни, че положението в засегнатите села вече се нормализира. По думите му интензитетът на падналите валежи е бил изключително силен, на места са отчетени над 200 л. на кв. м. и се извършват огледи във всички засегнати домакинства, за да бъдат възстановени щетите.
Министър Нанков информира, че е сезирана прокуратурата за изясняване на причините за наводнението и компетентните органи водят процесуално-следствени действия. Създадени са досъдебни производства за причинените смъртни случаи. „Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор извършва анализи на вероятността недобре поддържаните микроязовири, на територията на двете засегнати общини, да са причината за водния ад“, обясни още Николай Нанков. По думите му агенцията, която отговаря за изправността и техническата експлоатация на тези съоръжения, е била издала предписания, които, в момента се установява, дали са били спазени от собствениците на язовирите.
„С техника, материали и човешка сила помагаме на кметовете на населените места да се справят с тежкото положение“, увери министърът и посочи, че ще бъде отпусната първоначална помощ от 400 хил. лв. към община Бургас и 600 хил. лв. към община Камено за преодоляване на най-неотложните поражения по пътната, електрическата и ВиК инфраструктура.
Според министъра, екологичната инфраструктура в района е силно увредена, но още през вчерашния ден е създадена необходимата организация да бъде предотвратена екологична катастрофа, като двата застрашени еко обекта на територията на Област Бургас – Регионалното депо за твърди битови отпадъци и Пречиствателната станция в Горно Езерово, ще бъдат поправени и въведени отново в експлоатация. „Докато бъдат извършвани ремонтните дейности по тях ще бъдат разкрити площадки за съхранение на отпадъци, които впоследствие ще бъдат изчистени“, министър Николай Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде началото на изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие. Инвестицията е на стойност близо 21,5 млн. лв. от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура".
По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да бъде завършено в средата на 2018 г. Николай Нанков връчи разрешението за строеж за обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.
Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“. Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по „НАТУРА 2000“.
След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг– Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането на водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси. Регионалният министър посочи, че с изграждането на допълнителните две ленти в участъка трафикът значително ще бъде облекчен. Той посочи, че не може да бъде предвидено кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури. Предвиждат се промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчаване на административните режими, но и с цел опростяване на процеса.
Мария Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг

Министър Николай Нанков: По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг

13 Октомври 2017 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. По две ленти в посока ще се изградят по пътя Бургас – Слънчев бряг, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на пътя, предаде кореспондент на Радио „Фокус. По думите му габаритът на пътя е 20 метра, проектната скорост е 90 км/ч. Ще бъдат изградени по две ленти и в двете посоки по 3,25 м широчина. По средата ще има двуметрова разделителна ивица. „Изграждаме тежки съоръжения, съгласно ОВОС имаме защитни огради за земноводни влечуги. Ще се изградят шумозащитни мрежи и огради около къмпинг „Ахелой“. Направено е всичко необходимо по екологичното законодателство, за да стане пътят максимално добър, качествен и безопасен“, подчерта Нанков. По думите му строителите имат готовност да започнат работа още от днес. След две седмици министър Николай Нанков и премиерът Бойко Борисов ще проверят на място изпълнението на строителните дейности. По договор пътят трябва да е готов за 177 дни, като е възможно срокът да се съкрати.
Нанков каза още, че предстои изграждането на двата обхода за Ахелой, които са около 18 км. Той благодари на кмета на Община Поморие Иван Алексиев за помощта, която оказва при отчуждаването на земите. „Ще се забавим заради археологическите разкопки и заради съдебните процедури, които текат в момента“, допълни Нанков. Той благодари и на вицепремиера Валери Симеонов, както и на бургаските депутати.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас

Министър Николай Нанков: За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас

13 Октомври 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас, това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на първата отсечка от пътя, предаде кореспондент на Агенция „Фокус“.
По думите му срокът е възможно да се съкрати. „Имаме уверението на строителя, имаме и задача от премиера до летния сезон пътят да е готов“, каза още министър Нанков.
Ще се извърши реконструкция на 5-километров участък от пътя Слънчев бряг- Бургас, като със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой. На събитието присъстват още инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, Димитър Николов – зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Община Бургас, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Поморие Иван Алексиев и още депутати.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

13 Октомври 2017 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой. На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Строителният надзор ще осъществява „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Авторският надзор ще е на „Виа план“ ЕООД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.