НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RTK Live (Косово): От ДЛК заявиха, че преговорите ще продължат едва след окончателните резултати от изборите

RTK Live (Косово): От ДЛК заявиха, че преговорите ще продължат едва след окончателните резултати от изборите

11 Октомври 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателството на Демократическата лига на Косово (ДЛК) реши, че преговорите със „Самоопределение“ ще продължат след официалното обявяване на резултатите от изборите на 6 октомври, информира косовският телевизионен канал RTK Live
Решението бе потвърдено пред медиите от говорителя на ДЛК Бесиан Мустафа.
Той обаче не отговори на въпроса дали ДЛК е създала работна група, която ще отговаря за преговорите, водещи до създаване на коалиция със „Самоопределение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): НИСМА призова за повторно преброяване на резултатите от изборите в Косово

Epoka e Re (Косово): НИСМА призова за повторно преброяване на резултатите от изборите в Косово

11 Октомври 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Социалдемократическа инициатива за Косово (НИСМА) Фатмир Лимай повторно преброяване на резултатите от предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Epoka e Re.
Според Лимай решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за преброяване на бюлетините от само 313 избирателни секции е „скандално“. Лимай също така твърди, че техническите грешки, които ЦИК също признава, може да бъдат отстранени само чрез повторното преброяване на всички гласове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Екипи на „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за хармонизиране на програмите за управление на двете партии

RTK (Косово): Екипи на „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за хармонизиране на програмите за управление на двете партии

11 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Екипи на движението „Самоопределение“ и „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК) – партиите, събрали най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в Косово, ще се срещнат в рамките на деня, за да сближат своите програми за управление, предава държавната RTK.
Кандидатът на ДЛК за министър-председател Вьоса Османи информира за срещата, но не представи повече подробности за времето или мястото, където тя ще се проведе. Единственото, което тя подчерта, е, че ДЛК гледа на „Самоопределение“ като на единствен партньор, с когото може да управлява, но за тази цел е необходимо доверието между двете партии да бъде засилено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Новото косовско правителство трябва да се съобразява с конституцията

ЕС: Новото косовско правителство трябва да се съобразява с конституцията

10 Октомври 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Прищина/Брюксел. След изявлението на вероятния нов премиер на Косово и ръководител на движение „Самоопределение“ Албин Курти, че новото правителство няма да включва министри от „Сръбската листа“, Европейският съюз заяви, че очаква кабинета да функционира в съответствие с конституцията, пише прищинското издание Gazeta Express.
Курти се обърна към медиите след срещата си с кандидата за премиер на „Демократичната лига на Косово“ Вьоса Османи и заяви, че като премиер на Косово той в крайна сметка ще се съобрази с конституцията, която го задължава да назначи сръбски министър в кабинета си, но уточни, че няма намерение да търси този кандидат в „Сръбска листа“. Именно тя обаче спечели всички места от сръбската квота в косовския парламент.
„Нашата конституция ни задължава да имаме сръбски министър, ако имаме 12 министри и ние ще се съобразим с конституцията на Косово.“, заяви лидерът на „Самоопределение“.
„Но нямаме намерение да тичаме след „Сръбската листа“, без да се срещнем с други сърби, които участваха в изборите и се изправиха пред несправедливости, които бяха отбелязани и от международните наблюдатели.“, добави той.
„Няма да направим трета или четвърта стъпка, без да направим първата и да се консултираме с косовските сърби, които приемат републиката и признават независимостта на нашата страна“, заяви Курти.
Заместник-ръководителят на „Сръбска листа“ Далибор Йевтич заяви, че формирането на ново правителство на Косово без тях не е възможно. Той каза пред журналисти, че неговата партия е спечелила всички места в косовския парламент, резервирани за етнически сърби, и това не оставя място за албанските лидери да „се пазарят“ с интересите на техните граждани в Косово.
Говорителят на Европейската комисия Мая Косянчич заяви от своя страна, че ЕС очаква формирането на новото правителство веднага, след като приключат необходимите процедури.
„Това е важно, за да може Косово бързо да възстанови работата по реформите за подкрепа на икономическото и социално развитие и върховенството на закона, както и прилагането на споразумението между ЕС и Косово (…) и диалога с Белград.“, заяви Косянчич.
„Очакваме всички политически фигури да останат посветени на тези процеси, които са ключови за бъдещето на Косово, за прогреса по европейския път и най-важно, за хората от Косово и за целия регион“, казва още тя.
В коментар към изявленията на Курти, тя заяви, че ЕС „очаква работата на новото правителство да е в съответствие с конституцията на Косово“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Ще управляваме съвместно с „Демократичната лига на Косово“

Албин Курти: Ще управляваме съвместно с „Демократичната лига на Косово“

10 Октомври 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на косовското двожение „Самоопределение“ Албин Курти, който спечели изборите в страната, заяви след срещата си с председателя на „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа и кандидата им за премиер Вьоса Османи, че са се съгласили да намалят броя на министрите и техните заместници, когато формират ново правителство, предава “Радио и телевизия на Косово“.
Курти заяви след срещата, че също са се споразумели за квота, която ще изисква поне 30% участие на жени в новия кабинет.
Той добави, че не се е дискутирало разпределението на държавните постове в новото правителство и подчерта, че то ще бъде прозрачно и няма да се опитва да прави политически договорки.
Освен това според Курти новият кабинет ще има максимум 12 министри и той няма да има нужда от услугите на „Сръбска листа“, за да формира правителство.
„Косово, разбира се, изгуби много време и гражданските очаквания са много високи. Затова започнахме дискусии без да губим време, базирани на общата идея от ефективно правителство и възможно най-силна държава. Искаме да посрещнем нуждите на хората и да ориентираме страната към развитие и демокрация“, заяви още Курти.
„Нашите екипи ще се срещнат, за да хармонизират нашите програми и проекти. Ще дискутираме как да намалим и споделим отговорностите в управляващия кабинет. В първият момент, в който имаме конкретен резултат, ще ви информираме за имената на лицата от новото правителство“, добави още лидерът на „Самоопределение“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косово съвсем скоро ще има ново правителство, смятат политическите анализатори

RTK (Косово): Косово съвсем скоро ще има ново правителство, смятат политическите анализатори

10 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. За разлика от предишните избори, когато имаше известно забавяне преди формирането на правителство в Косово, политическите коментатори в Прищина предвиждат, че този път това ще стане далеч по-бързо, предава “Радио и телевизия на Косово“.
Според излезлите окончателни резултати след предсрочните парламентарни избори, движение „Самоопределение“ и „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК), които спечелиха най-много гласове след вота, ще се опитат да формират ново коалиционно правителство заедно.
И двете партии заявиха, че ще се срещнат възможно най-скоро, за да започнат преговорите за формирането на коалиция. В предишните избори лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти и кандидатът за премиер на ДЛК Вьоса Османи бяха определяни за ключови кандидати за поста министър-председател.
Сега, след като резултатите от изборите са в полза на Курти, Османи заяви, че ще си сътрудничи с него за формирането на коалиционно правителство.
„Коалицията между ДЛК и („Самоопределние“) има много предизвикателства пред себе си, но трябва да имаме само един интерес на ум – интересът на гражданите на Косово“, заяви Османи в съобщение във „Фейсбук“.
Политическият коментатор Илир Ибрахими заяви пред „Радио свободна Европа“, че и двете партии са показали позитивни знаци за формирането на коалиция дори преди началото на изборите и затова не би трябвало да има никакво забавяне в преговорите.
„Има го също така трудният процес на диалога със Сърбия. Този процес се очаква да започне скоро и да има бързо заключение, защото видяхме това (прогрес в преговорите) дори от международните представители и позициите на „Квинтата“ (САЩ и четирите най-големи страни в НАТО). Затова не вярвам, че политическата класа на Косово има лукса да бави повече“, заяви той.
Друг политически анализатор, Рамуш Тахири заяви, че не очаква забавяне във формирането на ново правителство и че до ноември то трябва вече да функционира.
Той смята, че и двете партии са се съгласили, че постът на министър-председателя принаделжи на партията, която е спечелила най-висок брой гласове.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): ЦИК на Косово ще преброи повторно бюлетините от 313 избирателни секции

RTK (Косово): ЦИК на Косово ще преброи повторно бюлетините от 313 избирателни секции

10 Октомври 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово реши по време на заседание да преброи повторно гласовете в 313 избирателни секции, предава държавната RTK.
„При печатането на бюлетините е възникнала грешка и не става въпрос за манипулация или нещо друго. Ще разберем защо е допусната тази грешка“, заяви председателят на ЦИК Валдете Дака.
Уточнява се, че ситуацията е възникнала, след като е забелязано, че е имало разминаване в номера в бюлетината, под която се е явявала една от партиите на предсрочните парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Kosovo): Лидерът на „Демократичната лига на Косово“: Ще обсъдим коалиция с Албин Курти

RTK (Kosovo): Лидерът на „Демократичната лига на Косово“: Ще обсъдим коалиция с Албин Курти

9 Октомври 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на „Демократична лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа заяви, че заедно с партийния кандидат за премиер Вьоса Османи ще се срещнат с ръководителят на Движение „Самоопределение“ Албин Курти, победителят в провелите се по-рано предсрочни избори в страната, предава “Радио и Телевизия на Косово.
„В следващите няколко дни, заедно с нашия кандидат за министър-председател Вьоса Османи ще се срещнем с лидера на Движение „Самоопределение“ Албин Курти, за да преценим резултатите от изборите и възможностите за съвместно управление“, написа Мустафа във „Фейсбук“.
„Ще продължим откъдето бяхме преди изборния процес, като се има предвид волята на хората, изразена чрез свободен вот в демократичен изборен процес и също така в интерес на ДЛК“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Политическото ръководство на ЛДК се срещна с американския посланик в Прищина, за да коментират резултатите от изборите

RTK (Косово): Политическото ръководство на ЛДК се срещна с американския посланик в Прищина, за да коментират резултатите от изборите

9 Октомври 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Иса Мустафа се срещна с американския посланик в Прищина Филип Коснет, с когото са обсъдили резултатите от предсрочните парламентарни избори в страната в неделя, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Мустафа изрази по този повод своята благодарност и специална признателност за непрекъснатата подкрепа на САЩ. Според съобщение до пресата на ЛДК, посланик Коснет е бил доволен от протичането на изборния процес, избирателната активност и фокусирането върху въпросите, които интересуват избирателите.
Дипломатът е изразил очакване да се възобнови фокуса върху борбата с корупцията, развитието на икономиката и диалога със Сърбия, от който се очаква всеобхватно споразумение, което ще донесе устойчива стабилност и мир в региона.
На това заседание присъстваха и заместник-председателите на тази политическа партия Агим Велиу, Вьоса Османи, Лютфи Хазири и членът на председателството на ЛДК Влора Думоши.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Преди два месеца Матю Палмър ми каза, че Курти и Мустафа ще формират правителство в Косово

Ивица Дачич: Преди два месеца Матю Палмър ми каза, че Курти и Мустафа ще формират правителство в Косово

9 Октомври 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че пратеникът на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър му е казал преди два месеца, че Вашингтон очаква Албин Курти и Иса Мустафа да формират правителство в Косово, пише белградският ежедневник „Политика“.
Първият дипломат на Белград говори пред репортери след XIX икономическа среща на върха на Сърбия в хотел „Метропол“ в столицата, че днес самите американци признават, че това е „малко по-сложно, като се има предвид, че за първи път са изправени пред „Самоопределение“, партия, ангажирана с Велика Албания“, предава агенция Beta.
„Едно е някой да говори от опозиция, а друго е какво ще направи, когато дойде на власт“, заяви Дачич, като добави, че Сърбия не може да повлияе на гражданите на Косово кого да изберат и че тя трябва да си сътрудничи с всички, независимо дали тази политическа партия харесва на някого, или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Самоопределение“ печели изборите в Косово след преброяване на всички бюлетини

ТАСС: „Самоопределение“ печели изборите в Косово след преброяване на всички бюлетини

8 Октомври 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Движението „Самоопределяне“, водено от Албин Курти, спечели предсрочните парламентарни избори в Косово, след преброяване на 100% от бюлетините, съобщи пресслужбата на ЦИК на Косово, цитирана от TACC.
Според ЦИК „Самоопределение“ води с 25.49%, следвано от Демократическа лига на Косово (24.83%) на Иса Мустафа. На трето място е Демократическата партия на Косово на Кадри Весели (21,25%). Алиансът за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай, заедно със Социалдемократическата партия набират 11,57%.
Така „Самоопределение“ ще получи 30 места в парламента, Демократическата лига на Косово - 29 места, Демократическата партия на Косово - 25 места, Алиансът за бъдещето на Косово, заедно със Социалдемократическата партия - 14 места. Според "конституцията" на Косово от 120 места в парламента 100 депутатски мандата са разпределени между албански депутати и още 20 сред представители на национални малцинства, от които 10 са за сърбите. Според резултатите от изборите всичките десет „сръбски“ места в парламента ще се заемат от партията „Сръбска листа“, подкрепяна от официален Белград.
„Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово обявиха готовността си да обсъдят коалиционно споразумение още след обявяването на първите резултати.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.