НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Parameter.sk: На България й стигат санкциите на ЕС срещу Русия

Parameter.sk: На България й стигат санкциите на ЕС срещу Русия

9 Октомври 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът по Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че страната ще повдигне въпроса за вдигането на санкциите спрямо Москва по време на шестмесечното си ротационно председателство в Съвета на ЕС, започващо на 1 януари 2018 г., предаде словашкият информационен портал Parameter.sk.
"Премиерът Бойко Борисов и българското правителство считат, че е една от основните теми в дневния ред на предстоящите дискусии ще бъде въпросът за санкциите" - каза Павлова. Тя добави, че въпросът е обсъждан в различни формати и е направен анализ на щетите, причинени от санкциите и че трябва да се намери по-добро решение на тази ситуация. "Мога да потвърдя, че тази тема има приоритет", каза Павлова.
По-рано българският премиер Бойко Борисов и президентът на страната Румен Радев също настояха за оттегляне на санкциите. Европейският съюз и САЩ въведоха наказателни мерки срещу Русия във връзка с окупацията на Крим и нейната роля в кризата в Източна Украйна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Вицепрезидентът на България смята за нецелесъобразно продължаването на антируските санкции

ТАСС: Вицепрезидентът на България смята за нецелесъобразно продължаването на антируските санкции

8 Октомври 2017 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Вицепрезидентът на България Илияна Йотова смята, че антируските санкции на практика не работят и тяхното продължаване е нецелесъобразно, предаде ТАСС.
„Дайте да погледнем на санкциите обективно: те, грубо казано, трябва да накажат Русия, но реално наказани остават единствено малките и средните предприемачи във всяка страна. Част от големите компании намериха вратички в законите, създадоха съвместни фирми, регистрираха ги на други места и продължават да работят на руския пазар. На практика значителна част от санкциите не работят и в момента нямат политическо значение“, заяви вицепрезидентът.
Продължавайки темата, Йотова подчерта, че искането за задължителното изпълнение на Минските споразумения като условие за отмяна на санкциите не е справедливо, защото тези договорености са нарушавани от всяка от страните в конфликта. „Трябва да се посочи, че Минските споразумения не са съблюдавани не само от Русия, но и от Украйна, а това значи, че това условие е в по-малка степен дискусионно“, смята тя.
„Би било добре да се разбере кой днес иска продължаване на санкциите, заяви вицепрезидентът. Тя подчерта, че и в други страни от Европа мнозина политици говорят за отменяне на санкциите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: В предишната президентска администрация влиянието отвън при взимането на решения беше много силно

Вицепрезидентът Илияна Йотова: В предишната президентска администрация влиянието отвън при взимането на решения беше много силно

8 Октомври 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да се връщам назад, но няма как да не направя разлика с предишната президентска администрация, в която влиянието отвън беше много силно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. „България взимаше доста решения под диктовки отвън и то не толкова с безпрекословно изпълнение, а заради липсата на какъвто и да било дебат за собствените ни специфики“, заяви тя. „Като президентски екип имаме съвсем различни приоритети. Желанието ни е политиката за България да се прави в България“, посочи Илияна Йотова. „Когато се приема една европейска норма, в ЕС се гледа много по-добре на една държава, когато тя префасонира така нормата, че да отговаря на модела на страната. Иначе той не работи. Това предишната администрация не го правеше“, коментира вицепрезидентът. Според нея една част от напрежението срещу президентската институция се дължи на факта, че двамата с Румен Радев са различна президентска администрация и президентска двойка. „Има наложени през годините стереотипи, които очевидно сме разрушили. Предишните 5 години тази институция беше в голямата степен обезличена“, заяви Илияна Йотова. „С президента Радев сме екип, политиката ни е на един екип. Когато казвам, че няма война между институциите, имам предвид точно това. Не схващам политиката като договорка между мен, министър-председателя, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който и да е от политическите лидери“, обясни тя. „Ако Бойко Борисов е бил искрен на онази пресконференция, която даде преди няколко дни, утре на КСНС много ясно ще проличи дали всички събрани при президента имат волята да се роди един добър закон за борба с корупцията“, каза още Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.