НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: 8 325 ученици влизат в класните стаи в града на 15 септември – от тях близо 700 са първокласници

Велико Търново: 8 325 ученици влизат в класните стаи в града на 15 септември – от тях близо 700 са първокласници

13 Септември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 8 325 ученици ще влязат в класните стаи във великотърновските училища на 15 септември. 6 696 от тях са възпитаници на учебните заведения на общинско финансиране, а паралелките, в които се обучават, са 317. 1 629 са учениците в петте професионални гимназии. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Близо 700 са първолаците, които за първи път ще чуят училищния звънец този петък. Те са разпределени в 33 паралелки. Най-много са първите класове с СУ „Емилиян Станев“ – седем на брой, с общо 159 ученици. Следват ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с по пет паралелки и съответно - със 121 и 123 първокласници. Четири са класовете за най-малките ученици в СУ „Вела Благоева“ /91 деца/, а по две са паралелките в ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“. Първолаците в селата Леденик, Самоводене, Водолей и Балван ще се обучават в слети маломерни класове.
2 568 са малчуганите в забавачките във Велико Търново. 86 са групите в детските градини, а три – в яслите, с общо 67 деца. Седемнадесет са групите за петгодишните великотърновци, обхванати в задължителното обучение. Толкова е броят на детските колективи и във възрастовата група на шестгодишните. 566 от децата на тази възраст са обхванати в целодневните детски градини, а 158 – в още девет групи в полудневните забавачки към училищата.
За първи път във Велико Търново четиринадесет помощник-учители ще помагат на своите колеги в детските градини. Седем от тях нямат трудов стаж, затова ще бъдат назначени на длъжности за стажант-учители. Младите хора ще имат възможността да натрупат ценен опит при доказани и опитни професионалисти в сферата на предучилищната подготовка. При желание от тяхна страна, помощниците ще могат да продължат да работят в детските градини. Идеята се роди по време на срещата на младите учители, провела се през юни в местността Ксилифор по инициатива на ОУ „Бачо Киро“ и с подкрепата на кмета на Старата столица Даниел Панов. По време на форума гостува просветният министър Красимир Вълчев.
В четвъртите групи на детските градини шестгодишните великотърновци ще изучават английски език. Обучението е безплатно и ще бъде организирано от общинския Център за подкрепа и личностно развитие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата за извеждане на Германия от политическата криза. 21 ноември 2017 г.
Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата за извеждане на Германия от политическат...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.